Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10678

Már megbocsáss, de a szőlő gyökere adott esetben képes akár 8-10 méteres mélységbe is lemenni, sőt méterekkel mélyebbre is! -  ez csupán talaj és fajta kérdése. Aholva a gyökér elmegy ott vizet is képes felvenni, egyszerűen csak azért, mert ez a dolga, így működik a gyökér. Ehhez nem kell szőlőhöz érteni, ezt egy általános iskolás gyerek is tudja, minden növény gyökere így működik.

Előzmény: Oechsle (10675)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10677

Én nem gyepesítek semmit és nem ültetek sehova semmit. Van természeres növényzete a hegynek, nőjön az. Mi kaszálunk és kapálunk. A sorok közötti aljnövényzettől való üzemi rettegés pedig a gyomirtószerek gyártóinak és kereskedőinek éri meg.

 

Olyan helyre ahol fél méter mélységben áthatolhatatlan közeg van én nem ültetnék szőlőt. Valahol krumplit és répát is kell termeszteni. Amúgy nem tudom, hogy miért, ki, hol és mikor milyen vizsgálatokat végzett a kutatóintézetben. De ha valaki engem meg akar győzni arról, hogy a szőlő gyökere nem is megy le 10 méterre azt körberöhögöm akkor is ha tíz píédzsdíje van.

 

 

Előzmény: Oechsle (10675)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10676

;-)

Előzmény: Oechsle (10675)
Oechsle Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10675

Azzal egyetértek, hogy a takarónövényektől való általános félelem azon alapul, hogy a szőlész attól tart, hogy a szőlő és a takarónövényközött konkurenciaharc alakul ki a vízért és a tápanyagért. Azzal viszont, hogy a szőlő 8-10 méter mélyről is felveszi a számára szükséges vizet, azzal az általánosítással csak a borkóstolókon ülő borbarátoknak csillapítja a tudásvágyát, vagy szőlőtermelés kezdőknek című kiadvány egyik hegyoldalban telepített szőlőültetvényéről készített kép aláírásaként szolgálhat.

 

Mit tenne Ön, ha a Badacsonyi Kutatóintézet által bevizsgált talajminta alapján, szőlőtermelésre alkalmas területen a barna erdőtalaj csak 50-60 cm, majd egy beton keménységű agyagréteg következik, amin a szőlő gyökere nem tud áthatolni, ezért vízszintes irányba terjeszkedik tovább? Bízna Istenben és a 8-10 méterben?

 

Szerintem is az a baj, hogy sokan szőlészeknek nevezik magukat, sőt egyszerre szőlész borásznak pedig a kettő két elkülönülő foglalkozás. Ön közhiedelemről beszél és egy az Ön számára általánosan elfogandandó nézetről a füvesítésről.

 

Szerintem a gyepesítés mevalósíthatósága sok-sok tényezőtől függ. Kézműves borok ide vagy oda, de ha valaki tőlem megkérdezi, hogy mit ültessen a sorok közé, akkor figyelembe veszem a talaj típusát, a kőtartalmát, a termőréteg vastagságát, a termőhely kitettségét és a talaj vízkapacitását. A vályogtalaj több vizet tárol, mint a homokos talaj. Ezeknek a talajfajtáknak teljesen más a tápanyagdinamikája. 

 

Az esetek nagytöbbségében természetesen előnyt jelent az Ön által is említett diverz aljnövényzet. S mivel én is "beszálltam" a tavalyi évtől az ökológiai szőlőtermesztésbe tudom, hogy nem könnyen oldható műtrágyákkal, hanem a tápanyagok természetes körforgásának biztosításával oldhatom meg a szőlőnövény ellátását. A sorok gyepesítése azonban nemcsak amiatt fontos, hogy sok bogaram, meg lepkém legyen az ültetvényen, hanem mert a talaj ilyen jellegű biológiai aktivitása és az abban található mikro és makroorganizmusok átalakító tevékenysége olyan értékű, mintha 8 tehenet legeltetnék hektáronként. (ez sem hasraütésszerű adat) Persze nem kell most itt a humusztartalom, vagy a jól szellőző és jó csapadékfelvevő morzsalékos talaj előnyeiről mesélnem.

 

Az élesztő kérdésére ma már nincs erőm.

 

Jó éjt!

 

 

Előzmény: BZoltan (10662)
gergerg Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10674

A  savanyú boromra is megtaláltam a megoldást, 7dl-es üvegbe 2 édeske és már kész is.

Előzmény: gergerg (10673)
gergerg Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10673

Én nem iszok tablettásat amig akciós a trombi-dumbi szőlő meg a kalinka!

Előzmény: lalá (10672)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10672

-Ja, hukk! Nálatok? Tabletta feloldva? (hihi)

Előzmény: gergerg (10669)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10671

-Ne vedd már túl komolyan (magad sem)! Majd pártunk és kormányunk megoldja. (hehe)

Előzmény: BZoltan (10670)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10670

Érdekes, hogy te mindig előkerülsz és tolod az értelmetlenséget humornak álcázva amikor olyan téma kerül elő ami téged zavar. Szerinted maradjon csak minden a maga medrében... porhintés, sunnyogás, félrevezetés. Hitessük el a buta parasztjával, hogy csak vékony lőrét tud csinálni és azt is csak a vegyipar segítségével. Élcelődjünk, gúnyolódjunk ha valaki komolyan beszél.

 

Tudod lala, nevetni és tréfálkozni én vidám témákon szoktam... sokszázezer magyar család nyomorán és kilátástalanságán valahogy nem tudok kacarászni.

Előzmény: lalá (10667)
gergerg Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10669

Lá lá látom o o ott is kiforrt a boor!

Előzmény: lalá (10668)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10668

-De, beszélhet. De, csak kotkodálva. (hihi)

Előzmény: BZoltan (10666)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10667

- Gondolni , gondoltam, csak nem azt írtam.Így aztán oda a jó kis tréfa!(hihi)

Előzmény: BZoltan (10665)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10666

:) és szerinted a tojásról sem beszélhet az aki nem tojt még tojást :)

Előzmény: lalá (10664)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10665

A pektiné ugyan nem. De te nyilván a pektinbontó enzimre gondoltál.

Előzmény: lalá (10663)
lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10664

-Egy kis bájos bakszag, egy kis kénhidrogén, gyermekbetegség. Akinél ilyen nem fordult elő az nem is tud róla beszélni.

lalá Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10663

-Csalsz!!! A pektin használata is isten ellen való vétek! (hihi)

Előzmény: barkócza (10657)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10662

Örülök, hogy tetszett a terroir-ról szóló írásom. Fontos téma és keveset van szó arról, hogy a termőhely az nem egy marketing hívószó és a terroir az nem egy plecsni amit érzel a borban vagy nem, hanem a borkészítés alfája, origója. A terroir bemutatása a szőlőben kezdődik és nem a pohárban.

 

De térjünk vissza a szakmai kérdésekre.

 

te azt írtad, hogy "Az aszályos időszakok, a sorközök füvesítése mind-mind kockázati tényezők ebből a szempontból."

 

 

Ez egy szakmai tévedés. Minden szőlész tudja (még az is akinek nincsen erről diplomája), hogy a minőségi bort adó ültetvények szőlője _NEM_ a talaj felső 20-30 centiméteréből veszi fel a vizet, hanem annál jóval, de jóval mélyebbrő. Ez a hegyi és főleg a vulkánikus alaptalajon nevelt szőlőnél fokozottan fontos tény. Vagyis a sorközi füvesítés a téves közhiedelemmel szemben nem vesz el vizet a szőlőtől amelyik akár 8-10 méter mélyről iszik vizet. Egy hegyoldalba ültetett ültetvény alatti vízraktárak nem az ültetvényre eső csapadékból nyerik a vizet, hanem a többszáz méterrel magasabban fekvő területekre eső víz folyik be az akár több vízzáró réteg közé. Ékes példája ennek minden hegyi borvidéken az idei évjárat amikor a talaj felső rétegei porzottak a nagy szárazságtól, de  több méter mélyen a vízkészletek bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy bőséges termést adjon az ültetvény.

 

A sorközi füvesítésnek persze lehet hátulütője, például lisztharmatos évben vagy nagyon párás, nyirkos időszakban az alacsony kordonos vagy bakművelésű szőlőben a gombás fertőzés veszélye és a rothadás fokozottan tud problémát okozni.

 

De még ezzel együtt is monokultúrás szőlőtermeésztésben gigászi előnyt jelent egy élő és diverz aljnövényzet. Nem a focipálya fűvel való gyepesítés, hanem a termőhely natív aljnövényzete amiben több tucat (többek között jó nitrogénmegkötő növény is) növényfaj és több száz hasznos rovar, több ezer baktériumfaj biztosítja az élő ökoszisztémát. Egy gyomírtott, rovarírtott ültetvény és egy kaszált,kapált ültetvény gombaflórája, és rovarvilága ég és föld... Én nem vagyok biológus, de a józan paraszti eszem azt súgja, hogy egy ilyen természetesebb közegben a tápanyagutánpótlás és az élesztőtörzsek diverzitása, gazdagsága is értelem szerűen jobb.

 

 

De azt is írtad, hogy "...a spontán erjedés élesztői sokkal nagyobb arányban okoznak kén-hidrogént, bagy bakszagot a borban"

 

Erre nem tudok mást írni, hogy ez nem igaz. Simán nem igaz. Nem tudsz annyi folyóméter PhD dolgozatot meg kutatóintézetis tanulmányt elém rakni, hogy bebizopnyítsd, hogy az általam ismert spontán erjesztő borászok tucatjainál, több évtizeden án, több ezer tételbe akár egyetlen bakszagú bor is legyen... Nem volt, nincs és ha lesz is akkor nem a spontán erjesztés miatt.


Ez egy nagyon bosszantó riogatás amivel tényleg a pancsgyárak szakemberei és a vegyszerkereskedők akarják beijeszteni az egyszeri szőlősgazdát.

 

 

 

"Az aszályos időszakok, a sorközök füvesítése mind-mind kockázati tényezők ebből a szempontból."

 

Ahogy ez sem igaz.

Előzmény: Oechsle (10658)
GENOM_66 Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10661

A kénhidrogénes bor témához had szóljak én is hozzá. Elhangzottak megfigyelések és az erre érkező kategorikus válaszok. Amennyire én tudom a kénhidrogén érzékszervi küszöböt meghaladó mennyiségben való megjelenéséért számos tényező lehet felelős. Valóban sokszor az élesztők felelősek ennek termelődéséért. Szerintem mindegyik élesztőtörzs (faj és természetes élesztő egyaránt) termel több – kevesebb H2S-t, viszont ennek mennyiségében lényeges különbségek lvannak. Ez a különböző mennyiségben képződött H2S egyrészt a CO2-vel elillanhat, másrészt kiválhat oldhatatlan csapadékot képezve (pl. a bogyóhéjon maradó réztartalmú permetezőszerrel), illetve az érzékszervi küszöböt meghaladó mértékben borunkban is maradhat. Ilyenkor jön a bosszankodás.

Véleményem szerint egy adott élesztőtörzs a külső körülmények függvényében változó mértékben képezheti ezt. Több helyen olvasni, hogy a magasabb pH emeli ennek a kockázatát, akárcsak a tápanyagban szegényebb mustok esetében. Nekem szerencsére csak néhány alkalommal volt ehhez szerencsém (faj- és természetes élesztővel egyaránt), de azok is tipikusan száraz aszályos években (2007, 2009). Ha egy tápanyagban gazdag vulkanikus eredetű talajon még aszályos évben is kielégítő a tápanyagellátás, annak örülni kell. Ugyanakkor a mifelénk jellemző üledékes alapkőzeten képződött váz- és hasonló talajok, vagy például alföldi homoktalajok esetén már nem feltétlenül lehet ilyen optimális a helyzet.

Én úgy gondolom, hogy a kénhidrogénes bor okai annál összetettebbek, minthogy fajélesztő-természetes élesztő, vagy túlterhelés - kis terhelés stb. ellentétpárokkal le lehetne írni. Nyilván egy túlterhelt ültetvény termésének tápanyagösszetétele kevésbé optimális mint egy kiegyensúlyozott termésmennyiségűé.

Ja, és nem vagyok semmilyen adalékanyag és más vegyészeti terméket gyártó és forgalmazó cég érdekeltje, sőt lőre gyárban sem dolgozik egyetlen hozzátartozóm se. Én csak egyszerű, amolyan hobbi borász volnék, aki tőkéimet messze nem terhelem túl és próbálok a realitás határain belül természetes módon bort készíteni a saját gyönyörködésemre.

 

M. János

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10660

Köszi, válszod - s a tegnap látottak megnyugtatnak. Szépen kezd letisztulni és naggyonnn finom :)

Előzmény: BZoltan (10635)
barkócza Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10659

Más fogyasztói kör az, aki egyenletes minőséget vár el, és más, aki elvárja, hogy minden év bora más legyen. Vagyis van, aki nem fogadja el az évjárathatás megjelenését, és van, aki nem fogadja el, ha nem jelenik meg az évjárathatás a borban. BZoltán vásárlói az utóbbiak közül kerülnek ki.

 

Ez, meg kell hogy mondjam, valóban ideológiai különbség. Kétféleképpen lehet bort (és pálinkát) csinálni. Az egyik, ahol a szőlész/borász/pálinkász akar irányítani. A másik, ahol a szőlész/borász/pálinkász figyeli a gyümölcsöt/cefrét/bort, és megpróbálja megérteni, hogy az mit kér tőle, és azt megteszi neki. Az egyik esetben a a borász irányít, a másikban pedig a bor, a borász csak asszisztál. A legnehezebb dolog pedig az, hogy ne javítsuk, hanem kiöntsük az elrontott tételt.

 

Mindkét szemléletnek, és mindkét fajta bornak megvan a helye és a létjogosultsága. A probléma ott van, ahol keverik a kettőt.

 

Nem vagyok borász, de megerősítem, itt szakmai eszmecsre szokott folyni. :)

Előzmény: Oechsle (10658)
Oechsle Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10658

Sajnos nem ismerem Balogh Zoltant. Lehet, hogy ezzel nem kellene dicsekednem, de hosszura nyult Nemetorszagi tartozkodasom miatt csak nagyritkan van lehetösegem magyar boraszokkal megosztani a tapasztalataimat. Ezert is regisztraltam erre a forumra. Remelve, hogy itt tapasztalat-, eszme-, es velemenycsere folyik.

 

Az elsö hozzaszolasomra azonban csak a „ez nem igaz“ es az „mint, ahogy ez sem igaz“ hozzaszolas, majd a pancsgyari titulus erkezett. Ezzel nem tudok mit kezdeni, meg egy Boraszok Borasza dijra jelölt forumozotol sem.

 

Mondhatnam, hogy a magyar borok szerepe a vilagban jelenleg nem ott van, ahol lehetne. Meg, hogy a magyar bor felveszi a versenyt a vilag barmelyik orszaganak boraival, stb. Azt is tudom, hogy a nemet boroknak nincs tulsagosan nagy jelentösege es, hogy sokan a nemet borokat agyontechnologizaltnak velik. Ez mind lehetseges.

 

Azonban en azert vagyok itt, hogy magamba szivjam a kutatointezet 90 ev alatt megszerezett tapasztalatat es elsajatitsak minden olyan szöleszeti megoldast, borkezelesi technologiat, ami egyszer hasznomra valhat a Balaton parti csaladi pinceszet vezetese soran. Nem esküszöm a fajelesztöre, nem csinalok minden nap sargaverlugsos kezelest es nincsenek telekenezve es rezezve az itteni boraim.

 

A vad es fajelesztökkel, valamint az elesztök szamara fevehetö nitrogenmennyiseggel kapcsolatban azonban mar regota fejlett es hasznalhato adatok allnak rendelkezesre. 14 eve folyik ezzel kapcsolatban is minden evben parhuzamosan több kiserlet nalunk. Evente 500-550 különzöbö kiserlet 1200 üvegballonjaban zajlo folyamatokert es azok teljes mikrovinifikaciojaert vagyok felelös. Akinek van kedve üljön autoba es jöjjön ki megnezni, szeretettel varom!

 

A Baden-Württembergi “hegyközseg” minden negyed eves önologiai ajanlasaban, a szakfolyoiratok elesztövel foglalkozo cikkeiben megegyezik a szakvelemeny, miszerint a must nitrogentartalma döntöen befolyasolja az erjedest. Minel kevesebb az elesztök szamara felvhetö nitrogen, annal nagyobb az eselye a forras közben letrejövö mellekanyagok termelesenek, a forras megallasanak, a borban kialakulo bökszer es az ujborban letrejövö ugynevezett “nem tipikus öregedesi jegy” kialakulasanak. Ezek pedig szoros összefüggesben vannak a mustban dolgozo elesztökkel.

 

Nekem ezek es ehhez hasonlo jegyzetek vannak abban a füzetben amikbe evek ota irom a sajat tapasztalataimat.

 

Az, hogy a Somlon, vagy barhol lehet fajelesztö nelkül, nagy odafigyelessel, forrasi problemak nelkül, egy bizonyos rizikofaktor figyelembevetelevel, fajtajelleges, szep borokat kesziteni, nem ketlem es gratulalok hozza. Nekem is sikerült. Nem lehet azonban egysegesen kezelni a forrasi nehezsegek szempontjabol egy 40 eves Ottonel-Muskotaly ültetvenyröl vagy egy 5 eves Olaszrizling ültetvenyröl szarmazo mustot.

 

A nemetorszagi (nem feltetlen követendö) technokrata, agyon automatizalt borkeszitesnek egy nagyon fontos elönye azert van. A relative arrugalmatlan fogyaszto minden evben ugyanazt a bort szeretne hazavinni. Ez itt nyugaton hatvanyozottabban igaz, mint Magyarorszagon. Ugyanezen oknal fogva küzdünk az uj (25-30 eves) rezisztens szölöfajtakbol keszült borok piacon valo elfogadtatasaval is.

 

Ha borrol van szo, akkor komoly vevö (az itt sok van) szlogenjet Oscar Wilde fogalmazta meg:

 

Egyszerü izlesem van. Csak a legjobbal vagyok elegedett.

 

Vicces, hogy par hete olvastam egy erdekes cikket a terroir borokrol. Izgalmas olvasmany, jol felepitett gondolatmenettel, sok informacioval:

 

http://juhfark.hu/hu/blog/a_termohely_avagy_a_terroir_jelentosege/

 

Gratulalok!

Előzmény: BZoltan (10648)
barkócza Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10657

Kedves Oechsle, nem kell ezt ennyire komolyan venni.

 

(Hm, én két-két vödör somból, sajmeggyből, vadcsersznyéből, vadkörtéből, stb. csinálok, igaz, nem bort, hanem pálinkát. Most már sajnálom, hogy valaha is tettem a cefréimhez élesztőt. Igaz, pektinbontót teszek - csak azt -, még nem tudtam eldönteni, hogy "csalás"-e.)

Előzmény: Oechsle (10651)
tangua Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10656

>>> Ezt eltelepítem, majd újra vesszőt vágok és így tovább. 

A korlátozottan hozzáférhető szaporítóanyag esetén én biztos a rügyenkénti zöldoltással vagy zöldre fásoltással sokszoroznám meg az egyedszámot. Ha szőlőlátogatás során számomra kívánatos fajtával találkozom, rögtön kitör rajtam a pofátlan mohóság és elkunyerálok egy arasznyi hajtást. Ritkán szoktak elzárkózni az ajándékozástól. Nejlonzacskóba, hűtőbe vele és legközelebbi alkalommal már oltom is rá valamelyik tőkére. Van egy vénséges vén direkttermő maradványtőkém, ami legalább fél tucat fajta génbankjaként funkcionál. Na ide kell igazán a „telepítési terv”, hogy tudjam mini génbankom melyik ága milyen gyümölcsöt hordoz.

 

>>> Ajánlom figyelmedbe a Turán nevű fajtát.

Igen, ismerem a Turánt, ha a Jóisten is úgy akarja, szeretném egykor saját termésű borát inni. Egyébként édestestvére az egykor általam keresett Titán és Tizián fajtáknak, ugyanazok a szülei, bár az egyiknél felcserélt sorrendben. Már nem igazán vágyom rájuk, a pletykák és a szakirodalom szerint a Turántól nem igazán különböznek.

Meg nem is igazán gyűjtöm már a fajtákat, a számomra érdekesek többé-kevésbé megvannak, vagy viszonylag könnyen hozzáférhetőek, csak néhány tényleg ritka és ígéretes fajta váltja ki belőlem a fent említett mohóságot. Hmm, szerinted, ha a Szolarisz fajta egyetlen ismert magyarországi termelőjét megkörnyékezném egyszer egy hajtásdarab erejéig, visszautasítana? ;-)

Előzmény: Oechsle (10650)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10655

"...borászok borásza díj egyik jelöltje volt"

 

Én mondom és teljesen komolyan, hogy sem ez, sem bármilyen más díj nem jelent semmit. Ma magyarországon borásznak tartják azt is aki két vödör mustból bort csinál, azt is aki egy tízezer hektós termelésü borgyár turisztikai menedzsere, de az is aki tulajként évente egyszer egy fesztiválon áll be a pince pultja mögé. A magyar borvilágban mindenki borász és senki nem az. Az intézményes szakképzés felsőfokán diplomát szerzett és neadjisten egy borkombinátban is dolgozott segédvincellérként az olyan szinten lenéz minden kispincészetben dolgozó és kis mennyiségben bort termelő gazdát, hogy az riasztó. Ha pedi megkérsz egy átlagosan művelt borfogyasztót, hogy soroljon fel 20 általa becsült borászt akkor legalább 10 olyan nevet fog felsorolni akik idén nem fogtak sem kapát, sem kaszát, sem metszőollót és a pincébe is max kóstolni meg munkát kiosztani jár.

 

Hozzáteszemm, hogy amikor jelöltek erre az amúgy nagybecsű díjra, az első dolgom az volt, hogy szóltam a szervezőknek, hogy én nem tartom magam borásznak.

 

De ide a rozsdás bökőt, hogy ezen topikot látogató felsőfokon képzett és több éves/évtizedes gyakorlattal rendelkező sok papiros szakemberek mind egytől egyig megesküsznek, hogy a spontán erjesztés az kockázatos és gyomirtás nélkül nem élet az élet. Na ezért szoktam csak időnként ebben a topikban hozzászólni...

Előzmény: medveger (10653)
BZoltan Creative Commons License 2011.10.19 0 0 10654

Nincsen itt semmilyen ideológiai vita.

 

Ön azt írta, hogy "hogy a spontán erjedés élesztői sokkal nagyobb arányban okoznak kén-hidrogént, bagy bakszagot a borban" valamint azt, hogy "Az aszályos időszakok, a sorközök füvesítése mind-mind kockázati tényezők."

 

Ezen mindkét állítás objektív és szakmai alapon is téves.

 

Balogh Zoltán (Somló)

Előzmény: Oechsle (10651)
medveger Creative Commons License 2011.10.18 0 0 10653

Akkor mindezen felbátorodva ismét szeretném megkérdezni, milyen környezetbarát termesztéstechnológiát tud javasolni, hogy a must (élesztőtörzsek számára hasznos) tápanyagtartalmát növeljük.

 

Köszönettel:

 

Nagy Gábor

 

ui. Bízom benne, hogy nem az én megjegyzéseim tűntek ideológiai vitának, Google-ről összeollózott okoskodásnak. Elsősorban kérdezek, s ezt azért teszem, mert tanulni szeretnék. (Azt, hogy BZoltánra értette, meg nem feltételezem, hiszen mint gondolom Ön is jól tudja, ő idén a borászok borásza díj egyik jelöltje volt.)

Előzmény: Oechsle (10651)
csabi_felvidek Creative Commons License 2011.10.18 0 0 10652

Helyzetjelentés a végekről...

Mai próbaszüret eredményei: tramini - 29, chardonnay - 27, cabernet sauvignon - 26, ottonel muskotály - 28,5 cukorfok. Minél töppedtek a szemek, annál koncentráltabbnak hatnak a savak is a bogyókban. A hétvégén indul a cabernet szüret...

A szárazborok az erjedés végét járják (a 25 éve füvesített és nem trágyázott talaj ellenére illetve a fajélesztők és tápsók "kifelejtésével" is).

Oechsle Creative Commons License 2011.10.18 0 0 10651

Mint említettem új vagyok ezen a fórumon. Nem tudtam, hogy a tapasztalataim megosztása nem szakmai, hanem egy ideológiai vitát fog kiváltani.

 

Nem vagyok egyetlen pancsgyár alkalmazottja sem, nem kaptam életemben még egy fillér támogatást sem cégektől sem a magyar államtól a telepítésekre vagy az eszközbeszerzésekre. Továbbá nem nyúltam le egyetlen tsz vagyonát sem, hogy pincét építhessek belőle. Viszont...

 

 

... egy összedőlt pinceromból és néhány tüke szőlődzsungelből az elmúlt három évtizedben elértem azt, hogy a Balatonfüred-Csopaki Borvidék megkerülhetetlen családi vállalkozása lettünk. Évről évre egyre közelebb kerültünk a fogyasztókhoz, akik folyamatosan visszajárnak hozzánk. Sok ezer embernek mutathattam eddig meg az elgondolásom szerint készített borokat. Borszemináriumaim alatt néhány esetben szenvedtem a laikus vagy éppen hozzáértők kritikái kereszttüzében, amely viták mindkét felet előrébb segítették a szakmai felfogásban.

 

"Hobbiként" 2005 óta a Freiburgi Állami Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Önológiai részlegének mikrovinifikációs kísérleti pincéjének vagyok tudományos munkatársa, továbbá az oltványtermesztési és klónszelekciós részlegnek a főmunkatársa.

 

Nem adtam el a lelkemet a sátánnak, nem keresem a válaszokat a Google-ban, hogy okosnak tűnjek. Viszont éjt nappallá téve dolgozom kutatok és kísérletezek, hogy a megszerzett tapasztalattal és a szakma csínjának és bínjának kitanulásával egyszer Magyarországon valósíthassam meg az elképzeléseimet.

 

Szívesen nyitok vitát a terroir borokról, az ökológiai szőlészetről, a bio-organikus vagy bio-dinamikus gazdálkodás elméleti vagy gyakorlati jelentőségéről, de kérem, hogy tartsuk tiszteletben egymás véleményét!

 

 

Oechsle Creative Commons License 2011.10.18 0 0 10650

Azt, hogy az ültetési terv elkeveredett, még nem tudja Józsi bácsi és szerintem nem is fogja megtudni. Már próbáltuk a Kecskeméti Kutatóintézet oltványtermesztesének egyik munkatársaával ampellográfiai alapon meghatározni, de sajnos nem ment. Ez a fajtagyűjtemény sajnos ilyen szempontból már csak egy negyed hektár vegyes szőlő. A tippet köszönöm, felhívom a pécsi munkatársakat és rákérdezek a Füred nevű fajtára.

 

Amúgy van a balatonfüredi szakiskola tankertjében két tőke, onnan kapok vesszőt. Ezt eltelepítem, majd újra vesszőt vágok és így tovább. Hamar összejön a fél hektár és remélem még beszámolhatok Józsi bácsinak, hogy sikerülni látszik a kívánsága.

 

Mégegyszer köszönöm  tippet!

 

Ajánlom figyelmedbe a Turán nevű fajtát. Volt szerencsém a bort többször is kóstolni, kitűnő fajta. Jó termesztési értékekkel és gyönyörű borral egy igazi hungarikummá nöheti ki magát.

Előzmény: tangua (10645)
medveger Creative Commons License 2011.10.18 0 0 10649

Pont ezért is olyan szimpatikus nekem mindaz, amit a honlapotokon írtok, meg - gondolom - ahogy csináljátok.

Sajnos borotokat még nem kóstoltam, de csak idő kérdése. :-)

 

(Amúgy ez úton is köszönöm - nagyon sokat tanultam tőled és Rambo-tól borkészítésről, szemléletről. Igyekszem minél természetesebben csinálni. Eleinte próbálkoztam én is mindenfélével a fajélesztőtől a "mustjavításig" (továbbra is nagyon eufemisztikusnak tartom ez a szót, mintha a must eleve rossz lenne, amit javítani kell), s aztán elhatároztam, hogy a továbbiakban mindez nem kell. Marad a spontán erjedés meg a késői szüret. Azért kicsit ülepítek, mert hát Kaló Imrének bejött, s róla azért nehéz azt mondani, hogy ipari technológiát használ...)

Előzmény: BZoltan (10648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!