Tévedsz. Egyrészt nincs számottevő különbség a benzin és a gázolaj energiatartalma között, másrészt pedig nem azért fogyaszt kevesebbet. A fogyasztáskülönbség oka az üzemanyag felhasználásának módjában van. Egy benzinmotorban szikra gyújtja be az előre összekevert benzin-levegő keveréket. Ennek a keveréknek pedig 1:16 arány környékén kell lennie, különben nem fog meggyulladni, vagy csak nagyon nehezen. A dízelmotornál viszont az összesűrített, felhevült levegőbe fecskendeznek gázolajat, ami öngyulladással ég el. Ez pedig lehet jóval kevesebb is, mint az optimálisnak tekinthető gázolaj-levegő arány. És ez a kulcsa az egésznek. Az autósok túlnyomórészt nem teljes terhelésen használják az autót, ezért a dízelmotorban alkalmazott befecskendezési jóval kevesebb gázolajat fecskendez be, mint ami a max. teljesítmény eléréséhez kellene. Ha egy benzines autó forog kétezret, és csak pöfögsz vele 5.-ben 60-as tempóval a körúton, akkor is tele kell fröcskölni a hengereket, hogy a szikra be tudja gyújtani. Egy dízelnél ugyanehhez elég pár molekulányi gázolaj, hogy azt a szükséges 20-30lóerőt előállítsa. Kínáncsi lennék, vajon egy crdi mennyit fogyaszt, ha mondjuk hármasban 1500-as fordulaton megpadlózod, és hagyod elforogni 4000-ig. Szerintem egész brutális számok jönnének ki ott is.
VW Caddyben van 2.0SDI. Valami elképesztő teljesítménye van. 69ló és 140Nm.
Cserébe viszont szerintem esélytelen széthajtani, mert minek? Ha nem nyomod neki 25mp alatt van százon, ha kitaposod a belét, akkor 20mp alatt :) Ráadásul padlógázon megy talán valami 140-et. Viszont ahogy olvastam, nem fogyaszt sokkal kevesebbet, mint a TDI.
Sziasztok!Csak egyet ne felejtsetek el,a gázolajnak nagyobb,a növényi olajnak mégnagyobb az energia tartalma mint a benzinnnek.Ezért fogyaszt többek között kevesebbet a dízel!!Ezért megy jobban étolajjal a régi merka.....
Azért egy levelet valószínű megeresztek feléjük: észrevételeim mellett közlöm majd, hogy a szoftver frissítésre, illetve a szintén garanciális, ülés cserére se várjanak, ha esetleg megrendelték, hát használják egészséggel!
de le se fogják sz@rni. Sajnos. Csak magadat húzod majd fel írás közben is, meg utánna amíg hiába várod a válszt, ha meg kapsz nem lesz benne köszönet. Legyen elég hogy többet nem mész feléjük és vélhetőleg innen senki, aki olvasta. Éljen a fórum, ezért (is) van, neked pedig köszönjük az információkat,
1. Amióta a CRDI-t hajtom, úgy érzem (persze kis túlzással), hogy szinte félautomata az autóm. Sokkal-sokkal kevesebbet kell váltanom mint előtte a benzines kocsikban. Felkapcsolok 4.-ig és onnan nyomatékból autózom.
2. Építkeztem mostanában. 10 zsák beton (400kg) hátul. Ugyanúgy húzott, mint üresen! Meg sem érezni induláskor-gyorsuláskor a terhet.
Greg, látom a Youtube-on is nyomod a gyorsulásos videódat :))).
Amúgy a dízelek előnye (eddig) a nyomatékban és a fogyasztásban mutatkozott meg, a szívó benzinesekhez képest. Nem csak a rugalmasság számít, hanem az is, hogy mondjuk 4 emberrel csomagokkal hogy birkózik meg. Ebben a nagy nyomaték verhetetlen.
Persze manapság egyre inkább elapad a dízelek előnye. Előbb-utóbb teljesen elterjednek a feltöltéses benzinmotorok, amiket addig csiszolgatnak, amíg majdnem tökéletesek nem lesznek. Ma már egy turbós 1,6-os motorból kihegyezés nélkül kihoznak 160 lóerőt és (erre most nem esküszöm meg) 240-250 Nm-t. Azt se felejtsük el, hogy a benzinmotorok járáskultúrája még mindig jobb, mint a dízeleké, ez valszeg így is marad.
Pontosan így vagyon. Én egyébként nem értem mi a fenéért gyártanak még motort feltöltés nélkül. Vagyis logikus magyarázat az a feltöltőrendszer ára lehet.
Szerintem pár év és a benzinmotorok ott fognak tartani mint ma a diesel, hogy síma szívót már nem kapsz, csak feltöltöttet.
Ha tolják a teljesítményt, tudják az europai normativákat, akkor elkezdik takarékosabbá tenni őket, és asszem ez lesz a diesel halála sok kategoriában.
Na végre-:) előjön a lényeg: összehasonlítás reálisan az 1,6 os SDI motorral lenne az igazi. Ott nincs turbó. Az eredmény valószínű mindenki számára világos-:))
Viszont ha egy 1,6-os benzinest ellátnánk turbóbal......akkor mindjárt más eredményekről beszélnénk.
Nem forog 4ezret??? 140nél annyit forog... igaz, akkor már felesleges nyomnod :DDDDDDD Egyébként a turbós benzinesek kegyetlenül mennek... én annó egy 120lovas Grande Puntót próbáltam ki. Iszonyat, ahogy az megy... mindenkinek ki kell próbálni.
SZerintem az 1.4-es benzinesnek akkor van esélye a crdi mellett, ha legalább 4 ezret forog.
A crdi 1800-tól indul.
Városban, és országúton szerintem nem túl gyakori a 4000 fölötti fordulatszám folyamatos tartása. Crdi-nél mindegy hol vagy csak a pedált kell nyomni.
Nagyon nemmindegy.
Hozzáteszem az újabb turbó-benzinesek kezdik szaráverni a dizelt. 1.4-es turbós benzinmotor 2000-nél tól 200NM-t (és még csak most kezdik ek fejlesztgetni). És tényleg úgy is megy. Egyszerűen ÁLLAT. Asszem következő autóm benzines lesz.
Most megintcsak Bagakás esetemet tudom felhozni. Mindkettőnk meglepetésére, fej-fej mellett gyorsultunk. Egyik autó sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni. Neki nyomatéknál volt előnye, nekem a hosszabb fokozatoknál. Persze aláírom, hogy normál körülmények között a diesel jobban gyorsul, hiszen a nyomaték eléréséhez nem kell visszaváltani, így egy csomó időt meg lehet spórolni. Azt sem tagadom, hogy nagyobb sebességnél jobban gyorsul, de ez pedig köszönhető a nagyobb nyomatéknak és a más áttételeknek. Szerintem.
Érdekes egyébként, hogy itt Link is a gyári érték alatt mérték a dízel gyorsulását. De ami viszont maximálisan igaz, hogy 0-100-at meglehetősen ritkán gyorsul az ember a mindennapi életben. Ami fontos az kb. a 0-50, 60-100, 110-140. Ezekben a 255Nm gondolom lenyomja a benzineseket. Egyébként ezért szeretem a mai napig az írott autós sajtót, mert pl. AutoBild, vagy Autó Magazin csinál rendes rugalmasság méréseket, fékút méréseket melegen/hidegen, zajszintet stb.
TotalCar meg mit csinál? Hétvégén elviszik a kocsival kirándulni a családot, hétfőn meg megírják, hogy milyen volt a futómű, meg hogy a gyerek lehányta az ülést. Ennyi. No comment.
Igazad van. Én sem mondom, hogy az 1,4 van olyan nyomatékos, mint a diesel. Ez baromság lenne. De tény, hogy, ha a benzinest visszapakolod 1-2 fokozatot, akkor gyönyörűen megindul. Hiszen a 16szelepes benyásokat pörgetni kell, a dieseleknek meg szinte alapjáraton megvan a nyomatéka.
Akkor én meg elmondom a tapasztalatomat. Ugye papír szerint a diesel gyosulása 11,5sec, a benzinesé pedig 11,6sec. Ez kb. 30centis különbséget jelent a valóságban. Ha nem hiszed, kérdezd meg Bagakát. ;)
Bocs, de én is beleugatok: 1,4-nél , ami nekem is van,SEMMI nyomatékot nem érzek, de 15 ezer km után, a legkisebb gázadásra is, repül a kocsi, úgy megindul.
Csak nagyon ritka esetekben kell visszakapcsolnom, egy gyors előzés véghezviteléhez!
Vezettem CRDI-t is, annál érzik a nyomaték, főleg nagyobb sebességnél éreztem, hogy jól gyorsul, mondjuk 80-ról akármeddig, felfele.
Én a benzinesem gyorsulásával elégedett vagyok, persze a józan vezető nemcsak a kocsi, hanem a saját korlátait is kell érezze, különben a nagy nyomatékkal" esetleg kórházba nyomja magát, vagy egy olyan ártatlant, akinek a "nyomatékát" akarja megmutatni.
Bocs ,hogy beleugatok de 0-ról 100-ra papíron is jobb a CRDI. Nem beszélve a nyomatékról amikor visszaváltás nélkül is rendesen tol. Ezt nevezzük mi rugalmasságnak.
Arra jó, illetve azért kell, mert esetenként enyhe terhelésváltozáskor azonnal felvált. Ezt pedig nem szivesen veszed dúrva gyorsuláskor, vagy hegyen fel amikor terhelésváltozás áll be. A hidraulika azonnal érzi a nyomáskülömbséget és fölvált, de a következő pillanatban már ismét megváltozik a terhelés, akkor viszont visszavált. Ez mind fölösleges váltóigénybevétel és természetesen elvesztett idő. Remélem sikerült leírni....