Keresés

Részletes keresés

memorix Creative Commons License 2016.04.06 0 0 4989

van mirobolan is...

Előzmény: Pro.polisz (4988)
Pro.polisz Creative Commons License 2016.04.06 0 0 4988

Helyi faiskolások szokták tudni a szükséges alanyt. Eleve olyat árulnak inkább. Pl. a gödöllői faiskolában (gazdabolt mellett) emlékeim szerint csak vadkajszi alany szokott lenni a homokos talaj miatt....

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (4980)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2016.04.06 0 0 4987

Úgy látom az Auróra-n lesz termés, pedig idén márciusban is megkapta a maga -4,5-jét

buli82 Creative Commons License 2016.04.06 0 0 4986

Köszönöm Alibá!

Előzmény: Ali-bá (4983)
memorix Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4985

forrás:

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/szaporit/alany.htm

kajszi üzemi termesztésében a mirobalan (60-65 %), a vadkajszi (30-35 %), és az egyéb szilvaalanyok (5 %) terjedtek el. Az alany megválasztásában elsôsorban a termôhelyi viszonyok játsszák a legfontosabb szerepet. A hegyvidéki kötöttebb talajokon a mirobalan és a szilvaalanyok, míg az alföldi homokos talajokon a vadkajszi alany terjedt el elsôsorban. Hazánkban létezik technológia, mely szerint a mirobalan alany és a nemes fajta között még egy szilva (közbeoltott) alanykomponens található, ez alkotja a fa törzsét. Így a kajszi legalább a talajmenti fagyokkal szemben ellenállóbb.

hevezoli64 Creative Commons License 2016.04.05 0 1 4984

így nézett ki vasárnap az orangered és a kis harcot

Ali-bá Creative Commons License 2016.04.05 0 1 4983

Nézd meg itt őket:http://www.battistinivivai.com/en/prodotti.php?idcategoria=2

Kattints a kép alá, aztán, ha nem tudsz olaszul, fordíttasd le  a google fordítóval. Naggyából képben leszel. (Ha már nézted, akkor elnézést.)

Előzmény: buli82 (4982)
buli82 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4982

Üdv mindenkinek a kedves fönököm most ültetett kajszit a következő fajtákból ALB Faralia, Karmingo Pricia, valaki esetleg tud valamit róluk! Èrèsi idő, tolerancia stb! Hűtött fák mèg meg sincsenek indulva oltásra kitünők a vesszők! Köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4981

A szilvaszármazékok sztem vízigényesebbek...inkább a vadkajszi.

N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4980

Az jó, mert egy kedves öreg úr szerint a mirabolán a jobb.

Most döntse el az ember, hogy akkor mit és hogy ültessen....  :-)

Előzmény: memorix (4979)
memorix Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4979

Ilyen talajra a vadkajszi alany jobb mint a myrabolan.

Előzmény: N0rb3rt0L4ncz0s (4974)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4978

Igazából nem tudom eldönteni, hogy "csak" a rügyek halódnak és akkor esetleg értelme lenne suhángra visszavágni a csemetét, s így talán az alvó rügyek is megindulhatnak, vagy már az egész fa szenved...

Előzmény: BAttila1964 (4975)
poza Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4977

Érdekes,hogy nálam a teljes virágban lévő magyar fajtákból maradt meg a legtöbb a fagy után, a bimbóban lévők sokkal rosszabbul néznek ki. Pedig éppen fordítva gondoltam volna...

Előzmény: pupákdézi (4976)
pupákdézi Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4976

Itt nálam keresztet lehet vetni az idei kajszi termésre. Március 23-án virágzott és aznap hideg idő volt és esettt az eső, permetezni előtte nem tudtam. Maradt az őszibarack remény. Szeged környéke.

BAttila1964 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4975

Rügyek vannak, de picik és "nyamvadtak", de a törzse zöld, ha egy picit megkaparom... Mindegy, van időm és megvárom, mi lesz, legfeljebb ősszel pótlom a fát... ;)

Előzmény: poza (4973)
N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4974

Nálam is homokos a talaj, épp, hogy ki nem fordul a sóder a földből, azon van kb 30-40cm sima fekete föld. Ha elkezd sütni a nap és lengedezik a szél, akkor hipp-hopp kiszárad és olyan, mintha sivatagban lennék... Nyáron a nagy melegben még öntözés mellett is alig nő a fű.

poza Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4973

Sziasztok!

Olvasom az ültetéses gondot. Én homokon vagyok, és valóban nem kell agyonöntözni. Mikor mi telepítettünk, vagy telepítünk csak az ültetéskor kapnak vizet a fák. Taposni szerintem sem kell ezt a talajt. Csak akkor kellett öntözni, mikor tavasszal nagy szárazság volt. Melegedni a homok viszont gyorsan melegszik, így elvileg korán kell indulnia mindennek.

Előzmény: Mozo66 (4971)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4972

Értem, köszi! ;)

Előzmény: Mozo66 (4971)
Mozo66 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4971

Igen ... az " öntözöm ezerrel " az mit jelent ???   Nem ismerem a homoktalajt , de a kihajtásig nem biztos , hogy jót tesz neki a sok öntözés .

Régebben volt már róla szó ( Ok nem követi mindenki a fórumot )  de a túlöntözés az sokat ronthat a helyzeten kb olyan mint a palántáknak a palántadőlés ( fuzáriumos )  betegsége . 

Előzmény: BAttila1964 (4970)
BAttila1964 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4970

Kösz a választ, de valamit "elolvastál", mert kb. 1 hónapja ültettem és homokos talajba, trágyázás és beiszapolás volt, taposás nem... (Várok egy kicsit, remélem megindul majd...)

Előzmény: Mozo66 (4968)
Mozo66 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4969

.... bocs elolvastam még egyszer tehát csak 2 fajta nem indul .... a ceglédi arany eleve később indul a többinél a Goldrichet nem ismerem . Ha jó a csemete ki fog hajtani ha a többi kihajtott .

Az ültetésről a véleményem fenntartom minél egyszerűbb annál jobb .

Előzmény: kisnyugdíjas71 (4965)
Mozo66 Creative Commons License 2016.04.05 0 1 4968

Kisnyugdíjasnak és Attilának .

Valószinűen az ültetéssel lehet a probléma .  A " jól megadtam a módját " ültetés a lehető legrosszabb ...szerintem . Minél egyszerűbb annál kisebb az esély a hibázásra . Betrágyázás , beiszapolás letaposás öntözés ősszel csak ront a helyzeten .  Persze talaj függő is , de ha levegőtlen környezetbe került a gyökér akkor nehezen fog észhez térni ... ha egyáltalán észhez tér . 

Én kötött talajba ültetek és már volt róla szó milyen módszerrel és eredménnyel . Az idén még 30 db kajszit raktam az üresen maradt részre valamikor március elején és csak tegnap öntöztem meg őket addig csak lazán le voltak takarva morzsalékos talajjal . Most kaptak egy festékes vödör vizet amit azonnal el is ivott a hézagos száraz talaj , megrokkant kicsit ráhúztam száraz földet és most egy kicsit megtapostam és beállítottam a fát függőbe . 

Ősszel pár szilvát pótoltam azokat nem is öntöztem csak be a gödörbe ráhúztam a gyökerére a földet és ennyi ...ha jó a csemete akkor annak meg kell indulnia .

N0rb3rt0L4ncz0s Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4967

Mindkettőtöknek tudom mondani így elsőként, hogy várjatok még velük, mert most lett csak 20 fok felett és most ez a meleg minden növényt nagyon megindít. de ha pár hét múlva sem moccannak, akkor nagy valószínűséggel annyi lett nekik.

Én két hete ültettem két különféle kajszit és azonnal mindkettő, ahogy beültettem elkezdett hajtani, most már kis levelek is vannak rajtuk, de szerintem még várjatok egy keveset.

BAttila1964 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4966

Sziasztok,

bő egy hónapja ültettem ki egy szabadgyökerű Bergeron-t, megmetszettem, kapott lemosó permetezést, mulcsoztam, öntözöm ezerrel, de nem nagyon moccan... A rügyekről nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy élnek-e még, mindenesetre kicsit megkapargattam körömmel a törzsét, a külső kéreg alatt zöld... (Tudom, hogy "első körben" meg kell szoknia a kiültetést, az új helyét, stb...)

Meddig érdemes várnom, mi lesz belőle?
(Nem zavar, nincs útban, de az ősszel ültetett másik két fajtám már gyönyörűen hajt, nem szeretném ezt a fát elveszíteni, egy Bergeron a tél végére már megadta magát...)

kisnyugdíjas71 Creative Commons License 2016.04.05 0 0 4965

Üdv Mindenkinek!

Tavaly ősszel ültettem 8 db Ceglédi Arany és 8 db Goldrich sárgabarack facsemetét, úgy ahogy kell, megadtam a módját. Sajnos a télen volt némi fagykár, elég rendesen elfagyott a korona, ezért egészen az egészséges részig suhángra vissza kellett metszeni. Azt szeretném megtudni, hogy ez a két fajta mikor szokott elkezdeni hajtani, mert még abszolút egyik sem mozdult meg. Az ugyanakkor ültetett Hargrand és Gönci Magyar már lassan három hete kihajtott!

Előre is köszönöm a választ!

Mozo66 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 4964

Felénk is nagy a kötés az idén ,  én ma ritkítottam virágot a Kioton, majdnem végeztem a 100 fával .... hála Istennek nem 4 méter magasak . A környékbeli gazdákkal akikkel beszéltem mindenki azt mondta , hogy rengeteg a kajszi kötés . Itt a faluban az út melletti partoldalban a magról kelt kajszik is tele vannak . 

Ez most ilyen év , minden összejött .

Egyik barátomnak mondtam is , hogy az idén rengeteg lesz a kajszi , mert nagy a kötés erre azt mondta , hogy az biztos , hogy sok lesz de  aprók .

Még nem ihatunk előre a medve bőrére sokat alszik még kint a szabad ég alatt .

Előzmény: Szerzo Laszlo (4963)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.04.04 0 0 4963

Apropo eszembe jutottt az a Kalisos dumcsizas.... megkaptak a 60 are 150 kilo kalisot kapott 2015-ben osszel......

+ rajott az istallotragya is... lehet ez befojasolta oket, osztokelte oket ennyire.... azert nem minden fajtan van ennyire veszej....

Ebbben a kajszisban inkabb Roman fajtak vannak kiveve a Cegledi Oriast ami szinten csucsot kotott.... azok a dugig viragos fak melle vannak teve.....

Es az sem elhanyagolando hogy a kajszisomtol 200 meterre 30-40 mehkaptar van lepakolva :)

Mereggel nem is mentuk rajuk eddig!

Apropo... ma jelent meg a Bundasbogar is... inkabbb a cseresznyefakat tamadja.....

Az oszi TELJES VIRAGBAN meg leviragzoban :)

Előzmény: Mozo66 (4959)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.04.04 0 1 4962

Egyet ertek veled.... tudom mi a fak alatamasztasa 40 darabos tetelben.... volt is rolluk video....

Megvarom hogy mi marad.... mondjuk ebben a jo idoben.... nyomja oket..... aztan kegyetlenul.... asszem... ojan

"DIOVERESES" modszerrel....mashogy nem lehet.... metszesre nincs ido... sok mindennel foglalkozunk.... egyik potolja a masikat....

LEHET hogy az egyik karara is megyen.... de ezert is keszitek videokat..... a sajat magam konyvtara !!!!

Mi nagyon sok mindennel foglalkozunk....EGYSZERRE ....szabadido semmi.... YEEEE

A kislanyom ma mikozben gyomlaltam a kis magoncokat a foliaban.... az mondta... apa apa..... Pai, Pai..... ami a Paradicsomnak felel meg..... mert ott volt a vetesuk es a nevelesuk minden szakaszaban.

EZ A NAGY ELMENY.....!!!!

DE NEKEM IS LESSZ EGY FIAM.... REMELEM :)

Előzmény: Mozo66 (4959)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.04 0 0 4961

Köszi a tanácsot.Én úgy néztem van 5 m-es kiszerelésben is,azt még ki tudom gazdálkodni ,az nekem elég lenne,mert csak a vendégszemekre raknám /sajátból ugye annyit cseszek el amennyit akarok... / , a saját szemekre jó lesz a szigszalag is,mint eddig.

Előzmény: Mozo66 (4956)
szinai Creative Commons License 2016.04.04 0 0 4960

Orange Red nálunk hasonló, csak kicsit idősebbek a fák. Mondjuk szerencsére csak néhány darab van belőlük mutatóba.

Előzmény: Szerzo Laszlo (4958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!