Keresés

Részletes keresés

szkati Creative Commons License 2018.08.02 0 0 45312

Nagypapi megválaszolta:)) Egyébként horvát. Az eladónő először csak a branzinót rakta ki, és amikor az elfogyott, akkor hozta a durbincsot. Ennek persze nincs logikája csak az, hogy egy nem halevő embernek édes mindegy, nem látja a különbséget.

 

Előzmény: homerx (45310)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45311

Friss, tálcás, 620g a két darab.

 

Előzmény: homerx (45310)
homerx Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45310

milyen allagban voltak a halak az aldiban? fagyasztva, vagy frissen csomagolva?

Előzmény: szkati (45306)
Boszorka Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45309

A szilvás gombóc az tényleg idegfeszítő, de még reménykedem, hogy fogok kapni. Jelenleg magam mondanám, hogy ne hozza, ilyen időben ide jönni rákosborzasztóról nem egy könnyű túra. Aki szállítja se fiatal már + magas vérnyomás meg egyebek.

 

Ma megesszük a maradék borjupofát, rizi bizi készül éppen hozzá. Holnap elmegyünk az közeli "új" vendéglőnkbe, aztán majd jólakottan megihletődöm a fiuknál. Remélem sikerül megint annyit főzni, hogy a jövő hét elejére is jusson, úgy mint most.

Nagyon hiányolom a jó salátákat. A hajón minden nap salátát ettem előételnek. Itthon valahogy nem akar meghonosodni a saláta evés/termelés.:-(

Előzmény: szkati (45306)
H_G Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45308

Hát akkor kár is lenne beléjük...

 

Előzmény: nagypapi51 (45303)
dulci Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45307

Nem egy rossz ötlet! :))

Még nem készítettem, de van egy oldalnyi recept, főzés nélküli gyümölcsleves. 

Előzmény: nagypapi51 (45305)
szkati Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45306

Holnapra szilvás gombócot, de nem akarlak ingerelni:))

Fejemben van egy jó gyulyásleves, a múltkori nagyon jól sikerült, aztán egy lecsós( magyaros) szűzérme is hamarosan sorra kerül.

Egyébként a múlt csütörtökön az Aldiban branzinó, meg aranydurbincs volt kettesével csomagolva akcióban. Sokat vettük, mert mindkettőt imádjuk. Na az is majd nemsokára sorra kerül.

Előzmény: Boszorka (45302)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45305

...Vagy hideg gyümölcslevest...

Először azt is főzni kell... :) - hacsak nem gazpacho jellegű.

 

Előzmény: dulci (45304)
dulci Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45304

Bizztos igazad van, mikor ne lett volna? :)) Maradok a beváltnál. A hagymát úgy sem akarnám nyersen beletenni, akkor meg már nem plusz munka. Nem dacból. Próbáltam már úgy is, és van különbség.

 

Ma görög töltöttpaprika. Igaz, sütni kell, de 5 perc összerakni.

Holnap sülthús mellé egy érdekes köret. Rizs olaszos alapon + lencse. Valamelyik főzős műsorból. A sülthús szaftján hagymát dinsztelni, hozzá jön paradicsom, sárgarépa, szár-zeller apróra vágva és a rizs. Külön megfőzök egy kevés lencsét, és a végén hozzá keverem. Valami zöld saláta kívánkozik még mellé. 

 

Nem is kéne főzni, csak hideg dinnyét enni. Vagy hideg gyümölcslevest. 

Előzmény: nagypapi51 (45301)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45303

Nálunk ma zöldborsóleves, mákos tészta (az unokák fintorognak a borjúpofától... :)

 

Előzmény: Boszorka (45302)
Boszorka Creative Commons License 2018.08.01 0 0 45302

Ki mit főz ma? Ki van száradva az agyam.:-(

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45301

...nincs annyi helye tágulni a rizsnek...

Egyrészt kevés rizs kell a húshoz, másrészt nem szabad megtömni fullra a paprikát.

Káposzta tud tágulni, van hely.

 

Előzmény: dulci (45298)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45300

Nem erről jutott eszembe, már azt terveztem.

Holnap, görög töltöttpaprika. Még sosem csináltam. Legutóbb maradt tölteléket lefagyasztottam, kicsit görögösítem, paradicsom, fokhagyma, oregánó. Sütőben sütni. Hm, nem a legjobb ötlet mégsem ilyen időben. Majd kimegyek addig a konyhából. :) 

Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45299

Nálam minden találomra megy. Még soha semmi nem mértem főzéshez. Kb. másfél decis kisbögre a rizs nyersen, félkiló hús, szalonna nincs, soha nem is volt. Szerintem simán változik az izlésünk a korral. Rizst félig meg szoktam főzni. Gyakorlatilag ugyanaz a gombóc mint a töltött káposztához.

Előzmény: nagypapi51 (45294)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45298

Igen, mindenféle töltött dologhoz. Nem a főzésidő határozza meg, hanem nincs annyi helye tágulni a rizsnek, és amiatt lesz kemény. Így tanultam, és így is tapasztaltam.

Előzmény: nagypapi51 (45297)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45297

Nyers rizzsel is pont olyan jól kell sikerüljön.

Töltött káposztához is előfőzöd?

 

Előzmény: dulci (45295)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45296

Túl sok volt benne a tojás, vagy a rizs, esetleg száraz volt a hús. Én lapockát szoktam daráltatni, mert abban épp annyi zsír van, ami a rakott cuccokba, vagy ebbe kell. A töltelékbe hagymát, fokhagymát, borsot, sót szoktam rakni. Ja és szigorúan barnarizzsel csinálom( amit előre megfőzök). Fehér rizsem nincs is itthon.

Előzmény: Boszorka (45290)
dulci Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45295

Talán nem is a hús az oka, ha tömör, keményebb a vártnál a gombóc. A rizst előfőzöm félkeményre. Egy kis zsíron hagymát megfuttatok, ráteszem a kimért rizst, és egy mérőnyi vizet, kicsit főzöm, letakarva hagyom, fölveszi a vizet. Amikor kihűlt, hozzákeverem a húshoz. Kicsit macerás, de megéri. 

Előzmény: Boszorka (45293)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45294

Mi az arány a gombócodnál? - nálam 0.5 kg húshoz 5 dkg szalonna, 6-7 dkg rizs, 1 tojás.

Legjobb lapockából és/vagy dagadóból, a comb ehhez száraz.

Előzmény: Boszorka (45293)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45293

Babérlevelet nem szokta, de nem is a szósz nem izlett. Valahogy a húsgombóc lett túl tömör, vagy nem is tudom mi. A lényeg az, hogy a borjupofát jobban szeretjük, mint a darált sertésből a húsgombócot.:-)

Előzmény: H_G (45292)
H_G Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45292

A hagyma egyáltalán nem tűnik rendhagyónak, szerintem a legtöbb konyhában tesznek bele. No és babérlevél, szerintem az is fontos.

 

Előzmény: Boszorka (45290)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45291

Töltelékbe csak só, bors, pici pirospaprika, ill. a hússal együtt darálok 5 dkg füstöltszalonnát.

A szószba (a zellerlevélen kívül) főzök egy fél vöröshagymát.

Előzmény: Boszorka (45290)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45290

Én nagyon rendhagyó módon hagymát is szoktam bele tenni, igaz cukrot csak hagyományos fehéret. A szósszal nem is volt baj, valahogy a töltelék nem izlett igazán.

Előzmény: szkati (45289)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45289

Mindent eszek, aztán utánam az özönvíz:))

Nagyon el kell találni a paradicsomszósz ízét, és akkor fenomenálisan finom. Én rengeteg zeller zöldjét teszek bele, barna cukrot, sót. Én is max. 1-2szer csinálom évente, ráadásul SzPéter meg se kóstolja, a nagy paradicsomos húsgombóc zabáló lányom pedig már messze lakik. Nem lehet idecsábítani csak úgy, úgyhgy- miután kis mennyiséget nem tudok csinálni- a maradék megy a mélyhűtőbe.

Előzmény: Boszorka (45287)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45288

Én a lebutított változatot készítem, tkp. húsgombóc paradicsomszószban, amiben 2-3 félbevágott paprika is fő.

Előzmény: Boszorka (45287)
Boszorka Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45287

Ha te eszed a töltött paprikát, akkor örülök, mert meggyógyultál. Én az idén egyszer csináltam, tavaly egyszer se és megállapítottuk, hogy nem kell ezzel törjem magam. Nem igazán élveztük.:-(

Előzmény: szkati (45286)
szkati Creative Commons License 2018.07.31 0 0 45286

Töltött paprikát csinálok és karfiol levest. Férjnek- aki nem eszi a töltött paprikát- spenót lesz halrudacskával.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45285

Ma roston sült lazac (végre!), szombati lecsóval.

 

 

Boszorka Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45284

Ma tele vagyok maradékokkal, főzni nem kell. A tegnap borjupofa valam isteni volt. Nem is tudom, van-e a borjupofánál finomabb hús.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.07.30 0 0 45283

Spórolni akartam a betűkkel :) - de kösz.

Előzmény: öreg_néne_b (45282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!