Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Kartevo....???? en is most talakoztam vele sokasaval az oszibarack ultetvenyemben.... eddig nem lattam sosem oket..... mindig bundasbogar problemam volt.... eddig ??!!!????
Milyen rovar lehet a kepen lathato? Iden nagyon sok megjelent a kertben szep, napos idoben. A tujakon es a fenyon eloszeretettel rajzanak. Amikor repul, akkor lognak a hosszu labai. :-)
Milyen bogár lehet ez? 2-3 mm, "háta" világos barna két fekete folttal, apró fejjel. Karomon mászott és arra figyeltem fel, hogy megcsípett. Mi ez? Nagyon beparáztam.
A fürdőszobákban élő lepkeszúnyog (Clogmia albipunctata) teljesen ártalmatlan, és igen szép állat. Nálunk is van időnként, nem bántjuk őket. A képen látható példány nem a fürdőszobában volt, hanem a kertben az ólajtón, az jobb háttér a fotózáshoz, mint a fürdőszobai fehér kád, fal, csempe.
Ez csak egy tipp volt, mert elég rosszul látható a képen, de köszönöm a kiigazítást :-).
Viszont ma estem hanyatt amikor megtaláltam, hogy milyen rovarok is élnek a házunkban. Amikor vettük a házat, már akkor láttunk olyan néhány miniméter nagyságú bagolylepke szerű rovarokat a fürdőszobában, sajnos a nem volt olyan objektívem amivel le tudtam volna fotózni, mint kiderült lepkeszúnyog a nevük, és nem is olyan ártatlan rovarok, mert olvastam róluk, hogy vér-szívok és akár betegséget is terjeszthetnek! A másik érdekes és nem éppen kellemes állat a tőzeglégy, volt, hogy magvetésemet tettek tönkre a nyüveik.
Kis segítséget szeretnék kérni a csatolt képen látható rovart illetően. Kb. 1 - 1,5 cm hosszú, szürkés-feketés színe van. Újabban egyre több van ebből a lakásban. Eleinte reggel a kádban volt egy-kettő néha, újabban viszont 7-8 sem ritka a fürdőben, és már a szobákban is találkozni egy-egy példánnyal naplemente után. Nagy a gyanúm, hogy a lefolyóból jönnek fel, mert ha azt durván bedomestoszozom, egy napig kb. nincs velük gond.
Valami ötlet, hogy mi lehet ez? Hogyan lehet őket kiírtani?
Tanácsra lenne szükségem, kérlek ha valakinek van ötlete ne tartsa magában! :)
Találtam egy rózsaszínes, fekete fejű kis kukacot a frissen festett falon mászva, kb. fél centis, voltak lábai is azt hiszem, amikor megijedt kicsit begömbölyödött.
Pár napra rá ugyan ebben a szobában egy fekete kifejlett kis bogárkát is találtam.
Még nem lakunk itt, költözködés alatt állunk, egy totál új építésűbe, most volt festés, burkolás...stb. Kaját még semmit nem tartunk itt, a munkálatok közben elfogyasztott szendvics, ilyesmin kívül.
A bútoraink pár hónapig raktárban voltak, illetve van olyan bútor ami évekig régi házikóban használaton kívül volt.
Régen volt kenyérbogarunk, vagy lisztbogarunk, amitől nehezen szabadultunk, ez a mostani bogár ahhoz volt hasonlatos.
Én pedig nagyon megijedtem, mert ma a bejárati ajtónál (az előzőek egy emeleti szobában voltak) a falon megint csak egy kis kukacot láttam mászni, hasonlót az előzőhöz, de sokkal kisebbet, és azt hiszem fürgébbet is.
Nos, ezt lefotóztam, kérlek akinek van ötlete segítsen!
A neten való kutakodásaim eredményeképp én a lisztbogáron kívül a kis kopogtató bogárra tippelek.
Illetve, létezhet hogy a régi lakásból hurcolunk magunkkal még mindig lisztbogarakat? (ott volt irtás is, de egy-egy bogarat néha fel-fel fedeztem itt-ott) Ahol átmenetileg lakunk ott is láttam egyet az ablakkeretnél, nem is értem, létezik hogy mi magunk vagyunk a fertőzőforrás, mármint a holmijaink?
Elnézést hogy hosszúra nyúltam, megköszönök minden tanácsot!