Akkor talán nevezzük kerékérzékelőnek! Mert tulajdonképpen nem is a tengelyt érzékeli hanem a kereket és valóban a számlálást a kiértékelő egység végzi.
A két legfontosabb pont az adott szituációra:
15.4.2.1. Az önműködő térközbiztosító berendezés használhatatlan, ha:
a menetirányváltás lehetetlen és emiatt a vonatokat a korábban beállított menetiránnyal szemben kell közlekedtetni.
15.7.1 mondja azt, hogy állomástávolságban kell közlekedtetni önműködő biztosított térközjelzőkkel felszerelt pályán minden vonatot, ha a térközbiztosító berendezés használhatatlan .
...van állomástávolság... Ez miből derül ki? Mert itt senki se mondta, hogy állomástávolságú közlekedés lett bevezetve! Ki vezette be? Az mv. önhatalmúan?
... a vonatnak pedig mennie kell. Ja. 15-tel. A köv. tk. jelzőig. Majd onnan ismét tovább, mivel az is sötét.
Elmondod azokat pontokat, amik erről nyilatkoznak az új F2-ben? Úgy megolvasnám már, ha ennyit kerülgetjük ezt a témát. Csak hogy tudjam, hogy tényleg rosszul tudom, amit tudok.
Milyen alapon kapcsolja ki önhatalmúlag? És bírálja felül a kijárati hívót, ami a köv. jelzőig érvényes? (bár ezért már megkaptam, hogy nem így van.
Állj. Menetiránnyal szemben közlekedésről van szó. Ebből eredően nincs hívófeloldó, van állomástávolság, a vonatbefolyásoló esetében pedig a "megszökésvédelem" működik, a vonatnak pedig mennie kell. És mivel nincs önműködő térközi közlekedés, az utolsó váltó elhagyásával a csökkentett, legfeljebb 15 km/h-s korlát véget ér, nem négykézlábazunk a következő állomsá bejáratáig.
Jólnevelt(?) vezér ilyenkor eltörli a vöröset a megfelelő kapcsolóval ... majd vmax=40 km/h limittel továbbítja vonatát. ... és ahogy ez történt is, belecsattan az előtte megállt vonatba. Milyen alapon kapcsolja ki önhatalmúlag? És bírálja felül a kijárati hívót, ami a köv. jelzőig érvényes? (bár ezért már megkaptam, hogy nem így van. Én össze-vissza értelmezem az utasításokat, de lesz megint olvasgatni való a témában) Ha azt akarták volna, hogy mehessen gyorsabban, akkor kinyomják a HiF-et. Ha van. De ebben az esetben igen macerás lenne kivezérelni gombkezeléssel.
Itt is felteszem a kérdést: jelzési parancsra, vagy jelfeladásra történik a vezetés?
Igen, minden második, most néztem meg a rajzon, mivel a vörös jelző előtti térköz sárgára tud állni, viszont a sárga előtt zöldre már nem, így az marad vörös, ezelőtt meg megint csak sárga lesz.
"Nem. Az elhagyott állomás bejáratára előjelzést adó sárga, az előtte levő vörös, az előtt sárga, az előtt vörös, stb. lesz, ha végigcaplatott a szomszédig."
Elvileg viszont csak az előjelzős térköz áll szabadra (sárgára), a vonat elhaladása után, a többi marad vörösen.
További kérdésem lenne, hogy két térköz határán mi a helyzet? Elengedi 40-nel a vonatot vagy ott is 15-tel kell elhaladni a sötét jelző mellett, mert különben levág?
Legalább 6 másodperc kellene, hogy meginduljon a kiértékelés, további egy, hogy megjelenjen a sárga. Ennyi időt nem tölt a vevőtekercs a kerék áthaladása előtt a szomszéd sínáramkör felett.
Ahogy a kijárati jelzőt meghaladod, jó esetben el fog tünni ez, és feljön helyette a vörös, hogy megállj állású jelzőt haladtál meg. A megálljra ejtő szigetelt sinre táplált 1-es ütem viszont lehet, hogy bátorságra fogja ösztönözni a mozdonyvezetőt és a lovak közé csap, aminek a háttal álló bejárati jelzőt meghaladva kényszerfékezés lesz a következménye.
Feltéve, hogy nem Pusztaszabolcs felé, vagy Debrecen - Nyíregyháza közt jársz, mert ott lehet, hogy a váltókörzetek X ütemmel mennek.
Történik valami azon kívül, hogy a foglalt térközt fedező térközjelző mindig vörös lesz, a (szemből) előtte lévők meg rá adnak előjelzést?
Nem. Az elhagyott állomás bejáratára előjelzést adó sárga, az előtte levő vörös, az előtt sárga, az előtt vörös, stb. lesz, ha végigcaplatott a szomszédig.
"A levágást az okozza, hogy fordul a jelfeladás iránya amikor elhalad a bejárati jelző mellett?"
Az okozza, hogy kilép a térközbe, ahol már nem szemből jön neki a jel, hanem hátulról.
"Nagyon régen elkövettünk egy olyan merényletet, hogy érkező vonat vágányára , amikor már csak 15-20 km/h -val ment a vonat, szembe csináltunk egy első lezárást. Azonnal levágta az éberségi, mert fordult a jelfeladás iránya az első lezárás hatására."
Persze, hogy fordult, hiszen első lezárás hatására fordul meg a K-V támaszjelfogó.
"Ezért voltam bátorságos ez gondolni, hogy ott is ez fog történni."
Nem egészen.
"További kérdésem lenne, hogy két térköz határán mi a helyzet? Elengedi 40-nel a vonatot vagy ott is 15-tel kell elhaladni a sötét jelző mellett, mert különben levág?"
A levágást az okozza, hogy fordul a jelfeladás iránya amikor elhalad a bejárati jelző mellett?
Nagyon régen elkövettünk egy olyan merényletet, hogy érkező vonat vágányára , amikor már csak 15-20 km/h -val ment a vonat, szembe csináltunk egy első lezárást. Azonnal levágta az éberségi, mert fordult a jelfeladás iránya az első lezárás hatására.
Ezért voltam bátorságos ez gondolni, hogy ott is ez fog történni.
További kérdésem lenne, hogy két térköz határán mi a helyzet? Elengedi 40-nel a vonatot vagy ott is 15-tel kell elhaladni a sötét jelző mellett, mert különben levág?
Az M2 felújítása idején, amikor a Moszkva tér és a Kossuth tér között ingázott egy szerelvény, jól megfigyelhető volt ez a jelenség mikor a menetiránnyal szemben jött. :))