Körülbelül 5 napja a társasházi lakásban elviselhetetlen búgó, mélyfrekvenciás hanga van , este 7-től reggelig, lültető, dobhártyát sértő. A nagyszobában tévcézni sem lehet annyira idegesítő, nemhogy aludni. A szoba sarkában a legdurvább. Körbe kb. 5 szomszédnak van felszerelve klíma. Értem én , hogy fázik, de ezt hogyan lehet orvosolni? Jön a nyár, akkor pedig a hőség miatt fogja ezt csinálni? Minek a hibája adhat ki ilyen durva búgó hangot?
Panasonic FZ35UKE klíma fűtéskor azt csinálja bizonyos időközönként, hogy a fűtés leáll, a légterelő becsukódik, de nem teljesen, közben a power led villog, levegőt nem fúj. Eközben a kültéri "morog", ventillátor nem megy, közben a kondenzvíz csöpög.
Ez kb 7-10 percig tart, majd újraindul a fűtés, de nem egyből, hanem mint amikor először bekapcsolom, várni kell kicsit az indulásra. Távirányító check gombjával ellenőrizve, hibakód nincs.
Nem tudom, hogy ez üzemszerű "olvasztás" lehet vagy valami nem stimmel, mivel a használati útmutatóban nem találtam semmit erre vonatkozóan.
Az FTXF-et gyártják európai piacra, az FTXC-t távol-keleti piacra. Tavaly, amikor hiány volt az FTXF-ből, akkor irányítottak ide egy pár konténert a másikból. Nekem külsőre jobban tetszik.
Azért futtatják ki, mert Európában az R410A hűtőközegre kvótát kell vásárolni, és ez jelentősen megdrágítaná a berendezést. Nem lesz helyette új modell, a Sensira lesz a belépő gép, az, ami már az előző szezonban is kapható volt. Árban hasonló, de fejlettebb gép valamivel, csendesebb energiahatékonyabb, és R32-vel van töltve. Ettől függetlenül az FTXB/RXB modell sikermodell volt, az egyik legjobb ár-érték arányú klíma volt a magyar piacon.
Beszeltem klimassal (plusz pont, hogy felvette, bar kijovesre csak hetfot mondott...), mondta, hogy aramtalanitasnal ne csak ki be kapcsoljam, hanem varjak minimum 2 percet! (o az aramszunetre gyanakodott)
Igy vegre beindult, ektelen csorompolessel... Kiderult a kulteri ventillator beleer az aljan osszegyult jegbe... Azt leolvasztottam, azota vigan muzsikal! :)
Közben matekoztam kicsit, úgy néz ki, napi kb 25 kW a hőigényünk. Ez úgy jött ki, h átlag napi 6 kilo fa kell, ami kb ennyi kW. Mondjuk, ha beleveszem h ennek kb 70%-tát tudom kinyerni, akkor még ennyi sem, de inkább legyen ráhagyás :) Akkor nagyjából óránként 1kW kell. Akkor elég lenne egy 2-2.5 kW fűtőteljesítményű gép?
Nekem van egy 4×5-ös kerti tárolóm, beton az alja, 18mm-es hajópadló az oldala, tetőfólia + cserép és mégsem volt -0.5°C-nál hidegebb még az idén benne.
Ket het tavollet utan ejfelkor hazaerve a futesen hagyott Daikin Comfora kikapcsolva fogadott... :( Lakashomerseklet 0 fok, hal isten vizcsovek nem fagytak szet...
A belterin a legbefuvo zsaluk zarva a zold lampa villog mellette... Taviranyitora pityeg de semmi mas reakcio...
Aramtalanitas/visszakapcsolas utan a zsalu kinyilt, kulterinel egy ido utan elkezdett kicsi hangokat adni (mintha a kompresszor mozgatna a gazt), de a ventillator nem indult be!
Tudom, hogy ez a normal bekapcsolasi protokol, de kozel 20 perc utan meg mindig semmi, csak idonkent kompresszor hangokat ad, de ventillator nem mozdul...
Valami otlet? (gyanitom klimast hetfo elott nem fogom elerni... :(
Most kicsit negativ vagyok a klimaval valo futest illetoen... :(
Tudok a H tarifáról, de nem akartam ennyi nyűglődést a dologgal. Ezt am mennyiért kötik be?
Napelem: jelenleg az éves fogyasztásunk 2000kwh körül van, amiből 1100 a bojler "éjszakai" áramról. A klíma lenne megint egy 2000kwh a linkelt oldal alapján (ahol a faxi a 70m2-es földszintes pecóját kb ennyivel fűtötte ki klímával), lehet h nekem vmivel kevesebb lenne. A fafűtés most nekem 80-90e körül van/év. Az áram 60 körül, akkor egy éves 150 ezret váltana ki a napelem, ami lenne legalább 1.5 milla, tehát 10 év körüli a megtérülés. Lehet h nem érdemes..
Pontosan erröl van szó ! A házat egy normál nálunk megszokott éghajlati viszonyokra tervezik . Ez alatt a hömérséklet alatt viszont rásegítünk a fütésre abban az extrém idöszakban , akár egy olajradiátorral , vagy hölégfúvos melegítövel .
Szigetelt és a nélküli állapot közt az energetika szerint 15% a különbség. Sztem még több lesz ha szigetek. Az alapján amit írtam hogy egy éjszaka alatt mennyit hűlt a ház?!
A ház este kb.: 21 órakor 23,5C, reggel 7 órára /fűtés már nem éjszaka / lement 18.5 C ra.
Mi az amit még szigetelni kellene?
Hát, csak meg kellene keresni.....
Ahogy írtam lehet nem is elegendő!!!
Arra gondoltam, hogy ha pár milliót a napelem árából a szigetelésre költöttél volna akkor elég lett volna egy fele napelem is.
Írod, hogy magad csináltad, ebből feltételezem, hogy a szigetelést is meg tudnád oldani magad, ott pedig ( a napelemmel szemben) az anyagár a minimális a durva a ráfordítandó munkaerő, amit kiválthatnál és fillérekért szigetelhetnél.
Lanyuss kolléga környékén volt a napokban elég sok szó meg táblázat erről a témáról.
Nekem sem jött át teljesen, hogy most akkor a teljesítményorientált vagy a COPorientált gépek-e a jobbak. Sőt nem is az a lényeg, hogy nekem mi, hanem hogy mindenkinek mások az igényei, lehetőségei.
Egyébként gépfüggő és egy jól túlméretezett telepítéskor jobb a COPorientált, míg egy koppra kiszámoltnál ahol még rásegítés sem lehetséges ott azért azt mondja az ember, hogy mindegy mibe kerül de fűts te rohadék.
Aki klímával fűt, az többnyire H tarifával számol, vagy napelemet telepít, 6 év körüli megtérüléssel. 2000 kwh éves igénynél ez nyilván kicsit drágább egyszeri beruházás, ki kell számolni mennyire érdemes.
"ha most meleg a padlód akkor szét kellene nézned hőszigetlés terén"...... sok nézegetni való nincs, a falakat illetően biztos, hogy nem jó a hőszigetelés.
Vályogház, vakoltan 46-48 centi körül, amire egyrészt a már így is vastag falak miatt nem raktam, más részt nem akartam a vályogot becsomagolni.
A nemes vakolat is direkt a "lélegző" fajta. Nem biztos, hogy jól csináltam, de anno úgy gondoltam, így helyes.
A nyílászárók rendben vannak, a mennyezet rétegrendje alulról felfelé: gipszkarton - 10cm üveggyapot - eredeti mennyezet - padlástérben 2×10 cm kőzetgyapot. A padlóban 2×4cm lépésálló van a beton alatt.
"Még mindig nem tudjuk a ház hőigényét, de a fenti kijelentés nem sok jóval kecsegetet."....annyit tudunk, hogy amikor nappal sem megy 0°C fölé a hőmérséklet, akkor kb. napi 8-10m3 gázra van szükség. (bent 22°C). A lakótér 90m2 körüli, + 15m2 hozzáépítés, ami ezáltal 3 oldalról külső fal.
Villanyból ennek megfgelelően 75-95(100) kW.
Azért gondoltam a 12kW-os hőszivattyút, mert a 7.8kW-os fűtőbetét -5°C alatt azért már dolgozik rendesen.
És ezeknél a gépeknél a bivalens hőmérséklet valahol ezen a környéken keresendő.
A meleg padló egy érdekes dolog. Nálunk mindenhol hidegburkolat van a tisztíthatóság miatt, és bizony még nyáron is tud meglepetést okozni, ha kint egy pár napig elromlik az idő. Tavaly, mikor tavasszal volt "tél" klímával fűtöttünk, bizony papucs nélkül nem kellett álldogálni a konyhában....
Biztosan igazad van, ha beborítanám a házat 12-15 centivel, hatalmasat csökkenne a hőigény...csak az mennyibe kerülne? (gyors számolás, szerintem kb. 150m2-ről lehet szó). Illetve mit szólna hozzá a vályog? (meg én is, az így már 60 centis falakhoz)..........
Itt konkrétn úgy számoltam, 2000kwh volt neki a klímás fűtés, ami 75e ft.. Na ez kb ugyanannyi mint a fa. Mondjuk ez nagyobb ház valamivel, akkor nekem talán 60 körül kijönne.. Végülis vmivel olcsóbb, na meg a kényelem :) csak a megtérülés lesz lassabb, mondjuk a fa ára is emelkedhet.
Persze, a kályhát meghagynám 1 évig legalább a klíma mellett.
Ha csak 20 fokra volt fűtve akkor kell hűlnie 5fokot ahhoz amit írsz.
Ez egy szigetelt háznak 2napig is eltart FŰTÉS NÉLKÜL. De legyen csak 1nap. Azzal a reggeli fél órával szembeállítva amíg van esetlen 20évente egyszer ilyen. Ráadásul nem FŰTÉS NÉLKÜL van a ház, heanem fűt amenynivel tud.
A szobaajtók környékén sem érsz sokat vele, nem fog bemenni a meleg, nem lesz ugyanaz a hőfok. Neked a szobákba kellene 1-1 3,5-ös, és a nappaliba 5 kw.
És -5 alatti napokon rásegíteni az elektromos kazánnal.
Amber hangos- nem hangos, nehéz dió.
Érzékenyeknek az, amúgy nem. Japánokhoz képest hangosabb.
Még mindig nem tudjuk a ház hőigényét, de a fenti kijelentés nem sok jóval kecsegetet.
Szigetelni kellene és utána jó lehet egy kicsi LGmono is. A8lang szerelhget iyleneket be sorban, valahol 1millió alatt van bőven. Szóval a 2millióból mehet még 1millió a szigetelésre.
Vagy durván kell szigetelni és akkor mehet a COP1 is, mert életed végéig nem fogyasztod el áramban a bekerülési költség különbségét.
Viszont szigetelés után nem lesz 32-35fokos jó meleg padlód, mert megfősz a házban.
Lehet ellene tiltakozni, sokan meg is teszik, de emlékezni kell 2017 telére, mikor vastagon befagytak a tavak, a Balaton is. Akkor szinte egész januárban fagyott, alig volt 0 fok felett. Akkor az alföldön kívül simán volt -15 meg alatta is.
Persze ez nem minden évben van, de attól még erre kell tervezni. Ha nem erre van tervezve, figyelni mennyi a bivalens hőfok, és alatta rásegíteni. Ez az olcsóbb, de munka van vele.
Majdnem mindent én csináltam. Az inverter bekötésén kívül... ;)
Na de még mindig nem tudom melyik irányba menjek!? Klima tetszik mert amilyen melegek vannak nyáron akkor is hasznos lesz. egyedül a hangja aggaszt!!!!!
Földre telepített állványok déli tájolás, amelyek dönthetőek manuálisan. Tehát most nekem 70 fokban állnak nyáron meg majd 20 fokba leszenk. Évente kb az évszakoknak megfelelően állítom kb. 4-5 egy évben ! ;) Az elején lehet minden hónapban :D
Hiszed vagy nem ( visszakeresheted itt a topikban ) pont azon a télen teszteltem a házamban 63nm a klímát ( 2,5kW-os ) fütésre . Simán üzemelt és nem fagytunk meg és a benti hömérséklet sem volt 15°C :) Az igaz , hogy fütött - olvasztott ( nem volt mit olvasztani , de a program ezt csinálta ) . Ma az újabb testvérét tesztelem , de ezen a télen még nem volt hideg , de párás idö annál több .
Kérdezem én , ha terveztetsz egy házat M.o.- on , milyen külsö hömérsékletre terveznek ? Ugye nem akarod azt mondani , hogy tartósan napokig volt -20°C kint . Ma a szigetelt házak akár egy napot is kibírnak fütés nélkül úgy , hogy maximum 1-2°C-al csökken a benti hömérséklet .
Jah még valami kb 10m3 bükk szokott elfogyni. Én a kazán hatásfokát olyan 40-50 % ra saccolom. Átváltva mennyi villamos energia ez 50% al leosztva? 2 éves kalodás szárazz fa volt.
Bevezetőként lassan aktuális lesz a klima vásárlás. Mától éles a napelem rendszerem 13.5 kw Évi kb.: 17-18.000 Kw lesz a termelésem. Jelenleg Bosch 18 kw elektromos kazán lett beépítve. alapból a totya kazánnal fűtöttünk. Az éves használati áram melegvizzel 4500 kw volt tavaly. A maradék csak elektromos kazánra ahogy próbálgattam nem lenne elég. Még nincs szigetelés tervbe van.
A klima a nappali+egybenyitott konyha meg folyosórészt fütene. 2 szoba+fürdő meg az elektromos kazán de elsősorban éjszakára. A klimával fűtendő: kb. 50 m2.
Az volt a terv hogy egy 7kw a nappaliba és elfűt ameddig elfűt. Itt értem a szobákat, amikhez folyosón át vezet a levegő útja. A szobákba semmikép mert zavaró nekünk.
A klímavásárlási dilemmám: 1 nagy a nappaliba vagy inkább két kisebb és a szobaajtók környékére elhelyezni a másikat? Fontos a csendes.
Gree amber volt eddig a választás de mindenhol hangosnak mondják, illetve azt néztem +7C tudja a 100% scopot - ezt jól néztem valóban?
Újabb dilemma: klima helyet +6db napelem és akkor már kb 20.000 kw lenne a termelés és csak elektromos kazánnal fűteni. Hőszigetelés után már biztosan elég lenne!
Az energetikus az alábbiakat számolta ki jelen állapotra:
Az épület hővesztesége homlokzati szigetelés nélkül:
pince 20 c; lakótér 24c: 12,476 kW
Az épület hővesztesége 12cm homlokzati szigeteléssel:
pince 20 c; lakótér 24c: 10,787 kW
pincével együtt kb: 170m2 számolt de ott csak 2 kisebb radiátor van ami addig megy amig a lakótérben ki nem kapcsol a termosztát.
Ahogy próbálgattam szem 12500 kw nem lenne elég az elektromos kazánnak./ Evett rendesen/
Szóval várom az építő kritikákat ötleteket és persze klíma ajánlatot. És az Amber tényleg csak annyit tud?
Előre is köszi!
Egy apró megjegyzés: A ház este kb.: 21 órakor 23,5C, reggel 7 órára /fűtés már nem éjszaka / lement 18.5 C ra. Ekkor éjjel kint -4-5 C volt pár napja. Ez sztem nagyon sok pedig 40 téglafal...
Szia Bilek, megint nekifutok a klíma kérdésnek :)) Úgyis rég beszéltünk :)
Szóval, ugye abba maradtunk h 2-2.5 kaloda fa fogy nálam egy szezonban, amiből ki tudok venni kb 4800 kwh-t. A ház ugye netto 30m2, de 2x :) Számolgattam légköbmétert is, 145 jött ki az egész házra nagyjából.
Alapvetően fűtésre kéne, hűtési igény nem nagyon volt jellemző, de inkább persze a tetőtérben nem ártana ha nagyon meleg van.. De eddig olyan viselhetetlen nem volt, pedig voltak melegek.
Viszont nem akarok több klímát, sztem egy lesz lent, a bejárati ajtó felett. Mekkora teljesítményű lenne jó fűtésre? Úgy, hogy nem csak rásegítőként meg enyhe időben kéne, hanem mondjuk full fűtésre, esetleg nagy mínuszokban gyújtanék be. És ez mennyit enne kb?
Néztem split típust, monoblokkost....de ami normális, Panasonic Aquarea, Mitsubishi Zubadan....nekem 12kW kéne 3 fázison, nem fér be 2 millió alá.
Ha karbantartást, meghibásodást nem is számolok, és feltételezem, hogy marad a szaldó + elég a 3000kWh amivel teljesen kifűtöm a telet gáz nélkül, akkor is 10 évre lebontva évi 200ezer a fűtésszàmlám.
Ennyi pénzért kb.1800 m³ gázt vehetek, amire egy szezonban szerintem nincs is szükségem.
Elkövettem egy hibát, nem írtam le a teljes rendszert. Pótolom, mobilról vagyok, bocs ha elütöm.
20 éve vezérléstechnikát + programozást csinálok, ennek megfelelően minden kellően bonyolultra sikerült otthon is.
A fűtésünk helyiségenként zónázott, tizedfokra szabályozott, mobilos - webes eléréssel, külön állítható be - kiapcsolási értékkel a padló és radiátorok számára (mindenhol van mindkettő).
Kizárólag alacsony előremenővel fűtűnk, max 42-44°C.
A fűtési melegvizet az alábbi rendszer állítja elő: Bosch Condenz 3000 kondenzációs kazán + vegyestüzelésű kazán 1400L-es pufferrel.
Mivel többet nincs módunk kvázi "ingyen" fával fűtenünk, (meg kedvünk se nagyon baszakodni vele), így ez a hőtermelési mód egy darabig nem jöhet szóba.
Mivel a korábban leírt villamos energia mennyiség már évek óta rendelkezésre áll, a hidraulikus váltóba beépítettem egy 7.8kW-os, 3 fázisú fűtőszálat, amivel ez azt energiát elfűtöm.
A probléma az, hogy ez 1-es COP-nak felel meg.....
A 3000kWh-val így kiváltok kb. 300m³ földgázt, ami azért nem túl hatékony, hiszen egy 3-as COP-val ezt háromszorozhatnám is, ami szerintem a teljes fűtési szezonra elég lehetne, kivéve az esetleges extrém hideg napokat.
Ezt a rossz hatásfokú fűtést szeretném jobbra cserélni....
Hőszivattyú a bekerülési költsége és helyhiány miatt nem jöhet szóba. (legalábbis most azt gondolom)
Az oldalfali klímás fűtésnek egyetlen komoly hátrányát érzem, az pedig nem más, mint a kellemesen lagyos padló okozta komfort hiánya.....
El kell zabáltatni a plusz áramot a klímákkal és kész.
Nem tudjuk milyen a hőszigetelése, így az elektromos kazán nagy horror is lehet. Persze megfelelően alacsony házhőigény esetén tök szuper altarnatíva/kiegészítő.
Nem tudjuk, hol a kazán/kazánház/csövezés. Az is lehet, hogy jobban megéri egyenként fűtőpatronnal megtámogatni a meglévő radiátorokat helyben. Egy rosszul vezetett, esetleg pincében futó csövezés/kazán sokat pocsékol a drága áramból.
Ha nagyon akarsz befektetni , akkor új korszerü klímákba . Nagyon ne növeld meg az elektromos fogyasztásodat , ha jelenleg kánaán is van plusz 3000kWh, mert 2024 után azért nem lesz ingyen a hálózathasználat , magyarul szaldó .:( De , ha tehetös vagy és nem számít , akkor hajrá !
Abból a 3000 kWh-ból szerintem használhatsz komfortnövelő fűtésekre pl. fürdőszobában, előszobában, ahova a klímáktól nehezebben jut el a meleg.
Illetve működtetheted a klímáidat kevésbé hatékony üzemmódban, alacsony beltéri ventillátorfokozaton (ha úgy is befűti a lakást), hogy kisebb legyen a zaj és huzat.
Szerintem mindkét klímáddal nyugodtan tudsz fűteni, tehát igazából leszerelni és eldobni hiba lenne, hiszen még jó sokáig működőképes gépek, bár gondolom mindkettő kb. 8-10 éves.
Ha mégis cserélnéd....
Ha nem dobod ki a gázkazánt (miért is tennéd) akkor sok értelme nincsen a kimondottan fűtésre optimalizált minusz húsz-harminc fokokban is jól teljesítő gépet vásárolni, hiszen abban a hidegben úgyis ott a gázkazánod, minusz tíz-tizenötig meg bármelyik manapság kapható gép fűt. Mivel van egy csomó áramod, amit erre fogsz felhasználni, ezért a nagyon kihegyezett nagy SCOP értékekre sem érdemes túl sokat költeni, hiszen nem térül meg. A Daikin Comfora például szerintem egy elég jó választás lehet.
A Daikin Stylish remek gép, abszolut extra felső kategória, és kifejezetten esztétikus (persze az, hogy kinek mi tetszik, az egyéni), tehát mindenképpen jó választás, ha a külső is számít. Én csak örülök, ha valaki a fölső kategóriából választ...
Ez nagyon igaz. Bár a gép ettől még meghibásodhat, de nyugodt vagyok, mert szerződésem van egy ma is jól működő nagyobb klímás céggel , ők garanciát vállalnak a későbbiekben is a klíma javítására. 3 év volt az eredeti gyári gari, ők adtak még egy évet, ez már lejárt, de a javítást az esetleges meghibásodás esetén továbbra is vállalják x évig, és tudom, meg is fogják javítani, ha kell. És ez nekem szuper, mert nem kell aggódnom. Nekik sem kell aggódniuk, mert jó a klímám.:)
Magyarországon a törvény által előírt garanciaidő 1 év. Ezt az időtartamot a forgalombahozó kibővítheti. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártó által adott garanciaidőt szokta legtöbb esetben megadni az importőr is, ez általában 2 vagy három év időtartam. Aztán előfordul az is, hogy az importőr bízik a termékben, mert ismeri azt annyira, és saját szakállára, a gyártótól fügetlenül ad még plusz garanciaidőt. Ilyen volt a Daikin tíz éves Gold-garancia, vagy a Toshiba, Fujitsu, Hitachi tíz év, valamint némely kínai márka 5 év garija is. Ez leginkább marketing célokat szolgál, hiszen vásárláskor vonzó az ilyen hosszú garidő, valamint plusz jövedelmet is hozhat a tíz évig biztosan befolyó karbantartási díj miatt. Kockázat meg alig van benne, hiszen ezek a gépek meghibásodási aránya ezrelék alatti. Ami fontos, hogy ezeket a garidőket csak akkor leeht érvényesíteni, ha minden - vásárlás, telepítés, karbantartás - számlával igazolható. Sajnos az utóbbi években, a szürkeimportos gépekkel sokan jártak úgy, hogy nem tudták érvényesíteni a vásárlók a garanciát. Például rengeteg Midea gép érkezett be az országba déli szomszédaink felől, ezekre a Midea hivatalos disztributora természetesen nem vállal semmiféle garanciát. Azt is fontos még tudni, hogy minden esetben a telepítőt terheli a garanciális javítás költsége. Tehát az importőr mindig csak a garanciális alkatrészt biztosítja, de a hibafeltárás, alkatrészcsere mindig a telepítő cég, vállalkozó feladata és költsége. Ezért kell olyan céggel elvégezni a klíma telepítését, amelyiknél előreláthatólag a garanciaidő tartama alatt biztosítottnak látszik az elérhetőség, meg egyáltalán a létezés. Az utóbbi két-három évben irdatlan sok kis klímás cég alakult, rengeteg magánvállakozó is vált klímássá és klímaszerelő magánvállakozóvá meglovagolva a konjunktúrát. Ezek közül nagyon sokan kezdők, a hozzáértés és a háttér szinte teljes hiánya nélkül szórják föl a berendezéseket. Hibajavítási tapasztalatuk nulla, sokszor a legkisebb meghibásodást sem tudják javítani, meg nem is nagyon akarják. Ezt ezerszer tapasztalom a mi viszonteladóink körében is. Egy egyszerű gázhiányos gép esetében is még ha ki is mennek az ügyfélhez, csak állnak a gép előtt és néznek, mint a juh. Ezért érdemes olyan cégtől klímát vásárolni, amelyiknek van némi múltja és nem csak egy mobiltelefonos meg egy gmail-os elérhetőséggel rendelkezik, mert ezek könnyedén eldobhatók.
Ezt a két márkát kiemelten jól ismerem, mivel ezeket találtam a piacon a legjobb ár-értékű berendezéseknek, így leginkább ezeket forgalmazzuk, telepítjük. A Daikint kb. másfél évtizede, a Mitsubishit 6-7 éve. Mindkettő magas minőségű, hosszú élettartamú, nagyon alacsony meghibásodási százalékú márka, tehát egyikkel sem nyúlsz mellé. Alkatrészellátás tíz év után is biztosított, épp most rendeltem egy Daikin (még fix fordulatos gép) kültéri ventillátormotort, és gond nélkül megérkezett két hét alatt, de volt már rá példa, hogy közel húszéves Mitsubishi géphez is tudtunk szerezni vezérlőpanelt Japánból.
Mindkettő jó, egyiket sem 1 évre tervezték, ha csak hűtésre használod akkor mindegy. Szervizháttér jó, ezek azért nem vortex vagy whirpool klímák, olyan viszont előfordulhat hogy 10 év múlva adódhat probléma egyes modelleknél már kicsit nehézkes beszerezni bizonyos alkatrészeket, az hogy ezeknél így lesz senki nem tudja megmondani neked. De, egy 10 éves klímát már inkább érdemesebb cserélni, egy modern készülékre,ha netán elromlana.
Sziasztok. Az alábbi két klíma közül melyiket érdemesebb választani? Esetleg van valakinek gyakorlati tapasztalata (megbízhatóság, szervizelhetőség, alkatrész ellátás, stb.)?
Mint bármelyik más komfortklíma ez is tud fűteni. A 300 - 400 ezer forint alatti klímaberendezések nem fűtésre lettek gyártva, de szerencsénkre a hosszú távú tapasztalatok azt mutatják, hogy a fűtésüzemre használt klímák is - még akkor is, ha nem kimondottan ere gyártották - simán elmennek tíz évig. Lehet, hogy Magyarország olyan szerencsés éghajlati viszonyokkal rendelkezik, ami szinte optimális a levegős hőszivattyúknak. A fűtési szezon jelentős részében nem megy fagypont alá lényegesen a hőmérséklet, ezért fűtésre használt klímák elboldogulnak. A Daikin is gyárt kimondottan fűtésre klímát, dehát 6-700 ezer forint az ára. Pont azért veszik kevesen, mert a 200 ezres gépük is képes akár a kizárólagos fűtésre is.
Köszi, hogy ezt leírtad, sokat segített. Én is a zajtól tartottam, mert a mostani 3,5 kwattos 4-es fokozaton 36 decibel, ez engem már nagyon zavar, ezért itt sosem használom. Az 5 kwattos pedig 3-as fokozaton 35 decibel, 4-es fokozaton pedig már 39 decibel. Tehát azt max 2-es fokozaton tudnám használni, hogy ne zavarjon a hangja, ott meg gondolom megint csak nem fűtené ki az 50 négyzetmétert.
Szia! Mivel megemlítetted a Pannonklímát, így reagálok, mivel én képviselem a céget. Helyszíni felmérést egy-két napon belül tudunk végezni, felméréstől számítva a telepítésre 3-5 napon belül lehet számítani, ha olyan gépet választasz, amelyik azonnal elérhető. Ha valamilyen különlegesebb, ritkább darabot, akkor a nagyker szállításától függ, hogy mikor tudunk menni telepíteni.
Ha valakit érdekel: A Daikin Magyarország megszünteti az egyik legnagyobb sikerű berendezésének forgalmazását Magyarországon. Az FTXB/RXB sorozat idéntől már nem kapható. Ha valaki még szeretne jó áron megbízható Daikin klímaberendezést, akkor a legjobb ár-érték arányú készülékből még pár hétig tudunk adni, amíg a raktárkészletünk kitart. A készülékre kisebb akciót hirdetünk, 250.000 forintért alap telepítéssel ajánljuk. Kattints ==> Pannonklíma
Nem írtad meg, hogy milyen a lakásod belmagassága, de tételezzük fel, hogy normál, 270 cm. Az 50 nm-es nappaliba az 5 kW-os klíma valószínűleg elég lenne fűtésben. DE.
Az én példámon próbálom szemléltetni, hogy miként lehet eljutni a részmegoldástól a rossz megoldáson keresztül a szinte tökéletes megoldásig.
Az én nappalim-étkezőm 48 nm, tehát kb. annyi, mint a tied. Kezdetnek volt egy 3,5 kW-os klímám, ami hűtésüzemben a nyár nagy részében megoldotta a helyiség hűtését. Voltak viszont hosszabb, melegebb időszakok, amikor anyira átmelegedett a lakás, hogy éreztem, kellene még némi teljesítmény. Aztán, ahogy felkerült a napelem, és elkezdtem fűtésre is használni a klímát, kiderült, hogy nulla fok alatt már nem képes tartani bennt a 21 fok körüli hőmérsékletet. Ekkor lecseréltem öt kilowattosra, merthogy majd az elég lesz. Volt persze némi kétségem, dehát klímásként azért nagyot nem kockáztattam. Be is jött az, amire titkon számítottam. Bár elég lett a fűtőteljesítmény, sajnos a 270-es belmagasságnál az 5 kW-os gép légszállítása és zaja már zavaró, ráadásul mivel hosszúkás a helyiség, a meleg eloszlása sem volt teljesen komfortos. Hűtésüzemben meg kimondottan kellemetlen volt, valahogy a hűvös még egyenetlenebbül terült el, mint a meleg. Ekkor a 3,5 kW-os visszakerült a helyére és a helyiség másik felébe felkerült egy 2,5 kW-os készülék. S lőn meleg, komfort, csend, takarékosság. Ha nem kell mindkettőnek menni, akkor sokkal jobban vissza tudunk szabályozni, ha viszont kell a teljesítmény, akkor van bőven tartalék. Ez vált be nálam.
Az, hogy nálad mi lesz a végső megoldás, persze csak rajtad múlik, de egy helyszíni szakértő felmérés és jó kivitelezés alapján érdemes belevágni szerintem ebbe a projectbe. Mert, ha mégsem tetszik az 5 kW-os gép, akkor mit csinálsz vele? Azt már nem nagyon fogod tudni egyik hálóba sem betenni. Ráadásul egy 17 nm-es szobába lássuk be, enyhe túlzás a 3,5 kW, pláne, ha hálószobáról van szó.
Simán át lehet helyezni, oda alapból egy 5kW-os kellett volna. És csak akkor kell rátölteni, ha nagyobb távolságra kell rakni, persze a gépkönyv leírása alapján. Működni fog a 3,5-ös a kisebb szobába, a probléma inkább hűtés esetében lehet, ezt a te komfortérzeted fogja diktálni. Nem tudom melyik modellről van szó, de a 3,5-ös nagyobb légköbmétert pörget át mint egy 2-es. Sokaknál volt úgy hogy a kilépő nagyobb mennyiségű hideg levegő zavaró volt, ilyenkor leveszik a ventit a legkisebbre és 26-28 fokra állítják be hőfokot a beltérin. Ott már viszont felmerül a kérdés, hogy minek hűteni, persze ez zárt ajtónál áll fenn ebben a 17m2-es szobában. És amit mondtál abban igazad van, jóval túl lenne méretezve mivel a dupláját is ki tudja szolgálni a 3,5-ös. Azt, hogy neked jó lesz e így azt senki nem tudja megmondani.
Sziasztok! Egy 2,5 vagy 3,5-ös légkondi fog kelleni egy 22 m2 körüli nappaliba, klímát gondolom úgy is helyszíni felméréssel lehet ajánlani, klímást Budapesten kit ajánlotok, Pannon/Budaklíma? Ha így február elején felmérnek, vajon milyen határidővel tudnak mostanság vállalni? Köszi
Jelenleg egy 3,5 kwattos készülékkel fűtök egy 50 nm-es nappalit, ami kb 0 fokig kitudja fűteni a helyiséget, viszont ez alatt már nem igazán hatékony. Ezt szeretném valahogy megoldani. Azon gondolkodom, hogy vennék helyette egy 5kwattos változatot, a jelenlegi 3,5 Kwattosat pedig áthelyeztetném az egyik szobába ami 17nm. A kérdésem, hogy a jelenleg felszerelt készülék áthelyezése mennyire problémás? Kell-e vennem bele például gázt, vagy áthelyezhető úgy, hogy a jelenleg benne lévő töltetmennyiség ne vesszen el? A másik kérdésem, hogy a 3,5KWattos készülék hogyan viselkedne a 17nm-es szobában (fogyasztás, zaj, stb..), nem lenne-e túl nagy oda? Vagy inkább próbáljam meg eladni a 3,5 KWattosat, és a 17nm-es szobába vegyek egy 2,5-ös változatot? Egyébként a katalógusokban megadott ajánlott szobaméretek milyen külső hőmérsékletre vonatkoznak?
Az még egy dolog, hogy talán nem a legjobb helyre van szerelve a képen látható klíma, de a környezeti hatásokhoz még hozzáadódhat hogy nem megfelelő a méretezés, vagy hogy 1 klímával próbálják meg kifűteni az egész lakást, úgy hogy 32 fokra teszik a klímát. Így nem csoda ha maxon dolgozik és lehet hogy ez a modell valójában nem is rendelkezik tálcafűtéssel. Ugyanez a kép fogadott a hétvégén tesóméknál Daikin, Panasonic klímáknál, nincs a tálcán fűtés, de kiolvasztás után ment tovább a gép.
Csak tippeltem logikusan. Ha a többi dolgozik ez helyett akkor mitől jegesedne durván? Most (30-ra állítva) ez dolgozik a többi helyett.
SZerintem az, hogy külön terekben vannak még nem zája ki, hoyg egymásra hatással legyenek, a házon mozoghat úgy a meleg, hoyg behatással van a másik gépre.
Beletrafáltál!? ( Felkiáltójel, kérdőjel egyszerre ) Én sem vagyok klímás, beállítottam újra 30 fokra a Stylisht és bizony abból is sikerült kitekernem a 20 liter vizet 24 óra alatt, pedig egyszer sem volt még deres sem a lamella ( többször megnéztem ). pedig szintén ködös időben első tesztem alatt csak pár deci jött. Nem értem, de már nem is akarom:) Eszembe is jutott a megállapításod :) "A jegesedés legfontosabb koordinátora szerintem a fizika, azt meg nehéz kicselezni." Ezt valójában megoldottad!
Elég sok gyártó foglalkozik ilyen műszaki jellemzővel bíró gépek gyártásával. De, ez nem egy új keletű dolog régen is voltak ilyen gépek, csak mivel nem 100-200 ezres kategória annyira nem elterjedt. Meg is lepődtem, hogy így visszakérdeztél tekintve, hogy milyen fórumban vagyunk, felelősségre, azért ne vonjál, nem én gyártom őket :) Nem csak az alsó határérték a lényeg, fűtés esetében, hanem az itthoni átlag hőmérsékletnél télen, főleg éjjel pl. -10 esetleg -15 foknál milyen COP értékkel bír egy fűtésre optimalizált klíma. Az ilyen fél milla feletti klímák már tudnak 3-4 közötti értéket is (persze itt már bele kell nyúlni a zsebbe). pár gyártó: Panasonic, Toshiba, Mitsubishi, GREE az ismertebb márkák közül. A kevésbé ismert márkáknál pl. AUX, a pár éve szakmában dolgozó szerelők ezt nem feltétlen ismerik, de még a laikusok sem. A Panasonic FLAG sorozata -30 fokig használható, SEER 10/SCOP 5,9 ami csöppet sem egy rossz érték valljuk be.
DaikinFTXTM40M / RXTM40N Perfera max. fűtőtelj. 7,2kw ( 800e ): külső -15, belső 24 esetén TC 3,59 kw IP 1,81 kw
FujitsuASYG12LTCA / AOYG12LTC max. fűtőtelj. 6,5kw ( 400e ) : külső -15, belső 24 esetén TC 4,18 kw IP 2,19 kw
Az adatok alapján kizárólag a Fuji vételének lenne magyarázata. Biztosan van egyéb is a háttérben. Nem tudom elhinni, hogy 100%-os felár a márka és a marketing. Itt országosan megfordul pár klímás. Ha egy ügyfél megkérdezi amit én, akkor mit szoktatok mondani? ( Ha nyíltan beszélhettek róla természetesen ). Ha köt a cégérdek vagy egyéb szerződés akkor hagyjuk :)
Ltp jár le, azért vetődött fel a klíma is. Sajnos ott minden számlát gyűjtögetnem kell. A jó szakembert meg igyekszem mindig megkeresni, mert van ugyan a tágabb családban is olyan aki "szoktaméniscsinálniolyant , meg jóvanazúgy okosba" de inkább szakemberrel dolgoztatok, szerintem az sem drágább.
Az ár kategóriájában a legjobb, nagyon jól kitalálták. minőségben sincs ennyiért senki a közelében, vitathatatlan. És nem vagyok Fujitsu fan, de ezt el kell ismerni.
Jól telepített tálcafűtés a villanyszámlában észrevehetetlen, mert csak leolvasztásnál fűt 10-30 Wattot. Persze ahhoz kell két termosztát, drágább fűtőszál, stb.
Volt olyan a panasonic alapmodell -10C nál tiltott de az a múlt. Amint előpttem írták a fűtőszálazás a leolvasztást segíti de ugye ettől nem fűtésre optimalizált egy gép annak más kritériumai vannak mint hűtőkör kompresszor hőátadó felület szabályzás.... a csurgalékvízen ha kinn vezeted el az sem segít ha téliesített netán fűtésre optimalizált a gép- Jó példa erre a Fujitsu LTCA sorozat ami fűtésre optimalizált de nincs benne fűtőszál mégis a mezőnyből szinte minden gépet ver a teljesítményével a kategórián belül.
Én úgy gondolom és a tapasztalatom is azt mutatja, hogy az elmúlt 2 hétnél durvább idő nem igen volt még a kültériekre az elmúlt években.
-5-10fokos hidegekben messze nincs akkora jegesedés mint ebben a -2 egésznap és tökig párás időben.
Nem nagyon emlékszem, hogy ennyire jeges lett volna a gép.
Ma felmásztam és belekukkantottam a tálcába (fényképeztem is de az az arcomba fújó jeges lehellet meg a létra imbolygása miatt annyira nem lett jó) és ott semmi jég nincs felhalmozódva, látszik maga a lemez, semmi veszély nem fenyegeti a lapátokat. Nincs benne semmi tálcafűtés, az olvadék szabadon elfolyhat a gép aljáról, nincs benne a kis műanyag pipa.
Szóval ha nagyon félős lennék és csövön vezetném el valahová az olvadékot akkor is csak kizárólag a csőbe tennék valami fűtőkábelt és azt is max. manuális indítanám amikor úgy gondolom, hogy befagyott. Esetleg a gép tálcája alá egy lapos nagy tölcsér és elfagyás esetén max. odáig tudna befagyni és kicsordulna annak a szélén, ekkor bekapcsolnám 10percre a fűtőkábelt.
Szoktam olvasgatni a mindenféle rafinált vezérléssel indítgatott tálcafűtésekről, enyhén szólva feleslegesnek tartom, ráadásul elzabál egy csomó áramot.
Ha, állandó fűtésben gondolkodsz, tehát egész télen át, akkor érdemes fűtésre optimalizált klímát venni, ami kifejezetten erre lett tervezve. Eget verő különbségek nincsenek az ilyen gépek között, ez nem is inkább technikai hanem pénz kérdés. Mennyit szánsz rá, mi a maximum és persze mi a fűtendő tér? Mert a teljesítmény nem mindegy mekkora, teszem azt egy 3,5kW-os gép lehet nálad már kevés és 5kW-os kell, a két gép között van differencia árban. Kínai gépet kapsz 200 körül, de ha prémium japán klíma nyeri el a tetszésed ami -30 vagy -35 fokig is képes fűteni akkor pl. Panasonic esetében 750 ezer körül gondolkodj. Viszont, ha a komplett lakást akarod helyrevágni klímás fűtéssel az meg teljesen más tészta, feltételezve, hogy nem egy 30m2-es garzonról van szó.
Számlaképes garanciás szakember alatt mit értesz? A klíma gyári garanciás, számlát mindenről kapsz, ezen felül szeretnél még garanciát? Az ár, még függ a szerelés módjától, helyétől a körülményektől, konzoltól, elfér e a klíma a tervezett helyre stb... Viszont az megnyugtató, hogy nem emag és társaitól veszel egy 90 ezres gépet.
A téliesített klímákban meg van oldva, hogy a leolvasztott víz ne fagyjon bele, fűtve van a kültéri alja, és a kompresszorban az aljában az olaj.
Ezek az adatlapon lévő hőfokig tudnak fűteni.
Amiben ez nincsen, és -15 fog van megadva, elfűt addig, de a leolvadó kondenzvíz belefagyhat, ami széttöri a ventilátort. Ezek +5 fokig, átmeneti időszakban használhatóak fűtésre.
Nem úgy kell érteni, hogy azalatt nem fűt. Illetve de, ott már nagyon rossz a hatásfoka, nem tudja csak a névleges teljesítménye töredékét.
Olvasgatok, gondolkodom...........én is próbálom megérteni a klímákkal való fűtést, és a klímák téli fűtésmódját, egyik dolog amit nem értek, bizonyos klímák "csak -5, -15 C külső hőmérsékletig használhatók fűtésre.....! Ezt hogy kell érteni, ha olyan hideg van kint, akkor nem fűtt....?
Ha a készülék árát gondoltad ennyiért ott már nagy a kínálat minden nemzetiségű gépből. Ha telepítéssel akkor is sok japán belefér még a Daikin egyes modelljei is. Keress meg vele szakembert van itt ezen a fórumon is pár.
Ha felül van a fólia ami nem páraáteresztő akkor lehet, hogy már kuka az egész gyapot.
Ha felül van az alu akkor is lehet, hogy már kuka az egész gyapot.
10cm a belépőszint és ez még hamar megtérülő, de még 10cm az nagyon ajánlott, bár sokat észrevenni nem fogsz és pár év mire visszaspórolja az árát. Viszont ingyen leterítheted magadnak akár szobapapucsban, köntösben is, szóval túlképezni nem kell hozzá magad.
Átmeneti fűtésre biztos, hogy elég a 3,5-es, szerencsés esetben akár főfűtésnek is elmehet.
A halk az nagyon egyénfüggő.
Volt itt már késhegyre menő vita, mert volt akinek a köztudottan zajos, ócska, áruházas, filléres gép is elég halk volt és szerinte hülye mindenki aki 90ezernél többet ad ki gépre.
Aztán van olyan is aki jónak tartott drága japán gépet cserél le mégdrágább japánra nem sajnálva rá 800ezer FT-ot.
Tehát a legnehezebb része ez lesz a dolognak, ezért is kérdés feléd, hogy mennyit szánsz rá.
Azért nem írok be árat, mert az a kínált termék és szolgáltatás függvénye. Az árak többnyire amúgy is fenn vannak a neten. Ha beírtok 5 típust, ami megbízhatóan működik , meg hogy jó-e az elképzelésem hogy 1 db 3,5 kw-ossal oldom meg, akkor már könnyebb dönteni.Tudom hogy oldalfalas kell, légcsatornás álmennyezetest nem szeretnék. Szóval a véleményekre, tapasztalatokra vagyok kiváncsi.
Talán egyszerűbb lenne, ha beírnád az erre szánt keretet, vagy hogy mi a maximum összeg amit gondoltál. Kicsivel gyorsabb is így, ha beírnak most, pl. 5 különböző klímát az árakat megnézve meg lehet neked nem is felelnének meg.
Elvesztem a hirdetésekben , kérlek segítsetek! Klímát szeretnék, olyant amivel a hűvös őszi estéken kicsit fűteni is tudok. A fűtési rendszerem egyébként nagyon jó nem régi, csak kiegészítő fűtésre kellene, meg a kánikulai napokon hűtésre. B30-as tégla kocka ház, körben és padláson 10 cm-es szigeteléssel, új nyilászárokkal, fehér redőnyökkel. A két dny fekvésü szoba / 20-20 m2 / tolóajtóval egybenyitott. Ezért csak ebbe a két helyiségbe dolgozna a légkondi, / háló és nappali/. Olvasgatva a fórumot azt gondolom nekem kb. 3,5 kw-os elég lenne, de abból halk és jó minőségü kellene. Ha tudtok erre ajánlatot , aki jó áron be is szereli, Fejér megye, akkor megköszönöm. Laikus vagyok, ha nem a 3,5 kw a megoldás akkor mi? A külső egység vagy északnyugat , vagy délkeleti falon jobb?
Pont ma akarok felmenni és belefényképezni a tálcába, mert ennél durvább állapotok valószínűleg évekig nem lesznek. Holnap meg már megindul az olvadás.
Ez így tök jó. Gondolom azóta már láttad a leolvasztást is.
A másik valószínűleg épp egy olvasztás után van. Nagyon durva ez az idő most a gépekre. 2hete hideg és max. pára. Ennyire a -10 sem viseli meg őket, mert akkor száraz a levegő.
Sziasztok! Két Daikin FTXS klímám van, amelyeket fűtésre is használok, most is mennek. Bent meleg a kifújt levegő, kint viszont az egyik így néz ki (a másik teljesen jégtelen): Ez normális ebben az időben? Nem kellene leolvasztania?
Sziasztok! Szükségem lenne egy klímára, de mivel albérletbe kellene, nem szeretnék sokat költeni rá. Gondoltam így télen vannak akciók és olcsóbban megúszom... Fontos, hogy csendes legyen és ne fogyasszon túl sokat. Egy kültéri és egy beltéri egység szereléssel kb mennyibe kerül, milyen márkát válasszak? Segítségeteket előre is köszönöm!
Persze hagyom, de csak itt a fórumon :) Információ éhes vagyok :) Nem sikerült megfejteni, ezért írok a Daikinnak :) Valamiért mégiscsak van lételeme annak a 800k-s gépnek! Nem elég az, hogy japán azt vegyem. Bár azt vettem, attól még a napi 20 liter víz már kapásból nem tetszik... Főleg, hogy felső kat. kültériknél ezt nem tapasztalom...
Sajnos Windynek igaza van. Ha, nagyon keresgélsz találhatsz 2016-tól felfele olyan Daikint, ami még szintén náluk egy alapgép, de modernebb és sanszos a Cseh gyártás. Sacc ue. az áron. Egy 70 ezres szerelési ára a 19 megyét nézve teljesen átlagosnak mondható, ha meg abból indulsz ki, hogy már 2020 van és a bérek (na meg minden más is) emelkedik, akkor ez jó ár.
Az ár az jó, van még nekik elfekvőben. Gree gyártású gép, kb. 8-10 éves konstrukció. Általában kevés baj van velük, hasonlóan a többi Gree géphez, de egy mára igencsak elavult konstrukció, kapillárcsöves adagolás, AC-inverter. Alkatrészt én már nem tudtam szerezni hozzá, vagyis de, csak a Daikinnál horror volt (beltéri vez. panel 69.000+Áfa), a Gree meg nem foglalkozott a dologgal, hiszen tipusszámot sem tudtam adni. Szerintem nem sokkal többért kapsz korszerű Gree gépet sőt Daikint is.
Hagyd a picsába, ezek lényegtelenek. Szezon végén nézd meg mennyi volt a fűtésköltséged, ha elégedett vagy, akkor oké, ha nem, akkor lehet tovább gondolkodni.
Félre értés ne essék. Én nem 1 valakit és bileket nyaggatom a válaszokért:) Biztosan van itt a fórumon kifejezetten erre a típusra is ( 700-800e fűtésre optimalizált klímák ) válaszadó...
Comfora max. fűtőtelj. 4,8 kw FTXT30M 6,7 kw, ha pusztán ezt a két adatot emelem ki, akkor nem adok +400k-t az 1,9 kw többletért. De enné la valóság jóval nagyobb eltérést mutathat, mert nincs annyi olvasztási ciklus+nem esik a cop sem. Na jó, befejeztem a témát :)
És mi változna nála 4 gép cserével ( függetlenül a pénztárcától :D ). FTXT40M gépek mellett nem kellene -20-ban lobbantani a kandallót?:) Komolyan kérdezem:)
1 valaki, bilek: köszönöm a türelmet és kezdjük újra :) Segíteni szeretnék a leendő vásárlóknak a saját példámon keresztül+szeretném megérteni szakavatott segítséggel a kapacitás táblák rejtélyét.
Szituáció: klímát szerettem volna 2 éve.
Én: "4 klímát szeretnék mik a lehetőségek?"
Telepítő 1 helyben: "Gree szuper gép vagy Fisher" - a polcon levő 10 db gép után láttam, hogy raktérkészlet ajánlás történt. Köszi nem...
Telepítő 2 helyben: "Hugodéknál én csöveztem elő" - huhh tényleg, Te terveztél mindent félre, akkor hagyjuk...
Telepítő 3: "Toshiba jó, de jelenleg csak Daikint telepítek. Kevés a meghibásodás és garantáltan jó a szerviz háttér". Oké legyen a Daikin és gyere. Ár ne legyen eltúlzott, de örülök, hogy egyáltalán elvállalod! Köszi!
Telepítő 4: " A Fujik jobban fűtenek! Nézz csak rá a kapacitás táblákra"
Ránéztem a táblákra és a lenti adatokat kiolvastam belőle, ennek ellenére a telepítő 3 megbízható és lelkiismeretes, ezért függetlenül a márkától Őt választottam.
Maradjunk a Sensira és KGTA gépeknél. A Stylish-ra az asszony kényszerített:) Igaza lett gyönyörű! Nem bánt a dolog, hogy drága volt és nem fűtésre optimalizált, bár láttam már fűtő daikin katalógusban is. Mindegy vissza a gépekhez:
-5 külső hőmérséklet és 24 belső hőmérséklet esetén
Sensira TC=2,15kw fűtőteljesítmény és PI 0,7kw fogyasztás = 3,07
KGTA TC=4,33kw fűtőteljesítmény és PI 1,78kw fogyasztás = 2,43
Telepítő 4-nek elképedve jeleztem, hogy a Fuji baromi nagyot nyom még -5-ben is. " így igaz mondta"
Telepítő 3 viszont azt mondta, hogy a Daikin sem rosszabb.
A táblázat információ nekünk, vásárlóknak. Én azt hittem, hogy az adott külső-és belső hőmérséklet alapján az adott típusnak az a maximális fűtőteljesítménye és fogyasztása. Tehát a gép azon a hőmérsékleten fizikailag nem tud az értékek fölé menni!?
De ez csak tévhit részemről Daikin esetében, mert Comfora esetében többször olvastam le akár 1400w-os fogyasztást, tehát tuti többet fűtött 2,5kw-nál. Tehát nem lehet kiindulni a táblákból, mert félre vezet. Olyan mintha a Fuji kétszer többet tudna fűteni, közben meg kiderül, hogy nem. így érthetőbb mi nem voltnekem tiszta?
A Sensira 4,8 kWos maximumjával szemben, a Fujitsu 6,1 kWot tud max fűteni.
Így nézve nem ellenfelek, és másképp sem, mert a Sensira nem fűtésre optimalizált. Ezt a 2,5-es Comfora tudja teljesítményben, 6,2 kWlátod hogy a Daikin jobb? :-)
Persze ez csak vicc, csak hogy lásd, a kifejezetten fűtősöket nem lehet összehasonlítani a fűtésre is jókkal.
Az, hogy a Daikin elmegy, nem teljesítménybe megy el, ott a fogyasztás száll el, a hasznos teljesítmény ellen.
Itt a kérdésedben a lényeg. Milyen hőmérsékletnél milyen COP van? És milyen hőmérsékletnél milyen fűtőteljesítmény leadására képes a gép? Arra van a hivatalos kapacitás tábla. Felteszek egy provokatív kérdést a telepítőknek, hátha lesz rá válasz.
Telepítők: megvettem a Stylish gépet egy kissebb vagyonért, de közel csaknem duplája volt a 12KGTA-nak. Azt mondtátok egy szuper gép, csúcs szinte mindenben. Közben meg katalógus adat szerint lazán megeszi reggelire egy fele annyiba kerülő gép? ( Kezem széttárva :D )
-5 külső hőmérséklet és 24 belső hőmérséklet esetén
Sensira TC=2,15kw fűtőteljesítmény és PI 0,7kw fogyasztás = 3,07
Stylish TC=2,46kw fűtőteljesítmény és PI 0,77kw fogyasztás = 3,19
KGTA TC=4,33kw fűtőteljesítmény és PI 1,78kw fogyasztás = 2,43
Természetesen nem szeretnék márkaháborút sem vitát, de annak ellenére, hogy megvettem már a gépeket, a fenti adatok okára/magyarázatára nem derült soha fény...
Valójában arra gondoltam, hogy bizonyos fogalmak egy szint felett messze nem tiszták már és mi vásárlók elveszünk a sok információban. Hiába böngészem sokat a kültéri adatlapokat, van egy szint ami felett már csak Ti értitek meg -> ilyenkor kérdezünk.
Viszont amivel a Fujitsu márka érvelt a Daikin mellett/ellen/előtt, mint katalógus tényadat:
-5 külső hőmérséklet és 24 belső hőmérséklet esetén TC=4,33kw fűtőteljesítmény és PI 1,78kw fogyasztás = 2,43
És a nemrég említett Sensira:
-5 külső hőmérséklet és 24 belső hőmérséklet esetén TC=2,15kw fűtőteljesítmény és PI 0,7kw fogyasztás = 3,07
Mégis hogyan lehetséges kettő japán vezető márka katalógus adata között ekkora a különbség? ( A fuji 430e, akkor vehetnénk a Comfora, Perfera adatát tök mindegy, mert az elv ott is érvényesül ).
Azért kérdezgettem most is Tőletek, mert nem hittem, hogy dupla annyira képes fűteni a Fuji, mint a Daikin. Közben meg nem, mivel a Daikin is emeli igény alapján akár a duplájára a teljesítményét a kapacitás táblához képest. Akkor mégis hol a csavar?
Az időjárásban? Oké. Lehet.
Ami még szemet szúr nekem, hogy a Fuji 800m3/h mellé
A Daikin pedig 11,5 m3/perc mellett adja meg az adatokat, ami 690m3/h.
Tehát a kettő adat közel azonos. Én speciel nem értem miért jó a Daikinnak, hogy "visszafogott" értékeket tüntet fel a táblázataiban, közben meg képes a gépe akár dupla akkora teljesítményre is. Ezzel saját magát teszi hátrányba. Ez lett volna a lényege a fejtegetésemnek :) Bocs ha hosszú lett és csak lassan sikerült átadnom :)
Senki nem kritizálta, hogy az átlagnál jobban utána olvasol.
Én kifejezetten örülök, ha a megrendelő közel annyit a tud a leendő klímájáról mint én. A vevők 100%-a más területen dolgozik, hidd el, nem vagy kivétel. De nyáron 100-ból 1 (talán) tudja, mit hogyan szeretne.
A fogyasztás 24 fokra állítva, maximum venti fokozaton ilyen időjárásban simán megüti a maximumot. Ez "természetes", maximumon, vagy a közelében dolgozik.
Sok felhasználót nem tudsz nekem mutatni, aki ennyire utána járt, vásárlás előtt. Plusz más területen dolgozom, tehát nem kell értenem a hűtő ipari technikákhoz, ezért nem érzem jogosnak a kritikát.
A másik pedig, hogy akkor mik azok az adatok a táblázatban (nézz rá Bilek te is) mert értelemszerűen nem folyamatosan powerfull módban járattam a Comforat. Egyszerű beállított 24 fok volt magas venti fokozattal. Ennek ellenére szépen fűtött ( ez dicséret). Viszont fogyasztott is.
Nem vagyok klímás, lehet, hogy ezért nem értem mi a kérdés?
Hol nagyobb a teljesítmény?
Amiről én írtam az kizárólag a TURBO gomb megnyomásakor van. És csak 20 percig tart. SZVSZ ilyenkor elengedi a gépet teljesen irreális tartományokba a gépkímélő és normál fogyasztási adatokra optomalizált programozást felülírva. Lehetséges hogy ha leragasztanám (képletesen) a TURBÓ gombot akkor kis pár nap után böngészhetném én is a klímás listákat, mert elhalálozna a gép.
Pl. -5 külső hőmérséklet és 24 belső hőmérséklet esetén TC=2,15kw fűtőteljesítmény és PI 0,7kw fogyasztás = 3,07
Tehát még ez is elég jó.
Viszont érdekes, hogy ha meghajtom, akkor simán elmegy -5-ön akár 1400w-ig is. Az rendben van, hogy a katalógus adat japán esetében igaz és az adat 11,5 m3 légszállítás esetében áll fenn. A gyári adatok szerint ez a m3 a beltéri legmagasabb fokozatának légszállítása és itt jön számomra a talány...
Klímások: hogy lehetséges mégis jóval a kapacitása tábla feletti fogyasztás és teljesítmény egy adott gépnél?
Megnyugtattatok. :) Amúgy szigeteletlen házban temperál a klíma és csak ha ott tartózkodom, akkor nyomom fel a fűtést, szóval nem érzem ezt problémának.
Ahogy én látom ez a daikin szisztéma kb. úgy működik, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a hatékonyságra, mint arra, hogy nibdeb körülmények között teljesítse az elvárt hőfokot.
Nálam ugye kb -5 foknál van az a határ amivel a gép ki tudja fűteni a házat (azt a részét amit fűt), de most ebben a taknyos állandó hideg időben sem tekeri fel magát AUTO-n 7-800W-nál fejlebb. Szépen elmatat ezen a teljesítményen. Viszont van még benne tartalék az biztos, mert ha benyomom a 20perces turbo gombot akor felmegy 1200W-ra is és durván elkezd fűteni. Tehát a -5höz tartozó teljesítméyn még ott van benne, de nem használja magától, nem áll neki tombolni, inkább engedi esni fél fokot a hőmérsékletet. Persze lehet, hogy a turbo mód már olyan COP-ot produkál, hogy hanyatt esnék ha ki tudnám mérni. :))
Értem köszi. Pedig kíváncsi lettem volna hol van a kutya elásva az olvadékaid különbségét illetően.
SZVSZ "időre programozott" olvazstás ma már nem igazán van. Szerintem minden gép figyel ezt-azt és abból kalkulálva olvaszt.
Már az alap daikinom is tök "inteligensen" (jelentsen ez bármit is) olvasztgat. Van hogy órákat elketyeg tökig jégben és nem olvaszt, ilyenkor kisebb teljesítményigény van belül és tudja így is teljesíteni.
Most a hideg taknyospárás időben nyomja az olvasztásokat ész nélkül. óránként kiáll simán. A terhelése ilyenkor közel max.-on van. És ugyebár egész nap, nincs pihenője nappal sem, mert nem megy fel 3-4fok fölé a kinti hőmérséklet napok óta. Jegesedés témához hozzátartozón megjegyezném, hogy egy -7-10fokos száraz hidegben sokkal kevesebb olvasztással szokott menni a gép.
Azért egy kicsit így összemosva a dolgot nem igaz semmi szerintem ! Ha napok hosszú során például 22°C-ra állítva a klímád fogyaszt óránként 500 Wattot , majd feltekered mondjuk 25°C-ra az igényt , akkor normális , hogy a klíma addíg amíg nem tudja a kért hömérsékletet elérni , akkor nyomja a tempót , tehát 500Watt helyett akár 700-800 Wattal is . Ilyenkor ugyanis a falakat is fel kell füteni , ami nem kis hömennyiséget igényel . Viszont nagy hidegben , a helyiség höigényétöl függöen a klíma kénytelen nagyobb energiafelvételt létrehozni azzal , hogy megemeli a kompresszor teljesítményét (fordulatát ) és mellé direkt befecskendezéssel ( esetleg más technikai megoldással ) növelni a leadott höt . Ez természetesen többlet elektromos energia felvételt eredményez . Azt nehidd el senkinek , hogy egy ugyanolyan höigényü helyiséget az X klíma 500Wattos teljesítménnyel kifüt , amíg a Te klímád csak 1000 Wattal képes ! Ekkora különbség csak papíron létezik !
Igen, az alagsorban az egy igen jó hatékonyságú gép és 700w-tal tudta tartani a 30 fokot. A helyiség is félig földben ( ott 10 cm xps, felette fűtött nappali ). A Comforan a H bekötése előtte minden reggel bújtam a kinti fogyasztásmérőt. -5 felé legtöbbször 1100-1430w között mért. A fogyasztásmérőd helyesen működik :)
Az összes 3,5 kw átmeneti időszakra. Az már megint más kérdés, hogy ha megy az összes, akkor H-Tarifa ide vagy oda már mehet a gáz is. Tételezzük fel az 500w fogyasztást egy órára. Akkor egy gyors matekkal 0,5x24x23x4=1104=10m3 gáz.
Sajnos nem tudok párhuzamos tesztet egy térrel, mert a klímák "más térben" helyezkednek el.
Sensira: normál szinten folyosón telepítve nettó 80m2, fürdőszoba felé állítható lamellákkal.
Mennyezeti: emelet központi folyosó 4 irányba terel szintén 80m2
Stylish: alagsor 60m2
Comfora: melléképület 25+30m2 egybenyitva
A Stylish gépet is meghajtottam ám 30 fokra állítva 4 napon keresztül. 750w-ot kért átlagban max. venti fokozaton. Érdekesség, hogy auto venti módban szintén 30 fokon 700w átlag volt.
Valójában az időre programozott leolvasztásnál nekem szimpibb az intelligens, de úgy látszik annak borsos ára van.
Köszi. Erre gondoltam. Szerintem a többi géphez képest kevs a tőle elvárt teljesítmény, talán lényegében ez okozza a kevesebb csapadékot/jeget/olvasztást.
A jegesedés legfontosabb koordinátora szerintem a fizika, azt meg nehéz kicselezni.
A noname gépek tulajai mikor túl sűrű olvasztásra panaszkodnak ott tetten érhető általában, hogy a gép csak úgy, komolyabb jegesedés nélkül kiáll olvasztani. De esetedben ilyenről távolról sincs szó.
A Sensira nálam már 40 perc után olvaszt. A Comfora is sűrűn, de az a melléképületet fűti közel max. teljesítményen és nem vagyok kint óránként már. A lamellákon egy gramm deret sem láttam olvasztás előtt sem, igaz van felette tető. A Stylisht nagyon ritkán kapom olvasztáson és míg a másik kettő bőséges vizet dolgozik, az pár decit. A mennyezeti gépem ( FCAG ) is kiállt elég gyorsan olvasztani kb. 30-40 perc után, pedig annak RXM9 kültérije van. A mennyezeti az egyik legjobb döntésem volt, de szívtam a fogam telepítés előtt :)
Ha tökig jégben áll és nem olvaszt esetet én nem tudom megválaszolni... A Dunántúlon ezt az esetet nem tudom elképzelni.
Viszont befagyott alul a kifolyó nyílás! Pedig nem volt ott a műanyag idom!
Többiek: lehet fűteni vele, de ezek inkább hűtésre tervezett gépek, fűtés funkcióval. Nekem is van H-Tarifa, de gáz párti vagyok :( Minden esetre ha lesz rá keretem megpróbálom lecserélni FTXT40M-re. Az kell a szutykos melléképületre :DD Megírom a tapasztalataim azzal is.
Amúgy nem szeretjük a párommal a hideg érzetű meleget. Jó, ha mennek a radiátorok folyamatosan és a kazán van helyesen beállítva. Felőlem mehet egész nap is, legyen ez a 24-24,5 fok meleg érzetű. A fogyasztása max.12,5m3. Régebben teszteltem hűtőbe tett termosztáttal. Fürdéskor pedig durran a klíma mellé 30 fokos céllal :)
Ezt az 1 évvel korábbi állításomat vissza is vonom :) Igenis van létjogosultsága a fűtésre tervezett FTXTM-nek. Minőségibb/csendesebb kompresszor és aminek nem is gondoltam mekkora jelentősége van az intelligens leolvasztás! Csak akkor olvaszt, amikor szükséges! Tehát nem 40 percenként kötelező jelleggel, mint pl. a Sensira, Comfora, amikor kapásból kiesik 10-15 perc a fűtés időtartamából + 1 nap alatt 20 liter vizet olvaszt ki totál feleslegesen ( a Stylish gépem pl. eközben 2-3 dl vizet olvasztott ). És nem utolsó sorban a 4,5kw-os fűtőteljesítmény helyett FTXT40M esetében 7,2kw fűtőteljesítmény, ami -25-ig igaz csökkenéssel, de rendelkezésre áll. Na igen az ár 700k :)
Azért is kell járatni beltéri ventilátorát, hogy mindig legyen légmozgás a csőrendszerben, ne legyen párakicsapódás, amennyiben hideg tében van a légcsatorna.
Az én lcs-omnak sanos elég hektikus a szabályzása, hőmérséklet tartása. Illetve még egy negatívum a nagy teljesítményű split ellen (tehát beleértve az oldalfalit is): a külső hőcserélő méret (értem ez alatt a hőcserélőn átáramló levegő keresztmetszetét ) nem annyival nagyobb, mint amennyivel nagyobb teljesítményű a rendszer: sokkal többet olvaszt le ebben a ködös időben.
Csak egy kérdés/észrevétel a központi illetve a több split témához kapcsolódóan.
A központi nagyobb (5-7-x KW-os) gépek ha szükséges vissza tudnak szabályozni annyira mint ugyanakkora teljesítményű de több split? Esetenként pl. ha egy szobába, nappaliba nem kell már fűteni akkor le is áll. De egy lágcsatis állandóan megy.
Azért beszéltek le róla (azon túl, amit Kiggyo írt) mert a légcsatorna szerelés és szigetelés sokkal szarosabb melló mint x oldafalit feldobni. Aki nekem rakta a lcs-t, az se vállalta volna a csőkiépítést.
- szabályozhatóság tényleg rosszabb, (illetve qrva drága kiépíteni, sztem nem éri meg) de 10-20cm-rel szigetelt házak korában szerintem egy kicsit túl van lihegve. Pontosan miért is akarunk helyiségenkénti szabályozhatóságot? Spórolás céljából? Minimálisat lehet vele fogni. Nálam egy hátsó helyiségbe megy a meleg, az első szobákban, ahol alszunk ott van ezáltal hűvösebb.
Nyitva vannak az ajtók, ami alkalmas a meleg levegő szabad áramlására, ha éjszakára be lenne csukva fel lehetne fogni egy fapados szabályozásnak, jobban hűlne a szoba éjszakára.
- " kizárólagos megoldást keresnénk" azért sose árt ha van backup solution, nálunk egy kályha az.
- "légcsatornák kiépítése miatt, álmennyezet mindenhova..." Akkor egyszerű és olcsó, ha a padlásra le lehet sk fektetni a csövet, sk födémet áttörni. 30-50 óra munkát kifizetni vállalkozónak nem túl gazdaságos. Méretezés nem nagy ördöngősség, csináltam sk hővisszanyerős szellőztetőt, onnan meglett a bátorság. Ha álmennyezetezni kell, akkor szerintem felejtős.
Oldalfali: mielőtt elmerülnél az sCOP-k világába, azt tudnod kell, hogy ha a gyártó kellően alacsonyra veszi Pdesign-t akkor annál kisebb terhelést kap a klíma a tesztelése során, -> magasabb SCOP-t tudnak felmutatni. Két dologgal van gond: zaj/ alacsony hőmérsékleten kinyert teljesítmény. Fontos a COp is, de ha hideg van, pont leszarod azt a pár ezer forint/év sporólást, csak meleg legyen.
"névleges jó részét minuszokban is hozza" bár nem ismerem ezt a gépet, de ilyen mutatványokra a kétlépcsős kompresszorú gépek képesek, illetve az LTCA, (az nem tudom, hogy hogy csinálja) Érdemes minden gépnek utánjárni az euroventen.
"Természetesen bármelyik hivatásos aktív szerelővel/cég/vállalkozó stb."
Azért írtam, hogy aktív, mert az hogy valaki szakember, az hivatalosan annyit tesz hogy van jelen esetben egy szakmunkás bizonyítványa. De, az itthoni szabályozások miatt még ez nem elegendő. Tehát, ha nem aktív az online rendszerben, akkor már nem is nyúlhat a klímához, hűtőkör stb. és ez a karbantartásra is igaz, azaz hiába van végzettsége ha lejárt az engedélye. Ezt adószám és gázvizsga számmal is ellenőrizheted, azonkívül hogy lepecsételi a papírokat az x,y szerelő, még kérj erről számlát is, ahol le van írva mit is végzett el. Így a gyártó/forgalmazó/díler véletlenül sem tud belekötni a garanciális probléma ügyintézésbe.
Én is bedobtam ötleteléskor anyám házának a felújításánál a légcsatornázható klímát. Vályogház 60cm-es falakkal, és új műanyag nyílászárókkal, de egy ezer éves gázkazán szar radiátorokkal, és anyám fázik benne, mert ha befűt, akkor a 100eFt nyugdíja nem lesz elég a gázszámlára, így alig 20 fok van. Kondi kazán plusz új radiátorok is a ház teljes szétdúlását jelentik, egy misi alatt nem úszná meg azt sem.
A légcsatornás klíma telepítése több tervezést, szakértelmet kíván, ezért akarnak lebeszélni róla.
Ugyanannyi idő alatt felraknak egy rakás splitet, egyszerűbb munka, több haszon.
Az tény hogy egy jól megcsinált létcsatornás óriás királyság, de el is lehet baszni rendesen.
Jó duma ez a "de ha egy elromlik" kérdés, megette a fene az egészet ha erre kell alapozni. Kazánból se tartasz szobánként egyet. Arról nem is beszélve hogy 4-5 split karbantartása de kis összeg.
Ha találsz normális tervezőt, kivitelezőt jobban jársz egy légcsatornás cuccal.
Gree klón, semmi különös. Azért láthatsz a környéketeken sokat, mert vsz. van egy cég a közelben, aki azt forgalmazza, és tolja az ügyfeleknek. Nagy általánosságban alig lehet vele találkozni, nem egy elterjedt cucc.
Azért a légcsatornásnak furcsa lenne, ha a komfort érzete rosszabb lenne a splitnél..
Oda teszem ahová akarom a befújás, és elszívás pontokat, a maximális légszállítása 3 m/sec. Sokkal csöndesebb a jól megtervezett, és telepített légcsatornás, mint a splitek.
A szabályzása lehet helyiségenként is, akár, ergo szintén semmivel nem rosszabb.
Olyat nem találsz, ami redundáns, vagyis lehet csinálni, csak pénz kérdése.
De lehet helységenként is légcsatornás egységet betenni, az már jobb esetleg neked.
Tavaly tettünk fel a hálóban, az ágy fölé Lg Selence-t. És hűtenek is vele, nem csak dísz, annyira csöndes. A minősége nem rossz, tartóssága és a garanciális hozzáállásuk már nem üti meg a szintet, a Gree supportját meg végképp.
De a beltéri és a kültéri is iszonyat halk, az tény.
A Daikin Prefera, comfora más világ, a 2,5 kilovattos a 100-as méretű passzívházat simán lekezeli -25 fokban is. 0,80-6,20 kilowattig tud fűteni, és elég csendesen adja elő. Nem is adunk el belőle tucatszámra. De akinek tellik rá, nem bánta meg, hogy minőséget vett.
A Hitachiknak kicsit pluszban van méretezve a kültérije, de jó gépek, hiba persze ott is előfordulhat, de a szervize elég jó.
A Panasonicnak volt egy szériája, ami nem volt a leg sikerültebb, de ez nem mai történet, pár éves. Bár mostanában is hallani, hogy minden panelt kicseréltek, és nem megy a klíma. Én inkább elektromosan hozzá nem értő, mérni nem tudó szerelőre tippeltem ebben az esetben, mint gép hibára, de nem láttam.
Most volt egy karácsonykor megálló Pana hőszivattyú, megtalálod a hőszivattyús fórumban.
Szerintem a szerviz normális volt, bár a hiba megállapítása vagy a kommunikáció erről a tulaj felé hmmm...
De összességében korrekt volt, nem állt hetekig a gép, és volt hozzá alkatrész. Hogy mennyire garis, vagy nem garis volt a hiba, az megint más tészta. De a gép pár napon belül ment az új panellel, részletek ott.
Zajban illetve csöndes működésben Daikin, Lg, amit ajánlanék, bár a fűtés mód alapból zajosabb általában a gépeknél, 8 bár helyett 35 báron meg, csoda nincsen, csak japán minőség.
Ha jót akarsz magadnak, majd 3 méter rézcső alatt ne engedd telepíteni a klímát. Férjen bele nekik az árba.
Érdekes amit írsz, mert eddig kis túlzással minden klímás szaküzlet, amit megnéztem és tanácsot kértem konkrétan lebeszélni akart a légcsatornás rendszerről, így nagyon utána sem jártunk, mert mindenhol az oldalfali klímák felé lettünk terelve. Olyan érvekkel lecsapták a dolgot, mint: - rosszabb komfort érzet - az oldalfaliaknál külön-külön szabályható egyes szobák hatékonyabban, mert ugye más a tájolás, méret, használatból adódó igények ecetera ecetera - ha egy oldalafi elromlik, akkor csak egy szobában okoz problémát, haa legcsatornás hal meg, akkor az egész ház problémás, kizárólagos megoldást keresnénk - magasabb bekerülési költség a légcsatornák kiépítése miatt, álmennyezet mindenhova stb., ha annyira egyszerű mint mondod, nem értem miért ágált ennyire mindenki ellene (gondolom oldalfikra voltak inkább szakosodva, könnyebb munka, bár kitudja...) Személyes tapasztalat nagyjából nulla, csak a szakik véleményére hagyatkoztunk, ha van ellenvélemény és érv örömmel veszem, mert úgy tagul a lehetőségi kör, ami alapvetően szuper. Alapvetően megtenné az oldalfi is, semmi gondom vele, egyedül a hálóban nem tűnik túl komfortosnak alvás miatt.
Közben kicsit jobban elmerülve a témában az idő sürgetése miatt sok mindenre lett rálátás, sok midnent megnéztünk, de vicces hogy ez nem feltétlenül segíti az embert, hanem elbizonytalanítja :D A Panasonic Nordic Ethera minden téren megfeleőlnek tűnt(scop, zajszint, ár, fűtésre optimalizált), mégis egyik szakember se ajánlja, mert hogy sokat javítanak mostanában úgy amblokk Panasonicot, ami gari utáni időre kivetítve nem annyira jó ómen. U-Crown ára emelkedett (ahogy látom a Gree a sok klón fölé igyekszik pozícionálni magát, ami amúgy tökre érthető és jogos), és konkrétan drágább lett mint a Nordic vagy Fujitsa LMCA, vagy a KGTA. Ami hát nem is tudom, nem vagyok márkasznob, de talán kissé túlzás. Daikin Comfora (fűtésre optmalizált) és Nexura pedig duplája a felsoroltaknak, ami nem feltétlenül gazdaságos megoldás, inkább csak a tökéletesre való törekvés és márkanév felára.
Ami viszont kellemes csalódás és eddig számításba se jött, de egyre inkább opció: Hitachi Standrad. 4,9 scop és kifeiezetten fűtésre is jó, a névleges jó részét minuszokban is hozza, pedig árban nevetségesen olcsó a versenytársakhoz képest. Az így megspórolt összeg mehet vastagabb szigetelésre, ami kompenzál nagyon sok dolgot. Arról nem beszélve hogy a Fujitsuval ellentétben itt az legkisebb fokozat után a következő lépcső sem olyan vészes decibelben. Sőt még a Shirokuma is szóba jöhet, hiszen egy Nordichoz képest, az sem drága. Viszont a Standardhoz képest tud annyival többet, ami indokolja a felárat? 5,2 scop a 4,9 helyett, és igen -15 helyett -20, de más laikusként lényeges dolgot nem látok, a felár pedig jelentős (30-40%). A márkával kapcsolaltban egyetlen gondot látok, nem volt meggyőző a szervízháttér. Persze lehet csak rossz helyen nézelődtem eddig... van esetleg valaki akinek van ilyen és tudna véleményt mondani? Mennyivel egyszerűbb lenne a halandó ember dolga ha "élesben" is látná a berendezéseket működés közben és tudna választani. Így csak számok szintjén tippelget az ember, mi lehet a jó és mi nem... értve most ezt csak zajra.
Ehhez ismerni kellene a lehetöségeket nálad . Viszont , ha betéved ide egy szaki , biztosan azt fogja mondani , hogy ne tedd , mert ha nem is romlik el , de szenvedni fog a klíma nyáron .
Mint írtam , nekem csak fütésre van az a klíma . Mivel cseréplemezem van ( déli oldallal ), én úgy gondoltam annak idején , hogy arra ha rá süt a Nap , akkor ott rögtön alatta a levegö melegedik , így javul a COP . Viszont más elönye is van védett helyen van , nem koszolódik ,nem esik rá az esö , nem tudják megrongálni , stb .
Köszönöm a segítő tanácsokat mindenkinek, akkor nem lesz kültéri a pincében. Csak azért gondoltam erre, mivel nyaralóhelyen lesz a földhöz kb 70 cm-re ne tegyenek benne kárt amíg elkezdődik a nyaraló szezon. Akkor valami fém kalitkában kell gondolkodnom, hogy ne váljon fémgyűjtők martalékává.
Ha a kérdéses szobából megy fel egy lépcső, akkor ott a meleg is felmegy :-(
Próbaképpen zárjátok el a légáramlat útját (két réteg fóliával zárjátok el a lépcsőt) és nézzétek meg, hogy akkor milyen hőfokot tud a klíma csinálni a szobában.
Teljesen új vagyok itt is illetve a témában is szóval elnézést kérek, ha hülyeséget írok, de talán ez a legnormálisabb fórum/topic. :)
Szóval bele is vágok elnézést , hogy ha kicsit hosszú lesz .
Több kérdésem illetve tanácsotokra is lenne szükségem .
A ház 25-ös tömör téglából épült házikó amit most újítottunk fel illetve felfelé is. (alsó 43 felső 27 )
15 kőzetgyapotunk van alul 15 felül 25 ez még egy kis 2 rétegű üveggel megspékelve.
Gáz nincsen a környéken ami nem gáz, gondoltam milyen jó lesz klímával fűteni .
3 fő helység van (nappalis 3,5 kw, szoba1 2,6 kw , szoba2 3,5 kw ) ahol Cascade Vision gépcsalád található.
A nappalival kicsit viszont szenvedek. Egy 22 nm helységről van szó , és oldalt innen megy fel a csigalépcső.
Bármekkora állítom a fűtést , egyszerűen nem tudja kellő képen kifűteni a szobát ,ha még le is áll , mert szerinte elérte a célzott hőfokot akkor sincsen igazából a helységben az a kellő meleg . Lehet , hogy kevés az egy klíma oda ? Lehet , hogy felfelé száll a meleg és igazából nem ''reked ' meg a meleg lent ?
Esetleg kérhetek Tőletek erről egy kis véleményt , hogyan lehetne ezt kiküszöbölni ?
Illetve ez az egy klíma szerintem sokat fogyaszt. Bár nincsen rajta mérő , de a villany óra úgy pörög mint ha kötelező lenne. Az okés , azért mert megy és használjuk , de van tapasztalat arról, hogyan lehetne ezt jobban és esztétikusabban használni ? Olvastam , hogy pl 1es sokkal többet eszik mint mondjuk 2-3son . Auto funkció tényleg segít ?
Amikor a klíma kikapcsol , mert eléri a kívánt hőmérsékletet, ezt ő honnan veszi ?Mi alapján értelmezi ezt ?
Amúgy számolgatásom alapján olyan 700-800 kWh jön ki nekünk télire a fütés. Az szerintetek sok vagy kevés, hogy nagyjából a 3 klima + egy norvég panel max összesen megy 15-17 órát / nap átlagban.
Valahogyan jó lenne megfogni a kWh-at, mert tavasszal jön a napelem és a ház kicsi teteje miatt , nem fogunk 0sra kijönni .
Ha klímás lennék azt mondanám , két szemben lévö ablakot hagyd mindíg nyitva és mehet a buli :)) Szigeteld le a mennyezetet legalább 10cm-es kögyapottal , hogy se hang , se a meleg és a hideg se zavarjon felette . Középre beszerelném , persze a huzat irányában , hogy legalább az segítsen egy kis légáramlatot csinálni a külvilág felé . Ha szerencséd van , akkor müködhet akár éveket is , de ha nem , hát ez van .
Megpróbálom kurvaegyszerűen. Az a 7 kw melegm amit télen a klímád a lakásban csinál, az 7kw-nyi hidegként fog megjelenni a pincédben, nyáron meg fordítva.
Biztosan nem tenném én oda , mert elég kicsi a pince és nagy a klíma teljesítménye ! Föleg , ha felette laksz . Nekem a padlástérben van 2,5 kW-os , de csak fütésre használom .
100nm-es vályog k.kocka 8cm szigeteléssel, 11,5 kW (~850e) beépített névleges teljesítménnyel, 4db oldalfalival indultam, de másfél éve meguntam a zúgást és helyette tettem egy 8 kW-os légcsatornást (summa 850e). Ég és föld a különbség.
Az adatokkal óvatosan: zaj kontra teljesítmény - ezek nem szeretik egymást. Ha csöndet szeretnél, akkor hidegben a névleges telejsítményed jó ha harmada megvan, légcsatornásnál most 1000-1300 köbmétert fújatok be szinte teljesen némán, (éjszakai néma csöndben valamit hallani, de csak én hallom) illetve az 1100-as névlegestől eltérek felfele, hogy jobb legyen a hatásfok. és megvan a névleges 2/3-a, (a többit a hideg miatt vesztem)
Ennek ellenére nem biztos, hogy neked a légcsatornás a legjobb tekintve, hogy sokkal jobban lesz hőszigetelve a kéród, mint ahogy az enyém van . Lcs-nek van egy csomó előnye / hátránya, sokat írtam már róla olvass vissza engem.
- A fujitsuknak van egy olyan hátránya hogy tud tud 20dB körül, ahol rohadt keveset fúj, illetve a köv. lépcső már 32dB ahol már hangos
- A U-crown és LTCA tud marha hidegben is 50 fokos levegőt befújni, ott jobb a hidegben a P/zaj arány.
A csövezés nem nagy cucc, méretezni kell, nekem megvolt kb 100e-ből, kb 30 óra munkával.
Vannak ökölszabályok, így igaz amiből okosan gondolkodva jól el lehet indulni.
De az kb passzívház 15W/m2-től kádárkocka 300W/m2-ig szór. Tehát konkrétan, 20X-os eltérés lehet.
A mai trendek szerint épült házak simán tudnak 50W/m2 alattit is ha nem ba---za el a borsodi idénymunkás a kivitelezést. 90%-ban ez nem sikerül nekik.
Az, hogy annyit nem képes beírni, hogy mik a keretfeltételek csak -tényleg a rizsát nyomja- azt hiszem nem komoly a kérdés. Vagy valahol megkapta már a választ és mi pedig rohadjunk meg, mert csípőből nem adtuk meg 2perc alatt. :))
Valahol olvastam, hogy a hőigényt úgy lehet meghatározni, hogy átlagos háznál 30W/légköbméter. Ha komolyabb szigetelésed van jó nyílászárókkal, akkor 20W, ha nincs szigetelésed, és/vagy rosszak az ablakaid, akkor 50W.
És ugye az se mindegy, hogy önálló ház, amit 4 oldalról körbekapja a hideget, vagy társasházi, amit 3 oldalról melegítenek a szomszédok.
Vannak gagyik, és egy-két komolyabb netes fűtési igény kalkulátorok, és az én kis 35m2-es házamra is simán 6kW körüli igényt dobtak ki, a 3.5kW-os klímákhoz meg odaírják, hogy 32-40m2 fűtésére, és általában azt jó esetben csak 0 fokig tudják, azalatt (amikor kellene) meg néha csak a felét...
Mivel a ház milyenségéröl semmit nem tudunk höszigetelésileg , így 450Wattos hösugárzó egy PH-ban elég , de egy kádárkockában , ahol még semmi nincs felújítva ( nyílászárok ) , höszigetelés nincs, lehet a höigény akár 6000Watt is . Tehát rávágni , hogy biztosan elég a klíma amit kinéztél és biztosan tudja az elvárt 18°C-t tartani a házban még -15°C-nál is , az hazugság . Ugye nem akarod , hogy itt valaki hazudjon ?
Nem pontosan, de egy energetikus tényleg tud segíteni, ha nem boldogulsz. Igazából egy felkészült klímás is, csak nem valószínű, hogy te meg tudod ítélni, tényleg felkészült-e.
Pl. kiszámolod. Nem kell hozzá csak a méretek a határoló falak/födémek átbocsátási értéke, és a határoló falak 2oldalának hőmérsékletkülönbsége.
Ezekből beírtad a belső hőmérsékletet és semmi mást, így nincs lehetőség még csak tippelni sem.
A határ az kb a 3oldaról, alul felül lakott és egy zárt erkélyes társasházi szobától a jól szigetelt családi ház szobáján keresztül a szabadon álló melléképület 10cm-es vakolatlan téglaépületig tart.
Az elsőben kb be sem kell tenned, mert anélkül is tudná a 18fokot, az utóbbiba pedig értelme sincs betenni, mert kelle kb 3db.
Arra szerettem volna kilukadni, hogy az alap kérdésed kb. olyan, minthogy elromlott az autóm, mi lehet a baja, segítsetek.
Közben annyit már kiokkomulaltam, hogy ha ártalom hutesre, akkor szépen leolvaszt kb 10perc alatt, úgyhogy valami szenzor hibára gyanakszom. Én azt hittem hogy pl kb 10fok alatt nem is indul el a kompresszor a hutesre, mert érzi hogy úgyis hideg van. Na most akkor lehet hogy ezért nem kapcsol de defrost modba mert nem erzekeli a kinti hőmérsékletet.
ennek lehet értelme? vagy csak sötétben tapogatozok?:)
Pusztán csak logikai úton (a szakik majd kijavítanak, ha tévedek):
- ha a kompresszor lenne hibás, akkor áramtalanítás után sem indulna be;
- ha egy elektronikus vezérlésű szerkezet - akár egy klíma, akár bármi más - rendszeresen csak áramtalanítás után indul be újra, akkor biztosra vehető, hogy a vezérlő panel hibásodott meg, főleg akkor, ha a kikapcsolás után készenléti állapotban, tehát áram alatt marad. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy kikapcsoláskor valami "beragad" az áramkörben, ami miatt a rendszer nem tud újraindulni, és ami csak áramtalanítással törlődik.
Szóval én a panelre tippelek, és megkockáztatnám a cseréjét.
Van egy 6 éves Fujitsu Nocria (AWYZ14LBC) klímám ami azt a hibajelenséget produkálja, hogy ha áramtalanítva van, akkor elindul gond nélkül. Ha kikapcsolom, de nem húzom ki a konnektorból, akkor pár óra után már csak próbálkozik az elindulással, a kompresszor-t próbálja indítani, pár sikertelen próbálkozás után jön a "kompresszor hiba" üzenet. Ha áramtalanítom pár órára megint indul gond nélkül. Két klímás megnézte, ők tanácstalanok voltak, utána beszéltem a Columbus-szal is, azt mondják lehet kompresszor illetve vezérlőpanel is, de ha nem találják el elsőre, akkor fizethetem a jó alkatrészt is... Garancia nincs már.
1. Tényleg nem lehet kideríteni, hogy melyik alkatrész rossz, vagy csak így egyszerűbb?
2. Ha nem javítható, akkor leginkább fűtésre a mostani kínálatból olyan 300e környékéig mi ajánlott?
Azt szeretném kérdezni,hogy egy 30m2 -es szobában 17-18c fokot szeretnék tartani. 3.5kw- os Hisense silentiummal gondoltuk megoldani. Szerintetek ez elvinné vagy max- on menne állandóan?
Valószínűleg olvasztás lesz az. Feltéve ha egyébként rendesen működik.
Ezek a noname gépek összevissza olvasztgatnak, nem kell, hogy láthatóan jeges legyen. Míg más gépek szépen kitolják az olvasztást amíg tudják, már szinte full jeges állapotig is.
Egyszerű daikinom pl. 3-4 fok külső hőmérsékletig semmi olvasztást nem csinál, nincs is rajta semmi jég. "0"fok körül van a legsűrűbb olvasztás, hiszen ilyenkor a legnagyobb a relatív páratartalom. Aztán 5-10 fok minusz környékén már ritkul az olvasztás, hiszen száraz hidegben nyomul a gép, nincs mitől jegesedjen.
Vákumolás megvolt, hűtőközeg mennyiség megfelelő, szakemberrel lett visszafejtve a gáz a kültéribe és leszereltetve. A hűtőközeg R407C. Fűtés módba van kapcsolva. A kevés hűtőközeget a power és fan ledek egyszerre villogásával jelzi. Megy hibátlanul, de ha pirosan világít a led akkor csak a kompresszor üzemel. Pár perces művelet az egész, de mégis kivácsi lennék hogy jól gondolom hogy leolvasztás lehet. Olyankor a kinti bordák langyosak, a bentiek deresednek, a benti ventilátor nem forog.
Van egy általános leírásom ezekre a berendezésekre, ott leírja a hibakódokat és lehetőségeket, de nem tér ki erre az esetre. Olyan van hogy pirosan villog a power led, de az betáphiba, és a leírás szerint nem indul utánna el automatikusan.
iden először klímával futunk, két tökugyanolyan (whirlpool 3,5kwos) Klima van az alsó és a felső szinten.
az egyik amióta bejöttek a hidegek rendesen olvaszt, olyankor a power fény villog es nem is fúj levegőt. A másik sosem megy át ilyen módba, ami a plusz fokoknal nem okozott gondot, viszont most már emiatt jegesedik. Van valakinek tapasztalata hogy mi lehet a gond? kösztönöm!
És ha később véletlen probléma lesz vele, kihez kell fordulnom, aki telepítette szóba fog állni velem, vagy elküld azzal, hogy miért nem vele csináltam a karbantást?
Tudna valaki segíteni, egy felhasználói kézikönyvet keresek Vestel DG/12 split klímához. A Vogel klíma nagyon hasonló, sajnos ahhoz típusszámot nem tudok, de a távirányítója ugyanaz. A beltérin 4 led van, power, timer,fan,turbo.
Esetleg van valakinek ötlete mi teheti hogy a power led vörösre vált, nem villog, a kompresszor megy, a benti részen a bordák deresek. Pár perc után minden visszaáll a helyes működésbe. Mivel nemrég szereltem fel fűtésre, lehetséges lenne hogy a kinti egységet olvasztja le automatikusan? Kint 0 fok körüli a hőmérséklet.
Helyes a meglátásod! Ezt én is alátámasztottam mérésekkel. Magasabb beltéri fordulat -> magasabb fogyasztás ( azonos beállított hőmérséklet mellett ). Valószínűleg a beltéri hőcserélő gyorsabban hűl, ezért kell neki a több energia. Auto venti módban csökkenti a beltéri fordulatot -> ezáltal a kültéri fogyasztása is csökken.
Pl. utóbbi pár napban is ránéztem a fogyasztási adatokra és a kézi max. fordulat 50-100W-tal több fogyasztást eredményezett óránként az auto ventihez képest ugyanazon hőmérsékleten. Érdekes amúgy.
Ebben a ködös, párás időben a Stylish fél liter vizet olvasztott 24h alatt. A kültéri hangja változott a csövek körbeszigetelése után. Bár továbbra sem feszül a falnak és a csövek nagy része már a ház szigetelésen belül fut a védőcsőben, morgósabb lett bentről. Viszont már nem ciripel annyira kint. Ezek is olyanok, mint a tücskök, egyszer halkabb, egyszer hangosabb :D Már megszoktam :)
Most már nálunk is 23 fok van. Süt a nap, ami egyrészt a déli oldalon lévő üveges előtéren keresztül temperálja a házat, és a klíma kültéri egysége is a déli falon van, tehát a tegnapi ködös időhöz képest még mínusz fokokban is jobb a hatásfoka.
Nem tudom, milyen a házad beosztása. Nekem déli fekvésű a legnagyobb, a nappali, így napsütésben alig megy a klíma. Most pl. 24 fok van. És mivel a többi is kap napfényt, ha nem is egész nap, délután 3 óra után kezd el igazán fűteni. És a déli oldal szinte teljesen szélvédett. A ház szigetelt ytong. Ettől is függ. Meg sok mindentől. 3 fokozaton kimondottan meleget csinál. És én csak most használom fűtésre a gázkazán hibája miatt, egyébként csak nyáron megy, akkor állandóan.
A te géped lehet, hogy más, szűkebb tartományban hajlandó működni és inkább a takarékosságra megy rá, minthogy szétszakadva, de nyomja neked a meleget. Vagy más típusú a kompresszora és ezt még simán ledolgozza. Vagy tényleg majd kis idő múlva kezd összevisszaságba.
Más program fut rajta. Ezért is kár összehasonlítgatni két klímát. AZ egyik így működik,mert ezt várták el tőle a mérnökök, míg a másiknál más volt a szempont.
Ha ez vígasztal, hasonló külterületi 45nm alapterületű ingatlant(30 phorotherm+5cm dryvit) tartottam 14 fokon az elmúlt 2 héten át 1 klímával napi 10KWh-ért. A wc-ben és a tetőtérben már csak 11 volt.
Most ezt fűtöm vissza full venti fordulaton max. hőfokon. Így 17C beszívottnál 40C-t képes kifújni a 3.5Kw-os klíma.
22 fokra befűtve, tetőtérrel hideg, szeles időben 2 klímával megeszi a napi 25-30-at.
Sajnos itt ez a split klímás fűtés és a korszerűtlen házak hátránya.
Vagy nem auto venti módban, hanem 3-as fokozaton. A volt munkahelyemen Cascade klíma van, ott automatán egyszerűen nem tudott befűteni. 3-as fokozat kellett neki.
Nálam 3-as ventifokozaton megy szinte mindig, hogy a többi helyiségbe is elvigye a meleget, de ha lentebb veszem a ventilátor fokozatot ugyanazon a hőfokon kevesebbet mutat a fogyasztásmérő. Persze lehet, hogy csak egy darabig, hosszabb időtávon még nem néztem.
Tisztán látszik belőle, hogy amit mondani szoktunk miért is annyira fontos. Ja, igen az, hogy AUTOventi módbna a legjobb használni a gépet.
SZóval amikor te meghatározod a legkisebb ventifokozatot attól a gép még szeretné teljesíteni a beállított 30 fokot, de ehhez - a kis légáram miatt- hőfokot fog emelni. A magasabb hőfok magasabb kompresszorteljesítményt és ezáltan nem optimális működést, túlfogyasztást, COP romlást fog eredményezni. Ezzel együtt az egyenlet teljes mértékben leromolhat odáig, hogy magasabb ventifokozaton, jobb COP-al tehát kisebb teljesítményfelvétellel (ez a mért sorodból is kiolvasható) ugyanazt fogja hozni. Kevesebb áram, ugyanannyi meleg.
De igen, kívül is a falon van, a két emelet között, inkább az emeleti rész alján. Csak annyi, amennyi a kivezetéshez kell. Amit ténylegesen fűtök, az kb. 60m2 + a folyosó, ami összeköti a helyiségeket. Nincs olyan meleg érzet, mint a kazánnal, de nem fázunk és ez a lényeg.
Ha értenél a fizikához , pont akkor nem csodálkoznál :))
A klíma két oldalán a kompresszor elött és után van hatalmas nyomás és hömérséklet különbség . Mivel Te 30°C-t szeretnél , de a ventit meg 1-esre állítod , így az adagoló nyit , a höt a höközvetítö közeg halmazállapotváltással felveszi , ami ugye tágulással jár . Majd ezt a gázt a kompresszor süriti és onnan bejut a beltéribe . Itt mivel kicsi a venti fordulata , alig vesz el a szállított höböl . Nyomás a kompresszor után nem nagyon változik . Tehát a kompresszornak még nagyobb áramfelvétel kell ahhoz , hogy üzemeljen . Amint 2-es 3-as fokozatba teszed a ventit , nö a höleadás a beltérin , csökken a nyomás a kompresszor után , halmazállapot váltás segít ebben . Így minél nagyobb a beltérin a höleadás , annál kevesebb energiát igényel a kompresszor . Ezért van az , amit leírtál . Így változik a COP érték .:)
Az a szerencse, hogy nem értek a fizikához, különben csodálkoznék a működési mechanizmuson. 30 fokra állítva a beltérit ha 1-es fokozatra teszem a ventit, akkor behallatszik, ahogy felpörög a kompresszor, és a fogyasztás felmegy 1300W-ig. 2-es ventinél visszaesik 1100W-ra, 3-as fokozatnál pedig 900-ra, turbónál pedig 700-ra, és a kültéri elcsendesül, miközben a beltéri üvölt. Olyan, mintha direkt nem adna le több teljesítményt, mint amit tudna...
Ezzel az a baj, hogy ugye -5 fokon úgy tud 2kw-ot, hogy közben fogyaszt 1.4-et, tehát itt már akár villanyradiátort is használhatnék, annak legalább nem csökken mégtovább a fűtőértéke, ha még hidegebb van...
Mennyi a hővesztesége az épületnek? Mert a klímád a - 5 fokban 2 kilovattot tud, ennrk kb duplája, de lehet triplája is a hőveszteséged. 1 órát miért is kellene vákumolni?
Ha végvákumra leszívta, és nem változott, akkor elég volt amennyit vákumoltak. De ha nem....
Kb. 2 éve használok kiegészítő fűtésre egy (nem röhögni!) C&H S12FTXQ klímát (erre volt pénz). Már a kezdetektől nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de beletörődtem, hogy ennyire szar a ház. Zártkerti ingatlant fűtök vele, 30m2 alapterület kis tetőtérrel, amiből 16m2-en 50cm-es szigeteletlen falak, a többi utólagos toldás. 8m2 konyha 5cm-es nikecellel, és 6m2 előtér könnyűszerkezetes szendvicsfal. A nyílászárók egy része nem hőszigetelt üveges. Összesen kb. 100 légköbméter.
Van központi fűtés, ami a mostani árakon kb. 200.000 Ft árú fát megevett évente, a klíma ennek a felét fogyasztja áramban.
Már a szereléskor se tudta 18 foknál többre melegíteni a házat, de azt kisebb ventilátor fokozaton is tudta. Mostanában már csak kb. 15-16 fokot tud túrbóra állított ventivel, tehát így -3 fok környékén is be kell fűteni. A befújt levegő hőmérséklete 40-45 fok körül van úgy, hogy a fogyasztásmérő szerint 1300-1400W körül fogyaszt.
A telepítés a mostanihoz hasonló hőmérsékleten történt kb. 2 óra alatt kiérkezéstől bekapcsolásig, ami alapján most úgy gondolom, hogy az 50cm-es fal átfúrásával együtt ez elég kevés ahhoz, hogy 0fok alatt rendesen legyen vákuumolva a rendszer, és nem rémlik, hogy legalább 1 órát ment volna...
Értem, akkor nálad nincs szinte semmi csövezés a házon belül, illetve,a ha jól gondolom a kültéri sem a falon van, ez azért sokat csökkent a zajokon. Hány négyzetmétert fűtesz ezzel az egy 3,5-ös készülékkel?
Azért nem okoz problémát, mert a kondenzátorban elfér. Van benne R32-ből 600 gramm körül, átlagos 3.5-es gépet nézve. Méterenként 20 gramm kell pluszban, ez 60-100 gramm. A kondenzátorban van hely neki, illetve ahol van, folyadékgyűjtő, nagyokban akkumulátor erre.
Nem kell, hog ott essen az eső. elég ha kint párás a levegő, jobban hallani a hangját. Többen mondták már, hogy néha hangosabb. A vége az lett, miután megfigyelték, hogy ha pára, köd van kint, akkor.
Lehet baj is, de van aki a leolvasztás hangját is hangosnak hallja. Egyén függő.
3-3,5m, nem tudom pontosan. Nekem ugyanazon a falon van kívül,ahol a beltéri, csak kb.3m-rel lejjebb. Most használom fűtésre is, mert a kazán csöpög, a szerelőm meg külföldön van. Ezért most a klímát használom fűtésre, de semmiféle zavaró zaja nincs. Most, hogy hidegebb van, egy kicsit nagyobb teljesítménnyel megy, de nem teljes erővel. A nappaliban 24-24,5fok van, a hálóban és a konyhában 22,5, a folyosón és a fürdőben 23fok. Éjjel ez 3 fokkal alacsonyabbra van állítva.
Azt tudom, hogy az nem jó, hogy ha kevesebb a gázmennyiség a rendszerben, mint ami elő van írva, de mi a helyzet akkor ha a gáz mennyiség magasabb az előírtnál? Egyáltalán túl lehet tőlteni a rendszert. A készülékben ha jól tudom gyárilag van kb 7 méter csövezéshez elegendő töltet, de mi van ha csak 3 méter a csőhossz, mit csinálnak a maradék 4 méretére való gázzal? Ha biztosra akarok menni, hogy biztos elég legyen a gázmennyiség a rendszerben rálelhet tölteni utólag anélkül, hogy a benne lévő mennyiséget lefejteném, méregetném, stb...?
Ám legyen , ahogyan írod a maximális teljesítmény .
Viszont a fal és a klíma között csak nem esik annyira az esö , hogy nagyon megemelje a házban hallható zúgást olyan szintre , hogy egyszerüen zavaró legyen bent . Akkor ott valami baj van .:(
Elvben igazad van. Azonban a légcsat beltéri ára 3x annyi, mint az oldalfali, azonos teljesítményt nézve. Azonkívül a légcsatorna hálózat kiépítése is több százezres tétel. Plusz meleg padláson dolgozó hűtőklíma többet fogyaszt, mint egy komforttérben lévő egység.
Ha nem lesz beépítve a tetőtér, talán érdemes elgondolkodni légcsatornás rendszerben is, azzal még a fürdő - esetleg előszoba, ha van - fűtése is megoldható kulturáltan.
Négy klíma eléggé túlzás lehet, pláne ha mindegyik fűtésre való. Ha már négy, akkor a nagyobb helyiségekbe mehetnek nagyobbak, hálóba pedig elég a legkisebb 2, 2.5 kW modell. Szerintem a szaki jó átfogó képet adott, pláne hogy érdemben tudott nyilatkozni ennyi gyártóról.
Négy pontra elosztva a fűtést, komoly szigetelés mellet, gyakorlatilag észrevétlen lehet a fűtésed. Gondold meg, hogy hűtés kell-e mert befolyásolja az optimáléis elhelyezést.
Illetve a vizes helyiségek fűtése még kérdéses, de akár egy időzített hőlégfúvóval tökéletesen megoldható (kb 10 000Ft), vagy villamos padló és modjuk falfűtés a zuhanykabinban, infrapanel, határ a csillagos ég ;)
Párás nedvesebb, ködös időben azért hangosabb, mert a vízcseppek vezetik a hangot.
De nem a gumibak hiánya miatt zavar, hanem érzékeny vagy a hangokra.
Szerintem.
A másik, hogy ez nem sima 3,5 kilowattos, fűtésben 6 kW felett tud max, ergo ~ kétszer akkora teljesítmény mint az átlag. Ezért a kínai 3,5-es gépeknél is nagyobb a hangja.
Nekem ugyanilyen van és nem csinálja. Leolvasztásnál van minimális hangja, de ha alszom, nem hallom, ha nem alszom, akkor sem zavaró, szinte észre sem veszem.
Azt hittem minden klíma csinálja ezt a gáz sustorgást, akkor a hálóba majd megpróbálok olyat beszerezni ami ezt nem csinálja. Kár, hogy előre ezt nem igazán tudni.
Budapest külső kerülete, egész konkrétan a 20.kerület kertvárosi része. Ugyan még sokminden nincs fixálva, mert a statikus mondja ki mindenre a végső szót, de az én elképzelésem, amihez a költségvetsét igazítom a következő:
- Normális betonalap van, erre megy 20 cm 100-as EPSkét rétegben, eltolással, majd rá 4 cm beton. - Házfalon (B30-as tégla) 15 cm grafitos EPS, lábazaton XPS, illetve XPS menne az ereszdeszkákra is - betonfödém van, itt két megoldás lehet, még nem dőlt el: nem epítjük be a tetőretet és 20 cm kőzetgyapot a födémre / beépítjük és 15 cm 100-as EPS a födémre, és 15 cm üveggyapot a tetőgerendák közé
Tipikus kádárkocka, amihez egy 30 nm nappalit építünk még hozzá pluszban hátrafelé. Ez az első, ahogy az idő engedi, aztán laikusként gondolom a klíma lenne az következő lépés, legalábbis az előcsövezés még a szigetelés megkezdése előtt.
Venti 1-es fokozaton nehéz kifüteni és elvárni a klímától , hogy a legtávolabbi helyen is annyi legyen a hömérséklet mint a klíma elött 1 méterre .
Szerintem a beállítás nincs jól megválasztva .:(
Mint lentebb írtam , nálam a 2,5kW-os Amber füti a házat éjjel . Igaz , nálam 4-es fokozaton megy a klíma beltéri ventije olyankor . 63nm a fütött terület , nem egy helyiség . 24°C-ra állítva van 24,7°C a nagyszobában . Ez nem pontatlanság a klímától , mert ha rákérdezek a házikós szimbólummal , akkor 24°C beállításnál mutat 23°C , mert a fürdö felöl hidegebb levegö keveredik a beszívott levegöhöz , ami a szobák felöl érkezik . Ha eléri a 24°C-uszt a beszívott , akkor kezd ki-be kapcsolgatni . Szerintem így kell müködnie :)
A fenyő megjelenik automatikusan ha fűtést választok. Amugy tévedtem a teljesítménnyel mert 5.2-es a klíma. 40 nm kéne befűtenie, nem értem hogy miert kell 26 fokra állitanom hogy 24-et produkáljon? Fura
Azt elfelejtettem mondani hogy tobb variacio van. 1. Nincs háziko jel.
2. Ures háziko
3. A házikoban a jel
4. Házikon kivul a jel
Nem tudom mit allitok be rosszul de nem akar 23 foknal tobbet csinalni. A klima eros,3.5. Ha eleri a 23 fokot (pedig mar 25 fokra tettem) akkor hüvibb levegőt fúj :(
Csatolok kepet. Most kivettem a jelet a házikobol de nincs valtozas 22 fok van
Mindíg abban a helyiségben vagy egész nap ? Nálam is olvasztgat , de tudod én közben járkálok ide -oda , teszek -veszek , észre sem veszem , hogy müködik :) Ne figyeld egyfolytában!
Üdv! B30-as tégla családi ház nagy generálját kezdem a napokban. A fűtés teljesen csere, ezért kizárólagos fűtési megoldásként szeretnék beruházni klímákra és egyúttal elfelejteni a gázt teljesen. Összesen 4 szoba (amerikai konyha, nappali, 2 háló). Tervrajzok alapján azt mondta a szakli, hogy a hálókba (18-18 nm) elegendő a 2-2,5 kw gyártótól függően. Nappali és az ebédlő konyha 30-30 nm-re pedig 3.5 kw jól elhelyezve. Teljes szigetelés lesz mindenhol, plusz nyílászárócsere.
Voltam már pár bemutató teremben, beszéltem pár klímással is, de eléggé eltérő véleményeket és tapasztalatokat mondtak azokra a klímákra, amik engem érdekeltek volna. Az alábbi klímákról van valakinek személyes tapasztalata?
Opciók: 3 db Gree Amber + 1 db Gree U-Crown (a fő hálóban mindenképp ragaszkodnék egy extrán csendes készülékhez és a többibe mennének az Amberek, bár olcsók mégis ezt ajánlották a leginkább, elvileg jók a tapasztalatok vele, leszámítva hogy kicsit hangos valójában tényleg nem tűnnek rossznak)
4 db Gree U-crown
A klímás szerint nem feltétlen döntök jól, ha csak számok szerint próbálok dönteni. 19 decibel fűtésnél is, -30ig fűt stb, stb. De szerinte nincs az sehol sem alátámasztva, hogy ezeket a számokat tényleges tudja is produkálni, pláne hogy hosszútávon is így van-e. Nem leszólta, de az ár kategóriájában inkább ajánlana mást, pl Fujitsu, mert bár a Gree csúcsterméke mégis csak kínai, akik szeretnek a számokkal dobálózni és az anyaghasználatuk sem feltétlen a minőségről híres.
4 db Fujitsu LTCA
Igazából semmi extrának számító dolgot nem tud funkciókban vagy számok szintjén, viszont jó márka, üzembiztos, jó vélemények és még éppen talán belefér kategória árban, akárcsak a U-Crown. Viszont a 22 decibel nem igazán meggyőző hogy elég halk lenne hálóba, ha az ember kifejezetten érzékeny a zajokra. Sajnos nem volt lehetőségem sehol sem kipróbálni, mint is jelentenek ezek a számok a valóságban.
4 db Fujitsu LMCA
A klímás szerint bár jóval olcsóbb, nem kevésbé megbízható mint az LTCA, és bár ez nem fűtésre optimalizált mégis eltudja látni ezt a feladatot gond nélkül, nem hal meg -15 felet sem csak jelentősen romlik a hatásfok, az altt viszont telejsen jól használható készülék, plusz szerinte leolvasztáskor az LTCA a hőmérséklet különbség miatt a bonyolult billenős burkolata miatt kattogó hangot ad ki, ha nem is azonnal de évek multán jó eséllyel igen, illetve számok ide vagy oda szerinte halkabb is a LMCA.
4 db Panasonic Nordic Ethera
Végeredményben teljesen lebeszélni akartak róla, azt állították hogy a Pana csúcskészülékeit leszámítva jelentősen romlott a márka imázsa, mert ami korábban sosem volt jellemző az elmúlt 2 évben a legtöbb javítást Panakon kellett végezni.
4 db Daikin FTXS
Ez sem fűtésre optimalizált, de cserébe japán, csendes és megbízható. Ellenben a klímás szerint olyan, mint egy fapados merci, jó-jó csak nem az igazi, nem ajánlja, nem csak ezt, hanem igazaból Daikinból szinte semmit, ami az én büdzsémbe beleférne, szerinte 6 kilótól indul a jó.
Összegzésképp mennyire valósak ezek az állítások? Alapvetően nem szeretek okoskodni, a szakemberek dolga hogy megmondják a tutit, a saját szakmájukról. Viszont érdekelne más véleménye is, akár magánszemély, akár klímás. Illetve valaki esetleg tud pesten olyan bemutatótermet, ahol meglehetne nézni mind a két Fujit egyszerre? Esetleg olyan ahol beüzemelt készülék is van próbálgatni? Vagy ilyenekbe ne is reménykedjek? :D Tudom sok kérdés, és a legtöbb elég amatőr, viszont nem olcsó beruházás részemről és szeretnék megfontoltan és jól dönteni, amivel hosszú távon is szívesen él együtt az ember. Ha ezeken felül lenne bárkinek jó tippj,e zat is szívesen venném.
7 méter csövezés, nincs alatta csak a normál hozzájáró gumibak, Mitsubishi fh35ve típus. Lehet, hogy másnak ez még nem zajos, de teganp este a ködös időben hangosabb volt mint általában szokott, ezért inkább lekapcsoltam, és most fával fűtök. Egyébként engem már az is zavar mikor leolvaszt, és fújtat egy nagyot, majd egy darabig a gáz sistereg a csövekben.
Direkt nem akartam írni , hogy szerintem szerelési hiba , mert nem akartam felkorbácsolni a kedélyeket . De ha Te kérdezed , az más . Te szakmabeli vagy :)
Zajos ? Hol kezdödik a zajos? Meddig csendes a csendes ? Átszóltak a szomszédok ? Vagy Te nem tudtál aludni a zajtól ? Én nem értem :( Nálam most két klíma megy felváltva . Nappal a régi Ozóne , éjjel meg az Amber . Egyiknél sincs bent hallható zörej, pedig az Ozóne a konyha fölött van a padlásban , az Amber meg a konyha falán kívülröl .
Nem tudom , hogy küzd-e az Amber-em, de teszi a dolgát 24°C-ra állítva ( konyhában felszerelve ) . 24,7°C van a nagyszobában és a legtávolabbi hálóban meg 23,5 °C . Reggelre 3 liter víz gyült össze az olvasztásokból a gyüjtökannában :)
Na szóval, én 6. éve fűtök Panasonic re12qke , nem fűtésre tervezett, pedig csak ez van 45nm-re, kifogástalan, 1es(!) beltéri sebességen megy folyamatosan, -10 fele kell 2-es fokozatra rakni a beltérit inkább Pana lett vna az új Daikin ftxf helyett.. Olyan szépen szabályoz a Pana, lemegy 145w-ig tartósan, ja és bealszol mellette.. Sajnálom, hogy az utódja beltérijének szélességét lecsökkentették.
Nekem a benti hőmérsékletet méri, csak eddig a távirányítón kerestem a kijelzését.. Viszont a kültérit nem méri ami pici csalódás. Azt gobdoltam, az Ambeer ezt már tudja.
TEMP gomb A beállított hőmérséklet a szobahőmérséklet és a kültéri hőmérséklet kijelzése a beltéri egység kijelzőjén. A kültéri hőmérséklet nem minden modell-nél jeleníthető meg.
Fontos! A beltérin jeleníti meg kb. 2 másodpercig.
Sziasztok! Gree Amber 3,8kW (GWH12YC) klíma távirányítójának a leírás szerint kellene tudni kijelezni a benti hőmérsékletet? Elvileg a leírás szerint kellene, ha jól értelmezem. Sajnos nem tudom behozni.. 😢
Mindkettő megoldható, ha a szigetelés előtt teszik fel, ki kell emelni a kültérit, és a szigeteléssel macerásabb lesz nekik. Utólag is meg lehet csinálni jóra, mint sok szigetelt háznál.
Harmadik, hogy előkészíteni a szigeteléshez, és majd szigetelés után feltenni a klímát. Ez is járható, csináltuk többször.
Jövőre lesz légkondi felszerelés és házszigetelés 15 cm-es EPS-el.
A kérdés az, hogy mi a jobb sorrend. Először szigetelni, utána szereltetni a légkondit? Vagy először menjen fel a légkondi (a majdani szigetelés vastagságára azért figyelve) és utána szigetelni?
Én a kezdetektől fogva 1-es fokozaton fűtök vele este mert rühellem a zúgást. A hatásfok valószínűleg egy kicsit rosszabb lehet mert melegebb a hőcserélő de más baja nem hiszem hogy lenne tőle.
Végy két darab höméröt helyezd el a szobában egyiket a klímához közelebb , a másikat meg a legtávolabbi helyre . Mérd meg a hömérsékletet eredeti felhasználási módban , majd mérjél az új elképzelésed szerint . Ha lehet esetleg a klíma fogyasztását is mérheted . Így kapsz egy képet arról , hogy mi történik és mi éri meg neked .
Egy Panasonic klímával 3 éve fűtök egy lakószobát. Minden ok, viszont mostanában időnként a beltéri ventillátor-sebességét (a mókuskerékét) kisebbre állítom, mikor még nagyobb csendet akarok. (Normális esetben AUTO állásban van.)
A kérdésem, hogy ilyenkor mi történik az alábbi 2 közül:
A. Esetleg nem fogja tudni tartani a beállított hőmérsékletet a szobában, mivel a hőcserélő ugyanolyan meleg, a légáram viszont kisebb, ergo kisebb a teljesítmény.
B. A klíma okos, és kompenzálásként megpróbálja feljebb küzdeni a hőcserélő hőmérsékletét, amivel nagyobb teher kerül az egész rendszerre, jobban pörög a kompresszor, nő a fogyasztás, csökken a hatásfok, stb...
Ha a B következik be, akkor nem nagyon csinálok többet ilyet, azért kérdezem.
Vagy dugja be a villát fordítva a konnektorba , mert kazánoknál volt ilyen hiba , hogy nem volt mindegy a fázis melyik dróton jut a kazán vezérlésére .:)
gondolom ötleteket szeretne, hátha nem kell karácsonykor szerelő, telepítő, anyámkínja után rohangálnia, anélkül, hogy értené, miről is kérdezed. ehhez mondjuk tényleg lehet klímaszerelőnek kell lenni, hogy ne jöjjön rá az ember.
esetleg szervizmenüből újraprogramozni (anno csamcsungban konkrétan volt ilyen sorozat).
vagy hogy melyik istenhez imádkozzon.
én max azt tudnám mondani, áramtalanítsa 1 órára, próbálja meg hűtés módban is.
A gép fél éves nagyjából és idáig tökéletes volt. Polar 3,5kw-os alap gép, külön futoszál nélkül.
A beltéri reagál a távirányító használatakor. A kültérin csak a ventilátor forog talán közepes fordulaton. A kompresszor nem indul. Hiba jelzése nincs a gépnek.
Ez alapján mi baj lehet? Remélem nem a kompresszor vagy az alaplap a kültériben.
"2.16.1 Starting Rotation Starting Control To avoid excessive oil discharge from compressor or to promote oil lubrication during startup. To prevent liquid flood back to the compressor. To limit starting current. When compressor starts to rotate from OFF to ON, compressor rotation is set to run gradually to each upper limit at a specific timer setting."
No akkor ebben is vannak különbségek úgy látom, érdekes téma mindenesetre. Érdemes hát megnézni adott gép gyártója mit ír elő
Amúgy a pillanatnyi fogyasztáson én se csíptem el, az tűnt fel hogy amikor nem azzal fűtöttem, akkor is nőtt a fogyasztás a klíma körön adott hónapban. Nyáron nem volt ilyen, csak télen. Aztán olvastam utána, és valóban ezt csinálja hőmérséklet függően a kis drága...
Nekem egy 11éves inverteres van és ha leállítom , akkor a fogyasztásméröm 3-4 Watt között játszadozik . Viszont , ha bekapcsolom , akkor a gép elöször a leolvasztás szimbólumot mutatja egy kis ideig . Szerintem ez az az idö , amikor a menetekbe áramot juttat a melegítéshez . Majd amikor az olvasztás szimbólum eltünik , utánna indul a kompresszor .
Mondjuk pont régi gépről is szólt az eredeti kérdés, de kíváncsi lennék mitől nem habzik manapság. Más az olaj?
Nekem az r407c az úgy beleoldótott az olajba mint a sicc, hidegen nem sikerült levákuumolni. (Állt a gép vákumolás előtt napokat, mínuszban). Úgyhogy meg kellett várni amíg felmelegszik.
Lehet hogy a legújabb gépek már ilyenek, de erősen kétlem azért.
Az enyém is inverteres, 2014-es Panasonic modell, papíron minimális készenléti fogyasztással. Aztán méregettem télen hogy fogynak a kWh-k a klíma körön...
A kompresszor be van bugyolálva hőszigeteléssel, a fűtést a motor tekercselésével belülről megoldja.
Szóval szerintem fűt az mind, csak nincs benne a szabvány mérési ciklusban, ahogyan sok más sincs benne....
Szerintem a mostani gépekben ez nincs , mert a készenléti fogyasztás 0,5 - 1 Watt között kell , hogy legyen az EU-s elöírások szerint . Hamarabb bekapcsolás után az elektronika addig nem indítja a kompresszort , amíg az nem biztonságos .
Ez "Bekapcsolás előtt kell bedugni pár órára, főleg a régebbi gépeket hogy az olaj felmelegedjen" azt jelenti számomra, hogy készenléti állapotban (áram alatt a rendszer, kikapcsolva a távkapcsolóval) folyamatosan fűti és adott hőmérsékleten tartja a kompresszort a rendszer? Évek óta olvasgatom ezt a topicot, eddig ez nem tűnt fel.
Kissé hihetetlen is, ehhez jelentős teljesítmény szükséges, a szabadban, hidegben lévő kültéri esetén.
Bekapcsolás előtt kell bedugni pár órára, főleg a régebbi gépeket hogy az olaj felmelegedjen és a benne oldott hűtőközeg kipárologjon belőle. (Az olaj oldja a hűtőközeget, és ha így indul el akkor felhabosodik, és kinyomja a habot (azaz az olajat is) a kompresszorból).
Ez az idő le van írva általában a kezelési könyvben.
Egyszer-kétszer nagy gondot nem okoz, de rendszeresen nem tesz jót a gépnek.
Én se hittem el míg a második kompresszor csere után a hűtőkamránkban nem vezettük be ezt a módszert. A vezérlés nem engedi elindulni X órát miután visszajött az áram, így van idő felfűtődni. Azóta béke van
Hali, lefordítanád ezt, hogy én mint emberi halandó is megértsem? Van egy fűtőklímám, ami a szobában be van dugva egy dugaljba (azt nem tudom, hogy innen a kültéribe megy-e az áram és onnan a beltéribe, vagy fordítva, de lehet, hogy ez mindegy is.). Mit nem szabad csinálni a klímámmal? Kihúzni mielőtt gombbal kikapcsolom? Ez azért érdekes, mert majd tisztításhoz áramtalanítani szeretném tavasszal és elbacni nem szeretném, viszont szép óvatosan ki fogom tudni takarítani a kültérit jutyub videók alapján.
Ha áramtalanítva kapcsolták ki akkor valószínűleg úgy is kapcsolták be. Azaz a karterfűtés nem tudott menni, és hideg olajjal indult, akár el is hordhatta az olajat, a kompresszor meg megszorulhat.
Én ezt nagyobb problémalehetőségnek érzem mint az indítókondit.
Nem szivesen irtam ide. Biztos, hogy a felhasználóval van a gond. Mert megtudtam, hogy áramtalanították minden egyes kikapcsolás közben annak ellenére, hogy az áramtalanításkor mindig csattant egyet a kapcsoló.
A kapcsoló használatával elmondtam hogy csak kikapcsolás után használható, annak aki így használta a kapcsolót a rokona még külön mondta is hogy ezt nem szabad csinálni.
tudom hogy mérni kell de még ilyen fakezűvel nem találkoztam és jó lenne tudni hogy mi lehet a baja még leszedés előtt.
vasárnap nem találtam villanyszerelőt meg hétvégén se és ezért gondoltam megkérdezek itt valakit. - Ráadásul most decemberben senki sem akar dolgozni egyedül meg elég macerás leszedni mert hogy nem érem el a gépet. És ha ez nem lenne elég a tulajt most meg az zavarja hogy esik az eső és ki akarok menni a teraszra leszedni a gépet így abból nem lesz idén semmi.
Szerintem az indító kondenzátor az ami tönkremehetett. de egyébként még annyi hogy a tulaj azonnal akarta hogy leszedjem és reflexből még sz@rozta is a gépet. mindezt annak ellenére hogy fél évig gond nélkül tudta használni ès a s***** is kinyaltam idáig.
Ti ilyen helyzetben mit csinálnátok? A szerelő társamnak egyébként a rokona.
Én megpróbálnám áramtalanítani, várni 10 percet, aztán bekapcsolni fűtésüzemben, és várni megint vagy tíz-tizenöt percet. Ha ekkor sem lesz jó, akkor szervíz.....
A villanyszerelő fórumról küldtek ide a többiek. Van egy polar 3,5 kW os klíma ám amit állandó jelleggel áramtalanítva ki kapcsolta ki. Tehát kikapcsolás közben áramtalanítva lett. Most látszólag semmi baja nincs csak nem csinál se hideg se meleget, A távirányítóra reagál a ventilátorok elindulnak és kéne be lehet kapcsolni valamint hibakód nincs.
Az, hogy mit ajánlunk, nem turkálás a pénztárcádba. Ha jót akarsz, Daikin, Fujitsu, kifejezetten fűtő készülékek. Gree Comfort x, vagy ennek társai, Pl. Polar X. Én személy szerint Panasonicot, Samsungot, LG-t nem javaslom.
Ha jót akarsz, olyat veszel, amiben már nem kapilláris cső az adagoló egység, hanem léptető motoros eev. van. Olvass utána.
Hello! Fűtőklimat szeretnék, mit ajánlatok? 7kw körülit.
Gree Amber gondolkodom de mindenhol azt mondják hangos?
Meghallgattam,illetve egy halkabb klímát is. Sztem a gree azért volt
hangosabb mert az jóval nagyobb levegőt is nyomott...
Talán érthető csak a telefon beleszerkeszt aljasul. Kijavitom és kuldeskor megint belejavit. . Meg egy dolog látom fűtésre keresel klímát azért azt jobban körül kell járni mintha hűtés lenne a fő irány. Alacsony homerseklet esetén teljesítmény kell jegesedés a kültéri alatt annak elvezetése. Készülék kiválasztása körültekintő kell legyen.
Attol függ..... Az alaptelepitest 2-3 M rezcsoparhosszig adják meg általában ez változó 55-75e Ft között mozog jellemzően. Ha ennél hosszabb v a rezcso,egyéb munkák vannak vésni kell,vagy olyat ami eltér a cég által megadott ajánlati paraméterek től az mind + pénz. Ugyanis fenn kell tartani egy vállalkozást és ennek a koltsegeit-nem meglepő midon- annak ügyfeleink származó bevétele az alapja.
Érdeklődnék, hogy a TOSOT Venus klímát mindehol A+++ fűtésnek írják, de amit kaptam annak az energia címkén ami ide vonatkozik ott csak A+ van igaz van rajta A+++ is de az nem erre a régióra.
Bocs a hülye kérdésért, látszik, hogy nem értek hozzá, de a kültérit le lehet venni anélkül, hogy a csöveket bontanák, és a gáz ne menjen el belőle? Az ilyen mosás része az éves karbantartásnak, vagy erre ritkábban van szükség?
Nem. Természetesen le kell venni a konzolról és olyan helyen kell lemosni, letisztítani, ahol nem okozol kárt vele. Egy fehér falon az a fekete lé, ami lefolyhat a hőcserélőről, az szinte biztosan nyomot hagy.
Néztem youtubon videot klima karbantartásról. A kültérit tényleg úgy kell lemosni slaggal, hogy folyik a falon le a koszos víz? Ezt csak így lehet? Vagy a falon ez nem fog nyomot hagyni?
A teljes csőhossz 7 méter, de a kültérinél nincs semmi plussz. Majd megpróbálok képet készíteni, csak a szomszéd felöl van a kültéri és nem tudok csak úgy átmenni.
akkor majdnem hiába teszed alá mert a kifeszített rézcső átviszi a rezgést. Ezért kell lírát vagy ívet hajtani a csőből a gép mögé hogy a rezgések ne menjenek át annyira meg a minimális előírt csőhossz meglagyen ami 3 m általában a spliteknél. Konkrétabb segítséghez egy képet tegyél fel a kültériről ahol látszanak a csövek is.
Ezt én is be tudom tenni a kültéri alá vagy kell hozzá szakít hívni? A réz csövek úgy emlékszem elég feszesek, mert mikor telepítették a szerelőnek rendesen húznia kellet a csövet, hogy elérje a csatlakozót a kültérin.
Tudnátok küldeni egy linket hol tudok beszerezni klímához értelmes, jól bevált gumibakot ami csökkenti a kültéri rezgéseit? 0 fok alatt, illetve mikor olvaszt elég hangosan búg a kültéri, nem tudom, hogy a gumibak ami alatta van megfelelő-e, illetve ha kicserélném esetleg csökkenne-e ez a búgás.
Azért köszönöm a szakmailag kritikán aluli válaszodat is.
Talán nem volt elég világos, de nem a két termosztátos verzió érdekel, hanem a másik megoldás és arról nincs leírás. Ha úgy gondolod, hogy tudod miről van szó és hajlandó is vagy segíteni, akkor még beszélgethetünk, máskülönben nem sok értelmét látom.
Nekem kb. ez jutott eszembe a filmet nézve: Kap az ember egy vén, beteg lovat ajándékba. Na, ha már van lova, akkor használni is akarja valamire. Töri a fejét, mire is használhatná a lovat. Kitalálja, hogy a terményt a lóval fogja szállítani a piacra. Utánfutós autóval szokta, de most majd vontatja a lóval. De probléma adódik. Nincs vonószem az autó elején. Ezért az utánfutó végére köti az istrángot és a lóval hátrafelé vontatja a szerelvényt. Tükörből kormányoz és a ló irányításához kiépíti a gyeplő megvezetését a pedálokig. Így a gázpedál, vagy a kuplung pedál benyomásával irányítja a lovat. Közben járatja a motort, hogy legyen fűtés az autóban. De mivel felhasználta a gázpedált a ló irányítására, ezért kézigázt szerel az autóba, hogy tudja szabályozni a motor fordulatát szükség esetén. Mivel az autó eleje lett a szerelvény végpontja, ezért hátsó lámpákat szerel az autó elejére és reflektorokat a futó hátuljára. Voala. Működik. Lóval szállítja a terményt a piacra.
A fűtés része nekem elég vad, a villanyos király. Van esze, látszik hogy nem elektromos, de nagyon jó. Pár helyen a számolás ráfért volna tervezésnél pontosabb tervezéshez.
sziasztok, "örököltem" egy DAIKIN split klímát de a távirányítója nincs meg. Vettem egy univerzális távkapcsot de nem tudtam ráhangolni... :( esetleg tippetek lenne hogyan tovább? köszönöm!!!
Bár nemsokára jön rá szigetelés, de a tulaj szerint az 5 Kw-os Polar simán befűti most még a 40 négyzetmétert, ami még nincs szigetelve, tégla fal vakolattal. Inkább beállítás hiánya/probléma van.
Valamiért nem megy fel a kért hőfokig volt egy áramszünet addig a beállitott h[őfokot hozta mos nem hozza két három fokkal kevesebbet hoz .elvileg nem okozhatna semmit ugyhogy nem értem az okot
Szintén 8 cm oldalfalon melléképület 25m2 jelenleg még födém szigetelés nélkül! 25 fokot is simán tartotta -5-ben is a Daikin Comfora 3,5kw + kinyitottam az ajtót a 30m2 dupla garázs felé, ahová az átszivárgott meleg 16 fokon temperált ( tehát összesen már 55 m2 ). Napi 15kw-22kw fogyasztott. Napokon belül felteszem a 20cm gyapotot a 25m2-es mennyezetre. H-Tarifával megúszom a hidegebb hónapokban 12e körül. 30 fokra kapcsolva max. ventifokozaton 62 fokos kifújt levegő hőmérsékletet mértem lézerrel. ennyire gyenge lenne egy 5kw-os polar?
Automatán volt 22 fokra állitva két hőmérőn merjük mind a kettö 22 mutatott közben volt egy áramszünet hazaértünk 19 volt a hőfok .azota 24 -25 re van két napja állitva igy van 22 fok a lakásban .