az igen! elképesztő milyen szép nagy erőteljes növényeid vannak! :) úúú és az a paradicsomfa a 4. képen elképesztő :)
van a házi veteményes topik, szívesen látnék ott a többi zöldségféléről is képet! én is bio módon csináltam mindig... de egyszerűen van amivel nem boldogultam mert megették a földibolhák vagy atkák vagy a krumplibogár... erre is tudsz megoldást? :) és elkönyveltem veszteségnek és többet ültettem :)))
Valami kis segítséget talán tudok adni az értelmezéshez.
A sók vizes oldatban felbomlanak anionokra, és kationokra. Pl. a NaCl, konyhasó, felbomlik a pozitív töltésű Na+, és negatív töltésű Cl- ionra. A növények a számukra szükséges anyagokat vagy a levegőből veszik fel, vagy vizes oldatból. A felvétel, a szervezetbe történő beépítés biokémiai folyamat. Több folyamat zajlik egymással párhuzamosan, és egyik, a másikat gátolni tudja. Akkor, ha a kationok egymáshoz képest nem az optimális mennyiségben vannak jelen, esetleg egyes anyagok felvétele megnehezül. Ez az oka annak, hogy bár a talaj lehet kalciumban gazdag, ha sok a kálium, nem tud a növény eleget felvenni.(Azt hiszem ez így van, de lehet, hogy más esetén is így van.)
Ebből adódik az, hogy eltérő paradicsomok, eltérően reagálnak, mert más az anyagcseréjük, hiszen a színük, ízük is más(szerencsére).
Persze a szárazság is okozhat hiánybetegséget.
Van még egy szempont, a hőmérséklet. A kémiai reakciók a hőmérséklet változásával változtatják sebességüket, de nem egyformán. A növény számára optimálistól eltérő is felboríthatja az optimális viszonyokat.
Nálam minden teljesen bio, permetezés nuku, kivétel a csalán és pitypanglé. Istálótrágya és Alginit fészekben vannak a paradicsomok, a talaj vastagon takarva szalmával, öntözés alig-alig. Betegségben nyoma sincs, felkopaszodás nulla, egy-két alsó levél csavarodik az utóbbi pár napban.
Ehhez még hozzáteszem, hogy persze semmit sem értek az szakértők által leírtakból, fogalmam nincs pl., mi az a kation-egyensúly, s mit kéne kezdenem vele. Másrészt meg a hőség ellen sem tudok mit tenni,
Szerencsére, ha a saját paraszti eszemre hallgatok, akkor sokkal egyszerűbb a dolog, és jövőre van remény a probléma elkerülésére. Mert azt vettem észre, hogy a jól megtrágyázott töveknél ez a baj legfeljebb a felső emeleteken jelentkezik, míg a gyengén ellátottaknál szinte minden termés ilyen. Ha csak ez a baj, ezen könnyű segíteni.
a paradicsom az 1800-as évek vége felé jelent meg egyre gyakrabban a házikertekben. Az itt termesztett paradicsomot az asszonyok besűrítették és eltették télire. Eleinte az igen nagy, akár 1 kg-os bogyókat termő, gerezdes, Garfield elnök fajtát termesztették, belőle a fóti termesztők szelektálták a maguk tájfajtáját, amely kevés magjával, vastag húsával igen alkalmas volt befőzésre. A meleg homoktalaj, és a pesti piacok közelsége miatt Fót, Dunakeszi, Csömör környékén folyt jelentős paradicsomtermesztés.
Magyarázat sokféle van. Pár napja a Kossuth R hajnali műsorában Bozsik gazda interjúvolt meg egy ún. szakértőt a témáról, s a hölgy azt mondta, az "őrült meleg miatt" nem tudják a paradicsomok a Ca-t felvenni.
Egy helyen érthető összefoglalást láttam az okokról és azok kombinációiról - itt sok mindent felsorolnak (fő kationok egyensúlyproblémája, túl kevés vagy túl sok víz stb ), csak egyet nem, a nagy hőséget. - http://www.growtomatoes.com/tomato-plant-nutrition/
Én azt gondolom, jövő évre vonatkozóan az idei évből nem lehet semmi féle konklúziót levonni, az idei év szánalmas a kalciumhiány tekintetében, biztos vagyok benne hogy nem mi tehetünk róla. A kérdés csak az hogy akkor mi? Mert ugye bár kicsi a valószinűsége, de megismétlődhet. Amit lehetségesnek tartok a koranyári hideg. Már júniusban is látszottak tápanyagfelvételi zavarok a hideg miatt, majd jött általánosan a virágok elrúgása, a rossz kötődés. Nagyon sokaktól olvastam. Valószinűleg az történt hogy a tavaszi nyár hatására a növény megindult, majd a hideg hatására fejlődése megállt, átgondolta az anyagok felvételét, megpróbálta erős nitrogénfelvétellel pótolni a lemaradását, ami a megeg viszzatérésekor robbanásszerű növekedést eredményezett, "megmérgezte magát" nitrogénnel, elrúgta a terméseket, majd ismételten felborult az anyagcseréje, és jött a többi hiány. De ez csak az én elméletem, biztos ezer pontban cáfolható, de egy egyszeri paraszt annyit mondana: "nem jó év vót rája" És azt hiszem igaza lenne.