"Számomra minden pecsételőhelynek csak egy dobása van..."
Kíméletlen vagy. :-)
Én azért szoktam adni minimum 2 esélyt egy bélyegzőhelynek, meg szokták hálálni!
Két OKT alatt még nem kellett fotóznom, de a kisebb mozgalmaknál is csupán olyan helyen van fotóm ahol más opció nem is volt.
Még a spártai túrák netovábbja, a Kohász Kék is csupán kettő darab fotóra késztetett a 16-ból, Inászó eh.-nál, (ahol azóta már lehet hogy van új), és Dobronya-tanyánál, ahol egyáltalán nem volt bélyegző, csupán az őr, aki lefotózott aztán még jól fel is írt Magyarország legnagyobb összefüggő erdőségének határán átlépve!
Kohász Kék fix bélyegző Vállóspusztán. Remek ötlet ez a fix pecsét!
Pár éve már, hogy elterelték a kéket Hévíz határában, a tónál, de amikor legutóbb arra jártam, én az általam ismert úton mentem, nem foglalkoztatott az erdei út. Nemrég észrevettem ugyanakkor, hogy Hévíz határában friss S- jelek vannak.
Megvártam a lombhullást, majd a szép időt, és irány Hévíz, szerettem volna tisztességesen felmérni az erdei utat, azt hiszem, sikerült.
A S- jelzésű út lehetne K+ is, nem különösebben hosszú, de ez az út azt hiszem nagyon régi, az atlaszban is szerepel, és az MTSZ 2010-es nyilvántartásában is megtalálható.
Ha valaki a cserszegtomaji kilátóból szeretné csodálni a Rezi - Keszthely közötti útvonalat, akkor érdemes elindulni, az országúti szakasz nem nagyon hosszú, de körülményes, utána is aszfalt, de már nem nagy a forgalom. Azt olvastam, hogy a kilátó télen zárva, ezért nem is próbálkoztam.
Cserszegtomaj végső soron zsákfalu, Keszthely felé lehet menni, vagy vissza.
Az országúttól már volt busz, azzal mentem vissza, hisz a 12:30-as gyorsjárat elkerüli Keszthelyt. Márpedig erre a szakaszra ennyit szántam.
15:00-kor már itthon is voltam:-)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a szakasz "OSM van, TUHU nincs" állapotban volt, remélem, hamarosan fel lesz szerkesztve a hiányzó erdei szakasz, és a TUHU térképe is azt mutatja, ami a valóság.
Más.
Hévíz most már-már baráti volt, egy kis kajáldában ebédeltem, olcsó volt és jól főztek, gyors volt a kiszolgálás.
Karácsonyi hangulatot nem tapasztaltam, bár sok pavilon van a tó környékén, ember nem nagyon.
Számomra minden pecsételőhelynek csak egy dobása van: amikor ott járok, akkor nyomok, ha sikerül, és nem nyomok, ha nem tudok fellelni semmilyen stemplit. Ha nincs bélyegzés, akkor van kép fotoapparáttal, vagy mobillal. Direkt csak a stempli miatt vissza még nem mentem sehová. :-)
Nekem az utolsó három kéken már nem volt bélyegző hiányom. Komótosan teljesítve, az esetleges hiányzó pecsétet volt lehetőségem pótolni, hiszen a kéken kívül is sokszor túráztam az országban. Más kérdés hogy a rigorózus pecsételési előírások miatt elvileg szabálytalan ha egy lejárt szakasz egyik pecsétjét utólag pótolom, hiszen milyen dátummal szerepeljen egy ilyen pót pecsét? a lejárás vagy a pótlás idejével? Ilyenkor került a füzetbe hogy "elveszett pecsét miatt pótolva: dátum"
"...kint vannak a jórészt szinte mindig elérhető új bélyegzők..."
Egy talán érdekes adalék: Eddig a befejezett első és második OKT bejárásomon és a befejezetlen harmadikon is, valamint az első és második RP-DDK bejárásomon is volt pecséthiányom, amiket fényképekkel kellett pótolnom. Ezekkel ellentétben az AK füzetem teljes, egyetlen olyan hely sem volt, ahol nem tudtam volna stemplizni. Bár ez összefüggésben lehet azzal is, hogy mostanra már rutinos pecsétlejmolóvá váltam. :-)
Én is sok-sok évet vártam az elkezdésével, de most, hogy felújították a jelzéseket, kint vannak a jórészt szinte mindig elérhető új bélyegzők, szóval most érdemes belevágni. Aki persze soknak érzi a monoton szakaszokat, annak érdemes ezeket kerékpárral megtenni. Az egészet azért nem, mert egyrészt jóval kevesebb marad meg az emberben, másrészt nem minden szakasz talaja barátja a bringának.
Én kellemesen csalódtam benne és fura lesz tavasszal ezt is befejezni, mert még az is lehet, hogy hiányozni fog, pedig én börzsönyi terepen szocializálódtam, tehát elég messze állt tőlem a síkság. Eddig...
Köszönöm, hogy megosztottad tanulságaidat. Sajnálom, hogy nem fogott meg különösebben az Alföld, nekem a lejárás közben szép lassan belopta magát a szívembe. Nem voltak katartikus érzéseim, de egyszer csak arra eszméltem, hogy megszerettem, és hiányzik ha nem járhatom. (Az egyhangúbb szakaszokat meg betudtam a csak itt átélhető élmények áraként.)
Szóval ismét gratulálok a teljesítéshez, és sok szép, szívedhez közelebbi túrát kívánok a jövőben!
Csupán részletek az értékes kortesbeszédből az AK mellett:
"...ez a mostoha gyermek iránti szeretet, ami empatikus moralizálásból indul és őszintén, magától jövő szeretetté szelidül..."
"... Ami a legfontosabb, számomra az AK adja vissza a magyar valóságot. S itt még véletlenül sem az elcsépelt "mai magyar valóságra" gondolok, hiszen az OKT-n is megvannak mind a takaros magyar (és sváb) falvak, mind pedig a lepusztult vidékek. Sokkal inkább a generációkon, sőt társadalmi berendezkedéseken átívelő magyar valóságra, a magyar történelemre gondolok. S ezt a táj takarója, s földfelszíne teszi lehetővé. Valahogy az OKT-n és a DDK-n nem csábult a lelkem időutazásra, míg az AK-n battyogva gyakran kaptam azon magam, hogy arról fantáziálok, hogy különböző korokban mi lehetett ott, ahol éppen járok. Mint ahogy a gyermekek játszanak magukban egyszemélyes szerepjátékot..."
"Az én sorrendem 1. AK 2. OKT 2. DDK, ha csak saját magamra gondolok, s nem mondjuk egy távoli jövőbe vesző, nagykamasz gyerekimmel történő túrázáson merengek.
Nem tudom, miért, de nekem monotonabb az OKT, mint az AK. Az AK talaj- és növényzetváltásai látványosabbak számomra, mint a hegységek anyagaié. Tamás írta, hogy így lehet az országot megismerni, én talán hozzátenném a "csak" szót is."
Más:
asciimo véleményét már olvastam az RP-DDK-ról, de szívesen megkérdezném erről a mondatról:
"RPDDK-t vegigjartam egyszer, es ugy ereztem hogy ennyi eleg is volt, föleg Zala miatt. Nem indulok el oda meg egyszer es kesz. "
Sokkal többet most sem tudok mondani, mint ezelőtt pár héttel. Az útvonal nagy részét unalmasnak találtam, a végtelen gátmeneteket, a látóhatárig vezető nyílegyenes földutakat, és mivel nem volt sok külső inger, el tudtam mélyedni a gondolataimban. Vannak szép helyszínei, nekem nagyon tetszett a Gemenci-erdő, vagy például Szarvas és környéke, meg a Debrecen melletti erdős puszták, ezen kívül nyugodtan mondhatom, hogy hazám olyan tájait ismerhettem meg, ahová másképp biztos soha az életben nem jutottam volna el.
De hát pont ez a kiírás szerint a kéktúrázás célja: "...hogy a túra résztvevői ... képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait."
Oké, mondhatjátok, ezt az Országos Kéktúra kiírásából vettem, az Alföldi Kéktúráéban ez nincs benne, de szerintem csak azért, mert a kiírók nem akartak floodolni. :-) Kicsit vonalas a szöveg, de kitűnően kifejezi azt, amiért a kéktúra túramozgalmakat meghirdették.
Tehát összefoglalva: eddig sem voltam az Alföld nagy rajongója, ez a túra folyamán sem változott. Ennek ellenére örülök, hogy végigjárhattam, hiszen emlékeimben megőrizhetem ezt a nagy-nagy vándorlást és a találkozásokat - legalábbis addig, amíg Alzheimer bá' el nem irigyli tőlem. Szóval a találkozások, na azoktól - úgy érzem - gazdagabb lettem. Még akkor is, ha ez nem forintosítható.
Hasonló volt a véleményem, de megváltozott, miután végigjártam. Az AK csak látszólag könnyű mert nincs benne szint, és csak látszólag unalmas, merthogy sok az egyhangú gát. Szerintem ez a táj nagyon is komoly, "ehhez a tájhoz nem elég a „fiatalos” hevület, ez a táj érett „felnőttet” kíván".
Én megszerettem, szerintem meg kell próbálni! (... és javaslom, hogy gyalog.)
ui. Kíváncsian várom Hörpölin véleményét, ha majd kikristályosodik benne a friss élmény.
Alföldi gyerekként engem sem motivál annyira az AKK, bár a Szekszárd- Baja szakasz klassz volt, főleg Gemenc.
De a sok gát, meg a lapos az nem. 800 km-en össz-vissz kb. 1500 m a szintemelkedés. Csak azért csinálnám meg mert a 2/3 az nem 1 egész, azaz OKT+ RP-DDK nem egyenlő OKK :)
Ugyanakkor vannak az Alföldön elképesztő dolgok amelyek nagyon is érdekelnek, sőt egyedülállóak a magyar történelem szempontjából, itt a Kárpát-medencében. Régebbiek közül ilyen például a Soltszentimrei templom, de ez semmi ahhoz képest ami manapság előkerül...
Az utóbbi években sorra tárják fel a X-XI-XII. századi emlékeinket, fejlett városokat, templomokat, egykori temetőket, bazilika méretű kolostort, amelyek egy nagyon-nagyon fejlett társadalomról árulkodnak a kora középkorból!
Kiemelkedő ezek közül Pétermonostora, amely még az európai történelemben is jelentős hely volt, egy nagyváros, egyedülálló, és egyedülállóan gazdag leletanyaggal, hatalmas mennyiségű kinccsel, az Árpád-kori Alföld központi "metropolisza" még a régészeket is meglepte amit találtak, és még csupán csak egy részét tárták fel.
Ide tartozik még a közelmúltban Lakitelek mellett megtalált Felső-Alpár település temploma is, amelyről a népnyelv ugyan tudott, csak a tudósok nem akartak tudomást venni róla.
És még sorolhatnám az ilyen és ehhez hasonló templomokat, emlékeket, no ezek nagyon is érdekelnek. Az Alföldön rengeteg kincs van, és még több vár felfedezésre. Csak ezekért nem muszáj gyalogolni 800 km-t a pusztai homokban, szerencsére. :-)
Érdekes, engem is vitt áruszállító furgon, konkrétan a kólás piros kocsi Szikszóról Irotára. Érdemes stoppolni arrafelé, mások az emberek, még a cigányok is. Jó értelemben mások.
Köszi Pulmy!
Egyelőre még az RP-DDK-val is csupán barátkozom, a végső lökést egyébként Hörpölin mondatai adták meg, tavasszal beszéltünk utoljára, azóta is a fülemben csengenek, egyszerű, őszinte szavai a DDK-ról.
Az Alföldi Kéket egyáltalán nem tervezem, tényleg. Sosem terveztem, valahogyan tudom hogy nem élvezném, szoktam sétálni, kocogni az Alföldön, itt lakom.
Előbbi helyen a múlt héten jártam, és mint általában, most is tömve volt. Jól főznek benne, bár a cicegét nem kóstoltam. A szerb viszont sajnos pár hónapja (egy újranyitást követően, ismét) bezárt.
Gratulálok a döntésedhez,hogy belevágtál! Ezek szerint lesz AK is? További szép és tartalmas túrákat a RP-DDK-n! Kíváncsian várom véleményed majd a további szakaszokról is.
Jó pár évvel ezelőtt a szászfai boltban (ez a település Rakacától keletre van) mondták, hogy pár perccel ezelőtt ment el Keresztéte felé a munkásjárat.
Anno én ott szakítottam meg a túrát előző nap és akkora mákom volt, hogy bevittek Szászfára kocsival, és ott épp egy olyan csomagküldő autó vett fel, amelyik Rakacára vitt valamit, majd onnan egész Miskolcig utastárs lehettem.
Visszafelé Rakaca és Szászfa között mentem stoppal, és ott, a boltban mondták, hogy van ilyen munkásjárat.
Szerintem a leghatékonyabb az lenne, ha felhívnád az önkormányzatot, ott biztos tudnak a járatról, ha még létezik.
Egy ilyen 4-5 napos ismerkedésre egy nagyon jó lehetőség a Mecseki Zöldtúra. Tény, hogy a Mecsek nagyon sűrűn tartalmaz természeti és kulturális látnivalókat de ez egy jó válogatás a túramozgalom gazdáitól. De érdemes sok kitérőt tenni.
Eddig egyébként én sem, de most ideköt a kapcsolat is, így ha lehet megyünk túrázni :) Jövőre, ha befejeztem az OKT-t, tervben van hogy elkezdjük a RP- DDk-t is :)
Szombaton Cserkútról csináltunk barátnőmmel egy körtúrát, amely során érintettük a Babás szerköveket és egy kicsit a RP-DDk útvonalát is, pl a pálos kolostornál :)