Keresés

Részletes keresés

bbfeco Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10590

1, Próbálj meg egy müa. zsákot üresen ráhúzni a présre és abba betölteni a cuccot és prés- ha nem

2, Keresd meg a régi centrifugát, a többit tudod :))- ha nem

3, Csinálj belőle lekvárt....

Előzmény: Sz jani (10588)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10589

Köszönöm, ha holnapig nem indul meg, azt fogom tenni.

Előzmény: medveger (10587)
Sz jani Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10588

sziasztok

kezdő borászként ez első kérdésem az lenne

otelló szölőt lezúztam majd hagytam erjedni 6 napot és préselném de nem lehet ojan mint a csiríz nem aggya ki a levét. ha kibontom a prést széthulik mintha nem csináltam volna semmit.

 mit tegyek?

medveger Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10587

Tavaly én is így jártam a korai fajtákkal. Valószínűleg túl hideg nekik a pince. Vegyél ki belőle 5-10 litert, vigyed meleg helyre, aztán ha beindul a pezsgés, oltsd be vele a többit.

Előzmény: Törölt nick (10585)
medvegyu Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10586

A korábban már említett héjon erjesztett chardonnayt most fejtem le a héjról.

Elég fura íze van, leginkább birsalmára emlékeztet, savanykás, édes jelleg már nincs benne, gondolom a cukor már átalakult alkohollá. Már nem is pezseg, csak habzik. Kesernyés utóíze van, de ez chardonnay-nél gondolom nem meglepő.

 

A savanykás íz remélem nem ecetesedés, vagy más hiba.

 

Most egy kénezést tervezek, meg rárakom az úszófedelet.

 

Van valami tanács, tipp, hogy mi ilyenkor a teendő?

Engedjem rá az úszófedelet, vagy hagyjak valemennyi helyet?

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.07 0 0 10585

Idei utolsó szüretem mustja egy hete van hordóban és még nem indult meg a forrás.

Nem adtam hozzá semmit. Sem borként, sem fajélesztőt, sem cukrot, semmit.

A must 18-as volt.

Mi a teendő ilyenkor?

 

tp329 Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10584

Ha közel van az a sűrítendő sor és van elég hosszú vessződ (esetleg jövőre nevelj) akkor döntsd át az öreg tőkéket.

Persze többek közt a filoxéra miatt, ez is csak egy ötlet.

Előzmény: j4ck (10576)
medveger Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10583

Amíg az (zajos)erjedés folyik, nem hogy nem kell, nem is igazán szabad teletölteni az edényeket, mivel az erjedésben lévő anyag (leginkább a hab) kifut, s akkor azon az ecetbaktériumok és a penészgombák garmadája telepszik meg.

Az edények teletöltése akkor válik szükségessé, mikor az erjedés már befejeződött (esetleg enyhe utóerjedésben van az anyag), mivel ekkor már felléphet a túlzott oxidáció, valamint a gyengébb (alacsony sav és alkohol) borokban borvirág (penész) és egyéb kellemetlen melléktermékek képződhetnek, súlyos esetben a bor megecetesedhet.

Előzmény: kistuszek (10582)
kistuszek Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10582

Üdvözlöllek benneteket.

Pár éve kísérletezek egy kis saját bor előállításával (tényleg csak pár liter, elég kis fogyasztó vagyok), eddig elég nagy megelégedéssel. A kérdés a következő: miért kell teletölteni a tároló edényeket? Az erjedéskor keletkező széndioxid úgyis kiszorítja a levegőt rövid úton, és a kotyogótól meg vissza már úgysem mehet, akkor mi ennek az oka?

Daeril Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10581

Tudtommal nem kötelező a törköly az almasavbontáshoz, de lehet hogy segít.

Ami almasavbontáshoz kell: meleg (17-20 fok, télen a pincében ezért áll le), némi felhasználható nitrogén (ezt biztosítja a finom seprő), kevés kén - ha eddig nem tettél bele akkor most még ne tegyél. Levegő nem kell.

Csinálhatod úgy ahogy barkócza javasolja azzal nem vétesz hibát. Ha le akarod venni a törkölyről a kitalált mószered (tésztaszűrő, tölcsér) jó lesz. Én lefejteném egy nap után a durva növényi részekről a levett bort (ez a durva seprő) a maradékot tedd ballonba jól teletöltve hűvös de nem hideg helyen. Ha beindul az almasavdontás a dugót ki fogja lőni ezért kotyogót javaslok. Kotyogó barkácsolható gumikesztűből is, de pár száz Ft egy műanyag, amit beleapplikálsz egy dugóba.

Előzmény: Törölt nick (10578)
barkócza Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10580

A 20 literes, fedeles műanyag vödröt 1200-1500 Ft közt árulják. Én mindent ilyenben erjesztek, most éppen vadkörtét.  Mindenképpen le kell zárni a cefrét az almasavbontáshoz, teljes törköllyel. Ha nem akarsz zárható fedelű vödröt, akkor teríts rá a húsosládára egy erős, hibátlan agrofóliát, ami jócskán túllóg a széleken, majd önts jó sok vizet a fóliára, hogy rászorítsa azt a törkölykalap tetejére és a láda szabadon levő belső oldalára. Körben meg kösd le.

Előzmény: Törölt nick (10579)
barkócza Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10577

Azért én nem vagyok ennyire hozzáértő. :) A lényeg az, hogy az almasavbontás  törkölyön zajlik le, tehát a levet leszűrni/préselni utána kell. Utána a bort jobb üvegben tartani, mint műanyagba, a lényeg, hogy mindig tele legyen minden tartóedény, ehhez kell egy egész sorozat különböző méretű edény. Kénezéshez nem értek, csak azért, mert nekem a kén elnyomja a bor ízét, és ezért kerülöm.

Előzmény: Törölt nick (10575)
j4ck Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10576

BkSp és BZoltan:

 

Ok, akkor még két érv amellett, h ne foglalkozzak velük :)

nem fűz hozzájuk semmilyen szentimentális kötelék, csak gondoltam megkérdem, mert ha könnyű lenne átültetni, akkor kicsit sűrűbbre vettem volna a sort azokkal, amik útban vannak.

 

köszi a válaszokat!

Előzmény: BZoltan (10574)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10574

Szerintem ne foglalkozz vele. Az öreg tőke a gyökérzete miatt öreg. Az egész gyökérzetet 6-8 vagy akár több méter mélyről átültetni meg úgy sem fogod. Még ha sikeres is lesz az átültetés, az eredménye egészen biztosan nem lesz jobb mintha oltványt szednél róla amivel átoltasz egy másik tőkét.

Persze, ha szentimentális :) kötelékek fűznek az öreg tőkékhez, akkor érdemes adni neki egy esélyt.

Előzmény: j4ck (10572)
BkSp Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10573

Meg lehet próbálni, de tényleg nem érdemes. Nagy valószínűséggel nem fogja túlélni.

Előzmény: j4ck (10572)
j4ck Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10572

És még egy kérdés, szerintetek érdemes megpróbálni öreg tőkét átültetését (útban vannak sajnos) most ősszel, vagy ne foglalkozzak vele? (egy korábbi hozzászólásban azt írta valaki, hogy nem érdemes...)

Köszi.

Előzmény: j4ck (10571)
j4ck Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10571

Kedves medveger!

Nagyon köszönöm, sokat segítettél. A pdf-et is át fogom olvasni.

Nem tudom, hogy oltvány-e, majd megpróbálok rájönni.

Azt se tudom biztosra, hogy otello, de nagyon finom édes volt, kicsit vaskosabb, de nem rágós héjjal. Hétvégén szedtük le, de már kicsit túl volt érve, szerintem vagy két hete le lehetett volna szedni. Csináltunk belőle 15 liter szőlődzsemet, fincsi lett.

Előzmény: medveger (10555)
csoxi Creative Commons License 2011.10.05 0 0 10570
Előzmény: szalonspicc (10560)
janijani Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10569

Tök mindegy hogy fajélesztő vagy közönséges sörgyári élesztő,de beindul élesztő nélkül is. Egy a lényeg hogy alkoholos erjedés induljon ne tejsavas, ezért levegőtől elzárva szobahőmérsékleten kell erjeszteni. 

Előzmény: trofimov (10566)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10568

Én köszönöm, a névmitológiai kutatásod eredményét, hogy ezáltal már nem csak a szóbeszédre tudok alapozni. Ez tényleg fontos nekem!

A forrás miatt nem kell aggódnod, hacsak nem 500 liternyi mennyiség fölött erjesztesz egy tartályban. Ez alatt a mennyiség alatt a forrásban lévő anyagot hűti a pince hőmérséklete. Gyakran értetlenül állok helyi borászkollégák tevékenységei előtt, mikor is szaladgálnak a picében jégtasakokkal az 50-100 liternyi borhoz... Persze más a helyzet, ha reduktív "játékbort" akarsz készíteni, oda már technika kell, meg emberek, akik gyorsan meg is isszák a terméket...

A kóstolást akkor email-ben egyeztetjük, vásárolni lehet nálam 0,- € (0,- Ft - az aktuális kurzustól függően :)) egységáron. Vannak még 2008-9-es borok is.

 

Barkócza: A törköly megy vissza a területre az őszi szántás alkamával. Idén sztem mindennél fontosabb lesz az őszi talajlazítás illetve szántás, hogy minél több téli csapadékot meg tudjunk fogni.

Előzmény: medvegyu (10558)
Daeril Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10567

Én darált almából préselt mustot erjeszettem többször is. Beindul magától nem kell bele élesztő, legalábbis nekem nem kellet.

Előzmény: trofimov (10566)
trofimov Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10566

sziasztok!

 

köszi a válaszokat. még egy kérdés az almaborral kapcsolatban:

kell-e élesztőt használni, v. megindul magától a (környezetben található élesztőgombák által persze) az erjedés?

ha kell fajélesztő milyet érdemes venni?

 

előre is köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10565

Értem, köszi. Öt éve vannak szőlőim, ez az első saját borom. 3 féle vörösborom van, (ájuldozok, hogy ilyen is lehet a bor .. :) )  - azokat alig két hét után már újborként iddogáltuk. Azt hittem, valami gond van a fehérekkel. Pont egy órája bele kóstoltam a szürkebarátba, még zavaros, még kotyog, de már nagyon ígéretes íze van. Hát akkor várok türelemmel :)

Előzmény: BZoltan (10564)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10564

Tökéletesen van, nemhogy rendben :) Minél lassabb a forrás, annál jobb. Nem sietünk sehova :)

Előzmény: Törölt nick (10563)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10563

Fehérszőlő mustjaim, hrom féle is, már három hete folyamatosan forrnak, sőt, már van ami túl is van a három héten. Pincehőmérséklet 17 fok, hordók végig hidegek voltak, de folyamatosan forr. Indulás után kicsit kihabzott, keveset, azóta csak kotyog folyamatosan, olyan lassan, komótosan. Rendben van ez így? Sem élesztőt, sem más praktikát nem használtam.

ajapi Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10562

pár éve szaküzletben valami vegyszert tanácsoltak, és ebből minimális mennyiség 2 hét alatt eltüntette a bakszagot

Előzmény: gardonyim (10561)
gardonyim Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10561

Egy kis tápsó valóban csökkentheti a további bakszag képződést. Ami még használ, az a levegőztetés: dugd be a lopót olyan mélyre, ahogy csak tudod, és teli tüdővel fújj bele 2x-3x. Ezzel részben kiűzöd az eddig képződött merkaptánt, részben oxigént viszel be a murciba, amit az élesztő fel tud használni a növekedéshez. A bor oxidációjától ilyenkor még nem kell tartani.

Előzmény: szalonspicc (10560)
szalonspicc Creative Commons License 2011.10.04 0 0 10560

Gondban vagyok. A két hete 21,5 cukorfokkal szüretelt Chardonnay must elkezdett az erjedés közben bakszagos lenni.

2008-ban már ért ilyen "élmény", de akkor gyakorlatilag lefolyó lett belőle (most azért messze nem olyan agresszív a szag). Nem használok sem szelektált fajélesztőt, sem tápsót. Kénnel július közepe óta nem permeteztem (korábban említették hogy ez lehet egy oka a bakszagnak). Mit tehetnék ellene, úgy hogy ne kelljen agresszív módon beavatkoznom? Tápsóra gondoltam esetleg így az erjedés felénél. Ezt érdemes kipróbálnom még?

janijani Creative Commons License 2011.10.03 0 0 10559

Én okulva a tavalyelőtti korai metszésből csak akkor metszem a szőlőt amikor már duzzadnak a rügyek és látom mi fagyott el a télen. Nem sok szőlőm van 1-2 nap alatt végzek vele.

Előzmény: medveger (10555)
medvegyu Creative Commons License 2011.10.03 0 0 10558

Köszi!

 

Cefrekénezést kihagytam. Viszont annyi eszem azért volt, hogy csak egy részt készítek így, a javát-nagyját fahordóba raktam (főleg színmustot), mind chardonnay.

Ami miatt most aggódom, hogy ma nagyon felmelegedett és kicsit átalakult az egész, be is habosodott, látszik, hogy az eddig kemény cefre elpuhult a mai napon. Most kannát raktam bele hidegvízzel (a kövektező még fagyasztóban), de félő, hogy már késő, a forrás magától is visszábbvett, gondolom a meleg miatt sok gomba megadta magát, vagy nem tudom hogy is megy ez pontosan.

 

Köszönöm a meghívást, szívesen benéznék, kóstolnék, vásárolnék, családdal terveztünk is arra egy kis biciklitúrát. Írok majd email címedre.

Gondolom már a gesztenye is érik a hegyen :-).

Amúgy egyszer már voltam a hegy gyomrában, Helembán egy kőbe vájt pincében, jó régen, de arra emlékszem, hogy egy finom kékfrankos házibort ittunk, a hátizsákunk teli volt gombával, aztán vadpörköltet ettünk a helembai kocsmában :-).

 

Előzmény: csabi_felvidek (10550)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!