Ha már Tornabarakony szóba került írásodban, leírom saját tapasztalatomat. Vagy négy évtizede egyedül kéktúráztam a Cserehátban, Tornabarakonyban aludtam, lehet, hogy az Általad említett néninél. Húsvét volt és nagyon hideg, a vályúba befagyott a víz. A parókián levő pap este invitált a hajnali misére. Nem igen volt kedvem korán kelni, de nem bántam meg. A pap hajnalban megkínált egy kis lélekmelegítővel, közben petróleumlámpákkal és gyertyákkal jöttek az emberek a templomba.
A templom megtelt, lehet, hogy a környező falvakból is jöttek. Érdekes volt, a templomban a templomfal egyik oldalán csak férfiak, a másik oldalon csak nők álltak. Különleges hangulata volt az ortodox énekeknek. Aztán a mise végén a pap megáldotta a hívek magukkal hozott ételeit, ami ottani szokás szerint tojáskocsonya volt szilkében.
A Szekszárd-Szálka közti buszjárat vasárnap reggel nem mondható különösebben zsúfoltnak, egy gyors vasúti pecsételés után (dátumos körbélyegzőt kaptam!) egyedül ücsörögtem rajta, miközben azon morfondíroztam hogy a jegyem ára maximum egy liter gázolajra elég, a busz pedig oda-vissza mennyit is fogyaszthat... No, de ez legyen a Volán gondja, alig 20 perc zötykölődés után már a szálkai Trófea vendéglő falán lévő bélyegzőt ütöttem be a füzetembe, amihez odabent kaptam egy DDP-s plecsnit is egy kávé, egy fanta és egy sport szelet kíséretében. Már idefelé a kocsiban láttam hogy farkasordító hideg lesz a reggeli órákban, -11 fokot is mutatott az autó, sokkal melegebb a szálkai völgyben sem volt, így aztán a Trófea vendéglő névadójának, a díjnyertes szarvas szobrának megtekintése után gyors tempóban indultam Grábóc felé. Szálka barátságos, rendezett, szép kis falu, autentikusan felújított házikókkal. Az utca amelyen a kék jelzések vezettek lassan, de folyamatosan emelkedett, majd a falu végén egy löszös mélyútba (szurdik) torkollott, a löszfalban pedig egykori pincék korhadt ajtajai árulkodtak az egykori szőlőtermesztők életmódjáról.
1. a Trófea vendéglő falán a bélyegző
2. az 1891-ben elejtett szarvasbika 60 évig volt világelső
3. szépen felújított házikó Szálkán
A Szálka feletti dombhátra felérve megálltam és visszatekintve megcsodáltam a kilátást, majd továbbindultam. A jéggé dermedt, süket csendben csupán a csonttá fagyott, zúzmarás sár-rögöcskék roppanása hallatszott a lépteim nyomán. Szeretem ezt nagyon. Minden tiszta, fagyott, kristályos, és letisztult. Hallgatni, átélni, meg-megállni, és csak úgy lenni ebben a világban. Csend van, és mérhetetlen nyugalom...
fagyott tájak: Szálka és Grábóc felett a távolban a Mecsek
Grábóc előtt egy éles kanyarral újabb szurdikba fordulunk, de még a kanyar előtt egy tisztásnál kinyílik a táj és a távolból a Mecsek vonulatai üdvözölnek. Grábóctól többet vártam, a szerb ortodox kolostor még zárva, a bolt zárva, a falu összképe eléggé elmarad Szálkától, ráadásul a kéktúra Szekszárd felé eső útját mindkét oldalról villanypásztor kíséri pár száz méter hosszan. Barátságtalan, ez jutott eszembe nekem első benyomásra, de azért volt olyan is amit érdemes volt lencsevégre kapni. A Grábóci erdészházig ismét egy dombhát, az északi oldalon még deres a határ, szép az erdő, már ami maradt belőle, az erdészház felett tarvágás van folyamatban, no ez sem egy lélekemelő látvány.
1. Grábóc, szerb ortodox kolostor
2. milka :-)
3. a düledező Grábóci erdészház
Rövid kaptató után következő gerincen becsatlakozik a sárga sáv jelzés, majd mielőtt újra elválna a kéktől felfigyeltem egy kósza jelzésre a fák közt, melynek a túra fénypontját jelentő szakaszt köszönhetem! Magashegységet idéző bükkerdőben, hatalmas régi kék jelek közt tobzódva haladhattam a Sötét-völgy felé, a mai kéktúrával párhuzamosan, bő 100 méterrel mellette, csak magasabban a domboldalban egy jól járható szekérúton. No, ezt is élveztem nagyon! :-) A Sötét-völgy torkolatánál, a Fekete-forrás közelében értem el ismét a mai kék jelzést. A Sötét-völgyben a kék sáv jeleket tanösvény kíséri a játszótérig jó másfél km hosszan, érdekes dolgok olvashatóak a táblákon a környék flórájáról és faunájáról. Ilyen hidegben nem is számítottam rá, de a játszótér tele volt, 5-6 család piknikezett, bográcsozott, finom illatok szálldogáltak a levegőben...
1.-2. régi kéken, bükkerdőben, csodás környezetben
3. igényes tájékoztató tábla a Sötét-völgyben
A Szarvas-szurdikig a jókora kerülő lényegét nem értem, de a Szurdik érdekessége, majd a Bati-kereszt mellett magasodó, a Gemenc Zrt-nek köszönhető új kilátó panorámája kárpótolt a megpróbáltatásokért. Tetszett az új kilátó, letisztult, klasszikus forma, célszerű szerkezet, semmi giccs. A környéke rendezett, új padok, asztalok, sátorozásra is kiválóan alkalmas hely.
1. a Szarvas-szurdikban
2. híres borászat dűlői
3. az új kilátó
4. Szekszárd a szőlőktől ereszkedve
Szekszárd központja még bő 5 km, a köves, majd később betonosra váltó úton jó tempóban lehetett haladni, itt-ott szép kilátás nyílt a városra is, amelybe végül falusias utcákon vezet be a kéktúra, a helybéliek így hívják ezt: Fősőváros. A vasútállomás felé előbb Babits szülőháza, majd a főtéren a karácsonyi vásár tette színesebbé az összképet, később pedig a jelzésfestők ecsetje, bár ez utóbbit nem találtam kimondottan díjnyertes megoldásnak. A Rockenbauer Pál emlék-kopjafánál még egy pillanatra megálltam, majd a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra -számomra- első szakaszának végigjárását a vasútállomásnál befejezve elégedetten ültem be az itt várakozó autómba.
De azért nem bírtam kivetkőzni magamból, egy kb kilométeres szakaszon felfedeztem egy olyan régi kék, DDK utat amely a túra fénypontja volt, a hatalmas jelzésekkel, és a csodás bükkerdejével! Ma 120-150 méterre mellette vezet a kék, egy tanösvényen.
széles szekérúton ment a kék, most kicsivel lentebb egy tanösvényen
Nekem régi térképeim nincsenek. Tolna megyét nem nagyon ismerem múltügyileg de a sajtó híradások szerint 1964 évben festették fel először a kék jelzést a leendő DDK útvonalán a Grábóci-erdőben.
Zöld ügyben: fogalmam sincs, de minek lenne ott zöld ha van kék? Esetleg egy kizöldült régi kék lehetett?
Grábóc pecsételőhely: A kezdetektől a faluban volt a pecsét az első évtizedekben az egykori szociális otthonban egészen addig amig vissza nem kapta az gk. egyház. Egy darabig még a kolostorban is pecsételtek, de később átkerült a kocsmába/boltba.
Az erdészház néhány évig a 80-as években kulcsosházként is üzemelt.
Sokat mászkálok a kéken, de táblacsere sehol sem volt, szerintem nem is lesz.
Más:
Mai túrám kapcsán felmerült bennem pár kérdés, ezekből hármat fel is tennék, az első kettőt HEV-nek, másikat oláhtamásnak:
A Grábóci erdészháznál olyan régi kék jelzésmaradványok is vannak hogy gondolom ez a hely már a legeslegelső DDK-ban benne volt, még az is lehet hogy pecsételőhelyként? Volt ez valaha bélyegzőhely?
Továbbá mikor volt itt ZÖLD jelzés? '60-as években?
Tamásnak inkább csak költőileg... nyugtass meg hogy nem így tanítjátok:
egy alagsorban vagy 10 db jelzés volt, Szekszárd központjában.
Enyém lenne a ház minimum nehezményezném, de ez szerintem még akkor is túlzás ha meg van beszélve a tulajjal.
Én két napot voltam Irotán a Tálentumban, nagyon-nagyon rendesek, korrekt a hely, és logisztikában is besegítenek, ha kell. A nevével ellentében komplet ház, nem csak sátrohely...
Az első link oldala már nem üzemel, a másodikat viszont átböngésztem és a keresésem eredményét közzé is teszem, hátha valaki másnak is kell majd az útvonalon és ahhoz közel szállás:
- Kapatár vendégház 3821 Keresztéte fő út 18 Telefon: +3646458298 - Karola Kúria 3825 Rakaca - Rakacai üdülőpart Telefon: +3646458042 - Homrogdi Vendégház 3812 Homrogd - Kossuth út 120 Telefon: +3646454125 - 3812 Homrogd - Kossuth út 68 Telefon: +3646454221 - Irotai Kemping 3786 Irota - Petőfi út 104 Telefon: +3648349004 - Kemencés vendégház 3815 Szanticska - Völgy út 1 Telefon: +3646306165 - Nimród Vendégház 3809 Abaújszolnok - Rákóczi út 17 Telefon: +36203210036 - Nyírfa Vendégház 3786 Irota - Petőfi út 34 Telefon: +36703209771 - Panzió Edelény 3780 Edelény - István Király útja 63 Telefon: +36304877178 - Talentum Sátorozóhely 3786 Irota - Petőfi utca 57 Telefon: +3648341965 - Tölgyfa Vendégház 3786 Irota - Petőfi Sándor út Telefon: +3648525209 - Túl az Óperencián Vendégház 3786 Irota - Petőfi Sándor út 76 Telefon: +36305152398 - Turistaszálló Homrogd 3812 Homrogd - Kossuth út 121 Telefon: +3646554416 - Völgy Vendégház 3815 Szanticska - Völgy utca 7 Telefon: +36302256549 - Alföldi-Csorvási Vendégház 3815 Szanticska - Völgy út 15 Telefon: +36703182051 - Borsod kapu Vendégfogadó Étterem és Panzió 3780 Edelény - Borsodi út 17 Telefon: +3648341333
Egy évvel ezelőtt volt a "NAGY MAGYARÁZKODÁS" majd jött az ígérgetés, hogy változtatnak a használhatatlan táblákon. Csak egy kérdésem lenne, bárki, bárhol tapasztalt olyat, hogy lecserélték a félrevezető táblákat?
Nem tudom, funkcionál-e a szállás, én anno az edelényi Borsod Kapu panzióban aludtam, onnan viszonylag jól elérhető volt az útvonal egy jelentős szakasza.
Van szállás Encsen is, több is, onnan is van közlekedés a keleti "fél" irányába (Szemere leginkább).
Mivel a közlekedés csapnivaló, ajánlom a stoppot, én is többször így jutottam vissza a szállásra.
Vannak menetrend szerinti buszok, de ezeket nem a VOLÁN üzemelteti.
Összeszedik a munkásokat Rakaca és Encs között.
Szanticsakán is biztos van szállás.
Nagy élmény volt a túra, különösen az északi "harmad".
mondjuk attól hogy bozótmíves elég erős kiütéseket kaptam, de maga a tény hogy végülis leveleken meg magokon meg gilisztán meg lehet élni az érdekes
a magam részéről azért maradnék a téliszalámis zsemlyénél :-)
ebben a mostani részben szerintem übertutik a drónos felvételek
"aztán drága gyermek, mi tetszett legjobban a háromnapos túrán?"
a kaja
hát, mintha a fiamat hallanám :-D
szerintem volt is ilyen..
és nekem a markazit is tetszik
ez gondolom az andezit rokona :-)
egész kedvet kaptam a kéktúrázáshoz.. beletette a lábamba a bugit
tavaly tavasszal kékeztünk utoljára, a videó nézése közben mondtam lányomnak hogy jövőre hat éves leszel mehetünk kéktúrázni és képzeld örömében a nyakamba ugrott :-)
valószínűleg nem tudja még mivel is jár ez az egész :-)
bár tegnap is mentünk Biatorbágy körül 13 kmt, ha már itt tartunk, nekünk szép tiszta időnk volt, csak sokallottam a szelet (főleg hogy a kesztyűmet okosan ithon felejtettem)
arra még nem jöttem rá, hogy miért nem ajánlott 12 év alatt a cserehát? szerintük nem bírná?
Gyermekkoromban, a Jászság északi részén a macok szinte minden héten az "étlapon" szerepelt. Ez az étel a lepcsánka, tócsni... sorba való, csak tájegységenként kicsit más a recept és a név. Krumpli, liszt. hagyma mindenhol volt, a többi meg fantázia dolga.
Hát bizony vannak még a felkészületlenségből eredő elszólások. Nekem egyébként egy kicsit tetszik is, meg nem is, de ne gerjesszünk újabb vitasort. Ki lett ez már vesézve.
A jelenlegi információim szerint ez az első füzet, egy volt munkatársam túrázott vele, ez megvan. A pontos készítési időpontja illetve, hogy túramozgalomként mikor indult be azt nem tudom.
Nekem papíralapon vannak meg, de úgy tudom hogy valamelyik könyvtár digitalizálta ezeket a kiadványokat is, csak mintha az is rémlene hogy fizetős.
Utána kéne nézni.
De hogy ne csigázzalak, álljon itt az 1938 áprilisi szám egy-két instrukciója példának (sokkal több ebben a számban nincs is a turistajelzések festéséről).
Egy biztos, hogy a 18x24-es méretű jelzések lényegesen nagyobbak voltak a maiaknál:
a jelzésfestésrül és annak forrása a második képen