Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2016.12.23 0 7 60428

Egy kis  ajándék Karácsonyra az MTSZ-től.

https://turistaterkepek.hu/portalwa/home/

Pulmy Creative Commons License 2016.12.23 -6 3 60427

Idei túranaptárunk zárásaként a RP-DDK soron következő szakaszát jártuk le,melynek során elköszöntünk a varázslatos Mecsektől és a nem kevésbé elbűvölő Gerezsdi-dombság lankáin folytattuk. Előzetesen Mecseknádastól Szálkáig szerettünk volna eljutni,de a rövid napok végett elszámoltuk magunkat és csak Kismórágyig jutottunk el,majd 26 km-t megtéve. Innét még bő 6 kilcsi lett volna vissza,de a múltkoriból okulva nem szerettük volna sötétben befejezni ismeretlen terepen a túrát.

Mecseknádasdon a Schloßbergtől a kék négszögön másztuk meg a Vörös-hegyet. Az útvonal a Mecsektől megszokott színvonalat hozta,hangulatos ,vadregényes vízfolyások,most száraz mederrel. A gerincen visszanéztünk a Mecsek vonulataira,majd belevágtunk a Gerezsdi -dombság végtelen erdeibe.  Jägercsárda felújított,tüchtig házai után fagyott,méretes,befagyott gödrökkel tarkított végtelen egyenes,majd őszi erdő után a Hesz-kereszti útelágazás jött. A kereszt után éltük át eddigi legmeghatóbb vadas találkozásunk. megálltunk frissíteni és közben 30-40 méterre tőlünk  egy 70-80 fős szarvascsorda vágott át a széles nyiladékon,úgyhogy bőven volt idő fényképezni is. Fergeteges élmény volt. Érdekességként: a csorda megszakításokkal vonult át,kisebb csoportokban,melyek mindegyikénél volt egy "felderítő",aki kiállt az ösvényre várt pár pillanatig és a többiek utána következtek csak. Ő megvárta míg a kis csoport(család) átkel és utánuk eredt. Ilyet még nem láttam.

Innét jött sorba a volt Nyolchárs Pihenő (Hobobo figyelmébe ajánlom a meghagyott több évtizedes jelzéseket ),a Héthárs Pihenő és a Harsányi kereszt. Ezen a részen a rengeteg hárs végett nagyon sok a kitelepült méhészet(talán Hadidokit itt kergették meg a fullánkosok?),ezért a méhcsípésre érzékenyek bőven készüljenek Ca-mal.

Az Iskola-földek végtelen szántói pillanatok alatt leereszkedtünk Bátapátiba,mely a radioaktív hulladéktelep befogadásával jól ellensúlyozta elzártságából adódó hátrányát és lendületes fejlődésnek indult.

Ezután következett a túra legszebb szakasza a Mórágyi masszívum megmászása. Előbb közepesen emelkedő következett,majd szúrós csodabogyók közt ereszkedtünk le az Éva-völgybe,ahonnét a Mórágyi-patak romantikus,vadregényes völgyében értük el a Henrik-forrást.

Jött egy elágazás,melytől a S- n Mórágy szűk egy km nulla szinttel,míg a K- on majd kettő jelentős,goromba emelkedővel. Ez sokakat "Kispistázásra" sarkallhat,hogy hanyan választják azt csak a Jó Isten tudja.

Mi mindenesetre a kéken mentünk és két goromba emelkedővel értük el gerincet ,onnét fenyvesben hullámvasutaztunk és meredeken lejtőn értük el Mórágyot egy turistaháznál. Innét jött a felhagyott bánya gránittömbbel és a szeizmológiai állomás vasajtaja. 

Mórágy a tüchtig sváb falu lenyűgözött a maga rendezettségével,tisztaságával. A falut átszelő patakon "Sóhajok Hídjára" hajazó átkelők tömkelege látható. A falu szellemi központjában (Hörpölinnek emlékezetes története van róla) a kora délutáni idő (cca fél 3) ellenére telt ház volt,így autentikus figurákkal sikerült szót váltanunk.

Rövid pihenő után elhagyott és felújított,löszfalba vájt pincék közt másztuk meg a Pince-hegyet és következett egy elágazás,melyet már Hörpölin is megénekelt beszámolójában. Itt egyszerűen elfogy az ösvény.A régebbi ösvény járhatatlan,a kitaposott új utat a szántó gazdája nemes egyszerűséggel a dzsindzsa széléig szántotta. Most járható a vetésen toronyiránt a szakasz,de ha mondjuk kukoricát vet a tulaj,július -szept közt elég gázos lehet a járás. Mindenesetre az szántó széli csihatagban van mindenféle jelzésre használatos tárgy:csehszlovák sötétkék mackónadrág,búzakék alsógatya, pillepalack,bilikék müa tatyó stb.

Innét már csak réten,kaszálón elhagyott kőbányák közt ereszkedett az út a Dombóvár-Bátaszék (melyen Hev még "cammogott" Bátaszék irányába) vasútvonal és elértük az országutat,ahol igazoló selfi (divatosan :D)  elkészítése után befejeztük a túrát. A busz érkezéséig még volt majd 40 perc,így stoppal próbálkoztunk,ezúttal a második autó vett fel,ami Bonyhádig vitt minket. Itt volt még idő egy finom kávéra és röpke városnézésre ,majd emelt díjú busszal  utaztunk Mecseknádasdra,ahol a Schloßbergben felejthető vacsorát kaptunk,nagyon gyenge kiszolgálás mellett.

Bővebben a túráról

Ízelítő a képekből:

Egyúttal kívánok minden kedves topictársamnak és családjának  Áldott,Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!

HIMBALA Creative Commons License 2016.12.23 0 0 60426

Üdv,

köszönöm én is. Engedelmeddel elmentem, mert - mint ahogy eddig is - "lénia" lesz ez is.. ;)

Előzmény: hörpölin (60423)
HEV Creative Commons License 2016.12.23 0 8 60425

Köszönöm, így jobban kezelhető a teljes AK és manapság nem nagyon találni AK beszámolókat. A facebook ilyen szempontból  nem használható ott elveszik a lényegi információ.

Nyilván közlekedésileg is előnyösebb Pest mint pld. a Dél-Dunántúl és hát én sem utazok még ingyen. Szeretném az AK-t is megcsinálni amig van rá erőm, de előbb az RP-DDK nyugati végét kell lejárni.

Az új évben talál hobo bobo is meggyőzi magát, hogy rakja össze a túráit egy blogon. Nem tartom lehetetlennek hiszen az RP-DDK-ba is belekezdett pedig hát igencsak OKT párti volt sokáig :-)

Békés Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Előzmény: hörpölin (60423)
VéPetya Creative Commons License 2016.12.23 0 0 60424

Békés Boldog Karácsony kivánok minden kedves túratársnak, és Túrákban gazdag sikeres Boldog új esztendőt.

hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -8 5 60423

"Hány túranap volt ez összesen?"

Összesen harminchat. Adnék egy napi bontású listát, amibe belinkelem a fórumon lévő túraleírások sorszámát is. Így ha valaki keresni akar az AK leírások között, elég ezt az egy hozzászólást könyvjelzőzni. Remélem, jók a linkek. A második túrámról (Érsekhalma, bejárati út - Petróczi iskola) nem készítettem leírásokat ide, viszont azokat megtaláljátok "nálam".

Alföldi Kéktúra

(napi szakaszolási lista)

1. túra: Szekszárd, vasútállomás - Érsekhalma, bejárati út (4 túranap)

- (49388) Szekszárd, vasútállomás - Szomfova erdészház tisztása

- (49411) Szomfova erdészház tisztása - Baja, Vándorpont

- (49427) Baja, vándorpont - Józseftelek utáni erdő

- (49447) Józseftelek utáni erdő - Érsekhalma, 54-es út melletti buszmegálló

2. túra: Érsekhalma, bejárati út - Petróczi iskola (3 túranap)

- Érsekhalma, 54-es út melletti buszmegálló - Pacz-tanya utáni erdő

- Pacz-tanya utáni erdő - Dógi-tanya melletti erdő

- Dógi-tanya melletti erdő - Petróczi iskola

3. túra: Petróczi iskola - Mindszent, vasútállomás (4 túranap)

- (56580) Petróczi iskola - Ruzsa melletti Kállai-erdő

- (56612) Ruzsa melletti Kállai-erdő - Zsombó

- (56680) Zsombó - Hantházi-erdők

- (56694) Hantházi-erdők - Mindszent, vasútállomás

4. túra: Mindszent, vasútállomás - Mezőtúr (4 túranap)

- (57266) Mindszent, vasútállomás - Nagymágocs előtti erdőfolt

- (57304) Nagymágocs előtti erdőfolt - Györgykirályság, erdőfolt

- (57324) Györgykirályság, erdőfolt - Szarvas

- (57362) Szarvas - Mezőtúr, vasútállomás

5. túra: Mezőtúr - Körösladány, vasútállomás (3 túranap)

- (57926) Mezőtúr, vasútállomás - Gűrű-zug, ártéri erdő

- (57944) Gűrű-zug, ártéri erdő - Dévaványa

- (57978) Dévaványa - Körösladány

6. túra: Körösladány, vasútállomás - Berettyóújfalu (5 túranap)

- (58449) Körösladány - Csolt monostor

- (58477) Csolt monostor - Zsadány utáni Szépapó-erdő

- (58487) Zsadány utáni Szépapó-erdő - Körös-csatorna gátja melletti bokros terület

- (58503) Körös-csatorna gátja melletti bokros terület - Furta előtti gázfogadó állomás

- (58512) Furta előtti gázfogadó állomás - Berettyóújfalu

7. túra: Berettyóújfalu - volt Halápi csárda (5 túranap)

- (59018) Berettyóújfalu, vasútállomás - Hencida és Bojt közötti horgásztó

- (59064) Hencida és Bojt közötti horgásztó - Kiserdő Pocsaj mellett

- (59087) Kiserdő Pocsaj mellett - Pungur-hegyi volt iskola

- (59094) Pungur-hegyi volt iskola - Vekeri Pihenőközpont

- (59120) Vekeri Pihenőközpont - volt Halápi csárda

8. túra: volt Halápi csárda - Kisvárda, vasútállomás (5 túranap)

- (59533) volt Halápi csárda - Gánás-hegy alja

- (59548) Gánás-hegy alja - Nagy-Korpás-hegy erdeje

- (59579) Nagy-Korpás-hegy erdeje - Kántorjánosi határa

- (59585) Kántorjánosi határa - Gyulaháza melletti erdőfolt - Kisvárda, vasútállomás

9. túra: Kisvárda, vasútállomás - Sátoraljaújhely, vasútállomás (3 túranap)

- (59793) Kisvárda, vasútállomás - Tisza-híd utáni ártéri erdő

- (59805) Tisza-híd utáni ártéri erdő - Karcsa előtti erdőfolt

- (59825) Karcsa előtti erdőfolt - Sátoraljaújhely, vasútállomás

+1

- (59854) A Kék Kör bezárása 

Előzmény: HEV (60415)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 -5 0 60422

IP renew. 

Előzmény: hadidoki (60421)
hadidoki Creative Commons License 2016.12.23 -7 2 60421

Ebből gyanakszom én is:

5..6 hülye egy helyen aki folyamatosan ugyan azzal szórakozik, még kis hazánkban is kuriózum. Vagy lehet, hogy egy dilis, de az nagyon, mert van 6 külön IP című gépe, amin "karmestert" játszik? :-))

Előzmény: akárkibárki (60412)
hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -8 2 60420

"...az élelmezés akkor is napi kiadás, ha nem kéktúrázol."

Ebben teljesen igazad van, de én az összes költségemet vezettem, és ebben a kaja-pia is benne van. Ezek nélkül nem lenne teljes a költséglista.

Előzmény: csg65 (60417)
V43 1279 Creative Commons License 2016.12.23 -6 2 60419

Jótanács/javaslat: látom elég magas a vasúti utazási költség (örülök amúgy hogy szintén vasút párti vagy :) ), megérte volna egy Start klub kártyát kiváltani, azzal féláron lehet utazni és nem kell gyorspótjegy. Pár hosszabb út alatt visszahozza az árát. Régebben nekem is volt, egyszer hosszabbítottam is (a hosszabbítás 5000-rel olcsóbb is volt mint újonnan). Ha sokat utazik valaki akkor nagyon megéri.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Előzmény: hörpölin (60405)
V43 1279 Creative Commons License 2016.12.23 -5 2 60418

DDK Rádiháza-Palin szakaszát bejártam, rendellenességet nem tapasztaltam (legfeljebb némi kezdődő jegesedést a vizes üvegemben). Jelzettség jó, pecsétek a helyükön vannak és használhatók. Még a láncok hosszúsága is jó, nem úgy mint sok helyen.

csg65 Creative Commons License 2016.12.23 0 6 60417

Nem teljesen oké ez így, mert az élelmezés akkor is napi kiadás, ha nem kéktúrázol. Na, jó, nyilván több sör fogy, ha úton vagy, mint ha munkában. Én a kaja és kocsmaköltséget ki szoktam hagyni a listámból, bár ez nálam nem is lenne jelentős.

Boldog, békés karácsonyt!

Előzmény: hörpölin (60414)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 4 60416

Mindenképpen érdekes, és mindenképpen hasznos is lehet. Boldog karácsonyt! 

Előzmény: hörpölin (60414)
HEV Creative Commons License 2016.12.23 0 6 60415

Hány túranap volt ez összesen? Ez nagyon hasznos információ egy előzetes tervezgetéshez. Aki ágyban akar aludni feltehetően meg tudja duplázni a kiadásokat. :-(

hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -8 2 60414

OK! Akkor most tényleg komolyan! Nemrégen írta itt valaki, hogy mindenki másképp járja végig az útvonalat. Mindenkinek mások az igényei, másra áldoz pénzt, ezért aztán mások is a költségei. Az enyémek ezek voltak, másnak teljesen mások. 

És ezzel le is zárom ezt a fonalat. Mindenkinek áldott, boldog karácsonyt kívánok még egyszer!

Előzmény: akárkibárki (60413)
akárkibárki Creative Commons License 2016.12.23 -7 1 60413

Jogos.Egy dologba kötnék bele:vegyük a példádban szereplő antialkoholista, fényevő, öregségi nyugdíjast.Honnan tudjuk,hogy egyáltalán szüksége van-e folyadékra?Mert ha nincs,akkor még a víztisztító berendezés cipelését is megspórolja.Ha pedig még a külső körülményekre is közömbös,akkor bármilyen cuccos nélkül végigjárhatja...:)

Előzmény: hörpölin (60411)
akárkibárki Creative Commons License 2016.12.23 -8 1 60412

Az utóbbi kömmentek értékelését elnézve ehet,hogy tényleg ez a helyzet.Vagy pedig van 5-6 olyan ember,akiknek semmi sem tetszik és ezt ki is mutatják.:)

Előzmény: hadidoki (60404)
hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -8 3 60411

Köszi a bókot, de gondolj csak bele: egy antialkoholista nem tud mit kezdeni a szeszes ital kiadásokkal, egy öregségi nyugdíjas az utazási költségekkel és egy fényevő pedig a vendéglői cehhekkel! :-) Ha pedig egy antialkoholista, fényevő, öregségi nyugdíjas szánja rá magát az AK bejárására sátorral a hátán, akinek van víztisztító berendezése is, annak a számára aztán tényleg abszolút felesleges ez a költségrészletezés! Ha nem megy múzeumba sem, akkor ingyen végigjárhatja az AK-t! :-)

Természetesen az egészet csak tréfának szántam, bár a táblázat minden adata valós! :-D

Előzmény: akárkibárki (60410)
akárkibárki Creative Commons License 2016.12.23 -6 1 60410

Köszi szépen,szerintem ez elég hasznos lehet másoknak.Tényleg pedáns!:)

hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -8 2 60409

Hihi! Tudod mit? Eccer van karácsony, hozzáférhetővé teszem a statisztika alapját képező Excel táblát is! Nem mondom, hogy hibátlan, mert ma délelőtt csaptam össze az egészet, de a lényeg benne van! :-DD

- Link - 

Előzmény: Törölt nick (60408)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 2 60408

Szűziesen pedáns nyilvántartás, csak amiatt kérdeztem. :)

Előzmény: hörpölin (60407)
hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -6 2 60407

Hal vagyok, de hogy kerül a csizma a nachtkasztlira? :-D

Előzmény: Törölt nick (60406)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 1 60406

Mein Herr, milyen csillagjegy alatt születtél? :) 

hörpölin Creative Commons License 2016.12.23 -6 8 60405

Egy dologgal még adós vagyok az Alföldi Kéktúrával kapcsolatban, ez pedig a költségelszámolás. Eddig még soha nem vezettem tételesen a költségeimet, de tavaly tavasszal megfogadtam (és tartottam is magam hozzá), hogy a túrát járva minden kiadásom feljegyzem. Íme tehát:

Közlekedésre összesen 82490 Ft-ot költöttem, ebből

- vasúti utazásra 61525 Ft-ot

- buszra (helyközi és távolsági) 12165 Ft-ot

- BKV menetjegyekre 8700 Ft-ot

(áprilistól szeptemberig nem volt Budapest bérletem, mert akkor bicóval jártam melózni)

- egyéb közlekedési eszköz (Mindszenti komp) 100 Ft

Ehhez persze illik hozzátenni, hogy mik voltak a főbb tételek!

Kilenc szakaszban jártam végig az Alföldi Kéktúrát, lakóhelyemről, Budapestről indulva és ide érkezve minden túráról. Szakaszolási pontok: Szekszárd (kezdőpont) - Érsekhalma, bejáró út - Petróczi iskola - Mindszent, vasútállomás - Mezőtúr, vasútállomás - Körösladány, vasútállomás - Berettyóújfalu, vasútállomás - volt Halápi csárda - Kisvárda, vasútállomás - Sátoraljaújhely, vasútállomás (végpont). Érsekhalmáról haza és vissza oda busszal utaztam, ugyanez volt a helyzet hazafelé a Petróczi iskolától. Oda visszafelé már vonattal mentem Szegedig, és csak onnan mentem busszal. A többi utazás vonattal történt. Helyközi busszal mentem oda-vissza Hajós és a Hajósi pincék között.

Mivel nincs kedvezményem, mindenhol 100%-os jegyet kellett vennem.

Utam során megálltam büféknél, vendéglőknél enni, ezeken a helyeken az ételfogyasztásom borravaló nélkül 17570 Ft volt. Ebbe az összegbe nincs beleszámolva a szeszesital fogyasztásom, az alkoholmentes viszont igen (bár ebbe a mennyiségbe még egy kisegeret is nehezen lehetne belefullasztani).

Bevásárlásokra 36205 Ft-ot költöttem, ebben benne van az is, amikor túrára indulás előtt vásároltam be az útra, illetve az út közbeni vásárlások is. Nagyon kevés dolgot vittem magammal az otthoni dolgokból, ténylegesen csupán túránként nagyjából 10 cm-nyi szeletelt Rákóczi szalámi az, ami a hazai készletből volt. Ennek az árát gondoljátok hozzá a fenti summához.

Szállásokra mindössze 4550 Ft-ot költöttem, hiszen csupán Dévaványán nem sátoroztam a szakadó esőben, ott a faházat 3200 Ft-ért adták egy éjszakára, ezen kívül a szarvasi Ifjúsági táborban volt a sátorhely 1150 Ft, illetve 200Ft-ért sátoroztam a Csolt monostornál a pihenőhely mellett, fürdőhasználattal.

Most jön egy jelentős tétel, mégpedig a szeszes italok:

- sörre 23805 Ft-ot költöttem, ez összesen 82 db félliteres üveg, korsó, illetve doboz tartalmából állt össze. Ha ezt a mennyiséget (41 lityi) elosztom a távval (névleg 849 km) akkor 4,83 liter/100 km fogyasztás jön össze, ez eléggé gazdaságosnak tekinthető ahhoz mértem, hogy a családi Astra megeszik 100-on akár 8 lityit is (igaz, nem sörből, mert azzal nem megy) :-)

- Borra, fröccsre mindössze 3730 Ft-ot költöttem a teljes túrán, ebből is látszik, nem vagyok egy borissza ember.

Minden más folyadékra, ami nem alkoholos és ásványvíz, összesen 1690 Ft-ot költöttem (gyümölcslé, kóla).

Egyéb kiadások terén a belépőket vettem még számba, ez összesen 6700 Ft volt az út során.

A fentebb felsorolt tételek összesen 176740 Ft kiadást jelentettek, elmondható tehát, hogy ennyibe került nekem az Alföldi Kéktúra végigjárása.

Köszönöm a figyelmeteket és remélem, a kellő komolytalansággal olvastátok végig ezt a hozzászólást! Mindezek után pedig nincs más dolgom, mint boldog karácsonyt kívánni mindenkinek!

hadidoki Creative Commons License 2016.12.23 -6 0 60404

Boldog karácsonyt kívánok én is mindenkinek!

A mínuszolások  akár még bug-ok is lehetnek. Én már meg sem nézem őket.

Valamikor egy kirendeltségen állandóan rossz volt a másolópapír leltár. - Csak nem lop valaki? - gondoltam, és egy napra lezártam az egész irodát. Másnap reggel mínusz 15 kartonon volt a tegnapi 0-ás készlet... de legalább kiderült, hogy a leltár program az "elektronok pillanatnyi hangulatától" tette függővé a készlet mennyiségét. Lehet, hogy itt is hasonló a helyzet!  

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 2 60403

...pár kép a jegesedős erdőről (Csákberény, Vértesi Panoráma-tanösvény):

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1303286546383691.1073741967.100001070733098&type=1&l=0a3de74069

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 -5 1 60402

Szerintem se foglalkozz vele. Én nem használom, mert semmi értelme. Lehetne olyasmi, mint amit majmol (facebook), hogy a név ott virít, hogy ki nyomott a gombra. :D Na ANNAK lenne saját varázsa. :)

Előzmény: Törölt nick (60399)
akárkibárki Creative Commons License 2016.12.22 -6 1 60401

Én sajnálnám,ha nem lennél ilyen aktív.A mínuszolás ne zavarjon,mert az ízlés teljesen szubjektív.Ha ez jelent valamit,akkor elárulom,hogy én már párszor megpluszoltalak...:)

Előzmény: Törölt nick (60399)
akárkibárki Creative Commons License 2016.12.22 0 1 60400

Én is mindenkinek békés karácsonyt kívánok!

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.22 -7 3 60399

Hasonlóan boldogat neked is.

Egyben köszönök mindenkinek minden hasznos tanácsot, amit a topikban kaptam, innentől alkalmi olvasó üzemmódba váltok.

Tudom, nem kellene fennakadnom rajta, de nekem ez az egyetlen aktív topikom, ahol szokás névtelenül mínuszolgatni a másikat, és itt távolról sem az én csekély számú hozzászólásomra gondolok, hanem általánosságban. Engem ez a sunyiság zavar, minden alkalommal elkedvetlenít, amikor benézek ide. 

Előzmény: Törölt nick (60398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!