Kerdesem hasonlo Joletehoz. Nekem egy TDCi Mondeom van elvileg ebben is van kiegeszito futes. A regebben belinkelt cikkben olvastam a kovetkezot:
"Modern közvetlen befecskendezéses dízelekben (például a TDI-motoros autók) gyakran találunk kiegészítő üzemanyagkályhás fűtést. A gyárilag beszerelt eszközökre azért van szükség, mert a motor veszteséghője a nagyon jó hatásfok miatt csekély, nem elegendő az utastér fűtésére. Ha ez a fűtés benne van az autóban, akkor az állófűtés a meglévő elemek kiegészítésével alacsonyabb áron megvalósítható."
Ez valoban igy van? Megoldhato ez az en autom eseteben is? Amennyiben igen, mennyiert, es hol?
Szóval, ha a kályha (Webasto) 1991 előtti (nincs külső üag szivattyúja, tehát átfolyós), akkor az égőkosarat (kb. 15ezer) és a ventilátort (kb. 45 ezer) kell cserélni.
Ha a kályha 1991 utáni, akkor a vezérlést (kb. 45 ezer) és az égőkoarat (kb. 30 ezer).
Hát mindenki döntse el maga, hogy megéri-e vagy inkább vesz egy zsír újat.
Köszi, s akkor érdekelne még, hogy akkor a vizet vajh miért nem melegíti? Van benne szellőztető funkció is. S szerintem gsm-modul is, ha már van gyári telefon, de ezeket hogy lehet megtudni? Csak tyúkbélvadászattal vagy okosan is? :-) b.
Szívesen veszem, bár az eredeti germán üzemeltetési füzetke mellékelve van a cucchoz :-) S egy még régebbi, '81-es gépbe lesz beleépítve, nehogymá aszongya valaki, hogy egy mai autó bármivel is többet tudhat, mint egy 25 éves... :-))) A másik pedig szerintem nem thermo top, mert BW 50 van a tábláján :-) de akkor miért 5 kw-os? köszi
A játszósautómba most vettem egy Webwasto BBW 46-ost. Mit kell tudni róla? A másik kocsimban is webasto van, nem tudom, milyen típus, de szeretnék hozzá egy gsm-modult (a kocsiban van autótelefon, esetleg nem is kell (?) ) köszi b.
Ahogy gondolod, de figyelj oda, hogy minden alkatrész meglegyen hozzá.
Esetleg tudom javasolni, hogy nézz utána, és írd meg, hogy mit árulnak. Esetleg fotózd is le. Szerezd meg a típusát. És akkor utánanézünk, hogy mi kell még hozzá.
Járt már úgy ügyfél, hogy hozta a kályhát nagy büszkén, hogy ezt ő bontóban egyedül ő! És majd mi meglátjuk, hogy az olcsóbb.
Kiderült, hogy jól átizélték a fejét, mert csak a csupasz kályhát kapta meg.
Mire összeírtuk neki, hogy mi kell még ahhoz, hogy működjön a rendszer, 100 ezernél jártunk. Akkoriban egy új kályha 150-ből megvolt.
Szal figyelj oda és ne kapkodd el.
Szered meg a típust és megmondom, mire figyelj! Ennyit tudok segíteni neked.
Meg ha megvan behozod és leteszteljük a próbapadon, ha lehet.
A kályha állapota nagyban függ a használt üzemanyag minőségétől. (sokkal több pl. a probléma azokkal a kályhákkal, amik olyan kamionokba vannak beépítve, melyek Ukrajnában közlekednek inkább)
Na amire számítani lehet esetleg, idővel az az égőkosár, a párologtató, az izzítóstift, a lángőr.
Ezeket hívjuk mi kopó-fogyó alkatrészeknek. Ezek azok, amik fokozottabban igénybe vannak véve. Az üzemanyagszivattyú elhasználódása az üzemanyag milyenségétől nagyban függ ugye.
Az én előző autómban (P205 Dízel) egy közel 10 éves kályha került beépítésre. Én még 5 évig használtam és semmi baja nem volt.
Persze ezt is karban lehet kicsit tartani. Kifejezetten ajánlatos például nyáron - vagy fűtési szezonon kívül - havonta legalább egyszer beindítani és hagyni, hogy végigfusson a fűtés.
Az árak pedig... Hát 5-100 ezerig. Szóval én azt mondanám, hogy ezzel személyautó és normál "privát" használat esetén nem igazán érdemes foglalkozni.
Más a helyzet például egy kamionosnál, aki nemcsak reggel és este egyszer használja, hanem éjszakákat fűt át vele.
Egyszerűen csak vedd meg és élvezd!
Nemsokára elkészül az új szgk fűtés katalógus, ha szeretnéd, küldök egyet.
Meg kell mérni a behúzó tekercs ellenállását. Mindenképpen többet kell, hogy mutasson mint 100 Ohm, különben megbízhatatlanul fog működni. Ha a Te kapcsolóórádon van egy nyomógomb ami egy rövid megnyomásra bekapcsolja a fűtésedet, egy másik megynyomásra meg kikapcsolja (az enyém ilyen) annak a gombnak a két kapcsát kivezetve, azt kapcsolgatva a relével, úgy kell, hogy működjön mint nekem. Egy hívás bekapcsolja a fűtést, egy másik meg ki. Nem tudom mennyire voltam érthető, de valahogy biztosan működnie kell.