Sokszor jobb ha nem tudunk semmit. Mióta valaki elmagyarázta nekem az eper fejtrágyázását, nem eszem epret és a méhekről szóló dokumentum film óta a mézet is száműztem az életemből. Igaz a mézet soha nem szerettem különösebben.
Nem az a jellemző módja a gluténmentes liszthez jutásnak, hogy a búzából kivonnák a glutént. Néhányban szerepel az összetevők között a "gluténmentes búzakeményítő", de sokkal gyakoribb, hogy eleve gluténmentes növényekből készülnek: rizs, kukorica, burgonya, tápióka. És egy búzával/rozzsal foglalkozó malomban a legkevésbé fogod megtudni, hogyan, mert azoktól helyileg elkülönülve kell csinálni, csak úgy biztonságos.
pedig idonkent erdemes odafigyelni olyanokra is, akik nem mondanak hulyesegeket (lasd bh), hanem atlatnak a szitan, hogy stilszeru legyek. :) egy idoben rengeteget jartam az orszag nagy malmaiba kulonbozo okokbol kifolyolag, lattam a technologiat. az biztos, hogy nem veletlenul valasztjak el az ocsut a lenyegtol. egy malomban tiszta, mechanikus valogatas tortenik. a gluten csak utolag tud belole kikerulni, de hogy hogy, arrol talan nem szeretnek tudni. lattunk mar epetfoldre kiontott szippantos cuccost. kb ide sorolnam.
Bocsi,, de érdekes módon nem gondoltam végig semmiféle folyamatot,( ilyen témában laikus vagyok), de egyéb egészségi problémám miatt egy gasztroenterológussal, valamint egy nagyon jónak tartott diatetikussal értekeztem a gondjaimról. Elfogadtam a tanácsaikat, és próbálok ezek szerint élni. Ennyi!
Ja, elég szűkszavú. "Miután benne van a só, a citrom és a hagyma, az olajat apránként kevergetve"
Az olaj előtt és minél apróbbra vágva.
Anno volt egy erdélyi barátnőm, Ő így csinálta. Amikor a kollégiumban a rezsón sütöttük a padlizsánt, majd' ránk hívták a tűzoltókat. Tejföllel még nem hallottam.
soha nem csináltam még padlizsánkrémet, de a múltkor egy beülős helyen nagyon finom "habos" verziót ettünk - megtetszett. Sajnos elfelejtettem megkérdezni a receptet - ha egyáltalán elárulták volna...
Van valakinek tuti receptje? Muszáj bele a majonéz? Vagy ha csak az ízesítés miatti kis mennyiséget teszek bele, az nem nehezíti el?
Jó régen az ismerősöm bárányokat adott el a zsidóknak, hajnali vágás, kelet felé, kóser módra... a harmadikat vágta le a zsidó és csóválta a fejét, hogy ez nem kóser...majd félrevonulás, kenőpénz és láss csodát, azok lettek. :)
ON
Hétvégén
Hideg szilvaleves (ha nem figyelnek egy kis bor is kerül bele/belém)
Tárcsán malacságok, cukkini, hagyma, gomba, paprika + saláta és krumplipüré
Én most látom itt először. Azért gondoltam, hogy egy helló nem olyan nagy dolog:))
2003-ban írtam először ebbe a topicba. Aztán amikor tavaly volt néhány hozzászólásom(veled is váltottunk pár szót) akkor is "először láttál itt". Meg most is.
Csak kíváncsiságból. Mit értesz az "agyonfinomított" liszt alatt?
Ne haragudj, de ezek csak jelszavak. Ahelyett, hogy bedőlsz a marketingrizsának, gondold át egy kicsit, mitől lesz hirtelen káros a liszt ha a búzaszemről eltávolítjuk a külső rétegeket? Minél beljebb hatolsz a szembe, annál tisztább, annál kevesebb szermaradvány, gombatoxin stb. van benne. Ez lenne káros? A rizsnél ugyanez. Ha szőröstől, bőröstől megeszed a rizsszemet az hurrá, ha megtisztítod akkor hirtelen egészségkárosító lesz?
Valami marketingzseni kitalálta, hogy az addig zömmel állati takarmányozásra használt korpát meg lehet etetni a jónéppál, ráadásul jó drágán adva, körítettek hozzá egy mesét és azóta ezt szajkózza mindenki...
A "fehér cukrot" ne keverjük ide, az egy vegyi folyamat eredménye, a rizs hántolása, a búzaszem koptatása pedig nem az. A "finomliszt" az szemcseméret, nem kémia. A lisztek adalékolását a sütőipar végzi, nem a malmok.
A gluténmentes liszt viszont, hogy valamelyest be tudja tölteni a normál liszt szerepét, hogy valamennyire hozza azokat a tulajdonságokat amiket sütésnél elvárna az ember, tele van adalékokkal, nézz csak utána.
És végül, én nem az étkezési szokásaidat tituláltam "butaságnak" hanem az indoklásukat.
Elkanyarodtál! Nem a teljes kiőrlésű cuccokról volt szó, hanem a gluténmentesről, amivel szembe állítottam a fehér lisztet. Az agyonfinomított dolog sose egészséges. Se a fehér cukor, se a fehér búzaliszt, se a fehér rizs( pedig mindkettőt fogyasztjuk, csak mértékkel.) Viszont mindenkinek saját akarata, hogy mit fogyaszt, kritizálni butaság:)) Te úgy eszel, ahogy akarsz, na meg én is.
Megtaláltam a "szerző" facebook oldalát...igencsak kapkodtam a fejem. Ő egy nagyon szorgalmas hülye és szemmel láthatóan egy cseppet sem zavarja, hogy hülyeségeket ír.
A "grillezett makréla" az nála serpenyőben, olaj és vaj keverékén készül. És még meg is magyarázza... :-(
Vettem egy darab csontnelkuli karajt, megy majd a sutobe. Van otlet hogy mivel kenjem be? Gondoltam fokhagymaolaj-bors-hoisin szoszos variaciora, de ha van otletetek ne kimeljetek. :-)
Ma nagy tanácstalanságomban vettem minden félét. Volt szép sovány tarja, talán az lesz zöldbabsalátával, de vannak csirkecombok is és borjupörköltnek való is. Ma a szomszéd vendéglőben ebédeltünk, zuzapörkölt tarhonyával. Utóbbitól nem voltam lelkes, mert olyan apró sörét szerü volt a tarhonya. Volt hozzá paradicsom saláta, ahol hatalmas darabokban voltak a paradicsomok. Nekem nem gusztusos a pörköltes eszközzel vagdosni a salátában a paradicsomot. Mondtam is a leányzónak aki érdeklődött, hogy hogy izlett. Jó volt különben minden, inkább csak ilyen külalaki kifogásaim voltak. Voltuk is elegen a vendéglőben.
Sőt, hétvégén se semmit, mert alapból, bármi bekapcsolása nélkül 30 fok van a konyhában. Szombaton Lidl-es mélyhűtött fish and chips sk. remuláddal, vasárnap Lidl-es Chili con carne konzerv natúrjoghurttal és kenyérrel.
tudd be a _cikkiro_ pajeszanak. szegenykemek, es mennyi van beloluk. fogalmatlan nepek, de hat ok a, hogy is hivta itt valamelyik evtasa, velemenyformalok :)
Ezen a kérdésen már én is merengtem, mert (Észak-)Németo.-ban abból készül a nyers darált sertéshúsos szendvics. (Mett-Brötchen, vagy Baguette, vagy akármi) DE persze egyértelmű a válasz.