Keresés

Részletes keresés

heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6196

Nagyon köszönöm!!

A szőlő termesztésével képben vagyok.. Hiszen már gyermekkoromban volt nekünk.. Mindent kitanultam.. De azóta sem foglalkoztam ezzel a dologgal.. a fajtaismeretem erősen hiányos.. Már az idén is csináltam bort.. Illetve tavasszal telepítek cirka 500 tövet!! A borszőlőkkel képben vagyok.. De a csemege fajtákkal nem.. illetve nagyon izgatják a fantáziámat a hibrid fajták amelyek evésre és bornak egyaránt alkalmasak.. Illetve természetesen a rezisztens fajták.. Egyre több van piacon ami azért biztató!!

Előzmény: VERSZERKER (6192)
b.jozsi60 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6195

Vagy az idén termet szőlő levét kostolgatják!!!!!

Előzmény: VERSZERKER (6194)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6194

Készülődik a következő,tavaszra.

Előzmény: Camrom (6193)
Camrom Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6193

Mindenki csak olvas? :-)

VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6192

Mivel úgyis közeleg a tél ,most a legfontosabb számodra,ha a fórum minden beírását elolvasod a legelejétől.

Nagyon sok információhoz juthatsz.

Ezzel párhuzamosan van még a szőlőoltás!

És a szőlő fórum.

Ha tavaszra mindet áttanulmányoztad,több képed lehet a szőlő termesztésről,és a számodra megfelelő fajta kiválasztásában.

Persze közben egy naplóban jól teszed ,ha lejegyzetelsz minden észrevételt.

Előzmény: heytokay (6189)
ötöskezelő Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6191

Kedves Fórumtársak!

Az alábbi fajtákból szeretnék kérni oltóvesszőket:

- Rombik

- Sfinks

- Melitopolskij Krasznüj 

Cserébe tudnék adni:

- Gróf Monte Cristo

- Timur

- Reliance

- V 25/20     fajták oltóvesszőit

Aki tud, kérem segítsen!

Kevin 90 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 6190

Üdv!

Én legfeljebb zalagyönygye, fehér és piros chasselas fajtából tudnék nagyobb mennyiségben oltóvesszővel szolgálni, mivel a többi csemege szőlő fajtámból csak két két fajta van kísérleti célból. Gondolom ezeket a fent említett fajtákat nem kell bemutatnom. :) Ja és még annyit, hogy a saszla nem tudom, hogy milyen klón, de szép jó minőségű és mennyiségű termést ad. 

Előzmény: heytokay (6189)
heytokay Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6189

Igazából elsősorban rezisztens fajták érdekelnének.. De természetesen az is érdekel hogy TI fórumtársak mit ajánlanátok igazán...! Természetesen fontos az íz, de a látványos és nem túlzottan kényes fajták is érdekelnek!!

Jani71 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6188

Légy üdvözölve!

Azért adhatnál valamilyen támpontot a fajtaválasztással kapcsolatban, mert ez így elég tág.

Annak ismeretében talán a fórumtársak is könnyebben segítenek.

Előzmény: heytokay (6187)
heytokay Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6187

Sziasztok!
Még új vagyok itt.. Vettem több földet és elsősorban szőlővel szeretnék foglalkozni.. Szerintem ez egy művészet.. ;-)
Amit vettem szőlőföldet azt szeretném átoltani.. Tud valaki oltóvessző ügyben segíteni??
Üdv mindenkinek: Norbert

atrego Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6186

Megkaptad a vesszőt?

Előzmény: Édeske1 (6107)
Józsa Imre Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6185

Köszönöm szépen!

Megérkezett!

Előzmény: atrego (6153)
Kendrus Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6184

Tudomásom szerint műtétre vár

Bagó10 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 6183

Sziasztok!

Tud valaki valamit Szőlőszemről?Hogy van mi van vele?

Köszönöm! Imre

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6182

okosodok!

Előzmény: woodruff (6181)
woodruff Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6181

Takarás föld felszíntől, tíz centis domb.

Ha éretlen a vessző,akkor úgyis elfagy télen.

Tavasszal körömmel megkaparva látható,hogy zöld vagy fekete a vessző .

Attól,hogy a vessző zöld, a rügyet ,ha késsel szétvágod,még könnyen lehet fekete.

Te döntöd el melyik évben hagyod meg a szálvesszőt!

Vagy visszametszed,és vársz még egy évet.

woodruff

Előzmény: tudomka1958 (6176)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6180

kössz ez hasznos...

Előzmény: Jani71 (6179)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6179

Magasabbról is indíthatod, természetesen akkor, ha az a szakasz beérett

(az esetlegesen meglevő virágokat szedd le). Annyit érdemes még tudni, hogy jelentős eréllyel

fog jelentkezni a csúcsdominancia, emiatt a legfelső rügyek fognak jobban hajtani, ezekből tudsz

majd továbbnevelni. Ha ezt erősíteni akarod, esetleg érdemes lehet az alsóbb rügyeket levenni.

A tőke erősségétől függően nagy elánnal fognak nőni a felső rügyek, erre készülj fel a támmal!

Érdemes minél hosszabb vesszőt hagyni jövőre, ne korlátozd, ha nem muszáj valamiért!

Ebben az időszakban ez erősíti a gyökérzetet, a későbbi metszés esetén jó alapot jelent majd.

Én úgy szoktam, hogy vagy a lehető legmagasabb karót adom neki, vagy jobb esetben

elvezetem egy kikötött dróton.

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6178

kössz!

Előzmény: b.jozsi60 (6177)
b.jozsi60 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6177

Ha takarsz arra figyelj, hogy ne korán és ne sokáig.

mert ahogy. Jani.71. irta befülednek a szemek és tavasszal nem hajt ki.

A lugast én magasról inditanám.

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6176

értem!

akkor Szerinted csirkezzek Jani szerint ne...egyértelmű!

szerintem biztos ami biztos takarni fogok...

még egy kerdes:tavasszal 2 szemre vagjam vissza vagy magasabbrol is indithatom ha lugast akarok?

minden vallasz erdekel mert nalam mindenki többet tud...

Előzmény: woodruff (6172)
Kendrus Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6175

Szép napot kívánok mindenkinek! 

Érdeklődni szeretnék nincs-e valakinek ezekből a fajtákból gyökeres vesszők eladók itt a fórum társaknak. 
Fajták:
-Szindikát

-Szenátor-Burdakov

-Smaragd

-Talizman Clon Ovalnij

-FVR 7-9 (Svetlana)

-Stimul (Talizman Clon)

-Grof Monte Cristo

Előre is köszönöm mihamarabbi válaszotokat!

Ezekből a fajtákból a lengyel oldalon nem kaphatók.

Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6174

Egyelőre nem értem ezeket az általatok írt kifagyásokat, mivel nálam mindegyik gond nélkül

takarás nélkül áttelelt az imént említett mocsok hidegekben is.

b.jozsi60 három kifagyott fajtája is megvan, azok is bírták. Max. tényleg úgy tudom elképzelni,

ahogy írtad, fagyveszélyes helyen van. Na de a -22 az nem elég nagy fagy? Vagy ez olyankor

jelent inkább problémát, amikor már véget ért a mélynyugalmi állapot? Mert ezeket a nagyon

hideg napokat nálam januárban élték meg a tőkék. Lehet, hogy a szőlőtök kifagyása az utána következő szakaszban történt, amikor nálam már nem volt akkora hideg?

Előtte talán jól viselték a hidegebbet?

Előzmény: budai2 (6171)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6173

Én nem aggódnék.

A nem fagyálló szakaszt úgyis elviszi a fagy, a jól beérett rész pedig szépen áttelel.

Ha gondolod, csirkézd, ártani nem fog, de nem kell vele sietned. Ha a föld feletti rész beérett,

akkor abból szépen tovább tudod nevelni a következő években. Persze nyilván minden attól függ,

hogy konkrétan mi a terved. Hogy milyen tőkeformát gondoltál. Ha a tőke csirkézendő szakasza

érett, akkor minden további gond nélkül ki kell bírnia legalább a mínusz 5-öt, utána ráérsz vele.

Nálam tavaly a  -22-t is problémamentesen viselte (meg előtte-utána a heteken át tartó nem

sokkal melegebb, 10+-os piszok hideget)...

Az addig tartó időszakban rajtad áll, hogy mikor csinálod, csak ne túl korán, mert befülledhet.

Amit írtam, pusztán biológiailag érvényes. A többi tőled függ.

Előzmény: tudomka1958 (6170)
woodruff Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6172

Mindenkép takard.

A bakművelésű szőlőnél, Magyarországon több 100 éve,nagyapáink is ősszel takartak,tavasszal nyitottak.

Csak most a rohanó világban ez már nem divat.

Egy gondos kertben ősszel fel van rotálva és még a lugas is, tőkénél takarva.

Tavasszal én a sorokat árkolom,és ha nagy mekegek vannak, árasztom.

Az oltásforradás fölött november végén10 centire mindenképp takarok, tavasszal alatt 5 centire mindenképp árkolok.

Ma már,próbálnak olyan újabb fajtákat előállítani ,és a cimkélyén jelezni ,például-25 foig birja károsodás nélkül, a fagytűrése tesztelés alapján , ami alár 10-20 év,hogyan teljesített .

woodruff

Előzmény: tudomka1958 (6170)
budai2 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6171

Ha Nálad fagyveszélyes a terület, akkor amit  korábban javasoltam, a  Pölöskei Muskotály nem lenne jó választás. Nálam azért működik, mert épülethez közel, a ház déli oldalán van. Dunav nekem is volt, nálam is kifagyott.

Előzmény: b.jozsi60 (6142)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6170

tavasszal ültettem ezt a pölöskei muskotályost,gyönyörű 2,5 m-es erős hajtást hozott...

most azon aggódom hogy örüljek-e annak,hogy egy hete még ilyen elevenek voltak a levelei holott a többi szőlőmön már level sincs vagy féljek attól hogy télen a hideg tönkreteheti mert nem akar nyugovóra térni?

kérdésem még hogy az alsó néhány rügyig csirkézzem fel(még soha nem csináltam...)?

ha igen mikor?

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6169

Köszönöm az információt!

Előzmény: Jani71 (6168)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6168

Arra mérget vehetsz... (persze azt csak úgy mondja az ember ;-) )

Mindkét 'szállító' esetében meg fogom ezt tenni. Hogy gyűljön a tapasztalat.

beetee-nek is: ahogy mondani szoktam, a szőlő túlélő növény. Szerencsénkre!

Hááát, igen, ez már csak egy ilyen dolog (csak azért is 'hát'-tal kezdem).

Az a bizonyos gépszíj... ;-)

De valahol muszáj határt szabni, mert többféle értelemben is ránő az ember fejére.

Részemről nagyjából ezzel érkezett el ez az idő, le kell állni! Még lesz némi oltogatás, aztán vége.

Így is jelentősen csökkentettem már a meglevő tőkeállományt, de ez csak fokozódni fog.

Igaz ugyan, hogy a most vásárolt növényekkel egy-két évig maga a szám kissé visszaemelkedik,

de ez is csak időszakos. Amint 'összeoltottam', ásom ki a tőkéket.

Egész egyszerűen matematikailag nincs szükség ennyi szőlőre (fürtre). Ezért lesznek kombitőkék.

Csíkos Tigris: a 6160-ban linkelt oldalon láthatod a rendelhető fajtákat.

Ha ezt összeveted ezzel, akkor válik nyilvánvalóvá a különbség. Én is az utóbbiból írtam ki a

kívánságlistát, aztán az előbbinél jöttem rá, hogy néhányat nem tudok megrendelni.

Sebaj, így is nagyon jó!

Előzmény: izgaga (6164)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6167

Én is most vettem Zaporozsecből, Esztert ültetek mellé, de lesz a közelben Árkádia is. Ha visszaolvasol a fórumon, volt már róla szó és több fajtát is ajánlottak porzónak. Keress rá Zaporozje néven is, mert a Magyarországon Zaporozsec néven árult szőlő elvileg megegyezik Podarok Zaporozje nevű fajtával.

Előzmény: lada83 (6156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!