Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
"Október második felében érik elfogadhatóan magas (17-19 mustfok) cukorfokkal és gazdag savtartalommal. Termôképessége jó, vitális fajta. Rothadásra nem különösen érzékeny. Téltûrése kiemelkedô, a gombabetegségekre nem fogékony. Bora csersavban gazdag, mély színû és kemény karakterû."
Köszönöm a tippet. Ismerem a Nérót de legalább egy hónappal előbb érik mint a Cabernet, így legfeljebb a házasítás jöhetne szóba.
Egyébként van Néró tőkém, de nagyon rossz tapasztalataim vannak a termékenyüléssel, konkrétan a virágzás utáni fürtszáradással. (Ha érdekelnek a részletek keress vissza, a téma részletesen ki volt tárgyalva.)
Ami pedig engem illet én a testes, vastag, sötét színű vörös borokat kedvelem, függetlenül attól, hogy a mai ízlés éppen milyen.
Idővel valóban mélyül a szín és sajnos enyhén a barna fele is hajlik. Nálam azonban ez ritkán fordul elő, mert általában nincs annyi, hogy "túlélné" a két éves kort annak ellenére, hogy maximum alkalmanként 2-3 dl-t iszom, a család többi tagja pedig legfeljebb alkalomszerűen, még ennyit sem.
Növelnem kellene a termőterületet, de mivel gyakorlatilag mindent egyedül kell csinálnom, ez már így marad.
Nekem a vörös bor színe a gyengém, minél sötétebb, annál elégedettebb vagyok.
Egyébként valóban szép színt adnak az említett fajtáim. A tőketerhelés nem éri el a két kilót és kb. két hétig érleltem héjon, ahogy írod, sűrű csömöszölések közepette.
Én a hőkezeléses musttartósítást használom (befőző gépben fél óra 70-80fok körül, 0,2-0,7dl-es csavaros üvegekben, szediment leül az aljára, és felhasználáskor le kell csak fejteni róla), de sajnos nem olyan az íze, mint préseléskor. Fagyasztással is próbálkoztam, az nagyon nem jött be.
A tőkéidről: ha van a környékeden filoxéra, akkor te oltványként tetted a földbe? Ha nem, akkor a Kurucvér lehet, hogy mégsem a leírtakból lett nemesítve hanem van valamilyen amerikai felmenője, és az magyarázná di-glükozid tartalmat is. Bár mondjuk a filoxéra levéllakó alakja a rezisztensek levelét többnyire meg tudja támadni, az európai fajtákét meg általában nem bántja.
Nincs ilyenem. Egyébként nem értem, miért kéne a borod színét mélyíteni, említett fajtáid szép színt tudnak magukban is, csak nem szabad túlterhelni, és persze legalább 2-3 hétig héjon kell erjeszteni, sűrű csömöszölések közepette.
Viszont megtaláltam a Kurucvér leírását, ami alapján fagyérzékeny és azért nem hallani róla, mert magas a di-glükozid tartalma - ami egyébként az amerikai fajták jellemzője - ezért nem szaporítható.
Jani71: Egyébként Kurucz András az egyik nemesítő, a neve leginkább onnan jöhet ;-)
De borát finomnak írják, enyhén muskotályosnak. Te már csináltál belőle?
Ja, nem emlékszem, hogy lenne festőszőlő, ami rezisztens, de bőven nem ismerem az összes szőlőt.
A Kurucvér v.vinifera, semmi köze a direkttermőséghez. Még említeni is furcsa a nevével kapcsolatban.
A direkttermők egy jól meghatározható csoport, melyet az 1800-as évek végén, a filoxéravész miatt hozták be, leginkább amerikai és európai szőlő keresztezése, és valamennyire filoxéraálló. De csak valamennyire. Filoxéraállása az alanyfajtáknak náluknál jobb. A rezisztenciát nem pont ezekből a direkttermőkből kapjuk, hanem a Seibel és Seyve-Villard keresztezésekből, amik persze szintén hasonló felmenőkkel rendelkeznek mint pl. a Noha, Delaware. És ahogy keresztezgették őket, a filoxéraállásuk egyre csökkent, merthogy lisztharmat és peronoszpóra ellenállóságra szelektáltak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyes keresztezéseknek nem lett olyan eredménye, hogy filoxéra-ellenállása is jó, csak ezt nem vizsgálták. Ezért rizikós saját gyökérre tenni egy modern, rezisztens csemege fajtát olyan helyen, ahol láthatóan jelen van a filoxéra.
Ha a Kurucvérről vannak tapasztalataid kérlek oszd meg velem, mert le akarom váltani a festőszőlőként eddig használt Bíborkadarkát, ami egyrészt nagyon fagyérzékeny, másrészt könnyen rohad.
Mindössze néhány tőkét akarok, de annyit mindenképpen, mert a Cabernet FR. és S. borát tovább szeretném sötétíteni.
Hogy kell pl. azt érteni "szinte direkttermő"?
Alaktanilag hogyan néz ki a tőke, ugyanis van egy tőkém őrült növekedési eréllyel, aminek a termése meglehetősen aprófürtű és a bogyó húsa is vörös, de nem tudom milyen fajta. Nem vagyok tőle elragadtatva.
Esetleg milyen alternatív megoldást javasolsz? Előre is köszönöm.
A szőlőt teljesen feleslegesen oltod másba, nem lesz kompatibilis. Nem is tudom, hogy gondolod, hogy mással összeforradva megél? A körte-alma-vadkörte-vadalma, meg a szilva-barack-mandula nem ugyanez a kategória, azok egy családon belüliek - kompatibilisek, a szőlőnél ez a v.vinifera-v.amurensis-v.silvestris stb. vonal. A filoxéra miatt pedig szükséges az alanyfajta használata, nem fog menni nélküle (kivétel az a bizonyos immunis homoktalaj).
Nekem van egy másik tervem is... Amikor egyéb növényekbe oltom a szőlőt!! Tehát nem szőlőbe hanem futó növényekbe.. pl.. Vagy minden egyéb másba is!!! ;-) Aztán ha a műtét sikeres akkor már csak azt kell megtudni hogy milyen tulajdonságok változtak jó.. avagy rossz irányba..