És milyen sűrűn vagy kint azon a telken? Van ott valami, ami folyamatosan árammal üzemel (és üzemelnie is kell), amikor nem vagy ott? Mert az eddig sem túlságosan megérős történet ezzel az infóval még rosszabba hajlik...
Beregisztráltam, gondolván hasznos dolog. De nem derül ki róla semmi. "Új munkaterület készítése". És itt megáll a dolog. :) Mit kellene csinálni? Őszintén szólva azt feltételeztem, hogy a saját oda-vissza mérőm láthatom majd online.
Mindez baromira függ a jelenlegi, és a jövőbeli elektromos fogyasztástól is.
A gázkazán nem jó példa, mert ha nincs fűtés, akkor megfagysz, valami fűtés kell, míg a napelem nem oldja meg az áramellátásod, csak kiegészítí, "olcsóbbá teszi" (hacsak nem full szigetben nyomod, áramszolgáltató nélkül, de ugye ez nagyon ritka egy lakóépületnél.) Az viszont vitathatalan, hogy fűtés tekintetében még mindig a leggazdaságosabb, a hőszivattyút kivéve, (de az is áram-alapú, és régebben épült házaknál nem is mindig tud jól muzsikálni, nálam sem lenne érelme átállnom, pedig nekem is van fent majd 10kW napelem. - van egy újszerű hibamentes kondenzációs kazánom)
Így, hogy jogosult vagyok az 50%-os támogatásra, csábítóak az ajánlatok. Persze kérdés, hogy mennyivel drágítottak a vállalkozók a támogatás miatt. Teli árban biztos, hogy nem vágnék bele. Megtérülésre nem nagyon számíthatok, de amikor kimegyek a totál déli fekvésű telkemre amit szinte egész nap brutálisan telibe süt a nap annyira, hogy nyáron napközben nem is lehet kint kibírni, mindig eszembe jut, hogy milyen jó lenne hasznosítani ezt a rengeteg energiát.
Egy fázisos rendszer akku nélkül egymillióért szerintem nem egy egetverően nagy összeg. Lehet, hogy nem térül meg, de ha letérköveztetem az udvart 2 millióért az mennyit hoz vissza?
Viszont ha már fázist kell bővítenem meg nagyobb rendszert vennem akkuval, és ott tartunk, hogy támogatással is 2,5 millió, na annyiért már nem kell. Még akkor sem, ha 13,6 év múlva megtérül.
A tapasztalatok szerint az akkuk jobban bírják, mint az elektronika, de erre a véletlenszerűen kiguglizott akkura is 10 év garanciát adnak.
Én nem állítom, hogy ez egy jó üzlet. Gázkazánt venni sem jó üzlet, sosem térül meg, csak a kiadás van vele. :-)
Mindenesetre ennek az akkunak az eladó szerinti adatok alapján 15 Ft/kWh körül adódik a fajlagos tárolási költsége.
Ha esetleg pár év múlva a hálózati áram ára csúcsidőben 30 Ft/kWh-val lesz drágább, mint mélyvölgyben, (vagy esetleg lehetőség lesz piaci áron vásárolni áramot akár negatív áron is), akkor van realitása a megtérülésnek még napelemes töltés nélkül is, csupán a hálózati áramról való időzített vételezéssel.
...illetve, ha tudod, hogy az eszközparkod a gari időn túl meddig megy, mennyibe kerül majd az elemeinek cseréje/javítása... Az Akkuk biztosan nem fognak 10 évet menni...
Szóval eléggé lutris...
Egyetlen dologban lehet biztos "hozam" >> az ingatlan piacképességét javítja, eladáskor akár még hasznot is tud hozni, (persze feltételezve, hogy a melletted lévő ugyanolyan ház viszonylatában a Tiedet 2-5 millióval drágábban tudod eladni) Persze ezt sem fogod tudni objektíven tettenérni.
Akkumulátor nélkül egy átlagos háztartás jó esetben kb. az egyharmadát képes azonnal elfogyasztani a megtermelt napáramnak.
Számold ki, hogy így megéri-e (a bruttó elszámolási rendszerben).
Szerintem nem, többe lesz a leves, mint a hús, a "megtérülés" (mennyi prognosztizált áramköltséget tudsz kiváltani a napelemes rendszerrel) akár 20 év fölé is kúszhat.
Valóban megnéztem lehet napelemet telepíteni fel van sorolva mit lehet szóval akármit azért nem. 50% vagy max 3mFt. (A napelemes pályázaton max 5mFt) Viszont 5e fö alatti településen lehet és még az is az előírás "legalább egy gyereket váró vagy nevelő személy igényelheti"
keresem kutatom a helyi szakembert. Ígértek telefonszámot, talán hétfőn...
Az egyik kivitelező azt mondta, hogy a hálózatbővítésre nem vehető igénybe az állami támogatás.
Ha mégis maradna az egy fázis, a lenti két ajánlat közül melyik lenne jobb? Tudom az egyiknél nincs akksi (ugyanez a kivitelező akkuval majdnem kétmilliót mondott) , de megér az az akksi 600 ezer forintot? Illetve az az 5kw tárolt energia?
Szereléssel+segédanyagokkal+engedélyeztetés,tervezés, 50% állami támogatással 956250 Ft
Értem én, hogy a telepítőnek is élnie kell valamiből, de 200-250e az inverter, 300-350e a 10 panel. Honnan sikerült még mqjd' másfél misit hozzákölteni?
Akku nélkül amúgy szerintem full értelmetlen jelenleg napelemet telepíteni.
Azért ne vesd el a 3 fázist, ha marad kereted, felét annak is visszakapnád.
Nekem nagyon nem esne jól a fajlagosan drágább kis rendszert választani, mert most éppen ennyit bír a hálózat. Ezzel azért vagy 10 évre elkötelezed magad (mégha már nincs is a szaldó fix. 10 éve). Persze bővítésnél meg tudod hagyni a paneleket, de az invertert már bukóval cserélheted nagyobbra, jó eséllyel másmilyen panellel tudsz bővíteni (esztétika), megint hozza kell nyúlni a hálózathoz.
Gondold/számold végig, kérj ajánlatot a bővítésre, nem hajt a tatár.
Ahogy Celtis írta, nem az Amper(-bővítés) a drága. Ne azon spórolj, ha már hozzá kell nyúlni a hálózathoz!
Csak mellékszál, de lehet rosszabbul járni a 3 fázissal, mint az 1-gyel, ha balfék a vill. szerelő. Nekünk 3x16 A volt, de olyan szarul osztotta el a kiállásokat, hogy az egyik fázis feszt leverte a kismegszakítót az óránál. 3 fázissal meg nem olyan egyszerű valamelyiket másikra rakni, ha sorban vannak kötve a kiállások. Végül csak sikerült kicsit optimalizálni, aztán lett 3x25 A, így most kimondottan oda kellene figyelni, hogy le tudjam csapni. De a lényeg, ha 3 fázis lesz, oda kell figyelni erre.