Na ez már olyan mint az enyém.Tehát ez is kint van télen!Az enyém három éve van meg annyit nőt a törzse kb. mint a tied.Mert amikor elültettem akkor a földön volt.Elég rondán sikerült letörnöm az anyanövényről mert loptam /sietni kellett/mégis kigyökerezett.
nem tudom,én annak vettem.a levelei ennek is törékenyek,lehet hogy valamilyen hibrid.de itt van a másik,ez biztos aloifolia,Mohától vettem,és ugyanolyan körülmények között tartom mint a másikat:
Kösz mindenkinek az eddigi segitséget!!!Már legalább van mihez hasonlítani. Nagyon keskenyek a levelei (alig egy centiméteresek) és merevek. .Nagyon lassan nől.Minimum hét éve hoztam.A téli öntözésre nagyon érzékeny. Télen havonta egyszer szoktam locsolni.De egyszer így is majdnem kirohadt. Vissza kellett vágni a gyökerét,csak így élte túl.
Alapvetően én sem értek hozzájuk, de nekem inkább Y. gloriosanak tűnik. De mérget nem vennék rá. :)
Nekem a Yucca torreyi olyan, hogy ha erősebben megfogom, vagy megpróbálom meghajlítani a levelét azonnal törik, úgy tudom a Y. aloifolia is ilyen, bár még nem fogtam meg.
Az enyém ugyanolyan mint a szalmaszálé a 435-ös hozzászólásnál.Nagyon merevek a levelei behajlitani nem lehet csak letőrni.Félre ne értsd nem akarok vitatkozni hiszen nem értek hozzá de mégis mintha a tiéd mégsem olyan lenne.A HL.-é is olyan mint az enyém.
Igazad lehet mert néztem róla képet a www.gardening.ro oldalon és Korfun is igy nézett ki.Lehet hogy tényleg birná a hideget.Nyáron nekem kint van a napon.De biztos nem merem majd kint hagyni.Igy voltam az olajfámmal is kint akartam hagyni mert már elég nagy ,6 éves és novenmberben mégis kiástam.
Hello!Nekem is ugyanilyen van én Korfuról hoztam.Alább már én is kérdeztem a fajtáját de nem tudta senki.Az biztos hogy nem télálló.Viszont nagyon szúros.Jó párszor megszurt már.
Én úgy tippelem, hogy Yucca aloifolia, de egyáltalán nem biztos. Sok féle jukka van és én csak kb. 10 fajtát láttam. tavasztól késő őszig mindenképp kint a szabadban érzi jól magát, de nem valószínű, hogy kibírná a teleinket, esetleg védett helyen csapadéktól és széltől megvédve lehet, hogy kibírná. Az aloifolia határeset, de inkább nem marad meg, csak nagyon védett helyen és enyhébb száraz teleken.
Ha Pesten jársz esetleg vidd el a fényképét a Fűvészkertbe Demeterhez, ő a jukkák szakértője, lehet, hogy meg tudja képről is határozni. Tanácsot is tud adni.
Sziasztok. Hat évvel ezelött jött Tunéziából. Jösszvagyviszlek fajta. Ki ismeri? Vékony , erős és szúrós levelei vannak. Mennyire tudná elviselni a mi telünket?( Csapadék védelemmel.)
Ahan értem :) gratulálok. Én meg olyan izgatott vagyok, már úgy ültetnék, várom hogy kitavaszodjon, mert ha minden igaz egy helyről tudok majd szerezni 3-4 db recurvifóliát :)
Az igazság az, hogy metszeni kell még, mert most jön a következő gyermek is...:) Egyébként nekem így jobban is tetszik, hogy látszik a törzse, aztán ha már lesz egy méter körüli a törzse, utána nőhet ahogy akar....
teljesen természetes, alulról elkezdenek sárgulni majd leszáradni a levelek... nem muszály leválasztani szerintem, ha tudsz majd tegyél fel róla képet! :)
Csak egy korábbi, december végi téli képet tudok feltenni a recurvifoliamról, jól viselte az eddigi megpróbáltatásokat, de a hó és a fagy miatt ki kellett támasztani a törzsét, mert a túl nagy levélüstök és a benne lévő hó és jég miatt kezdett meghajolni.
Üdv, Mennyire természetes, hogy az alsó levelek minden előzmény nélkül sárgulnak, majd le is kell vágnom. 2 éve állandó helyen van a növény, nem érte huzat se, és eddig semmi baja sem volt, igaz azóta nagyon nem is hozott új leveleket.
Sziasztok! húú, de el lett hanyagolva ez a topik is sajnos, de gondolom tavasszal sokan visszatérnek majd ide :) Egyébként nálunk most a lakótelep-felújítással egyhuzamba kiültettek egy csomó yukkák, de sajnos csak filamentosa, viszont azt is szeretem, csak recurvifóliából olyan keveset látni... majd nemsokára pakolok fel képeket, sziasztok :)