Nos, akkor kérdezzük meg a Szlovákiában élő magyar barátainkat, hogy miféle népszavazásról is van szó? Mikor volt, milyen kérdések voltak feltéve, és mi lett a szavazás százalékos eredménye?
Sebaj, drága! Ugyan az elemzésnek ehhez semmi köze, de azért - csak neked - kiemelem mondanivalóm lényegét: Szlovákiában is megpróbálták népszavazással megfúrni a reformokat. Azt' a népek leszarták. Nálunk lelkesen rohantak szavazni. Talán, esetleg, neadjisten, nem lehet ennek is némi köze ahhoz, hogy Szlovákia megelőzött bennünket? Na, ezt, ha értelmeznéd! Esetleg. Aztán nyugodtan szarozzad a PC-t vagy VC-t. Szerintem is hülyék.
Igazán nem akarom a szemellenződet levetetni, de a nyugdíj megállapítása három dologtól függ. 1. Betöltött nyugdíjkorhatár 2. A szolgálati jogviszony éveinek számától (min. 40 év, alatta csökkentett nyugdíjat kaphat csak) 3. A szolgálati jogviszony alatti keresetének összegétől. (Tehát nem csak az utolsó néhány év számít, hanem min 40 év összege, amibe az esetlegesen eltitkolt jövedelmek, természetesen nem számítanak bele)
"A közelmúltban Szlovákiában rendeztek hasonló népszavazást az ottani reformok visszafordításáról, de szomszédunknál a referendum érdektelenségbe fulladt és kudarcot vallott." http://www.fn.hu/penzugy/20080312/leertekeli_magyarorszagot_nepszavazas/
Szerintem rakd ezt is a száguldó szlovák GDP-növekedés mellé.
Na látod, MO a saját útját járja, mit neki EU trend :))) Hisz annyira jól mennek a dolgok, és most ez a népszavazás is rátett egy lapáttal.
Viszont Magyarázza meg már valaki hogy lehet 25 000 Ft nyugdíja valakinek? Azt aláírom, hogy ebből nem lehet megélni, de álljon már meg a menet. Mennyi fizetése volt, mennyi nyugdíjhozzájárulást fizetett egész életében, mennyit adózott. Nem elég hogy egész életükben semmit nem tettek a társadalomért és ugye mindent ingyen megkaptak, még nyugdíjaskorukban is tartják a markukat az állam bácsinak. Tisztelet a kivételnek ( rokkant, özv. stb) de akkor is ez van. Lehet hogy megdobáltok, de akkor sem érzem úgy hogy nekik kellene többet adóznom. Mindennek van egy határa. Példa Nemrég panaszolta egy ismerősöm, hogy az apja nemrég ment nyugdíjba és egész életében bejelentve dolgozott és csak kb 50 e Ft nyugdíjat kap. Amikor rákérdeztem hogy az utóbbi 10-05 évben mennyire volt bejelentve és mennyit adót illetve járulékot fizetett, akkor azt mondta: Ja természetesen a minimálbér után adózott. Akkor meg miről beszélünk. Sokan mondták már de most kezdek én is egyetérteni, BETEG a magyar társadalom, és csak egy sokkos terápia tudná rendbetenni az országot.
Az OECD ma publikált adatai szerint 2007-ben a munkára rakódó terhek Belgium után Magyarországon a legnagyobbak, 54,5%, a szlovákoknál ez 38,5%. Míg a legtöbb országban az elmúlt évben csökkentek, nálunk példátlan mértékben, 2,5%-ponttal növekedtek a munkát terhelő adó, járulékterhek.
Na a cseh nyelvtől hidegrázást kapok. Az énekelős nyavalygásukat ki nem állhatom, szerintem a szlovák nyelv sokkal szebb és dallamosabb, nincs annyi bántó mássalhangzó mint a csehben... brrr. Apósomék csehek, de több mint 45 éve Szlovákiában és nem tanultak meg szlovákul. Bezzeg én 2-3 év alatt minden különösebb erőfeszítés nélkül megtanultam...