Keresés

Részletes keresés

Silvan Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6236

jav. Tigin

Előzmény: Silvan (6235)
Silvan Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6235

Eliegant,Pléwen Musk21,Tigi,Uljana,Árkádia

Előzmény: heytokay (6232)
Silvan Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6234

Már tegnap kiültettem és reggel óta veri a halmokat az eső.Tavaly is vettem tőlük kb. ugyanekkor és teljes a siker az eredésben.

Előzmény: izgaga (6233)
izgaga Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6233

elég jól néznek ki. Kiülteted most vagy vermeled?

Előzmény: Silvan (6231)
heytokay Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6232

Milyen fajták ezek?

Előzmény: Silvan (6231)
Silvan Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6231

Megérkeztek a lengyel oltványok:

Falusi1 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6230

Köszönöm az újabb tippet, utánanézek.

Előzmény: Camrom (6229)
Camrom Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6229

Duna gyöngye ?

 

"Október második felében érik elfogadhatóan magas (17-19 mustfok) cukorfokkal és gazdag savtartalommal. Termôképessége jó, vitális fajta. Rothadásra nem különösen érzékeny. Téltûrése kiemelkedô, a gombabetegségekre nem fogékony.
Bora csersavban gazdag, mély színû és kemény karakterû."

Előzmény: Falusi1 (6228)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6228

Köszönöm a tippet. Ismerem a Nérót de legalább egy hónappal előbb érik mint a Cabernet, így legfeljebb a házasítás jöhetne szóba.

Egyébként van Néró tőkém, de nagyon rossz tapasztalataim vannak a termékenyüléssel, konkrétan a virágzás utáni fürtszáradással. (Ha érdekelnek a részletek keress vissza, a téma részletesen ki volt tárgyalva.)

Ami pedig engem illet én a testes, vastag, sötét színű vörös borokat kedvelem, függetlenül attól, hogy a mai ízlés éppen milyen.

Előzmény: Camrom (6226)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6227

Idővel valóban mélyül a szín és sajnos enyhén a barna fele is hajlik. Nálam azonban ez ritkán fordul elő, mert általában nincs annyi, hogy "túlélné" a két éves kort annak ellenére, hogy maximum alkalmanként 2-3 dl-t iszom, a család többi tagja pedig legfeljebb alkalomszerűen, még ennyit sem.

Növelnem kellene a termőterületet, de mivel gyakorlatilag mindent egyedül kell csinálnom, ez már így marad.

Előzmény: Maci_P (6225)
Camrom Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6226

Helló,

Van egy szőlő ami kettős hasznosítású, rezisztens is és kék is, mégpedig a Néró.

Finom fűszeres csemege csak kicsit nagy a magja ezt hallom még nem kóstoltam szőlőnek.

Nagyon finom rozét lehet belőle készíteni ami 3-4 hónapig az egyik legfinomabb a piacon,

de ittam már belőle vörös bort is ami sötét testes kicsit talán vastag is a mai izléshez.

Előzmény: Falusi1 (6224)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6225

"Nekem a vörös bor színe a gyengém, minél sötétebb, annál elégedettebb vagyok."

Mint gondolom te is tudod, a bor érésével a szín mélyül, így nincs más dolgod, mint eltenni 1-2-5-10 évre ;-) 

Előzmény: Falusi1 (6224)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6224

Nekem a vörös bor színe a gyengém, minél sötétebb, annál elégedettebb vagyok.

Egyébként valóban szép színt adnak az említett fajtáim. A tőketerhelés nem éri el a két kilót és kb. két hétig érleltem héjon, ahogy írod, sűrű csömöszölések közepette.

Neked is köszönöm az információkat.

Előzmény: Maci_P (6218)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 6223

Nagyon küszönöm a részletes választ. Ezek szerint az említett tőkém nem Kurucvér, de felkeltetted a kíváncsiságomat.

Bár a vörös bort nem igazán a muskotályos íz jellemzi, de néhány kilónyi nem érződne.

Az alternatívát a Bíbor Kadarkához képest értettem.

Előzmény: Jani71 (6217)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6222

"A csapadékos években, ha minden nagyon összejön, akkor gombásodik,

egyébként normális évben tulajdonképpen hozzá se kell nyúlni"

Biztos, hogy Kurucvér van nálad? Mert a könyvek alapján nagyon furcsa, hogy ilyet kibír. Nincs fényképed levélről? Akár őszi képek?

 

Előzmény: Jani71 (6221)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6221

Háát igen, éppen ezért nem akartam hőkezelni. Eredetiben szerettem volna megőrizni az ízét.

A filoxéra itt van a kertben. Sima vesszőt gyökereztettem, azt hiszem, a származási helyén is

így volt ültetve. Ragyogóan fejlődik, gyakorlatilag alig vagy nem is permetezem.

A csapadékos években, ha minden nagyon összejön, akkor gombásodik,

egyébként normális évben tulajdonképpen hozzá se kell nyúlni.

Láttad a termést a fényképen (akár a régebbin is). Ha jön a gomba, az is inkább a lombot bántja.

Talán egyetlen évben volt olyan, hogy ment a termés is, már nem emlékszem (2010, '14).

Összességében egy igazi strapafajta.

Akinek tömött lugas kell, amit nem akar állandóan permetezni, és a termésére se vágyik,

annak ez egy kitűnő választás. Ha termés is kell, akkor ott már megjelenik a fokozott

növényvédelmi szükség. Nyilván fajtája válogatja, hogy milyen mennyiségben.

Bár most már az új fajtákkal ez talán egy kissé felhígul, nem olyan egyértelmű a 'párhuzam'.

Egyszer-kétszer-néhányszor ezzel-azzal, oszt' jó napot! ;-) Ott a gyönyörű lugas a terméssel.

Előzmény: Maci_P (6220)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6220

Én a hőkezeléses musttartósítást használom (befőző gépben fél óra 70-80fok körül, 0,2-0,7dl-es csavaros üvegekben, szediment leül az aljára, és felhasználáskor le kell csak fejteni róla), de sajnos nem olyan az íze, mint préseléskor. Fagyasztással is próbálkoztam, az nagyon nem jött be.

A tőkéidről: ha van a környékeden filoxéra, akkor te oltványként tetted a földbe? Ha nem, akkor a Kurucvér lehet, hogy mégsem a leírtakból lett nemesítve hanem van valamilyen amerikai felmenője, és az magyarázná di-glükozid tartalmat is. Bár mondjuk a filoxéra levéllakó alakja a rezisztensek levelét többnyire meg tudja támadni, az európai fajtákét meg általában nem bántja.

Előzmény: Jani71 (6219)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6219

Igen, tudom, ezért írtam a néveredetről azt a pár szót.

Nem készítettem bort még úgy általában sem. Az idei 'leves' akció volt az első, de ez se lett jó. :-(

Kifejezetten ivólének szerettem volna tartani, de nem akaródzott 'úgy maradnia', akármit tettem.

Hőkezelni nem akartam, Na-benzoáttal és kénnel próbálkoztam, de végül az is elromlott,

amelyik esetleg nem indult be (nagyon erjedni akart). Ihatatlan, büdös lé lett belőle.

Ment a komposztra... :-( Valami körülmény nem stimmelt. (Pincém, hordóm, stb. nincs!)

Ha frissen meg tudtam volna tartani... Na, az lett volna csak a valami... ;-)

Előzmény: Maci_P (6218)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6218

Nincs ilyenem. Egyébként nem értem, miért kéne a borod színét mélyíteni, említett fajtáid szép színt tudnak magukban is, csak nem szabad túlterhelni, és persze legalább 2-3 hétig héjon kell erjeszteni, sűrű csömöszölések közepette.

Viszont megtaláltam a Kurucvér leírását, ami alapján fagyérzékeny és azért nem hallani róla, mert magas a di-glükozid tartalma - ami egyébként az amerikai fajták jellemzője - ezért nem szaporítható.

Jani71: Egyébként Kurucz András az egyik nemesítő, a neve leginkább onnan jöhet ;-)

De borát finomnak írják, enyhén muskotályosnak. Te már csináltál belőle?

Ja, nem emlékszem, hogy lenne festőszőlő, ami rezisztens, de bőven nem ismerem az összes szőlőt.

Előzmény: Falusi1 (6216)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6217

Régebben is emlegettem már ezt a fajtát, a keresővel rálelhetsz az ottani hsz-okra.

Most csak annyit, hogy a fagyállósággal és a betegségellenállással nincs gond (- 22-t simán bírja),

max. annyi van, hogy nagy fertőzési nyomásnál esetleg megcsípheti a peronoszpóra és lisztharmat.

Rothadást még nem láttam rajta (fagyást sem).

A fürt a jó körülmények mellett szép hosszúra nő (fénykép). Ritkább vagy tömöttebb is van.

Apró bogyójú, festőlevű, nekem nagyon ízlik a frissen sajtolt leve (különlegesen finom - nekem!).

Idén akartam is elrakni belőle, de sajnos nem sikerült. A bogyóhoz képest nagy a magja.

A bogyót csipegetni szoktam, teljes érésben szeretem, de azért nem a legkedvesebb fajtám. :-)

Talajtól függően nagy vagy nagyon nagy a növekedési erélye. Ahonnan hoztam, ott ultrabrutál

módon ment. Itthon a viszonylag gyengébb homokos talajon nagyon szépen nő, kifejezetten

árnyékoló lugasnak tartom. Jövő tavasszal tervezem először a beleoltogatást.

Minden évben ez a fajta hajt és virágzik elsőnek.

Nem tudom, hogy a te szőlőd milyen, ha esetleg ugyanez és nem tetszik, akkor hiába dicsérem. ;-)

Igazából én azért hoztam, mert ahonnan származik, ott eszméletlen falat alkotott és nagyon nőtt.

A termés tulajdonképpen annyira nem érdekelt. Egyébként érdekes, hogy épp a jövő év lesz az

első, amikor leszedem az összes virágot, mert az idén bebizonyosodott, hogy még lének se

tudom elrakni, tehát teljesen felesleges darázsmágnest nevelek, ha meghagyom.

Ja, nem mellesleg jó édesre érik... ;-)

Nem mértem, de rendesen volt benne cukor (tuti darázsmágnes - imádják).

A direkttermőséget leginkább az ellenállóságra és a fürt/bogyó méretére, habitusára értettem.

A fajta genetikájával addig foglalkoztam, amíg utánanéztem, hogy honnan származik.

Már tudom, hogy nem véletlenül hívják Kurucvérnek.

Jelen van a kertben a filoxéra levéllakó alakja, de sajnos nem tudom megmondani,

hogy konkrétan a Kurucvéren láttam-e már. Egy bizonyos fajtán igen, de erre nem emlékszem.

Ha volt is rajta, sok kárt nem okozott.

Nem pontosan értem, hogy mire gondolsz alternatív megoldással kapcsolatban.

A Kurucvér helyett? Nagyon ellenálló, festő és finom? Nem tudom. Mivel itt fontos az íz is,

ezért ebbe inkább már nem kotyognék bele, mert ehhez szinte semmilyen ismeretem nincs.

Inkább csemegeszőlővel foglalkozom. Ha az íz nem számítana, akkor esetleg még a Baku lehetne.

Ám az annyira nem finom... Ha a Kurucvér sehogy se fér bele, akkor leginkább a többi festőlevű

borszőlő között próbálnám megtalálni a jó fajtát. De mint írtam, ehhez a legkevésbé se értek. :-(

 

Készítettem két képkivágást, ezen valamelyest látható a termés (régi hsz-ben is van). Szept. 22.

 

 

 

Előzmény: Falusi1 (6211)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6216

Köszönöm a választ, valamennyire máris okosabb lettem. Tervem megvalósítása esetén homokra szánom.

Neked egyébként van?

Előzmény: Maci_P (6212)
Édeske1 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6215

Nem küldöd a kerületed számát , meg az irányító számod ?

Előzmény: atrego (6213)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6214

Ezt írtam:

"Ezért rizikós saját gyökérre tenni egy modern, rezisztens csemege fajtát olyan helyen, ahol láthatóan jelen van a filoxéra."

- Jelen van nálad a filoxéra?

- Ezt már korábban tárgyaltuk, az alapján nincsenek a vad szőlőiden ilyenek:

http://kertlap.hu/wp-content/uploads/filoxera.jpg

 

 

Előzmény: atrego (6213)
atrego Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6213

Ez sem igaz teljesen.Budapesten lakom,fekete,agyagos,betonkötött talaj van itt,mégis a gyökeres ,sima vesszőről ültetett szőlőim nőnek,mint a dudva.

Van 80 éves,combvastag Afuz Ali tőkém,szarik a filoxéràra:)

Előzmény: Maci_P (6209)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6212

A Kurucvér v.vinifera, semmi köze a direkttermőséghez. Még említeni is furcsa a nevével kapcsolatban.

A direkttermők egy jól meghatározható csoport, melyet az 1800-as évek végén, a filoxéravész miatt hozták be, leginkább amerikai és európai szőlő keresztezése, és valamennyire filoxéraálló. De csak valamennyire. Filoxéraállása az alanyfajtáknak náluknál jobb. A rezisztenciát nem pont ezekből a direkttermőkből kapjuk, hanem a Seibel és Seyve-Villard keresztezésekből, amik persze szintén hasonló felmenőkkel rendelkeznek mint pl. a Noha, Delaware. És ahogy keresztezgették őket, a filoxéraállásuk egyre csökkent, merthogy lisztharmat és peronoszpóra ellenállóságra szelektáltak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyes keresztezéseknek nem lett olyan eredménye, hogy filoxéra-ellenállása is jó, csak ezt nem vizsgálták. Ezért rizikós saját gyökérre tenni egy modern, rezisztens csemege fajtát olyan helyen, ahol láthatóan jelen van a filoxéra.

 

Előzmény: Falusi1 (6211)
Falusi1 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 6211

Ha a Kurucvérről vannak tapasztalataid kérlek oszd meg velem, mert le akarom váltani a festőszőlőként eddig használt Bíborkadarkát, ami egyrészt nagyon fagyérzékeny, másrészt könnyen rohad.

Mindössze néhány tőkét akarok, de annyit mindenképpen, mert a Cabernet FR. és S. borát tovább szeretném sötétíteni.

Hogy kell pl. azt érteni "szinte direkttermő"?

Alaktanilag hogyan néz ki a tőke, ugyanis van egy tőkém őrült növekedési eréllyel, aminek a termése meglehetősen aprófürtű és a bogyó húsa is vörös, de nem tudom milyen fajta. Nem vagyok tőle elragadtatva.

Esetleg milyen alternatív megoldást javasolsz? Előre is köszönöm.

Előzmény: Jani71 (6207)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6210

Rendben..
Azért én próbálkozok.. ;-) Ha netán valami sikerül akkor küldök fotót!! ;-)

Előzmény: Maci_P (6209)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6209

A szőlőt teljesen feleslegesen oltod másba, nem lesz kompatibilis. Nem is tudom, hogy gondolod, hogy mással összeforradva megél? A körte-alma-vadkörte-vadalma, meg a szilva-barack-mandula nem ugyanez a kategória, azok egy családon belüliek - kompatibilisek, a szőlőnél ez a v.vinifera-v.amurensis-v.silvestris stb. vonal. A filoxéra miatt pedig szükséges az alanyfajta használata, nem fog menni nélküle (kivétel az a bizonyos immunis homoktalaj).

Előzmény: heytokay (6208)
heytokay Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6208

Látod látod!!!

Nekem van egy másik tervem is... Amikor egyéb növényekbe oltom a szőlőt!! Tehát nem szőlőbe hanem futó növényekbe.. pl.. Vagy minden egyéb másba is!!! ;-) Aztán ha a műtét sikeres akkor már csak azt kell megtudni hogy milyen tulajdonságok változtak jó.. avagy rossz irányba..

Előzmény: Jani71 (6207)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6207

Akkor van néhány lehetőség, ha nem kifejezetten alany fajtát keresel.

Kurucvér (ez már szinte direkttermő), Piros kecskecsöcsű, ill. van egy fehér szőlőm,

amit Fannynak vettem, de nem az. Na, ez az utóbbi ultrabrutál (de nálam hiv. oltványként van!).

Esetleg még a Moldovát is meg lehet említeni egy-két egyéb fajtával.

Az igénytelenség alatt konkrétan mit értesz? Csak azért kérdezem, mert alanynak tervezed.

Nálam csak a Kurucvér van saját gyökerén, a többi oltvány! Igazából nem tudom, hogy ezek

a fajták hogy működnének alanyként (a különböző talajokról már nem is beszélve).

Egyébként érdekes egybeesés, hogy én is épp mostanában tervezek valami ilyesmit.

Arra gondoltam, hogy ezeket ki kellene próbálni az alany szerepében. Bár van alanyhajtásom is...

Már tettem is le, ha megered, megy bele a nemes... ;-)

Előzmény: heytokay (6204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!