"és úgy, hogy elvileg pár naponta elfogy a gáz jó időben..."
Biztos van ilyen is. Pl én Piliscsabán lakom, és a környéken ami van gázkút az jellemzően MOL (van egy Dorogon ami OMV de az brutál drága, talán az ország legdrágább gázkútja, és át lehet menni Szlovákiába is, aki épp arra jár persze).
Szóval relatív közel és a 10-es főúton két MOL kút van ahol van gáz, most épp 223 ft körül van az ára, amire MOL kártyával még kaphatsz -8Ft/liter kedvezményt.
Beszélgetek rendszeresen a kutasokkal, elmondásuk szerint alig van gázos tankolás, napi 3-5(!) db. LPG-ről beszélünk persze. Volt hogy egyszer tankoltam reggel egyszer este (volt egy 400km-es köröm), és este még az én délelőtti tankolásom volt a számlálóban (nem most, kb két hónapja) Úgy hogy a környékünkön nincs más lehetőség csak nagyobb távolságra. Nem annyira elterjedt a gáz, mint amennyire elterjedt lehetne, és a környezetünknek is jobb lehetne. Valahogy tartanak tőle, vagy nem tudom az okát, nem látok bele.
És ez függetlenül a mostani spec helyzettől van így, ezek nem mostani hanem több hónappal ezelőtti tapasztalatok - legalábbis nálunk.
Máshol nem végeztem ilyen "szigorúan tudományos közvélemény-kutatást" :-).
Mobil-Gáz és Moto+ töltőállomások: Bp. II. Rákóczi F. út 289. - 202Ft (AJÁNDÉK KÁVÉ) Bp. Bojtár utca 78. - 205Ft Diósd, Balatoni út 19. - 205Ft (AJÁNDÉK KÁVÉ)
-----------------------------
na ezt csak azért biggyesztettem ide, mert a Savoyánál az auchan 297ért adja a 95öst.
a környéken mol van lpg 223 és omv 224...
MG még normálisabb - mondjuk mindig is így volt.
na de hogy ilyen kevés legyen a különbség, mikor volt ilyen?
74 Ft...
ha elmész messzebb Csepelre akkor 95..
hátazértelmennekmár.... és úgy, hogy elvileg pár naponta elfogy a gáz jó időben...
tehát az sem lehet hogy még a régi áron szerezték be.
Mind a kettőt bekötheted, nem lesz baja neki, de csak az egyikről fogja levenni a gyújtás jelet a Gáz ecu. A másikról meg nem. Azt pontosan én sem tudom melyikről, de valószínűleg a rajz szerint a nem a pirossal jelölt kötegről.
Urak! Fordítsuk komolyra a szót! Szakmai segítséget kérek! Fontos! Zavoli Alisei N 8 henger, majdnem minden tiszta, de van némi hezitációm! A k korbácson mind két csatin - mind a két hengersorra kimegy a piros/fehér vezeték a rajzon meg nem. Mi a helyes megoldás? Rossz rajzot nézek?
Hát, nehezen hihető. Én Renault motoros 1,6-os Dustert nyúzok, gázból 9,7 l az átlagfogyasztás. Persze azóta változott a motorokban sok minden, de a féltéglaalak adja a nagy légellenállást, az meg az álmoskönyv szerint nem igazán fogyasztásbarát.
Nekem az, hogy nem hiszem el. Nekem egy 130-as Dusterem van, ami normális használatban kb. 7.5-8 liter benzint fogyaszt. A 100 lóerős háromhengeres szerintem nincs az a buziskodás, hogy ennyivel beérje gázból.
Mit szóltok a Dacia Duster gyűri adataihoz ? Amekkora vas nem is eszik sokat.Persze hogy ez mennyire igaz, LPG a zárójeles. 6,4-6,6 (7,9-8,2) a ronó motor, 6,5-6,7 (7,0-7,3 ) a merci motor.
1.Sehogy. Nem sziv. A magasabb nyomasu helyrol nyom a nyomas az alacsonyabb nyomasu helyre.
2. Nem irtuk, hogy azonos a nyomas benne. Kepzelj el egy ures traktorbelso tomlot pl.
230-250szeresere tagul az pb-gaz. 11,5kg-hoz 5m3 tomlo eleg lehet. Mar ha nem egetjuk el uzemanyagkent a kitagult gazt. Ha elegetjuk a gazt nincs szukseg a tomlore.
Gazrol volt szo, nem benzinrol. Legyen 9kWh a futoertek, ebbol 3kWh jutna a hoszivattyura, ha valoban lenne 33% hatasfok, majd 9kWh hot pumpalna at az utasterbol a kornyezetbe. Igy ossz lenne 6+9=15kWh hasznosithato ho.
Végy óránként fél liter benzint, égesd el az egyszerűség kedvéért 33% hatásfokkal, legyen a meghajtott hőszivattyú COP-ja 3, és akkor mi is a hűtőteljesítmény?
Egyébként tényleg egyre durvábban kevesebbet fogyasztanak a hűtő fűtő eszközök, a mai hőszivattyús fűtések pl elektromos autókban szinte "alig észrevehető" kategória kezd lenni.
De mondjuk ez igaz a sima levegős hőszipkákra is (tudom, OFF, bocsbocs), pár év alatt jelentős hatásfok növekedést sikerült elérni azonos árszínvonalon.
A légkondi 4-5kW hűtőteljesítményt ad le óránként pár deci üzemanyagfogyasztásból.
Most akkor számold ki hogy óránként mondjuk 5-10l LPG elpárologtatása hány kW-nyi hűtőteljesítmény lesz és az mire elég. Na ezért nem foglalkozik vele senki.
Igen (azaz ha azt mondod, h az ftdi volt akkor elhiszen. Kinait vettem, nem ment,.ragugliztam, downgradeltem, utanna ment) azt hittem pl2303, de ha azt mondod h ftdi,.akkor az
"A kinai csatoloknal arra kell figyelni, h 2015 kornyeken jott egy driver frissites ami nem kezeli a kinai masolatokat"
Ez az FTDI átalakítókra vonatkozott, a hamisított/koppintott FTDI konverter IC-ket akarták ezzel működésképtelenné tenni. Jó nagy balhé volt belőle, mert nem sikerült túl jól a driver, ugyanis a valódiakból is pár szériát megállított. Volt is gond az iparban, nálunk is megállt emiatt néhány cucc. Vissza is vonták a drivert tudomásom szerint.
De hát ez pont olyan, a csatlakozóban benne van a az USB-soros átalakító (ebben egy PL2303HX van de lehet más is, FTDI vagy ép CH340, stb). nekem is ez van és működik vele.
Ezzel nem lesz jó. Nem elég egy normál USB, meg a csatlakozó a végére. Ez valahogy másképp kommunikál, kell hozzá venni megfelelőt. Nekem egyik kollégám készített, az usb fejében van valami kis elektronika. Valami mikrokontroller RX TX meg mit tudom én milyen kimenetekkel.
En is le tudm allitani uresbe valtva uresjarati kapcsoloval, de az a 6dl/h...tobbe kerl az akkuamortizacio es az inditomotoramortizacio, vagy a kuplungamortizacio.
Lehetseges kisebb attetel, nagyobb kerekatmero es dekompresszor(csokken a motorfek).
"Start-stop nalam nem takarit meg, varosszeltol varosszlig hasznalom"
(szivosorbefecsis szivo-) benzines varoson kivul nem tul sokat fejlödött (alapmotorok).
"Vitorlazas: uresben guritom"
ujabbak ja elveszed a gazt automatikuan kiteszi üresbe es leallitja a motort. persze csak ezert nem erdemes automatavaltot belerakni, de ha amugy is van benne... inditani meg szijas önindito/generator komboval indit. az meg nem extra alkatresz, nem is lenyegesen összetetebb.
"Vegyesben volt nyaron 5,1l/100km"
5.4-re jott ki ismerös A-osztalya (wm176 M270DE16LAred - 6-s kezi, 1.6 turbo direktbefecsi) pedig palyan 160-170km/h. a 450km-bol kb 200km volt palya, többi 100 ill. 120km/h (többi palya vegig 120-s tablaval + landstrasse). csak azert irom, mert en meglepödtem
A Duna tuloldalán, Párkányban is van LPG kut. Átmèsz a hídon, s balra fordulsz, végig autózol az első körforgalomig, onnan már látod is balra a maszek kutat (Real-k gugli szerint)...
"És igen én így születtem ezzel a különleges képességgel hogy meg tudom mondani az előttem haladó autóról hogy a károsanyag kibocsájtása a megengedett 100x-1000x-10000x szerese."
1, ha nem erzel semmit, akkor meg az benzines/LPG/CNG vagy elektro, mert ha nem büdös, akkor az nem lehet dizel. igaz?
2, csinalj sok gyereket es vidd csödbe a MAHA, Horiba-t es AVL-t. (szolj elötte es megshortolom)
"a mocskos dízeleknél állítom hogy egy eu2 es LPG autó, veri eu5 dízelig rákkeltő anyagban.. Talán a külföldi városból kitiltások is alátámasztják ezt a tényt."
politikai döntesekkel igazolni merhetö ertekeket...
"Euro 6nál is sokkal jobb a kibocsájtás gázzal, ezt támasztja alá a felár nélküli az LPG modellek a DACIA kínálatában"
"De biztos az én szemem és orrom a rossz hogy ha dizel autó megy előttem mindig érzem a büdös orrfacsaró szagát, meg sokszor látom hogy eregeti a kormot. ettől függetlenül mérve biztos mind olyan zöld.."
Valoban, ha egy dizel mogott mesz, tudnak erdekes szagok lenni. Viszont ehhez hozzatennem, hogy jopar ezer km-el odebb olyan fustokato buszok es teherautok mogott kellett neha haladni, hogy a regi bkv Ikarus elbujhat mogotte. Erdekes, hogy bar latni nem lehetett tole, megsem volt az a tipusu szag.
Szoval boven benne van ebben a gazolaj is, meg az is, hogy az egyik eroltetett hulye szabaly hoz mas gondot, amivel senki sem szamolt.
Mindenki számára elérhető hogy vegyen egy szívó benzines autót és LPG vel v. CNG vel használja... az a te döntésed hogy mocskos dízellel pöfögsz az városba mert szarsz a saját és mások egészségére..
A villamos előfűtéssel Te mentél el abba az irányba hogy ez mekkora felesleges hiszen úgy is szén erőművel táplálom és így közvetetten mennyire szennyezem a levegőt. Szerintem meg a hideg üzem kihagyásával sokkal többet nyerek, mint ami az erőműnél veszik.
Az hogy ez nem mindenki számára elérhető igaz, mert nálunk nincs erre tendencia, északabbi országokban ez megszokott.
És igen én így születtem ezzel a különleges képességgel hogy meg tudom mondani az előttem haladó autóról hogy a károsanyag kibocsájtása a megengedett 100x-1000x-10000x szerese.
Én sosem beszéltem a benzin vs. lpg összehasonlításról, a mocskos dízeleknél állítom hogy egy eu2 es LPG autó, veri eu5 dízelig rákkeltő anyagban.. Talán a külföldi városból kitiltások is alátámasztják ezt a tényt.
Euro 6nál is sokkal jobb a kibocsájtás gázzal, ezt támasztja alá a felár nélküli az LPG modellek a DACIA kínálatában.. jóval kevesebb büntetést kell majd fizetnie a gyárnak emiatt.
De ha neked van igazad puszira szerelik be a gázt, hiszen az eu6 benzines ugyanolyan jó szinte...
elektromos auto jelenlegi energiamixxel es jelenlegi formaban velemenyem szerint ökologia szempontbol valoban kontraproduktiv. vannak mas elönyei es hosszutavon olyan megoldasokhoz vezet(het), aminek ökölogia szempontbol is vannak elönyei.
most meg menjen mindenki carsharingezni es nyalja meg a kormanyt
az a csökött agyu tarsalgas, amit te folytatsz. beszelünk szeria es nagytömegek altal elerhetö gepjarmüvek kibocsajtasokrol es elöhozol dolgokat, amiket te csinaltal a sajat kocsidon es sok ember szamara nem megvalosithato. (tovabba azt allitod h elönyös, de nem biztos, mert nem merted meg)
egy nem karbantartott auto karosanyagkibocsajtasat "megallapitod" az arcod közepere telepitett karosanyag elemzövel es ebböl arra a következtetest vonod le, h a te autodnak jobb a kibocsajtasa (?!)
a vicc az egeszben,h a beszelgetes onnan indult, h egy korszerü (euro4+) ottomotor karosanyagkibocsajtasa LPG-vel nem szamottevöen alacsonyabb mint benzinnel* es ezert az LPG alacsonyabb jövedeki adotartalmat ezzel nem lehet mar magyarazni
*ezt meg en allitottam meres nelkül, de szivesen fogadok merest, ami mutatja,h a egy euro4+ kibocsajtasa LPG-vel alacsonyabb mint benzinnel (kerlek ne alapjarati meres legyen, hanem vmi felig meddig elfogadott ciklus vagy RDE/on road meres)
"Hideg üzem sincs sok nálam mert be lett építve egy 230Vos előmelegítő... itthon és a munkahelyemen is felfűtöm.."
Ez már csak csökött agyú kötekedés, abba a táborba tartozol aki szerint a villanyautózás is felesleges hiszen azt is csak szénerőművel táplált energiával tankolod..
Ott kezdődik hogy egy erőművet sokkal jobban lehet kontrollálni kibocsájtásból mint millió gépkocsit... Kettő: nem a városban az emberek orra alá ereget..(természetnek is adunk esélyt tisztítani rajta).
Ha ezek szerinted elhanyagolható tények, szívjad csak dupla csövön a szeretett dízel füstödet..
Én jobb szinten tartom mint 10 éve, mert gázos lett ezzel sokkal jobb lett a kibocsájtása, költök a kipufogógáz utánkezelő rendszerre: katalizátor, lambda szonda.. a gáz rendszer is kapott preciz injektorokat. (Keihin)... szélessávú szondával be lett lőve (remap) a benzines ecu, előgyujtás..
Vannak ilyen határértékek, de szart rá mindenki, mert csak bizonyos üzemi körülmények között kellett teljesítenie az autónak! Ebben lett nagy változás az utóbbi években (szerencsére)..
Fene tudja az euro2-es 1.9 -es vw motor 75 lóerős volt és fogyasztott 5 litert, ma egy 2 literes dízel 200 lóerős és 6 litert fogyaszt, szóval abszolút értékben tényleg nem lett jobb a fogyasztás, de hát, na.
spritmonitor ad(na) megfelelö kepet. azert csak adna, mert egy uj autoban altalaban több kenyelmi es biztonsagi funkcio van, ezert nehezebb. (es par közülük jobban is megy)
egy dizel motor eseteben viszont igazad van. euro2 ota a fogyasztas altalaban nem lett jobb, csak a karoyanyagkibocsajtas lett a 1/10-re csökketve. (nemelyik komponens esetben az ala)
"Hideg üzem sincs sok nálam mert be lett építve egy 230Vos előmelegítő... itthon és a munkahelyemen is felfűtöm.."
(1, az erre elöallitott aram miböl jön? szén? nukleáris?)
2, nekem es meg nagyon sok mas embernek nincs erre lehetösege
(3, törvenyi ciklus hideg motorral indul, pont azert mert a legtöbb usernek erre nincs lehetösege)
"Én ezt használom 10 éve és még szeretném is ugyanennyit. Szerinted annak kisebb az ökológiai lábnyoma aki 5 évente eldobja az autót és megveszi a korszerű csodát."
- teljesen elviszed a beszelgetest, mert az hasznalati idötartambol adodo ökológiai lábnyomnak nincs köze ahhoz h dizel vagy benzin vagy lpg
- ha a te ervelesedet követem, akkor ha jol ertem, te azt szeretned, h vettel 10eve egy autot X technikai szinten, meg haszalod 10evig majd veszel egy ugyanolyat szinten X technikai szinten?
"eu vezérek teljesen elvesztek a CO2-ben és csak most kaptak észbe a VW botrány után hogy nézni kéne más paramétereket is"
NO,CO,HC,PM hatarertekek eddig is voltak es nem is valtoztak.(?) szerintem az allitasodat ki kene fejtenek, mert különben igy alaptalan es hamis allitas
Ahogy számoltam kb 330ft / liter benzinár amikor már érdemesebb benzinre kapcsolni. Most felénk 230ft a gáz.
Megint bevillan a motorlámpa + az injektor is felújításra szorulhat így szerettem volna rendberakatni, viszont akkor hagyom a francba, mert meg nem térül. Nem tudom mennyibe kerülhet a valtek injektor csere + felprogramozása, de lehet most nem is érdemes vele foglalkozni :(
Vajon mennyi lehet egy ilyen + program állítása a lámpa miatt?
Igen! És? A legtöbb városba futó dízel csodához képest ez hegyi levegőt bocsájt ki...
Meleg motornál LPGvel vízpára meg CO2... szaga sincs.. és mérve is minimális a CO, NOx.....
Hideg üzem sincs sok nálam mert be lett építve egy 230Vos előmelegítő... itthon és a munkahelyemen is felfűtöm..
Én ezt használom 10 éve és még szeretném is ugyanennyit. Szerinted annak kisebb az ökológiai lábnyoma aki 5 évente eldobja az autót és megveszi a korszerű csodát. Mennyivel is terheli a környezetet egy autó előállítása, és élete végén az elbontása?
Igen az én autóm CO2-je 2szer annyi mint egy mai csodának és ettől fogunk meghalni? Inkább ez mint rákkeltő gázokat/részecskéket eregetni az emberek orra alá.. Sajnos a vízfejű eu vezérek teljesen elvesztek a CO2-ben és csak most kaptak észbe a VW botrány után hogy nézni kéne más paramétereket is...
Alá tudnám mert itt a Miskolci Egyetemen végeztünk méréseket az anyagmérnöki karon egy barátom közreműködésével...
De biztos az én szemem és orrom a rossz hogy ha dizel autó megy előttem mindig érzem a büdös orrfacsaró szagát, meg sokszor látom hogy eregeti a kormot. ettől függetlenül mérve biztos mind olyan zöld..
100-150k?:D Tán addig még működik a szűrés- 250-300knál már gazdasági totálkár ezt szinten tartani..
Mert minden dízel tulaj vesz új befecskendezőt meg nagynyomásút, meg a szívósort és hengerfejet is kipucoltatja hogy jó legyen minden.. Meg vesz rá új részecskeszűrőt is..
Inkább elmegy a tunerjóskához azt kiíratja az EGRt DPFet azt csókolom... ezek futnak itt tucatjával..
Nálunk és fel kéne ütni a googlét és a facebook-ot a hatóságoknak és halálra büntentni ezeket a laptop-dj-ket..
Újonnan? a cég ahol dolgozom az előző flotta euro 5 volt... ha be indítottuk az udvaron az autót a Renault Masterünk olyan szaggal árasztotta el az egész placcot mint ha a gázkamrában lettünk volna..
Az új euro 6-osok már sokkal jobbak az adblue miatt.. De a legtöbb csóró (v. sóher újgazdag) nem fog erre se milliókat költeni hogy üzemben tartja a kipufogógáz utánkezelő rendszert a visszatekert órás 300 ezer futott autójában. Jön pár tizezerért a chiptuner..
Kb ez a valóság...
Az LPG/CNG vel az a jó hogy be szereled egy korszerűtlen motorba, és mivel gáz halmazállapotba kerül be, ha jó a gyujtásod, a kompressziód és még katalizátorod is van, kurva jól el lehet égetni... nem kell drága bonyolult szabályzó rendszer, részecske szűrés... Aki nem hiszi járjon utána..
De el lehet jönni miskolcra szagoljátok meg mikor jön a CNG-s busz, vagy mikor jön a euro 5 diesel.. hegyi levegő vs kloroform..
Mennyivel jobb lenne a levegő a nagyvárosokba ha minden dizel helyett egy LPG/CNG jármű lenne? Kéne erre egy tanulmány..
Veletlenül volt szerencsem visszavasarolt(real life aging) dizel audik karosanyagtesztjet latni. 100-150kmi utan is betartjak a törvenyi hatarertekeket. “Uj szoftverrel“ meg rde-ben is siman tudja a 20mg/km NOx
ez a“ lehet igaz“ nekem ugy hangzik mint a te meggyözödesed es nem mint adatokkal alapozott allitas (?)
Hát ez max a CO2-re lehet igaz.. de hogy rákkeltő anyagból a többszöröség nyomja a pofádba akármelyik dizel, vagy DI-benzines csoda az is tuti.. használtan 200.000km után meg már mind tragédia..
"mikor szűrőt éget az nincs belevéve a kibocsájtási értékekbe"
ez nem igaz. az hogy te nem tudsz rola az egy dolog, de legalabb nem kene terjeszteni! (es szerintem itt is mar legalabb 2x leirtam, h hogyan van figyelembeveve!)
olvass utanna, probald megerteni es utanna megegyszer es ha talalsz hibat az eljarasban, akkor szivesen meghallgatom. (mert a jogszabaly idöröl idöre (eu3, eu4, eu5 eu6) bövitesevel letrejött valoban egy inkoherencia. ertsd meg, talald meg)
"Valamint az is érdekes kérdés, a dízel benzinre miért nem egy norma vonatkozik. "
valoban! teljesen jogos!
CO-ja a benzineseknel azert nem kutya. de azert azt se felejtsd el hogy besirna par benzin-DI ami a kormot illetni.
(HC is picit kevebe gond a dieselnel, de ott nincs akkora kulonbseg)
A dízeleknél vannak könnyítések, mikor szűrőt éget az nincs belevéve a kibocsájtási értékekbe. Mintha az nem is a légkört szennyezné, kíváncsi lennék olyankor mi jön ki a csövön, és az mennyire emelné meg a káros anyag kibocsátást. Valamint az is érdekes kérdés, a dízel benzinre miért nem egy norma vonatkozik.
Budapesten hol érdemes gázreduktort cseréltetni? Landira kaptam egy 50 ezres ajánlatot (32 anyag, 18 munkadíj), jó lenne, ha kevesebből meglenne. 10 éves, valahol ereszt, érdemes felújítani vagy csere?
Pár éve 2x50%-kal emelték a gáz adóját. Valami álszent módon a környezetvédelemre hivatkozva. Kb 50Ft-tal ment fel az ár akkor és azóta is így van. Ez nagyban rontja a megtérülést.
megkerdezed(telefon). vagy megbeszelsz egy idöpontot vizsgara es odaviszed a gaztömörsegivel es nagy esellyel nem küldenek el, mert vagy csinalhatnak vagy megoldjak (anyukad emlegetesevel)
nekem idaig meg soha nem volt gond. (az elmult 10 evben 1x vittem "gazos" helyre vizsgaztatni, akkor is azert mert tartalyt kellett cserelni)
Kössz... és azt honnan tudom meg? Mert a honlapok többségén nem tüntetik fel a vizsgáztatandó autó kritériumait, sem a műhely ezirányú (tűzbiztonsági) felszereltségét.
Vizsgáztatással kapcsolatban érdeklődnék.
Eddig mindig a beszerelő műhelybe vittem a korábbi autómat, ahol a gázbiztonságit állítottak ki és ők maguk vitték el egy műszaki állomásra (mint kiderült legutóbb 56km-t tettek az autóba, pedig tőlük 500m-re volt egy vizsgaállomás.
Az lenne a kérdésem, hogy gázbiztonságival bármelyik műszaki állomásra vihetem (tehát "benzines" vizsgaállomás), vagy akkor is kell keresni, egy LPG-s műszaki állomást, netán egy beszerelő műhelyt ismét megbízni, akik autókáznak egy kicsit?
Tulajdonkeppen a palacktolto telepeket is lakott teruleten kivul kellene uzemeltetni, es a palackokat is egymastol minel tavolabb tarolni, nem egheto anyagu talajon.
A kiszokott gaz egy legmentesen zart tartalyba keruljon ki, ahonnan lehetoleg minel hamarabb el kel hasznalni lehetoleg hasznos celra(pl.futes, aramtermeles, stb.)
Lehet nem volt egyértelmű, de a gázpalack->turista palack töltést én végeztem kb 5x. Szabadban, nagyon enyhe légmozgás mellett. Semmiféle gázszag nem volt, kivéve amikor a kis palackot picit szellőztettem és a legvégén amikor elzárt csapok mellett a csövet eltávolítottam. Szintkülönbségnek elég volt 1-1,5méter. Mobil akkor még nem volt. Nem dohányzom. Amire akkor nem figyeltem: bár 10m-re volt, de az aknafedő (gáz vs levegő fajsúly) nem volt a helyén valamint nem figyeltem az öltözékre. Úgy gondolom ezek folyamatos szivárgás mellett jelenthettek volna gondot.
Jelenleg van ESD kar-láb pántom ESD-s póló és köpeny talán egy sarokpánt is akad (ismerem a használatukat)
Ha nem lenne akkor alu/réz fólia bokánál egy ellenálláson keresztül leföldelve.
Akna nincs, szennyvíz fedett. Mélyebb pont a 8m-re lévő utcai árok (széljárásra, gázszagra figyelek). Bagó továbbra sincs.
Gépkocsiba lenne töltve 43L-es kb.üres tartályba a töltőcsonkon keresztül. Csatlakozás előtt minden összeföldelve. Pontosabban ESD-be kötve és az földelve. Igaz a töltendő tartály kisebb, de nem kívánom egyszerre az összeset átfejteni, illetve a külső tartályban is maradhat.
Nem hiszem, hogy az lenne a jellemző. Más helyett nem tudok nyilatkozni. Az én esetemben volt egy munkahely, ahol gázpalackok töltésével foglalkoztak. Visszahozott palackokból fejtették ki a gázt. (illegálisan) Kolléga, aki tanítgatott a szikramentes szivattyúkról. Egy cseretelep vezetői tanfolyam és vizsga. Ilyen természetű tűzvédelmi vizsga a hozzá tartozó tananyaggal.
Erre támaszkodva (is) mondom, hogy ne babráld. Nem nagy tudomány ez, csak azt kell tudni, hogy mire kell nagyon vigyázni.
Sztatikusan feltöltődni képes ruha mellőzése. Esetleg földelő madzag csuklóra. Telefon se legyen a környéken. Lehetőleg huzatos, széljárta hely. Pince vagy mélyebb fekvésű hely ne legyen a környéken.
Szikramentes kéziszerszámok.
És még egyebek. Hová akarod fejteni? Befogadó térfogat? Nyomás? Hőmérséklet.
És még van pár dolog, amire figyelni kell.
Bántás, sértés részemről fel sem merült. Ha közel laknál azt mondanám, hogy elmegyek és kifejtjük. Bár annak is megvan a hátránya. :-) Azt hinnéd már megtanultad a dolgot, pedig az én tudásom is kevés ahhoz, hogy átadjam.
Nem 10 liter, minimum 1 nagyságrenddel nagyobb. 2-3 darab "leginkább tele" = 100-150L
Köszönöm a hozzászólásod. Nem volt előttem a tartály, így nem tudtam mire gondolsz a mechanikus csappal.
Mint írtam a mágnesszelepet el kívántam látni árammal (a szikrázást kizárva). Az összekötéssel nem lenne gondom (itt sem szigetelőszalagot fogok használni :D )
A kérdésem arra vonatkozott: Egy üres és egy teli tartályt összekötve átfolyik-e a gáz (gravitációs úton) a töltőszelepen vagy mindenképp szivattyú kell?
Pusztán elméletileg: (bár jövedéki sarcot nem érint)
Adott egy LPG-s autó és 2-3 kiszerelt LPG tartály szinte tele (kútnál tankolt) gázzal.
Gondolatmenet:
Az LPG hasonlóan viselkedik mint a Pébé. Ott simán meg lehetett tölteni normál palackról turista palackot, két csatlakozó és sima gázhoz használt gumicsővel (+2 bilincs).
Ha a kiszerelt LPG tartály mágnesszelep utáni csonkját összeköti valaki az autó töltőcsonkjával (üres tartály esetén) a fenti gumicsővel akkor a gáz nagyrésze/egyrésze átfolyik az autóba. (szivattyú nélkül)
ez igaz ezert szoktam (miota van normalis fizum) uj autot venni, mert nincs kedvem lottozni. hasznaltautot csak ilyen 500-1000eu kategoriaban jatszani hobbiautonak
Üdv mindenkinek. Van a csoportban olyan aki teljes szettet be tudná nekem építeni nem papirosan? Ha igen írjon már privátban. Természetesen felelősség vállalás nélkül. Egy 325i e46 os BMWrol lenne szó.
igen ez alapbol igaz, mert aki LPG-t rakat bele az azert rakatja bele, mert sokat megy vele. legalabbis ez az urban legend. nekunk a 17eves LPG-s autonkban(1. tulaj) van 218ekm
masik oldalrol meg sokszor az LPG-seket olcsobban adjak mint az lpg nelkulieket. es olyan, h az LPG rendszer összes elemek cserelni kell ritka
gondolkozok, hasznalt lpg auto vetelen. azn kivul hogy a tartaly ervenyessege mikor jar le es hogy hivatalosan be legyen jegyezve mire figyeljek? ill. gazrendszerek eseten, van-e valahol egy lista ahol a magyarorszagon forgalmazott rendszerek vannak? gondolok itt a landi renzo-t itt is sokat latom, gondolom talalok hozza szerelot is BP kornyeken, viszont nem akarnek olyan lpg autot venni amibe pl xyz rendszer van amirol senki nem tud semmitt szeretetett hazankban (van 1altalan ilyen gaz rendszer?)
Én mindig 1 helyre vittem, ahol az előző tulaj beszereltette.
Hiányolták ugyan a tartály vagy a korábbi biztonsági szemle papírját, de csak azért, mert arról egyszerűbb átmásolni az adatokat az újra, nem azért, mert kötelező lett volna.
Amikor magam cseréltem tartályt (másik használtra papírok nélkül) és az előző biztonsági papír sem volt meg, adtak a tartályhoz egy "eredeti iratot", amit amúgy korábban sem kértek, mert ahhoz sem volt, tehát mondhatni ajándéknak adták, de mégis átment a vizsgán.
Szóval műhelye válogatja, hogy mennyire akarnak belekötni a dolgokba, vagy mennyire gördülékeny megoldásokat választanak.
Én átalakítva vettem az autót, de nem kaptam hozzá semmilyen dokumentumot, csak a legutóbbi gázbiztonsági tanúsítványt. Azóta többször is vizsgázott, de a legutóbbi vizsgára elveszett az előző tanúsítvány mert a kollégám kidobta:), magyarul a forgalmival meg a személyivel állítottam oda, és nem volt gond. Nem tudom, hogy mi az előírás, de ha akarják megoldják, csak össze kell keresgélni az infókat a rendszerről.
a szankcio az hogy többe-kevesbe aranyosan vissza kell fizetned a 80eFt-t
evi 1000L LPG az egy 8.5L/100km LPG-s fogyinal evi 11500km, amit azok akik LPG-re frissen alakitatjak a kocsijukat elernek (azert irom, h frissen, mert a mi LPG-s kocsink most ilyen evi 6ekm-t megy, de atalakitas utani evekben evi 45ekm-t ment).
persze kerdes,h a MOL-nal az LG mennyivel dragabb.
Hosszú évek óta használok gázos autót (Landi Renzo rendszerrel). Eddig indulás után mindig egy kilométer belül átkapcsolt gázos üzemmódra.
Most a legutóbbi indulások során 12-6-8 kilométert kellett megtenni ahhoz, hogy átkapcsoljon. Már régen felmelegedett a motor, ennek ellenére csak több kilométer megtétele után kapcsol át.
Mi lehet a probléma? Miért nem kapcsol át gázra meleg motornál?
Én meg 3 éve nem találok egy nekem megfelelő gázos autót.:-) 9. éve járok egy 2000-es évjáratú gázos 2-es puntóval emiatt, pedig szeretnék egy FIATalabbat.:-) Most már odáig fajult a helyzet, hogy sima benzineseket nézegetek, és ha találok megfelelőt akkor inkább belerakatom a gázt.
Most viszem vizsgáztatni a kocsim. Olvastam, hogy szükség van az előző szemle és a tartály tanúsítványára. A szemléről nem találok semmi papírt, és az átalakítás engedélye sincs meg. Mi ilyen esetben a teendő?
Én majdnem két évig árultam az enyémet, mondjuk nem olcsón,és mivel nem kenyérre kellett nem is engedtem belőle, végül egy haverom vette meg, teljesen elégedett vele már több mint egty éve.
Azért nem adtam el az autómat mert ahogy meghallották, hogy gáz van benne már senki nem akarta megvenni. Nem kell a gázos autó mert tönkreteszi a motort, meg különben is felrobban...
Úgy tudom nem sima űgy kiszedetni egy engedélyezett bent lévő gáz szettet. Állítólag olcsóbb benne hagyni és benzinnel autózni, ha nem akarod használni. De ez nekem is csak légből kapott infó, pontos ismereteim nincsenek.
"A kábelkötegben van egy külön szál, vagy a felfogató konzolon keresztül kap testet?"
- injektoroknal en meg nem lattam olyat, h ne lenne külön test
" Szerintem a gond az, hogy nem hallom a gázinjektorok kopogását. Ha jól emlékszem, azok mindig adják azt a csattogó-kattogó zajt, akár benzin, akár gáz üzemben megy a motor."
- benzin uzemnel nem mennek a gaz injektorok, igy nem is csattognak
==> nezd meg a magnesszelepeket, h kinyitnak-e. en multkor ugy jartam, h a folyadekfazisu szürönel levö magnesszelep tekercse meghalt (szakadast mutatott a multimeter)
Sziasztok! Itt is megkérdezem, hátha tud valaki segíteni. Egyszer csak már nem megy gázzal az autó. LandiRenzo Omegas rendszer. Megtankoltam, de nem segített, hogy tele a tartály, bár a kijelző jelzi a négy zöld pöttyel. Ma megtisztítottam a folyékony szűrőt(hirtelen nem tudok beszerezni újat, de már folyamatban), teljesen könnyedén szelel, a gáz szűrő is újszerű. Összeraktam, próbaút és még mindig nem megy. Egyszerűen átvált mikor kellene, de mivel gázzal nem megy visszavált benzinre. Mindkét szelep kattan az átváltáskor. Szerintem a gond az, hogy nem hallom a gázinjektorok kopogását. Ha jól emlékszem, azok mindig adják azt a csattogó-kattogó zajt, akár benzin, akár gáz üzemben megy a motor. Az injektorsor működéséhez szükséges test hogyan lehet bekötve? A kábelkötegben van egy külön szál, vagy a felfogató konzolon keresztül kap testet? Köszi előre is...
MOtor kompresszio ugyan annyi, mind a 4 hengerben. Fekek rendben vannak, vezermulancot csereltem, gyertyak ok. ...es igen, gondoltam arra is, hogy jobban nyomom, de kiprobaltam laza vezetesi stilus mellett is.
Ami zavar, az hogy a benzin fust nem volt ok a teszten. Talan az injektorok koszolodtak?
Sziasztok ! Tobb, mint 2 eve lett beszerelve a gaz az automba es akkor 8.4L fogyasztasa volt gazbol es 6.6L benzinbol. Most 9.2-9.5L gazbol es 7.5L benzinbol. Ez masoknal is tapasztalhato? Miert tortenik ez? Utobbi idoben csak benzinnel jartam, hogy a map alljon vissza, de ugy sem lett jobb. A benzin injektorokkal lehet a baj? A muszaki vizsgan mondtak, hogy a benzin fustje nem volt eppen a legjobb. A lambda szonda es a tomegmero ki van cserelve. Mi lehet a gond?
Sziasztok!Remélem tud valaki segíteni:adott egy Nissan Almera keverőszáras Lovato rendszerrel.Hideg motorral átváltva gázra ingadozik az alapjárat,bemelegedve nincs ilyen,ez lényeges lesz a többi infónál.Minden át lett nézve,fojtószelep kitakarítva,reduktor felújítva,majd megnéztem a gáz biztosítékát,alig tudtam kiszedni,és a kés lábain bevágások voltak,kicseréltem,jó lett,egy hétig,majd megint elkezdte.Megnéztem újra a biztosítékot,ugyanaz,a lábakon bevágások,itt kicseréltem a biztosítéktartót,a tünet megmaradt. Kb 1 hétig bírja a biztosíték,aztán vége,de már egy-két használat után is látszik a bevágás,amikor már nagy a sérülés,akkor már üzemmelegen is ingadozik.Hogyan tovább?Valamelyik vezeték lenne?
meg mindig idö, penz, bevallalossag/PC-kompatibilitas haromszög.
ha bevallalos vagy/szarsz a politikai correctness-re(PC), akkor HTO-s adagolos tdi-vel mesz olcson es gyorsan.
ha az idö nem szamit es PC akarsz lenni, akkor gyalog(vagy bringaval) mesz. mondjuk nekem egy Stuttgart-Budapest bringaval 8 nap. A320 meg 1h15 alatt letolja, egykilenctedeji meg 8h alatt. LPG 9.5 (corsa lassan es 2x kutat kell kajtatni)
elektromossal nem probaltam, nem is akarom. majd egyszer talan gyalog
"Utolsó gondolatként még felhánytorgatnám a gázautózás opcióját. Valamiért ez gyakran kimarad. Néha a németek érvelgetnek mellette, amire gyorsan ráfogja mindenki, hogy „persze, mert nem akartok továbblépni a belsőégésű motoroktól”, de valójában nem mondanak ám hülyeséget. Az átalakítás többletköltsége, és anyagigénye (ergo lábnyoma) elenyésző bármilyen más kiegészítő rendszer beépítéséhez képest, és könnyen kitermelhető, illetve részben az olajipar melléktermékeként keletkező gázokkal is tud üzemelni. Mindamellett a szennyező anyag kibocsátása mérhetően, tényszerűen kedvezőbb, mint bármilyen más tüzelőanyag esetén. Akkor mi is vele a baj? Miért „gáz”? Főleg, hogy a meglévő, már legyártott járművek is átalakíthatóak. Megy a szájalás, hogy kinek mennyi üzemanyagot termelt vissza az egykilenctédéí/kétliterszívóbenya/háromlitersorhat, miközben egy cirkuszi karavánt vontattak 180-nal, hegynek fel, szembeszélben, de ha valaki bedobja, hogy gázosítana, akkor beindul a majom-banános bullshitáradat, meg hogy mekkora fillérbaszó idióta. Pedig semmi mást nem akar, mint a saját anyagi lehetőségei között a lehető legtakarékosabban, és legkímélőbb módon közlekedni, vállalva az ezzel járó kompromisszumokat (hatótáv, plusz tartály, bürokrácia). Ha ez valaki szerint baj, akkor valami nincs rendbe a fejével."
" minden nap 14-18h között 10ft/liter kedvezmény van mindenre."
Na srácok voltam ma tankolni ott. Bp XI. Péterhegyi út shell
eleve úgy fogadtak hogy az LPG-re nem vonatkozik az olcsóbb időszakos ár.
pedig: amikor kérdeztem egyik szép nem is oly rég szombaton, azt válaszolták
mindennap hétvégén is? - iiigen.
a gázra is vonatkozik? - iiigen.
szóval mint egy hülye kérdeztem rá most kétszer is, mert
ráadásul úgy emlékeztem hogy itt már tankoltam gázt is kedvezménnyel amit a pénztárgépnél vontak le.
De most nagyon kötötték az ebet a karóhoz hogy - csak a kiírt üzemanyagok a kútfejeken...
szóval sajnálom, talán hibáztam, remélem nem vezettem félre senkit.
egyébként a benzin meg a gázolaj az tényleg jó áron van úgy, mert a közeli auchan is 1-2 ft drágább vagy ugyanennyi, de ez legalább shell... meg pontgyűjtős meg akármi.
na szóval azért ez most érdekel engem úgyhogy majd járok még utána :-)