Kedves Abani! Azt karmolta a macska, hogy ô ide csak szòrakàzni jàr, jòkat röhögni. Viszont vannak akik komolyan veszik ezt az egészet és màshol, màshogy szòrakoznak. Minimum elvàrnàk, hogy ne rajtuk szòrakozzanak. De ugy làtszik egyeseknél ismeretlen a "kölcsönös tiszteletbentartàs" fogalma.
felesleges vele vitatkozni, mert ideröppen böffent két három szót, elmondja a véleményét mint egy világhíres tudós kinek a véleménye nem megkérdőjelezhető, természetesen minden alátámasztható érv nélkül, majd D betük sokaságával távozik. Biztosan dadogók népes táborát képviseli. Csak a lenézés és mások gúnyolása, röhejessé tétele sugárzik írásaiból. Emberség és segítőkészségnek a legkisebb nyoma nélkül. Én, a fent említett indokok miatt a továbbiakban nem válaszolok hozzászólásaira. A Finnugorizmus éppolyan kitaláció mint az Indogermanizmus:))
Logikus gondolkozàshoz nem szükséges az egyetemi végzettség. De ha nem vetted volna észre, nem is gyakran beszélek a sajàt véleményemrôl (egyszerü mûkedvelô létemre), inkàbb a szakemberektôl idézek. Ebben az esetben nem velem kell vitatkozni, hanem a szakemberekkel. Egyébként ôk is vitatkoznak ezeken még ma is, 150 év òta, s semmi nincs végérvényesen eldöntve, mert nem is lehet. Minél messzebbre megyünk vissza az idôben annàl nehezebb valamit kétségek nélkül bizonyitani. Ezt kellene mindenkinek fejben tartani.
"sabartoi asphaloi" magyarok ősi "magyar" neve. Ír értelmezés szerint. ír SAIBHIR - gazdag ember + os - fő (legfelső), él (legelső-) + FLATHA - lovas, "lófő" ( így tehát, a "sabartoi asphaloi" értelme "gazdag éllovas" (nemes lófő).
A kazárok magukat "szabirnak" nevezték, a "kazár" elnevezés a perzsáktól származik, az oszét nyelvben "gäzdig" ma is "gazdagot" jelent! A magyarok: "Vagyonosak és szembetűnően gazdagok..." - írja Marvazi 1120 körül (KRISTÓ Gy. A honfoglalás korának írott forrási, 1996, 45. old.).
Ezt csak azért írtam le, mert ezt az értelmezést még nem hallottam.
Sumerian words......Karachaevo - Balkarian words Abame elder........Appa grandfather, grandmother Alty six....................Alty six Az little, few.........Az little, few Aur weight.............Auur weight Baba ancestor..Baba ancestor Buz to break...........Buz to break Char circle........Charkh wheel Chibin fly (n).......Chibin fly (n) Cholpan star..........Cholpan star (Venus) Daim continously.....Dayim continously Ed come out..........Eт pass (v) Egech sister.......Egech sister El death...............El to die Er warrior.............Er man Eshik door ........Eshik door Ez self...................Ez self Gaba breast......Gabara breastwarmer, bra Gag to thrust..........K'ak to thrust Guruvash servant....Karauash servant, slave girl Jau enemy .............Jau enemy Jer place, ground...Jer place, ground Ikki two..................Eki two Irik valuh (?)..........Irik valuh (?) Kadau lock (n)....K'adau lock (n) Kal to remain ........K'al to remain Kan blood ..............Kan blood Koru to guard ........K'oruu to guard Kush bird..............K'ush bird Kur to create .........Kur to build Küre to row .....Küre to row Kyz girl ..................K'yz girl Me I, me ........Men I, me Mu he ................Bu he Ne what ........Ne what Or to press ........Or harvest (v.and n.) Ru to hammer ......Ur to hammer San number ........San number ................Sana to count Sen you ................Sen you Sig kick ................Sok to beat Süz to filter ........Süz to filter Ush three .......Uch three Ud fire ...............Ot fire Uzuk long ........Uzun long Tu to give birth.....Tuu to give birth Tud to be born ......Tuudu to be born Tush ( to sit down,...Tüsh to descend to go down ) Uat to break ........Uat to break Üz to tear .......Üz to tear Ul clan ...............Ul son, descendant Yaryk light (adj) .....Yaryk light (adj) Yarym half .......Yarym half Yaz to write .......Yaz to write Yol road .......Yol road Yün wool .......Yün wool Yyr song .......Yyr song
Semmi baj! Írd meg nekik, hogy milyen agyalágyultak hozzád képest. Kezdd mindjárt Olzhas Suleimenov Omarovich-csal. (Talán még törökül sem tud. Ugye...)
info@kitap.net.ru ------------------------------ De van itt igazi török is, Polat Kaya:
Polat_Kaya-subscribe@yahoogroups.com --------------------------- Csak keményen!
Idézet: "Nem tudom", ........."a törökök és a ma élő türkök mit szólnak ehhez a nagy sumér-ural-altáji rokonsághoz. Valószínűleg nagy ívben tesznek rá." --------------------- Aki valamit "nem tud", az tudatlan. És ennek ellenére pikírt megjegyzéseket tesz.... Persze semmi sem számít, szkíta eredetű perzsa naptiszteletről is adtam forrást, semmibe vetted. Mi vagy te? Gollam? "Komisz emberek, nem hiszik az én Drágaszágomat, a FUraszágot. Nyilaszok! Gyűlöljük őket!" --------------------- Megadtam egy török oldal címét. Ellent merészel mondani neked. Hallatlan!
Ez van rajta:
Origin of Türks - Sumerian Language - by M. Zakiev Sumer-Türkic Accordances And Graphic Logograms - By A. Amanjolov Tengri, Khuday, Deos and God - by G. H. Fraser English-Sumer-Turkish Dictionary - by Polat Kaya Sumerian and Karachai-Balkarian Türkic Sumerian-Türkic Phonetics And Morphology - by О.Suleimenov Sumerian Swadesh Words list - by О.Suleimenov Akkadian called Sumerian Black Turanians of Messopotamia - by C.Winters Ph.D
..."már többször írtam eme topikban, hogy nekem alapvetően tökmindegy, hogy édes anyanyelvünk finnugor vagy sumer származék-e, én csak szórakozni járok ide, meg kacarászni azon, ahogy a sumer/etruszk/szíriai/stb eredet mellett kardoskódók görcsösen izzadnak a habsburgiánus ármány elleni küzdelem közben... DDDDDDDDDDD..."
Oh, dehogy mindegy!
Aligha járnál ide szórakozni a magad kissé passzív-agresszív módján.
"Hoppá! beugrok egy kis szórakozásra, és lealázok mindenkit, aki nem ért velem egyet...." valahogy így.
A történettudomány is izzadhat... Tudniillik a szkítákat indoeurópainak állítják. Namost: a források egyértelműen a hunok elődeinek veszik őket, például a heftalitákat hol szkítának-szakának, hol meg hunnak említve. A szkíta és a hun általában gyűjtőnév, mert ebbe sorolnak több népet: avarokat, kazárokat, ugrokat, szabarokat, stb. Emezeket viszont több helyütt török nyelvűnek állítván. (Nem tudja a bal fejük, mint gondol a jobb...) Mivel ez egy többek által elfogadott elmélet, (mert ezek nyelvének mineműségéről nincs adat...a magyar az ugye smafu...), most be kellene valahogyan sakkozni a szkítákat a török nyelvű népek közé. Lehet vakarózni!
"...a sumer/etruszk/szíriai/stb eredet mellett kardoskódók görcsösen izzadnak..."
hahaha... Itt aki izzad, azok a finnugristák. Tudniillik a felsoroltak (a szíriai alatt nem tudom mit értesz), (és még számos egyéb, amivel itt is találkozhattunk), rokonságát habkönnyű bizonyítani. Csak elő kell venni a forrásokat. Nem elhallgatni!
" A tudományban úgy van, hogy publikálunk valamit, megfelelő fórumon,..."
A finnugor elmélet az ú.n. "szabályos hangzóváltozások"-ra építi bizonyítási érvrendszerét. "Ha azonban nem engedjük magunkat az időbeli folyamatként szemlélt "szabályos" hangeltolódások dogmájától elvakítani, úgy itt is - mint minden szócsalád esetében - azonnal felismerhetjük a hangváltozások valóságos szerepét és értelmét a nyelvekben: egy-egy ősi, gyűjtőfogalmat jelölő, még nem differenciálódott, általános jelentésű elsődleges szótőből a kezdőhangok mássalhangzóinak rokon artikulációjú variánsai segítségével szemantikailag közeli rokonságban álló, árnyalati jelentéskülönbségeket kifejező új szavak, egész szóbokrok keletkeztek. Ezzel az egykori nyelvfejlesztők egyúttal azt is elérték, hogy a jelentéstanilag összetartozó szavak fonetikailag is szoros párhuzamban maradtak, s így mintegy utaltak a közös ősi gyökből való eredetükre." Írja Götz joggal! Ezért kell ezerrel ledózerolni a térképről a szóbokrok egyes szavait például a magyarban olyan formában, hogy "átvételeknek" minősítik azokat.
Így aztán egy megfelelő beltenyészet számára "publikálnak", aminek tagjai persze sűrűn bólogatnak az illetőnek... Röhej...
- Húst vegyenek!...Láti!...milyen szép!? - De hát BÜDÖS!... - Nono!...Van Önnek élelmiszer-vizsgáló képesítése?...Nincs?...- Akkor honnan veszi a bátorságot ilyen felelőtlen kijelentésekre? Majd intézkedünk, s jól bepereljük hitelrontásért! (Nem ösmerős ez valahonnan?)
Hogy ne lehessen annyira elfogultnak tüntetni föl, kezdetnek belenéztem a magyar wikibe és megtalàltam az életrajzàt. Hàt tényleg sokatmondo! Legalàbbis nekem. (és Neked?) Mennyi dij! Egy rakàs könyv (ezért fizetik, biztos jol megél belôle...)
Hogy ne lehessen (annyira) elfogultnak tartani (én azért veszek egy kis erôfeszitést, nemugy, mint egyesek) belenéztem a magyar wikibe kezdetnek. Ott van az életrajza, hàt tényleg sokatmondò, legalàbbis nekem. (és Neked?) Sok dij, egy rakàs könyv stb. (Ezért fizetik, s biztos jòl megél belôle...)
"Komoroczyt tovàbbra is jegyzik a nemzetközi tudomànyban.."
Bobula és Götz is màr elhunytak, Komoròczy meg él. De fölkeltetted a kivàncsisàgomat, majd utànanézek, hogy Fr. o. nyelvészeti tudomànyos köreiben hallottak-e màr Komoroczyròl.
Kôszönöm a tudomànyos és etikai fölvilàgositàst, mert eddig mindezeket nem tudtam.. . Ha tudomànyos szövegrôl van szò, amely az illetô laikusnak "kinai", akkor most vagy fogja magàt és beiratkozik az egyetemre (ha teheti) és megtanulja a "kinai"-t, vagy megbizik a tudòsokban, hogy igazat irnak. Jòl néznénk ki, ha mindenkinek vissza kellene menni az eredeti forràsokhoz (ha léteznek ilyenek, mert az elôtt is volt màr valami, az is vette valahonnan az adatait, semmi sem születik a semmibôl), mert soha nem bizna meg egy tudòsban sem.:-(