Keresés

Részletes keresés

bubu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 160
a gerendahaz az nm arban mire jon ki?

kicsi emma, mit jelent hogy Leanyvar nem draga?

egyebkent a nagybacsik neveben tiltakozom ;-)) nagyn jo munkat szoktunk csinalni, en kulonosen a vizszereleshez ertek meg egy kicsit a villanyhoz is ;-)))

Előzmény: andras (158)
emili Creative Commons License 1999.05.12 0 0 159
Kedves Hacsek,

Ha egyszeru utananezni, akkor megkoszonnem. Ha nem, akkor ne veszodj vele, annyira nem jo az ajanlatuk... :)

"Az ÉAB rendszere 1997. végéig volt hatályban. 1998-tól ilyen néven már nem adnak ki engedélyeket, ..."
1998 utan milyen engedellyel kell rendelkezni a gyartoknak ill. forgalmazoknak?

andras Creative Commons License 1999.05.12 0 0 158
Kedves Hacsek és tacsa,

úgy látom, nem ártana tisztázni néhány félreértést a gerendaházak körül.

Először is: igaz, hogy gyorsan lehet felépíteni, de én nem tartom készházas-technológiának, mert nem elemekből építjük fel őket (hacsak az egyes gerendákat nem tekintjük annak, de akkor már a tégla is annak minősülhet).

Másodszor: nem csak a vályognak, a fának is évszázados hagyományai vannak Magyarországon (és Erdélyben). Lásd: boronaházak. Én azért kedvelem jobban a finn fenyőt építőanyagként, mert sokkal jobbak a fizikai tulajdonságai. A klíma miatt lassabban nőnek a fák (sűrűbbek az évgyűrűk), ebből fakadóan rugalmasabb, terhelhetőbb a fa (és kevésbé reped!).
Nem egészen értem, szerintetek milyen szerkezeti módosításokat kell végrehajtani a gerendaházakon ahhoz, hogy Magyarországon is "életképesek" legyenek!!! A fő összeillesztését a világ minden ácsa többé-kevésbé hasonló módon végzi. Milyen más szerkezeti gondok adódhatnak?
A fát még gyárilag impregnálják (gombásodás ellen), az összeállítás után mi is lekezeljük (pl. Tikkurillával).
A nedvesség nem specifikusan a fa ellensége, hanem véleményem szerint többnyire minden építőanyagé. De azt a magyarok különösen jól ismerik, mert évtizedeken keresztül a vízszigetelésen spóroltak.
A fa specifikus ellensége viszont az UV-sugárzás. Ezért kell(ene) a gerendaházakat (de a hagyományos tetőszerkezetek gerendatúlnyúlásait és egyéb faanyagait is) 3-8 évente lekezelni. De aki ért a fához, úgyis látja, mikor van erre szükség. De szerintem ennyi idő a legtöbb vakolt házfalnál is jelentkeznek az első javítanivalók.

Harmadszor: a gerendaházak nem típusházak. Más kérdés, hogy a legtöbb cég gondolatébresztőnek tervkatalógust is mutat, de ezt ma már építési technológiától függetlenül más komoly cégek is megteszik. A gerendaházak többségét is az építtetők egyedi igényei alapján tervezik és építik. Más kérdés, hogy értelemszerűen íves formákat nem nagyon fogunk tudni készíteni.

Negyedszer: ÉMI-engedélyek építőipari "késztermékekre" kellenek. Vicces is lenne, ha bemennék a fatelepre, és elkérném a 15x15-ös gerenda ÉMI-engedélyét. Egyébként Finnország EU-tagállam, jóval szigorúbb normákkal, mint nálunk, és ezeket a nagy cégek (pl. Honka, Rantasalm) be is tartják. Volt alkalmam személyesen végigjárni a Rantasalmi több hektáron elterülő gyárkomlexumát. Ilyen profi fafeldolgozó technológia Magyarországon még évek múlva sem lesz! Sajnos.
Egyébként a gerendaházak legnagyobb felvevőpiaca Németország, az ottani építtetői igények pedig igencsak magasak.
Az ÉMI-ről még annyit: szenvedtem már velük eleget. Több százezerért (millióért) kapsz egy papírt, ami sz@rt se ér.
Kihagytam valamit?

tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 157
Kedes illicit!

Bár momentán nem tudok konkrétan utánajárni a perlitbeton kérdéseidnek , átmeneti mozgáskorlátozottság okán , de emlékezeteimre hagyatkozva kérdéseidre válaszként a következőket tudom figyelmedbe ajánlani. ( Hacsek majd korrigál , ha tévedek )

Először is utána kell járni, lehet-e kapni egyáltalán perlitet ( egyébként zsákos kiszerelésben. A zsákon emlékezetem szerint a kívánatos keverési arány fel van tüntetve , ha nem , a gyártó - forgalmazó cég nyilván ad felvilágosítást.
A perlitbeton kifejezetten könnyű-betonnak minősül, általában aljzatnak alkalmazzák ott , ahol a teherbíró födém nem teherhordó eléggé, vagy nagyon vastag beton kellene különböző egyéb okok miatt. Az anyag sajátosságai miatt a gépi keverés nem igazán előnyös, de emlékképeimben rémlik , hogy lehet betongyár , ahonnan kiszállítanak esetleg nagyobb tételben. Áthidalóhoz nyilván nem kell sok , ezért a kézi keverés lenne elvben jó. NADE: lehetni lehet vasalni a perlitbetont , de minek ? Ugyanis a nem homogén összetétel miatt a vasalás felülete nem tapad meg a betonban , húzásra tehát nem igénybe vehető statikailag , ráadásul a nem homogén összetétel következtében az acél korróziója is rohamos ( rozsdásodik a vas ). Az ál-áthidalót tehát ál-betonból javbaslom : például ha vastagabb falak közé kell , kétoldalt két kis áthidalót kell csinálni , és alulról az ívben zárni, vagy például gipszkartonból megcsinálni kivágva , aztán ugyanúgy vakolni stb. stb. Egy szó mint száz : áthidalónak nem javaslom.

Előzmény: illicit (156)
illicit Creative Commons License 1999.05.12 0 0 156
Kedves szakértők és építkezők!

Perlitbetont szeretnék készíteni. Tanácsokat kérnék, hogyan kell keverni, mi a jó összetétel ?
Lehet-e forgódobos keverőben, vagy abban szétosztályozódik az anyag ?
Kézi keverésnél milyen sorrendben adagoljam az összetevő anyagokat?

Vasalni lehet-e a perlitbetont. Egy íves ál áthidalót szeretnék készíteni, a súly miatt lenne jó a perlitbeton.

Pocak Creative Commons License 1999.05.12 0 0 155
kedves kicsi emma,

Koszonom a tippet, egy kicsit felek a kis faluktol (es nagyon felek a nagyfaluktol ;-) ). Altalanos suli ugyben tajekozodtatok? Mar ha aktualis..

Szivesseg es hazi barkacs ugyben maximalisan egyetertek!

Előzmény: kicsi emma (127)
Pocak Creative Commons License 1999.05.12 0 0 154
Kedves tacsa,

Kosz a joindulatot! Persze, lesz epitesz, lesz meg lagykenyer is, nem torok a baberjaitokra! ;-)

Előzmény: tacsa (124)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 153
Kedves emili!

Az ÉMI bizonyítványok 5 évig érvényesek. Az A-83/1993-I, mint látható, 1998-an lejárt, és minden bizonnyal nem hosszabbították meg. Ezért nem szerepel a listánkon. Ha akarod, utána tudok nézni, minek volt ez a száma.

Előzmény: emili (150)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 152
Kedves Névtelen!

Nem-nem! Tiltakozom, nekem semmi bajom nincs sem a fával, sem a faházzal általában, amit pedig nem láttam, arról nem nyilatkoztam. SZERETEM A FAHÁZAKAT, CSAK A TIPIZÁLT ÉPÍTÉST NEM SZERETEM, BÁRMIBŐL IS LEGYEN!

Ez a mondatom: "Sajnálom azt az embert, aki a szomszédjánál SZEBB vagy NAGYOBB házat akar építeni.", nem konkrét épület kritikája, hanem a szemléleté.
Mielőtt félreértenéd: nem az a baj, ha valaki a saját ízlése szerint szépet épít, hanem ha az motiválja, hogy pukkadjon meg a szomszéd.
Hiszen az én tornyocskám óráját csak ő látja, én meg éppen ezért fordítottam az ő kertje felé az órát, hogy pukkadjon meg.

Nem tudom észreveszed-e, hogy egyetértünk. Nálam a lényeg mindig (a házon) belül van, akár olyan apróságokon, mint pl. hogy kézreesik-e a klozett lehúzója, vagy hogy mit látok az ablakon KIFELÉ. Ezért ha lenne egy kertem házzal, a kert kinézetére költenék, nem a ház külsejére.

Előzmény: nevtelen (149)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 151
Szerintem a toronyszoba a Quasimodo-nak van készítve!
Sajna igazad van , az én kis falumban 115 telket parcelláztak , elindult a Bp-i értelmiség kifele. A házak döntő többségében a lejtős terep fantasztikus találékonyságra csábított építészt és megrendelőt egyaránt: jól kiemelkedik a pinceszint( ami persze mindent tartalmaz , ami szem-szálynak ingere, aztán van a nap fele egy jó 60-70 m2-es kővel- betonnal burkolt ( fagyálló ) terasz. Az értelmiségi , kiszabadulva a kies kőrengetegből, kirakgya a nyugszéket a betonyra, és onnan néz le mint fenség a természetre, igazi úrként. Egyébként alig látni ott embört a teraszon , mert ideje meg nincs,. vissza kell fizetni a kölcsönt. Viszont: eleink már kitalálták , hogy minél több helyiségből ki lehessen menni reggel nyújtózni , délután ejtődzni a kertbe a lócára, esetleg a ház elé a virágok közé. Ezek a jó házak használatilag. A toronyszoba max. Pulitzeres íróknak igazán jó. Meg a hacsek-féle említett "legyek nagyobb mint a szomszéd" házak gazdáinak.
Megnézném az általad említett házat , csak még mankózok törött sarokilag néhány napig, majd után rándulunk ( csak ne megint a bokám és a sarkam )
Előzmény: nevtelen (149)
emili Creative Commons License 1999.05.12 0 0 150
Bocs, hogy mar megint az EMI-vel jovok :)
Epp most erkezett egy ujabb anyag a keszhazakrol. Kivetelesen nekik van EMI-juk (A-83/1993-I) meg valami Überwachung-minositesuk.
Kerdes: Az Archiweben nem talaltam meg oket. Elofordulhat, hogy nem valos, vagy mar lejart?
Ha valodi az EMI akkor nyugodtan lehet veluk epittetni, vagy inkabb maradjunk a teglanal?
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 149
Kedves Hacsek!

"Sajnálom azt az embert, aki a szomszédjánál SZEBB vagy NAGYOBB házat akar építeni."
Szerintem Te nem láttad ezt a házat. Neked elég annyi, hogy fából van... (Egyébként az erdőben áll, és nincs is szomszédja. Plusz jópont mellette. :-))

Mostanában mifelénk körtornyos (toronyórával!!!), kék háztetős bazi nagy házak épülnek rendre. Meg egy telken két ház, az egyik rózsaszin-fehérre, a másik meg világoskék-sárgára kifestve, (+ a kertben gipsz szökőkút utánzat). Természetesen téglából, vasbetonból, itthon elfogadott "normák" szerint tervezve, engedélyezve. Hát szerintem azok nem néznek eszméletlen jól ki. És bár egyikben sem jártam még belül, a külsejük alapján is merem állitani, hogy semmivel nem lehetnek jobban "családra szabottak", mint emez. (Vajon kinek szánják a toronyszobákat?)

Előzmény: Hacsek (146)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 148
Bizony-bizony, a jó öreg Könnyező házigomba (Merulius lacrymans). Víz nélkül évekig lappang, a fonalaival átmászik a téglafalon, és megkeresi a faanyagot. Kiirthatlan (helyesebben lángszóróval kiirtható, ez komoly).
Én kezdő építészként tudatosan készültem a vele való találkozásra, mint szűzlány a beavatásra. Mindent tudtam róla, hogy néz ki, hogy viselkedik, meg hogy milyen veszélyes. De azért amikor a véletlenül elejtett rotring-ceruzám a feléig belesüppedt a szivaccsá rohadt parkettába, szabályos hányinger jött rám.
Előzmény: tacsa (147)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 147
Kedves nevtelen!

"Szú" se róla , majd' mindent felsoroltál. Viszont: a fát zabáló gombákok és egyebek, amik percegnek , vagy csak egyszerűen vörös porrá alakíthatják a fát , az azért kimaradt. De : ez ellen lehet kezelni!

Előzmény: nevtelen (145)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 146
Kedves Tacsa és Névtelen!

Nem jól értitek, amit mondtam. Nem vagyok a faház ellen, sőt. Én az ellen vagyok, hogy emberek az esetleg egy élet munkájával összegyűjtögetett pénzüket olyan ház építésébe fektessék, amely nincs AZ Ő SZÁMUKRA KITALÁLVA, hanem egy kereskedelmi ajánlat csak annyit árul el róla, hogy "2 hónap alatt kész".
Tudatosítani kellene mindenkiben, hogy a típusház nemcsak a panelben, vasbetonban hordoz hátrányokat, a problémája nem abból ered, hogy miből van, hanem abból, hogy nem kellően családra szabott.

Kedves Névtelen!
Nekem az a mondat, hogy "eszméletlen jól néz ki", egy ház esetében nem mond sem (speciel nőben sem). Az érdekel, hogy az ember benne boldog, komfortos-e? Sajnálom azt az embert, aki a szomszédjánál SZEBB vagy NAGYOBB házat akar építeni.

Előzmény: tacsa (144)
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 145
Kedves tacsa!

Milyen állatkertre gondolsz? Állatkertje mindenfajta háznak van: egér, patkány, denevér, csótány, poloska, bolha, termesz, poratka, moly, pincebogár, pók, légy, stb. A faházban van még ezeken kivül is?
Már nem is kéne... :-)

Előzmény: tacsa (144)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 144
Kevdes nevtelen!

E tárgyban mint "szakember(?)" melletted kell álljak , én is imádom a fát , a faházat.Volt szerncsém lakni is benne , ha jó a beosztása , komfortosabbnak érződik bévül , mint amibe kerül.Élettartama több generáció, tehát ez sem igazi gond. Éghajlatilag azonban vigyázni kell vele, az anyaga rendszeres kezelést és fenntartást igényel , pont azért, mert itten ugyebár hol fagy, hol nem , míg erdeti helyén pl. Skandináviában nincs kitéve ide-oda hőváltozásnak naponta, ez nem csak a fát bírja megviselni. Egyedileg is szép házat lehet tervezni és építeni jó ácsokkal , nem kell feltétlen a cseh(szlovák) vagy finn típushoz ragaszkodni. Tudok pár nagyon jó példát ( meg rosszat is ). A faház velünk él , a maga kis állatkertjével együtt , aki erre nem érzékeny , meg nem akar nagyobbat szellenteni , mint a szomszédja , annak a faház valóban nagyon klassz. Van kompromisszum is: például ha valakinek van sátortetős "magyar" típus lakása, de már nem fér el benne a család , a kert felé a bővítéssel nagyon szép megoldások szülhetők vegyes szerkezettel , tehát fa házrész hozzáillesztésével ( üvegház/nappali /télikert / étkező + terasz stb. )

Előzmény: nevtelen (143)
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 143
Kedves Hacsek!

Isten ments', hogy laikusként vitatkozni merjek szakemberekkel faház ügyben. Én azt az egy ilyen tipusu házat láttam, az szerintem rulez. (Egyébként azt hiszem, valami szolgálati lakás lehet, tehát kicsi az esélye, hogy valami el nem fogadott technológia alapján, "svarcban" épült volna fel.)

Magyarországon, van valami számomra érthetetlen, "hivatalos" ellenérzés a faházakkal szemben.
Szerintem, (mondom nem szakemberként) rengeteg előnyük van a nálunk hagyományosnak számitó vasbeton-tégla épületekkel szemben. Csak kettőt hadd mondjak:
-Az faház épitőanyagának "előállitásához" nem kell hegyeket elbontani. A kivágott fenyőfa mondjuk 100-150 év alatt újra nő. És a hegy?
-A bontásakor nem képződik eszméletlen mennyiségü, soha el nem tüntethető szeméthalom.
SZVSZ a mai világban ehhez képest az esetleges hátrányai elenyészőek.

Előzmény: Hacsek (140)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 142
Bocs Tacsa, ki kell javítsalak, a Therwoolin nem kőzetgyapot, hanem üveggyapot. Kőzetgyapot márka viszont még a Heraklith.
Előzmény: tacsa (139)
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 141
Kedves Trebitsh!

(2:0 a kőgyapot javára. Az nem is ég, meg az egér sem eszi meg. Ez utóbbit nem is csodálom. Nekem volt szerencsém kisgatyára vetkőzve, padlástérbe kőgyapot szigetelést fektetni. Az elkövetkező egy-két nap nem volt semmi érzés...)

Ha jól sejtem, sikerült megtalálnod a trapéz-lépcsőlap "legyártó" helyet. Megtennéd, hogy elárulod, hol és főleg mennyiért???
Előre is kösz.

Előzmény: Trebitsch (118)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.12 0 0 140
Kedves névtelen!

Igazán nem szeretnék itt bármi ellen szólni, például a gerendaházak ellen, csak kifogásolom:
1. hogy forgalmazóik nem ismertetik a szerkezetet semmilyen arra szolgáló fórumon, csak kereskedelmi reklámmal operálnak.
2. hétéves tapasztalatom van, hogy ezek a kereskedő cégek az ár kérdésében valótlan adatokat reklámoznak.
3. ahogy elektromos termékekhez MEEI engedély, élelmiszerekhez OÉTI engedély kell, úgy építőanyagként CSAK ÉMI engedéllyel rendelkező termék hozható forgalomba és/vagy építhető be. Csak így van jótállás!

Előzmény: nevtelen (134)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 139
Egy kiegészítés a hőszigetelési anyag ügyhöz.
Családi házak esetében tetőtérben lehetőség szerint javaslom a "MŰ-" anyagok helyett ( PVC, cellek stb. ) az ásványgyapotot használni. ( ISOLYTH, THERWOOLIN ). Ezek árfekvése elfogadható , élettartamuk hosszú, ma már káros anyag nincs bennük tudomásom szerint, nem vagy nehezen éghetők , az egerek is viszketnek tőle ,nem nedvesség - érzékenyek , jól kitölthetők velük a hézagok stb.
Felrakni kesztyűben és zárt ruhában nem olyan kínos ( magam is csináltam ) . Viszont: fölötte célszerű a fedés anyaga alatt kis szellőző légrést hagyni , továbbá pl. BRAMAC fúliát szél ellenileg végigrakni, valamint továbbá alája egy mezei fóliát a kiepreghető porszemek behatolásának megelőzésére preventíve.( egyébként a fólia helyett megfelelő lapolással pl. döglött angol transzparens vagy más hasonló folytonos anyag is jó.)
Előzmény: cucu (135)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 138
Ja, igen, Petra Zsuzsa nálunk is úgy volt, hogy le lehetet "lakni" a ráfordított összeget, vagyis csökkentett lakbért fizettünk éveken keresztül.
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 137
Sorry! Kihagytam az "n" betűt: helyesen: Leinwar, ha igaz.
Előzmény: kicsi emma (127)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 136
Helló!
A ma itthon kapható (műanyag) nyílászárók zöme már kifejezetten jó színvonalú termék. Döntő részük vagy külföldi , vagy külföldi licenc alapján készül , más részük meg igényes , majdnem egyedi gyártású hazai termék. Az ilyen "neves" termékek szinte kivétel nélkül megfelelőek és beépíthetők , persze a beltéri kívülre nem stb. - tehát bizonyos korlátok azért vannak. Amikor választasz- egyfajta "versenyeztetéssel" - , az alábbi szempontok mérlegelését ( akár saját pontrendszer alapján ) javaslom:
* esztétikum
* árfekvés
* fizikai ( hőtechnikai ) jellemzők
* beépítési feltételek , költségek
* fenntartási - karbantartási költségek , élettartam
* szállítási távolság

Egy megjegyzés: az a legelőnyösebb , ha a gyártótól tudod beszerezni , vagy márkaképviselettől - dealertől , főként , ha a szakaszerű beépítést is vállalja. Ekkor néhány %-nyi ( max 10-15 % ) magasabb árszintet is érdemes elvállalni.

Előzmény: Exleprás (130)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 135
Helo.
Annyit szeretnék hozzászólni a nikecell-mizériához, hogy a PVC-vel is az a gong, ha meggyullad, mérgező C (clorid) gáz szabadul föl és ezért nem tudsz kimenekülni pl. a tetőtérből. Főleg, ha álmodban tör ki a tűz, mire észrevennéd, már mérgezést kaptál. Én ezért (is) rakattam a tetőtér közös helységeibe járólapokat.
nevtelen Creative Commons License 1999.05.12 0 0 134
Kedves Gesztike!

Budakeszin, a Rehabilitációs Intézettől a Vadaspark felé vezető sétaút mellett jópár éve áll egy ilyen gerendaház. Valami eszméletlen jól néz ki, nekem nem úgy tűnik, hogy enné a penész. Persze én csak kivülről láttam. Próbáld meg a lakóját megkérdezni, hátha hajlandó megosztani veled a tapasztalatait. Ha nem, legfeljebb egy jót kirándultál... :-)

Előzmény: gesztike (88)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 133
Üdv petra! ( Vagy Zsuzsa,)

Az érvényben lévő jogszabályok alapján azért már az Önkormányzatok sem tehetnek akármit a bérlővel. Ha a felújításról tudomása volt ( tehát bejelentettétek stb. ) akkor azért korlátai vannak a kitolás lehetőségének. Mindenesetre érdemes bármilyen határozat esetén konzultálni egy jogásszal . Azt hiszem , ilyen esetben a lakbérnél mindenképp be kell tudják a lakás értéknövelését , csak a költségek minél nagyobb részét tudni kell "papírozni".

tacsa

Előzmény: rocher (129)
tacsa Creative Commons License 1999.05.12 0 0 132
Kedves "kicsi emma"

Leiwar - ha jól emlékszem - valóban szép hely , igen jó környék , sok fantasztikus kiránduló és bringás hely van arra. Csak egy apró figyelmeztetés annak , aki arra járna házat keresni: csábít a főutca a gyorshajtásra , de a falu végén rendszeres a radarozás (Esztergom felől/felé)

Élvezzétek továbbra is az új környezetet!

Üdv:
tacsa

Előzmény: kicsi emma (127)
cucu Creative Commons License 1999.05.12 0 0 131
Petra Zsuzsa,
ne izgulj, Te egy komfort nélküli lakást kaptál az önkormányzattól és erről nyilván van papírod is. Tehát -5 év múlva mondjuk- amit Te ráfordítottál azt nem fogják fölszámítani neked amikor majd megveszed. Ha nem így volna, borítsd rá az asztalt a tanácsi ügyintézőre! Ezt kérdezted?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!