Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2021.09.21 0 0 1617

Igen.

Előzmény: njani1 (1616)
njani1 Creative Commons License 2021.09.21 0 0 1616

Sziasztok!

 

Kezdőként kérdezném, ha jól láttam egy képen (https://juhfark.hu/az-erjesztes-kiskateja/) a mustnál az üvegballon teteje celofánnal van lezárva kotyogó helyett. Szerintetek ez jó megoldás lehet?

IsKol Creative Commons License 2021.09.20 0 0 1615

"már nem tudom kiét de Kkmt-en van nekik "shop"-juk"

 

Ma jártam Izsák környékén és láttam kiírva Gedeon Birtok, na Ő volt az ;-)

 

Szervezkedő, íme a cím ami neked (is) elérhető: Kecskemét, Hoffman János u. 5/b

Előzmény: IsKol (1609)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1614

Félreérted, csak egyszerűen elfogadtam, hogy nem szeretnél vitát generálni. 

Előzmény: szervezkedő (1612)
IsKol Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1613

Kicsit még tartok a piros tramini színezésétől (nem mintha eret vágnék ha egy kicsit pinkesebb lesz) ezért a terv az, hogy "kombájn-cefre" kimer, kénez és ha kell hűt. Héjon ázás míg a pincéhez érek (vagy 2 óra), lé elvétel és nem akarok préselni vagyis ami kijön, kijön viszont így jó leves lesz a törköly amit nem lehet csömöszölni vagyis valami-féle "szárazabb" pálinka cefre lesz.

 

Ha jól emlékszem, neked van PP-mustszűrő csöved ami gondolom jól működik fehér és rozé léelválasztáshoz de vajon a héjon erjesztett kékszőlő cefre levével is jól működik? Saválló szűrőm van amit vagy 3-4x ki kell tisztítani nagynyomásúval.

Előzmény: szervezkedő (1611)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1612

Na most nehogy megsértődj, tényleg nem bántáskent írtam amit  írtam, de vannak helyezetek, amik esetén vakmerőség lenne másként csinálni.

 

Van egy tartályom ahol úgy látom, valami baleset történt és a musttisztítás előtt beindult az erjedés. Mellette az erjesztős. Ég és föld ha egymás mellett látod ugyanazt. Pl illatok egyértelműen különbözőek.

Hangsúlyozom, szerintem.

Előzmény: naivkezdo (1608)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1611

Gyíkokat, egereket, fadarabolak ki tudod belőle dobálni, mert nem nagy mennyiségű amit hozol. Nem tudom milyen kombanjjal szedi. Ha a ventilátor (ok) frankón ki tudják fújni a levelet, akkor szépen tudsz vödrözni a bogyókból is. 

 

Tavaly vagy előtte a koforrott, letisztult cefre tetejéről leszívtam pár liter levelet. Kb 2-3hetes volt. Finom, zamatos, nagyon ízlett. Ehhez képest a tartályban lévő borban ugyanezt nem éreztem.

Emiatt idén 1napot bogyozás után pihentettem, lezárt hordókban a zúzalékot és csak következő nap kezdtem el préselni.

Eddig tetszik, de a jövő húsvét messzi van még amikor elválik, mire jutottunk. Minimálisan préselek csak rajta, hogy jó leves maradjon a törköly, amit szépen lehet azután csomiszlóval simogatni.

 

Tehát én a léhez vinnék bogyót is!

Előzmény: IsKol (1610)
IsKol Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1610

Sztem kérjél tőle a tavalyiból és majd az ideiből is 5-5 litert.

 

Csúszik egy napot az "átvétel" majd kedden megyek érte, mikor szól.

 

Viszont...

 

60 literes hordókban hozom el a cefrét és csak a levét tervezem elvenni (mustszűrő kosáron keresztül), azonban a leves-szottyos bogyóhéjat kierjeszteném pálinka alapanyagnak. (törkölyt csináltam már de ott le kellett döngölni a "száraz" anyagot)

 

Szerintetek ez így működne? mármint a héjon erjesztés? vagy csináljak narancsbort ;-)

Enzim, pH, élesztő nem gond... ha pálinka cefre lenne

 

Előzmény: szervezkedő (1607)
IsKol Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1609

Paulus Gold Generosa (több boltban is akciója van)

 

Utána a Frittmann féle és végül a Szentpéteri amit még kóstoltam.

 

De kikéne' próbálni az Eifert tartály/hordós érlelését illetve a már nem tudom kiét de Kkmt-en van nekik "shop"-juk.

Előzmény: Maci_P (1604)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1608

Akkor inkább nem válaszolok:) a legjobbakat, üdv.

Előzmény: szervezkedő (1605)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1607

"Most már annyit emlegették a Generosát, kell keressek valahol egy jó darabot, hogy megkóstoljam..."

 

Ha egyszer majd eljutok hozzád, viszek bort.

Próbára vettem volna pár mázsát, de nem tudtuk összehozni Mihallyal. Végül tegnap este úgy alakult hohy ma el kell szaladnom Orgoványra hordókért, de már nem akartam utolsót pillanatban kavarni. Majd jövőre. Idenre abban maradtunk kapok 5liter bort.

 

.... és majd Pista is elmondja, ő mit érez, milyen impulzusok ébrednek a fajta kapcsán.

Előzmény: Maci_P (1604)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1606

Egy- két apróságot leszámítva, idén egész jók vagyunk!

 

Még nem matekoztam, de az egész országban tapasztalt hideg tavaszt követő extrém nyár után egy a tavalyihoz hasonló megsült, töppedt termésre számítottam. Egyszerűen nem tudom elhinni, ahogy kinéz a szőlő. Olyan fürtök voltak/vannak pl a zalagyongyén, hogy némelyik mellé akár Boris is mellé térdelhetne fotózkodni!

:-))))))

 

A kötődés nagyon szépre sikeredett, a bogyók lédúsak és ahol nincs a tőke túlterhelve, ott nagyok is. Valahogy ízre érzek egy "semmilyen" jellegtelen végeredményt. 

Előzmény: Maci_P (1602)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.19 0 0 1605

Nem szeretnék vitát generálni és meggyőzni bárkit is. 1-2 mázsa esetén lehet játszani és az égiekre bizni a folyamatokat.

 

Az idei szezonban kb 40- 45 mázsa szőlőt dolgoztam fel tegnap estig. Jó kiindulópont, hogy van egy jó alapanyagom, de ekkora mennyiségnél szeretném én irányítani, mikor mi történik. 

 

Az én hobbi szintemen, komoly logisztikát igényel hogy minden fázis ossze legyen hangolva. Így is előfordulhat hogy történik valami ami keresztül húzza a számításokat, de ennyi szőlőt sajnálnék "spontán" elkótyavetyélni.

Előzmény: naivkezdo (1600)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1604

Az aszály sajnos az érésre is kihat...
Nálam már Néró (úgy 20-21MM) Göcseji Zamatos (18MM) és Solaris (kb23MM) már lejött, szépen dolgoznak. Sajnos a lékihozatal nem lett a legjobb. De legalább nem szálltak el a cukrok...
A többiek még kicsit pihennek kint, nincs kellően jó ízük. Csak ki tudja, mi marad a darazsak után.
Most már annyit emlegették a Generosát, kell keressek valahol egy jó darabot, hogy megkóstoljam...

Előzmény: IsKol (1603)
IsKol Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1603

Sőt az aszály még a tisztulásra is kihat...

 

Más:

 

Nálam 16-18 MM°-nál járunk (pár 19-es "tőkével") illetve a darazsak is megjelentek a szép napsütésben 

 

és 

 

hétfőn Generosa feldolgozás ;-)

 

Kicsit ma munkaigényesebb volt a szüreti felkészülés mert nem volt víz a házban, hogy a nagynyomású segítségét kérjem de hát évszázadokon keresztül nem volt ilyen segítség... no-meg pár dolgot hazahoztam mert így kényelmeseb/hatékonyabb volt... 

Előzmény: Maci_P (1601)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1602

Úgy-úgy. És mondd, neked már sikerült, vagy mindig volt valami szaladgálnivaló ?😀

Előzmény: szervezkedő (1598)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1601

Igen, fehérbe is lehet. Tavaly is aszályos év volt, akkor is lehetett tápanyaghiány, de egyéb stresz is okozhatta az erjedés leállását. Ha a mustot tisztítod, akkor fokozottan szükséges a tápanyag. Magas alkohol, lehűlés....

Előzmény: zsorsz (1595)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1600

igen.

 

vagy csak van egy jó alapanyagod, amihez nem kell a teljes arzenál és szépen spontán kierjeszted.

Előzmény: szervezkedő (1598)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1599

Kb. így gondoltam.Köszi!

Előzmény: szervezkedő (1597)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1598

A szüret előtt úgy fel kell készülni, mintha a karácsonyi vacsorára készül valaki. Mindent át kell gondolni és beszerezni időben!

:-)

Előzmény: Maci_P (1593)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1597

Talán idén kell csak igazán tápsó. A gyártó által javasolt mennyiség minimum felső ertékét tedd bele.

Ha a cukorfogyast figyeled és az erjedés drasztikus lassulásár tapasztalod, akár a maximum másfélszeresét is beleteheted. Ami receptet én követek, ott 3 részletben kell adagolni a kaját az élesztőnek. Az utolsó dózis másféle táp, az első kettő ugyanaz.

Előzmény: zsorsz (1595)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1596

Amiről Te írtál, az csak most fog következni, hogy mennyire simul bele vagy gyűri le a túlzó hordót.

Ahogy írtam tavasszal épphogy volt hordó aroma, de finom.

Nyáron jött egy buta nyers fa íz, akkor írtam kétségbe esve:)

De most ránéztem és szerencsére ez eltűnt, helyette van a tavaszi finom sokszorosa, túl tömény, de legalább nem buta fa.

Így szerencsére kikaphatom tartályba mire hozok valamit idén.

És akkor utána fél-1 év valszeg kell:))

Előzmény: joskabacsi (1570)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.18 0 0 1595

É.tápsót fehérnél is lehet használni?...mert tavaly idő előtt leállt és a bor kicsit édes lett. Arra gondolok hogy szermaradvány nemigen lehet mivel min. permetezek(2-3), így a kajahiányra tudok csak tippelni.

Előzmény: Maci_P (1593)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1594

A vörösnél a 25°C optimális, +-5°C - ha alacsonyabb, akkor valamennyivel gyümölcsösebb lesz a bor. 3-400kg cefre már könnyen fel tud melegedni 30°C fölé, ha olyan a környezeti hőmérséklet.

Előzmény: IsKol (1590)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1593

Ha 150kg körüli, akkor ne kádban erjeszt, hanem egy úgy 200 literes cefrés hordóban, mert ott kisebb lesz a nyitott felület, a CO2 jobban fogja védeni az ecetesedéstől.
Mindig kénezek (utóbbi időben 5% törzsoldat, 0,5-1dl/hl), mindig beindult, de persze kell hozzá idő. Meg tisztaság és egy jó élesztőflóra (ha korábban már erjesztettél a pincében fajélesztővel, a spontán erjesztés esetén is előfordulhat, hogy ugyanez a törzs lesz túlsúlyban).
Ha élesztőt teszel bele, a tápsó erősen a technológia része, bár jó esetben lehet elég tápanyag a szőlőben is, de nem biztos, hogy a beoltás miatt úgy fogja tudni felvenni, mint ha tápsót adnál hozzá. Leginkább legyen kéznél egy zacskóval, ha érzed a rossz illatot, gyorsan be tudj avatkozni.
A fajélesztőzésnél lehet semleges élesztőt használni, de ott is vannak külön vörösborra szelektált fajták, aztán lehet a speciális fajtákat használni. A nagyon egyszerűekkel én vigyáznék, egyen íz- és illatvilágot tudnak adni. Ha már élesztő, keresnék egy vörösborhoz szelektált darabot.

Előzmény: emberevics (1591)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1592

Nem engedtem el nagyon soha, de könyvek szerint azért se az élesztőnek, se az íznek nem tesz jót. Lehet, hogy egyes fajtáknak még jót is tehet a melegebb, ezt nem tudom. És igen, van a melegítéses technológia a színkioldásra, de maradjunk most a házi körülményeknél.

Előzmény: naivkezdo (1588)
emberevics Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1591

Köszi a választ a többieknek is. Kis tétel, kb. 150 kg, kékfrankos. Pillanatnyilag a tőkén van. Bevállalnám a spontán erjedést, de attól tartok, ha kénezek az nem fog menni. Vagy igen? A ként viszont minden könyv ajánlja. Enzimes, tápsós kezelést nem terveztem, élesztőm az van, amit a fehérhez használtam Unikén, keresztneve nincs. Gondolom mezei saccharomyces cerevisiae, bár nincs rajta feltüntetve. Ez komolytalan cucc?

 

Előzmény: Maci_P (1587)
IsKol Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1590

Néztem a Malatinszky metódust ott sem lehet alacsony a fermentációs hőmérséklet. 

Előzmény: naivkezdo (1588)
IsKol Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1589

Ha kevesebb a szőlő mennyiség (2-3q) akkor zúzás-bogyózás után adok a cefrének ként ha több akkor már menet közben is (persze megosztva).

Egy kis "házi" labor utána esetleg egy kis enzim ami 1-2 óra várakozást jelent majd tápsó...

Ha ezeket a bekeverési időket összeadom akkor olyan 2-3 óra jöhet ki.  

Előzmény: emberevics (1586)
naivkezdo Creative Commons License 2021.09.17 0 0 1588

Mondjuk attól függ, milyen fajta, és milyen bort akar. 

Azért van az a stílus, ahol nem hűtik a vöröset és én még nem kaptam így rossz ízt.

Sőt tudok olyanról, hogy cabsavot direkt engedik akár 32ig melegedni.

Előzmény: Maci_P (1587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!