Végre megérkezett az Oscar Schmidt OU5 ukulelém. A hangja nagyon szokatlan volt elsőre, teljesen más, mint a Stagg-emé. Először kimondottan hiányzott a Stagg-em szoprán "dobozos" hangja, de néhány nap játék után már nagyon megkedveltem ezt az új hangzást is.
Egyelőre képeket mutatok csak róla, a hétvégén tervezek rögzíteni egy kis hangbemutatót is :-)
Az én ukulelémről még semmi hír, de tuti, hogy a héten megjön ... ugyanis a rá szánt pénzemet (plussz még egy kicsit) befektettem egy régebb óta kinézett Ibanez gitárba. Most már nem bánnám, ha csak jövő héten jönne meg, így is koplalni fogok a héten :)
Azzal lehet valamit csinálni, ha az egyik húrom kicsit zörög? Az E húrom kicsit erősebb pengetésre lefogás nélkül eléggé zörög a nyak környékén. Nem igazán vágom, h ez mitől van, de régi nylonhúros gitáromon is előfordult ez a jelenség. Ti lecseréltétek az UK50 húrjait?
Sajnos a furcsa nevű akkordokat abban sem fogja megtalálni. Alapismereteket viszont lehet meríteni. Ha lenne valami hiteles forrás az angolos szakkifejezésekről, akkor lehet, hogy a kabócába is beírnám.
De zeneelmélkedéshez némi játékos irodalom megtalálható pl. itt: Kabóca zenefüzetek
Haladóknak ajánlom Marc Sabatella jazz improvizációs kézikönyvét, mármint annak a bevezető zeneelméleti részét, nem az egészet, pl. ez az oldal hasznos lehet belőle.
És mit tudsz a többi ilyen-olyan szűkített-bővített akkordról? A 7-es, 6-os hangzatok összetételét még értem, de a többiét már nem nagyon... pl.: D2,C4 , A2/4, Esus4-E , major, dim, és a többiek. Van a neten olyan magyar oldal ami érthetően elmagyarázza ezeknek a szabályait?
Eredetileg is az volt, h valamikor nyáron lesz a tali, nem? :) Balatonhoz úgyis megyünk valszeg ezen a nyáron is, még akár az is jó lehet. Tavaly nyáron is ott figyelt a hátsó ülésen a gityóm, megérte elvinni. :)
D akkord, egy belerakott cisszel. Nagyjából. Ilyen perjeles akkordoknál az első bötű az , hogy milyen akkord, a második hogy hogy módosítod. Normális esetbena slash chord azt jelentené, hogy veszel egy akkordot, és más basszust pendítesz bele, dehát ez ugye ukulelénél eléggé értelmezhetetlen, basszus hiányában.
Úgy döntöttem megveszem a mahalot! A Lajkó oldalon meg sajnos csak ez az egy fajta van :( Nagyon jó h van ez a fórum, biztos h még jelentkezem kérdésekkel!! De most egyenlőre várok amíg megérkezik!
Ááá Oscar Schmidt ... egész nap azon gondolkodtam, hogy a fórumtárs milyen ukulelét nézett :-) Meló közben néha nagyon elkalandozok, ebayezek meg ukulelézek ezerrel. Amerre járok úgysincs nagyon senki. Nemsokára tényleg írok nekik emilt, hogy mi a stájsz, legalább valami körülbelüli időt mondjanak.
Az ukulele találkozót szervezhetnénk inkább nyárra? Mondjuk Balcsira ... Tóparton, naplementében ukulelézni, az az igazi :-)
Magyarország, dimavery.hu ... Igaz, semmit nem írtak, hogy várhatóan mennyi idő lesz a szállítás, valamint az sem látható - ami más oldalakon sok helyen fel van tűntetve - hogy van-e raktáron, vagy rendelésre van. Pénzt nem fizettem, ahol van rá lehetőség (kicsivel többért) inkább bevállalom, hogy futár kihozza, átveszem, kibontom, megnézem, azt kaptam-e amit rendeltem, nincs-e valami durva hibája, és akkor fizetek. Tehát múlt kedden rendeltem és egy fillért nem fizettem még érte, szóval nem annyira gáz a dolog, csak jó lenne valami körülbelüli időpontot tudni ...
Recsej bácsi: Google-ba: "lajko hangszer ukulele" és második találat ("SX ac"). De itt a direkt link is: http://www.lajko-hangszer.hu/html/sx_ac.html
Sajnos ahogy látom, csak ez az egy van nekik. Viszont szerintem még nem érdemes leírnod a megrendelt ukulelédet: én Angliából rendeltem anno tin whistle-öket, és spanom, aki megrendelte, már izgult, h minden meg szokott jönni 2-3 napon belül, végül mikor már én is letettem róla, akkor érkezett meg, kb. 3 héttel a rendelés után. :)
Hát, szerintem az "eredeti" húr nejlon. Általában azt használnak, Aquilából is nejlont ajánlgatnak/tak. Meg "nem igazán illik" pengetővel játszani. Vagyis, illik nem illik, mindegy, de szerintem attól elveszti az ukulelés hangját, és nagyon kemény, pattogós hangja lesz.
Itt találtam egy angol nyelvű "bemutatást" a mahalo ukulelékről, és úgy gondolom, ahogy a srác is mondja, hogy első ukulelének, ismerkedésnek nagyot nem buktázhatsz vele ...
Kérdésem lenne, hogy a lajko oldalon hol találtad az ukulelét, mert én nem találom :-) Mármint, a főoldalról elindulva, hogy találom meg (hátha van nekik több is, megnézegetném őket)
Azt néztem, hogy eldórádóéknál közben vannak uke húrok, meg van műbőrszütyő is. Más kérdés, hogy nem írnak le túl sok dolgot az ukulelékről, pl azt odaírhatnák, hogy a Samick UK70B bariton méret (már ha az, de annak tippelem). Vagy pl a húrokhoz, hogy melyik melyik mérethez való, melyik milyen hangoláshoz való ...
Megrendeltem netről, de se kép, se hang. Múlt hét kedden rendeltem meg, és mivel a futárosdival eddig minden ideért legkésőbb a harmadik munkanapon, ezért kicsit tanácstalan vagyok. Este írok emilt a cégnek. Kaptam egy emilt arról, hogy itt-meg-itt megnézhetem a rendelésem, de arra nem jön be oldal :)
Csináltattam faintos kis tokot a kicsikémnek :D Gitártok, egyéni méretre szabva. Nem keménytok, de a készítő szerint vízálló, meg párnázott, nekem, 3200-ért nagyon is jó ...
A bariton ukulelém meg valahol elveszett az éterben ...