Köszönöm a Többiek segítségét is, zúzó-bogyózó darálón engedtem le, de már szombat óta erjed. Tehetek most rá, természetesen borként vagy későbbiekben tegyek rá. Mellesleg nem vagyok oda a kénezésért, mert fáj tőle a fejem!
Ahogy az előttem szóló mondja, nem kénport, borként kell (kálium-metabiszulfit)adagolni.
100 liter cefréhez 10-15 g (1-1,5 deka) ajánlott. Ez amellett,hogy részben fogja az erjedést, a héj szétroncsolását is elősegíti.
Más, a vörös szőlőt nem elég ledarálni, abból a kacsokat is el kell távolítani, ezért nem sima darálót, hanem bogyózót használunk, különben a vörösborunk a kacstól erősen csersavas lesz!
Persze a ledarált szőlőből a kacsokat kézzel is el lehet távolítani, de módfelett macerás művelet .
Lehet hogy hülyeséget kérdezek, sőt biztos de honnan tudni hogy egészséges? Mer' ugye a vérnyomását nem mérhetem meg, se a torkába nem nézhetek. Vagyis inkább honnan látszik hogy nem? Ilyenkor még forrás előtt mi baja lehet amitől nem szabadul meg?
Ha már a piros szlankáról esett szó. Valamelyik nap elmentem a piacra szőlőt venni. Hiába nagyvárosban élek, csak 2 fajta volt. Az egyik árusnál egy rossz kinézetű Othello, a másiknál egy Magyarka nevű valami. Azt se tudtam mi az, de viszonylag olcsó volt (200 kilója) és megvettem. Itthon derült ki, amikor utána néztem a neten, hogy ez a piros szlanka. Hát, nem nagy durranás. De azért meg lehetett enni. Csak azt nem értem, hogy miért árulnak mindig borszőlőt, amikor annyi jó csemegeszőlő fajta létezik.
Nagyon örülök mikor ezeket a sorokat olvasom a rég elfeledett szőlőkről.Hiszen nagyon soknak ismerősen cseng a neve számomra.Van egy kis gyüjteményem,64 - féle-fajta.
A listádból kirí a polyhos nevű szőlő,mármint,hogy nem alkalmas bor készítésére.
Nos ilyen nekem is van és a környékünkön még nagyon sok szőlős gazdának és remek bort lehet készíteni belőle.Eléggé elterjedt fajták még mifelénk (Felvidék - Felső Bodrogköz),ha már régi szőlőfajtákat említünk a cájber,nova,otelló,a logány szőlő a fehér és rózsaszínű delavári valamint a rözsaszínű izabella és a fehér változata is valamint a
bakó.Az utóbbiból errefelé nagyon erős bort készítenek.
Mi is a 23-25 i hétvégén szüretelünk, főleg traminit és shirazt, a savakkal egyelőre még jól allunk. Szerintem a Zweigeltből min 2 kg-os hozamkorlátozás alatt nem lehet rendes bort csinálni. Otellót még nem kóstoltam de az direkttermő, tehát eleve nincs is nálam képben. Üdv,
Az Orpheust én is sajnálom ,de mit tehetek .Talán jövőre több szerencsém lesz.Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy nem tartható el sokáig a szlanka borra.Éppen ezért talán ez csak egy kényszer kitérő a Badacsonyi Királyleányka után.Mindenféle képpen kell keresnem egy olyan megbízható helyet, ahol álják a szavukat az emberek és tudok szőlőt venni.
Úgy tudom, hogy az 50-60-s években a fő kiviteli fajta szőlőből az Izsáki Sárfehér a Pirosszlanka/Szalankamenka/,1000évesMagyarország emléke volt.Ilyen szőlőm nekem is volt szabadszálláson .szép nagy szamű, nagy fürtű , de vastag ,rágós a héjja.
30évvel ezelőtt voltam Izsákon az akkori borkombinátban és ott a sárfehér pezsgő alapbornak számított.
Sok szó esett az Otellóról.Én még nem ittam ilyen bort de most készítek.A zweigelt az biztos 3q.
letöltöttem az időjárás 30nappal előre, úgy látom ,hogy Szeptember 24,25 az utolsó napok ahol még 22-24 fok lesz.Utána keményen lemegy a nappali és élyszakai hőmérséklet 12-16 napközben felhős esős.Addig ha tudom húzom a szlanka leszedését.
Én is úgy tudom hogy gyenge cukorgyűjtő15-16 ,de az intrerneten ráakadtam olyan borházakra amelyek nosztalgia borként újra palackozzák.Ezeket találtam:
"A Pirosszlanka már-már elfeledett õsi magyar fajta. Mi felkaroltuk ezt a fehérbort, hiszen méltó ellenfele a savasabb és karakteresebb világfajtákból készített boroknak.. Csemegeszõlõbõl készült bora lágy, kellemes zamatú, kvaterkázó jellegû. 8-10 Celsius fokra hûtve, pecsenyék és sülthúsok kisérõje, de egy kellemes baráti beszélgetésnek is meghitt tanúja lehet."
Mivel nem akarok véteni a szabályok ellen nem írom ide melyik pincészet, pedig megérdemelnék. Azt a "rozét "én is kipróbálom.
Mivel a szőlő héjjában szinanyagok vannak(Hasonló a szine a traminihoz )a magban és a héjjban cser anyagok vannak lehet, hogy abor lágykrakterét kicsit tompítja.Az is lehet, hogy nincs igazam.!?
Egy kis nosztalgia talán érdekesség.
Szerintem ebből a listából sokatoknak van otthon.Milyen borokat lehet csinálni ezek némelyikéből. Pl:"Csóka szőlő"
állítólag kiválló
Svábbor .......
Svábok által a XIX. században telepített vegyes, fehér szőlőkből: zöld-dinka, mézes fehér, Frechschlamper, budai zöld és piros szlanka együttpréselésével, hideg erjesztéssel készült. Könnyű testű, gyümölcsös illatjegyeket mutató, "beszélgetős" bor. A mindennapok bora. Ajánljuk juhtúrós, szalonnás, hagymás vacsora mellé.
Felhasznált szőlő (2007):Régi telepítésű, hagyományos "gyalog" művelésű vegyes fehér szőlők: zöld-dinka, mézes fehér, Frechschlamper, budai zöld, piros szlanka, pölöskei muskotály, Öreghegy. Alkohol tartalom: 11.7 v/v% Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 11-12 °C
Régi elfelejtett szőlőfajták
A világon több ezer szőlőfajta található, földrészenként változó fajtákkal. Az Európában honos szőlőket az 1800-as évek közepéig gombabetegség ellen egyáltalán nem permetezték. El tudják képzelni, hogy csak metszeni, kapálni és kötni kellett. Magyarország területén az ősi szőlőket mindenhol megtalálhatták. Voltak borszőlők, étkezési szőlők és elég sok olyan, amit nem volt érdemes borkészítésre felhasználni. Ezekből a szőlőfajtákból most csoportosítás nélkül párat felsorolunk.
Cigány szőlő, romolya, veres muskotal, zöld kecskecsecsű, török góhér sógora, szlanka, vadfekete, bátai édes, fehér góhér, fehér kadarka, bakafánt, csóka, kolontár, nagyfügér, tökszőlő, tejfeles virágú, veres kecskecsecsű, rákszemű rózsaszőlő, rossz fajtájú frankos, polyhos, fehér tökszőlő, Szent Jakab szőlője, lúdtalp, szerémi zöld, szemendriai fehér, sárfehér, bakator, bakszőlő, bánáti rizling, beregi rózsás, budai zöld, bogdányi dinka, sötét levelű gordoványos, sima fekete, pankota rózsaszőlő, nagy szemű maruzsa, kisszemű muskatal, fehér kecskecsücsű, fehér bakator, kerek levelű szőlő, ingaly, hárslevelű, fekete török szőlő, fekete muskatal, fekete kadarka, fekete juhfark, budai nagy fürtű, sárga duka, rak szőlő, purcsin, piros szlanka, piros duka, mustos, kéknyelű, lisztes fehér, kövér szőlő, kék szőlő, járdován, hosszúnyelű, erdei, csomorika, égő-nyellő, kupakos savanyú, kocsos, bajor, tuli piros, rózsa szőlő, vékonyhéjú, betyárszőlő, fügér, mézes, bakafánt, berkenyelevelű, szagos bajnár, szilváni, leányka, stb.
Nagy kár az Orpheusért. Viszonylag ritka fajta de mindene meg van ami egy jó fehérbornak kiindulásként kell. Én az ezerfürtüjeimet zöldoltással Orphusszá fogom átalakítani jövőre. Ha házi fogyasztásra veszel szőlőbort - szerintem- a legfontosabb megbizonyosodni, hogy a legutolsó permetezés hatóanyagai kimentek-e már. Ez 12 naptól 45 napos intervallumig tarthat hatóanyagtól függően -esetleg a szomszédnál is érdeklődnék az eladó permetezési szokásairól. Sok szőlőtermelő gazda az utolsó percig permetezik, hogy biztositsa az egészséges fürtöket ezzel viszont magadat mérgeznéd tehát megkérdezném az eladót, az utolsó permetezés dátumáról és a permetszer fajtájáról. A szlankának (szlankamenkának is hívják) se sok cukra sem jelentős sava nincs, ezért nem lehet eltartani sokáig és a palackban sem lesz sokkal jobb. A 17 fok már elég jónak számít, annyit talán az idén el lehet vele érni és akkor nem kell kristálycukrot ráönteni, hogy kiforrjon. A A cukorfok a helyi viszonyoktól függ, ebben nem lehet tanácsot adni de ez a fajta nem jeleskedik a cukortartalomban. Jó lenne megnézetni valakivel vagy egy barkácsáruházban be kell szerezni egy mustfoklót: kb 1500 HUF. Szerintem az idén kb mostantól és még 2 hétig érdemes szüretelni de ismétlem ez ezer tényezőtől függ. A belőle készült bor, amolyan "parasztbornak" számít - jó értelemben. Sokan kedvelik de általában inkább házasításra használják.
Ma szert tettem egy darab elhanyagot szőlőre, meg is kezdtem a szüretet. 2-3 mázsa Noah, ez megy a cefrébe, és úgy 2 mázsa Otelló, ebből szándékozok bort csinálni. Leszedtem (nem volt egyszerű, nem volt metszve és kapálva sem, 2m-es gazból kellett kiszedni) a leszemezés folyamatban. Holnap bedarálom. Mi az a cukorfok ami elfogatható?
Elnézést a megszólításért, de más azonosítót nem találtam!
Ha látogatja még a fóromot a következőkre lennék kíváncsi:
Hosszú kínlódás és többszöri "átverés" után úgy döntöttem , hogy házi bort készítek.
Szigetcsépen kétszer bolondítottak be a szőlő vásárlással előbb pannonfrankost, majd taurus,majd orpheus szőlőt igérve. Kimentem a dűlőbe fölhívtam a tulajt és ott közölte,elfogyott a szőlő. Talán októberben lesz odüsszeusz..!!??
tehát búgy döntöttem házikerti szőlőt veszek. ahol lekötöttem gyönyörű de tiszta Pirosszlanka
ültetvény volt 3 q 70Ft/kg. Böngészve a fórumot találtam ezt a bejegyzést.A kérdés hogyan sikerült az önálló bor Pirosszlankából.? Milyen volt az íze.Mikor érdrmrd szüretelni? Milyen cukorfokkal érik?