Semmi kedvem nincs nyirkos, huzatos, szeles időben kereket cserélni.
Így a magam kényelmes tempójában /a nyárik lemosása samponnal, megmérése tolómérővel- lejegyzetelése, futómű felületi rozsda eltávolítása, lefestése, a kerekek környezetének vizuális ellenőrzése/ kicseréltem a kerekeket a téli szettre.
Reggel a Sajó völgyében már a hidakon lehetnek lefagyások, a nyári gumi meg már elég kopott ahhoz, hogy ilyen sunyi métereken kockáztassak.
Mostanság az a gond, hogy a kormány oszlopon a bal oldali fényváltó kar rosszalkodik. Néha nem gyullad fel a reflektor, és néha nem alszik el a városi, mikor kikapcsolom.
Lehet ez valami kontakthiba? Mivel fújjam be, ami segíthet? Ötletek?
Szóval megvolt a vezérműszett+vízpumpa+hűtőfolyadék csere (még mindíg 1.4 8V). Márkaszervizzel csináltattuk, hogy legyen számla meg probléma esetén...
Az ár jutányos volt szerintem (45e, kedvezménnyel), igaz nem gyári (értsd: FIAT emlémával ellátott akármilyen) alkatrészek kerültek beépítésre, de mivel alkatrészgarancia is van így nem fosunk meg bízunk benne, hogy a szervízbe sem tesznek bele valami ótvart.
Csak gondoltam feldobom egy kicsit a hangulatot itt a fórumon. Ezek szerint mindenki megvan elégedve mindennel az autóján :) Mi is :)
Azt mondják az okosok, hogy akkora a verseny, hogy az önrészt is lenyelik, csak vigyed...
Figyelem, ami biztos:
Lengyel /Nordglass/ és kínai /xyg-glass/ utángyártást nem szabad venni, sok a reklamáció; mérethiba, fénytörés.
A javasolt márka: Hirschler /Azt a Pilkington forgalmazza/
Azt Sopronból szerzik be, jelenleg 2 db van raktáron...
Arra is figyelni kell, idézem:
"...a Palio Wikkend 1997-től szélvédő ugyanez, annyi különbséggel, hogy a tieden 2002-től van harmadik napellenző. Nehogy valaki bénázzon, és a régi fajta kerüljön bele..."
igen, eszlelte o is. egyeztettem vele, es azt mondta, hopgy amikor nala volt a kocsi, a muszeres buzulas mellett bekukkantott szabadszemmel a gyertyalyukon, de nem latott semmi kulonosebbet. ha meglesz vegre az endoszkopja, belekukkant rendesen, most ismet a lerakodasokra tippel.
misi, semmi sertodes reszemrol, mar ha az 8695-ot nekem irtad :)
"...Mondjuk a fillérb...kat ember nem győzi meg arról, hogy a drágábbal lehet néha spórolni..."
lehet, hogy ez a mondatom félreérjhető volt: Természetesen nem Rád gondoltam, hanem azokra a kollégáimra, akik occsó' kutaznak, aztán sírnak, hogy nem húz, rángat, bizonytalan az alapjárat.
Ilyenkor - nagy rábeszélésre -elmennek valami, a városban jó hírű kúthoz, vagy tesznek bele adalékot.
Na ez tart addig, amíg helyrejön szegény pára.
Aztán, mivel az DRÁGA /értsd: pár Ft literenként a 4-500 Ft-nál/, kezdik elölről...
Be is b...na, ha még CNG-vel is csörögne a francia vas:
Annak az oktánszáma 120-130...
Benzin minősége: Egyszer már leírtam a véleményem.
Régen, a hagyományos gyújtáselosztók, karburátorok korában rögtön jelezte a motor, ha gagyi volt a benzin: Csörgött, nem húzott.
Nem hiába volt sok autó gyújtáselosztóján finomállítási lehetőség...
Ma; az elektronyika korában ez már nem téma. A mai legyengébb autóknál sem veszi észre a júzer, ha gyengus a benzin; különben már régen bezárt volna jópár diszkont...
Mondjuk a fillérb...kat ember nem győzi meg arról, hogy a drágábbal lehet néha spórolni.
Aki képes egy tankolással egy liternyi spórolásért elmenni sorbaállni, azt már megverte a Názáreti...
Visszatérve a benzin minőségére, újra leírom.
Szerintem amit ma prémiumnak adnak el, régen az lehetett a normál, s nem a szuper...
Bár csak néha üzemeltetem, de nem cserélném más kategória társra. Amióta kapott normális --nem gyári méretű-- gumit, a futómű is kap teret dolgozni.
misinator
Megúsztad egy ponttal, vagy repedés és elindult? :(
Mindig az 1.6-osra gondolok, azzal milyet lehet állatkodni, már mint nem azért mert sok az a motor, de az már tényleg a futómű felett teljesíthet. :)
egg
A hibatároló olvasást ne nevezzük már diagnosztikának, mert akkor már én is diagnoszta lehetek... Érdemes lenne olyan helyre elmenni, ahol tudnak párhuzamos diagnosztikát, vagy van lehetőség menetközbeni rögzítésre. Az előgyújtás alakulását figyelemmel kísérném, helyesen változik-e, meg a kopogás érzékelő jelét is.
tesom autos klubjaban (regi swift) is mostanaban sokan jelzik ezt, egyre tobb motor csorog a 95ossel, es siman elhiszem h gyarilag romlik a benzin minosege
a srac aki megnezte a kocsit, es mindent csekkolt rajta, ugymond szaktekintely, ha o nem talalt hibas szenzort, akkor nem tudom kihez vigyem :)
Nálam a céges autó benzin-gázos. Benzinen időnként csörög, ahogy átkapcsolom gázra, akkor egyből megszűnik. Biztos a benzin minősége is hagy néhány szót maga után. Aztán jöhetnek a szakértők meg a kutasok, hogy a benzin tuti jó.
Egyszer megmértem már a benzin mennyiségét tankoláskor az OMV-n. 20 literes hivatalos marmonkannába 21.4-nél még nem volt tele......................... no komment
Laikusként továbbra is gyanakszok valamelyik szenzor hibájára. Ismerősömnek a légtömegmérője csalt Igniszen; többet evett autópályán, mint a Nagypolszkim!
Jókat üzengettünk egymásnak a szakszervízzel - megérne egy sztorizást. :-)
Végül szót fogadtak a ráhibázásomra: Légtömegmérő csere után csökkent a fogyasztása - egy Ignisznél normális szintre :-)))
Amúgy ott se mutatta ki semmilyen diagnosztika a hibát...
Visszatérve a benyára: Sanszos, hogy nem a benzinnel van a hiba: akkor a többiek is írnának a jelenségről.
Mivel több márkát is írtál, így már az is felejtős, hogy kutat /nem márkát!/ kéne cserélned.
Amíg ki nem szűritek a jelenség okát, addig meg sajnos javaslom "prémium" benyát - ha máshogy nem; pl. fele-fele arányban.
Az álmoskönyv szerint nem szerencsés kísérlet, hogy milyen hatása van a dugattyútetőre a csörgés:-(
Tényleg: érdemes lenne elszöszölni az arányokkal való kísérletezéssel ...
Ui: A külső hőmérséklet csökkenésével sem múlik a jelenség?
omv 100as benzintol a csorges elmult. namostakkor ennyire szar a shell-agip-omv 95os benzin? mert azokkal mind csorgott az amugy tokeletes allapotban levo motor...
Levizsgázott a kocsim, megkapta a 2 évet. Minden gond nélkül ment át a vizsgán, pedig bontott vonóhorgot is raktam fel rá. Futómű, fék . . . . . stb o.k. Ez egy jó autó :-) Szereti is a család. Jó a fogyasztása, csendes, pakolni is tudunk bele, állapota is kielégítő számomra. Egyszóval: bódottá :-)
Remélem ti is hasonlóan vagytok a család kedvencével.................... :-)
Kellemes autómentes szombatot és hétvégét kívánok! :-)
Az 1.4-es ugyanúgy megússza, mint egyes 8 szelepes Opel motorok? /Amik a himbákat törik el vezérműszíjszakadáskor, így gyakorlatilag nincs motorkárosodás/.
Hibázni emberi dolog. Ez még a repülőgépiparban is előfordul, pedig ott a protokoll kicsit keményebb...
Utángyártott minőség: Pont ez az, az átlagvásárló ezeket az infókat nem tudja - s eddig Te se írtad le :-)
Amúgy nem félek; történelmileg úgy alakult, hogy általában 10 éves korú autókat kapok a munkahelyemen. /Egézségügy.../
Soha nem úgy indulok el még egy napja átvett autóval sem vidékre sem, hogy na egy vezérműszíjszakadás!
Pedig ezen a területen nem ritka a 10 éves szíj, fékfolyadék stb...
...az 1.4 8v-s nem ver bele szakadáskor. Gondolom Zasteré nem ez volt, bár nem olvastam vissza, így nem tudom mi történt.
Valóban nem ittas napok után illik vezérléshez hozzányúlni, de ...
A nyugdíjas szaki talán már cserélt annyit, hogy ne nézze el . Bár Te ismered.:)
Utángyártott minőség: néha jobb mint az évek óta polcon fekvő szintén valamilyen gyártótól származó "gyári". A Fiatnak pl: a Dayco a beszállítója, természetesen a terméken az FPT logó van felfestve.;-)
Vízszivattyút meg valóban 60 ezer körül még én sem erőltetném, általában 130-140 ezret bírnak. Ebben a gyári beszállító a Pierburg, ami a Dolz egyik üzeme.
Ne élj félelemben, általában mosolyogva vágják át az embert!:DD
- Bosch Y6DC ( ennek megfelelőjét kapod csak nálunk az YR7DC+ )
- Champion OE186
- Champion RA8YCX4
- Denso XU22EPRU
- Mitsubishi MS851317
- Splitfire SF416D
Ez a hivatalos spark plugs cossrefence lista. A boltok ezen kívül még dolgozhatnak gyártmányonkénti ajánlókból is, higgyünk a termék gyártóinak.
... bár szerintem lehet választani és találni több árfekvésben. A Beru ajánló pedig saját megállapítása szerint hozza ehhez a motorhoz a Z293 Beru Ultra gyújtógyertyát.
Olajcsere, alapabb dolgok otthon - ha elakadok valami miatt, akkor sógor, vagy PeeWee.
A vezérműszett csere már más téma... Az egyik szomszéd - nyugdíjas autószerelő, Puntoja van - is felajánlotta, hogy kicseréli, értelemszerűen meg is bízom benne.
Csak mi van, ha ott a ha !?
- Nem megfelelő minőségű utángyártott szett, s ő sem tudja, hogy azt nem szerencsés beépíteni
- Netán mégis elnézi
Akkor nesze neked jó szomszédság.
Lásd ugye Zaster esetét.
Vízszivattyút nem cseréltek, többször is rákérdeztem; Minden másodiknál kell szerintük /60000 km-re vonatkozik ez természetesen/, illetve nem deszt. vízzel pótolom azt a kevés hűtőfolyadék fogyást, hanem a gyári fagyállóval, így pláne nem téma.
Mondtam a szervízvezető spannak, hogy de ha nem; átmegyek Ramboba, s lerendezem a műhelyt, mint a filmben a benzinkutat :-)))
Nagyon meggyőző lehettem, mert szemében őszinte félelemmel tette le a nagyesküt, hogy akkor viszik a balhét.:-)))
100000 km.
Lehet hogy kibír SOKKAL többet is, de ki mer kockáztatni!?
Bocs, hogy még mindig ezen vekengek, de ha már belementem, akkor a végére járok. Illetve nem csak magamnak, hanem a topic lakók javára is össze szeretném állítani a szóbajöhető gyertyák tipusát és árait. Mert csaknem mindenki érzékeny az árra. Szóval nem mindegy!
Tipus: Fiat Albea 1,4 8V 2006-os
Gyári ajánlott : NGK ZKR7A
Popic hozzászóló ajánlotta (máshol a neten nem írták, hogy a fenti helyettesítésére alkalmas) : XU22EPRU amiről kiderült, hogy Denso és nem Marelli.
Voltam autósboltban is, ott azt mondták jó még (azaz helyettesíthető az NGK ZKR7A a következőkkel):
Beru Z293
Bosch YR7DC+
Valamint a DS XU22EPRU helyettesíthető:
Champion RA6HC
NGK gyertya DS -el való helyettesítését tehát nem talált...
Várom a hozzászólásokat, katalógusban jártasaktól. Ha kiderült, hogy melyek biztosan jók a fenti autó tipushoz, akkor táblázatba foglalom, a fellelhető legolcsóbb árakkal, mindenki okulására és szíves használatára!