Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A szőlő termesztésével képben vagyok.. Hiszen már gyermekkoromban volt nekünk.. Mindent kitanultam.. De azóta sem foglalkoztam ezzel a dologgal.. a fajtaismeretem erősen hiányos.. Már az idén is csináltam bort.. Illetve tavasszal telepítek cirka 500 tövet!! A borszőlőkkel képben vagyok.. De a csemege fajtákkal nem.. illetve nagyon izgatják a fantáziámat a hibrid fajták amelyek evésre és bornak egyaránt alkalmasak.. Illetve természetesen a rezisztens fajták.. Egyre több van piacon ami azért biztató!!
Én legfeljebb zalagyönygye, fehér és piros chasselas fajtából tudnék nagyobb mennyiségben oltóvesszővel szolgálni, mivel a többi csemege szőlő fajtámból csak két két fajta van kísérleti célból. Gondolom ezeket a fent említett fajtákat nem kell bemutatnom. :) Ja és még annyit, hogy a saszla nem tudom, hogy milyen klón, de szép jó minőségű és mennyiségű termést ad.
Igazából elsősorban rezisztens fajták érdekelnének.. De természetesen az is érdekel hogy TI fórumtársak mit ajánlanátok igazán...! Természetesen fontos az íz, de a látványos és nem túlzottan kényes fajták is érdekelnek!!
Sziasztok! Még új vagyok itt.. Vettem több földet és elsősorban szőlővel szeretnék foglalkozni.. Szerintem ez egy művészet.. ;-) Amit vettem szőlőföldet azt szeretném átoltani.. Tud valaki oltóvessző ügyben segíteni?? Üdv mindenkinek: Norbert
Egyelőre nem értem ezeket az általatok írt kifagyásokat, mivel nálam mindegyik gond nélkül
takarás nélkül áttelelt az imént említett mocsok hidegekben is.
b.jozsi60 három kifagyott fajtája is megvan, azok is bírták. Max. tényleg úgy tudom elképzelni,
ahogy írtad, fagyveszélyes helyen van. Na de a -22 az nem elég nagy fagy? Vagy ez olyankor
jelent inkább problémát, amikor már véget ért a mélynyugalmi állapot? Mert ezeket a nagyon
hideg napokat nálam januárban élték meg a tőkék. Lehet, hogy a szőlőtök kifagyása az utána következő szakaszban történt, amikor nálam már nem volt akkora hideg?
A bakművelésű szőlőnél, Magyarországon több 100 éve,nagyapáink is ősszel takartak,tavasszal nyitottak.
Csak most a rohanó világban ez már nem divat.
Egy gondos kertben ősszel fel van rotálva és még a lugas is, tőkénél takarva.
Tavasszal én a sorokat árkolom,és ha nagy mekegek vannak, árasztom.
Az oltásforradás fölött november végén10 centire mindenképp takarok, tavasszal alatt 5 centire mindenképp árkolok.
Ma már,próbálnak olyan újabb fajtákat előállítani ,és a cimkélyén jelezni ,például-25 foig birja károsodás nélkül, a fagytűrése tesztelés alapján , ami alár 10-20 év,hogyan teljesített .
Ha Nálad fagyveszélyes a terület, akkor amit korábban javasoltam, a Pölöskei Muskotály nem lenne jó választás. Nálam azért működik, mert épülethez közel, a ház déli oldalán van. Dunav nekem is volt, nálam is kifagyott.
tavasszal ültettem ezt a pölöskei muskotályost,gyönyörű 2,5 m-es erős hajtást hozott...
most azon aggódom hogy örüljek-e annak,hogy egy hete még ilyen elevenek voltak a levelei holott a többi szőlőmön már level sincs vagy féljek attól hogy télen a hideg tönkreteheti mert nem akar nyugovóra térni?
kérdésem még hogy az alsó néhány rügyig csirkézzem fel(még soha nem csináltam...)?
Én is most vettem Zaporozsecből, Esztert ültetek mellé, de lesz a közelben Árkádia is. Ha visszaolvasol a fórumon, volt már róla szó és több fajtát is ajánlottak porzónak. Keress rá Zaporozje néven is, mert a Magyarországon Zaporozsec néven árult szőlő elvileg megegyezik Podarok Zaporozje nevű fajtával.