Keresés

Részletes keresés

jorgecosta Creative Commons License 2017.09.27 0 0 487

van egy tartályom (300l), amiben fehérbor van.

2 csap van rajta, a felső felett van nem sokkal a fedél (szilikonos pumpálható). nemrég arra lettem figyelmes, hogy a felső csapból más ízű bor jön, mint alulról. és levéve a fedelet úgy tűnt, mintha virágos lenne a teteje... mértem szabad kénessav szintet is, lent normál (40-50ppm), fent egészen alacsony (10ppm). ez az oka a virágosodásnak?

 

nem tudom, mi a teendő. azt gondoltam, hogy nagyjából egység a savszint az egész tartályban.

 

elsőre arra gondoltam, hogy fentről leszivattyúzok 10-20 litert, aztán megkeverem a bort, hogy kiegyenlítsem a kénessav szintjét, de egyáltalán nem tudom, ez segít-e.

 

köszi a segítséget előre is.

jozsibacsiveddel Creative Commons License 2017.09.26 0 0 486

Sziasztok!
4 hete szüreteltem a királyleányka szőlőmet, 18-as cukorfokkal, 8-as savszinttel. Az erjedés 2,5 hete acéltartályban tart, még picit pattog viszont a habzás megállt. Az ízén érzeni, hogy már közel az erjedés vége, viszont még édeskés a murci. A cél hogy száraz bort kapjak belőle.

Hogyan állapítható meg, hogy véget ért az erjedés? Empirikusan...? 
Vagy esetleg mérhető valahogy a cukorszint ezen állapotában?

Balthaesar Creative Commons License 2017.09.26 0 0 485

Sziasztok,

 

Köszi a válaszokat, Maci_P tökéletes tipp, mosószóda levitte remekül, nem hittem volna.

 

Kösz mégegyszer.

B

lalá Creative Commons License 2017.09.22 0 0 484

- Ha nem megy, egyszerű háztartási sósav. A lúggal óvatosan, (általában nátrium-hidroxid és nátrium-karbonát keveréke) nem csak a testi épségre vigyázni, hanem ne használd túl töményen, mert "rácsaphatja" a szennyeződést a felületre. A gyengébb üvegeket meg is marhatja és akkor minden rátapad.

Előzmény: Balthaesar (482)
Maci_P Creative Commons License 2017.09.22 0 0 483

Nem tudom, milyen mértékű a lerakódás, én használat után neki szoktam esni, egy evőkanál mosószódával meg ballonmosó kefével, pár liter meleg vízzel eddig mindig sikerrel jártam. És ez annyira gyenge, hogy akár lefolyóba is engedhető - egy mosógép szerintem több veszélyes anyagot nyom ki magából egy alkalommal. Ehhez meg egy tejesláda/gyerek fürdetőkád is jó, de főleg azért, hogy ne üsd oda az üveget, mert könnyen törik ;-)

Előzmény: Balthaesar (482)
Balthaesar Creative Commons License 2017.09.22 0 0 482

Sziasztok,

 

Ultra-kezdő vagyok a témában, szeretnék kérdezni. Örököltem pár régi vagy 50 éves üvegdemizsont, és van rajtuk borkőlerakódás. Ennek eltávolításához a következő anyagot javasolták: Unikén lúgos hordómosó

 

A kérdéseim a tisztítási eljárással kapcsolatban lennének.

  1. Milyen nagyobb méretű mosókádat érdemes venni sav/lúgálló műanyagból?
  2. Hogy történik a felhasznált szennyezett anyag leengedése? Ez alatt azt értem, hogy a mosási eljárás alatt a mosókád megtelik a lúgos szennyezett anyaggal, de azt nem szabad a lefolyóba önteni, vagy igen?
  3. Milyen védőfelszerelést érdemes venni? Elég csak kesztyű és szemüveg, vagy a lehetséges fröcsögés miatt nagytotálba kell nyomni?

Köszönöm a választ előre is!

Üdv,

B

lalá Creative Commons License 2017.09.18 0 0 481

- Egyszerűbb.

 

Előzmény: Falusi1 (474)
lalá Creative Commons License 2017.09.18 0 0 480
Előzmény: _c_ (473)
juhosttt Creative Commons License 2017.09.09 0 0 479

Sziasztok!

 

Olyanokhoz szólna a kérdésem, akiknek van horizontális (fekvőkosaras) szőlőprése. 

 

A nyomólap amikor a prés széléhez ér (lazítási irány), akkor egy végálláskapcsolót nyom meg, amely a mágneskapcsolót megszakítja. Ez eddig okés is lenne.

Viszont a présen 2 db végállás kacsoló van, de mind2 ugyanazon a végen helyezkedik el.

Az egyik kapcsolón csak egy ág van bekötve (nyomáskor megszakítja az áramkört), a másik kapcsolón pedig nyomáskor megszakít és egy másik 2 vezetéket pedig összezár.

A kérdés: Miért van egy végén 2 végállás kapcsoló? 

Esetleg a komplett működés is érdekelne, amikor a prés a végálláshoz ér, hogy csak megáll vagy elkezd ellenkező irányba forogni. Szóval minden infó! Köszönöm!

Falusi1 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 478

A trisót is használhatsz, de ne tegyél bele túl sokat (mármint a vízbe), mert nem fogod tudni eldönteni, hogy a viszkozitás a parafintól vagy a lúgtól van e.

Előzmény: syntaxerror (477)
syntaxerror Creative Commons License 2017.08.31 0 0 477

kösz, mosogatószerre gondoltam én is (most fog először kiürülni paraffinos tartályom)

Előzmény: Falusi1 (476)
Falusi1 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 476

Kevés mosogatószert teszek meleg vízbe. Beleöntöm a tartályba és autómosó kefével körbe mosom. Ha még érzem a viszkozitást a tartály falán, a mosást megismétlem, többször is. Ezt követően többször kiöblítem egészen addig amíg el nem tűnik a mosogatószer illata.

Előzmény: syntaxerror (475)
syntaxerror Creative Commons License 2017.08.29 0 0 475

Ha szabad kérdeznem hogyan tisztítod a parafint ki a tartályból?

Előzmény: Falusi1 (474)
Falusi1 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 474

Nekem úszófedeles 100 l-es szlovén acéltartályom van. Többnyire fehér must erjesztésére szoktam használni ill. túloxidáció elkerülése érdekében fahordóból kivett borok tárolására.

Tömlőssel nincs tapasztalatom, de minden bizonnyal egyszerűbb a használata, mert a parafinnal történő lezárás miatt a parafintól való megtisztítása elég macerás. Arról nem is beszélve, hogy pl. szivattyúval történő borfejtésnél is figyelni kell, nehogy a parafin keveredjen a borral.

A tartály legnagyobb előnye mindamellett a fahordóval szemben az hogy kevesebb törődést igényel. Pl. nem kell kénezni.

Előzmény: _c_ (473)
_c_ Creative Commons License 2017.08.28 0 0 473

Sziasztok!

 

 

Ajándékba vennék egy 100 literes tömlős saválló acéltartályt.

Webáruházakat böngészve sok helyen szlovén tartályokat árulnak, néhány helyen találtam más gyártótól származót (pl. Letina)

Van valamelyikőtöknek többéves jó/rossz tapasztalata ilyen tartállyal?

Van olyan gyártó/típus ami kerülendő?

 

Köszi!

szenyor Lopez Creative Commons License 2017.07.24 0 0 472

Tedd meg, de ne illatos fajtát válassz, hanem valami hagyományosabbat. A szappan íz valószínűleg annak köszönhető.

Előzmény: per onoszpora (471)
per onoszpora Creative Commons License 2017.07.23 0 0 471

Nagyon érdekes , én is kipróbálom.

Előzmény: szenyor Lopez (470)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.03.25 0 0 470

A Bor-az istenek ajándéka topicba betettem, de talán itt is érdekes lehet:

 

Egy kis érdekesség:

 

BZoltan egy régebbi posztjában nagyon megtetszett az amforába való must elrakás. Kicsit utánaolvastam és előjött, hogy Grúziában készítenek úgy bort, hogy a szüretkor lerakják a bogyózott gyümölcsöt és a lét nagy kerámia amforákba, besüllyesztik a földbe (hőmérséklet normalizálás miatt), majd elfeledkeznek róla következő márciusig. Megcsináltam a kísérletet egy korai szüretelésű Irsai Olivérrel, amiből egy 5 literes üveg edénybe raktam el bogyót és lét. Kb. az üveg fele alattig voltak a bogyók. Tavaly augusztus végén lett elrakva, most egy hete nyitottam meg az üveget. Amfora nem lévén, üvegben kísérleteztem.

Úgy forraltam le, hogy az üveget kb. 2/3-ig töltöttem, majd forrás után teljesen a tetejéig feltöltöttem.

 

A látvány: a bogyók az üveg aljába húzódtak, nem túl gusztusos látványt nyújtva. Az üveg közepétől felfelé csodaszép világossárga bor volt, az üveg legtetején pedig a magok úszkáltak. Előzőleg azt gondoltam, hogy sötét sárga lesz a bor, kioldódván a bogyókból a színezőanyagok, de nem így lett.

 

Az illat: 7 hónap totális hozzá nem érés után kinyitottam a palackot. Ez egy ILLATBOMBA. Az Irsai Olivér amúgy is egy illatos bor, de amikor az üveget kinyitva beleillatoltam, az jutott eszembe, hogy ha Irsai parfümöt készítenék, annak ez lenne az illata. Eszméletlen intenzitás.

 

Az íz: Nagyon finom, az illat visszaköszön. Egy nagyon pici szappanosságot érzek. Nem tudom elmondani ezt a kis mellékízt, de érzem, hogy ott van. És kapott egy olyan savat a bor, amit a normál Irsai nem kapott. Ja és picit érződik a széndioxid. Mintha valami friss rozét kortyolgatna az ember...

 

Az ízén érzek egy pici oda nem illő ízt, szerintem egy fejtés elhajtaná, de ilyen kis mennyiségnél ezt nem tudom kikísérletezni. Csak gondolatkísérlet: jót tenne a bornak pár hónap további nem bogyón érlelés.

 

Összességében: megéri megpróbálni. Csodálatos illatokat fejt ki az idő, érdekes ízeket hoz elő. Tárolással ez utóbbi biztosan változik még. Nem vagyok hozzáértő, csak egy lelkes kezdő :) Nem tudok adatokkal és pontszámokkal szolgálni ;) A technológia viszont úgy néz ki működik, jövőre nagyobb üveg edényekbe rakok ilyen kísérleti anyagokat. Az amfora is tetszik, de árban nem tud versenyezni az üveggel. Az üvegnél ráadásul ott van a látvány, ami nem hatodrangú.

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.20 0 0 469

Sziasztok! Szeretném megtudni, hogy különböző termelőktől felvásárolt folyó borokat hogyan lehet borkimérő üzletben eladni? Milyen tevékenységre kell engedélyt kiváltani? Kereskedelem? Vendéglátás? Kell valamilyen speciális engedély a NAV-tól? Hogyan adják el a borkimérők zárjegy nélkül a bort? (Ilyen üzletekben általában a vevő saját üvegébe, kannájába kerül a bor. Ez legális?) Előre is köszönöm, ha valaki válaszol!

syntaxerror Creative Commons License 2017.03.15 0 0 468

Köszi, úgy lesz!

Előzmény: Maci_P (467)
Maci_P Creative Commons License 2017.03.14 0 0 467

No, akkor ha lesz dugó, keress meg magánban, csak Bp. XVII. ker-ig kell majd eljuss. Egyébként a linkelt présházban mintha lettem volna pár éve.

Előzmény: syntaxerror (466)
syntaxerror Creative Commons License 2017.03.14 0 0 466

Ismeretségi körömben nincs senkinek állványos (sőt kézi sem). Pest megyében vagyok, a szőlő és a pince a Gödöllői dombságban kb (Kókai Felsőhegy) de itt mindenki csak folyóbort termel és nem is kimondottan minőségit szóval a szomszédok nem palackoznak. De mondjuk 1-2 óra autózással megközelíthető helyre simán elmegyek emiatt.

 

Azt még én sem tudom hogy honnan lenne a dugó de anno a közösségi borhoz szereztek valahonnan a srácok szóval azt a kapcsolatot terveztem felkeresni :) ( https://www.facebook.com/kozossegibor/ )

Előzmény: Maci_P (465)
Maci_P Creative Commons License 2017.03.14 0 0 465

Ja, hogy parafával szeretnél zárni. Jó minőségűt én is vennék kis mennyiségben, de nem tudom, hol adnak, bár nekem már a 100-as csomag is jó.

10-20 litert senki sem fog lepalackozni neked töltőgéppel, mert nagyobb a rendszer vesztesége :) majdnem. Kézzel kell megoldjad, vannak kézi dugózók, nem ajánlom, gagyik, de az állványos fajták már jók, mert azok egyben nyomják össze a dugót. Nincs a környezetedben valaki, akinek van ilyen? Illetve merre van ez a környezet?

Előzmény: syntaxerror (464)
syntaxerror Creative Commons License 2017.03.14 0 0 464

Kösz de nem segít, ezt csinálom amúgy a tétel többi részével, de kimondottan szeretnék egy kisebb részt jó minőségű parafával hogy megnézzem mit csinál hosszabb idő alatt.

Előzmény: Maci_P (463)
Maci_P Creative Commons License 2017.03.13 0 0 463
Előzmény: syntaxerror (462)
syntaxerror Creative Commons License 2017.03.13 0 0 462

Hali, ha nem akarok dugózót venni akkor milyen lehetőségek vannak kis mennyiség (10-20 liter) palackozására? Tudtok olyat aki vállal ilyet? Palackot dugót beszerzem, borral együtt oda szállítom, stb.

jorgecosta Creative Commons License 2017.02.23 0 0 461

ezt hadd egészítsem ki: Clark Smith - Postmodern Winemaking (The Seven Functions of Oak fejezet) c. könyvében olvasom, hogy akárhogy erőlködtek, nem sikerült bizonyítani, hogy az új (0-1-2 éves) hordó többet adna hozzá egy borhoz, mint a csipsz + MOx + régi hordó (tehát nem azt mondja, hogy el lehet hagyni a hordót, sőt). persze itt a fórumon gondolom senkinek sem opció évente cserélni a hordógarnitúrát, ahogy azt - rendkívül pazarlóan - pl. Bordeaux-ban teszik :) egy szó mint száz, a csipsz egy olcsó, hatékony és fakímélőbb megoldás.

miért nem működött ez nálatok?

Előzmény: Atosz0101 (455)
saja75 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 460

Egy barátom vett olyan szűrőgépet (nem lapszűrő), hogy szűrés közben/végén co2-t ad a borhoz. Sajnos alig jegyeztem meg belőle vmit, talán azt, hogy nagyon drága mulatság.

Atosz0101 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 459

A labor alapján az illatosakat (fehér) nem engeded 30 szabadkénszint alá...A töltés előtt co-zod, majd amikor az már majdnem jó akkor egészíted ki a ként..50 mg-ra..Így a co-val és a friss kénezéssel egy teljesen felfrissült bor töltöl le ami hosszú ideig aggodalom nélkül nem öregszik el a palackban..

Irsai, muskotály, rosé...kisebb mértékű co-t kap a r.szilváni..

A co-nál a hidegebb bor nehezebben köti azt meg.. 18-20 fokon a legoptimálisabb a felvétele..

Ezzel a módszerrel hanyatlóban lévő pl r.szilvánit is fel lehet ifjítani..Ha színmélyülés is van PVPP-vel deríted, az lehúzza a mély színt amit az oxidáció okozott..Egy kis adag aszkorbinsav adagolása is elterjedt az illatosak palackozás előtti eljárásánál..

 

Előzmény: szenyor Lopez (458)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.02.21 0 0 458

Értem, köszi. Ilyenkor alapból magasabb kénszinttel indítanak vagy pedig utólag (újra) kénezik a tételt?

Előzmény: Atosz0101 (456)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!