Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Az állam már rég kiszállt a csemegeszőlő nemesítési programokból. A rendszerváltás előtt 4-5 intézetben folytak nemesítési programok. Mára már mind megszünt, egyedül a Pécsi Kutatóban folyik nemesítési program, ott is csak borszőlő vonatkozásban (Dr.Kozma Pál).
De a vetőmag vonatkozásában sem jobb a helyzet. Az állam onnan is kivonult. Helyette hozott egy rendeletet, melyben a nem fémzárolt (saját előállítású) vetőmag elvetésekor is jogdíjat kell fizetni a kutató intézet felé.
" Az EU.-ban, így már Magyarországon sem gyakorlat, hogy az állam támogatná a nemesítést"
Az ilyesmit az àllamnak(àllamoknak)kellene dotàlniuk.
Kb.úgy,ahogy az elektromos autózàs terjedését,a gyógyszerfejlesztéseket,minden a környezet védelmét,illetve az emberiség TÉNYLEGES előrehaladàsàt szolgàló dolgokat...Szerintem...
Félreértés ne essék, én tisztelem a Te mentalitásodat, hozzáállásodat, a környezettudatos gondolkodásodat. A hozzászólásom nem ellened szólt. Amikor a fórum 3 éve beindult, a Mo.-on kapható fajtákon kívül szinte senki nem ismerte az új, korszerű csemegeszőlő fajtákat. Először én tettem fel képes leírásokat ezekről a számunkra még új fajtákról. Akkor sokan írtak dicsérő szavakat. De ezzel nem volt vége a történetnek. Adtam ingyen oltóvesszőket, és dugványvesszőket, aki csak kért. Sajnos sok rossz tapasztalatom is volt ezzel kapcsolatban.
Azóta néhányan próbálkoztak külföldről beszerezni ezekből az új fajtákból. Az út mindenki előtt nyitva van. Nekem sem fogta senki a kezemet, amikor először ezer kilómétereket mentem külföldön új fajták után. Ezt úgy hívják:megszállottság. Lassan azért terjednek ezek a fajták, én is adok veszek cserélek, de most már csak olyan fajtákkal cserélek, melyek ugyanolyan színvonalat képviselnek, melyet én adok. Azt hiszem így korrekt.
"van aki kikaparja a gesztenyét, és van aki várja"
Én az utóbbiakhoz tartozom, ugyanis több 'gesztenyém' van mint kell. Azért, ha megdob vele valaki, akkor örömmel elkapom és azt is megkóstolom. Meg is köszönöm. Mindig akadnak önzetlen fórumtársak akiknek a fizetség a jó érzés, hogy adhattak. Én is adok. Nem annyira szőlőt, mint inkább őszibarackot, kajszit, szilvát, almát , körtét, magról keltetett császárfát, stb, stb, nomeg ha tudok akkor jó tanácsot - ha már olyan sokmindent megpróbáltam, tapasztaltam 50 év kertészkedés alatt.
Vitàkat,ellenérzést szîtani véletlenül sem akarok.
Itt nàlam sokkal nagyobb tudàsú,tapasztalatú emberek vannak,akiket tisztelek is fanatizmusuk miatt.
Én csak szeretem az édes,jóízű gyümölcsöket ês vallom,hogy a környezettudatos ,gazdasàgos gyümölcstermesztés úgy kicsiben,mint nagyban az új rezisztens és a régi,elfeledett fajtàk közkinccsé tételével lehetséges.
Apropó:Régi Nyàri Kàlmàn körte oltóvessző kell valakinek tavasszal?
Làtod,ha mindenki cserélgetne,akkor nem kellene agyonmérgezni mindent.
Én egyszerűen azt csinàlom(nemcsak szőlővel),ha làtok valahol elhanyagolt és mégis szép termésű,îzletes,idővel dacoló gyümölcstermő növényt,hozok belőle szaporîtóanyagot és közkinccsé teszem.Abban az esetben,ha Téged idézve,mélYen a zsebembe nyúlok szintén.
Akkor a fajtàt terjesztem,ne mérgezzünk,költsünk feleslegesen szar vegyszerekre.Van egy nagyszemű azAlthann-hoz hasonló,finom ,igénytelen ringlószilvàm is(jàszsàgi hatàrban talàltam2000 környékén),amiből tavasszal szîvesen adok vesszőt oltàshoz.
Pont ez az elvaszott anyagi központúsàg mellőzése kellene ahhoz,hogy a dolgok haladjanak.
Képem kevés van,mert a mappa tönkrement,ahol a legtöbb képem volt.jövöre tudom leghamaràbb ezt pótolni.
Azért nevetséges az ilyen eredetvédett fajtàk védelme,dràgasàga,mert ezek úgyis elterjednek,hogy az ültetvény felé jàr valaki,tetszik neki a gyümi a fàn,szőlőn,stb.,szakît egy vesszőt, beszemzi,oltja,dugvànyozza és màr terjed is az új fajta.
Melleslegvezen új,rezisztens fajtàk nemesîtését,vagy a régi elfeledettek előkeresését az àllamnak(oknak) kellene dotàlni....
Ugatjàk,hogy egészség,környezetvédelem.....,aztàn mégis mindig csak a pénz....
Kedves Atrego! Nem akarom újra szítani a feszültséget a fórumon, de válaszolni szeretnék az általad leírt kijelentésedre:" Röhögök rajta, hogy némelyek hogy ülnek az új fajtákon"
Tudod van aki kikaparja a gesztenyét, és van aki várja, hogy valaki kaparja már ki a gesztenyét NEKI.
Neki viszont esze ágában sincs ezt megtenni.
Szeretném, ha egyszer Te is mélyen a zsebedbe nyúlnál,(nem az ingyen szőlőmagokra gondoltam), és a nagy pénzeden vett fajtákat felajánlanád a köz érdekében.
Pár évvel ezelőtt itt a fórumon én ezt elkezdtem. Szerintem annak van joga reklamálni, hogy miért nem követik példáját, aki már adakozott új fajtát.
Terjeszd el.küldj mailt az atrego@freemail. hu mailemre,add meg a cîmedet.
Röhögök rajta,hogy némelyek hogy ülnek az új fajtákon;)
Én azon vagyok,hogy az emberek örüljenek ezeknek és minnél kevesebbet permetezzenek.nekem ez a szőlő úgymond jàtékból az ölembe pottyant,legyen közkincs.Szîvesen adok,cserélek milotai 9-10 diófàimbol,Penyigei és Bogdàni szilvafàimból is(ez a szilva mindenre rezisztens)
Egyébként érdekes,hogy az elültetett magokból (egy fürt magjaiból)alakra,îzre,méretre,szînre,habitusra,levélalakra mennyire különböző vàltozatok keletkeztek.Valamelyik tîz év utàn sem termett,azokat kivàgtam,csak nőttek,mint a bolond.valamelyik rezisztens volt,de apró és direkttermő îzű.valamelyik gyönyörű, de îzetlen,valamelyik kényes mindenre,kb.30 darabból 3 lett szép,valakinek tavaly adtam màr vesszőt belőlük.
A Tesco souvenir a legszebb,ez tényleg ezekkel a csidicsodàs ruszki fajtàkkal is pariban van
4 Angéla és 4 Flóra kellene,a mailem atrego@freemail.hu.
Biztosan nem kell Venus,Nero,Kék malaga,Palatina,Kossuth,Pölöskei muskotàly,Attila,Belüj Originalnüj és Tesco souvenir:)sem?
A Tesco souvenir az én elnevezésem.Elültettem a Tescos nagyszemű szőlő magjàt,8 év utàn tavaly elött teremtek először,hàrom félét hagytam meg,ezt bàrkinek ajànlom.
Nagy szemű,körte alakú bogyójú,édes,október elején érik,lilàspiros,permetezés nélkül is szép,habàr a fürtök nem túl nagyok.bàrkinek ajànlom,mert finom,rezisztens és tényleg szép.Bàrkinek,akàr az itteni nagy àszoknak is szîvesen küldök vesszőt belőle,mert érdemes lenne az elszaporîtásra.fagytűrése nem a legszuperebb,de hosszúcsapra metszve mindig terem.fényképem jelenleg nincs róla.ez a szőlő tényleg rezisztens!
Igen , az egy vírus , amit az időjárási viszonyok hoznak elő . Védekezni ellene lehetne , ha tudnánk hogy mikor fog elő jönni . Ezt tapasztalatból mondom , mert nekem pár évvel ezelőtt megtámadta a Lidi soromat , (50 töke ). De ez korán tavasszal volt . Mikor elvittem belőle be vizsgáltatni , mivel már ismernek ott , már az ajtóból kérdezték hogy piros szőlő ? Adtak valamit amivel lepermeteztem , a piros levelek lepotyogtak , közbe meg jöttek az új levelek , végül még jó termésem is volt . Azóta se védekeztem ellene de nem is jött elő benne . De most nálam is az egész sor Eszterem meg a Melindám is olyan , nem baj ,halnap majd lefagy . Letárcsázom és kész . Ilyen most az időjárás , kedvezik a vírusnak . De ezért nem kel kivágni .
Ja, erre írta nekem /nem akarom megnevezni/ egy fórumtárs " nem úgy van az bazdmeg" , de kértem írja meg ,hogy akkor hogy is van? azóta is írja. ezért nagyon szívesen venném aki tudja világosítsa meg más oldalról is ezt a témát. legyünk okosabbak.
Ide kívánkozik , a" levél szín és a fodrosság" vírus / téma egy nagyobb lélekzetű / hosszú/téma , minden esetre annyit , hogy nem az ásóval és baltával kell kezelni , . A vírus egy olyan fehérje molekula mivel a szervezet nem tud mit kezdeni / sem lebontani ez lenne az ideállis ,sem kidobbni, de ha segítenénk neki meg tudná tenni , a biológiának a rendje kezd felborulni az eddigi megszokotról más szisztémába kell át menni, átalakulni, reméljük nem lesz hosszú ez a folyamat /időben/ addig kísérletként rá kellene segíteni a növénynek / tápanyag pótlásban /alul- felül/ és kiegészítve clórdioxinnal mely a fehérje bontásban közre működik. Ezt a német tudósok már kb 2 évtizede csinálják / lásd a szilva vírus tolerancia kidolgozása/de a trópusi ültettvényeiken is. A közönséges , víz tisztító clór tabletátt kell" elnyeletni"kevés citrom savval és vagy a gyökéren vagy közvetve a törzsbe be fecskendezve nagyon kis/ adagban / rásegítenek a fenol folyamatokra.
Ali-bá, Nyugottan vág vissza majd onnan kezdi újra az életet ahol tudja , úgy is le kell pucolni a gyengébb hajtásokat alulról, Feltenék egy fotót , csak mivel nagy a karaktere ,ide nem tudtam, az "inda fotóra még nem jutottam el/ a lényeg ezen a fotón van egy tőke egy négyemeletes ház oldalában és mind a négy teraszra/szintre/ le van" csatlakoztattva" árnyékot és termést ad mindenütt , biztosan külömböző módon fiatalítják meg ,de ő teszi a dolgát.
Szép estét!Valakinek van Angéla és Flóra fajtájú szőlője?Tudna belőle néhány vesszőt küldeni?Tudok érte rengeteg fajta évelő virágot,őshonos Penyigei,Boldog szilvafát,Milotai 9-10 diófát küldeni
Na majd télviz idején alaposan 'utánaguglizok'. Lesz idő tavaszig. Most még ásnom kell néhány ültetőgödröt, aztán néhánny nap mulva, ha fagyni fog, a kert letakarítása, aztán az ültetgetés következik.