Keresés

Részletes keresés

Mirrmurr Creative Commons License 2001.02.01 0 0 211
Extra eszközöm, ami a gépen és táskán kívül van, az egy UV-szuro és egy szépia szuro. Semmi más, így kioldózsinórom sincs. Sajnos nem fényképezek olyan gyakran, mint azt szeretném, havonta 1-2 tekercs az átlagom, a gépem pont egy éve van meg. Nyáron többet, télen kevesebbet lövök el, és csak csak mostanában kezdtem el igazán utánaolvasni a fotózás tudományának. Úgyhogy minden javaslat, ötlet, tanács nagyon jól jön.
Apropó! Nem tudtok Debrecen közelében valami jó fotóstanfolyamot, oktatást?
Előzmény: hobe (208)
SzilikonVali Creative Commons License 2001.01.31 0 0 210
A korrekt megoldás persze a vakufénymérő lenne, de az elég drága.

Lattam a Sooseknal a kirakatban egy hasznalt Minolta vakufenymerot, 5X ezer forintert, ami joval olcsobb, mint amilyen arakra emlekszem. Persze ennyi penzt nem fog egy kezdo - es valoszinuleg egy halado amator sem - kiadni erte.

Előzmény: Törölt nick (209)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.31 0 0 209
Sajnos az indirekt vaku számolásában nem tudok segíteni, az nekem nagyon ingoványos terep. Bár van elfordítható reflektorú vakum, a csak indirekt vakuzást nem gyakoroltam, soha nem is szerettem. A falak soha nem fehérek, a plafonról visszavert fény elsődleges világításnak nem szép, ha színes a plafon, az arcok is elszíneződnek.

Inkább a két vakus megoldás érdekel, ahol a fő témát megvilágítom közvetlenül egy gépen lévő vakuval, a hátteret pedig egy külön, nem a gépen lévő vakuval világítom ki. Ehhez vagy slave-et (fénnyel működő távelsütőt) vagy vezetéket használok. Ilyen esetben a fő vakuhoz állítom az expozíciót, a derítő / háttér vaku hatása a fő téma expozíciójára vagy elhanyagolható, vagy fél fényértéknél általában nem több.

Ha olyan falat világítok meg, ami a képen is látszani fog, ott a vaku és a fal távolságával, a blendével és a kulcsszámmal számolok, hogy el ne égessem a hátteret.

Ha muszáj lenne csak indirekt vakuval fényképeznem, akkor ott vagy TTL vakut választanék, vagy olyan önálló automatát, ahol a villanófej az érzékelőtől függetlenül forgatható, így a szenzor azt látja, amit az objektív. A korrekt megoldás persze a vakufénymérő lenne, de az elég drága.

Előzmény: bout (207)
hobe Creative Commons License 2001.01.31 0 0 208
Mirrmurr

Exponalo zsinorod van? Egyszer a nagy topikban ajanlottak egy kapcsolast, amit 2-3 ora alatt meg lehet csinalni, mert az eredeti zsinor 26 000 ft korul van:-( Nem talaltal valahol esetleg olcsobban? (tudom, hogy van egy Nikon topik, de oda nem nagyon irnak..)

Előzmény: Mirrmurr (206)
bout Creative Commons License 2001.01.31 0 0 207
slr!

És indirekt vakuzásnál hogyan számíthatom ki kézzel az ideális (minimum) vakuteljesítményt?
Gondolom, pontosan számolni itt már jóval nehezebb, de csak van valami becslési módszer.
Köszi,

bout

Előzmény: Törölt nick (203)
Mirrmurr Creative Commons License 2001.01.31 0 0 206
Slr!

Köszi a gyors választ, igyekszem hasznosítani ismereteidet:-)

Hobe!
Nem emlékszem, lehet-e állítani a szinkronidot nyitott vakuval is, de mikor ezt variáltam, akkor elég sötét tér volt (szoba + 100-as érzékenységu film), így nem igazán lehetett (volna) tág határok közt mozogni. De ezt otthon ki fogom próbálni, mert most felkeltetted a kíváncsiságomat és biztos akarok lenni a dolgomban. Lehet, hogy a szinkronido a makacsabb mégis:-) Mikor vakuztam, 1/60 volt a legrövidebb ido, ha jól rémlik.

hobe Creative Commons License 2001.01.31 0 0 205
vakuszinkron ido ala allitani
Előzmény: hobe (204)
hobe Creative Commons License 2001.01.31 0 0 204
Miurrmurr

He-he, szerintem sem bonyolult az F70 kezelese, bar nekem is ez az elso normalisabb gepem. Vaku ugyben figyelek, bar a hetvegen neztem a nikonokat es 2500-3200 FRF-ert lattam, ugyhogy meg nezelodok egy kicsit.
Probaltad mar kezzel a vakuszinkron ido allitani a sebesseget? Mi tortent, hagyta az automatika vagy felulbiralta? (Bocs, kivancsi vagyok, de holnap ugyis kiderul, amikor keszen lesznek a nagyitasok)

Előzmény: Mirrmurr (201)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.31 0 0 203
:-)
A vaku kulcsszáma egyrészt utal a vaku fényerejére, másrészt segít számolni ott, ahol az ember nem tud vagy nem akar vakuautomatikát használni. A kulcsszám akkor ad egyszerű számolási segítséget, ha a vaku a kamerán van és a tárgy felé villant. Ilyenkor a kulcsszám és a távolság hányadosa az a blendeérték, amit beállítva az adott távolságban helyes lesz az expozíció. A módszer előnye, hogy független a tárgy méretétől, sötétségétől, az előtértől és a háttértől. Ha szereted a hosszú expozíciós vakus képeket, biztosan ilyen módszerrel tudod azokat legpontosabban elkészíteni: a háttér adott fényhez szükséges expozícióját megméred, a vakus témát pedig számolod. Ha automata a vaku, a kulcsszám segít kiszámolni a legnagyobb távolságot, amire még jó a vakud.

A vaku minőségét persze nemcsak a kulcsszám jellemzi. A kulcsszám lehet változó, üzemmódtól és ha a vaku zoomos, a pillanatnyi zoom állástól, esetleges előtétektől függően. Egy nem zoomos, széles látószögű, kisebb fényerejű vaku lehet, hogy szebb képet ad kisebb szobában, teremben, mint a fényt jobban hasznosító zoomos vaku, amely mindig csak az objektív által belátott területet világítja ki. Azért, mert a tárgyra a széles szögben szórt villanófényből több indirekt derítőfény juthat vissza, és ettől akár a háttér is szebben kivilágított lehet.

A konkrét választásban sajnos nem tudok segíteni. Biztosan lesz valaki, aki be tud linkelni egy összehasonlító táblázatot a Nikon és vele kompatibilis vakuk teljesítményéről és funkcióiról.

Előzmény: Mirrmurr (202)
Mirrmurr Creative Commons License 2001.01.31 0 0 202
Jaj, bocs! Most látom csak alább, hogy már volt szó kulcsszámról, de ismétlés a tudás anyukája!:-)
Előzmény: Mirrmurr (201)
Mirrmurr Creative Commons License 2001.01.31 0 0 201
Sziasztok!

Köszönettel veszem ezt a topicot, szerencsére itt jó a hangulat, nem úgy, mint a "...kellékek"-ben, ahol néha tök fölösleges viták mennek. Pedig az eleje még jó volt.

Slr!
A 20-as hozzászólásodban emlegettél vaku-kulcsszámot és távolsági összefüggést. Errol tudnál bovebben írni? Most szeretnék vásárolni egy komolyabb vakut a Nikonomhoz (F70), mit javasolsz? Szilveszterkor készítettem egy-két lassú szinkronos képet, nagyon tetszik a hatás, szeretnék többet vakuzni a jövoben.

Petya99!
Bocs, hogy vitatkozom, de megvédem az F70-est, nekem könnyu a kezelése, de lehet, csak azért, mert ez az elso komoly gépem. Cimbimnek egy EOS5-öse van, az én logikámhoz pl. az tunik bonyolultnak, de ez amúgy teljesen szubjektív megközelítés.

Elore is köszönöm a segítséget!

pronto Creative Commons License 2001.01.30 0 0 200
És hol lehet kapni, például?
Előzmény: TAPbacsi (197)
taszi2hu Creative Commons License 2001.01.30 0 0 199
Sőt a Suprát - ennek néztem utána - 21 foking nyugodtan lehet tárolni, tehát esetleg még hűtő sem kell.
Előzmény: SzilikonVali (198)
SzilikonVali Creative Commons License 2001.01.29 0 0 198
Mindenkeppen erdemes, ha ugyanannyi az ara.
Kicsit kenyesebbek a tarolasra (javasolt a huto).
Előzmény: TAPbacsi (197)
TAPbacsi Creative Commons License 2001.01.29 0 0 197
Sziasztok!
Több boltban is láttam, hogy lehet kapni profi szines negát, akciósan amatör film árában.
(Kodak Supra-100 790,-, Profoto 400 750,- stb.)

Szóval érdemes-e a profi filmet használni, átlagos laborban kidolgoztatva van-e különbség?

Üdv. -TAP- attilat@lab.hu

K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.29 0 0 196
Bocsesz, a teknikai topicba szántam, csak Ltévettem.
Kisfejü Nagyfejü Zordonbordon
Előzmény: K. N. Zordonbordon (195)
K. N. Zordonbordon Creative Commons License 2001.01.29 0 0 195
Kettves fijjug!

Bátokodom idevetni friss szkennertapasztalásomat:
a szkenner Epson1640photo
a D-je állítólag 3.2, mostanmár tudom, mijért játékszerek ezeka mindent1gybe szkennerek.
szóval a negatívszkennelés szép+jó(külön világítás transzparenshez), de! amennyire túlexponálok (csak amateufilmet használok, kizárólag családi vonatkozással), ahhoz előfordul, hogy kevés. :((volt képem, amiből csak pár foltot látott :)))
igaz, hogy még csak kodakkal próbáltam(kaptam, muszájból használtam, megrögzött agfás vagyok, esetleg fuji, mint már korábban, más nikk alatt fejtegettem), de majd mással is
szóval min D=4? azén stílusomba :)
de azér amit névlegesen exponáltam, azzal bejött
jaés! papírképhez kiráj :)) de azér ami negatív olvas6tó azon színekkel szebb a papírnál :)
Marattam 10-telettet Kisfejü Nagyfejü Zordonbordon

bout Creative Commons License 2001.01.26 0 0 194
Sajnálom.
Ha nem sikerül sehogyse megoldanod és valamikor Pesten jársz, egyeztess előtte velem és lehet, hogy mire ideérsz én tudok csináltatni egy másolatot az enyémről.

bout

Előzmény: Gyedmaroz (193)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.01.25 0 0 193
Sajnos még nem, rámszakadt egy csomó meló, beszaráshegyek.

Fotósboltot próbáltam, itt, mifelénk sajnos nagyon rugalmatlanok. Pedig egy zárástól nyitásig tartó idő alatt bőven be tudnám szkennelni az érdekesebb részeket.
Pesttől meg 87 kilométerre lakom.
Segítőkészségedet köszönöm.

Előzmény: bout (192)
bout Creative Commons License 2001.01.25 0 0 192
Gyedmaroz!

Sikerült már megszerezned a manual-t? Most tudtam meg Sumo-tól, hogy engem ajánlott, de nem kaptam tőled levelet.

Két ötletem van, az első alapján jutottam hozzá én az enyémhez.
1. Bemész egy kisebb fotósboltba (Vagy beküldöd valamelyik csinos lányismerősödet. Ha lányok dolgoznak bent, akkor csinos fiúismerőst kell küldeni) egy nagy üzletházban, udvariasan kölcsönkéred fél órára az egyik manualt és irány az első fénymásoló. Esetleg letétbe hagyj ott valamit (pénzt, igazolványt, kutyát, stb.).

2. Megbeszélünk egy helyet és egy időpontot és én kölcsönadom neked fénymásolni az én fénymásolatomat. Ez a nehezebb, mivel elég kevés a szabadidőm és lehet, hogy nem is Pesten laksz.

Üdv,
bout

Előzmény: Gyedmaroz (184)
msy Creative Commons License 2001.01.25 0 0 190
egy olyan eszköz mely a fényt csapdába ejti....:)))

tükörvarró a kellékek topicon úgy 11880 körül írt róla:
"...Aztán van a fénykapu, ez egy vagy két fénynyaláb aminek a szakadása (vagy igény esetén a szakadás megszunése) vezérli a gépeken kersztül a vakut. Ennek a rendszernek amit ismerôseink raktak össze 0.1 ms a késése, ez indítja a gépet, vagy gépeket (mert gyakran egyszerre két gépet vezérlünk,..."

Előzmény: Törölt nick (189)
DigitAir Creative Commons License 2001.01.24 0 0 188
Sziasztok!
Ajánlom mindenkinek figyelmébe ezt az oldalt. Bár angol, de nagyon sokat lehet tanulni!

http://www.agfaphoto.com/library/photocourse/index.html

Gyedmaroz Creative Commons License 2001.01.23 0 0 187
köszönet
Előzmény: Sumo (186)
Sumo Creative Commons License 2001.01.23 0 0 186
gyedmaroz mail ment
Előzmény: Gyedmaroz (184)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.23 0 0 185
NagyGaboca, nem az enyém, és fotósnak sem érzem magam, de azért engedd meg, hogy minden fotós nevében megköszönjem.
Előzmény: NagyGaboca (183)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.01.22 0 0 184
Szeretnék hozzájutni egy Canon EOS 3000- es gép használati utasításáshoz. Fotósboltban elkeserítettek, hogy ez "gyáriban" valami 6000 Ft. lenne. Nincs meg valakinek beszkennelve? Esetleg valaki másolásra kölcsönadna egyet?
NagyGaboca Creative Commons License 2001.01.22 0 0 183
SZIASZTOK!
Bocs, de találtam ma délután 1 fotos táskát benne egy géppel, amin valami nagy teleobjektiv van kb. 16-18 cm hosszu és 8-10 cm átméröjü, és van benne még egy kicsivel kissebb obj. tokban + 2 elötét karika amiben sötétitett üveg van(szürö?).
Pesterzsébeten találtam a Helsinki ut elején este 5 körül, talán autorol esett le, de sértetlen.
Ha ismerösötöknek hiányzik keressetek, visszaadom, ha meg tudja mondani a cuccok márkáját.
Nem kocafotosé, mert rendesen használtnak tünik, és ekkora objektivet nem vesz csak félprofi.
A táska modern kivitel polifoam bélésü, igen jol védte a cuccost, viszont igen kopott és használt, de csak pár éves lehet.Valaki rengeteget hurcibálhatta magával eme szive csücskét.

Keressetek imélben!

2001.01.22.

ENDU Creative Commons License 2001.01.21 0 0 182
slr!
Igen valóban így van.
Én is tettem fel egy albumba képeket, kizárólak képkészíttetés céljából, aminél ugyan engedélyeztem a nyomtatást, de jelszóval levédettem. A szolgáltatás tetszik, csak valóban lassú a feltöltés, ez kedvemet vette a továbbiaktól. Beszéltem velük telefonon, sajnos se E-mailben, sem pedig CD-n nem nem fogadnak anyagot. Hm..?
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az új Canon BJC 8200 nyomtatóm képei sem rosszabbak, sőt némely esetben jobbak, de a fotópapír és a nyomtatási költség így egy 9x12 cm-es képnél kb. bruttó 140 Ft-ra jön ki képenként.
Előzmény: Törölt nick (179)
msy Creative Commons License 2001.01.21 0 0 181
Szia slr !

A tar.hu elérési problémádat nem tudom mi okozhatja, mert nekem otthonról modemen keresztül is tök normálisan muxik, a mhelyemrol pedig kifejezetten "hasít" !

Üdv: msy

Előzmény: Törölt nick (179)
Duda Creative Commons License 2001.01.21 0 0 180
"A parlamentes képben a különleges fények és a csendes Duna volt ritkaság."

Szerintem az igazan jo 'esti' kepek pont az ilyen elkapott alkonyati fenyeknel sikerulnek es nem a korom sotetben.

Előzmény: Törölt nick (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!