Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2019.10.28 0 0 71092

Vagy 32 államtitkáré. Úgyis mindenkinek van már ott szőlője.

Előzmény: Hepci (71091)
Hepci Creative Commons License 2019.10.28 0 0 71091

Lehetne a 19 tokaji hentes bora is, vagy esetleg a 46 tokaji transzvesztitáé.

Előzmény: BZoltan (71089)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.28 0 0 71090

A múzeális borok piaci ára nagyon kiszámíthatatlan. Fogyasztási célból éppeszű ember ilyen borért biztosan nem ad pénzt. Egy ismeretlen termelő aszúesszenciája újabb évjáratból 5-10 ezer forint körül lehet. Egy elismert pincétől egy tudhatóan jó minőségű aszúesszencia viszonzt 20-30 ezer forintot is simán megér. De ezek már fogyasztásra alkalmas borok :)

 

Az ilyen múzeális tokaji aszúkat rendszerint a borok világában járatlan emberek szokták megvenni ajándékba. Értelem szerűen az évjáratcímkét veszik ilyenkor meg :) Egy 1962-es születésű embernek ez poén lehet. Hogy egy ilyen poén mennyit ér meg azt meg a piac eldönti. A Vatera jó iránymutató lehet.

 

Előzmény: kisgempa987 (71086)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.28 0 1 71089

Ez a bor lényegében semmiben nem különbözik a többi Grand Tokaj bortól. A palackjából és az összetevőiből ítélve a valós piaci ára úgy 2000Ft körül reális.

 

Amúgy a neve egy kicsit megtévesztő. Az ember azt gondolná, hogy a tokaji borvidék településeinek a polgármesterei készítettek így vagy úgy közösen egy bort. De nem erről van szó, hanem arról, hogy a Tokaj-Hegyalján működő állami borászat egyszerűen csinált egy ilyen  nevű bort arra alapozva, hogy 27 településről vásároltak fel hozzá alapanyagot. De, hogy mitől polgármester bor azt nem lehet tudni. 

 

Én pénzt ezért a borért biztosan nem adnék.

Előzmény: chevywhite (71084)
dezso Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71088

Grand Tokaj (leanykori neven kerhaz).  Nekem nem epp a bizalom csimborasszoja.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71085)
chevywhite Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71087

Kinek milyen az ízlése.... Ki, mit ,adna ,érte. 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71085)
kisgempa987 Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71086

Üdv!

 

1962-es évjáratú, Vajthó Jenő Tokaji aszú eszencia mennyit érhet? Pincében tárolt, kicsit üledékes, a címkéje nem a legszebb és a dugó sem, de nem ereszt át.

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.10.27 -6 0 71085

Oszt jó ez az izé, meg hogye?

Előzmény: chevywhite (71084)
chevywhite Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71084

 Üdvözlet minden bor-kedvelőnek! 

Ha valakit érdekel eladó 1 palack Polgármesterek bora .  Telefonszámot  kérésre küldök.

Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71083

Azok a bizniszek, ahol a végtermék nem romlandó és a minősége nem kitett az időjárási körülményeknek, azért könnyebbek.

Pl. kajszit (permanens fagyveszély) semmiképp nem termesztenék, nem hiányzik a feszültség.

Előzmény: BZoltan (71080)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71082

Olyan nagyon azért buta se voltam - nem csináltam presztízst belőle, hogy csak azért is betoljak egy kisebb vagyont.

Amikor már napi 100 rugóba került ez a hobbim, hirtelen lehúztuk a rolót. :)

Előzmény: Z-vitamin (71073)
lazaridi Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71081

Igen, olyan harsány cimkéje van, kicsit taszító, de a bor jó.

Előzmény: Hepci (71071)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71080

Az mondjuk jogos, hogy mindenkinek a saját kínja a legfájdalmasabb. Egyik biznisz sem könnyebb a másiknál.

Előzmény: Jocó0423 (71079)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71079

Abban igazad van, hogy nem romlékony de van más baja :) Nekem 1600 féle cikkel kell dolgoznom és kikell találnom, hogy mi lesz a sláger jövőre.

Az, hogy a hazai üveggyártás megszűnt, nem kevés problémát okoz. Hét országból importálunk és alkalmazkodni kell a gyárak ütemterveihez is.

Nettó 56 milliós raktárkészlet is necces, mert így is keletkeznek hiánycikkek. Több mint négyezer ügyfél nyűgjét, baját kezeljük és járja az a mondás, hogy a vendéglátós az egy külön állatfajta :))

Úgyhogy mindenkinek a saját baja fáj :)

De hiszek benne, hogy a tisztességes munka előbb utóbb meghozza gyümölcsét, gondolom te is így vagy vele.

 

Előzmény: BZoltan (71076)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71078

Minden bizniszt az adottságokhoz és a lehetőségekhez kell megtervezni.

Előzmény: kifli (71077)
kifli Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71077

A Maligan egy igen rossz helyen(lokacion) volt. Ennyi.

Előzmény: BZoltan (71074)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71076

Vannak olyan területek ahol ez az üzleti terv működőképes. Mondjuk ehhez mindenképpen kell szerencse és elegendő tőke is.

 

A vendéglátás és a bortermelés területe szerintem ennél kockázatosabb és bizonytalanabb. Ja és ne feledd, hogy a pohár nem kér kenyeret és nem romlik meg :) A szőlő és a bor pedig nagyon durván és nagyon gyorsan. Ahogy a rántotthús és a madártej is :)

Előzmény: Jocó0423 (71075)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71075

Érdekes dolog ez az üzleti terv :)

A bankok is szokták kérni ha akarok tőlük valamit :)) Azonban nekem soha nem volt. Én abban hiszek, hogy baromi sokat kell az elején robizni, tolni bele egy kis lét, mert köszönömre semmit nem kap az ember. Aztán türelmesen várni az üzlet beindulására.

Aki azthiszi, hogy a második héten dőlni fog a pénz, az nagyon csalódni fog. Nekem a hatodik hónap után indult el és hála Istennek csak 2008-ban volt némi visszaesés. Ma már a bankom nem kér üzleti tervet, hanem magától ajánlgatja a hitelkeretet. 10 milláig 1 óra alatt :D Bubor+1,5 %-ért.

Igaz 28 éves a cég :)

Előzmény: Hepci (71072)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71074

Na és ez a "lesz valami" az ami sajnos ritkán elegendő üzleti tervnek.

Ez amúgy nem értelmesség vagy ostobaság kérdése. Egyszerűen sokan nem tudják vagy nem vesznek tudomást arról, hogy ez is egy szakma. A legtöbben vérig sértődnének ha azt mondanám nekik, hogy hiba beleállni kötésig egy vállalkozásba anélkül, hogy lenne részletes rövid-közép-hosszú távú tervük. Olyan terv aminek vannak mérföldkövei, csekpointjai amikhez mérhető elvárásokat rendel az ember. Ha nem tudjuk, hogy hova megyünk akkor honnan a francból tudnánk, hogy jó irányba, jó sebességgel haladunk-e és hogy megérkeztünk-e már.

 

Amúgy a Maligánban én többször is voltam. Vittem oda külföldi haverokat is nem kevésszer. Szerintem akkor is voltam ott amikor te vitted a boltot. Sőt, volt ott egy topik találkozó is :) Szerintem tök jó hely volt, jó kajával és jó borokkal. Például ettem ott egyszer egy szürkemarha pörköltet aminél nagyon jól esett, hogy rókagomba volt hozzá főzve :) mert az az egyik kedvenc gombám.

Na, de visszatérve a boros rendezvényekre. Bizony, minden borásznak tudnia kellene a választ arra, hogy  neki mi a célja egy ilyen rendezvényen. Az, hogy hát majd biztos jönnek érdeklődők és majd azok egyszer biztos vesznek bort az olyan, mint a te "lesz valami" stratégiád :)

Előzmény: Hepci (71072)
Z-vitamin Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71073

Akkor csak relatív vagy okos :)

Előzmény: Hepci (71072)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71072

Üzleti terv. :)

Vélhetően akadnak borászok, akiknél értelmesebb vagyok.

Mégis, amikor nekiálltam éttermet üzemeltetni, az volt az üzleti tervem, hogy betolok pár milliót, jó ételeket főzünk, aztán lesz valami.

Lett is: pár hónappal később becsuktam. :D

Előzmény: BZoltan (71070)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 1 71071

Németh János Deviant Syrah 2018

Étteremben ittam tegnap 1 decit, nem fogom itt és most az aromaprofilt kibontani (:D), de határozottan kellemes cucc.

BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71070

Szerintem ezek a rendezvények annak köszönhetik a létüket, hogy a bortermelők túlnyomó többsége semmilyen üzleti tervvel nem rendelkezik, nem tud számolni és nem tudja összerakni, hogy neki mi éri meg. Kérdezni meg a legtöbb bortermelő nem mer, mert ő mindent tud anélkül is. 

Sosem felejtem el, amikor a Takács Lajos (Hollóvár) egy borozgatás közben kedélyesen azt mondta, hogy "az a te bajod Zoli, hogy sokat számolsz" :) Én erre meg bólintottam egy nagyot, hogy bizony.

 

Ha ezeknek a lehúzós boros rendezvényeknek a résztvevő borászai tudnának számolni akkor azonnal megtisztulna a terep.

De amúgy tényleg vannak nagyon jó kivételek. Ezekre (ha hívnak) akkor szívesen megyek. Ha egy kereskedő aki forgalmazza a borainkat vagy egy étterem ahol poharaztatják a borainkat megkér, hogy menjek el egy ilyen bulijára akkor ha a család/meló engedi akkor én szívesen megyek.

 

De arról még nem tudott engem senki meggyőzni, hogy például a Furmint Februárra, vagy az Olaszrizling Októberre, vagy a Borzsúr meg Vince típusú rendezvényekre miért érné meg nekem elmenni. Néha kapok ezektől a cégektől kedves vagy unalmasan sablonos levelet, hogy menjek.... néha vissza szoktam kérdezni, hogy miért menjek el. Néha fel is hívom őket, hogy na akkor adják el nekem ezt a bulit. De még éppeszű okot egyik sem tudott mondani. De komolyan...pedig nem lenne olyan nehéz. Annyi lenne, hogy azt mondják, hogy megvesznek tőlem vagy a kereskedőimtől mondjuk 120 palack bort és azt el is fogják adni ott helyben aznap este. Ha ilyen lenne, akkor mennék. De ilyen nincsen.

Emélkszem a Furmint Február szervezőnek (még a Kézdy Daninak) javasoltam, hogy vegyenek bizományba a kiállítóktól bort és adják el ott helyben azoknak akiknek bejön valamelyik bor. De nem haraptak rá az ötletre :)

 

A magyar boros közéletben konkrétan tabutéma az, hogy a bor egy termék amit pénzért adunk és veszünk. A magyar borkultúra katalizátora az ingyébor és a motorja pedig veszteséget termelő borászatok.

Előzmény: Hepci (71069)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71069

Ha (kisebb) bortermelő lennék, biztos nem járnék ilyenekre, mint a Furmint Február és hasonlók, Winemiafaszomék szervezésében. De úgy tűnik, van elég bortermelő, aki fantáziát lát ebben, vagy 1szerűen irtózatosan buta - különben már rég beszartak volna az ilyen borrendezvények.

Ezeket a rendezvényeket kizárólag egy szempontból lehet értelmezni: a szervező kurvára jól jár, mindenki más aránytalanul sokat költ a majdnem semmire. :)

Azért vannak más szemléletű rendezvények is, néha még olyan is, ahol se rád oktrojált belépő nincs, se kötelező (filléres kínai) kóstolópohár 1500 forintért, netán bérelni is lehet poharat. Itt beslattyogsz, kóstolgatsz oszt fizetsz érte a borászoknak, a borászok meg standpénzt fizetnek.

Előzmény: BZoltan (71067)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71068

De egyébként nem kell papírlap sem :) Egy koszos webapp az okostelefonon és jön a bor házhoz, a zsetong meg a borászhoz.

 

Miért is nem ez van? Hát mer nem erről szól a történet, hanem az átbaszcsiról... 

Előzmény: BZoltan (71067)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71067

Ez nem rosszul vagy jól látás kérdése :) Egyszerűen tévedsz.

 

A borfesztivállátogatók 99%-a nem azért jár ilyen rendezvényekre, hogy az ott kóstoltak alapján majd a kedvenc kereskedésénél később bevásárol. De még a 99%-kal is durván sokat mondtam. Ezerből ha egy ilyen van akkor közlebb vagyunk a realitáshoz.

 

Szóval a termelő azért költsön el egy kazal pénzt, azért locsolja kartonszám a borát és azért dolgozzon ingyen, azért égesse a benzint többszáz kilométerről, hogy ezerből egy ember a fesztivál után talán vesz a borából?

 

Gondolom te is érzed, hogy ez oltári nagy ökörség.

 

Sokkal életszerűbb, reálisabb és őszintébb ha azt mondjuk, hogy ez egy vásár ahova alapvetően vásárolni megy a kedves fogyasztó és a vásárlás előtt megkóstolhatja a borokat és kiválaszthatja azt amit meg akar venni.

Korunk technológiája pedig csodálatos módon lehetővé teszi, hogy ne kelljen a vásárból hazacipelnie semmit. Már pincénél tartott kóstolók egy jelentős része után is futárral küldjük a bort a kedves látogató után, hogy ne kelljen cipekednie.

 

Tök egyszerű ez.. a fesztivállátogató kap egy lapot vagy füzetet és a kóstolás során beikszeli azokat a tételeket amikből venni akar. A fesztiválról távoztában pedig leadja a papírját és egy kártyaterminálon ki is fizeti. Másnap pedig csönget nála a futár a 2-3 karton borával.

 

Simaliba lenne... csak egyszerűen ki kell mondani, hogy miről szól ez a történet.

De ameddig a termelők, fesztiválszervezők és a fogyasztók közösen együtt basszák át magukat és egymást addig tipródunk egy helyben mint a szaró galamb.

 

Pont azt kellene mindenkinek csinálni amit te is... egyszerűen nem szabad elmenni sem fogyasztóként, sem termelőként az ilyen kamu rendezvényekre.

Előzmény: Hepci (71066)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71066

Ott látod rosszul a dolgot, hogy nem választod el időben az eseményeket. Tehát a kóstolás nem (feltétlen) akkor történik, mint a vásárlás.

Miért megy egy borban aránylag tájékozott arc (= potenciális vásárlód) borfesztiválra/borrendezvényre? Hát bizony kóstolni-tájékozódni szeretne. Viszont gyakran eszében sincs onnan úgy hazatántorogni gyalog, hogy még több palack bort is cipel. Hanem majd szépen megveszi, ami tetszett, a kevés számú szimpatikus borkereskedés egyikében, pár héttel később.

Én például ezért jártam fel a Várba, egészen addig, amíg ilyen aspektusból nagyjából értelmetlen lett az egész: nem látni új pincéket, a kicsik nem jelennek meg, száll az igénytelen kajagyártók füstje, folyamatosan buzizene szól, és már jó drága is az egész. Nem szívesen költöm egy palack igen jó bor árát arra, hogy bemehessek egy olyan rendezvényre, ahol aztán további min. 10000 forintot elköltök, mert nem lehet 2-3 centeket kóstolni, miközben a drága szervezők a borászokat is lehúzzák standonként minimum nettó félmillára.

A "drága belépőért bármit ihatsz" típusú rendezvények meg olyanok, mint a svédasztalos vacsora: alapból igénytelenek és a látogatók primitív zsigeri ösztöneire (igyunk minél drágábbat és sokat, hogy megérje) céloznak.

Előzmény: BZoltan (71065)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71065

Olyan tömegitatásnak aminek a lényege nem a palackozott bor értékesítés nincsen létjogosultsága.

 

A magyar borkultúrát egyszerűen a budavári borfesztivál, borzsúrok, vincék és hasonlók végzetesel elkúrták. Nincsen és soha nem is volt olyan, hogy "borfesztivál" ... Borvásárok voltak, azoknak kellene lennie. 


Szombat reggel nem kimész egy kolbászkóstoló fesztiválra, hanem elmész a piacra ahol amúgy van egy lacikonyha ahol ehetsz sültkolbászt.

 

A vasárnap nem kóstolónap és nem is sétafikanap, de nem is fesztiválnak. VÁSÁR_nap :) 

 

Mondom, el kell felejteni ezt az álszent, hazug műszemérmességet, hogy kóstolgatunk és a kóstolgatásból csinálunk eseményt. Legyünk már őszinték magunkkal és valljuk már be, hogy a bortermelés egy gazdasági vállalkozás, a bor pedig egy finom élelmiszer amit jó inni. Az emberek bort akarnak venni, hogy legyen mit inniuk, a borász meg bort akar eladni, hogy megéljen valamiből. Kóstolni azért kell, hogy el tudjad dönteni mit akarsz _MEGVÁSÁROLNI_ :D Ha ízlik veszel belőle, ha nem akkor továbblépsz. Pusztán a kóstolgatás akkor legit ha a borvidéken kirándulsz és közben kóstolsz. De akkor a kirándulás a lényeg.

Előzmény: Hepci (71064)
Hepci Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71064

Szerintem a tömegitatásnak is megvannak a szépségei. :)

Sétálnak a Várban a borértő (?) arcok és bevezetik a tátott szájú jómuffokat a borok rejtelmeibe.

Majd hazamennek kissé (?) becsiccsantva és...

 

Normális embereknek kóstoláshoz szerintem is elengedhetetlen lenne a 2-3 centes adagolás, de ez kevés helyen van így. Én pedig sajnos finnyás vagyok, a legjobb muffokkal és a legjobb barátaimmal se szeretek közös pohárból kóstolgatni, az full proli megoldás.

Előzmény: BZoltan (71063)
BZoltan Creative Commons License 2019.10.27 0 0 71063

A budavári fesztiválon nincsen palackozott bor értékesítés. Mármint legálisan. Vagyis az valóban csak a kocsmáltatásról szól.

 

A fogyasztás alapú festipay jellegű megoldások nem rosszak. Főleg ha van 2 centes adag. Mert fél decit kóstolómennyiségnek az sok.

De mondom, ez két külön műfaj. Vannak a tömegitató bulik és vannak a borvásárok. Szerint a tömegitatás egy marhaság. Legalábbis a hozzánk hasonló kisebb pincészeteknek mindenképpen az. A nagyobb borászatoknak ez nyilván kötelező gyakorlat. 

 

Én a borvásárban látok fantáziát. Én mint bortermelő nem akarok kocsmáros vagy pincér lenni. Ezek szép szakmák amikhez én nem értek. A magam részéről okádhatnékom van a gondolattól is, hogy egy rendezvényszervező azzal spórolja meg a szakképzett személyzet költségét, hogy a bortermelőt állítják be pultosnak. Mert az ilyen vedeltetéses fesztiválokon a 95%-nak nincs a borászra szüksége. Bárki, de tényleg bárki el tudja mondani, hogy melyik dűlőből, milyen fajta, mekkora hordóban, milyen mustfokkal, mennyi maradékcukorral.

Előzmény: Hepci (71062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!