Keresés

Részletes keresés

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.03 0 0 3000

Azért Zolinak is van mit köszönni!

A mángold mellett (ma az lesz az ebéd - olyan mint a spenót! - finom), sorban ott virítanak a macskagyökerek.

Amikor tavaly gyenge kis növényként kiültettem, s behúzódott, fabatkát sem adtam volna érte.

Másokkal is jártunk így. Elpusztulni látszott, s ma dús lombjával virít.

Hamarosan virágot bont az orvosi zsálya. És egyáltalán.

Élünk és dolgozunk, nagyon sokat.

Erőm kezd visszatérni.

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2999

Előbb egy szépséget: havasszépe!

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.05.03 0 0 2998

Szervusz Zoli!

Olyan szívesen adtam! Nem jár érte köszönet.

Kérlek, nézzétek el, hogy ilyen soká elmaradtam!

Mintha hernyóölő darázs csípett volna meg.

Nem részletezem (ebben Annának van igaza, az onságban!).

Szívem a régi, ölelelek Mindenkit! :)

Előzmény: feherbarat2 (2993)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.04.24 0 0 2997

Köszönöm, megpróbálom - ha valaha, most van esélye, ma jó kis esőt kaptunk.

Előzmény: marimama51 (2995)
borsika79 Creative Commons License 2012.04.24 0 0 2996
Üdvözlök mindenkit. Szeretnék érdeklődni nincs valakinek fölösleges tőzegáfonyatöve?
marimama51 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 2995

Szia!

A komlót nyugodtan átültetheted.Mi tavaly ültettünk egyet át mert rossz helyen kelt ki.Nagyon szépen megeredt,már a kutyusaim rágcsálják is a leveleket.Nem tudom miért,de szeretik a komló levelét.:-))

Tavaly kiültettem a Palitól kapott jenesztert ,nem fagyott meg,már szépen hajt.

Előzmény: Nb-Anna (2984)
feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 2994

Boldogasszony tenyere

(ezt a növényt Annától kaptam)

Boróka - ezt egy csere-berés forumtérstól kaptam.

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 2993

Angyalgyökér (köszönet Palinak a magokért)

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 2992

Folyt.:

Moldvai sárkányfű ('Piemont')

Fekete ökörfarkkoró vetemény

Tejoltó galaj

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.23 0 0 2991

Sziasztok!

Úgy látszik, most csak kettesével engedi feltölteni a képeket, utána már nem reagál.

Azért nem adom fel:

Szélvetette moldvai sárkányfüvek

Az áldott bárcs magoncok

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2990

Kedves Anna!

Akkor lassan célegyenesbe jutsz a go-ji-s dilemma eldöntéséhez, hisz lesz mind a kettőből növényed. Érdeklődve várom a végeredményt.

Tavaly nyáron vettem én is észre egy komlót a kertünkben, de ezek szerint már régebben beköltözhetett, mert már virágzott is, porzós volt. Épp a kökény és a bodza bokor között nőtt, így válaszhatott merre kíván futni.

Most tavasszal az alma fa alatt is felfedeztem egyet, de erről még értelemszerűen nem tudom milyen nemű.

Pali barátunk vajon merre kószál? Reméljük nincs semmi baj, csak a szokásos sok munka...

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2989

Szia!

Köszönöm! Több képet is szerettem volna, de itthonról valami miatt nem ment, a munkahelyemről pedig ennyi sikerült.

Mi újság felétek, régen hallottunk rólatok!

Hozzánk az eső még nem jutott el, mindig csak a szele és egy kis csöpörgés legfeljebb.

Előzmény: Gox (2983)
feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2988

Szia!

A legtöbbet magként külföldi forrásból, náhány növényt kertészetből vagy cserével szereztem be.

Előzmény: ancsaborcsa (2982)
CBNora Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2987

Nyersen már kóstoltam. Nem rossz, csak kicsit durván szőrös. De a borágónál kevésbé szúrja a nyelvet. A vajban párolás még hátravan.

Nem tudom, mekkorák a növényeid, de csak sokméteres korukban szoktak virágozni.

Előzmény: Nb-Anna (2986)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2986

Igazán nagyon kedves ajánlat, előre is kösönöm!

Egyébként tudtam, hogy kétlaki, és a magoncokról csak később derül ki, ezért is nem vetettem, no meg a hideghatást kívánó magokkal ritkán van szerencsém.

Ma (végre) esett egy kis eső, akkor talán megpróbálom átültetni. Ha szerencsével járok, még az is kiderülhet, hogy porzós v. termós egyedeim vannak.

Egyébként azt is olvastam, hogy a fiatal hajtásokat spárgához hasonlóan készítve is fogyasztják (gondolom, jó sok kell egy ételhez), valaki esetleg kóstolt ilyet?

Előzmény: CBNora (2985)
CBNora Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2985

Hú, én meg gyomlálom a komlót!

Még sosem próbáltam átültetni, de meg kellene próbálni. A magoncokkal az a baj, hogy nem lehet tudni, termős vagy porzós. Úgyhogy valami termős példányt kellene valahonnan kiásni és átültetni. Sajnos nem tudom, hogy nálunk a málna közé benőtt példány milyen.  Ha tudnám, hogy termős, szívesen elküldeném, de így nem érdemes. Viszont van rá esély, hogy látok a környéken, talán a melléképületünk háta mögött lévő is az. Akkor összel szívesen küldök belőle, hátha megmarad. Amit a kert másik oldaláról szeretnék kiásni, az porzós.

Gondold meg, ha kell, kevésbé elszántan irtom.

Nb-Anna Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2984

Örvendetesen szaporodik a medvehagyma a kertben, de azért a család igényeihez képest még nem elég, így az erdőből is gyűjtöttünk.

Már régebben is többször előfordult, hogy szerettem volna valamilyen növénnyel bővíteni a gyűjteményemet, és az illető növény egyszer csak magától megjelent a kertben (így történt többek között a réti legyezőfűvel is). Nemrég a fal tövében észrevettem egy jellegzetes, háromkaréjű leveles növényt, egy méterrel odébb még egyet - nagyon úgy látom, hogy komló lesz. Már két éve nézegetek különböző beszerzési lehetőségek után, de amit találtam, nagyon drága volt, a magvetés elég bizonytalan, így csak halogattam.

Nagyon örülök neki (ne tessék gonoszkodni, nem sörnek szánom, nagyon tetszik maga a növény, amely egyben gyógynövény is), csak épp azon töprengek, mi legyen vele? Igen rossz helyet választott: a fal tövéből nő ki a virágágyás szélén. Ha ott hagyom, ossze-vissza fut a virágok között - viszont átültetni lehet-e? Van javaslatotok?

Más: korábban Zoltánnal folytattunk e-mail-eszmecserét arról, hogy melyik az igazi goji - ill. hogy a két faj (L. barbarum és L. chinense két külön faj v. azonos). Ismerőstől kaptam ajándékba egy elég méretes L. barbarum cserjét (már szépen hajt), viszont vetettem magról L. chinense-t is - ma tűzdeltem őket.

Ancsaborcsa! Másik topicban olvastam, hogy érdekel ilyesmi - ha sikerül tovább nevelni a kicsiket, tudok talán küldeni.

Gox Creative Commons License 2012.04.22 0 0 2983

Sziasztok!

Zoli, gratulálok, gyönyörűek a növények és a képek!

Kösz, hogy megmutattad!

Előzmény: feherbarat2 (2981)
ancsaborcsa Creative Commons License 2012.04.21 0 0 2982

Huhú! Hol lehet hozzájutni ezekhez a kincsekhez?

Előzmény: feherbarat2 (2981)
feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.21 0 0 2981

Sziasztok!

Talán most sikerülni fog:

Édeslevelű csüdfű

Istenfa

Kanálfű

Orbáncfű

Tüdőfű

Görvélyfű

Szappanfű

Szúrós gyöngyajak

Tátorján

Szártalan bábakalács

Csabaíre vérfű

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 2980

Sajnos nem sikerült a művelet, mert tegnap este nem működött a (kép)Beillesztés gomb és így nem tudtam ide képet, sőt aztán szöveget sem feltölteni. Talán majd ma.

feherbarat2 Creative Commons License 2012.04.19 0 0 2979

Sziasztok!

Úgy látom mindenki dolgozik mint a kisangyal és mire ide jutna, már hulla fáradt olvasni is talán, nemhogy írni. Így vagyok vele magam is. Most mégis megpróbálok erőt venni magamon és igyekszem néhány képet ideilleszteni, amelyeket még a március 14-én készítettem a kertben.

s-ombre-ro Creative Commons License 2012.03.31 0 0 2978

Ó, igen!

Ezt főzte.

Rém kezdetlegesen, házias alapanyagokból, de az eredmény minden igényt kielégítő volt!

(csak zárójelben: az alapanyag szűrésen nem esett át, de ez senkit sem zavart - ami az üledék felett volt, teljes mértékben élvezhetően csurrant a pohárba - csak ne  lenne ennyire olcsó minden rendű s rangú sör - időhiányomról nem is beszélve - marad nekem a házi pájinka főzés - ott is lehet csodákat művelni!!!). :)))

Előzmény: ancsaborcsa (2977)
ancsaborcsa Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2977

Ezt a fajta sört főzte a nagymamád, vagy volt saját, másféle receptje. Most a kukoricás sörrel kergetnek ki a világból. Megpróbálom majd fél adaggal, maláta helyett kukoricadara.

De először mind az összes söröcskét megisszuk, ami már készen van. Hehe. Alkoholizálunk. Édesanyám mondta mindig valami nagyon kicsi mennyiségre : "A szemedbe se tenne kárt!" Hát ez az egy-egy pohárka sör is ilyen.

Előzmény: s-ombre-ro (2975)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2976

Gyűjtök: bodzahajtást, csalán hajtását, szeder s eper fiatal hajtását, ibolyát, százszorszépet, s mindent, ami gyűjthető.

Kankalin virágát is, ami ugyan védett, de ez az én saját birtokomon virít s amúgy sem túl ritka (sárgállik tőle minden).

Szedhettek már pitypangot is és így tovább.

Hadd ne soroljam! :)

Előzmény: s-ombre-ro (2974)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2975

Bocsi! Ez nálam a túl sok egyedülléttől van. Nem fejtem ki a gondolataimat.

Arról van szó, hogy nagyanyám az ünnepi asztalnál bontogatta a sört, ami megindult s azután már nem akart az üvegben maradni.

Ő szegényke próbálta a dugót visszadugaszolni. A sör erősebb volt nála.

Barna szökőkút terített be mindent.

Abroszt, blúzokat, ablakokat és persze szegény nagyanyámat is.

Emlékezetes eset volt. :)

Előzmény: s-ombre-ro (2973)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2974

Csak a nagyon fiatal hajtását.

M. Treben teakeverékébe! :)

A mi telepített hagymásunk a hét végén már fogyasztható lesz.

Előzmény: krnemarika (2972)
s-ombre-ro Creative Commons License 2012.03.30 0 0 2973

Boldoggá tettél!

Drága nagyanyám tudna mesélni - ha még élne -, hogy mennyire tud habozni.

Vagy a fehér zsabós blúzok a barátnőkön a terített asztal körül.

Már a blúzok sincsenek.

Nagy kár! :(

Előzmény: ancsaborcsa (2971)
krnemarika Creative Commons License 2012.03.29 0 0 2972

Lehet, hogy van, de még senki sem találkozott vele itt a Zemplénben. (Legalábbis nem tudok róla.) 2 éve még azt sem tudtam, hogy ilyen növény létezik.

Egy kaposvári fórumozótól kaptam néhány hagymát, így már nekem is van. Tavaly virágzott is, remélem a magocskákból is szaporodik az állomány. 

A bodzának a hajtását is gyűjtöd? Az mire jó?

Előzmény: s-ombre-ro (2970)
ancsaborcsa Creative Commons License 2012.03.29 0 0 2971

Teljesen más a téma, csak gondoltam elújságolom:

Megfőztem ám a sört Romváry alapján. Finom lett. Kicsit keserű, most megpróbálom a belevaló malátát és komlót csökkenteni. De istenien habzik, és teljesen SÖR. Köszi Neked a receptért!

Előzmény: s-ombre-ro (2970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!