Kicsit részletesebben az alginitről (én is homokon garázdálkodom, nekem felkeltette az érdeklődésemet martinland módszere - csak messze van ez a Nagyvázsony..):
Ajjaj, ehhez fönt kellene lennei a facebookon. Így sajnos nem megy. Pedig szép dolgokat írtál (a tanítási résszel együtt), sok mindent hasonlóan gondolok, bár a védőnövényekkel kapcsolatban mások a tapasztalataim, és inkább a rovarokra támaszkodom. A madarak úgyis jönnek maguktól.
Az előbbi postomat elnyelte a blogmotor, pedig illendően bemutatkoztam... :-(((
Szóval akkor mégegyszer most már zanzásítva: 35 év panellét után kiköltöztünk kertes házba (5000 nm kerttel :-) ) kertészkedem, van paprika paradicsom hagyma (ebbő túl kevés lett mert szinte megettük mindet na igen nagy hagymafogyazstók vagyunk feleségemmel) stb stb... :-)
Sok még a zöld parim szerintetek érdemes összetákolni föléjük egy ideiglenes fóliasátrat hogy minél több beérjen? Faanyag van, fólia van időm nincs de majd kerítek...
Bocs ha sok a melléütés csak annyira csípi a számat a csilipprika hogy alig látok.... szintén a kertből való....
A kecskeméti meg nem beteg, csak annyi volt rajta, hogy leszakadt a kordon amire felkötöttem, s mire újra sikerült feltámasztanom kissé összetörtem, sajna. Nem mértem mennyit szedtem le a parikról már több mázsánál tartok, s azt sem tudom jelenleg mennyi tövem van, szerencsére a városi kollégák minden mennyiségben megveszik, nem győzöm hordani nekik a munkába. Amúgy én is simán megeszek vacsoránál akár 1,5 kilót is :), mondjuk az a nagyobbakból 2 szem. Már főztem be 10 l level, de még lesz min. egy kör. Ha kicsit számolunk a sárgából 50-60 dkg egy darab és szinte minden töven van 8-10 db, a bikaszív alig kisebb azon pedig van 15-20 darab tövenként. Eddig a törpét taroltam le a 2/3 részéig ott 8 tövön volt egy 20 L-es vedérrel, abból eltt a 10 l lé.
Hát igen esetleg ha nem ilyen gyenge képet tettél volna fel akkor nem vályúnak nézem:D elismerem tévedtem. A tövek ahogy írod nagyon magasok ok de hogy van még piros pari a földet surolva sokon pl a Kecskeméti F3 bár ilyen Kecskeméti fajtát nem is ismerek és van azért a képen a beteges pari is : http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArticle?a=126844048&t=9096652 A negyedik képen balról. Azt hogy mennyit szettél le eddig idén szintén nem írtad
én 120 tő/230 kg és még kb 100 kg lejöhet. és nálam sincs külőnbség a fóliás
és a szabadföldi pari közt. A hsz nem kötekedés vagy hasónló miatt írodott:)
a paradicsom bőven elég lett öcsémnek meg nagymamáimnak, igen még így is hogy alig volt gondozva :) de persze a mamák a paprikát már nem nagyon ismerték fel így még frissen ültetett korában kigyomlálták mert hogy biztos gaz... pedig egyik nagymamám lánykorában Berettyóújfalun dolgozott a földeken, sokáig volt veteményesük is, de valahogy 80 éves korára már elfelejti ezt az ember :)))
engem aztán minden érdekel, meg szerintem a többieket is, kérek linket! :)))
a filmnek meg utána fogok járni!
és mit csinálsz ennyi paradicsommal? hát ez még befőzni is sok... vagy piacoztok? :)
bár úgy néz ki hogy mi még 1 évig itt maradunk a messzi északon mert párom kapott még 1 éves szerződést, de addig legalább lesz időm kitanulni mit hogyan csináljak hogy normálisan működjön :D
jelen pillanat balkon ládákban és cserepekben van a "kertem", a cherola az egyik legjobb paradicsomfajta esküszöm, gyönyörűen terem még ilyen zord körülmények között is, a moneymaker még csak most fog érni, de a hideg már majdnem teljesen megölte a növényt.
szerintem nézzél ki egy paradicsom fajtát és kérdezz rá, mert itt sokan különlegesség gyűjtők és van mindenféle magjuk :)
Ja, és azért szalmatakarással is meg tudnak betegedni a tövek, ha nagyon csapadékos az idő. Tavaly és az idén alig esett, legalábbis nálunk, így persze fitoftórának nyoma sincs, most az atkák szaporodtak eléggé el némelyik fajtán.
A szalma tényleg jó, mi is használjuk a paradicsom alá. Csak beásni nem szabad, egyszer csináltam, nem nőttek ott rendesen a növények. Szezon végén át szoktam pakolni az őszi fokhagymára, mire azt is kiszedem, már részben beásható, ill. a kevés maradékot megint átpakolom valahová takarásnak.
Frissen vetett magokat nálunk nem lehet takarni. A rigók széttúrják, betakarják vele a sorokat is. Ezeket úgy szoktam vetni, hogy a kifejlett növények betakarják a sorközt. Míg fiatalok, kétszer szoktam kapálni. Utána meg már nem érdemes mulcsozni, a lomb védi a talajt a kiszáradástól.
Nem azért vettem a bio magot, mert bio, szó sincs róla, hanem, mert csak ott találtam hazai és európai tájfajtákat, amúgy volt vele gond, mert a bikaszíven kívűl ami 3 napra csírázott, a többi több mint egy hónapig meg sem mozdúlt. Már majdnem kidobtam mire mégis csak, s ahoz képest, hogy 1 jónapos lemaradásban voltak nem lett rossz. Alginitből hoztam bőven 6 évre elég lesz ha minden évben szórom akkor is. Adtam belőle másoknak kipróbálásra, igen kötött talajra és nem győznek hálálkodni, hogy milyen tuti morzsalékossá tette. Lassan egy kamiont kellene szerezni, mert annyi ismerősnek kellene belőle. :)
Két év összehasonlitása nagyon csalóka lehet. Annyi minden különbözik a mulcsozáson kivül is! Egyébként köszönjük a beszámolót (és jövőben is várjuk).
A "bio-vetőmag" szerintem parasztvakitás. Mennyire befolyásolja a mag a termesztés bio jellegét? A GMO mentesség és csávázatlanság sokkal inkább! Nagyon durva vegyszerrel csáváznak és az a vetéstől négy héttel később is kimutatható a növényen.