Most járok ezen a topikon elöször. Kb. sok évvel ezelött foglalkoztam kefirrel, de egyszer elpusztultak a gombák és azóta nem is foglalkoztam velük. Most megint kaptam gombákat, kb fél marék.
A kérdésem az lenne, hogy miért túrósodik meg ?
Régen simán sikerült csinálnom, most meg szenvedek velük.
A tej szépen szétválik, és a gombák környékén megtúrósodik.
Ez nekem régen nem ilyen volt. A dobozos kefir a mátratejtöl az szép krémes. Régebben hasonló volt. Most mindíg szétválik és híg lesz az egész.
Valakinek valamilyen ötlete van-e ??? Mit csinálok rosszul ?
Hogy lehetne mikrozni? Ez élőlény... ( Amerikában egy nő a macskát mikrozta, aztán beperelte a gyártó céget, mert nem írták a használati utasításban, hogy a cicát nem lehet betenni a mikro-ba):-)
Le tudnád írni, hogyan fagyasztod le és éleszted újra? Olyasmire gondolok, hogy vízben,vagy lecsurgatva kell lefagyasztani, gondolom felolvasztásnál mikrózni nem lehet :))), stb.
Kérhetnék én is gombát használati utasítással? Régóta szeretnék kefírt csinálni, csak eddig nehéznek és távolinak tűnt. Pesten lakom, ha esetleg tudnál adni, érte mennék.
Gombát keresek én is. Valamikor szép tenyészetem volt, a szaporulattal elláttam az összes rokont és ismerőst, de néhány évi kitartó kefírgyártás után meguntam a dolgot. Lezártam, eltettem, aztán elfelejtettem és mind megpusztultak. Az első gombákkal 1968-ban találkoztam, utána is kaptam néha, de mindig az lett a vége, hogy tönkrementek a gombák. A legelején igazi tehéntejből csináltam, később ahhoz már nem sikerült hozzájutnom,és ezekből a zacskós és dobozos nedvekből nem volt az igazi. Most viszont vannak saját kecskéim, eljött az idő, hogy valódi kefírt készítsek - persze ehhez kellene a segítségetek, mert gomba nélkül nem fog menni.
Sziasztok!
Nem is olyan rég, kaptam egy receptet egy számomra még ismeretlen készítményről. a hozzávalók a következők: 2L víz, 6 kanál kristály, 6 kanál kristálycukor, 12 szem mazsola és fél citrom.
Ez eddig ok is, meg az is , hogy fémmel nem érintkezhet, meg stb.
Nem is ez a kérdésem alapja, hanem az, hogy a fentiekben felsorolt hozzávalókból a cukrot szabad-e kihagynom, ha szabad, milyen módon, ill. mivel tudnám helyettesíteni.
Kérlek bennetek, kérdésem mihamarabbi válaszadására!
Előre is köszönöm, sziasztok!
Margit, Kipiu, koszi a megnyugtatast. Kefirt csinal a gombam, ugyhogy dolgozik rendesen. :)
De azt hiszem akkor a mennyiseggel lehet a gond, mert nem adtam eleg tejet. En kb. 2-3 decit csinaltam egyszerre. Megprobalom picit tobb tejjel, remelem osszeszedi "magat".....
Most, hogy kissé felmelegedett az idő, gyorsabban megalvasztja a tejet a gomba, (talán még kissé "szúrósabbá" is vált az íze). Kicsit ritkítsd meg gombákat.
Nem váltottál mostanában tejet? Mert néha olyan pocsék minőségűeket lehet kifogni, képtelenség jó ízű kefírt gyártani belőlük. Felül túrós, alul sok víz, aztán ennyi...
Tapasztalatom szerint ha sok a gomba, és felemészt minden tápanyagot akkor könnyebben darabjaira esik. Az enyémek feljönnek a kefír tetejére, kanállal kihalászom őket, kicsit lelögybölöm, aztán vissza a tiszta bögrébe + tej.
2 db diónyi gombához 4-5 dl tejet öntök, ezzel a módszerrel egyben maradnak.
Miért van az, hogy az én gombám újabban már 24 óra alatt is úgy dolgozik, hogy a tejcsi kétfelé válik, fölül a sűráje, alul az átlátszó savója? Ez normális?
És nekem sem áll össze egy gombóccá a gombácskám :-(
Semmi gond a kefirgombáddal, ha szépen dolgozik! Kippiunak igaza van! Én már 8 éve használom, azóta folyamatosan szaporodik, mindig rakok a mélyhűtőbe is, hátha, véletlenül gond lesz, vagy kér valaki. Eddig én még csak 1-szer vettem elő magamnak, amikor sokáig nem voltam itthon, én mind lefagyasztottam. Amikor felengedett ( kb. 1 nap) , utána újra lehet aktivizálni!
Nekem kb, egy fel evig szepen hizott a gomba, novekedett rendesen, aztan egyszer csak fogta magat es darabjaira esett szet. Fogalmam sincs hogy mitol. Ennek ellenere csinalta a kefirt rendesen. Azt mondjatok, hogy nem baj, ha igy szetesik? Kb. ugy nezett ki, mint a kepen, amit Margit betett.
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem: nem tudjátok, hogy hol lehet valami szakirodalom vagy egyéb infó a kefírgombákról a leíráson kívül? Segítségeteket előre is köszönöm!
Az Internetes források szerint Mohamed próféta a Kaukázusban járva, az Ő híveinek a tejébe pottyantott, kb. 5000 éve. Ha nem ő, akkor Buddha. Ugyanis a másik ág Tibetbe nyúlik vissza. Az időpont viszont stimmel. Maga a "lény" több mikroorganizmus szimbiózisa, tehát nem egy fajta gomba. A világhír az 1900-as évek elején kezdődött, mikor a "lény" eljutott Moszkvába, és elindult az üzemi szintű előállítás kecske-, és tehéntejből.
Hogy Mohamed miért pont ilyet pottyantott, az bízzuk az Ő tudására. A lényeg, hogy működik, és finom. :-)