Keresés

Részletes keresés

csite Creative Commons License 2022.06.02 0 0 94821

Szállásra pénztárca függvényében sok opció van.
Haus Machhorndl, STIERSCHNEIDER'S Weinhotel Wachau & Bühnenwirtshaus(ezekben már szálltam meg, semmi extra, jó volt)
Bor, kaja:
Weingut & Gästezimmer Özelt (hétvégén mindig tömve, időben kell érkezni, de rendben lévő borok, kaja, szuper panoráma)

Weingut Höllmüller - Flott Spitz (jó kaja, borok, hangulat)
Laglers wein.kost.bar (jófej vendéglátás)
Winery Thomas Gritsch - courtyard in the arcades (jó udvar, házias kaja, borok rendben)
Weingut FJ Gritsch MAURITIUSHOF - jó hangulatú hely

 

Weingut Urbanushof - számomra a legizgalmasabb termelő

 

Weingut Alzinger - profi dolgok, érdemes megnézni, nekem steril


IWB - Hubert Fohringer GmbH - kötelező hely, rengeteg bor kóstolható állandóan (talán itt érdemes kezdeni és megnézni mi tetszett)

Gasthof Goldenes Schiff - kaja, sör rendben

amit biztos ne: Knoll, se kaja, se borok tekintetében nem győzött meg egyszer sem


Előzmény: Hepci (94818)
HorribileDictu Creative Commons License 2022.06.02 0 0 94820

Traisental, Kamptal, Kremstal vonalról én is főleg azokat ismerem, akiket felsoroltál. Krems-ből erősen ajánlhatóak még a Fritz Miesbauer vezette pincék (Weingut Stadt Krems/Stift Göttweig) és a (Josef) Dockner. Kamptalból a Steininger (mondjuk utóbbi időben inkább pezsgőben utazik), és a (Fred) Loimer tud még jó lenni.

 

Wachau-t kicsivel jobban ismerem, úgyhogy inkább ott tudok ajánlani.

A DW-ben a pincevezetéseket tavaly(?) egy kedves magyar hölgy tartotta, viszont sem a pince, sem a kóstoló nem volt igazán emlékezetes.

Unterloibenben még a Tegernseerhof-ot tudom ajánlani, de ha éppen zárva vannak(gyakran előfordul, én még sosem jutottam be), akkor Dürnsteinben az Alter Klosterkeller étteremben sok borukat poharazzák is (bónusz: pazar kilátás).

Spitz: nagyon jó ár/érték arányú a Laglers, a bár/éttermükben a legtöbb tételüket poharaztatják. A Josef Gritsch (Graben Gritsch) szintén ár/érték bajnok, de neki csak a borait ismerem, fogalmam sincs, hogy kóstoltatnak -e.(weblap 2020-ban frissült utoljára..)

A jobb partról ott van még Josef Fischer (Rossatz, időpont kell), Georg Frischengruber (Rührsdorf, fogalmam sincs, hogy kóstoltat -e), és Andreas Eder (Mautern, őt sem tudom) mint igen jó ár/értékű termelők.

A tapasztalat amúgy az, hogy amelyik pince nincs ráállva a gasztróra, azokkal igen nehéz felvenni a kapcsolatot kóstolás miatt, pár főnek meg szinte lehetetlen, hogy kinyissanak. El vannak kényelmesedve.

Előzmény: Hepci (94818)
loading Creative Commons License 2022.06.01 0 0 94819

Márkvárt Bikavér 2016: nekem disszonáns: egyszerre savanykás meggy és hordós-édeskés, de nem érett szilva. A tanninok is húznak még. Illatban hordó és alkohol (? - a címke szerint csak 13%), enyhe édesség. Valamivel nagyobb élmény, mint a Fabulous Ant PN, érződik, hogy komolyabb, de ezután a palack után mégsem rohannék bevásárolni belőle. Ajándékként kaptuk.

Hepci Creative Commons License 2022.06.01 0 0 94818

Adnál tippet, hogy Wachauban és környékén (Kamptal, Kremstal, Traisental) kinél lenne érdemes látogatást tenni és megszállni? Pár napos bor- és egyéb túrára készülünk azon a vidéken.

Én csak a KisBécs kínálatában található pincék közül ismerek párat valamelyest - ha ezeken (Gobelsburg, Eichinger, Rabl, Fischer, Huber, Jurtschitsch, Malat, Bründlmayer, Domane Wachau) kívül van érdekes és/vagy jó ár/érték arányt képviselő tipped, örülnék neki.

Előzmény: HorribileDictu (94816)
amimaki Creative Commons License 2022.06.01 0 0 94817

Nem azt mondom, hogy, de azért legalább vállalható szortiment..

Előzmény: HorribileDictu (94816)
HorribileDictu Creative Commons License 2022.06.01 0 0 94816

Nem tudom volt -e már, mindenesetre úgy tűnik, hogy tizenx év után újra van magyar bor a Wein&Co kínálatában:

https://www.weinco.at/areal/Ungarn-701

 

Kíváncsi vagyok, mi történhetett...

Hepci Creative Commons License 2022.06.01 0 1 94815

Szemeztem vele az Aldiban, de aztán nem engedtem a csábításnak.

Nyilván a Danubiana mindent (is) meg tud csinálni, de a vörösborai nagyon gyengék, a pinó pedig végképp nem való az ilyen megacégeknek.

Előzmény: loading (94814)
loading Creative Commons License 2022.05.31 0 0 94814

Fabulous Ant Pannon Pinot Noir 2019: van egy meggyszem a címkén, ami tulajdonképpen leírja a bort. Kicsit meggyboros illat, a már nem friss fajtából. Kellemes szűrt meggylé szín, ízében savanykás gyümölcs: savanyú meggy és meggyfuré egyszerre. Pinot Noirt nyomokban sem tartalmaz.

Korábban is vettem, de akkor még volt némi Pinot Noir íze. Szörnyűnek nem szörnyű, csak semmilyen. Termelte Danubiana, forgalmazza (néha az Aldi) Pannonborbolt. Nem ajánlom.

Hepci Creative Commons License 2022.05.30 0 0 94813

Wáberer eddig is valami hasonló funkcióval volt ott kormánybiztos.

Van egy vadászkastélya valahol a Zemplénben és szereti a jó bort.

Előzmény: lazaridi (94810)
Hepci Creative Commons License 2022.05.30 -1 1 94812

Igyekszem. :)

Az az igazság, hogy magam elé képzelem Baki Lászlót Rákosi Mátyást Orbán Viktort, amint lesújt a plakátokon is látható, irtózatos pénzügyi manipulációk és harácsolás réven extraprofitot realizáló, az igaz magyar hazaffyjak vérét szívó, speciális arcberendezésű egyénekre.

Előzmény: joskabacsi (94809)
loading Creative Commons License 2022.05.30 0 0 94811

https://444.hu/2022/05/30/miseborszallitmannyal-tamogatja-magyarorszag-ukrajnat

 

Én érzek némi összefüggést a két hír között.

Előzmény: lazaridi (94810)
lazaridi Creative Commons License 2022.05.30 0 0 94810

A Kormány 1278/2022. (V. 27.) Korm. határozata
a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól
1. A Kormány a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.) 12. § (1) bekezdésében
meghatározott feladatkörében eljárva
Wáberer Györgyöt e kormányhatározat hatálybalépésétől a Kit. 219. §
(3) bekezdése szerinti időtartamra a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztossá (a továbbiakban:
kormánybiztos) nevezi ki


joskabacsi Creative Commons License 2022.05.30 0 0 94809

Ennél szofisztikáltabb zsidózással még nem találkoztam ;) 

 

Előzmény: Hepci (94807)
joskabacsi Creative Commons License 2022.05.30 0 0 94808

Szerintem egyre jobban ír:

"Az egres, bodzás, füves, kandúrhúgyos fajtaindulót hibátlanul fújja."

:D :D :D

 

http://muveltalkoholista.com/2022/05/sauvignonom-a-sezlonyon-kortyolom/#more-5540

 

Előzmény: Hepci (94807)
Hepci Creative Commons License 2022.05.29 0 0 94807

J. Csaba valamit félreérthetett az angol árképzéssel kapcsolatban, mert ez még a Viktorunk lázálmaiban elképzelt "extraprofit" nevű valamiként (amit speciális orrformájú egyének állítanak elő saját üdvükre) is túlzás lenne. :D

Előzmény: amimaki (94805)
loading Creative Commons License 2022.05.29 0 0 94806

Valaki volt az idei Gourmet Fesztiválon? Volt valami kiemelkedő? Családi okok miatt nem sikerült eljutnom.

amimaki Creative Commons License 2022.05.28 0 0 94805

http://muveltalkoholista.com/2022/05/az-igazi-bor-a-pharos-hipotezis/#more-5535

 

Egy érdekes mondat: 

"A brit viszonyokból kiindulva azt mondja, hogy a polcon 6 fontos palackban olyan bor van, amiért 35 pennyt fizettek a borászatnak, és ez nem lehet igazi bor," Illetve német példát is állit.

 

Akkor itthon kánaán vna a borászoknak? :)

Hepci Creative Commons License 2022.05.25 -1 0 94804

Csordás-Fodor Nagy-Somlói Juhfark 2019

Ettől a pincétől még nem kóstoltam semmit, a 2019-es borokkal kapcsolatban pedig általában nincsenek jó tapasztalataim. Ennek ellenére pozitív meglepetés ért: igen korrekt cucc, szép aranysárga színnel és tisztes koncentrációval, szubminimális maradékcukorral és jó savakkal. Egy Thököly úti étteremben találtam a borlapon.

6 pont, 1300 Ft/1,5 dl (Szaletly)

 

lazaridi Creative Commons License 2022.05.22 0 0 94803

 

Lisszabon, Time out market borszaküzlet. Régi borok olcsón, merthogy mondják, kockázatos...

Elgondolkodtató nem?

joskabacsi Creative Commons License 2022.05.20 0 0 94802

Szintén Toplec, szintén 18 - ha jól emlékszem ...

 

Előzmény: Hepci (94800)
csalapet Creative Commons License 2022.05.20 0 0 94801

Norbinál nekem pont a Rány tetszett jobban, a Toplec kevésbé. Balassa Szent Tamás nagyon szép volt ahogy a Gizella 16-os furmintja is. Holdvölgy szintén, Pelle is. A többi átlagos illetve savbomba. Nekem a helyszín abszolút nem jött be, 5 körül a mádi teremben irtózatos hőség fogadott.  

Előzmény: Hepci (94800)
Hepci Creative Commons License 2022.05.20 0 0 94800

Tegnap a Furmint Február nevű rendezvényen jártunk a Hagyományok Házában (Budai Vigadó) Balázs barátommal, erről számolok be.

Az épületben most jártam először, jó otthona ilyen típusú rendezvénynek, sokféle tér áll rendelkezésre. Jóval kisebbnek éreztem a közönséget, mint amikor 2 éve utoljára rendeztek F. Februárt, a járvány előtt, a Vajdahunyadvárban. Talán túlzottan elszálltak már a belépők árai (nekünk a középső árfekvés jutott 15000 forintért, korábban talán 12 rugó volt, a helyszínen pedig 18), bár az utca túloldalán lévő, gastropubnak keresztelt kajáldában 6000 körül volt a főételek átlagos ára, tehát ez is relatív. Mindenesetre most mindenkinél tolongás nélkül lehetett kóstolni és akinek igénye volt rá, beszélgethetett a borásszal-tulajdonossal is.

A furmintok között kevés akadt, amitől hatalmas hátast dobtam volna, az árukat leszámítva. Cserébe igazán gyengét sem kóstoltam, bár ebben segített Balázs is, aki előttem 2 órával érkezett és előszűrte a mezőnyt.

Érkezésemre néhányan (pl. Balassa István és Gizella pince) már kifogytak a borukból, ezt egy ilyen rendezvényen este 7 óra táján furcsának gondolom. Teljes portfóliót szinte senki nem hozott, általában egy alapbort és egy dűlőst mutattak, vagy valamelyik dűlősből több évjáratot.

A legjobb bort a Holdvölgytől kóstoltam, a legrosszabbat pedig Bott Frigyestől. A Holdvölgy furmintja (Meditation 2019) volt szerintem az egyetlen, amit bármilyen komoly külföldi sorba (pl. rajnai) is be lehetett volna tenni.

Amik nem, vagy kevésbé tetszettek, azoknál jellemzően domináltak a savak a beltartalom egyéb elemeihez képest. Bott Frigyesé pedig rendkívül furcsa illat- és ízbéli aromákkal rendelkezett - kár, hogy ez a jó borász erre a (tév)útra tévedt, de ezt a gondoltatomat nem osztottam meg vele.

 

Ezek tetszettek (a kóstolás sorrendjében írom):

Holdvölgy Meditation (Király dűlő) 2019: tartályosnak mondták, mégis éreztem benne egy diszkrét vaníliás áramlatot. Viszonylag koncentrált is, de elsősorban harmóniában és a savak szépségében emelkedett a mezőny fölé.

Barta Öreg Király magnum 2019: az ízek intenzitásában maradt el nekem az előzőtől, egyébként hasonlóan elegáns.

Breitenbach Lapis Terasz magnum 2020: szép, jóízű, ásványos, ár/érték bajnok (az előző 10 rugó körüli darabokkal szemben ebből 5000-ért adnak magnumot).

Kikelet Váti 2020: szokás szerint kissé savdomináns, de szép savakkal, tetszett.

Rózsa Nyergesek 2019: ez meglepi volt, a pince nevét sem hallottam még (tállyaiak), a dűlős tétel a legjobbak közé tartozott és az alap sem volt rossz

Pálffy Olivin 2019: érezhetően nem tokaji, de méltányolható darab, az ára se annyira túlkapás (5000 körül)

Csite Toplec 2018: a meleg évjárat ellenére nem lusta, pedig van benne maradékcukor is bőven

 

Nem emelkedett ki, de nagy baj sem volt vele:

Bott Judit Csontos 2020: kissé még kusza, Balázs szerint a 2019-es sokkal szebb, de azt nem kóstoltam

Füleky Fülöp 2019: ez furmint-hárs házasítás, afféle birtokbor, Fülöp pedig egy gólya volt, a címkén írnak róla

Csite Rány 2018: kevésbé koncentrált, mint a Toplec, de hasonló karakter

Rózsa Együtt 2020: birtokfurmint a Nyergesek dűlő kevésbé jó parcelláiból

 

Nem tetszett:

Bott Frigyes 2020: igen fura illat, de nem merném azonosítani, bárdolatlan savak, keserűség - ez 7000 Ft körül mérik a BT-nél, a dűlős még drágább. Szűretlen, derítetlen, alacsony kénnel készült, számomra szinte ihatatlan

Szent Donát Márga 2020: a vad sav (savanyúság) diszkvalifikálja

Szent Donát Márga magnum 2016: kissé szelídebb karakter az előzőnél, de ebben meg valamiféle erősen petrolos-gázolajas motívum ütötte fel a fejét és némi kénhidrogén

 

Nem károsítottam meg különösebben a borászokat, összesen kb. 4 deci bort ittam 15 ezerért. Azt nem mondanám, hogy a legjobb befektetéseim közé tartoztott.

Balázs még számos igen rossz furmintot is kóstolt - ha esetleg kedve támad hozzá, majd beszámol róluk.

 

 

ShiDeci Creative Commons License 2022.05.18 0 0 94799

Heimann Kékfrankos 2017

Elfekvőben maradt palack, eredetileg biztos nem terveztem neki öt évet.

Illat: előbb édesebb, szilvás, némi szellőztetés után szeder jelenik meg.

Íz: viszonylag hosszú levegőztetés kell neki, 15-20 perc legalább, utána szépen jönnek a KF-jegyek.

summa summarum: alap-KF-től (is) szép állapot öt év után, egyúttal megerősíti a régi véleményemet, h Heimannék az évről-évre stabilan jó minőséget hozó szekszárdi pincék élvonalában vannak.

 

[[Ui.: Heimannék egyik tavalyi birtoktúrája után az öreg Heimann mesélte, hogy többek közt a kékfrankos át lett engedve ifj. Heimannak, aki már egész más felfogásban készít kékfrankost (hogy milyenben, azt nem tudom, mert abból a szériából nem próbáltam KF-t eddig). Ez a 2017-es KF volt az utolsó olyan, ami még nem "Heimann & fiai" néven futott.]]

Hepci Creative Commons License 2022.05.17 0 0 94798

A saját tesztünkben első helyen végzett Váli-kéknyelű az egyik legjobb magyar fehérbor volt, amit valaha kóstoltam.

Azóta se ittam ahhoz fogható kéknyelűt, se Váli Pétertől, se mástól.

Szerintem a kéknyelű valahol a cirfandli környékén helyezkedik el potenciálban és kezelhetőségben, tehát lehet belőle nagy dobás, de igen ritkán és nem rendszerszerűen.

Földi Bálintéból veszek majd egyet, láttam pár napja a gellérthegyi delikátban.

Előzmény: Hepci (94793)
loading Creative Commons License 2022.05.17 0 0 94796

Hirtelen két mondás is eszembe jut erről: Vak tyúk is talál szemet, 1 fecske nem csinál nyarat.

 

Előzmény: joskabacsi (94794)
joskabacsi Creative Commons License 2022.05.17 0 0 94794

Nem voltam nagy kéknyelű fan - de márciusban a Kalózban (Kalóz Strandbisztró - Fövenyes) mutattak egyet, az bebizonyította, hogy lehet potenciál a fajtában. 2 hét múlva rákóstolok ...

 

Előzmény: Hepci (94793)
Hepci Creative Commons License 2022.05.17 0 0 94793

Badacsonyban van több is ennél, illetve van nagyobb cégeknek is ilyen boruk.

Sok évvel ezelőtt mi is teszteltünk egyszer (vakon) 10 kéknyelűt:

 

http://gasztrojazz.blogspot.com/2011/02/keknyeluk-kenyelmi-poszt.html

 

 

Előzmény: amimaki (94792)
amimaki Creative Commons License 2022.05.17 0 0 94792

Nem is gondoltam volna, hogy van egyáltalán 10 kéknyelű-termelő :)

Előzmény: Hepci (94791)
Hepci Creative Commons License 2022.05.16 0 0 94791

Kéknyelűket teszteltek a Borsmentán:

 

https://www.borsmenta.hu/iszunk/keknyelu-borok-tesztje

ShiDeci Creative Commons License 2022.05.15 0 0 94790

Én pár hónapja a CF-t bontottam tőlük (2017 úgy rémlik), a csalódás hasonló volt. Az ár is, 6000 körül a pincénél. Egy savanyú, karakter nélküli bor volt, el se akartam hinni, h 6000-ért ezt kaptam.

A 2017-es Tenger nekem bejött, és akkor még nem a fenti sávba árazták (4000 körül volt).

Előzmény: Hepci (94789)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!