A komlót nyugodtan átültetheted.Mi tavaly ültettünk egyet át mert rossz helyen kelt ki.Nagyon szépen megeredt,már a kutyusaim rágcsálják is a leveleket.Nem tudom miért,de szeretik a komló levelét.:-))
Tavaly kiültettem a Palitól kapott jenesztert ,nem fagyott meg,már szépen hajt.
Akkor lassan célegyenesbe jutsz a go-ji-s dilemma eldöntéséhez, hisz lesz mind a kettőből növényed. Érdeklődve várom a végeredményt.
Tavaly nyáron vettem én is észre egy komlót a kertünkben, de ezek szerint már régebben beköltözhetett, mert már virágzott is, porzós volt. Épp a kökény és a bodza bokor között nőtt, így válaszhatott merre kíván futni.
Most tavasszal az alma fa alatt is felfedeztem egyet, de erről még értelemszerűen nem tudom milyen nemű.
Pali barátunk vajon merre kószál? Reméljük nincs semmi baj, csak a szokásos sok munka...
Egyébként tudtam, hogy kétlaki, és a magoncokról csak később derül ki, ezért is nem vetettem, no meg a hideghatást kívánó magokkal ritkán van szerencsém.
Ma (végre) esett egy kis eső, akkor talán megpróbálom átültetni. Ha szerencsével járok, még az is kiderülhet, hogy porzós v. termós egyedeim vannak.
Egyébként azt is olvastam, hogy a fiatal hajtásokat spárgához hasonlóan készítve is fogyasztják (gondolom, jó sok kell egy ételhez), valaki esetleg kóstolt ilyet?
Még sosem próbáltam átültetni, de meg kellene próbálni. A magoncokkal az a baj, hogy nem lehet tudni, termős vagy porzós. Úgyhogy valami termős példányt kellene valahonnan kiásni és átültetni. Sajnos nem tudom, hogy nálunk a málna közé benőtt példány milyen. Ha tudnám, hogy termős, szívesen elküldeném, de így nem érdemes. Viszont van rá esély, hogy látok a környéken, talán a melléképületünk háta mögött lévő is az. Akkor összel szívesen küldök belőle, hátha megmarad. Amit a kert másik oldaláról szeretnék kiásni, az porzós.
Örvendetesen szaporodik a medvehagyma a kertben, de azért a család igényeihez képest még nem elég, így az erdőből is gyűjtöttünk.
Már régebben is többször előfordult, hogy szerettem volna valamilyen növénnyel bővíteni a gyűjteményemet, és az illető növény egyszer csak magától megjelent a kertben (így történt többek között a réti legyezőfűvel is). Nemrég a fal tövében észrevettem egy jellegzetes, háromkaréjű leveles növényt, egy méterrel odébb még egyet - nagyon úgy látom, hogy komló lesz. Már két éve nézegetek különböző beszerzési lehetőségek után, de amit találtam, nagyon drága volt, a magvetés elég bizonytalan, így csak halogattam.
Nagyon örülök neki (ne tessék gonoszkodni, nem sörnek szánom, nagyon tetszik maga a növény, amely egyben gyógynövény is), csak épp azon töprengek, mi legyen vele? Igen rossz helyet választott: a fal tövéből nő ki a virágágyás szélén. Ha ott hagyom, ossze-vissza fut a virágok között - viszont átültetni lehet-e? Van javaslatotok?
Más: korábban Zoltánnal folytattunk e-mail-eszmecserét arról, hogy melyik az igazi goji - ill. hogy a két faj (L. barbarum és L. chinense két külön faj v. azonos). Ismerőstől kaptam ajándékba egy elég méretes L. barbarum cserjét (már szépen hajt), viszont vetettem magról L. chinense-t is - ma tűzdeltem őket.
Ancsaborcsa! Másik topicban olvastam, hogy érdekel ilyesmi - ha sikerül tovább nevelni a kicsiket, tudok talán küldeni.
Sajnos nem sikerült a művelet, mert tegnap este nem működött a (kép)Beillesztés gomb és így nem tudtam ide képet, sőt aztán szöveget sem feltölteni. Talán majd ma.
Úgy látom mindenki dolgozik mint a kisangyal és mire ide jutna, már hulla fáradt olvasni is talán, nemhogy írni. Így vagyok vele magam is. Most mégis megpróbálok erőt venni magamon és igyekszem néhány képet ideilleszteni, amelyeket még a március 14-én készítettem a kertben.
Rém kezdetlegesen, házias alapanyagokból, de az eredmény minden igényt kielégítő volt!
(csak zárójelben: az alapanyag szűrésen nem esett át, de ez senkit sem zavart - ami az üledék felett volt, teljes mértékben élvezhetően csurrant a pohárba - csak ne lenne ennyire olcsó minden rendű s rangú sör - időhiányomról nem is beszélve - marad nekem a házi pájinka főzés - ott is lehet csodákat művelni!!!). :)))
Ezt a fajta sört főzte a nagymamád, vagy volt saját, másféle receptje. Most a kukoricás sörrel kergetnek ki a világból. Megpróbálom majd fél adaggal, maláta helyett kukoricadara.
De először mind az összes söröcskét megisszuk, ami már készen van. Hehe. Alkoholizálunk. Édesanyám mondta mindig valami nagyon kicsi mennyiségre : "A szemedbe se tenne kárt!" Hát ez az egy-egy pohárka sör is ilyen.
Megfőztem ám a sört Romváry alapján. Finom lett. Kicsit keserű, most megpróbálom a belevaló malátát és komlót csökkenteni. De istenien habzik, és teljesen SÖR. Köszi Neked a receptért!