Szerintem Angi is erre, azaz a prolaktinra gondol. A hormonok termelődése napszakos (cirkadián) ritmust követ. A prolaktin termelődés csúcspontja valóban az éjszakai órákban, alvás közben, kb. hajnali 2-3 körül tetőzik.
anilla
Kisujj, Passio! Kösz, hogy megosztottátok velem a tapasztalataitokat, úgy tűnik ti tényleg megtettetek mindent az ügy érdekében.
Ezt az üresben fejést eddig nem hallottam, én mindig addig szoktam csinálni, amíg egy csepp is jött, de akkor én is megpróbálom tovább csinálni. Az éjszakai fejés már keményebb dió, lefekvés előtt szoktam, de hajnali 3 felé eddig bevallom nem volt lelkierőm, viszont, ha tényleg van értelme, akkor kipróbálom. Egyéb tejszaporítok nekem sem jöttek be, se a Lactoherb, se a homeobogyók, meggylé stb. Valahogy attól meg idegenkedem, hogy más tejét adjam neki.
Kikezdi, válaszoltam neked, e visszajött az üzenet, ezért bemásolom ide.
Szia:)
Azzal kezdem, hogy én azt tapasztalatam, hogy minden szoptatás után kell fejnem, mert nálam a mell állandó munkában tartása segített a legtöbbet. (Most, hogy épp elapasztom a tejemet, most is ezt látom. Ahogy kimarad egy fejés, azonnal kevesenn a tejem.)
Szóval lehet, hogy nehéz, de addig amíg beindítod a tejtermelést próbálj meg minél többet fejni.
Nagyon nehéz ordító gyerek mellett, én tudom, de vannak technikák amikkel lehet próbálkozni. Én báboztam a másik kezemmel, énekeltem, ringattam a lábammal a hordozóban, hasaltak a térdemen, bekapcsoltam a porszívót és úgy ringattam őket (ezt imádták:))) valami nagyon izgai játékot dugtam az orruk alá, nem tudom már, de valami trükk mindig volt, hogy azt a fél órát kibírják ha éppen ordítás volt.
Szóval a lényeg:
nekem az jött be, hogy minél tovább fejni. Tehát nem csak addig amíg a tej jön, utána is. A muter féle fejés nagyon hatásos, de sajnos hosszú és unalmas. Az a lényege, hogy 7-7-5-5-3-3 percig fejtem felváltva mindkét mellet (szopi után!!!). Itt nem számított ha üresben ment a fejő, pont az volt a lényeg. A mell valahogy csak akkor érzi, hogy kevés a tej ha üresben is fejsz,az pont olyan mintha a baba szívná az üres mellet. Amikor ezzel már nagyjából beállítottam a mennyiséget akkor már csak azt csináltam, hogy miután már azt hittem, hogy üres a mellem akkor még fejtem üresen addig míg újra meg nem indult. Ez olyan 5-7 perc üresben fejést jelentett általában, ezt minden fejésnél megcsináltam nekem nagyon hatásos volt.
És hát ha kicsit is kevés volt a tej azonnal elkezdtem sűrűbben fejni. Ez nálad nyilván gyakorbibb mellretételt jelent:) Ez mindig hatott.
Sajnos ennek megvan az a hátránya, hogy szinte az egész nap ezzel telik, szoptatás, fejés, szoptatás fejés... Olyan két hét szerintem amíg érdemes intenzíven próbálkozni.Ezalatt ki kell derülnie, hogy van-e értelme, tudsz-e szaporítani valamennyit vagy nem. Ha nem, akkor is cél, hogy ami van, azt kapja meg a gyerek. Akkor te ennyit tehettél és kész.
És az adu ász: éjszaka szoptatni ha kér a gyerek és utána kifejni, szigorúan. Ha a gyerek már végigaluszza az éjszakát akkor is kelni fejni! Mindenhol azt olvastam, hogy az éjszakai pihenés milyen fontos. Ráadásul én tényleg hulla voltam. De ha éjszaka tudtam fejni azzal nyeretem egy teljes adag kaját és reggel is volt annyi a mellemben amennyi kellett. Az én tapasztalatom az, hogy az éjszakai szoptatás/fejés nagyon jó tejszaporító. Ha nem fejtem éjjel, akkor sem volt sokkal több reggel és akkor már a délelőtti szopinál is kevesebb volt, mint amikor fejetm. Nem tudom mi ennek a magyarázata, de így volt.
Nálam mindig az volt a lényeg, hogy annyit tegyek meg ami telik tőlem, de annyit tényleg. Így aztán nincs is lelkiismeretfurdalásom:)
szia, sok sikert. Remélem valamit tudsz hasznosítania tapasztalataimból. Viszont azt azért tudd, hogy ami nekem bejött nem biztos, hogy neked is, de egy próbát talán megér.
A bárányhimlő - övsömör összefüggés igen "komoly". Ugyanis övsömört csak az kaphat aki már átesett a bárányhimlőn. Úgyhogy a bárányhimlő elleni oltás valószínűleg elkerülheti az övsömört a későbbiekben.
Ha tudsz olaszul: Roberto Albani "Curare tuo figlio" könnyvéből:
... Questa malattia ha un'altra qualitá singolare: Essa infatti ha il viuris "in comune" con un disturbo tipico degli adulti e soprattutto degli anziani, cioé il cosiddetto fuoco di Sant'Antonio, chiamato Herpes Zoster dai medici. E' cosí che il bambino con la varicella puó talvolta trasmettere il fuoco di S. Antonio agli adulti e questi possono trasmettere la varicella ai bambini che toccano direttamente le loro lesioni di Herpes Zoster. In realtá l'infezione primaria col virus della varicella, al pari di quanto succede con gli altri virus di tipo erpetico, non cenferisce un'immunitá completa. Il microorganismo invece rimane latente nell'organismo (in certi gangli nervosi vicino la spina dorsale) e puó ritornare alla carica anche piú volte. In questo caso peró non provoca i sintomi classici della varicella, ma appunto quelli dell'Herpes Zoster. ...
Bocsásd meg az ékezeteket.
Szóval akkor is ha már átestél a bárányhimlőn és terhes vagy, esetleg pont akkor bárányhimlős a nagyobb gyereked, valamivel nagyobb higiéniára kell törekedned mint általában, mert akkor is ha bárányhimlőt nem ,de övsömört kaphatsz. Egyébként én is akkor voltam terhes, amikor a lányom bárányhimlős, és nem történt semmi komoly. Szóval ez csak egy lehetőség.
Biztos, hogy ez nincs rajta a honlapon amit ez ügyben találtál?
Szia!
Azt nem mondanám, hogy volt tejem rendesen 8 hónapig. Kipróbáltam jópár tejszaporító praktikát, de nekem valahogy nem váltak be :-(. (pedig volt többféle tea, többféle potenciálú homeobogyó, illóolaj, gyümilevek. Ez utóbbi legalább finom volt: Topjoy duett birsalmás.) Eleinte fejtem minden szoptatás után. Aztán volt olyan, hogy nem volt hajlandó még csak ránézni sem a mellemre, akkor fejtem, de nem fogadta el sem üvegből, sem kanálból. Ha pohárból adtam, akkor fuldoklott. Na, ez az igazi patthelyzet, tej ment a mélyhűtőbe, gyerek meg üvöltött. Szerencsére ennyire rossz helyzet csak párszor volt, akkor nem tudtam mást csinálni csak vártam és próbáltam újra a szájába adni a mellem sokkal később. Nálunk a fő gond inkább az volt, hogy evett és ha nem a megfelelő ütemben jött a tej, akkor dühös lett és semmi pénzért nem tudtam visszaadni neki.
12 hétig kapott anyatejet csak Tőlem, utána naponta egyszer pótoltunk, általában este.Egy barátnőmtől hoztuk a tejét, ezzel kihúztuk 22 hetes koráig. Megszoptattam, aztán utána jött a pótlás, mert összesen 10-20 max. 60 gr-ot evett 2-3 óra alatt és utána ordított. Tudom, egy önző dög vagyok, de én ezeket az esti kínlódásokat (szétrágott, ázott mellbimbó és még a gyerek is üvölt) nem bírtam elviselni, ezért ilyenkor pótoltunk (ennyi idősen már hajlandó volt elfogadni az Aventes üveget) és nyugodtan aludtunk el.
22 hetes kora után kezdtünk HA tápszerezni, majd jött a hozzátáplálás és akkor már rájött, hogy cici után kap enni kanállal, így aztán egy idő után napközben teljesen elhagyta a cicit. Én ekkor már nem fejegettem napközben. Maradt a reggeli szoptatás és esti fejés jópár hétig és akkor az előző este lefejt tejet kevertem tápszerrel esténként. Aztán már reggel sem érdekelte a dolog :-(.
Egyébként most is jellemző rá, hogy hamar feladja a próbálkozást mindenben. Ha valami nem sikerül elsőre, akkor csapkod és dobálózik, dühösen sírva fakad.
Hello! Igen, minden változatlan, ma is volt sírás-rívás-fogcsikorgatás. Neked egyébként volt tejed rendesen 8 hónapig, mert erről nem írtál? És mikor nem volt hajlandó szopni a gyerek, akkor fejtél?
Kösz, megnézem majd azt a babanetes topicot, csak legyen már végre ADSL-ünk, mert így este már kevés időm jut a netezésre.
Hát jól felcsigáztál és előre köszi a fordítást, de remélem a mondatodban az "elgondolkodtató" jelző nem a szoptatással függ össze, mert akkor itt öngyilkolom le magam helyben! :-DDDD
MIndenesetre hidd el, hogy az övsömör rohadt rossz, összefüggésben áll a a bárányhimlővel és hogy jó e ellene az oltás avagy sem azt most már magam se tudom, de hogy a gyerekbetegségek közül a legrohadékabb az biztos na... :-DDD
Ha mas nem teszi meg, le fogom neked forditani, igen erdekes es elgondolkodtato cikk, en mar nem tudom mi a legjobb... na most remelem, jol felcsigaztalak :)
Azért lett "bárány"himlő a neve, mert a feketehimlőhöz képest szelíd mint a bárány. (Én egyébként nem beszélek angolul, szóval a linkedet nemigen tudom használni...)
Hogy ne offoljuk szet ezt az amugy igen konstruktiv topikot, angolul tudoknak ezt talaltam baranyhimlorol (mitol barany???), aztan mindenki tegyen belatasa szerint.
Idike, az fix, hogy a bárányhimlő és az övsömör közt összefüggés van, ne is nagyon keresgélj. Kevés dologban vagyok biztos, de ebben igen.
Ami a többit illeti,
MINDEN gyerekbetegség nagyon súlyos következményekkel jár, ha felnőttkorban tör ki. Épp a napokban olvastam valakinek az élménybeszámolóját, akinél huszonvalahány éves korban tört ki a bárányhimlő, iszonyú kínjai voltak, és még a szemébe is kapott injekciót, több hetet töltött kórházban stb... láttam olyan férfit, akinek olyan heregyulladása lett a mumpsza következtében, hogy két hétig csak szétvetett lábakkal tudott a vécére menni - szerencse a szerencsétlenségben, hogy a gyerekei akkor már megszülettek...
Őszintén szólva anyám emlékei szerint én 2 éves voltam, mikor átestem a bárányhimlőn és egyszerűen nem is emlékszem rá, (állitólag az embernek később csak 3 éves kora után vannak emlékképei), a gyerekeim 4 és 5 évesek voltak, mikor egyszerre ápoltam őket a nyári hőségben és bár akkor kaptam hideget meleget más anyáktól, én utólag vállonveregetem magam, hogy az egész betegség alatt adtam nekik a Sevenalettát, hogy lehetőleg minél többet átaludjanak belőle...
És igazad van, az én tüneteim egész sajátságosak, mert bizonyos elemeiben az övsömörre hajaznak, más elemiben nem, de az, hogy fáj a bőröm, a kiütések szó szerint égetnek, szúrnak, viszketnek, éppen úgy, mintha mondjuk forő vízzel leöntötték volna a homlokom és a fejbőröm egy részét, de egyéb fájdalom, láz, nyirokcsomó duzzanat, sőt hólyagok se alakultak ki, nincsen. (Érdekes módon ma sokkal jobb egyik napról a másikra, meg el is halványultak, de a bőröm még mindig fájdalmas...)
Szóval ha azt amit én éreztem azt kivetítem az egész testre, még akkor is szörnyű lehet a gyerekeknek, ha csak tizedannyit viszketnek... azaz a véleményem nagyjából együttérzésből módosult.
(MIndenkinek bocs az offolásért, hamarosan ujra szopunk meg szoptatunk! :-DDD)
Koszi a kimerito leirast, tobb kerdesem is felmerult. De ez tenyleg off, utananezek magam. Viszont, ha meg az sem biztos, hogy ovsomor, valamint a leirasod szerint a baranyhimlo-ovsomor osszefugges eleg esetleges, akkor mire alapozod kategorikus 180 fokos velemenyfordulatodat a baranyhimlo-oltassal kapcsolatban? Hiszen a betegsegen ateses eletre szolo vedettseget ad, es ahogy irtad, a baranyhimlo veszelyes a nem vedett anya magzatara. A felnottkori baranyhimlo mint betegseg vajon milyen?
Na figyuzz Idike, bár ez off, de nem úszod meg, elmondok mindent amit az övsömörről tudok... :-)))
Tehát: az övsömört ugyanazok a vírusok okozzák, mint amik a bárányhimlőt. Alapesetben ez úgy néz ki, hogy aki átesett a bárányhimlőn, annak a gerincvelőjében megtelepednek ezek a vírusok (herpes zoster vagy mi) és alukálnak - sok embernél a haláláig. De ált. idősebb korban (azt mondják 50 év felett) ezek a vírusok aktivizálódhatnak, sokmindenféále elmélet kering, hogy mi okból, én legjobban annak hiszek, hogy "általunk ismeretlen okokból". Ráadásul ez az 50 feletti kor sem igaz szabályszerűen, ugyanis nekem már mind a két lányom átesett az övsömörön is pl.
De! Míg a bárányhimlő az egész szervezetet, a véráramot károsítja, addig az övsömör a gerincvelőből kifutó egy-egy idegpályát támadja csak. Nem az egész test lesz kiütése, csak egy-egy idegdúc végén elhelyezkedő idegek. Gyakorlatilag úgy néz ki, hogy egy csokorban megjelennek a hólyagok ugyanúgy mint a bárányhimlőnél, csak éppen sokkal fájdalmasabb, tekintve, hogy idegpályákat érint. (Azt olvastam, hogy pl. a terhes nőkre nem ártalmas, mert nem megy át a méhlepényen, ellntétben a bárányhimlővel...) Lefolyása - ami a hólyagokat illeti - nagyjából ugyanaz mint a bárányhimlőnek. Jelentős különbség a kettő között, hogy míg a bárányhimlő elmultával nincsen szövődmény, ha az övsömörnek éppen olyanja van, és mondjuk a fül avagy a szem idegpályáinál tör ki, akkor bizony végleges süketséget és vakságot is okozhat - vigasz, hogy KIZÁRÓLAG FÉLOLDALI. Tehát fél fül, fél szem.
Anyámnak 70 éves kora körül jött ki a combján, nagyon fájdalmas volt, 4 hétig tartott és még utána is voltak fájdalmai. Nagyobbik lányomnál 25 éves korában tört ki a homlokán, fájt a feje, a füle, de akkor már hálistennek létezett ez a Telviran (Zoviac stb) nevű tabletta, ami a betegség hosszát lerövidítette és a szövődményeket nagyjából megátolta (ez egy olyan tabletta, ami KIZÁRÓLAG ezt a vírust gyengíti a szervezetben, mást nem rombol). Másik lányomnak 2 éve volt, no nála gyönyörű szabályos volt, a melle alatt kezdődött és egy hétbe telt.
Amit még megtudtam: bárányhimlős gyerektől felnőtt ember ha nagyon nagy pechje van elkaphat övsömört (ha előzőleg átesett a bárányhimlőn) , övsömöröstől beoltatlan kisgyerek elkaphat bárányhimlőt ha nagy pechje van (ez ugyanis nem cseppfertőzéssel terjed), övsömöröstől is elkapható az övsömör, feltéve ha olyan szorors a testi kontexus, hogy lecsókolja róla a hólyagokat, esetleg közös törülköző stb - de mind ez utóbbi csak elmélet, a gyakorlatban én még egyről sem hallottam. Szintén tisztázatlan, hogy az övsömört el lehet-e kapni többször is, egyesek szerint igen, más orvosok szerint nem...
(A baj csak az, hogy pillanatnyilag két orvos vitatkozik azon, hogy nekem az van-e, és én se tudom hogy az van e... a bőrgyógyász szerint az van, a belgyógyász szerint kizárt.... de majd elmondom mi volt, ha visszajövök a kontrollokról...)
Lovászi, félreértés áll fenn, amit írtam, természetesen nem rád vonatkoztattam, csak azért a hsz-odra válaszoltam, mert azt írtad, h senki sem kérdőjelezi meg, h jobb -e az anyatej mint a tápszer, nekem meg (továbbra is) úgy tűnik, hogy ez ebben a topikban _nem_ egyértelmű.
pasa, fájdalom, de én ebben a témakörben sajnos nem éltem "felrevezetessel, csusztatassal vagy direkt hazugsagal", bár sokaknak nyilván kényelmesebb lenne, ha megtettem volna...
Szia!
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy vagytok? A helyzet változatlan a szoptatás terén :-)?
Valaki ajánlott egy indexes topikcímet, én is tudok egyet a Babaneten: Anyaság témán belül Szoptatás a címe. Szerintem nagyon segítőkészek és nem fognak a földbe döngölni mindenféle adatokkal a tápszer és az anyatej közti különbségről ;-). És vannak ott "sorstársak" is (én is lakója voltam egy darabig).
Tudom, hogy ez a topik tulképpen pont a Babanet egyik szoptatástopikja miatt indult, de azért érdemes benézni.
Üdv, Kisujj
Nekem baranyhimlom volt, herpes simplexem van (az ugye hol elojon, hol eltunik), az ovsomor eddig meg elkerult, es szemelyesen egy embert ismertem eletemben aki elkapta, te es Alice vagytok a nambertu/tri, bar tulajdonkeppen titeket nem sorolhatlak az ismeroseim koze. :)
Olyannyira nem jelent védettséget, hogy elvileg azoknak lesz övsömöre (persze, nem feltétlenül, valami immungyengeség kell hozzá), akinek volt bárányhímlője. Ugyanis a vírusok megbújnak az idegdúcokban, és az immunvédelem gyengülésével előtörnek. Talán ezért jelenthet védettséget az oltás, mert úgy immunizál, hogy nem jutnak be az idegdúcokba a vírusok. De ennyire nem értek hozzá, én csak átéltem az övsömör, és nem kívánom senkinek, de nem biztos, hogy ezért oltatnám a gyereket, az övsömör nem törvényszerű, szvsz több ember van, aki megússza, mint aki nem.
Ja, es azt nem irtam, hogy az ovsomor a mar a szrvezetben levo, vedettseg elmulasa miatt ujraaktivizalodo virusokbol alakul ki...tehat egy gyerekkori baranyhimlo (illetve barmikor elkapott baranyhimlo) hajlamosithat az ovsomorre...
Csak azt nem tudom, hogy a vedooltas hatasa meddig tart, illetve a szervezetbe bekerult legyengitett korokozo aztan esetleg nem tud-e kesobb aktivizalodni...(hasonloan az atelt baranyhimlo utan a szervezetben maradt, kesobb aktivizalodni kepes virusokhoz).
Tehat eleg bonyolult a kerdes, de a Herpes virusok egyebkent is eleg eleg "erdekes" virusok..
A ket betegseg korokozoja (Herpes zoster) azonos...a vedooltas mindket betegseg ellen ved(het), bar szerintem felnottkora ha hatasat veszti, akkor kb. annyit er, mintha meg sem kapta volna az ember (a gyerekkorban atelt baranyhimlo sem jelent feltetlen vedettseget az ovsomor ellen...).
Minden attol fugg, hogy a vedettseg az adott egyenben akar egy oltastol, akar egy atelt betegsegtol meddig marad fenn...es ez ugye egyenfuggo...
Ehhez csak annyit tennék hozzá (mert Te szerény vagy, és nem mondod), hogy milyen ALAPON akarsz tanácsogat osztogatni.
Kikezdki! Gyümi épp most kezdi letenni az aventet. A fiai a napokban voltak 1évesek. A tápszert ritkán kapták, és nem rendszeresen fél éves korukig, vagy mégtovább, nem emlékszem pontosan. Szóval, ha félre tudod tenni az ellenérzéseid, és írsz neki egy mélt, fog tudni segíteni... Kitartásod sztem meglesz hozzá, mert akarod! Szurkolok!
Kedves Kikezdi!
Szerintem van segítő szándék abban, hogy valaki elmondja, hogy mi a hátránya a tápszernek az anyatejjel szemben, egyszerűen azért, hogy ha nem tudod és van választási lehetőséged, ezzel a tudattal próbálj meg megtenni mindent az anyatejért.
Szvsz szomorú ami ebben a topicban zajlik. A te viselkedésedet azonban megértem és átérzem, én is éreztem hasonlót. Szerencsére túl avygok rajat:))
idike nem írt le semmi olyasmit amivel nem értenék egyet. Az, hogy a nők 99%-a tudna szoptatni, sajnos igaz. Az, hogy olyan sokan vagyunk ma akiknek ez mégsem megy, annak ezer oka van, ami a jelenlegi életmódunkban (nem egyéni hanem társadalmi szinten használom a szót) keresendő (szerintem)
Szomorú, hogy a mi anyáink, nagyanyáink bizony csak pár hétig lehettek otthon a gyerekükkel, aztán menniük kellett építeni a nemzeti jólétet, emiatt nem tudnak nekünk ma segíteni. A helyettük "kitalált" csecsemősnővérek, védőnők közt pedig az igazán használható és segítőkész ritka mint a fehér holló.
Régen (igazán régen) ez egy teljesen természetes dolog volt, az anyák szoptattak, volt körülöttük egy halom nagymamma, nagynéni, idősebb testvér aki segített ha kellett, akinek volt teje ha kellett és aki vigyázott a gyerekre ha az anyának el kellett mennie dolgozni. minden természetsen, ösztönból ment. MA nekünk nem tudnak segíteni az anyáink, mert jobbára dolgoznak, jobbára pedig őket is gyönyörűen magukra hagyták.
Sajnos a pasa által a kórházi viszonyokról leírtak szerintem egyáltalán nem állnak messze a valóságtól. És nem hiszem, hogy csak azért látja így mert a felesége túlérzékeny. Az, hogy valaki igényes és a kórházban is elvárja, hogy felnőttnek és embernek nézzék/kezeljék az nem túlérzékenység. (És én személy szerint leszarom, hogy milyne helyzetben vannak a kórházak, én, aki évekig fizettem a szülésem előtt a TB járulékot, joggal várom el, hogy azok az emberk, akik ezért fizetést kapnak normálisan ellássanak emngem!)
Épp ezért vagyunk nagyon sokan akik úgy jövünk haza a kórházból, hogy a gyerekienk nem tudnak szopni, esetleg már ott elindítjuk őket egy rossz beidegződés útján, el se indult a tejünk, csomós a mellünk és fogalmunk sincs hogy kell kimasszírozni, stb. Ennek persze az a következménye, hogy végül fel kell adnunk a szoptatást, mert nem megy, mert nincs aki segítsen abbah ,hogy is kéne csinálni, hogy menjen. És ettől persze csalódottak vagyunk... De ez nem jelenti azt, hogy nem tudtunk volna szoptatni, szóval az a 99% szerintem is helyes.
Nem tudom, hogy állsz most a babádal ezügyben. Ha már ott tartotok, hogy sír amikor szopnia kéne akkor nincs kizárva, hogy egyszerűen az rögzült benne, hogy hiába szívja, nem jön, ő pedig éhes (nekem az egyik kisfiamnál ez volt a helyzet. A végén -amikor abbahagytam a szotatást, épp emiatt- már elég volt ha meglátta a mellemet és üvöltött. Pedig ő tudott -volna-szopni. A másik kisfiamnak meg úgy ahogy volt hiányzotta a szopóreflexe amin én bimbóvédővel próbáltam segíteni, de ezt már leírtam itt, biztos olvastad)
Sajnos ez egy nehéz ügy, én végül úgy döntöttem, hogy nem kínzom tovább a gyerkeket és abbahagytam a szoptatást és csak fejtem, mert az anyatejet fontosank tartottam és tarom. Ha ezt a megoldást választod, írd meg, ha gondolod, hogy hogyna fejsz, mert nagyon ritka, hogy valaki ilyen kicsi mennyiséget tudjon csak kifejni, a rendszeres fejésnek teljesen sajátos technikái vannak, szívesen megírom neked, hogy nálam mi vált be, hátha segít (mert ugye közel sem biztos!)
Ha még nem adod fel (én inkább erre bíztatnálak) akkor kisujj szvsz baromi jókat ír. Vagy írj ibolynak. Én amikor személyesen, a saját problémámról beszéltem vele, nagyon segítőkész volt és értelmes, használható tanácsokat adott.
Én is úgy látom, hogy minden kiakadásod ellenére nem adod fel és ez szerintem is nagyon fontos!
Az anyatej tényleg sokkal jobb mint a tápszer. És az természetes, hogy ez nem azt jelenti, hogy a táposzer rossz. (nekem is kevés volt a tejem mindig, kellett a tápszers pótlás nagyon hamar) Viszont azt tudd, hogy az is igaz, hogy a szoptatott babák bizonyos mutatói tényleg jobbak amint a tápszereseké. Ez természetsen nem azt jelenti, hogy aza anytejes tápláláson múlna egy gyerek intelligenciája, ezt nem is írta itt senki. Sőt az is butaság, hogy az anyatejesek nem lesznek betegek.Ez egy vicc, ilyet értelmes ember soha le nem írt. Egyszerűen arról van szó, hogy az anyatej egy összetvő mindabból ami befolyásolhatja egy gyerek későbbi fejlődését, képességeit. Ha rajtad múlik, add meg neki ezt az összetevőt is. Ha nem rajtad múlik, akkor majd megadod a többit, nincs itt semmi gáz, természetesen mindent a végeredmény igazol:)
Ha úgy döntesz, hogy a fejést választod (kívánom, hogy erre ne kerüljön sor) kérlek magánban írj nekem, mert a topic további össznépi idike utálatában nem szeretnék részt venni. AMiket leírt azok ugyanis szerintem helytállóak. Természetesen ha valaki hozzászólásában _keresem_ a rosszindulatot, meg is fogom találni. És itt ez történik, szerintem viszont ez a téma sokkal fontosabb annál, hogy szélyeskedésekkel belerondítsunk. (Az, hogy nekem ő személyesen a barátom, az ez esetben nem számít, ugyanis ezer dolgoban nem értünk egyet. Az, hogy az életben az egyik legempatikusabb, legnagyszerűbb ember akit valahi ismertem az az én külön bónuszom és egyáltalán nem érzem szükségét, hogy más is így gondolja:)))Nem azért értek egyet azzal amit ír mert a barátom, hanme mert egyteértek és kész:)
szia, gyümi
Hát most micsináljak, ha én viszont emléxem?
Ha megkérdezed, hogy hány éves korukban hány centik voltak, megmondom. Ha megkérdezed, hány hónapos korukban hány kilók voltak, megmondom .
4 évig voltam gyesen, utána visszamentem dolgozni, de ujabb 4 év mulva otthondolgozó voltam egészen 90-ig, alsótagozatban én tanultam velük stb...
Bár nekem korántsem volt annyi problémám a gyerekekkel (orvosi), mint a te kicsi lányodnál, tekintve hogy ő koraszülött volt, de azért akadt, és ugye az ember mindennek utána is néz. (csípőficam, veleszületett kancsalság, szemműtét, asztma, mozgáskoordinációs zavar, szomatikus reakciók, gerincferdülés, laza izületek, nem beszélve a szokásos gyerekbetegségekről, amiket volt szerencsénk mind elkapni hálistennek időben - jelzem itt és most módosítom azon véleményemet, hogy a bárányhimlő elleni oltás fölösleges, nekem éppen övsömöröm van állitólag, no ha azok a kiütések csak tizedannyira viszketnek és égetnek mint ez, már akkor megéri, hogy ezen ne essenek át szegény kisgyerekek - szóval ezek a dolgok olyanok, hogy az ember nem felejti el...
A gügyögést pedig a sok tejci, cici, gyümi, főzi, poci, babóca, manócska stb szavakra értettem, nálam valahogy nem jön be, de beletörődtem, hogy manapság a has neve poci, a mell neve cici stb...:-)
De akkor meg minek egyáltalán szoptatni, nem?!
Kaphatnák a gyerekek élből a tápszert, akkor legalább nem hanyagolnák el a nők a férjüket meg a mittoménmijüket és nem láncolnák magukhoz önző módon a gyereket vmi kéjes vágytól vezérelve.
Nem tudom miért nekem írtad ezeket, egyáltalán nem emlékszem, hogy bármikor ehhez még csak hasonlót is leírtam, vagy egyáltalán sugalltam volna...
Én szoptattam mindhárom gyerekem sokáig. Én nem foglalkoztam 14-16 évvel ezelőtt sem azzal, hogy kezdjük el a babát 3 hónaposan hozzátáplálni. De nem köptem le a többi anyukát sem, ha mégis megtette.
És még mindig nem értem hogy jön ide az anyatej kontra tápszer dolog. Ha az összes érvet felsorakoztatod a tápszer ellen, akkor jobban fog tudni szoptatni az, akinek valami gondja van vele? Na ne már...
megmondanad, mi lenne a te celod: a) tenyszeru korrekt felvilagositas, vagy b) a sajat koncepciod sulykolasa mindenkibe, tetszoleges eszkozokkel, akar felrevezetessel, csusztatassal vagy direkt hazugsagal?
>De akkor meg minek egyáltalán szoptatni
Lentebb is felmerult hasonlo kerdes.
Karmazsin Laszlo irja Schuler konyveben:
"Azzal hogy az edesanya gyermeket megszulte, meg nem tolti elteljesen az anyai szeretet gyermeke irant. Az anyasag erzese akkor teljesedik ki benne, amikor szoptatja, gondozza gyermeket. Ebben az ertelemben a szoptatas csodat muvel az anya es gyermeke kapcsolataban. Boldog meghittseg alakul ki koztuk, es ez egyre melyul. A szoptato anyaktol tudjuk, milyen vegtelen orom szamukra, hogy valami olyat nyujthatnak ujszulottjuknek, csecsemojuknek, amelyet senki mastol nem kaphat meg. milyen boldogsag latni, ahogyan a baba kap a mell utan, es milyen csodalatos erzes a baba kozelsege."
De szerencsere a vilagot nem ugy alkottak hogy csak egy csoda ferjen bele.
Es egy-egy celt is meg lehet valositani JOL tobbfele modon.
Azt meg mindenki maga tudja jol eldonteni, hogy mik a prioritasai.