Az durva lenne, ha nem lenne vemhes, mert akkora hasa van! Ott volt talán három napig is ,de megbökték a tőgyét, és hazahoztam, aztán mikor kiabált újra oda vittem egy napra.Minden esetre -nappal- lesegetem, éjjel meg reménykedem, hogy nem történik semmi különös.
Ha figyelmesen olvastál, ott volt, hogy nem mániám belenyúlni mindbe, csak az ő aggodalmára írtam, ha esetleg ezen rágja magát. Csak gyanús esetben nyúkálok, nem akarok fölösleges fájdalmat okozni egyiknek sem. De ha gyanús, akkor épp ezért nem tétovázok, mert a zárulás is elég gyors, tehát késöbb sokkal rosszabb az anyának is, nekem is.
Azt mond meg, hol kezdje? Mert szerintem ez nem az ember döntése, bármikor adódhat eléd ilyen helyzet. És a szappan is csodákra képes, kesztyűt nem gond otthon tartani és ha kellően utánnanéz - könyvekben akár, ahogy én is, meg figyel, ha doki csinálja - csak elszánás kérdése, megoldja.
Egyetlen kecskét sem vesztettem el belenyúkálás miatti fertőzéssel. Állatorvosi késlekedés miatt igen. Nem azt mondom, hogy ne hívjunk dokit. Csak ne legyünk gyávák tenni azért a jószágért akár a két kezünkkel, mert adott esetben többet árthat a szakemberre való várakozás, mint az amatőr segítség.
Ma 5 hónapja, hogy őzit vittem pároztatni, tehát akkor ma kellene ellenie, mert a könyv szerint februárnál nincs korrekciós nap. Bár igen nagy a hasa, de semmi jelét nem látom, hogy elleni készülne, még nincs beszakadva a horpasza, a cicije se nőt akkorára, mint tavaly és rendszeresen figyelmezteti az ikreket, hogy ő az úr a háznál! Igaz 5-6 nap múlva visszaivarzási tüneteket produkált és elvittem újra, de akkor attól is lehetett, hogy a kis ikreket pároztató baktól adtak szagmintát, ami ott terjengett(persze ezt csak én gondoltam) . Járt valaki hasonlóan? várjam ma, vagy pár nap múlva?
Ne haragudj meg de tényleg, viszont 2 kérdésem van: 1. Honnan veszed hogy kezdő vagyok? 2. Ami még inkább érdekel, honnan veszed hogy nincsenek steril cuccaim?
Amúgy meg valóban én döntöm el hogy alkalmasnak érzem-e magam a feladatra, és ha miattam hal meg a szeretett kecském akkor csak is magamat hibáztathatom, de még soha nem volt rá alkalom hogy ilyen problémám legyen, ezért is vagyok tudatlan a témában. Eddig minden ellés simán ment minden évben, és a környékünkön sem volt rá példa hogy bent maradjon egy gida az ellésnél. Csak annyit hallottam a témáról hogy ha ilyen van akkor 24 órán belül kell állatorvost hívni. De most muszáj volt elutaznom erre megellett pont akkor, és kicsit megijedtem hogy mi van ha ez okozza majd a vesztét. Megmenteni már nem tudnám, csak szerettem volna megtudni hogy hány nap múlva nyugodhatok meg. Ezért kérdeztem.
Minizsarnok és Fecske+ köszönöm amiket írtatok, de már vasárnap megellett a kecském és nem voltam itthon, a férjem meg nem nézte meg hogy kijött-e a placenta, azért paráztam be...
Hát ha megveszem, jó ideig nem lesz egyedül, mert még itthon vagyok sokáig. Remélem nem fog sokáig kiabálni, volt már nekem vagy 10 éve kecském egyke volt ő is, de hamar megszokta. Hamar megbarátkozunk legalább, kettőt nem tudnék eltartani, sajna.
Nahát, nem kellett sokat várnom, tényleg közel találtam már is egy lányt. :)) Isten ujja. És olcsón. Még gyanúsan olcsón is. De holnap kikérdezem alaposan az eladót. Ja és kis pici rövid füle van. Bocs, h ennyit írtam, csak nagyon fel vagyok dobva :) Sztem aludni se fogok.
Köszönöm a segítséget. Most hívtam, de csak egyben adja el őket. :( Lány kecskét keresek, és csak egyet, ami ellátja a családot tejjel. Azért akartam megnézni, mert nagyon közel volt hozzánk. De várok akkor, hátha lesz még ilyen közel :)
Szerintem kopasz arrafelé - inkább ne vedd meg, ha gomba, ha rossz kondi okozza, akkor se jó. Ahogy az elöttem szóló mondá: lesz még elég kínálat addig! :)
Hát, valahol el kell kezdeni... mindig van egy kezdőpont, és ha nem érzi alkalmasnak magát, nyilván nem teszi. Nekem se mániám, hogy mindbe belematassak, csak a parázása miatt javasoltam. Ha olyan dokija van, mint Minizsarnoknak, akkor nyilván nem feltétlen szorul rá, ahogy én rászorultam anno, kezdőként. Itt éjjel és hétvégén rajtunk múlik, mi lesz egy visszahajlott fejű/lábú kiskecskével - és ha már csinálta az ember, nappal se hív dokit, meg hát, mire ideér...
Sziasztok! Szeretnék kecskét venni, és találtam is a közelben egy vagy is 5 eladót..viszont a bakot néztem, és olyan mintha gombás lenne a szőre..bár lehet hogy valami más.. megnéznétek, hogy szerintetek mi ez?
Én is leba...tam miatta de az én hibám jobban kell figyelnem az erőviszonyokra van mellette egy dagadt póni meg egy másik normális felépítésű anya Gizi sem volt ilyen manöken alkat a 3 gidával a hasában ránézésre.
Tegnap este volt a műtét már reggel fél nyolckor érdeklődött telefonon mit csinál a kecske milyen a seb . Délután hívott megint hogy felénk jár de mondtam neki hogy már megszöktem mert a komfortzónámtól távoli ahol aludtam majd holnap reggel megyek ismét. Párom megnézi este a Gizit nekem ma aludnom kell és ágyban.
Ha nagyon parázol, akkor tarts ellés után a lehető legrövidebb időn belül - akkor még elég könnyű - belső vizsgálatot, ha van még gida, ekkor még császár nélkül a világra lehet segíteni. Később már a Minizsarnok által írtak szerint.
Elléskor nézni kell kijön -e a placenta egyben folyamatosan figyelni az anya étvágyát lázát a kecskéből szivárgó gusztustalan folyadék állaga ill. szaga figyelmeztethet a bajra. Hívni kell egy állatorvost legalább egy pezsgő hüvelytablettát felrak neki.
Nálunk több állatorvos is van szerencsére lehet válogatni. Helyi orvos csinálta aki 2 napja már folyamatosan kezelte. Nem tudom hány napra döglik meg egy anyakecske a bomló toxikus magzattól szerintem 3. naptól már kevés az esélye de egy orvos jobban tudhatja mint én meg kell kérdezni.
Jobbulást neki, szegényke. Ne haragudj hogy ebből kiindulva megkérdezem, de egy bent maradt gida miatt hány nap múlva pusztul el az anya? Most rám ijesztettél kicsit.
ivermectin vagy doramectin külső, belső élősködők egy része. Élelm. e.ü. várakozási idő ivermectin 30 nap, doramectin 60 nap. Az ivermectin hatóanyaggal annyiféle szer van forgalomban mint égen a csillag. A Doramectint Dectomax néven lehet kapni.
Albendanin (albendazol) élelm.e.ü várakozási idő 30 nap. májmétely, galandférgek + amire a másik is hat azoknak egy része.
Sajna olyat nem ismerek ami minden rusnyaságot irtaná.
Ha valamit rosszul írtam a többiek kijavítják.
Néhány kecskéhez drága az egészet megvenni, legjobb, ha van más kecskés, juhos is a közelben
Bár az állatorvos függvénye még az is lehet, hogy megéri megvenni a gyógyszereket.
Gizi jól van egy darabig bent voltam a műtétnél aztán inkább kijöttem. Éjjel egy helységben voltunk nem aludt csak perceket felállt leült szénázott kérődzött néha odajött ha észrevette ,hogy nem ébredtem fel a helyváltoztatására akkor képen nyalt egy órája hagytam ott bevezettem a többiekhez nincs túl jó kedve de legalább él.
Szia! Köszönöm a tanácsot,még küzdünk érte,mert nagyon szeretjük,de sajnos sok javulást nem látni rajta.Szenvedtetni nem akarjuk,de úgy néz ki fájdalmai nincsenek,próbálkozunk a legjobbakat remélve.Bár a fórumozók tapasztalatai alapján fel vagyunk készülve mindenre.Köszönök minden hozzászólást,bárhogy alakul is megírom!
Szentendréről jelentkezem. Mi szívesen dajkálunk ( ha csak dajkálni kell), és venni is szeretnénk majd leányt is, mert nekünk 5 napja egy kisfiú született. Az anya nagyon szelíd parlagi szarvatlan, nyolcadik évében van. Egész nap babázik. A tőgyei akkorák voltak, hogy a földön húzta. Nem is tudta a kicsi bekapni az egyiket. Több min t öt litert fejtünk ki első nap este, és most minden nap másfél-két litert esténként. Fröccstej,és tejek fagyasztva azóta a mélyhűtőben. Kőzetgyapot szigetelt faház 4méter szer 3 méter. Pismány, 11-es főúttól 800méter.
Az első lány,a második is lány,a harmadik fiú,a negyedik is lány!!!Jól vannak,elevenek játszanak szopnak is rendesen,szép egyformák még nincs velük baj!Vigyázunk rájuk,a nap minden percében!!
Szia. Mi is töménytelen menyiségü gyogyszeren kivül, probáltunk még adni neki alkohol mentes sört és élesztöt is,de lehet rendes sört is adni, ezeket probálhatod.
Ha gyogyszerel kezelik a husa már nem lesz fogyasztható!!!!! Ere figyelj, ha tuti az orvos és sok kecskét kezelt akkor probálhatod , de ha csak kisálatot ismeri akkor ne adjon be semit mert kisérleti nyulnak tartják a kecskét és ezek a legdrágábbak!!!!
Énse csinálnám végig mégegyszer inkább vágd le és egyétek meg.
Sajnálom szegényt, és azt honnan tudni, hogy benne van? Kitapintható? Ismerősömnek tavaly elpusztult egy anyája, mert benn maradt egy. Azt mondta ,hogy egyet kivett és nem gondolt arra, hogy még egy lehet, pedig mindig hármat szokott elleni. Azért is szeretném tudni, mert a két nap múlva ellő anyám a múlt évbe úgy húzta ki a méhlepényt is a szájával, mikor kettőt megellett.
Az állatorvosom így javasolta, nekem így bevált! Nálam legalább 2 hónapig szopnak a kicsik, így a tejet nem érinti a dolog. Ahogy olvastam országonként más és más az előírás várakozási idő szempontjából.
Jó lehet az,addig kihúzzák velem,aztán átmennek hozzád.Ide kijönni nehézkes hozzám,de városon belül közlekednek.Küldj majd egy telefonszámot,és megtárgyaljuk.
Igen, tudom, hogy két hónappal előtte kellett volna, csak nem jött ki a doki, amikor szóltam először. Aztán szóltam még egy párszor, és tegnap megjelent. És pontos időpontot meg nem tudunk az ellésre. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy ennél kevesebb van neki hátra, ezért aggódtam.
Ivermectin hatoanyagú oltást kapott tegnap az ellés előtt álló kecském, aki nemrég került hozzám, és nem volt féregtelenítve sosem.
Az ellés idejét az eladó nem tudta megmondani, mert folyamatosan együtt volt a bakkal, de már leszállt a pocak, gondolom nincs sok hátra neki.
Jeleztem a dokinak, hogy szerintem ellés előtt már nem kéne kapnia két hónappal, de beadta, mert szerinte lehet.
Kérdésem, hogy a tej mikor lesz fogyasztható, ha leellik a kecske? Mennyi ennek az átfutási ideje? A doki szerint csak egy hónap, de ezt az előzmények után fenntartással kezelem. Oltás után gondolom azért 2-2,5 hónappal már lehet fogyasztani, nem?
Illetve a kicsiknek származhat-e ebből baja, ha igen, milyen jellegű? Az anya tegnap kapta az oltást, nem indította meg az ellést, az anya jól van.
Enterotoxémia, jellemzően helytelen takarmányozás az oka (tél végén pl.: sok szemes, kevés széna) vágd le, ha még él,, kolbászba jó, megmentésre nincs sok esélye még annak se, aki ismeri a kórt. Majd ét hónapja tatamin11 küszködött ezzel a nyavalyával, olvass utána
Üdv.Úgy tűnik mind a két lány felvette a bakot.Ettől kezdve miben változzon a takarmány és mire ügyeljek? Július közepére várhatóak a gidák.Az anyák előhasiak.
Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni.Az egyik 3 éves kecskénkkel valami baj van.Nagyon hangosan csikorgatja a fogát,nem eszik,és mindentől retteg.Olyan mintha nem látna rendesen.Semmi külső behatás nem érte,a szemei épek,normális színűek,pislog is,de nem lát.Nagyon szelíd nálunk az összes kecske,tisztán tartjuk őket,bőséges takarmányt,friss vizet,szelénes sót kapnak.Rajta kívül mindegyik jól van. Ha valaki esetleg tudna segíteni megköszönném!
Hát tudtam hogy ez lesz... El kellett utazzak egy 2 napos képzésre, és persze hogy pont akkor ellet meg a kecske amikor nem voltam itthon :D Ma délután 4-kor két kicsinek adott életet az én drágaságom, egy gödölye és egy bak boldog "nagymamája" lettem ma. :)))
Szerintem kettő lány elég lenne az anya alá, akkor lesz két szép gödölyéd minden különösebb erőfeszítés nélkül. A gyengébbet és a bakot vagy cumiztatod, vagy a béranyaára tukmálod rá - a módjáról olvashatsz régebben, erzsi is leírta). A hármat csak azért szavazom le, mert nekünk is volt, kicsinek gond nélkül osztoztak - egyforma erősek voltak és tej is bőven volt - de ahogy nőttek, előjöttek a problémák,(pl: letúrták egymást és kisebezték a tőgyet), végül kénytelenek voltunk különzárni őket és felügyelet mellett a tejforráshoz engedni a kicsiket, egyet mindig lefogva. Ezek után inkább csak kettő gidát szoktunk az anya alatt hagyni.
Fosás: van egy normális sárga, ragacsos széklet a fekete bélszurok után. Erre gondolsz fosásként?
Sziasztok.Bocsi az offért.Eladó egy shetland kanca,gyerek mellé is merem ajánlani ,minden papírja és chip rendben.Fórumosnak kedvezmény.Több infó: zotyapeti74@citromail.hu
Tudod e a fogantatás idejét, vagyis időre születtek e a kicsik?
Hozzáfért a az anya megfelelő mennyiségű és minőségű réti szénához, lucernához, esetleg abrakhoz?
(a kérdés nem az, hogy Te adtál e eleget nekik, hanem, hogy ő hozzáfért e pl. a többiektől)
Esetleg kaptak e a közelmúltban féreghajtó vagy egyéb injekciót, gyógyszert?
Azt gondolom, hogy ha teheted jó lesz, ha ott leszel az elléseknél hiszen mindig lehet kisebb, gyengébb kicsi, akit esetleg le kell tisztogatni, tőgyre segíteni stb...stb...
Előhasi kecskénél előfordul, hogy nem tudja mit kell tennie (ezért is jó ott lenni) .... (elé tenni, hogy lenyalogassa, tőgyre tenni) ... de nekem az a tapasztalatom, hogy abban az esetben, ha az anya életképtelennek tartja a kicsit, akkor nem is foglalkozik vele, hanem otthagyja.
Ha mindegyik kicsi alulfejlett lesz, azt betegség is okozhatja.
Ha nyersen szeretnétek fogyasztani a tejet akkor a neten megtalálod a legközelebbi tejlabort, de az állatorvosod is meg tudja mondani.
Tegnap egy fiatal kecske ellet, de a gidák csak 1-2 mozgás produkáltak még a burokban, és utána meghaltak (pár másodpercet éltek) nagyon picikék voltak, az anya kecskének még a tögye sem nőtt, és nem is ment hozzájuk :( mi lehet az oka? van még 2 kecske, akik hamarosan elleni fognak, nekik kell e a segítség? kell e velük lenni? külön vannak zárva már 1 hete egymástól . A kecsketejet hol kell bevizsgálni? és kell egyáltalán? Sok kérdésem van :)
Ja persze ha van béranya, akkor az jobb opció alápakolni. Nyilván dolgozni kell vele, de nem többet, mintha a négyet kéne a saját anyja alája belogisztikázni.
Köszönöm mindenkinek aki tanácsokat adott vagy segíteni próbált!Lenne még pár kérdésem,megoldható e hogy egy másik tejelő kecskét használnék béranyának,mennyi az esély,hogy elfogadja a gidákat?A másik,van a gidáknak egy kis hasmenése ez elmúlik vagy ez mitől lehet,felfázás,vagy az anyja teje okozza?
A négyes ellésnél többnyire nem a tej mennyisége kevés, hanem az elosztás nem igazságos. Az első hetekben feltétlenül kontroll alatt kell tartanod a helyzetet, hogy mindegyik egyformán - vagy a gyengébb még inkább - csöcshöz jusson. A kisbakot minél előbb vágd le, 6 kilósan már mehet a tepsibe, sokat fog a fenti helyzeten javítani.
Tavaly nálam kettő volt, de ott is a kisleány volt a kisebb nem tudom mindig igy van-e, de én nem is láttam igyekezetet, fejtem neki, de a cumiból sem igen igyekezett, de mivel másnap már ugrált gondoltam, hogy szopizik, csak nem akkor mikor látnám. Ügyes vagy Te, biztos összeszedi magát!
Nem tudom, hogy ellés előtt mennyire készítetted fel, úgyhogy amit javasolni tudok:
- fokozatosan emelve lucerna, kukorica-árpa-zab keverék (50-25-25 százalék), lehet még hozzá korpa, ha véletlenül lenne cukorrépa.... répa.... mindenféle zöldség...ilyesmi...
Hogy fel tud e négyet nevelni, ahhoz gondolom azt is kellene tudni, hogy milyen tejelő a kecske.
Egyébként, ahogy bab is írta, az is előfordulhat, hogy mindegyik vézna lesz és nem fejlődnek rendesen.
Kérdés, hogy mire hajtasz, ha az anyákat akarod megtartani, akkor lehet, hogy a bakot kéne leválasztani és cumiztatni, ha nem, akkor meg a legkisebb gödölyét.... mert annak valszeg nem nagy az esélye, hogy hozzáférjen a tőgyhöz, amíg van benne tej.
Tudom... bármelyik ujját harapja meg az ember, mindegyik fáj.
Ma örvendeztetett meg az anyakecském 4 gyönyörű gidával (3 lány, 1 bak).
Kérdésem lenne!!!!
Aki tud benne legyen szíves segítsen!!!!
Szerintetek fel tudja nevelni őket????
Tudok adni valami "különlegeset" az anyának, hogy több teje legyen????
3 elég jó kondiban van az egyik egy picit gyengécske, próbáltam segíteni neki hogy tudjon cumizni,de olyan mintha még ahhoz is gyenge lenne......bízom benne azért hogy megerősödi ő is és nem fordul még rosszabbra az állapota.
Én csak irigykedve nézem a képeket és olvasom a beszámolókat az ellésekről. Az előre beharangozott RETTENETESEN KEMÉNY TÉL miatt, úgy fedeztettem hogy március közepétől érkezzen a szaporulat.
Már megint rosszúl döntöttem. Többet nem hallgatok senkire, időjárás ügyileg.
Szánenről írtam, azaz nem saját kecskémről. A tenyésztőknél a mérlegelés "tolósúlyos mázsán" történik, de van deka pontosságú akasztós mérlegem is, aminek a segítségével a gidákat szoktam mérni születéskor. Utóbbi nem hitelesített, de a célnak megfelel.
A születendőket majd én is lemérem, de a nagyot hogyan méritek? Van mázsátok? Én is szeretném tudni, hogy melyik mennyi, de még saccolni sem tudok, nagy különbség van közöttük, de taposó mérlegem van csak. Főleg a legkisebbre lennék kíváncsi, hogy megüti-e a mércét?
A 10 liternél is kiderült ugye, hogy a habot mérték. BIO kecske HAB eladó. Fantasztikus! Honnan jönnek fel ezekkel az ötletekkel? Ez kreativitás, vagy ostobaság?
Mivel ilyen sok gidát nevelsz, Neked jól jönne egy ilyen masina. Reggel beletöltesz egy zsák tejport és feltöltöd vízzel.
Ez a gép mindig felmelegít egy adag vizet, aztán megkeveri a szükséges adagot, ha elfogy újra kezdi. A kisebbik 120 gidát tud egyszerre nevelni, a nagyobbik 240-et. (Az gyártó legalábbis ezt állítja róla)
Természetesen - bár a videón alpesi kecsók vannak- szépen nevelné a parlagi törzsállományt is. :-) Egyetlen hibája van csak, hogy a kisebbik is kb. 1 millióba kerül... :-(, úgyhogy a hazai tenyészetekben nem hiszem, hogy mostanában sok ilyet fogunk látni.
Azt tudom,,,és szopik is, de szegénykém éhes,,,tudtam neki nagyon minimális föcstejet fejni a többi anyától...de nem tudom, jól teszem -e ha tehén tejjel bekeverem, neki...sosem volt még ilyen problémám,,,,pedig régóta vannak kecskéim.
Ugye,hogy vannak kis hazánkban is kiváló eredmények,csak nem hisztek a szemeteknek!
Fecó is mindíg a külföldi példákat mutogatja,mikor tessék:egyik héten 10 literes kecske,most meg ez a kiváló állat,amiről sajnos lemaradtam.....és ez mind,itthon nálunk!
pedig ilyen kecsóval benne lettem volna a tvbe :-) oda a népszerüségi indexem ,vagy meg akadt egy hüle aki megvette ,2dl es kecsomat én is meghirdetem,hogy napi 5-6 l tejet ad :-)
Köszönöm a választ!A vödör sima 5 literes kisvödör,akitől hoztam ő mondta h nagyon hamar megtanulják a vödrözést és akkor nem kell cumiztatni,kettő bele is nyalt de ennyi,gondolom ha éhesebbek lesznek akkor isznak akár vödörből akár cumiból,tegnap délután hoztam addig az anyjukkal voltak valószínűleg azért nem ettek!
Ez nem az..... ez még a "szopó-reflex" ... max. "cumisvödör-reflex".... :-))))))
(a vödör-reflex alatt én az itatást értettem, ami borjúnál valszeg működik, de azt gondolom, hogy ilyen kiskecskénél nem.... egyébként nem is ajánlják... több okból sem.)
Eszméletlen aranyosak! Van neked ott egy kis beszénázott sarkod ahova leülhetsz nézni őket?
Az anyjuk alól kivett gidák többnyire fél-egy napig -amíg kellően éhesek nem lesznek-, nem fogadják el a cumit (van amelyik akár 2 napig is tartja magát ehhez, nagyon ritkán 3 napig is bírja, de ez már messze nem a legszerencsésebb.) Minnél idősebb a gida, annál nehezebben akarja elfogadni.
A cumira is úgy tudod rászoktatni, ha először erőszakkal kinyitod a száját, beletuszkolod a cumit (magától nem fog rácuppanni) . Nem árt, ha a cumiból magától csöpög a tej, mert akkor érezni fogja, hogy kaja és jobb eséllyel elkezdi szívni. A legjobb, (legolcsóbb) szerintem a patikában kapható petpalackra húzható cumi, de ezeken ha van is gyári lyuk, az többnyire nem elég, kicsit be kell vágni/nagyobb lyukat szúrni. És akkor még fennáll az a probléma, ha végre rájön, hogyan kell szívni, marha gyorsan vákum keletkezik és nem tudja tovább szívni, és ennek kivédésére az üveg nyakába egy injekcióstűt szoktam szúrni, amit L-alakban meghajlítok, hogy ne essen ki. Amíg nem szívja a gida, hüvelykujjal befogod a tű végét, hogy ne folyjon rajta a tej. Persze ha valami speckó cumit használsz, amin van szelep, akkor ez szükségtelen.
Én mondjuk ekkora létszámnál már a cumisvödröket használom, de három gidánál nem érdemes ilyet beszerezni. Erre ugyanúgy lehet rászoktatni, mint a cumira.
A vödör milyen vödör? A "sima" (vagyis nem ez az említett cumis)? Azt mondjuk nem csodálom, hogy a 7-10 napos gidák azt sem tudják mit kezdjenek vele. Holott elméletileg ebből is megtanulnak inni (ahogy a borjak is), de én még soha nem próbáltam, de ez esetben logikusan úgy gondolnám, hogy még inkább igaz, hogy előtte azt se tudja, milyen a tőgyből szopni.
Azért az a langyos tej legyen legalább 38-40 fokos az itatás pillanatában!
Ha ennyire kicsik, cumiztatni kell őket. (A nyers langyos tehéntej nálunk is jól bevált.) Egyenként a szájukban tuszkolod a cumit és megnyomogatod hogy a szájukba folyjon a tej. Kell hozzá némi türelem, változó gyorsasággal jönnek rá a dolog nyitjára. Naponta háromszor mindenképp etetni kell őket.
Ma hoztam 3 gidát, vettem nekik friss tehéntejet,meglangyosítottam,de nem akartak vödörből inni,cumisüvegből se nagyon.Langyosan adtam.Nem voltak éhesek?Remélem reggel már esznek majd
Beszélgettem Judittal, amikor kiküldte a kérdőíveket, de az általa említett problémával nem igen találkozunk, és főleg nem olyan arányban, amiről ő beszél (30%).
Megkérdeztem pár tenyésztőt is, de nem jellemző a rejtett hermafroditizmus náluk. Alpesi esetében a legrosszabb arány 6:1 (egészséges-hermafrodita), amit én hallottam egy bak utódait illetően. Ellenben azon juh tenyésztők, akik kecskét is tartanak, és előszeretettel vásárolnak suta bakokat (hogy ne verjék a jószágot), ők erőltetik a szartalanságot, akár beltenyészet útján is. Ők maguknak okoznak problémát, és a vevőiknek. A 30% reális, amit lehet kutatni, de szerintem nem kapunk pontos képet, ha nem azon tenyészetek a kutatás bázisai, ahol 5% alatt tartják a rokon vért. Nem véletlen az, amit már írtam is, hogy Svájcban, Ausztriában 5%-ot elérő rokonvér esetén kizárják az állatot a törzskönyvezésből. (Inzuchtgrad 1,17%)
A nálunk is népszerű alpesi kecske őse a svájci oberhasli-brienz, de ilyen néven Amerikában is tenyésztenek kecskét, ott az alpesitől különálló fajtaként.
Az egyik tenyésztőjük írja a weboldalán, hogy az évtizedek alatt szerzett tapasztalata szerint inkább a rokon tenyésztés, belterjesség az oka az interszexualitásnak.
Miután a tenyésztőket veszteségként érintette a nemzőképtelen kecskék "sokasága", így a problémás vonalakat a legtöbben felszámolták, háttérbe szorították. Még a németek is, akiknek a felfogása szerint, a szarv egyenlő a veszéllyel. Ők meg is tettek mindent, hogy a BDE/WDE-vel olyan eredményt érjenek el, mint a szarvasmarhások, de ez kecskék esetében nem ment. Amit tudunk, hogy a jelenleg "forgalomban lévő" kecskék esetében a szarvtalansághoz kapcsolódik ez a szaporodási probléma: A sutaságért felelős gén rokon tenyésztéssel lett rögzítve, és a kezdetektől (100 év) nyilvánvaló volt, hogy nem csak azt kapták a tenyésztők, amit vártak. A falóban, ellenség is lakozott, de azt nem merném állítani, hogy nem lehetne előállítani olyan suta kecskéket idővel, amelyekben nincs jelen ez a genetikai malőr. Az azonban tény, hogy jelenleg a legtöbb szarvatlan kecske heterozigóta, azaz a rizikó faktor alacsonyabb. Akik komolyan veszik a tenyészállat előállítást, forgalmazást, és módjukban is áll , azok szűrnek, vizsgálják az utódokat, és azok utódait is, és legfőképpen kerülik a rokon tenyésztést. Mivel nem vagyok a téma szakértője, de már elég régen találkoztam hermafrodita kecskékkel, így preferáltam a szarvalt egyedek tartását, és óvatosan játszottam, amikor szarvatlan egyedeket vásároltam.
Az osztrák fejlesztési irány sokat elmond : speckó, nyomásérzékeny, elektromos szarvatlanító páka :)
Ha igaz 7-8 nap múlva őzi ellik. A köldökcsonkot Ti fertőtlenítitek? Ha túl hosszú lehet belőle levágni? Tavaly nem csináltam vele semmit, de elég hosszú volt az egyiké féltem, hogy beakad valahova és elég soká esett le.
Amúgy most felülnézetből ekkora a pocija, és látom saját szememmel amikor rugdos a gida, ilyen apró és gyors rángások. És ha ráteszem a kezem, pont olyan mint amikor az én pocimban volt mozgolódás. :3
Szia. Köszi hogy érdeklődsz. Nem ellett meg még, az állatorvos szerint a vemhesség közben is előfordul tisztulás ami miatt váladékozik. Akkor amikor furán vette a levegőt az meg nem tudom miért volt, talán túlságosan bekajált, de reggelre elmúlt neki. Hát ez van. A tőgye full tele, a fara még annál is jobban beesett mint ahogy eddig volt. Majdcsak lesz valami.
Jelenleg Bordán Judit a Debreceni Egyetem doktori iskolájában éppen ezzel a homozigóta terméketlenségi problémával, illetve ennek a korai diagnosztizálásával foglalkozik. Ha meglesz a phd-je, talán el lehet majd olvasni, mire jutott.
Sziasztok. Van itt olyan aki Facebookon benne van valamelyik kecskés csoportban? Kettőbe is jelentkeztem de nem igazoltak még vissza. Nem tudom hány napot várjak, de az egyik hirdetésre akarok reagálni... :(
Nem azt jelenti. Nem családban meg populáción értelmezendő a tulajdonság, hanem egyeden. És nem számít, hogy hányadik felmenő meg lemenő a rokonság éppen ezért.
Példának okáért ha a homozigóta suta bak termékeny lenne, akkor is hiába fedeztetnéd világ végéig a heterozigóta suta nőstényt és annak utódait ilyen bakkal, a valószínűsége annak, hogy még a csilliárdodik nemzedékben is lesz heterozigóta utód, sosem lesz nulla. Ez nem olyan öröklődési szabály, mint mondjuk a fajta vérhányada, ami az összes tulajdonság öröklődési valószínűségét reprezentálja, ami így sokkal inkább egy folytonos függvényhez hasonlít, szemben egy olyan tulajdonsággal, amit összesen két allél definiál, nagyon is egzakt és diszkrét módon.
Hát, nem olyan egyszerű, mert ha a szarvaltság a recesszív azaz az elnyomott tulajdonság akkor egészen késői nemzedékben is kijöhet a szarvalt. Ez nem igazán jó példa mert a homozigóta suta terméketlen, tehát tulajdonképp mindig kell a szarvalt kecske. A szín öröklésnél jobban érthető. Például a barna recesszív szín a feketével szemben (kutyánál legalábbis) a pulit régóta feketében tenyésztik mégis kijönnek barna egyedek is. Hiszen a meg nem jelenő tulajdonságra nagyon nehéz szelektálni. Sokkal egyszerűbb a búrnál a szarvaltságra, hiszen az nem domináns tulajdonság, tehát, ha lenne heterozigóta búr az suta lenne, tehát ki lehetne zárni. Vagyis a recesszív tulajdonság akkor jelenik meg, ha mind a két gén azt hordozza.
Egy tulajdonságot két felől öröklünk, apai és anyai oldalról. Ha mind a két fél ugyanazt adja az utódba akkor az utód arra a tulajdonságra nézve homozigóta. Ha az egyik mondjuk a sutaság S génjét örökíti a másik pedig a Szarvaltság s génjét akkor az utód heterozigóta lesz. Itt heterozigóta ha Ss, Homozigóta ha SS, vagy ss. Amikor az utódra tovább örökítik a géneket előtte van egy osztódás az ivarsejtekben, amikor is csak egy gén kerül be a hímivarsejtbe vagy a petesejtbe a kettőből. Amikor megtermékenyülés megtörténik akkor áll helyre a gének száma, fele az apától fele az anyától. (remélem érthető, nagyon rég jártam suliba:(((()
Kérdés: elméletileg azt mondják, hogy a homozigóta suta nőstények is terméketlenek. Ez igaz? Persze ez nem olyan feltűnő mintha egy baktól nincsenek utódok a nyájban.
tehát a homozigóta azt jelenti, hogy úgy adottak a szarvaltsága/sutasága, hogy a családban "mindenki" olyan,
a heterozigóta meg azt, hogy úgy szarvalt, hogy van suta rokon /vagy úgy suta, hogy van szarvalt rokon - és akkor értelemszerűen a suta leszármazóiból lehet szarvalt, a szarvaltéból meg lehet suta.
kérdés a következő: hanyadik felmenőig számít.
úgy értem, ha egy heterozigóta suta anyát homozigóta sutával fedeztetek, és a leszármazóit, akkor mikortól számít a leszármazó homozigótának?
A régi állományom kizárólag szarvalt egyedekből állt, azaz homozigóta szarvaltak.
A vásároltak esetében meg kell nézni a papirost, vagy kérdezni a gazdát a felmenőkkel kapcsolatban.
Apuka suta, anyuka szarvalt, iker testvér suta, akkor ez a bak értelem szerűen, heterozigóta szarvalt, az említett iker testvér pedig heterozigóta suta.
Kedves fórumozó írt magánban, hogy nem érti a szarvatlanságról, és az ebből fakadó problémáról írt sorainkat. Kicsit érthetőbben kellene írnunk :)
Mivel nem könnyű eligazodni a szarvaltság/szarvatlanság dologban, főleg ha az ember azt se tudja, hogy a fedező bakjának kik a felmenői, így csak pár sor:
Homozigóta szarvalt kecske x homozigóta szarvalt kecske = 100% szarvalt gidák, ezekkel nincs semmi gond. Szarvalt kecske x heterozigóta suta (szarvtalan) kecske = 50%/50% szarvalt/szarvtalan gidák Homozigóta suta bak x homozigóta szarvalt anya = suta gidák, de hordozzák a szarvaltságot, tehát következő generációban megjelenhet szarvalt egyed. Ezek is nemző képesek Homozigóta suta bak x heterozigóta suta anya, illetve Homozigóta suta kecske x Homozigóta suta kecske utódok neme nem mindig határozható meg (hermafrodita/interszexuális egyedek), ill. külsőleg egészségesnek látszó bakok sterilitása (rejtett hermafrodita) Szarvasmarhákkal ellentétben (ott sem mondható, hogy minden hibátlan) nem jött össze a szarvatlan kecske projekt, mert a szarvatlanságért felelős génhez kapcsolódik az interszexualitás (polled intersex syndrome) Fontos: Mivel búroknál nem megengedett sehol a világon a szarvtalan egyedek törzskönyvezése, így nincs probléma velük.
Magyarországon a törzskönyvben jelzik a szarvaltságot, így elméletileg utána lehetne nézni a szülőknek. A termelés ellenőrzött állományokból kikerült bakokat sok helyen éveken keresztül használják, így a rokon tenyésztéssel maguknak és vevőiknek okoznak problémát. Jómagam is találkoztam ilyen bakkal, amit az eladó zokszó nélkül kicserélt. Van olyan kecskés gazda, akinél a bakok jelentős része (30% körül) steril.
Köszönöm. A tulajjal nem beszéltünk arról hogy mikor vigyem vissza, de így is hamarabb adta oda mint ahogy beszéltük mert van egy anyája ami elleni fog vagy már ellett is szóval sztem 1-2 hétig még itt marad a bak.
A bakok kitűnőek, vannak álom szép alpesi anyák (búr is) , de hogy mely utódokat adják el azt nem tudom. A tavalyi növendék bakok is mutatósak voltak, azokat láttam mielőtt elvitték volna őket.
Szép kis import bakok fedezetek ott, gondolom hasonlóan szépek lesznek az utódok is, és hát az anyák között is van pár álomszép kecske, a manökenek :)
Baksik anyja második laktációban 1189 l tejcit produkált, 240 nap alatt. Elég tetszetős adat, nekem legalább is tetszett annyira, hogy az egyik fiút ráengedtem pár lánykára.
Köszönöm a memóriafrissítést. :-) Azt nem tudom, hogy fórumtársunk milyen célra keresi (feltételezem, hogy elég a K-s is), de közben találtam hirdetést, még egy hete sincs, hogy hirdetett az egyik törzstenyésztő:
Igen a legkorábbi minősítési időpont 6 hónapos kor, de akkor csak "K" azaz köztenyésztéses minősítést kaphat. 10-14 hónapos kor között kell minősíteni, hogy "A" törzskönyvi besorolást kapjon. Árutermelőnél szerintem fölösleges, elég a K-s bak is, egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb, sok tenyésztő sajnos a maradékot hagyja meg éves kori minősítésre (legalábbis juhoknál).
Ha júniusi elszállítással keresed, akkor az a gida már szerintem megszületett. :-) Emlékeim szerint törzskönyves növendéket nem nagyon tud eladni törzstenyésztő 6 hónapos kor előtt.
A legbiztosabb módszer, ha elmész reggel gazdához fejéskor, és mérsz, majd este megint mértek. Amennyiben elégedett vagy, akkor fizetsz, ha nem, akkor jó éjszakát.
Megírtam neked már a Kecskeklubban:kösd rövidre az anyát,tereld a falhoz,állj szorosan mellé,térdeddel támaszthatod. így tőled nem látja ki van alatta,engedi szopni.
Ha mégis rúg,egyik kezeddel emeld fel az egyik hátsó lábát,sem rúgni,sem lefeküdni nem fog tudni.Pár perc,és a kicsi pont annyi tejet vesz magához,amennyi szükséges.
Pár nap után már elég a nyakörvét megfogni,utánna azt sem kell.
Idén bárányt szoktattam kecske alá,két nap után már csak a nyakörvét kellett fogni,már azt sem,úgy pátyolgatja,mint ha ő szülte volna.
A saját porontyát meg csak egyszerűbb vele elfogadtatni.
Az egyikük elpusztult, a másik iszik eszik...csak nagyon fél egyenlőre kénytelen vagyok hitelhez folyamodni...és felpótolni az állományt a fejési szezonra :( A kutya gazdáját büntető eljárás alá vonták....ha nem egyezünk vele...jön a hivatalos útvesztő és a kártérítési per..
- megpróbáltad e lefogni az anyát, hogy a kicsi tudjon enni amennyit szeretne?
- sikerült e, vagy sem?
- miért jó kifejni a tejet, aztán megpróbálni visszamelegíteni ugyanarra a hőfokra mint ami a tőgyből jön és egy műanyagból etetni a kicsit?
- miért jobb, ha a fórumon mondják meg, hogy mennyit egyen a kicsi, ahelyett, hogy egyenesen a tőgyből enne pont amennyit akar, egyedi szükségleteinek megfelelően?
- miért kérdezel, ha aztán visszajelzés nélkül (bevált, nem vált be) okozod magadnak a következő gondot .... miközben telik az idő és a kicsi esetleg nem kap elég táplálékot és csökött lesz?
Azt szeretném megkérdezni,hogy az 1 hetes kiskecskét nappal naponta hány alkalommal és mekkora adaggal (dl ) kell etetni(vs. itatni). Félek,nehogy túletessem..a mamája csak elvétve engedi magához.
Sziasztok, 6 db lehetőleg vemhes anyakecske érdekelne...nem zavar ha basztard sem...elszállítását is megoldjuk...Borsod megyében leginkább..írjon ha valakit érdekel a dolog
Sziasztok.segítségeteket kérném,az egyik anyámnak a tőgyén egészen pontosan a bimbón észrevettem egy sebet,sajnos nem felszini,be is van duzzadva,attól tartok hogy begyullad,milyen gyulladáscsökkentőt javasoltok?,vagy esetleg szolja dokinak.
A sebet és tájékát lefertőtlenítettem.kamillateával mosogatom,jobb ötletem nincs,sajnos hétvége van.
Jó esetben csak elfeküdte az anyaméhben..... odasegíteni a mamához minél többször, hogy enni tudjon.... ha csak ennyi a gond, napról-napra erősebb lesz.
Talán mindig egyik kisebb mint a másik, mert tavaly nálam is úgy volt fejtem is egy kis tejet, mert nem láttam szopizni, próbáltam cumiztatni , de két nap múlva már sasszézva ugrált.
Többek mondták , hogy vegyes ( szarvalt- suta) állományban, rosszul végződhetnek a rangsor viták...Vagy ez így túlzás, és csak nagyon szerencsétlen estek felemlegetése ez?
Ma délelőtt ismét ikrek születtek a másik anyától. Amelyik másodszorra született,annak nehen megy a járás,állás,visszabicsaklik a lába ,a bal. Mi lehet az oka?Emiatt az anyához is nehezebben megy oda.Pedig akarata az van,de már félek,kitöri a saját lábát.
A sutaságot okozó allél nem erős, hanem domináns. Eszerint elég belőle egy (a kettőből), és az egyed suta lesz. De ennek semmi köze az öröklődés valószínűségéhez, az mindkét alléltípus esetében ugyanakkora lesz.
SS suta
Ss suta
ss szarvalt
valószínűségek:
1. SS x SS -> SS;SS;SS;SS: 100% suta (elméletileg, mivel az SS bakokat terméketlennek tartják)
2. SS x Ss -> SS;SS;Ss;Ss: 100% suta
3. SS x ss -> Ss;Ss;Ss;Ss: 100% suta
4. Ss x SS -> SS;SS;sS;sS: 100% suta (elméletileg ld. 1. eset)
5. Ss x Ss -> SS;Ss;sS;ss: 75% suta 25% szarvalt
6. Ss x ss -> Ss;Ss;ss;ss: 50% suta 50% szarvalt
7. ss x SS -> ld. 3. eset (megint csak elméletileg)
Van nálunk szarvalt és szarvatlan bak, anya is, nincs se velük se az utódokkal semmi gond, de én nem is vettem a fejembe, hogy kizárólag genetikailag szarvatlan vonalat használjak, vagy hozzak létre. 2 éve hoztam csak az első suta egyedeket az állományba, mivel ilyen irányú kérés/igény támadt a vevők részéről.
Ha esetleg akadna még szintén állattenyésztéssel foglalkozó anyaga, legyen szó bármely fajtáról (a juhtól a lovon át a tehénig vagy kutya, macska), és lenne kedves azokat is elküldeni, azért igazán hálás lennék.
Sziasztok. Van egy régi kecskés könyvem. Dr Várkonyi József Áts Eteléné dr. Kecsketartás kisüzemben. 1982 kiadás. Szánentáli kecskéről írja,hogy a nőivarú állatok mindig szarvatlanok. A következő oldalon van kép. Nagyon szép nőstény szarvakkal. Na most akkor ,hogy van ez??
Kecske tartással kapcsolatos könyveket keresek, ha van valakinek számítógépes formátumban ! Mérgező növényekről és az okozott betegségekről szívesen feltennék ide a fórumra de nem vagyok egy számítógépes guru és nem tudom hogy kell! Segítsetek és felrakom!
Jaj, miért kell lenézni a tudatlan amatőrt!!! Természetesen a kiválasztás szempontja az alkatiság, a viselkedés, a tulajdonos véleménye amire azért hallgatok mert régóta kecskézik és mert baráti a viszony! Viszont ha már itt tartunk segíthetnétek hogy mik a jó tejelő kecske külső jellemzői! A segítséget előre is köszönöm!
Ui: Nyuszi tenyésztéssel kapcsolatos könyveket tudok küldeni pdf. formátumban ha van rá igény!
Sziasztok! Vasárnap reggelre született ikerkecskéim közül az egyik (egyébként jóval kisebb a tesónál) igencsak ellátatlanul , kihűlve,alig élő állapotban "várt" rám. Sikerült őt megmenteni,megtanult szopni ..aztán anyja egyet gondolt és megmakacsolta magát,kb 3. napja nem ismeri őt el fiának. Kentem már a kicsit az anya fenekéhez (szaga legyen)..de igazából,hol tud lopni a kicsi tőle tejet,hol nem. Én adok neki pótlást ,tehéntejet. Éjjelre nem mertem még kinn hagyni,nehogy megfagyjon,ha nem kap cicit. Olyan sokan vagytok itt,jó kis pörgős topic,minden jó tanácsot szívesen veszek ,arra nézve,hogy hogyan tovább.. És köszönöm :-)
Én kérek elnézést a tudatlanságomért! Hallomásból van az infó olyan emberke mondta akinek háromszor szarvatlan kölkök születtek a suta anyának három külömböző baktól az elmúlt négy évben!
Kecském még nincs, de a helye már meg van és holnap megyek megnézni egy ismerősömhöz . Van neki vagy tíz anyája amiben van néhány elő hasú és abból szeretnék egy csinosat hazakísérni! Egy éve olvasgatom az írásaitokat hogy jó és gondos gazdája legyek a kecskémnek. A jövő azé aki felkészült rá! Igyekeztem hasznos tudást gyűjteni! Köszönöm! Jólétet és jó egészséget!
Mióta tudatosult a fejekben a homozigóta suta bakok termékenységi problémája, azóta kényesen kerülik a tenyésztők... ...a látszatot is... inkább szarvtalanítanak, ha szükséges
A homozigóta suta kecskének mindig suták lesznek az utódai, de a heterozigótának még akkor is lesz (4-ből 1) szarvalt utóda, ha a bak is (heterozigóta) suta volt.
Igen ez lenne a legjobb, csak nagyon szorít az idő....ami tejeladást illeti, és azért - 20-25 liter...az nagyon sok...kiesést jelent...mindeestre a rendőrségi nyomozás végeredménye nélkül semmit sem tudok tenni :( áprilisig pótolnom kellene a kieső anyákat.
szarvatlan kecske állományban - kicsit homályos, hogy mire gondolsz. Mennyi köze van az egyednek az említett állományhoz?
lehet tudni valamit a szarvaltság- sutaság öröklődéséről? - Lehet, de kicsit több információra lenne szükséged, hogy kisakkozd az eshetőségeket
A genetika már csak olyan, hogy az ősök, nagyszülők rendesen beleszólnak a szarvaltságba. Kérdésed kicsit, sarkítva, és másként: Lehet-e barna szemű szülőknek, kék szemű gyermeke, és mennyi esély van arra, hogy a lányok lesznek a kék szeműek, míg a fiúk a barnák?
A párom viszont nagyon dühös....és legszívesebben a nyakát tőrné..annyit mondtam, hogy imádkozzon, hogy a másik kettő túlélje a borzalmas kalandot, és ne pusztuljon el, akkor kb. 50-60.000- ft-ból, orvosolhatja a problémát. azt hiszem ez elég korrekt ajánlat.
Sajnálom. Gyanús ,hogy a károd 200 ezerre becsülik, 8x anyaállat forgalmi értéke, és ennyi a polgári per te részedről megelőlegezendő költsége is ,mivel a polgári per kts-ge utólag hajtható be. Viszont idő és bíróságra járkálás, ideg. A jog jogszabályt és nem igazságérzetet ismer...
Arra azért vigyázz, ne hogy úgy számolj, mint a vendéglős a mesében, hogy a főtt tojást, az idő múlásával tyúkká avanzsálta (jövő beli kár), mert lehet, hogy főtt búzával vetik be a földedet kárpótlásként. Amire ki akarok lyukadni, a kár értéket nem te határozod meg, hanem hivatalból kirendelt személy(ek), aki(k) forgalmi értéket vesznek alapul. Jelen esetben, felperesként bizonyítanod kellene azt, hogy 400 000-at értek az anyák, és azt is, hogy a 8 gida is 400 000-at ért VOLNA, ha felnőtt VOLNA. Mivel se a VOLNA, se a jövőbeli kár nem jogi fogalom, átgondolnám mind az esetleges kárpótlás összegét, mind a pereskedést.
Ui. Köszönöm a segítséget mindenkitől...nagyon szomorú vagyok...éppen sikerült volna önálló gazdálkodássá válni, ha ez a szörnyűség nem következett volna be....
Szóval, nem érdekel mibe kerül...de a kárt az utolsó fillérig ki fogom fizettetni vele...
Már eszegetnek a lányaim, kezdek megnyugodni...a kicsik is élnek..bennünk...egész jól viselik a sokkot...így alig két nap alatt..
Rendőrségi ügy lett belőle, ha a rendőrnek hinni lehet megtalálták, a kutyát és a gazdáját is...a nyomozás eredményét a jövő héten tudjuk meg.Amennyiben nem hajlandó téríteni a kárt peren kívűl, a kutya gazdája 4 vemhes kecske( a jobbik esetben) és 8 meg nem született gida..akkor polgári perre viszem a dolgot.A belőlük származó jővőbeli kár kb. 800.000 ft. Engem nem érdekel , hogy teremti elő a pénzt...de ha kell a gatyát leperelem róla
Az elhullt állatok, orvosi igazolásával, rendőr tanukkal, és rendőri végzéssel..egyértelmű, hogy ki nyeri a pert...
A gyulladáscsökkentő remélhetőleg antibiotikum. Fecskendővel próbálhatsz vizet a szájukba nyomni, oldalról. Ha szeretik zöldséget, almát apróra vágva, annak is van víztartalma. Ha átmegy rajtuk egy két nap alatt talán jobb lehet. Egy- két nap alatt nem fognak kiszáradni. Fájdalomcsillapító injekció is jó lett volna.
Sziasztok...a segítségetekre van szükségem. Lassan 10 éve tartok kecskéket, és gyönyörű állományom volt, amíg tegnap hajnalra egy harci kutya az egyik ólban lévő almot meg nem támadta....2 anyát sikerül megmenteni, viszont súlyos sérüléseket szenvedtek..állni, enni képesek, viszont nem isznak....az egyik anyának ráadásul, a kutya az alsó-felső ajkát marta meg...és vemhesek is ráadásnak..állatorvos látta őket, kaptak gyulladás csökkentő injekciót...de félek ha nem isznak..kiszáradnak és annyi...a kiskecskék élnek bennük...kb egy hónapuk lehet hátra....az ellésig...szóval ha volna valami ötlet..azt köszönettel fogadnám..
Lehet hogy ki fogtok nevetni,de én tavaly a takarmányboltban vettem sárga és zöld takarmányborsót,azt mondták galamboknak való.Elvetettem jó sűrűn,töménytelen mennyiség termett rajta is,meg a szára is egy nagy kazal lett.
Nem szabad haagyni nagyon megszáradni a helyén mert kipattog ahogy tépjük fel.Én félszárazon etettem velük mindenestők,kicsit fonnyasztva.Takarmányrépa,és cukorrépa magot a Tecco-ban vettem,tavaly árulták 0.2-0.5kg-os kiszarelésben,és az is szép lett.Én tervazem az idén is hogy vetek mindegyikből.
Jó ötlet a borsó után meg elvethetném a kerékrépát, mert azt másodvetésnek ajánlják. Mos már csak olyan gazdaboltot kell a közelbe keresni ahol adnak 5-10 kilót amit kézbe el tudok hozni. Érden csak 50 kilóst kinálnak, ahol a répa magokat vettem ott meg nincs is a termékek között. Szeretik a változatosságot, meg nem is jön be minden évbe minden termény. Köszönöm!
HÀT NEM NORMÁLIS MINT AHOGY SOK MINDEN MÁS SEM!!! :-(( DE A SOK ROSZ SZEMLÉLETET NEHÉZ LEVETKÖZNI!!! RÁADÁSUL A HITETLEMSÉG ERKÖLCSTELENSÈGHEZ, GÁTLÁSTALANSÁGHOZ, ÉS ERÖSZAKHOZ IS VEZET!!! :-((((
Szia. Tavaj a gazdaboltba vettem takarmányborsot probacsiráztatam kis cserépben 10 szemet kihajtott 8 szem , utána ültettem. Olyam volt ami az állatok etetésére való 50 kg zsákban de félkilot is kérhetsz, sok a fékszem közte ezért elöte érdemes kiválogatni. Amugy a kecskèk nagyon szeretik.
Ez nálunk is így van. A gyerekek Budaőrsre járnak suliba, és ők is "ufók", mert vannak lovaink, kecskék, fürjek, récék, tyúkok, kutyák, nyulak és tojást is keltetünk pillanatnyilag a keltetőben. Ez nagyon furcsa tud lenni olyan gyerkőcöknek, akik tyúkot csak nylonzacskóban látnak a hiperszuperben , toll nélkül. :(
Teljesen igazad van.Amikor a lányom kecskesajtos szendvicset visz a suliba(mert azt kért) a többiek fújjoznak.Amikor pedig elsorolta az itthon tartott állatokat,mert a tanárnő kérdezte úgy néztek rá mint egy ufóra.
azzal nem értek egyet, hogy mindent egy az egybe átvegyünk - erre nincs is szükség, és esélyünk se volna rá. Elég, ha válogatunk magunknak valami hasznosat.
más technológia kell, mint akinek kitűnő takarmány előállító területei vannak - a körülményekhez adoptálható fajta megválasztása a siker, vagy bukás alapja.
például tőgybírálat, vagy tej beltartalmának vizsgálata (300 ft alatt van vizsgálatonként) - kértem, hogy ugyan jelenleg nincs se beltartalom, se tőgy forma bírálat, de az új törzskönyvi rendszerben legyen hely ezen adatok rögzítésre, más adatokkal együtt. pl. bírálatok/felülbírálatok dátuma, utódok , ellések száma, stb.
Rögzített, és látható legyen mind a teljes laktációs termelés, mind a korrekciós (az összehasonlíthatóság miatt)
amit a többség nem akar - Igazad lehet/van, de én nem tudom, hogy kik az ellenlábasok ebben, tejelő állatnál a tej mennyiségén kívül annak beltartalmát is figyelembe kellene venni, a tőgy forma bírálatának elhanyagoltságát bűnnek tartom. A bírálatok eredményei nagyon jól láthatóak a svájci pedigreeken, az osztrák nagyon részletes, könnyen áttekinthető, a német is hasonló. Franciáknál nincs adat a küllemi bírálatokkal kapcsolatban, de a tenyésztésre ajánlott bakok lány utódainak az adatait megjelentetik a katalógusban, így az ember nem zsákba macskát vesz. Előre tudható, hogy milyen változást fog a bak az állományban "végrehajtani".
Parlagi esetében a tőgyformát is lehetne javítani, a nagy répa tőgy se legelőre, bozótosba való.
Talán a magyarok jövedelemszintje is okozhatja, hogy nincsenek olyan állatfesztiválok - ez társadalmi probléma, nem kecskés ügy csupán. A pénz hajhászás közben elfelejtenek élni az emberek, és hát elég nagy gondolkodásbeli különbségek vannak. Vannak olyan lányok, akik büszkék arra, ha egy büdös paraszt udvarol neki, mert az a menő...
...nálunk meg csúfolják a gyerekeket az iskolában, ha állataik vannak. Normális???
A kiállítások pedig fontosak. Sajnos a mostani OMÉK kecske szempontból nem volt a legsikeresebb, kivéve a núbiai tenyésztőt. Szerintem ő igazán büszke lehetett a bemutatott munkájára.
Talán a magyarok jövedelemszintje is okozhatja, hogy nincsenek olyan állatfesztiválok mint amilyeneket a TV-ben lát az ember. Régen talán az állatvásárok lehettek ilyenek. Miután más megjelenési lehetőség nincs ezért marad a kiállítás, és sajnos kevés a kecske törzstenyésztő, ezért azokon sokszor szerény a részvétel. Biztos lenne rá igény, ha lenne kecske fesztivál ahova nem csak a törzstenyésztők, hozhatnák el jószágaikat. Itt megmérettetnének. A gazdák jól éreznék magukat. Egy ilyet viszont nem könnyű megszervezni, és lebonyolítani.
Volt róla szó, hogy a tenyésztőszervezetnek segíteni kéne tartási technológiával is. Pontos leírás mit, hogyan, mivel kell csinálni a tenyésztő, tartó körülményeihez igazítva. Fontosak a külföldi tapasztalatok, sok jó gondolat, ötlet származhat onnan, de azzal nem értek egyet, hogy mindent egy az egybe átvegyünk. Van akinek sok területe van, művelésre alkalmatlan, de legeltetni jó. Neki más technológia kell, mint akinek kitűnő takarmány előállító területei vannak, ahol vétek legelőt létesíteni. Más technológia kell a homokra, és más a Mecsekben.
Ajánlom Viga Gyula Népi kecsketartás Magyarországon című könyvét. Néprajzi könyv. Elég sok miértre rávilágít. Meg lehet találni a neten, pdf formátumban letölthető, olvasható, jó szórakozást.
Amúgy a kecske törzstenyésztők is tehetnek egy picit a jelenlegi állapotról. Ahhoz, hogy valami javuljon tenni is kell ám. Vannak dolgok, például tőgybírálat, vagy tej beltartalmának vizsgálata (300 ft alatt van vizsgálatonként) amit a többség nem akar, pedig elméletileg tejelő fajtát tenyésztünk (kivéve búr). A núbiai, murciai koncentrált tejű, mégsem nézik a beltartalmat. Miért? Ezeket a tenyésztőknek kéne akarni. Hú már megint olyanokat írtam, hogy baj lesz belőle, bocsi.
Azért azt vegyük figyelembe, hogy a kecske szinte a világon mindenhol haszonállat volt mindig, egyedül a mi országunkban fordulhatott elő az, hogy törvényileg is "haszontalan" állatnak minősítették. És az alatt az idő alatt, amíg más országokban tenyésztették, szaporították az állományt, addig nálunk inkább visszaszorították.
Úgyhogy ma tízszer-húszor akkora erőfeszítésre lenne szükség, hogy felzárkózzunk.... de valamilyen okból..... talán csak a "jó magyar módi" miatt ez sem megy.
A csicsóka is ízlett nekik , az van a nászomnak, majd kérek tőle. A NAGYFIAM vagy húsz éve -talán a vegetáriánus korszakába- ültettetett velem, és nagyon sok lett pedig nem valami jó a talaj ahova tetem.
Persze nem ette, mert nem izlett neki, én meg gyorsan felszedtem, nehogy elszaporodjon. Talán három talicskával vitte el egyik szomszéd a disznójának, nem gondoltam hogy nekem lesz állatom, pláne nem hogy kecske!
Szia a dokik fele is csak kisàllatokra szerez diplomàt!! Kis hazànkban kevés ahaszonállat még kisfalvakban is az áruházbol veszik a hust sajnos! Én 2 kecske árát költtötem el dokikra mégsem tudták megmenteni a kecskét sajnos!!!! Légyszi áruld el hol veszed a répát, ezek eszik mint a cukrot,csak már nekem kevés van köszi. H.
Naná,torokra megy......Terelni is tud.......a kanapén arrébb a jónépet,hogy övé legyen a legjobb hely........én is félek tőle........hogy elviszi a macska ,ha kinnthagyom.....
A csicsóka is jó, félárnyékban is megnő, nem igényel túl nagy gondoskodást. Folyamatosan lehet felszedni ősztől, ha nem fagyott a talaj. Kisgazdaságba szerintem jó!
Hol vettél cukorrépa magot? Én nézegettem az interneten, meg a marharépát is, de egyiket se találtam. Takarmány Borsót is csak 50 kilogrammost az rengeteg , én csak pár sort szeretnék a gyümölcsfák közé.
Mit mondjak???! Itt hétvégén még a fű se nő... és el sem merem képzelni, egy ilyen kis helyi kiállítást milyen bürokratikus béklyók halmaza fojtana meg... Igen, nagyon élvezném én is, ha mindenkiből, akivel a kecskézés, egyebezés összeköt, valódi érdeklődés áradna az ÜGY és a tenyésztők iránt, ha nem csak belőle, de érte is élnének. Vannak ilyenek, de van még hová fejlődnünk, az tuti. És mindig ott a pénzhiány meg a politikai akarat forgandósága... brrr.
Ellent mondok, Feco: ha kevesekhez is jut el, amit írsz, az lsem lebecsülendő. Az a kevés, aki igaz érdeklődéssel elolvassa az adott írást és hasznosít belőle valamit, már megéri a ráfordítást. Meglehet, ezen az írásokon múlik majd, hogy valaki elkezd kecskét tartani, vagy nem hagyja azt abba. Valahol a nyugati kollégák is elkezdték, nem?
Hűűű, így első olvasatra nekem az jött át, hogy a kecske tőgyeit egy laza csomóval rákötöd a hátára és még így is belegabajodnak a lábai.... Próbáltam elképzelni, hogy ehhez mekkora tőgy kell, mire rájöttem, hogy te "cicitartóról" beszélsz:)
Orvoslásnál az is a baj, hogy a vizsgálat+kiszállás+gyógyszer ár aránytalanul nagy lehet a kecske pénzbeli értékéhez képest... mert sajna a kecske alulértékelt felénk még mindig.
írjunk az Állatt.Lapjába..., Na ja, volna mit írnom, de szívesebben diktálnám le, és nem motivál az sem, hogy nem sok kecskéshez jutna el az infó amúgy se.
Szóval a cikkbe fektetett idő megtérülésére minimális az esély. Láttad gondolom az osztrák farmlátogatás videót. Felhívtam a szövetség vezérét, aki 10 nappal később fogadott bennünket. Elvitt 3 farmra (odatalált egyedül) . Az első farmon a gazda mutatta be az állatokat, és technológiát. A másodikon automata szolgálta ki a jószágot, így gazda nem volt ott éppen, de "vezér" bekapcsolta a gépeket, vasvellát fogott, és megmutatott mindent, mire gazda előkerült. A harmadik helyen nem került elő a gazda, de még a tervrajzokat is megkaptuk helyszínen a "vezértől", hiszen technológiát mentünk nézni. Ja, tudta, hogy mi a fedező bak neve, hány anyát fejnek, stb. 300Km-rel arrébb is hasonló élményekben részesültünk. Ottani "vezér" pontosan tudja, hogy mitől növekedett meg egy év alatt a magyarországi törzskönyves állomány 100 db-bal.
Tudod mi a nagy különbség? Szívük ügyének tartják mind a juh, mind a kecsketenyésztők boldogulását. Ennek a hozzáállásnak köszönhető, hogy 6 szorosára nőtt a termelés ellenőrzött állomány egy évtized alatt. Most meg háromszázasával küldik Ukrajnába, Moldáviába, Romániába, a juhokat, kecskéket. Nem nyakkendőben járkál, talán akadályozná abban, hogy személyesen pakolja a jószágot a kamionra, és nem tudna úgy segítkezni a vérvételnél. Tudod, jelenleg jobban örülnék egy 5-ik helynek bármelyik tiroli kis falu anyakecske bírálatán, mint első helynek az OMÉK-on, és ezzel nem egyedül vagyok így. 100-200 álomszép anyát hetente, kéthetente összeterelnek körzetenként az éves bírálatra HÉTVÉGÉN, amikor ráér a nép. És mivel ők vannak többen, az a pár vezér alkalmazkodik a többséghez :) Nálunk is vannak szolgálat kész emberek, akiknek hálás vagyok a munkájukért, de az általános szemlélet nagyon különbözik a nyugat európai felfogástól.
Lehet kapni rekeszben mérethibás sárgarépát,30-kg 1500-ft.Hűvösre téve sokáig eláll.Én ilyet veszek nekik nasinak.De láttam hirdetve az expresszen 22.-ftért kilóját,csak az messze van.
Mit tehetnek a magyar kecsketartók,hogy nálunk is ilyen színvonalon menjenek a dolgok?Van Magyarországon fizetőképes kereslet ilyen kiadványokra,tanfolyamokra?
Állatorvost nem tud kifizetni egynémelyik állattartó,itt silabizáljuk,mi baja a kecskének......
Akkor,amikor a jogosult állatorvosnak két napig kell telefonálgatnia,hogy kiderítse saját eü.azonosítóját?
Szóval,nem vagyunk mi még felnőve ezekhez a dolgokhoz.
A takarmány répát a mi Sáránk sem ette.Viszont tavaly cukorrépát vetettem.Azt imádja, és még tárolni is jobb.A cukortartalom miatt jobban bírja a fagyot.
Éreztem én, hogy kell lennie európai anyagoknak! Szemérmesek, hm. :) Nepált meg ne bántsd, tisztelet az igyekezetüknek, látod, Japán is a szamuráj korszakból fejest ugrott a számítástechnikába - bár most elkapott a kíváncsiság, vajon a helyi ENAR is ilyen szinten áll-e?
Hááát, a többire mit lehet mondani? Ugyanazt a szövetséget és ugyanazokat az újságokat, satöbbiket ismered, mint mi.... Bár vessünk magunkra is, szokták mondani, hogy írjunk az Állatt.Lapjába...
Az inszeminálás egy apró részlete hiányzik a szemérmes európai videókból. 1, 2, 3, és hát a fejlett Nepálban laporoszkópiás termékenyítést is oktatnak :)
Más tekintetben jó pénzért hozzá lehet jutni szinte bármilyen infóhoz, könyvek, heti lapok, havonként megjelenő kecske tenyésztők számára szánt kiadványok tömege érhető el. Ezen túl tanfolyamok, ingyenes, és fizetős képzések, régiókként rendezett előadások, kiállítások, bírálatok segítik a tenyésztőket a boldogulásban. A kecskés társadalom él meg egy fejlettebb szintet, amit itthon el sem tudnak képzelni. 4 milliós kis országban, melléklettel együtt 100 oldalas mezőgazdasági hetilapot vásárolhatsz a TESCOban Eur2,70-ért. Franciáknál 450 000 a regisztrált, 150 000 a termelés ellenőrzött alpesiek száma, nálunk meg az is kérdés, hogy kell-e jelölni a kecskéket (ENAR)
A kérdés nem csak a kecske tartók részéről merül fel, a hatóságok sincsenek topon...
Azt előbb gondoltam volna, hogy kamcsatkai kecskét találsz, mintsem alaszkait.
A java sima parlaginak is elmenne kinézetre, de azok a szabályos félgömb tőgyformák eszméletlenek! A 70-150.000 forint nem is annyira vészes.... csak mire hazahajtod őket....
Mi is feletettünk -szépen beosztva persze - egy kivágott fenyőt, rohantak rá és nem volt semmi bajuk. Arra sajna nem emlékszem, fejtük-e akkor őket, így a tej ízére sem.
Most mosott sárgarépát vettem, nagyon szeretik, de elég romlékony. A sógorom mondta, hogy vessek, mert az jobban tárolható, legfeljebb majd én is becsapom őket mint Antal!
Jaj nagyon rendes vagy, mintha az enyémnek a farka felé lejtene a feneke, ennek meg van egy domborulat. Mindenesetre kipróbálom, mert tavaly még a frissen készülő kerítéssel fel is karcolta. Köszi!
Nálunk a menyem és az unokám szenvedtek tavasztól késő őszig a pollentől. Tavaly óta isszák a tejet és eszik a sajtomat, túrómat. Teljesen nem szűnt meg minden panaszuk, de ha lehet százalékot mondani, akkor 80 %-kal csökkentek a tüneteik. Igaz, ehhez az is kellett, hogy minden reggel frissen kaszálok a kecskéknek egy jó alaposan parlagfüves területen. Mármint amikor lehet. Most az onnan tavasztól őszig lekaszált és beszárított szénát is kapják.
Ne keseredj el, ha eleinte nem fogadják el, az enyémek legalábbis először rá sem néztek. Aztán jól becsaptam őket és a megtisztított és apróra vágott répát bekevertem egy kevés abrakba, amit imádtak. Így pár nap alatt megszokták és azóta két pofára falják.
Marharépát megtisztítod a szennytől, rothadt, (feketére) fagyott részektől, és hajrá! Nem igényel nagy szaktudást az etetése. Szeletelhető, gyalulható, stb. Cukorrépa még jobb
Pont tegnap láttam egy fotón , sima melltartó (ill gondolom egy zsákocska) és egy kb. 2-3 ujjnyi vastag szalag. Teljesen egyszerű és nem csúszik le, mert a far előtti bemélyedésen volt a szalag.
Van valakinek tapasztalata a marha répa etetésről? Az jobban tárolható, meg termelni is tudnák, de nem tudom, hogy ennék e? A két hét múlva ellő kecskének tavaly szinte a földig ért a tőgye- olvastam valahol, hogy fel lehet kötni. Látott már valaki ilyet? varrnák neki, de ha csak ha a hátára kötöm ,valószínűsítem legurul a fenekénél és még bele is gabalyodhat a hátsó lába.
Az a helyzet kedves Fecó, hogy nálunk nem úgy mennek a dolgok, mint alpesieknél....
Mi az ellést későbbre időzítettük (ezt lebeszéltem a bakkal), és mivel a kicsik is anyatejen nőnek fel, (vannak még ilyen kecsketartók) két-három hónapon belül nem sok tejet meg sajtot fogok látni.
Úgyhogy, ha egyéb problémát nem okoz, akkor feletetném velük a gallyat.
:-))))))
(erdőjáróktól úgy tudom, hogy az őzek is megeszik az összes fenyőfát az erdőben)
Nálam az első nap jól bekajáltak belőle. Elcsapták a hasukat. Másnap pihentek. Azóta semmi naponta kicsit esznek belőle.Sok karotin van benne. Az kell az a vitaminhoz.
Én is hozzászoktam az izéhez. A feleségem nem szívleli. De a sajtot imádja. Allergia ellen használja valaki? Tényleg jó? Én nem vagyok allergiás szerencsére.Még.
Hali! Búzát darálva kaphat, szemesen itt is és más kecskésektől is egyöntetűen nem a válasz:) Nálunk a tej íze csak a baktól változott rosszízűre, de mostanra hozzászoktunk ahhoz, hogy kecsketejnek eleve kecske íze van és nagyon más, mint a tehéntej, és idén pl. nem éreztem a bakkecske miatti ízváltozást sem.
Intenzív legeltetésnél is átjönnek a növények sokak szerint, de én pl. azt sem érzem.
A fenyőről itt erősen megoszlanak a vélemények, nyílván évi 1 karácsonyfátóé nem lesz baja, de azért sztem napi étrendbe ne vedd fel:)
Ha kint esznek, nálunk is becsúszik néha fenyő, tuja, borostyán, vadszőlő, amiknek nem lett negatív hatása, de nem tartoznak a kecske menüjébe asszem...
A kaja tényleg nagyon más ízt adhat. Sógorom nagy kecsketej párti, de ha egy-két bizonyos részen járt a legelőn a nyáj, akkor nem itta meg, fura íze lett. /gyalogbodza, iszalag volt szerintünk a bűnös/. Széna szezonban nem szokott baj lenni, de biztos változtathatja az is. Volt pl. mentás szénánk egyszer, szerették, de akkor már nem tejeltek, pedig érdekes lett volna... Hogy az abrak is változtat-e az ízen, azt mi sem tapasztaltuk, etetünk árpát, kukoricát, zabot, rozs is előfordul és búza is néha. Ez irányban passz.
Szia. Köszi a segítséget.Bak nem volt vele. Nem az ólban fejtem. Jóval arrébb . Öszeütötem 1 fejöállványt. Szóval marad a kaja. Ezzel kapcsolatban milyen tapasztalatotok van? Én nyáron búzát árpát kukoricát adok nekik meg réti szénát.
Nem véletlen,- szakkönyv szerint is- ólba nem szabad fejni. Én a múlt évben sárgarépát sokat etettem velük, s akkor finom édeskés volt a tejük, persze volt mikor nem jó irányba befolyásolta valami, de nem jöttem rá.
Hiba szokott lenni, hogy a fejés a mélyalmos ólban történik. Ilyenkor a tej pillanatok alatt magába veszi/veheti a mélyalom szagát.
Hiba lehet, a bak közelsége, aki folyamatosan ellenőrzi a lányokat, dörgölőzik hozzájuk.... stb.
A kecsketej előnye egyben a hátránya. Etetheted mindenféle gyógynövénnyel és az aromájuk sőt a hatásuk átkerül a tejbe.
Viszont ugyanígy a kellemetlen aromák is átkerülnek/hetnek a szálasból ill. abrakból. Nyáron ha valaki sok zöldet etet/legeltet, egyértelműen "zöld" ízt, fűízt kaphat a tej. Persze, aki naponta issza, vagy hozzászokott, észre sem veszi.
Van aki szerint pl. a zab is rossz ízt okoz.... én nem vettem még észre.
Szóval meg kellene nézned, hogy mikor, milyen körülmények közt rossz ízű a tej és mikor nem. Így ki tudod küszöbölni a problémát.
Lehet viccelődni a kettős hasznúságán, hogy csont és bőr, meg enyv és kesztyű, de mondok mást: tej és táj-karbantartás. A kecske rengeteg olyan növényt megeszik, aminek a pollenjétől prüszköl a nép, de ettől függetlenül sem mindegy, hogy miként fest egy-egy terület. Sorolhatnék mást is, de hagyom.
A parlagi kecske szerényebb körülmények között szerényebb hozamokat produkáló fajta(lesz, reményeink szerint), aminél még a küllemre is figyelni kell. 2-2,5 liter napi tej extenzív legelőn, fejésnél adott abrakkal szerintem nem olyan rossz.
Pusztakecske: mire egy normális egyedre szert teszel a pusztából, kidobhatsz hármat-négyet és lehet, ezeket az ország különböző pontjairól szedted össze. Egy kiválogatott nyáj már szép pénzbe és pár évi munkába belekerül ennél a fajtánál is. És akkor még jön, hogy rögzítsd a kívánt tulajdonságokat. Nem panasz, mi vállaltuk magunknak.
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni,hogy mi okozza a kecsketej bukét. Én nem jöttem rá,hogy mitől van. Volt amikor szinte nem is volt ,és volt amikor nagyon intenzív volt. Látam egyszer egy hirdetést,hogy bukémentes kecsketej kapható.Ez kamu? Lehet ellene tenni. Válaszokat előre is köszönöm .
SZARVTALANÍTÓ PASZTA - néven keresd, de elég sok féle szer, és eszközt használnak a pár napos állatok szarvtalanításához. A legjobb eszköz talán az elektromos szarvtalanító páka - legalább is a jobb fajta
Az összes kecskefajta tenyésztési célja úgy kezdődik, hogy a fajta tiszta vérben történő fenntartása, még az alpesié is! (kivéve a búr, de a szövegből ez jön ki)
61039-től olvasd el fecske, és köztem zajló párbeszédet a megértéshez, úgy tűnt a válaszaiból, hogy neki világos volt, amit írtam, de pontosítok, ha valami nem egyértelmű
Azt hiszem kihagytál pár sort, és/vagy pár évet. Nyugi, befejhetsz jó kedvvel, már megszavaztátok amúgy is ! (de miért is, ha fajta fenntartás a tenyésztési cél? :)
Kettőshasznú őshonos? - Bizony, talán még fellelhető valahol papiroson is eme gondolat, de minden esetre Norbi barátom erre reagálva mondta, hogy csont, és bőr a leginkább felhasználható két rész.
Puszta lét nálam nem elfogadható - érthető, hogy az ember többet szeretne kihozni. Arra utaltam, hogy nem szabad (magas) termeléshez kötni a törzskönyvbe kerülést
Nálam 2 leányzó van, anya és lánya. Ez a bak gida kora óta van velük. Én egész évben adok nekik szemeset is. Zab, kukorica, árpa, korpa keveréke. Ősszel jódozott sót is keverek bele, egy kiskanál egy vödörbe. Nyalósó mindig van nekik. Nyáron legelni járnak a környéken. Ősztől lucernát kapnak. A baknak mindene megvan, egy kicsit lustának tűnik nekem a régebbi bakokhoz képest. Elég nagy testű. Itt halottam, hogy a szarvatlan az ok. Nekem még mindig szarvatlan bak fedezett. Az unokák miatt nem tartok szarvaltat. Annyira szép, hogy kap tőlem még 3 hetet. Hátha felnő a feladathoz, vagy kiderül, hogy már teljesített.
Mondom, hogy kicsinyhitű vagy, sajnálsz magadtól pár évtizedet?? A hit hegyeket mozgat meg, ugye. Vagy Mohamed odasétál. :)
Magyar csodavárásra mindig van példa, narancs, gyapot, vas és acél országa, stb, stb. Na, azért més népeknek se kell szégyenkezniük a folyó megfordítással, böhöm gáttal, irtsuk ki a farkast és több jut az eszkimóknak, stb,stb. ötletekkel.
Kettőshasznú őshonos? Sírjak vagy nevessek?? A lépéstartáshoz meg annyit, hogy nem is cél, mert más lenne a megcélzott tartási mód, azok között a körülmények között meg az a tejhozam, ami nálad is lehet, sajnos nem hozható/tartható. A gazdaságosság a cél itt is, ott is. Puszta lét nálam nem elfogadható, még ha génmegőrzők ezért meg is köveznek.
Sajnos a tyúkokhoz sem értek többet, mint a nyulakhoz- amikor kecske is lett, néhány tyúknak hasmenése volt, megijedtem, vettünk féreghajtót, nem emlékszem a nevére, de mindenkinek adni lehetett, és a hasmenés megszűnt. Ha mellé a tyúk étvégytalan is- nekünk olyan nem volt- akkor az biztos nem jelent jót, de hogy fertőz-e, vagy vágni kell-e, azt nem merném kimondani.
Azt tudom, hogy tapasztalat alapján ha egy tyúk gubbaszt 2-3napig, és nem eszik, akkor vágni kell, mert onnan már nincs visszaút. Volt egy-két jó tojóm, amit sajnálgattam, de egy sem élte túl- viszont nem volt hasmenésük...
Úgyhogy nem tudok segíteni, de csak van itt valaki, aki ért ehhez is:)
Most van egy 3 és egy 4 hetes nyuszi almom, azokon tesztelni fogom, hogy 8 hetes választással hogy élik túl:)
A termelési mutatókat kicsit részletezhetnéd, - nem tudom részletezni, hisz a tenyésztési cél csupán a fajta fenntartása. azaz ahogy a búr (hús) kecskéknél nem irányul ellenőrzés a tej mennyiségére, úgy itt sem látták ennek szükségét.
Tej hasznú kecskéknél a tej mennyisége,
hús hasznú kecskéknél a súlygyarapodás,
kashmirnál a szőr minősége az a mutató, ami alapján az állatot le lehet bírálni.
Őshonosnál elegendőnek kellene lennie a puszta létnek is, de nálunk egy kicsit minden másként történik. Az őshonost némelyek nálunk kettős hasznúként szeretnék látni, ami elég kemény kör lenne. Mivel tej termelésben nem tud lépést tartani a mai tejre szelektált fajtákkal, húsban meg meg se közelíti a búrt. Plusz még őshonos is, így létrejönne a magyar csoda az emeletes busz hidroplán, mert mink itten mindent akarunk egyszerre és tüstént. Még jó, hogy ezek a hangok háttérbe szorultak idővel.
Aj, Feco, ez az örökös kicsinyhitűség... 1000 év? Beszéljünk itt 50 év múlva a hátralevő 950-ről, jó? :)
A termelési mutatókat kicsit részletezhetnéd, szeretném tudni, alulról vagy felülről vetekszik a parlagiakkal? És milyen tartási mód mellett? Némely kecskénk nevében kezdek sértődni, de tudom, az átlagnak kell bizonyítania, nem elég az élvonallal jönni.
Egységesség és fajtának nevezhető? Volt már fajta, amit úgy határoztak meg, hogy ezen néhány apától és akárhányszáz anyától származó egyedek összessége... és ezer év sem kellett a sikeréhez... :)
Szarva kitűnő alapanyaga a népművészeti tárgyaknak, szőre szoba díszként hasznosítható, és csontjából enyv főzhető. Szaporodási rátája 1,3 utód, tejtermelésben vetekszik a parlagival. A különbség annyi, hogy a fajta kialakítása nem a 21-ik században kezdődött, így küllemben, termelési mutatókban egységes képet mutatnak, ezen tulajdonságokat biztonságosan örökíti, azaz fajtának nevezhető. Szóval a parlagi tenyésztőknek is érdemes példaként tekinteni erre az őshonos fajtára. 1000 év munka van már csak hátra :-)
Walliser Schwarzhalsziege, az Alpok, 1000 éves múlttal rendelkező, őshonos kecskéje. Tenyésztés célj : a fajta fenntartása - ezzel el is mondtam mindent róla
Szerintem ne kapkodd el a vásárlást, húsvét körül, a leadás környékén vagy utánna meglepő lenne, ha nem találnál választási kisbakot... és ha a suta bak anyja vagy apja szarvalt, akkor már nem szokott gond lenni. Bár kicsinek még kevésbé kártékonyak a mi tapasztalataink szerint.
Akkor lehet, hogy itt van egy eb elvermelve. Én eddig mindenhol azt olvastam/hallottam, hogy 8 hetesen ajánlott a választás. Akkortájt választ a nyúlmama is, és ne a kicsiket tedd külön az anyától, hanem az anyát máshova. Ugyan is, elég stressz a piciknek, hogy elszakadnak a mamától, hát még ha a hely is új nekik.
Én rákaptam a búza csíráztatásra. A Luca napi búza adta az ötletet, azóta a gyerekek folyton ültetik a nyusziknak a búzát. most szépek is, nem is panaszkodom. :)
Volna viszont egy kérdésem: tyúk terén...ha hasmenése van a pipitek, akkor az helyrehozható vagy vágó? mennyire baj? fertőző?
Kedves vagy, de nekem csak ősszel kell majd fedeztetni, és azért gondoltam, hogy addig felnevelek egy kisbakot, aki ősszel még nem/nem nagyon büdös, elvégzi a dolgát, azután valahogy túladok rajta. egyébként hol laksz?
Biztosan fogsz találni a lehetőségeidnek megfelelőt,mindenkinek elleni fog a kecskéje,annyi kiskecskés fotó lesz itt nemsokára,hogy nem győzöd nézni őket....
Zoltán78 ! Nekem jó ,ha erzsivel intézitek,de van egy tök fölös suta bakom, ami mellett itt a három tőle vemhes anyám. Neked vagy valakinek nem köll? Nőivarú csere is, bár ki az a hülye. : )
szeretni szeretnék, csak a felnevelést nehezen tudnám kivitelezni, nem az etetés, hanem a különzárás miatt, hogy Olgácska ne tapossa meg a nagyon pici babát. márc. elején meg lesz a saját babája, a végére már saját lábon járó baba lesz belőle, ha jön mellé egy 6 hét körüli idegen baba, akkor már mindenki meg tudja magát védeni. (Olga amúgy nem támad, csakhát mégiscsak laza 70 kg, nem szeretném a véletlenre bízni) Majd nézelődök a környéken az ismerősöknél is, hátha... Még van időm:) Lényeg, hogy olyan bakocska legyen, aki október-novemberre azért ivarérett. Ha suta, az csak nekem könnyebbség, nem szereli szét a nyúlketreceket, ólajtót, stb, olyan könnyen- bár itt többször olvastam, hogy a suta bak nem mindig jó apa... MAjd kialakul:)
Egyik kecském február 20.körül ellik.Tőgyelni még nem tőgyel.Mikor várható a kitőgyelése.Még mindig mozgékony,hasa megereszkedett.A pérájából átlátszó váladék folyik.
Külön helyre tudom rakni öket. Nem tudom,hogy menyire lesznek hangosak. A szomszédok nem biztos,hogy ürülnek. Így is furán néznek rám mert állatokat tartok. De lehet,hogy ez lesz. Karanténról nem halottam. Ebben nem vagyok jártas. Mi csak azért vettük mert szeretjük a tejet sajtot. Főleg az igazit. A paragrafusokba nem mentem még bele.:)
te árulod őket? hülye kérdések sorozata: suták? ha lefoglalózom, persze nem 2000-ért, akkor megoldható, hogy majd csak 6-8 hetesen hozzam el, és apukának, gyűrű nélkül? köszi a türelmes válaszokat előre is:)))
Nálam 2,54cm távolság is elég szokott lenni, ha meg akarom akadályozni, hogy a gidák dézsmálják a tejcit. Bár a tej hangvezérlésre is indulhat, de pár csepp veszteség mégsem vethető össze azzal, amit a gidák kiszopnának, ha a deszka azonos oldalán lennének az anyákkal. Jobb külön tartani a tejelőket, szárazon állókat, gidákat, bakot, stb, hogy az igényeknek megfelelő módon etethesd őket. 30 napos karanténról nem is beszélve, ami minden megyén kívülről vásárolt állat esetében kötelező volna az törvénynek betűje szerint, szóval melegen ajánlom én is
Én max 10 métere tudom elválasztani a gidákat az anyuktól. Szóval haljak egymást. az biztos nem jó. Viszont ha eladom öket és 1 2 hónap múlva vesszek idegen gidákat azokat csak nem engedik magukra vagy elképzelhető?
A gidák többszörösen visszaeső "bűnösök", azaz próbálkoznak, ha az anyjuk is hagyja, akkor szopnak, ha elveri őket, akkor nem szopnak. Egy colos deszka palánk eléggé lecsökkenti az esélyét a szopizásnak. Feltéve, hogy a gidák, és az anyjuk a kerítés más-más oldalán vannak.
Sziasztok. Lenne 1 kérdésem. Ha a gidákat leválasztom az anyukról. És 2 3 hét múlva visszateszem őket újra nekiesnek az anyuknak vagy nem? Szóval végleg le kell öket választani vagy van megoldás ara ,hogy több hónaposan ne szópizanak?
Nekem tavalyelőtt 6 hétig volt egy bak turnézni okt végétől dec. elejéig, és nem gogta meg az öreglányt, és a másikat is hiába ugrálta szorgalmasan, "visszaivarzot"... legalábbi azt hittük.
Azután januárban hoztunk 3 hétre egy kistermetű, max. 8 hónapos bakocskát, aki az öreget fel sem érte, a másikat meg, bár az mekegve épp csak le nem guggolt neki, meg sem próbálta felérni...
Ebből az lett, hogy az egyik már az előző gazdinál, októberben vemhes lett, és simán mutatta a bak közeledésére az ivarzás összes tünetét, még januárban is, az öreglány meg júniusban úgy ellett meg, hogy nem is tudtuk, hogy megugrotta az a bak, aki fel sem érte...
vagyis nálunk ahányszor új fiú jött, úgy csináltak, mintha ivarzanának.
De nekem úgy tűnik, hogy az öreglánynál legalábbis, a vemhesség második felében mindig megvan az, hogy a péra duzzadt, pirosas, meg furán viselkedik, csakhát nehéz ezeket a jeleket nekem kezdőként értelmezni, elkülöníteni. Szóval lehet, hogy a tieid is vemhesek, csak álcázzák:)
Ja, és igen, tavaly az enyém januárban lett vemhes, mert júniusban elett:)
A tenyésztésbe vétel LEGALSÓ HATÁRA:7 hónapos kor,30-35kg-os testsúly,de az első
termékenyítési szezonban kevesebb nőstényt párosítsunk,nehogy a túlzott igénybevétel gátolja a fejlődését.Párzási szezonban szükséges a bakot abrakkal tuningolni ,a könyvem napi 1 kg-ot ír,melynek 90%-a zabból álljon.
Ha ezen feltételek nem teljesültek,akkor nem a bak a hibás,hanem a kecsketartó,aki nem teremtett számára optimális feltételeket.
Jó lenne,ha valami könyvet elolvasnál kecsketartás témakörben.
A Kecsketenyésztés kisgazdaságokban című, Várkonyi J.-Áts E-né tollából ,van egy fénymásolt példányom,amit kölcsönadok ha szükséges.
Nagyon fiatal az a bak az októberi párzáshoz.Májusban született,októberben nem alkalmas még a párzásra.Ugrál,meg hajtja az anyákat,de ha esetleg termékenyít,az csak olyan véletlen baleset kategória.
Januárban még tudok pároztatásról,de,hogy pontosan hol a határ,nem tudom.
Ha nem vemhesek a bak közelsége is ivarzásra késztetheti őket.
Ha tudsz szerezni ivarérett felnőtt bakot,tehetsz egy próbát,de csak felügyelettel,hogy ne törje az anyákat.Rácsos kerítéssel elválasztva,vagy megkötve közéjük,amelyik akar tőle valamit,érdeklődést fog mutatni irányába,azzal összeengedheted.
A megkötött bakra nagyon ügyelj,nehogy feltekeredjen,és megfojtsa magát,vagy valamelyik anyát a rátekeredett lánccal.
Hát ezek októberben kezdték az igazi műsort. Talán fiatal a bak. Májusi. Azóta többször kissé véres is volt nekik, és a bak nem hagyta békén őket. Olyan is volt, hogy nem volt meg a 3 hét, és kezdődött a mekegés. A végén már írtam az időpontokat, és nekem elég összevissza tűnt. Az aggodalmam akkor kezdődött mikor a szomszédnak is újra ivarzani kezdtek a jányai. Náluk is ez a bak járt. Aztán cseréltek egy másik bakra, és azzal is ugyanez a jelenség. Sőt a másik bak gazdájánál is két jány ugyanúgy viselkedik. Elég furcsa egyszerre 2 impi bak.
Szóval azt mondod, hogy várjak még? Meddig tart a párzásidő. Van aki azt mondja, hogy még nyáron is párzanak, ha nem sikerült, van aki febr. végére mondja.
Mi van, ha vemhesek, és hozok egy új bakot? Nem vetélnek el?
11 évig volt nyulam.Általános 6-ban kezdtem és legény koromig tartottam.Csak az utolsó 1.5 évben volt gondom.12 anyám volt átlagosan.4 anyához 1 kan.A törzsállományt így saját magam oldottam meg.Kívülről nem hozzam, vagy csak ritkán nyulat. Újzélandival kezdtem.Volt kaliforniai és Belga óriás is.
Húskihozatallal a Belga volt a legjobb, viszont legszívósabb a Kaliforniai volt.
Annak idején a Törökszentmiklósi kakukkfüves nyúltáp volt a legjobb. Ma már nem keverik.
Nekem ezt nyáron kezdték, a hideghez nem volt köze, de mivel az anyukát-és engem sem- hajt a tatár, tesztelhetem nyugodtan a 8 hetes leválasztást, ha csak ezen múlik, akkor ez a legegyszerűbb megoldás lenne. köszi:)
4 anyám van, mind jól és sokat nevelnek, és úgy vannak "beállítva", hogy egy évben max. 3x fialjanak, mert gondoltam a nagyüzemi 2 havonta fialtatás nagyon durva és a mi igényeinkhez felesleges is. a kifutóm egy 3x3x3m-es háromszög, kutyaházzal:) sajnos istállónk nincs, ill. amiben a kecske van, az egy 2x2m-es alapú és max.1,4 magas ólacska, az 1-2 kecskének aludni jó, de másra nem:( köszi a tanácsokat, próbálkozunk tovább:)