A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Azért ne tűnj majd el. Onnan is várjuk a beszámolókat, és bár én még messze nem tartok ott hogy hegesztőként menjek, de kíváncsi vagyok a lehetőségekre.
Na nekem meg megjött végre az ausztrál vízum, úgyhogy novembertől kontinenst váltok.:) Esetleg van valaki innen aki jön a brisbane-i csőhegesztő melóra? (csőszerelő v hegesztő mindegy.)
Én azt hittem a röntgen és az ultrahang érzékenyebb vizsgálat. Vagyis, ha azokon átmegy a penetráns vizsgálatra már nincs is szükség. De akkor ezek szerint tévedtem.
Az én időmbe(kb15év) valamikor úgy zajlott,hogy a varratot egy tisztító folyadékkal lepucoltad,megszáradt majd spec direk erre való lilás "festék" sprével lefujtad a megtisztított varratot vártál egy maghatározott időt majd ezt a "festéket" is letötörölted a varratról,Aztán egy fehéres festék sprével ami ugy nézett ki mint a folyékony mész lefujtad.Egy idő után a repedésbe vagy porozitásba beleívódott vöröses,lilás festék átütött,kijött a "meszes"fehér rétegen és egyből láttad hogy hol a repedés vagy felületi porozitás és ki tudtad javítani.
Nem világos számomra az xxs-es cső fogalma. Ez mit jelent?
A próbán az öt varratra van két órád? A "speckó anyag" az egy alkalmanként változó acélötvözet?
Mióta csinálod és mik voltak a mérföldkövek a szakmában, ahol "szintet tudtál ugorni"? Úgy értem, ahol olyan tapasztalatot szereztél, amit előtte nem tudtál? Anglia végleges vagy van valami távlati terved?
Egyébként köszönöm a részleteket! Szerintem sokan képbe kerültek a hegesztés magasiskolája terén.
ja minőség:minden varratot megröntgeneznek hogy jo e az anyagminőség,ultrahangozzák hogy jó e a varrat minőségre,és a legvégén penetráljákhogy porózus e☺☺
A legfontosabb dolog a nyelvtudáson kívül amit már GoAus is elmondott az hogy EGY ELJÁRÁSOS HEGESZTŐ NEM KELL A KUTYÁNAK SE.Pontosabban vannak olyan cégek ahol kellenek de ott köszörülni vágni fúrni faragni fognak magyarán segédmunkát fognak végezni.De a főválalkozónak jó drágán lesznek eladva közben meg 8-10euróért robotolnak..a másik dolog pedig az a hatalmas önbizalom amivel többen nekiindulnak de a kritikát amikor megkapják akkor..... igen valóban a gép volt rossz meg a pálca meg a nap állása a vénuszhoz stb.hasonló faszságok.Szóval egy olyan cégnél ahol most vagyok ugy kezdődik egy probamunka:
bevisznek a műhelybe megmutatják hogy hol mit találsz körülbelül wps kézbe 2 coll xxs es cső előmelegít hegeszt hőmérséklet csekkol közben folyamatosan ottvan veled a minőségügyis 2 órád van megcsinálni A350 es anyag ha ez megvan megröngenezik ha jó ugyanez az anyag csak 4 coll xxs es ha rossz a röntgen akkor megköszönik hogy ottvoltál mehetsz.A 4 collost is röntgenezik ha jo akkor jön egy speckó ötvözet ugyanilyen forgatókönyvvel 2 coll 4 coll.röntgenek sorozata megint.Awi kombinált azt majdnem elfelejtettem.ezekután lemez függő szintén valami speckó anyag co2 gyök fentről lefele porbeles töltő takaró azt már függőzve,röntgen törésteszt ha jó okés vagy mehetsz céges tréningre 2-3 nap utánna eldöntik hogy melyik részlegen fogsz dolgozni.Hála az égnek én bekerültem az elit alakulatba 7 en vagyunk vadonat új részlegen minden új csillog villog ezt a csapatot küldözgetik ki a fúrótornyokra elsősorban,mondjuk a fizetés is ehez igazodik.heti 40 kényelmes órával többet hazalehet vinni mint egy átlag havi fizetés.tudnék még irni de még csak most landoltam itthon ugyhogy nemtudom hogy van e valami konkret kérdésed ha igen akkor várom.
Ez egyáltalán nem másik oldal, csak mi nem erről írtunk.
Nálunk is ugyan ez a helyzet. Mint hegesztő darab-darabnak számítunk a munkáltatónál. Erről már írt goAus is a kinti munkája kapcsán, hogy ott mennyire más a hozzáállás.
Amit írtál minőségügyi felelősről, meg műszakvezetőről azzal teljesen egyetértek. Az égnek állna a hajatok, ha meghallanátok (még inkább megtapasztalnátok) a nálunk lévő viszonyokat.
Valóban előfordulnak néha vad dolgok itt, de azért jó a fórum, mert aki tudja korrigálhat.
A kinti munkáról, körülményekről meg szerintem nem csak én, hanem a többiek is szívesen olvasnak a fórumon. Így csak biztatni tudlak a részletek kifejtéséről. Én is szívesen megtenném saját viszonylatban, de valahogy nem visz rá a lélek. Abba a kézbe harapjak, amelyik enni ad?
Nem irigylem sem a jövőbeli kollégáit, főnökeit se...
Nálunk nem volt amúgy gáz senki, de 14-ből ketten lettünk hegesztők össz-vissz, bár az igazsághoz hozzátartozik a fősuliról is beíratkoztak vagy 5-en, ők abszolút nem lettek rajongói a szakmának.:)) De így tanuláson kivül is jó társaság jött össze, sörözni is eljárt a csapat, záróvizsga után mindenki ott volt vacsorán, sztem az is ritka.:)
Na erről a "segítésről" meg a köszönetről jut eszembe...
OKJ-s vizsgán, fiatal srác befüvezve már 5x köszörüli ki az elbaszott varratot a cső és a lemez PF munkadarabnál. Mester megsajnálja, mikor senki nem néz oda akkor kiveszi a kezéből a pisztolyt, és levarrja neki gyorsan csuklóból.
Hülye gyerek nézegeti egy darabig, aztán fennhangon elordítja magát hogy "Hát azért szebben is megvarrhatta volna nekem mester!"
Persze, sőőőőt, ugyanúgy jobb neki mint az alunak. Amúgy bármelyik hegesztősbolt tartja.
Nagy KEMPPI-be nekünk a suliba alapból teflon volt (bár az valami speckó ezüst) nem a hagyományos kék,sárga,piros, abban ment minden fajta huzal. Tömör huzallal használva hamarabb kell max cserélni. Más hátrányt én nem látok, de a többiek majd kijavítanak ha nincs igazam.
Pete Weldnek ugye komplikáltabb vilt a helyzet mint Sulaco-nak mert neki nem EURO csatis a kábel hanem speckó beépített az ESAB Caddyn.
Én Márnét is értem, és amiket leírt azzal is egyetértek. Azért parttalan kicsit ez a dolog, mert Márne a hazai viszonyokat jellemezte főként, kintről meg teljesen fura ami itthon megy, még nekem is pedig nem vagyok öreg harcos ebben a szakmában. Megértem tehát azt is hogy néha elgurul a gyógyszer.:)
Nekem az a gáz, mint egy hete kb a baráti kör facebook oldalára egy németbe dolgozó srác egy képpel alátámasztva annyit közölt ő az ország legjobb hegesztője, a képen meg egy okj-s közepes minőségű cső awi varrat.:) Na az ilyenek miatt imádkozik kinn az ember csak magyar kollega ne jöjjön, pedig biztos van normális is ugye.:) Nekem eddig kettő volt, sajna ugyanez a másokkal foglalkozó, okoskodó fajta, szerencsére 2 napot egyik sem ért meg...:) Szerencsére ez a fórum egy nagyon jó dolog, ahol amatőr-profi egyaránt hasznos dolgokat tanulhat.
Van ennek másik oldala is! Például az én helyzetem, a mostani cégemnél sokat letettem az asztalra az elmúlt egy év alatt, még sem érzem a megbecsülést, ugyan olyan darab vagyok mint a másik aki után javítok, mert szarik bele a munkájába, vagy nem tudja megcsinálni kellő minőségben, itt most nem olyan hibákról beszélek, amik szemmel nem láthatóak és ugyan az azt a pénzt keresi, sőt többet is mert több órát tölt bent a cégnél! Egy idő után tele lesz az ember töke az egésszel, hogy mások seggnyalással még mindig ott vannak és nem tudsz tőlük megszabadulni és még pofáznak is azok után, hogy segített neki az ember, hogy mit hogyan csináljon! Ez a magyar valóság!
Szoval elősször is én nem néztem le senkit csak ez alap dolog.Ezt én segítőszándékkal írtam.GoAuss lehet a megmondója hogy én ahol lehet segítek.És a legfontosabb amit írtál a kollégáidról az őket minősíti nem az iskolázottságukat mert aki így használja a szerszámait az ilyen munkát is ad ki a kezei közül és álltalában így is éli a mindennapjait.Arról nem is beszélve hogy a minőségügyi felelős meg a műszakvezető se ér sokat ha ezt hagyják!!Tudod nagyon sok olyan ember is olvassa ezt a forumot aki komoly szakember csak ideje meg energiája nincs hozzászólni és néha vannak irgalmatlan faszságok leírva.Egyébként énsem tartom magam istennek (max. félistennek☺☺) de a jelenlegi munkáltatóm piaci pozíciója meg a cégnél betöltött jelenlegi munkaköröm azért egy kis önbizalomta ad okot!!Egyébként ebből kiindulva hogyha szeretnéd tudni hogy milyen munka,munkakörülmények,minőségügyi követelmények vannak Anglia eggyik legnagyobb olajfúró tornyokat gyártó meg karbantartó cégénél abban az esetben szivesen megosztom veled.
Azért a te hozzászólásodra reagáltam, mert itt került leírásra, az öregek (szakmunkások), miért nézik le az OKJ-st.
Én annak idején szakmunkásként végeztem. Aztán leérettségiztem. Innentől akkor nézzem le a szakmunkást, mert én "továbbtanultam"?
Aztán OKJ-s tanfolyamon elvégeztem a hegesztő szakmát (a kettő között sok más végzettséget szereztem). Innentől kezdve nézzem le a hegesztő kollégáimat, mert nekik "csak egy szakmunkásuk van"?
Ezzel reményeim szerint nem értek véget a tanulmányaim. Szeretnék a hegesztésben és a gépi forgácsolásban (eredeti szakmám) is továbbfejlődni, tanulni.
Az én hegesztő elméleti oktatóm mondta, hogy "mindenkit meg lehet fogni még a saját szakmája területén is, még őt is". Nyolcvan év környékén járt, nagyjából hatvan szakmában eltöltött évvel a háta mögött. Ezt is (mint mindent) tekinthetünk egy útnak és az egyéntől függ, mennyit jár be belőle, de az útnak nincsen vége, legfeljebb messzebbre jutsz, mint a másik. Aki viszont előrébb jár ne nevesse ki a másikat. Minden egy pillanatnyi állapot, a tudás is. Lehet holnap elüti egy autó, az a másik meg további húsz év során nagyságrenddel nagyobb utat tesz meg a szakmában. Mellesleg nem ezek az emberek szoktak kukacoskodni, inkább azok akik megragadnak egy szinten és azt képzelik már mindent tudnak. Ha meg valami nem működik sorolják az okokat (rossz a gép, rossz az alapanyag stb), de az ő tudásuk természetesen megkérdőjelezhetetlen.
GoAusnak teljesen igaza van abban, hogy az összetartás nem csak hogy hiányzik a jelenlegi magyar társadalomból, de egyenesen az ellenkezője történik. Nekem az a tapasztalatom, hogy szakmai hiányosságokat próbálnak azzal palástolni, hogy a kollégákat lehúzzák, megmosolyogják (ki hogyan vérmérséklet szerint) a főnök, kollégák előtt ezzel előtérbe helyezve magukat, hogy ők mennyire jók és menyire hasznosak a cégnél.
Tehát még egyszer! Nem veled van a bajom, hanem azokkal az emberekkel, akik úgy gondolják ők a non plusz ultrák, mert pl "tíz éve a cégnél van", "húsz éve a szakmában van" stb.
Azért az szép lesz ha a magyar hegesztők egy része azon is összeveszik melyik helyen végzettek a jobbak.:)) Érdekes amúgy bármely magyar felületen látom osztják egymást a szakik, kinn ilyet soha nem tapasztaltam, ott inkább segítik aki gyengébb, soha nem tapasztaltam rosszindulatot...
Valaki korábban írta hogy rajzolvasás nem kell hegesztőnek, én ezt cáfolom, komoly cégeknél, ahol mondjuk nagynyomású tartályokat kell hegeszteni, alapvető, és a legnagyobb pénzeket ezek fizetik. Szóval aki magas célokat tűz ki maga elé, tanulja ha lehetséges, engem sem érdekelt suliban, de aztán rájöttem kinn e nélkül nem veszik komolyan az embert. Manapság még csőhegesztésnél is elkezdik favorizálni aki vágja a rajzot.
A másik amit olvastam, szintén olajiparban pl nem fogadnak el akármilyen minősítést, szóval nem mindegy, hogy sima hazai, kinn komoly helyeken az nem minősítés. Lloyds, vagy mostanában már a TÜV talán, tehát itthon érdemest a TÜV-öt megcsinálni.
Nálunk az "öregek" a cégnél úgy tanulták az AWI-t, hogy a kezükbe nyomták a pisztolyt és nagyjából annyit mondhattak, olyan mit a gáz csak itt az ív olvasztja meg az anyagot. Valamennyire bele is jöttek és gondolom, ha valaki megkérdezné tud-e AWI-zni simán rávágná, hogy igen.
Engem meg a frász kerülget műszakváltásnál a teleköpködött gázterelő, a fele átmérőre leköszörült elektróda miatt.
Amit természetesen a köszörűkő oldalán végeznek, még véletlenül sem az elektróda tengelyirányával párhuzamosan. Az eredmény fele átmérőjű elektróda (ami így ráadásul girbe-gurba is) és idő előtt tönkremenő köszörűkő. Csak remélni tudom, hogy nem fog szétrobbanni a kő (főleg nem annál, aki normálisan használja a követ). Megjegyzem ez még csak nem is hegesztői tudás! A köszörű helyes használata, minden fémes szakmában alap (kellene, hogy legyen)!
Szóval nálunk meg ilyenek az öregek.
Ez a fajta megkülönböztetés nagyjából egyenértékű nálam a városi-vidéki adok-kapokkal.
Így igazából csak azt minősíti, aki szóba hozza a témát.
Mint ahogyan egy nyelvet is el lehet sajátítani nappali képzési rendszerben, úgy azon kívüli tanfolyamon is. Én nem az fogja meghatározni az egyén tudását, hogy azt hol szerezte.
Szerintem "dtm 13" néven fentlévő kedves fórumozó elősször tisztázza magában hogy a 141 es eljárás hogy lehet aktív védőgázos és csak utánna adjon tanácsokat.Pont az efajta hogyis fogalmazzam szépen talán a szakmai felkészületlenség a megfelelö szó.Szoval pont az ilyen aranyköpések miatt nemszeretik az öregek a tanfolyamosokat.
Sziasztok! Mostanság elgondolkodtam rajta,hogy eladom a Tucana 205-ömet! Csak a gépet,meg a kábeleket mellé,palack,reduktor marad :-D! Viszont nem tudom,hogy lehetne beárazni? Sérülés nincs rajta,csak poros :-(,kihajtva sem nagyon volt.A munkakábel védőburkolata égett csak ki egy részen,de ez a működést nem befolyásolja.Ezt leszámítva olyan,mintha új lenne! Egyenlőre csak firtatom a dolgot... bár lenne rá most egy vevőm. De lehúzni sem akarom,meg azért túlságosan sokat bukni sem! Még mielőtt valaki feltenné a kérdést,hogy "és most akkor gép nélkül maradok?". Ha eladnám egyenlőre igen... de valószínű később vennék valami könnyebbet! :-D :-D
Van más megoldás is 5000-10000Ft közt naponta, eltudsz menni vizsgabázisokra gyakorolni! A hétvégi suliról pedig az a véleményem, ha nem kimondottan vizsgabázis szervezi ezt a tanfolyamot, akkor felejtős!
Én otthonra nem vennék gépet max. egy kis invertert olyan 200A-osat ami tudja a 4 mm-es elektródát. Azt be kell látni, hogy az elektróda az ,,Isten". Viszonylag olcsó és gyors eljárás, alkalmazható majdnem minden anyagfajtára, anyagtípusra minden körülmény között. Sajnos köszörülési bizonyítványt nem adnak hozzá pedig azt is elő elehetne írni, mert nagyon sokat kell köszörülni az eljárás alatt.
A MIG/MAG az inkább acélszerkezetgyártás, AWI pedig a cső amiben utazik, azon belül is inkább a gyök. Mármint AWI gyök, utána töltenek és takarnak elektródával, mert így gazdaságos (AWI-kombinált minősítés). Az AWI az egy drága eljárás, precíz és tiszta szemléletet, környezetet követel.
Ha nagyon sok pénzem lenne csakis akkor vennék magamnak egy awi invertert ami tudja az AC/DC módot, 2T/4T, ívfelfutás és ívlefutás állítás és a nagyfrekvenciás (HF) ívgyújtást. Ezek 200e ft-on felül kezdődnek, és ehhez jönnek még a járulékos költségek palack, reduktor stb.
Ha van érzéked és pénzed hozzá akkor gyakorolj otthon. Legbelül úgyis tudja az értelmes ember, hogy amit csinál(t) jó e vagy rossz. Ha húzol egy varratott és olyan mint az egérsz@r akkor úgyis tudod, hogy rossz. Azért is tetszik ez szakma nekem annyira, mert itt nincs mellébeszélés, a roncsolásos vagy roncsolásmentes anyagvizsgálat úgyis megmutatja, hogy ki a ,,Király"! :)) Ha tudsz angolul akkor ajánlok neked egy úriembert:
Igen egyet értek. Pont Te adtál tanácsot - javaslatot a gépvásárláshoz. :) Még nem döntöttem melyik legyen de a jővő héten szerintem beszerzem legalább az awi - s gépet.
Tudom nem olcsó mulatság egy jó gép de mivel én olyan tanfolyamokat nézek amelyek csak
hétvégen vannak és általában csak szombaton ezért elég kevésnek ítélem az idöt a
hegesztés gyakorlására... Gondoltam ha itthon minden nap hozzáteszek 1 - 2 óra gyakorlást azzal közelebb kerülök a célomhoz.. Szóval igen megéri nekem... :)
Az oktató is csak instrukciókat fog adni, magadtól fogsz rájönni úgy is hogy mit hogyan. Persze megvan, hogy egy varratnak hogyan kell kinéznie, milyen követelményeknek kell megfelelnie, de hogy azt te hogyan alakítod ki, arra több jó variáció is létezik, ebből az oktató biztos nem mutatja be mindet! Az más kérdés, hogy megér e neked kb. 100e Ft. hogy otthon is tudjál gyakorolni!
Nagyon köszönöm a véleményedet és, hogy megosztod velem a tapasztalotat!
Mintha magamról olvasnék a soraidban.. Én is teljesen más területen dolgozom.
Jelenleg rendszermérnökként igazgatok ISP - s és szerverhosztos hálózatokat...
Van csőhálózatszerelői végzetségem is és szereztem mellé lánghegesztői papírt is de
kb 22 éve nem volt a kezemben hegesztőpisztoly. Nálam úgy kezdődőtt, hogy vettem egy MIG / MAG gépet mert a teraszon korlátot készítettem meg a lépcsőházba lépcsőt és beleszerettem úgymond... Én is AWI t szeretném elsajátítani és akár ebben elhelyezkedni
a későbbiekben. Jó volna munkát találni benne a hétvégekre mert egyenlőre talán ismét meglódul a főállásom, csak ki tudja megint meddig.. A hegesztés ezen fajtája borzasztóan tetszik.
Szerinted érdemes venni egy awi gépet és itthon gyakorolgatni? Igazából arra irányulna a kérdés, hogy ha itthon gyakorol az ember felügyelet nélkül - tehát nem kontrolálja senki hogy jó e az a varat vagy rossz - nem lesznek e rossz beidegződések? Rosszul gyakorolsz be valamit amit lehet teljesen másként kellene...
Képek pedig jöhetnek örömmel fogadok mindent amiből tanulhatok!
Még kb 3 éve ősszel vagy a végén kellett lakatoljak egy autót (de mondjuk ez igaz lehet 2013 év végére is, decemberben is jött munka) mivel a garázs tele volt, maradt az udvar. Dupla nadrág 2póló 2 pulóver melóskabát.. michelin-baba effektus. Ja meg kesztyű, bár az csak vékony,mert idegesít. Szóval így estem neki kb napközbeni 5fokban. Csóri co szelep küzdött rendesen (ezt betekertem). A gép az einhell-ek gagyibb verziója volt, 25ezer Ft-os 160A gép. Így nyomott végig pár évet nálam, hidegben esőben hóban napsütésben forróságban stb.. majd idén tavasszal eladtam és most ugyan fedett helye van, de fűtetlen. Szerintem az állapota nem romlott a megvételkorihoz képest. Soha semmit nem kellett javítsak rajta, egyedül gázterelőt és áramátadót cseréltem ( összesen 3x az évek során). Igaz, a 15kg huzalból talán a fele fogyott csak el :) Ja és a gyári munkakábelével működik a mai napig, a kapcsolója is teljesen jó. Bezzeg a meloban a drágább gép cserélhető kábele 3 hónapot nem bír, korántsem intenzív használatban.
Valószínűleg mázlim volt, remélem a következő gépekkel is így leszek :)
Leírom a saját véleményem és tapasztalatomat, hogy tisztában legyél dolgokkal.
Én 1 hónapja kezdtem el egy minősített hegesztői tanfolyamot, mégpedig a 141 aktív védőgázas ívhegesztőt más néven TIG vagy AWI. Anyagfajta szénacél. Teljesen a nulláról indulok (totál más területről jövők), annyi közöm van a hegesztéshez, hogy faterom minősített hegesztő. Soha nem gondolkoztam az OKJ-s hegesztői képzésben, ha a fateromat, ha valaki másik hegesztőt kérdeztem mindenki a minősített hegesztői tanfolyamra beszélt rá és azon belül is az AWI-ra.
A tanfolyam amire járok 5 hónap futamidejű. Minden héten konzultáció (péntek elmélet, szombat gyakorlat).
Akkor leírom a lényeget. Ez kőkemény szakma, és akarni kell nagyon. Közel 20-an indultunk a tanfolyam elején, szerintem jó ha a fele befejezi (már alig vagyunk csak egy tucat) jah és voltak, vannak köztünk hegesztők is. Mindenki AWI-ra jelentkezett, de sokat (majdnem a felét) átrakták fogyósra (135 MIG/MAG). Azt mondják, hogy az AWI és a bevontelektróda a legnehezebb eljárástechnika, utána követi őket a fogyós és a legvégén a lánghegesztés.
Az első hegesztési gyakorlaton csak hernyóztunk.
Második-harmadik gyakorlaton jött a sarokvarrat (többféle pozíció: PB, PC, PD), most legutóbb (4. gyakorlaton) már elkészítettem életem első csövét 2"-ost. Ha akarod rakhatok fel ezekről is fotót.
Összesen 20 gyakorlat van. Csak arról tudok írni amiben részem volt. Itt rendesek nagyon az elméleti és gyakorlati oktatók is, segítőkészek, mindenben az ember rendelkezésére állnak.
Amit mi kapunk minősített papírt az 3 évig érvényes, már az új magyar szabvány szerinti és itt Európában mindenhol el kell, hogy fogadják (el is szokták). Ha a 3. év utolsó félévében készítesz vizsgált varratott és arról bemutatod a dokumentációkat (jegyzőkönyvet stb.) akkor nem kell újra minősítő vizsgát tenned hanem meghosszabbítják neked minősítési papírod érvényességét (pontosan nem tudom 2 vagy 3 év, de rákérdezek majd). Az a lényeg, hogy így elvileg amíg hegeszteni akarsz addig tudod mindig meghosszabbítani a papírodat és nem kell állandóan 2 évenként a zsebedben kotorászni vizsgadíjak miatt. De ismétlem ez már az új szabvány szerinti. Jah és ha megvan a minősítésed kérhetsz róla TÜV papírt is 25.000 + áfáért.
Rajzot nem nagyon kell olvasnod elvileg nem szerkezet lakatos leszel, kapsz egy WPS lapot azt csá, azon rajta van minden. A többi meg gyakorlás, tapasztalat, gyakorlás, tapasztalat, gyakorlás, tapasztalat....
Ha van még valami konkrét kérdésed nyugodtan jelezd, megpróbálok segíteni...
maseratisti - Azt hiszem a borda amit a testhez kell hegeszteni 3-vagy 3,2es most pontosan nem tudom. Az alap nem tudom milyen vastag majd melóba lemérem. 2,4es arany végű wolframot használunk(van többféle, de azokat nem használjuk), gázlencsés a pisztoly. Finomabb melóknál próbálkoztam 1,6-os wolframmal, de végül azt is jobban meg tudtam csinálni a 2,4essel.
Lki1- Sajnálom, hogy ez jön le, hogy csak elismerésért jöttem, szimplán csak kíváncsi voltam a véleményekre és kritikákra az "öregektől". Mint írtam én még nagyon gyerekcipőben vagyok a szakmával(nincs 4 éve, hogy csinálom). OKJ-n végeztem én is, azóta nem is hegesztettem csövet. Engem most az fogna meg, mert nem vagyok benne. Szénacéllal évek óta nem is dolgoztam és nem is hegesztettem.
ívfény- Egyszer remélem majd "profi"-nak is mondhatom magam, de az még odébb van :D Aluval sajnos nem dolgozok, minden féle más ötvözetekkel igen, amikkel máshol nem nagyon dolgoznak.
Nem nagyon szoktam fényképezni, de majd csinálok még képeket és töltök fel.
Régivagyok- egy profi bérét szívesen elfogadnám :D
OKJ-s dologhoz hozzászólnék én is. Engem sokszor az zavar, hogy munkahelyen is az "öreg" szakmunkás hegesztők nagyon lenézik a tanfolyamosokat. Mondtam már olyat is, hogy nem nézik semmibe a tanfolyamos hegesztőket...
Voltak nálunk is szakmunkás tanulók végzősök, akiknek a facebook és a cigi töltötte ki a napja nagy részét. És ezt éveken keresztül így csinálták. Lehet, hogy abban a 8 hónapban többet hegesztettem mint ők 3 év alatt. Tisztelet a kivételnek.
Nálunk is volt aki szinte soha semmit nem csinált, ellógta az egészet.
Az a kérdés, hogy hol szeretnél dolgozni! Külföldön leszarják az OKJ-s papírodat, ha hegesztő vagy! Egyébként teljesen mindegy, milyen tanfolyamra mész el, OKJ vagy TÜV az oktátás minősége nem lesz más! Az OKJ-t egyszer megszerzed az megmarad a TÜV minősítéseket általában 2 évre adják és meg lehet hosszabbíttatni +2 évre, persze újabb zsebbenyúlós összegért, ha csak a céged ki nem fizeti helyetted! Ha az OKJ-t választod, akkor is előfordul, hogy cég megcsináltatja veled a minősítést, ha követelmény! Két lényeges kérdés, az egyik az, hogy milyen hegesztő leszel, a másik milyen munkát szeretnék! Ha valaki szar hegesztő, akkor lobogtathatja a minősítését, úgy is elzavarják a picsába, ha jó akkor meg úgy is megcsináltatják vele a minősítést! A munka ha nem igényel minősítést pl.: bútorok hegesztése oda elég az OKJ is de biztos kevesebbet fognak fizetni mint egy olyan munkáért, ahol minősített hegesztőre van szükség pl.: olajfinomítóban csövek pozícióban való, 100%-ban vizsgált varratoknál! Igazából az a kérdés mennyit szeretnél keresni és mik a hosszútávú terveid!
Az lenne a leg bulibb neked ha le tudnád "bartelozni" a gépet az IWELD-el.
Most pld Romániában voltak EXPO-n, jó kis standjuk volt. Facebookon láttam. Biztosan szükségük szokott lenni garfikai tevékenységre, gépet adni cserébe meg nem lehet nagy kunszt ebből a raktárkészletből :-)
A bevezetett márkák (Jasic, Iweld, Stahlwerk, BLM) már bizonyítottak, zömmel probléma mentesek, ami hibájuk van az tuti gyári hiba, és gari időn belül kijön. Ez még azért nem az az árkategória hogy ne legyen benne 1-2% selejt.
Jasicot pld vagy 5-6 éve kapni, és nem nagyon találni eladót. (amiket hirdetnek zömmel újak)
Suli nekem 9 hónap volt. Hétköznap napi 6X45 perc, amit mivel csak egy szünetet tartottunk, 5 óra alatt lezavartuk.
Júliusban kezdtünk,6 hónap volt az OKJ, December közepén volt a szakmunkás vizsga, utána jött a TÜV minősítő február végén. Az hogy mennyire lehet gyorsan megtanulni az elméletet és a gyakorlatot, arra csak egy példa hogy én a júliusi tanfolyamkezdés után saját szakállra már októberben letettem egy TÜV minősítőt, tehát előbb lettem minősített hegesztő mint szakunkás :-)
Nem csak az én érdemem, hanem a nagyon jó oktatóké is. Nagyon nem mindegy hogy hol ki, és hogyan tanít.
Ááá nem, nem kapkodok már. Kezelem a pszichémet :-) Csak nálam is az egyik esélyes egy Gorilla, igaz én a 185-el kacérkodom. Most én is úgy vagyok vele, mint te, hogy nincs fűtött garázsom, műhelyem, így a tél az elméleti hegesztés, gépépítés időszaka nálam. Jön a karácsony, születésnap, a családom már beletörődött, hogy nekem inkább odaadják az ajándékra szánt összeget, mert folyamatosan olyan dolgokra vágyom, aminek ők a nevét sem értik. Így ez az időszak igen alkalmas az efféle fejlesztésekre, jó lenne, ha a bírvágyamnak tudnék parancsolni még egy kis ideig. Eddig sikerült:-)
Őszintén szólva ezen el sem gondolkoztam, annyira gyorsan elvetettem a gondolatot .. de valóban neked elég is lenne.
Passz... attól függ, ha komolyan gondolkoznék az eladáson akkor felszereltségtől függ.
Mivel gyakorlatilag gyári állapotban van (és már nem garis), gyári tartozékokkal mondjuk 80-nál többet tuti nem mernék kérni érte (a hozzá való 5 kg huzalból kb 3 még a dobon van) van hozzá kis 2 kg-s co2 palack tele, az mondjuk +5000, viszont úgy már macerásabb lenne a posta/futár (bár biztosan meg tudnám oldani egy nagyobb dobozzal)
Ha meg rendes MMA kábeleket is kérnél hozzá az meg úgy már 100 felett lenne, szerintem az már neked úgy nem buli megvenni, nekem nem buli eladni.
Szerintem ne kapkodj :-) És bármennyire is tudom hogy rendben van a gépem, és szinte új, szerintem egy vadiúj, garis, számlás cuccal jobban jársz, még ha picit drágább is. (mondjuk ha valahogy el tudod számolni az áfát, akkor meg nem is drágább)
Nagyon köszönöm a segítéget, megfogadtam nem veszek multi gépet hanem külön - külön.. elférnek..
Az ajánlott gépek elég új technológiával működnek. Van esetleg gyakorlati tapasztalat is valamelyik típussal?
Szeretném ismételten kikérni a véleményeteket, Felhivogattam pár sulit awi képzés miatt. Ahol volt TÜV minősítéses vizsgalehetőség ot azt eröltették. Azzal érveltek hogy az OKJ -s képzésen ugyan több pozícióban
történő heggesztési módot tanulnak de felületesebben és igazából többet ér a minősített heggesztő, aki ugyan csak 2 -3 pozícióban tud hegeszteni de azt mélyebben ismeri mit az OKJ -s.
Lehet régivágású vagyok de én úgy gondoltam hogy az államilag elismert OKJ s "szakember" többet ér mint
egy "betanított hegesztő" (csak elvi síkon beszélek).
Valóban így van szerintetek is? Tényleg igaza van annak azon oktatásban dolgozó személynek aki azt állítja hogy az ugyan jóval rövidebb (3 hónap) képzés alatt "jobb szakember" leszek (ha jól értettem kb 4 öra elmélet van ebben sz időben) mint ha 9 -11 hónapos képzés alatt tanulom meg a szakmát?
Javítsatok ki ha tévedek de 4 órában meg lehet tanulni (csak felületesem ismerem a szakmai részét ) pl milyen sorrendben kell rakni a fűzővaratokat vagy milyen elhúzása lehet a fémeknek hegesztés közben, rajzot olvasni szakszerűen stb? Tudom hogy ez a szakma is főként a gyakorlatra épül de tényleg meg lehet tanuli az elméleti
Te sokkal megszálottabb vagy még tőlem is téliesîtés terén:-D én egyből a kazánházba tettem mindent nem variáltam. A gépet el ne add mert csak bukol rajta.amire neked kell arra jólesz. Kerüld a macliz efektust mert ugylátom rosszabb mint az ebola::-D
Szép napos délelőtt volt ma, így a gorillát én is "téliesítettem". A huzalt levettem a gépről, betettem egy lezárható zacsiba, majd a zacsit a huzal dobozába, és az egészet lefolpackoztam. A gép ment a zacskójába amit leragasztottam, és így ment vissza a dobozába. A dobozra is húztam egy nagy szemetes zacskót, így ment be a garázsban lévő szekrény polcára, ami elég nagy ahhoz hogy a doboz köré minden oldalról rakhassak 5cm hungarocell lapot.
Ugyan a garázs nem fűtött, de nem gondolom hogy így bármi baja lenne. Ha farkasordító hideg lenne akkor meg leviszem a dobozt a pincébe, ott mennek a fűtéscsövek, ott sose megy 12-13 fok alá a hőmérséklet.
Csomagolás közben átfutott rajtam egy kis "macliz effektus" :-) Elgondolkoztam rajta hogy pakolás helyett meghirdetni kéne a gorillát. Tavasszal meg venni valami jóval komolyabb gépet. Győzött a józan ész, hisz ezt se használom ki, minek nekem komolyabb gép 3-4x ennyiért.... így csomagoltam tovább :-)
én behoztam a palackon kivül mindent a géppel együtt a faládájába, gép, munkakábelek, reduktor,co drót levettem gépről és dobozában van a ládában beletéve. tavaszig úgy sem használom. de a kis alfaweldet is behozom majd mikor bejön a fagy ha egyáltalán lesz:)
Mondjuk amilyen telek mostanában vannak, nem hiszem hogy fagy lenne egy zárt épületben (már ha tégla vagy vályog) nálam az elmúlt telekben + 2, +3 fok alá sosem ment a hőmérséklet a garázsban, melléképületben. Előbbi 30cm kisméretű tégla, utóbbi ugyanez de csak 25 cm...
Szívesen. Annyit javaslok még (mert ugye az önvédő porbeles hajlandó magába szívni nedvességet, kiszárítani meg elég macerás) hogy az üres kis dobra mindig csak annyit tekerj át amit felhasználsz. A többit célszerű az eredeti nagy dobon, légmentesen csomagolva (folpack, vagy zárható zacskó, esetleg műanyag doboz) száraz helyen tárolni. Áttekerést meg kesztyűben.
Annyi még, hogy a huzaltoló görgőt az SG 120-ason meg kell fordítanod a 0,8-as nútra a gyári beállítás 0,9-es helyett, (kicsavarod a 2 csavart a műanyag cuccon ami a görgő fölött van, csavarhúzóval alányúlva megemeled és leveszed a tengelyről megfordítod, és kész.)A pisztolyban meg 0,8-as áramátadó kell hozzá.
És ez az ESAB is gáznélküli használatra van? Olvastam valahol olyasmit, hogy nem minden porbeles önvédő. De lehet hogy félreértettem, és most hülyeséget irok :)
A güdével anno én is így voltam. A güde huzal egy kalap szar volt. Utána vettem DECA-t, az már nem volt rossz (mindkettő 0,9-es volt) Utána nem kaptam egyszer kis dobos huzalt sehol, így a SKIZ-es fiúk mondták hogy miért nem veszek ESAB-ot, és tekergetek át az üres kis dobra a 4,5kg-sból. Így tettem. Nagyon jó döntés volt. Az ESAB coreshield 15 az 0,8-as, sokkal de sokkal jobb huzal, ráadásul vagy 6x meg lehet a 4,5kg-val tölteni a kis dobot, így kb 2500-ra jön ki 0,7-0,8 kg-s kis dob!!!
A DECA legutóbb 3 éve volt 7000.
Egyébként igen, nem használok semmit egész nap/minden nap üzemszerűen. Olyan már volt hogy reggeltől estig fúrtam/csavaroztam, de nem egy, hanem 2 LIDL-sel, mert folyamatos használat mellett a 10,8-as másfél, a 14,4-es pedig 2 óra alatt lemerül, a töltés meg 60 perc... :-)
Eddig nálam még nem volt ilyen (de egy havernak 2 év után beszart valami géphez adott töltő, így arról tudok infót adni hogy az hogy ment) Van egy ingyenesen hívható szám. Azt felhívta, le kellett írni a problémát, bediktálni a gyári számot, blokkról vásárlás időpontja, garanciajegyről még valamit. Mivel a haver mondta hogy jó a cucc, csak a töltő szart be, s inkább kijavíttatná mert elégedett, ezért adategyeztetés után mondták hogy pár nap múlva jelentkeznek.
Pár nap múlva jött az új cucc postán egy levéllel együtt hogy köszi hogy tetszik a termék, itt a hiányzó cucc, a régit meg gondosan semmisítsd meg légy olyan kedves.
Csak később derült ki (még a régi kidobása előtt) hogy csak egy biztosíték ment ki benne, így most 2 van neki :-)
Gyümölcs centrifugával jártam úgy a LIDL-ben hogy pár hét után visszavittem mert leégett a motor, meg se nézték mi van vele, úgy adták vissza a pénzt.
A lényeg: Nekem is van 3500HUF os fúrógépem, amit eldobósnak vettem 5 éve, de nem akar tönkremenni..
Meg van egy olyan Güde SG120A-m is mint Neked volt, azt is félretettem miután hozzámkerült, hogy jó ez egy vicc. Aztán csak kifogyott belőle a Güde huzal, és gyorsan kellett, ezért vettem jó drágán Böhler-t. A gép meg megtáltosodott :D Állatjól dolgozik azóta, persze a saját magához képest.
Lehetséges, hogy mi hobbisták, egyszerűen nem érjük el azt a nyúzásmennyiságet, ahol már esetleg kijönne a profi, meg az utánzat közötti különbség. Más magyarázatot nem látok :)
Ezeket a LIDL-ös, ALDI-s műszaki cikkekenél hogy megy a gar. ügyintézés? Ha 2 és fél év múlva besz@rik valami akkor mi van? Gondolom csere akkor már nincs. Van valami szervizhátterük?
Nem nagyon vettem észre hatalmas különbséget. Nyilván a Metabo jobb gép volt, de itt 4-5%-ról beszélünk, az ár meg ötszörös. Mindkettőre 3 év a gari.
Hasonlítsd csak össze a két képet. Nem állítom hogy a 2 gép egyforma, vagy ugyanolyan jó lenne, csak azt hogy a LIDL-s akkus fúró is nagyon jól használható, és szinte ingyen van.
Súlyra, fogásra, teljesítményre, kinézetre nagyon hasonló a két gép ...
És fogásában, tömegében, kiegyensúlyozottságában van valami különbség? Ha egész nap használni kell mondjuk fejed fölött stb, akkor ezek számithatnak még esetleg.
Elajándékoztam anno a régi gépeket gyenge akkukkal, olyan havernak akinél nem számít hogy ha használni kell akkor tölteni is előtte.
Mondjuk az durva volt hogy az 50.000-es METABO mindkét akkuja behalt 4,5 év alatt ( 2 éve 20.000 lett volna hozzá egy új akksi) Cellázás akkor eszembe se jutott hogy megpróbáljam, aki hivatásszerűen csinálta az meg 15-öt mondott rá.... na mondom akkor inkább gyári akksi, de közben pont akciós volt a LIDL-ben a hasonló 10,8-as. Gondoltam mit veszíthetek ... ha szar, visszaadják a pénzt, ha jó e gariidőn belül behal, akkor is... Nagy meglepetésre bevállt :-) A Metabo tudott 22Nm-t, ez tud 20-at, szóval nem nagyon vehető észre különbség.
Passz :-( Általában szeretem a jó minőségű gépeket, és igyekszek mindenből márkásat venni. Akkus gépben viszont kicsit változott az álláspontom. Volt már nagyon jó akkus fúróm MATABO, és KLAUSS is, mindig úgy ment nyugdíjba nálam a gép 4-5 év után, hogy az akksi fáradt meg, nem a gép. Marhára nem volt gazdaságos új akksit venni a régi géphez.
Most olcsó LIDL által forgalmazott "Parkside" márkájú akkus fúróm van, 10,8-as, és 14,4v-os LiOn akksis. Nagy meglepetésemre a kis 10,8-as kb ugyanazt tudja erőben, használhatóságban mint a 10,8-as METABO. A 14,4-es meg szintén ugyanaz a paraméter csak tovább bírja az akksi. A METABO 50.000 volt, bírt 4,5 évet. A két parkside-ot vettem 17.500-ért durván másfél éve nyúzom őket. A METABO-t sajnáltam nyugdíjazni mert sokba került, ezeket meg (bár ugyanolyan jól használhatók) nem fogom sajnálni, hanem ha letelik a 3 év gari, egyszerűen veszek egy másikat helyettük. (bár mondjuk ezekhez van tartalék akksi 15, illetve 25 euróért ... neten rendelhető a kompernasstól)
Kicsit (nagyon) off, de megkérdezem tőletek. nyugdíjaznám a régi B&D akkus fúrómat. Nézegetem a Makitákat... Makita 6271dwpe és 6281DWAE között vacilálok... Szerintetek megéri a nagyobbat megvenni? kb. 10k HUF a különbség.
Tapasztalt már valaki olyat, hogy az előtoló görgő és a hegesztő huzal között apró szikrák vannak előtoláskor, a bekapcsolt rádión is hallani a sercegést?
aki ilyen egyenletes varratot tud, az vagy géppel csinálta, vagy profi! legalábbis a varratképzés tekintetében. soxor még helyes, illetve könnyű pozícióban is nehéz véghezvinni eme egyenletességet! én magam, ha már 1 hetet nem hegesztek, érzem kicsit nehezebben alakulnak ki a szép varratok, nem áll rá úgy a kezem. pedig kb 30 éve tolom. megnéznék alumínium varratod is! rakjál fel még, ha van, már csak azért is, h láthassák, a többiek is meddig kellene fejlődniük... :)
Szerintem is szép egyenletes a varrat, bár már én is itt tartanék. Milyen vastag volt az anyag? Milyen volframot használsz? Gázlencse, vagy sima cucc? Jöhetnek az infók, persze csak ha nem titkos :-)
Jeladó gumikábel végigfut a munkakábel mellett. Egy ON, egy NO nyomógomb, vagy billenőkapcsoló. Törpefeszültséggel vezérelsz egy szilárdtestrelét, vagy egy mágneskapcsolót. Ezen keresztül táplálod a gépet.
Pár éve kértem a segítségeteket AWI gépem beüzemelésében .... Síkerült , többen privátban is segítettek . Köszönet érte mégegyszer . Már nekem is tetszenek a varratok amit készítek igaz csak 1,5mm-es alulemezt használok a karosszériához .
Megint gondom van . CO hegesztőgéphez keresnék olyan munkakábelt , aninek a markolatába is van egy kapcsoló , amivel ki vagy be tudom kapcsolni a gépet .
Autóban , autó alatt van hogy csak fél óránként kell egyet hefteni , és addig ne járjon a gép feleslegessen . Mire kimászok - visszamászok elmozdul , kezdhetem újra a beállítást . Most a hosszabbítóba szereltem egy kapcsolót , amit behúzok magammal , de van hogy messzebb kerül az is tőlem , kényszer - fél megoldás ...
Van valakinek ötlete , hogy hol forgalmaznak ilyen munkakábelt ?
Nálam sincsen forgácskefe, pedig már sokszor terveztem.
Ez jobb, ha forog, vagy megteszi fixen rögzített is? Lapra merőlegesen, vagy párhuzamosan álljanak a szálak?
Sebességet nem tudom. Megmondom ezt is majd. 4.000mm felett van a kerület. Keményfém ülékben futnak a szalagok. Mindegyiknek saját vezetője van. Három gumírozott felületű 250mm átmérőjű kerék. Egyik hajtott és billenthető (lap futás). Másik pedig állítható, ezzel feszítem a lapot. Apropó, erre is van valami szabály?
Mivel azt írtad hogy az awira mennél rá inkább szakma szinten, csak ezért nem ajánlom a kombi gépet.
Egyébként jó enne egy iweld pocketmig 205 digital, vagy egy stahlwerk mig 200.
A bauhausos mig/mag gép szintjét egy iweld gorilla 165-185/alfaweld 185 is messze felülmúlja, könnyű, hordozható 100 körül, egy lépcsővel fentebb meg ott a jasic/alfaweld 200, ez max 150-170 én inkább mellé vennék egy jó kis DC awit mint az iweld tig200 superpulse 130 körül, vagy ugyanez BLM néven (2000TPM) 150 körül. Esetleg stahlvertk ct520p amiben van plazmavágó is. Ez 170.
Ha van helyed és nem baj ha kicsit nagyobb az inverteres CO akkor BLM kombináció nem lenne rossz. Fogyós gépnek az IMIG 200 190-ért
Ez ugyan így meghaladja a keretet, (340) de elég kompromisszummentes kombináció.
Ha 200 körül akarod megúszni, és mindenképp egy gépel, akkor az awi funkciók hátrányára tudod csak megoldani, itt a legjobb vétel az IWELD pocketmig 205 190.000 + egy jó awi pisztoly +20-28, tehát minimum 230.
Ebből pont kijön egy iweld gorilla 165 vagy 185 + egy iwed tig 200 superpulse ami szintén jobb alternatíva az awi funkciók terén.
Sok igazság van abban is, hogy akkor esik jobban a meló ha az ember magának csinálja nem pedig kényszerből
és valóban nem rossz az IT szakma sem. Azért mint mindegyiknek az IT nek is vannak árny oldalai. Nagy hálózatokkal foglalkozom ISP -k, Szerverhosztos cégeknek üzemeltetem a hálózatát. Itt is nagy a verseny, sok az önjelölt "rendszergazda" és már itt sem számít hogy érte valaki igazán hozzá csak olcsóbb legyen. Ráadásu
olyan tempóban változik minden hogy az embernek 1-2 havonta több száz oldalas dokumentációkat kell bevágni csak egy egy szoftver frissítés miatt és bizony néha már nehezebben megy.. :)
Tény az is hogy szépen keresek vele, ezért nem okozna gondot megvenni akár a legprofibb cuccokat a heggesztéshez, akár az aktív levegős pajzsot és akkor az egészségemre is vigyázok.. :) A jelenlegi melóm mellett
gondoltam elvégezni és dolgozgatni benne amíg ki nem derül hogyan tovább.. Jó volan nagyobb gyakorlatot szerezni mert még ritkán születnek igazán szép varratok. Sjnos itthon már minden heggeszthetőt megheggesztettem - ( terasz korlát - lépcső.. stb ) ezért jó lenne egy lehetőség valaki mellett dogkozgatni akár hétvégenként. Egyben ki is derülne hogy tetszik e annyira hogy ebben dolgozzak nap mint nap.
Az AWI t gondoltam OKJ -s ben letenni és mellé a MIG/MAG részt képesítésként..
Megnézem amiket ítratok képzés terén!
Mivel van főállásom ezért nekem a munkaügyin keresztül nem hiszem hogy lehetőségem lenne így ez zsebből lesz..
Köszönöm a véleményeket és hozzászólásokat mégegyszer!
A lelkesedésem megvan továbbra is. Ha ismertek valakit akinél lehet pl hétvégenként dolgozni és segít tanácsokkal
akkor jelezzétek légyszives! Természetesen én nem kérek pénzt a nála elvégzett munkáért de külön nem is fizetnék
neki az oktatásért ha nem muszáj.. (hacsak nem rontok el túl sok munkadarabot neki.. :) )
Ebbe már nem kell beruháznom, mert van egy nagy szalagfűrészem. Ne fekvőre gondolj, hanem olyanra amin egy nagy asztal van és kézzel tolod/irányítod a munkadarabot.
Fejből nem tudom a fogazásokat, de külön van sűrű kis fogazású vékony lemezekhez, illetve ezt használom egyéb vasáruhoz is. Alumíniumhoz pedig egy nagyobb, ritkább fogazású. Bimetal lapok.
Valahol olvastam, hogy mezei fához való szalaggal igen tempósan lehet vágni alumíniumot. Nem tudom. Majd kísérletezek. Ha van javaslatod fogazásra, stb, szívesen olvasom!
Egyenes vágásoknál csak "tolni kell". Íveknél jön be plusz tökölés. Itt előnyös a keskeny lap. Jobban fordul.
Én most vettem egy ilyet,(semmi extra csak előtolás) 85-ért+a kábel,palack stb.Lemezhez,zártszelvényhez tökéletes, hogy mennyire lesz megbízható majd elválik.Magyar gyártmány alkatrész van ha kell, de remélem egy darabig nem lesz rá szükség.
vedd meg darabonként, pl a palackot megveheted meg co munkakábelt reduktort,huzalt stb. én is igy vettem meg az elsőt. meg mindegyiket. a gépre többet kell kiadni de az előbbiekkel sokkal több lenne.
Hát igen látom szomorú végemet:-) Szoktam ám én ámokfutni. Jó nagyokat.
Az a bajom, hogy valami génhiba miatt úgy vagyok összerakva, hogy égeti a zsebemet a pénz. Soha nem bírom kivárni, amíg összejön annyi, hogy nyugodtan megvegyem azt amit egyébként is megveszek a végén, pedig nem sürget semmi. Ezzel csak az a baj, hogy bár a végeredmény az mindig ok, csak közben van néhány közbeiktatott, felesleges ütem, amiben veszek olyanokat is, amitől kicsit később megszabadulok. Ez a TIP is egy ilyen múló rosszullét lenne úgy látom. Az ESAB LKA 180-is ilyen kanyar lenne?
Lehet, hogy most kezelésképpen megpróbálom túltenni magam az elvonási tüneteken és kibírom még egy kis ideig. Ez idő alatt gyarapítom a hegesztőgépre szánt keretet. Úgy is jön a karácsony, jól mutatna a fa alatt a nappaliban egy a család által testületileg financiálisan támogatott, bejgli illattal körbelengett kicsit kopottas használt, de ipari hegesztőgép. Csillagszóró helyett :-)
Attól is függ milyen alu huzal. Az AlSi5-nél, meg az AlMg-nél még jók ezek a módosítások. (rövid pisztoly, teflon huzalvezető, u görgő, aluhoz való áramátadó, és természetesen ARGON védőgáz!!) de pld a még lágyabb AlSi12-nél már a csomagoláson is rajta van hogy azt csak húzópisztollyal, vagy spool gunnal lehet.
Tehát ezek szerint az alu simán megy a CO-s trafós gépekkel, csak a vastagabb huzal miatt más görgő, áramátadó és teflonbetét kell? Ahogy megpróbálok olvasni a sorok között azt vélelmezem, hogy az alu huzal jobban tapad, nehezebben bírja a tolómű, ezért kellenek ezek a módosítások?
Szerintem megfertőzted Rahed Lee-t :-) kezd olyan lenni mint te :-)
Most adta el a fasza alig használt BLM invertert, erre a használt trafós CO mellet inverter vásárláson gondolkozik ... tiszta "macliz effektus" .. azt hiszem ez a kifejezés lett kitalálva a fórumon erre a viselkedésmintára :-)
itt mindenki le fog róla beszélni :)) mármint a tip ről. de van rá okunk, nem akarjuk hogy bevásárolj és csalódás érjen, az ár nem minden, gondolom nem 2 hétre tervezel gépet venni, és nem akarsz sürü szép mondatok közepette sapkát földhöz csapdosni
Ahogy látom a jövőképet a 150.000,- Ft marad a helyén és továbbra is szalagfűrész lapba fogom invesztálni a pénzt. 10-12mm anyagvastagságig nagyon gyorsan lehet vágni vele. Vágtam már 100mm magas hasábból is, csak hát lassú...
Ja tudom, csak meginogtam a jónak tűnő ár miatt:-) Ezt a T.I.P. márkát nehezen tudom pozícionálni. Láttam barkácsáruházban is és láttam egész komoly gépeket is súlyos pénzekért.
Láttam egy 180A-es ESAB trafóst is 95-ért, de azt hiszem az pucér. Semmi se járna hozzá és 20A-es bizti kellene neki. Gondolom a max. biztosíték, max. fokozaton való pirítás esetén igényeltetik.
Szia szerintem se foglalkozz a TIP-pel nagyon gyenge, csak a gond lesz vele.Úgy tudom hogy 4görgős előtoló kell neki, mert az jobban megvezeti az alu huzalt.
Ja, pont azért linkeltem a videót hogy lássa hogy bár könnyű a használata, de egy 35-40A-es plazmánál a 20mm nagyon a felső határ. (és akkor még nem is szögbe vág vele) 50-70A-es plazma meg már kínaiban is 200.000 felett van.
Mondjuk én szekátorral még csak 10-es lemezt vágtam, vastagabb anyaggal nincs tapasztalatom.
ma eltettem tavaszra az alfaweld mig 200 at dobozában kazánházban van. idén már megcsináltam vele a toli projektet, jöhet a gaz a kertben fel vagyok készülve:)) ott gaz gazon nem marad:)
már azt hittem megbeszéltük:)) hagyd már azt a tip et. vegyél jó gépet. ha külön veszel mma gépet jól teszed, mert akkor nem kell cipelni egy kombi gépet. de akkor se tip legyen már az a trafós co gép. alut lehet hegeszteni co gépekkel, de kell a munkakábelbe teflonbevonatú huzalvezető spirál, argon védőgáz, alu huzal, és még olyan is van hogy az előtológörgő ha nem megfelelő akkor az is kell asszem U profilú de majd norbi megmondja:)) és aluhuzalnál 1 el nagyobb számú áramátadó kell.
Látókörömbe került egy T.I.P: MIG 150-es céós, trafós gép. 70 ropi körül lenne egy kis palackkal, reduktorral, munkakábelekkel. Állítólag alura is jó. Mi kell egy trafós CO gépnél, hogy alura is alkalmazható legyen? Az adattábla szerint 15A kell neki, most az átépítés óta van 16A-es megszakítóval védett hálózatom, elvileg elég lenne neki. Érdemes lenne ezzel a géppel foglalkozni?
Egyre inkább hajlok affelé, hogy vennék egy nagytestű trafós fogyósat, meg majd később egy olcsó kis MMA invertert, ha valahol szabadtéren kellene valamit heftelgetni.
A szekátor is csak akkor jó ha szépen egyenletesen tud menni. Legtöbbször azért lehet lutri a használt. Egyébként ha egyenletes a felület amin fut (asztal, sín, stb) és ha nem kopottak a görgők, jó a motorvezérlés meg az égőfej,és ha még ért is hozzá az ember akkor tényleg nagyon szép vágásokat lehet vele csinálni.
Nálunk a mesterek nagyon értettek hozzá, de a használt szekátor nem mindig azt csinálta amit kellett. Sokat kellett "javítgatni" mire szépen vágott. Azt mondjuk hagyjuk hogy kezdőként annak a begyújtása, beállítása, szinte külön szakmának látszik :-( Amúgy maga a szekátor csak egy elektromotoros "kiskocsi, ami tartja az égőt aztán hogy az láng, vagy plazma az már más tészta.
A kezdők szerintem könnyebben boldogulnak a plazmával.
~150.000,- Ft kategóriából lehet olyan sűrített levegős plazmavágó gépet választani, amivel lehetőség van 20-25mm szénacél lemez vágására? (lehetőleg leélezés nélkül és ne úgy nézzen ki, mint egy lángvágás)
Egyszerű szög alatti egyenesekről, rádiuszokról lenne szó vezető mellett történő vágással.
A hőcserélő azért kell hogy legyen az adott melléképületnek fűtése, mert most nincs :-) Illetve PB gázos infrasugárzó. Az meg a mostani bütykölésekhez oké, de hegeszteni nem szeretnék a mellett :-( Az mellette lévő előtérbe teszek egy használt vegyes tüzelésű kazánt (hőcserélőm is van otthon 3db) bevezetem a csövet a hőcserélőbe (ez fűti majd a befúvott levegőt, és ez által a hegesztő helyiséget) + egy radiátorba (ez meg a mellette lévő szintén ugyanakkora helyiséget, itt lesz a flexelgetés és hasonló koszos dolgok)
Mondtam hogy bonyolult :-) Nem azért mert nem lehetne egyszerűbben megoldani, hanem mert úgy látszik szeretem bonyolítani a saját életem :-)
Köszi az ötletet, de ott ahová mondod, épp egy ablak van, amit meg is szeretnék tartani. :-) Meg a szűréssel se nagyon foglalkoznék, bár van otthon ipari aktívszenes szűrőpanelem. Egyszerűen nem hegesztek annyit hogy megérje a szűrés miatt aggódni. Többet szennyezem a környezetet azzal ha kiállok a kocsival és hagyom bemelegedni elindulás előtt mint amit egy fél év alatt a hegesztéssel :-)
Mint ország szerintem német minden szempontból jobb, bár Angliában több állás van jelenleg - indeed-en uk-ban 5000 körül, németbe 3500, mondjuk az sem kevés. Közelebb is van, klíma is jobb, és ha már megérteted magad elég kezdéshez. A nyelv azért fontos, mert közvetítő akár felét is leszedi, 15 eurónál nem nagyon adnak többet per óra, ha meg saját úton keres az ember 24-30 fontot is lehet keresni óránként. Nagyon nem mindegy, és nem is vagy kitéve senkinek.:)
Hogy awi vagy CO erre nem tudok okosat mondani, nem tudom Neked személy szerint melyik fekszik jobban, annyit tudok tanácsolni próbáld ki mindkettőt. Ami biztos a legjobban az awi, és a porbeles (FCAW) fizet jelenleg, ha mindkettőt letenni sok, próbáld ki őket, nagyon más, és utána dönts. Amikor már megy érdemes ráfeküdni vagy vékony lemezre (awi) vagy csőre (porbeles v awi) és arra minősítést szerezni. Cső olajiparban, vékony lemez awira és rozsdamentesre is jól fizet, főleg repülőgépgyártás, vagy forma 1. Angolba folyamatba keresnek hegesztőt a száguldó cirkuszba is, el lehet képzelni ott mit keres az emberfia.:)) De persze komoly tudás kell hozzá, csak megemlítettem mennyit számít mire szakosodsz.
Én a falra szerelnék egy konyhai elszivót .A lapja nem vizszintesen hanem függőlegesen lenne kb az asztalod szintje felett.Olyat vennék ami aktiv szenes szürővel is rendelkezik .Nyáron fujna a szabadba,télen meg az aktiv szén szürné a füstöt. Vagy házilag csinálnék egy aktiv szenes szürő dobozt ,kilóra a szén nem drága.
Én a 250-es (25AK) szériát nagyon nem szeretem :-( Ezért elsősorban a diffúzor kialakítása és a kopó alkatrészek felelősek. Egyébként jól használható pisztoly a 250-es (25AK), terhelhetősége jó. A gázterelő kialakítás a leggázabb :-( Amennyivel esetleg drágább egy 240-es (binzelnél 24 KD) pisztoly azt a használat során a kopóalkatrészeken nagyon hamar behozza.
A 25-ös gázterelője több darabból épül fel. Egy külső rész, egy szigetelő gyűrű, és egy belső rész. A szigetelő gyűrű hamar kiég, ekkor már lötyögni kezd, és lassan kuka. A 240-es, vagy 360-as pisztolyokon a gázterelő majdhogynem örök darab az ilyen kis gépeknél mint a 160-as, 200-as Jasic, gorillák, és társai.
Ha tudsz akkor szerintem inkább a 24-es, 240-es szériát vedd, bár a jasichoz ha jól tudom gyári 15-ös binzel van, az nem olyan rossz.
Már egy órája válaszoltam volna, csak szarakodott a net. :-(
Nem késtél le :-)
42 évesen végeztem fogyós OKJ-t, majd 135-ös minősítőt. Ugyan jelenleg nem ebben a szakmában dolgozom, de a velem végzett csoporttársaim (már aki akar) mind el tudtak helyezkedni (külföld/belföld) bár jellemzően közvetítőn keresztül, és változó munkahellyel. Én mehettem volna svédbe, vagy Belgákhoz, de itthon kell nyomnom a családi biznisz szekerét egy darabig...
SZTÁV-nál tanultam munkaügyin keresztül, pozitívak a tapasztalatok.
Az én tanácsom az (amit macliz is javasolt picit lentebb) hogy ha tudsz akkor munkaügyin keresztül csináld meg az OKJ-t valamelyik eljárásra. Utána a másikból már felesleges az OKJ, elég egy kis gyakorlás, és minősítés (az "csak" 60-70.000)
Ha a tanfolyamon szerencséd van, jól felszerelt a műhely, és jó fej az oktató, akkor meg mindkét eljárás alapjait meg tudod tanulni, a többi onnan rajtad múlik.
Szerintem soha nem késő, valami egészen másba belekezdeni!
Én is 39 voltam, amikor kitanultam a szakmát.
Hiányszakma valóban. A jó hegesztő a hiányzó elem. A hangsúly a jó-n van. És ez tanfolyam után még nem adott.
Van eljárás szerint hegesztő tanfolyam és van hegesztő tanfolyam. Ami téged érdekel az a hegesztő, ez tartalmazza a többféle eljárást.
Bedolgozás természetesen lehetséges, de a megbízót neked kell megtalálni és mivel sok a lakatos műhely, gondolom nagy a verseny.
Esetedben nagyjából úgy tudom elképzelni a váltást, hogy a két tevékenységet párhuzamosan végezve (hogy ne halj éhen) az idő múlásával a hegesztésre helyezed a hangsúlyt. Bár mondom rutinod a tanfolyam után még nem lesz a fővállalkozók meg nem szeretik az ismeretlent. Azért elég nehéz újból beállni a sor végére, ha már valamiben elértél egy szintet.
Én is addig élvezem igazán, amíg nem muszájból csináltam. Jó volt az egész napos monitoros, irodai munka után. Aztán beleszaladtam egy melóba, amit határidőre kellet megcsinálni, nagy is volt, sürgős is, az eddigi alvállalkozóm nem tudta vállalni. Na ott már én sem élveztem annyira :-)
Egyetértek. Ismerek főállású hegesztőket, tényleg profik, a legtöbb jobb híján csinálja, máshoz nem ért.
Megszállottnak kell lenni napi 8-10 órán keresztül a füstöt szívni és húzni. A legtöbb cég nem ad a munkaegészség védelmére. Nincs megbecsülve anyagilag se, mint a legtöbb szakma.
Hát ez a szakma szerintem tipikus példája annak, amit az ember hobbiként szórakoztatónak talál, napi 8 órában viszont már fizikailag is kőkemény és unalmas meló. Általában. IT-ről én nem váltanék erre.
Eddíg csak "koca" hegesztő voltam de úgy döntöttem elvégzek egy sulit. Mindenhol azt írják hogy hiány szakma
és bármikor el lehet helyezkedni benne. Tényleg így van és ez a kezdőkre is igaz?
Jelenleg van állásom de már eléggé kiégtem a számítástechnikában meg informatikában..
Az egyik szakmám csőhálózat szerelő (van lánghegesztő papírom is de azt a fajta hegesztést nem annyira szeretem) szóval nem áll messze tőlem ez a meló sem. Mikor viszont megvettem az első MIG/MAG gépemet beleszerettem ebbe a hegesztésbe.
AWI tanfolyamon gondolkozom (és innen a második kérdésem is) és elképedve látom hogy ha az ember szeretne
nem csak AWI hanem MIG/MAG hegesztést is elsajátítani illetve vizsgázni akkor azt csak külön tanfolyam - és
természetesen annak díjának kifizetésével - teheti meg. Viszont így a két tanfolyammal már közel 600 eft re rúg az oktatás (legalábbis én nem találtam sokkal olcsóbbat ami okj-s de ami nem az az sem sokkal kevesebb ).
Nem tud valaki olyan helyet ahol nem levenni akarják csak az embert és esetleg mindkét képesítés megszerezhető?
Tudom hogy ez a munka főként a rutinra és az évekre alapoz mire valaki jó szakember lesz.
Én nem régen múltam 40 és nem vagyok biztos benne hogy nem késtem e el ilyen téren. Lehet, hogy rosszul gondolom de elég furának találnék egy jelentkezést pl meghirdetett munkára úgy hogy 40 éves kezdő hegesztó.. :)
de cáfoljatok meg.
Az utolsó kérdésem pedig, hogy találkozott e valaki közületek ennek a szakmának otthoni bedolgozó formában
történő végzéséről?
Tudnék egy kis műhelyt összedobni képekkel mindennel ami kell..
Nagyon köszönöm hogy elolvastátok és megtisztelő ha válaszoltok!
Ha komolyan érdekel, meg is akarod tanulni, tehetséged is van hozzá, dolgozol is érte, keresed a profik társaságát, akkor lehetsz profi. Bármiben. Ez műfaj független.
Ívhegesztő és GOaus köszi, hogy írtatok. Utána érdeklődtem egy pár ismerősömnél, és nagy részük a Sztáv sulit, képzést ajánlotta. Ez 11 vagy 8 hónapos lenne, és heti 3 vagy 2 alkalom. Így első hangzásra nem is olyan rossz, remélem az oktatás minősége sem veszi el a kedvem. Emellett kerestem olyan szakit/szakikat akihez eltudnék járni képzésen kívüli gyakorlásra, és találtam is egy helyet a jelenleni munkahelyemen. Van mindenféle gép, anyag és ami a legjobb, hogy ingyen tudnék járni, persze nem várom ezt el, de majd megegyezek a tanárommal :) Állítólag (nem akarok senkit sem minősíteni) nem egy profi, de kezdetekben biztos tudok tőle tanulni! Esetleg ha tudtok, más OKJ lehetőséget, ahol biztosabb a minőségi oktatás annak örülnék! GOaus olvastam, hogy szerinted az idegennyelv legalább annyira fontos mint a szakmai tudás. Nos sajnos, én csak angolul tudok társalogni, de szeretném elkezdeni a németet is, mert gondolom ezen a nyelvterületen nagyobb lehetőségek vannak...!? Ha tévedek, akkor lehet, hogy inkább érdemes lenne hanyagolni, és abból az energiából fentebb tornázni az angolomat... Mit gondolsz, melyik jobb?? Visszatérve az oktatásra... tudom, hogy OKJ után kell ráállni egyre és azt profin, de szerinted most melyikre menjek? Awi, Co2 stb. ? Elsőre melyiket könnyebb, érdemes? Egyébként a legnagyobb félelmen az, hogy kiadok egy vagon pénzt, meg időt meg mindent, és sohasem tudom majd olyan szinten művelni a szakmát, ahogy szeretném (magyarul megrekedek egy szinten és sohasem leszek profi)!! Lehet valaki már az elején érezte magában a tehetséget, és így nem félt a kudarctól... na ez nem én vagyok! :) Persze tudom.. rizikó mindenben van, és senki sem jövőbe látó! Köszi.
Ja, és a befúvó "ernyő"-ről körben hegesztőfüggöny lógna majdnem a földig .... így akkor az lehet hogy befelé jobban be fog lógni mint az asztal mérete ( az asztal 75*200 - az már kész - és az ernyő akkor kb 130*200 lesz ) Ezzel az idén már nem lesz időm foglalkozni egyébként.
Nekem a padlószinten lévő elszívás megoldott. Én a keletkező füstre szeretnék megoldást.
Bevont elektróda nem érdekes, mert ha esetleg bent használom, akkor egy nagy mozgatható ventilátor fűtőegységgel irányítani tudom. Nyáron persze csak maga a ventilátor.
Én elszívásra 2db 120mm ventilátort tervezek. Még nem próbáltam ki. Egyszerűen csak oda raknám a hegesztés mellé, illetve leginkább fölé. Felxibilis csővel meg elvezetném. Az asztalt áttoltam műhelyajtók elé. Kb. 1m utat kellene megtennie a füstnek kifelé.
Mivel bevonttal elég keveset hegesztenék, és az argon/corgon nehezebb a levegőnél, így én magával az elszívással nem is nagyon foglalkozom (legalábbis ez az elmélet) A hegesztőasztal lesz a fal mellett, az asztal maga rácsos, alatta egy "tölcsér" kialakítású tálcából "szinte magától" fog távozni a falba vágott lyukon keresztül az argon/corgon gáz.
Erre egy kicsit ráerősít majd az asztal felett elhelyezett friss levegő befúvó cucc. (kb akkora "ernyő" mint maga az asztal) Ebbe beszerelek egy hőcserélőt hogy a munkahely fűtött friss levegőt kapjon. Jó bonyolult ötlet, ezért csúszik a megvalósítás :-) A levegőmennyiségekkel, és egyebekkel még nem vagyok tisztában, az majd megvalósítás/próbaüzem közben tuti változik vagy 5x :-) Nyilván nem fújhatja el a védőgázt... Kifelé menő füst, gáz szűréssel nem foglalkozok ... legalábbis a terv ennyi
Nekem is jó a gorilla saját MIG/MAG munkakábele, de én arra az elején is azt mondtam hogy "szinte" csak a porbeles huzalhoz elég ahol ugye nincsenek 100A feletti áramok. Tartósan 100A felett hegeszteni viszont kevés, melegszik, stb... márpedig a gorillán a 0,8-as tömör huzallal szinte minden pozícióban 100A felett kell dolgozni. (165-ös gorilláról beszélünk)
Szerintem alapból a 240-es pisztollyal kéne adni ... a 185-öst legalábbis tuti! A gép ereje magasan meghaladja a hozzá adott pisztoly terhelhetőségét. Co2 vel még épphogy határeset (ugye azzal jobb a hűtés) de ha valaki corgonnal tolja, oda kevés.
Nálam a gyári pisztoly kapott egy teflon belsőt, és megmaradt önvédő porbelesezni. Télen (mivel nem készült el a fűthető/elszívós) hegesztő helyiség otthon a melléképületben ... sajna nincs rá időm) nem sokat fogok hegeszteni, de télen én is beruházok egy komolyabb pisztolyra a tömör huzalos hegesztéshez. Magamat ismerve az ESAB MXL340-esét fogom megvenni, mert azt a pisztolyt nagyon szeretem. (kacérkodom valamelyik 240-essel is mert az jóval olcsóbb) Nyilván az esab 40-45 körül irreálisan drága a gorillához, tehát másnak nem ajánlok ilyen beruházást, de nekem ez több gépet is ki fog szolgálni.
Elsőre kb a későbbi profik is ilyesmiket húznak, ezekkel ilyenkor nem is szabad foglalkozni.:) Akarás és gyakorlás kérdése ez nagy részt, ha ez megvan mindenképp vágj bele.:)
Totálisan kezdőként húzgáltam egy párat az itthoni Einhell trafós hegesztő gépen (praktikerben lett véve 5 éve 20.000ért) Elektróda: Rutilos 2-es ha jól tudom Esab. Mivel a gépet csak 60,100,140 Amperra lehet belőni, én a 100-al húzogattam. Bátorkodok feltenni 1,2 képet, hogy mit gondoltok, érdemes-e nekem egyáltalán komolyabban foglalkozni ezzel a szakmával (megfordult a fejemben). Köszi. Képek:
"Hívtam az ügyfélszolgálatot. Kábelt cserélnék garanciában"
Akkor szerencséd van, mert amikor én keresgéltem a gépet, akkor több helyen is úgy volt hirdetve, hogy: "Ajándék munkakábelekkel, melyre a garancia nem vonatkozik." (Már nem emlékszem, melyik gépnél volt ez.)
Korábban említettem már, hogy van új még bontatlan ipari vízhűtéses munkakábelem is a nagy gépemhez. Mégis a 150-es GCE-vel használom/-juk (megnéztem a markolatot, GCE migstar pro 150). Eddig még semmi sem indokolta a cseréjét. Persze hozzáteszem, hogy nem nonstop hegesztésről van szó és nem bányagépeket állítok össze.
Érkezik még tartalék 5dob SG2 0.8mm huzal is. Hegesztőkocsira ez a gép is és készen vagyok.
Első körben megnézném a huzaltoló motort hogy üresen megy-e...
Lehet nincs előtolás és azért nem csinál semmit. Utána jöhet a fokozatkapcsoló.... esetleg a panelen szar a poti vagy valamelyik egyéb alkatrész... amúgy passz.
Gondolom nem sokan használnak ilyen semmire való hegesztőt de nekem ez van és most nem hajlandó hegeszteni.
Az alany 1 Einhell BG-DW 190D típusú co hegesztő. 2éves. mindössze 3 tekercs huzalt használtam el vele a 2 év alatt vagyis csak hobbi célokra használom. A probléma hogy utoljára mikor "leraktam" még működött.
Elővettem és nem csinál semmit. Mint mikor nincs test. Csak pity pity nagyon kicsi szikra aztán az sem-vagyis most már semmi. Mintha nem volna test egyáltalán.
Munkakábelt szétszedtem ármértem a vezetékeket azok rendben vannak úgy tűnnek a mérőműszer szerint. Szakadás vizsgálattal. test kábel szintén. A hegesztőben lévő 1szem biztosíték a nyákon az is OK.
Ez alapján valakinek valami ötlete azon kívül hogy dobjam ki?-olcsó volt de amire kell megteszi ha működik. Eddig nem volt vele semmilyen gondom-csak csipkedni szoktam néha ezt azt.
De jobb is :-) a 150-est nem lehet egy napon említeni a 240-essel akár GCE, akár binzel, akár TBI. Kopóalkatrész kicsit drágább, de sokkal masszívabb az egész. Mi mondjuk a 150-es pisztolyt csak "fospisztolynak" hívjuk egymás közt :-) (márkafüggetlenül) Magamtól tuti nem vennék 150-es pisztolyt .. ha gép mellé adják akkor ez van...
Utána néztem solary-ból az X7 vagy az X(-as alkalmas arra hogy mind a spottert (horpadáskihúzó) mind a ponthegesztő gépet kiszolgálja mint áramforrás. Az így kiegészített csomagot solari 6000-esnek hívják ... fél milla.
Jobban jársz ha megveszed ezt a spottert horpadást javítani, (130) és veszel mellé egy TECNA kézi ponthegesztőt (150-170 újonnan)
Igaz en nem hegesztő vagyok de lenne egy kérdésem. Szeretnek venni egy olyan spotter gépet ami tud pont hegeszteni is.
o lenne az: Gyártmány: SOLARY Típus: A6
Új generációs karosszériajavító berendezés, minden típusú acél kihúzatásához és kiegyengetéséhez használható. Komplex felszereltsége lehetővé teszi a csillag kihúzást, csap és alátét hegesztést, szénrúddal való melegítést.
azt szeretnem megkérdezni,hogy ti mit gondoltok az adatok alapján erős lenne a pont hegesztese illetve a spotter része vagy jobb ha nem veszem meg. ez egy webes vetel lenne így kipróbálni nem áll módomban sajnos.
Írtam, hogy pisztoly csere próbánál a nagy gépről átszerelt 5m-es GCE-vel jól működött. Mindig ügyelek arra, hogy lehetőleg minél egyenesebb vonalban legyen a munkakábel. Meglátom, mit tudok intézni garancián belül.
Szó szerint így gondolom én is. Ezért én vissza is fejlesztettem, mert már zavart, hogy a beleforgatott pénz már nem volt egyenesen arányos a minőség javulásával. Különösen úgy, hogy nem is engedhettem volna meg magamnak. Függőséget tud okozni. Van néhány haverom, akit szerintem már kezelni kellene. De komolyan. Az egyik egy panelban lakik és kb két családi ház árát szórta el eddig eszetlen fejlesztésekre.
Van highend kereskedő ismerősöm nála hallottam már 50 milliós rendszert is. Csodálatos volt a szemnek, a fülnek, de ez már az a szint, ami fájna akkor is, ha lenne rá pénzem. Ez már eszement, felesleges dőzsölés.
Azóta inkább a zenére koncentrálok. Sokkal jobban élvezem, amióta nem a hangzást kutatom:-)
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a valódi terhelés majd gyalulás közben lesz mérhető, de eddig az "üres motort" sem tudta megindítani a hálózat, hosszabbítóról jóval nagyobb volt a feszültségesés, lassabban pörgött fel, hegesztésnél 120A-nál már leverte a biztosítékot az inverter is. Ez volt a kiindulási alap, innen sikerült előre lépni, nem kicsit. De biztos vagyok abban, hogy most már sínen van a dolog. Ha ez a 20 kg-os késtengely felpörög 5500-as fordulatra, ott azért van lendítőtömeg is és ez csak abrikter lesz, (van külön egy Makita vastagolóm) nem számít a termelékenység, nem ipari felhasználásra lesz, ráérek kisebb fogásvétellel is haladni :-)
Elég monstrum lett, de muszály volt ennyi vasat belehegesztenem, mert nagy tömegek forognak nagy sebességgel.
Ja, ezt a megállapítást én is osztom már vagy 15 éve. Sajna ebben a hobbiban sincs plafon, és egy szint fölött kosárral kell beönteni a pénzt egy nagyon pici minőség emelésért is.
Ahogy látom a hegesztés is ilyen :-) Bizonyos szint felett már nincs az a pénz amit ne lehetne gépre vagy kiegészítőkre elkölteni, csa nem szabad a józan (kihasználható) kompromisszumok fölé menni.
Én viszonylag olcsón jutottam az erősítőhöz, mert nem volt tökéletes. Aztán sikerült felvennem a kapcsolatot a londoni gyártó fejlesztőmérnökével, aki nagyon sokat segített. Mondta, hogy mit mérjek, küldözgettem a mérési eredményeket, ő meg mondta, hogy hol a hiba:-) Kicseréltem szinte minden stratégiai alkatrészét, az eredetinél sokkal jobb minőségűekre, a végén kapott csúcsszuper Mundorf ezüst/olaj csatoló kondenzátorokat. Azóta, mint ha a nappaliban húznák a Royal Filharmonikusok :-)
A sotox eddig ERGUS-t forgalmazott, mostanában tértek rá erre a syrius nevű "saját" márkára. Nyilván ez is Kínában készül mint az IWELD, meg a binzel. A gépeik is az Iweldnek, BLM-nek és a Jasic cuccoknak a saját specifikációk szerint legyártatott változatai. Aztán hogy a sokkal meredekebb áron kívül ezek mennyivel tudnak többet azt már csak ők tudják, de mernek rá 2 év garit adni.
Műszaki emberek körében nem off mert tanulunk belőle.
Gondolom, hogy asszinkron motor hajtja a gyalugéped, ha igen akkor ezzel a méréssel két dolgot sikerült dokumentálnod. Az egyik legfontosabb, hogy a hálózatod elviseli a gép indítását. Ez nem semmi mert ez gyakori probléma a komolyabb gépeknél. Az a megállapítás, hogy huzamosabb járatás esetén sem melegedett a kábel az csak a terhelés ismeretében mondd valamit. Ha járatás közben méricskéltél feszültségesést és melegedést, akkor valószínű, hogy közben nem gyalultál, tehát közel üresjárási körülményekről szól a megállapításod. Az üresjárási adataid fontosak lehetnek, hogy kiszámold, hogy mennyibe kerül ha nem kapcsolod ki a gépet két pakolás vagy két fogás között. Amúgy nem túl beszédes adat.
Gyalulás közben ( nagyobb fogással is, keményebb anyaggal is ) kellene méricskélnek, ha nagyon érdekelnek a melegedési és feszültségesési viszonyok. Ez analóg módon igaz a hegesztésre is, hogy ne legyünk teljesen off.
Pöpec cucc. Az enyémben is (Beard P35) EL84-esek dolgoznak (12 db)+két bemeneti ECC 83-as. Vannak néhányan, befűtik a nappalit :-) Az állvány az csúcsszuper. Hegesztett, alumínium, gyönyörűen lecsiszolt varratokkal és az egész kvarchomokkal töltve, érdes, matt fekete szinterezéssel. Sajnos nem én hegesztettem:-( A lemezjátszó saját építésű, de már eladtam. A Dynaudio Contour-ok sincsenek már. Azóta Focal monitorok muzsikálnak.
Egyébként MIG/MAG munkakábelből az új parweld XP8-ast fogdosnám meg szívesen. Állítólag nagyon "más" mint a hagyományosak. ( mondjuk az ára sajna elég húzós 60 felett van :-( ... az azért elég meleg egy léghűtéses pisztolyért )
SOTOX-nál múltkor akciós volt a 240-es pisztoly 12+áfa talán. Érdemes rákérdezni. A 24 KD sajna 20 felett van jóval. Picivel többért már 270-es ESAB-ot adnak.
Szerelek én mindent ami elém kerül. Villanyt, láncfűrészt, autót, fűkaszát, motort, építek gépeket, bringát, erősítőt stb. És mostanság hegesztek is néha :-) Egész napos monitor előtti gubbasztás után után jól esik a más irányú elfoglaltság :-)
Meg egy kis off, a múltkor taglalt villanyászkodási témához. Tegnap sikerült bevégeznem a villanyszerelést, az egész garázsban új a hálózat, falon kívül vezetett 2.5-ös dupla szigetelésű rézdrót, egy halom konnektor, C16-os lomha kismegszakító. Ma délelőtt végre megjárattam a készülő gyalugépemet, mert volt hozzá elég áram. Nem csapkodta le a megszakítót. Jó negyedórán át járattam. Simán indult, elvitte a dupla ékszíjat is a 20 kilós késtengelyt forgató 1.84kW-os egyfázisú motor. A hálózati kábel negyed óra elteltével sem melegedett, semmit. Kézzel tapogatva gyakorlatilag semmi hőmérséklet emelkedést sem tapasztaltam. Emiatt nem is akasztottam rá a hőmérő szondát. Pedig azért lehetett terhelés, mert a csapágyházak 60°C fölé emelkedtek. Megmértem a feszültség esést is. Alapon 232V, a bekapcsolt gyalugéppel, mindkét ékszíjjal, üzemi fordulaton (gyorsító áttétel van rajta, a motor 2.750, a dögnehéz késtengely 5.500-at forgott) 230V-ot mértem. Ez kevesebb, mint 1%-os feszültség esés! Az ipari szabvány tudtommal 3%-ot enged motorikus rendszereknél. A villanyászás előtt 6-8V-ot esett a feszkó a ugyanezt a gépet, szimpla ékszíjjal járatva és állandóan leverte a biztosítékot. Szerintem jól sikerült a beavatkozás :-)
Ez megnyugtatóan hangzik. Ezek szerint a gagyi munkakábel volt a hunyó. A relatíve olcsóbb árfekvésű gépeknél az efféle komponensekkel játszanak a gyártók. ezzel tudják alacsonyan tartani az árat. Tehát, ha itthon gorillát akarok tartani, akkor kalkuláljak bele egy komolyabb munkakábelt.
Ja, tudod mi a legnagyobb poén? A GCE-t is az IWELD gyártatja, forgalmazza :-) Egyszerűen ez az IWELD 150-es pisztoly széria ki kell hogy mondjuk valami miatt ... NEM JÓ. :-(
Így van 90%-ban a munkakábel szar :-( Gondolom erre is vonatkozik a garancia. Le kell videózni a hibát, beszélni a szervizzel, és kicseréltetni a munkakábelt (lehetőleg még ha rá kell fizetni valamennyit akkor is inkább egy iweld 240-esre)
a 150-es van hozzá gyárilag, a 240-es nagyságrendekkel jobb... fogtam a kezembe. Ég és föld. a kettő között bruttóban van 6000Ft különbség.
Próba alapján itt rendben van minden. Rendben jött a huzal, nem akarta egyszer sem tolni a pisztolyt.
Nekem a 2T miatt erőltetett a kéztartásom, de határozottan jobb lett. Durrogás megszűnt.
Átraktam a röwac-ra az iweld munkakábelt. Ez a gép tudja a 4T-t. Itt ugye a pisztoly kapcsoló működése nem lényeges, ha már bekapcsolt. 1.2mm huzal. Ugyanaz a co2 palack, reduktor állás.
Ennél is durrogott, ahogy a gorillánál. Bár itt egyszer sem akarta eltolni a pisztolyt.
Azt már látom, hogy az iweld kábellel valami nincs rendben, de nem áll össze, hogy mi lehet a gond.
Ja, és igen, sajnos előfordulhat hogy az ember hibás darabot kap gorillából, és klónjaiból, benne van a pakliban 3-4% selejt, viszont a szerviz zokszó ilyen esetben nélkül cseréli a gépet egy új darabra.
Többször írtam hogy szerintem ennek a gépnek (gorilla 165/185, alfaweld 185) a hozzá adott kiegészítők a leggyengébb pontja. Simán egy masszívabb (mondjuk binzel 24KD) pisztoly kellene hozzá.
Nekem ilyen durrogós téma nem volt. Beállítás kérdésben , 4-es feszültség állás alatt a 0,-as huzal tuti nem olvad be szépen, de ha 5-ösre tetted a feszültséget az már jó kell hogy legyen, ha jól van hozzá belőve a huzaltolás akkor az olyan 90-100 A között lesz. Az 5-ös feszültség értékhez 5-6 közötti huzaltolás érték tartozik. (legalábbis nekem a 165-ösön)
Gyorsan számolgattam egy kicsit:
Az ötös feszültség érték a 185-ösön kb 19,5-20v közé esik, ehhez illene egy 6-8m/perc előtolás, tehát tudományosan is 5-6-os huzaltolás poti állás között keresendő az igazság. (aztán lehet finom beállítani pozíció függvényében, de a huzalhoz ez a jó érték)
áramátadó furata: megmérem, nem tudom (gyárilag ezt adták, egyszerűbb, kisebb M6 menetes kivitel)
pisztoly kapcsológomb: kipróbálom egy GCE munkakábellel is (ez van most a röwac-on)
huzaltovábbító, -görgő: ellenőrzöm, de ezt így állítottam be, ahogy írod (két ujjal összefogva "elcsúszik" a továbbító görgő, aminek a 0.8-as hornyában fut a huzal)
Remélem a pisztoly kapcsoló, vagy áramátadó hiba lesz a ludas. Köszönöm, jövök majd!
Köszi a tanácsokat mindenkinek az oszlopommal kapcsolatban...
albinolynx88, mi a Gorillás kérdésedet illeti, a múltkor írtam róla, hogy nekem például a kapcsológombom mozgott a foglalatban. Túl rövid volt a csavar ami rögzítette a helyén. Ha éppen úgy húztam akkor nem érintkezett...Hasonló problémát okozott. Szóval próbáld esetleg egy multiméterrel megmérni a munkakábel végén a két csatlakozót, hogy stabil ellenállást mutat-e ahogy a gombot nyomod kisebb nagyobb erővel...
Első körben a legegyszerűbb dolgot feltételezve: Nem lehet, hogy a pisztolyban kicsit nagy az áramátvezető furata? (Nem továbbítja a szükséges erősségű áramot a huzalhoz.)
Gorillásoktól kérdezem elsősorban, de minden ötletet szívesen fogadok!
185-ös gorillát használtam volna ma (co2). Olyan jelenség lépett fel, hogy a huzal durrogva/pattogva égett. Szinte csak minimális felületi beolvadás. Igazi hernyók.
A gépnek véleményem szerint a huzaldob tartója (műanyag) egy nagy rakás sz.r . Ezt viszont első körben cseréltem. Csapágyazottan forog a dob. Gyárilag adott rugó, a gyárival egyező erővel fékezi túlfutás ellen.
A huzaltovábbító akadás mentes üresen. 0.8mm huzalról van szó. Gép 5-ös feszültség értéken. Huzalelőtolással játszottam. Néha szépen dolgozik, hangja amilyen kell legyen. Majd a pisztoly változatlan tartása mellett elkezd durrogni, érzem, hogy eltolná a pisztolyt.
Gyári testkábel cseréltem lényegesen komolyabbra. Meg MMA módban hibátlan.
A gázra gyanakodtam, hogy már kifogyott, de a trafós nagy röwac gépem arról a palackról hibátlanul dolgozik.
Nem jövök rá, hogy mi a hiba oka. Gyanítom a huzalelőtolással lesz még valami, de mi?
Milyennek kellene lennie?
A huzal súlyától lefelé ívelten jön kifelé. Nem kunkorodik. Nem deformált.
1F hálózat terhelhetősége adott. Hosszabbító nélkül, közvetlenül elosztóból. Innen működött már 200A TID stahlwerk is csutkán.
(Remélem csak valami alap dolgot nem veszek észre és nincs gond. Gyakorlatilag új gép, 1 órát ha használtam és azt is csak próbálgatással.)
Ha az oszlopok 3 méterenként lesznek, akkor nemigen tudod cseréppel burkolni, mert a lecezés nem bírja el.
Szerintem mindenképp hozzá kell rögzíteni az épülethez valami dűbellel meg jó hosszú csavarral, mert ha még maga a szerkezet önmagában elég merev is lenne, azért pár év alatt csak-csak eltávolodna a felső rész a háztól. már csak mindenféle talajmozgások miatt is.
Csináld 50x100 zártszelvényből élivel kifelé a terhelés felé és úgy működhet. De a legegyszerűbb, ha befúrsz a falba egy- két méterenként 10-s lukat beleütsz egy 10 betonvasat jó mélyen , jó szorosan, és hozzá pöttyinted a zártszelvényt.
A fal mellé lenne leásva. Elvileg mondjuk egy ponton oda lehetne fúrni a falhoz.
Van a falon 8 cm szigetelés és vékony vakolat, azért is nem akartam pl. egy tartógerendát felfúrni. De mondjuk egy-egy ponton ki lehetne alakítani rögzítést. Gondolom minél magasabban...?
Szeretnék egy két méterre kinyúló előtetőt építeni kb. 15 méter hosszan.
Ehhez a képen lévő oszlopokat gondoltam elkészíteni.
3 méterenként kerülne belőle egy-egy darab, a lécezés meg a fedés még nincs eldöntve.
Vagy az is vasból lesz és valamilyen átlátszó polikarbonát kerül rá, de lehet fából is arra meg cserép menne.
Azokra még nem számoltam árat, az lesz az egyik szempont, illetve a polikarbonát mellett szóla az alagsori ablakok több fényt kapnának, a cserép viszont jobban illene a házhoz, jobban nézne ki ha azzal csinálnám.
Kérdés: Az elképzelt oszlopaim szerintetek statikailag megfelelők volnának?
A libra 160 és a jasic mig 160 gépekre a 15 kg os huzal nem megy rá.csak az 5 kg os. De lehet hozzá csinálni egy dobtartó állványt. De szerintem egy külsődobossal jobban járnál.amit linkeltem
szia, nekem alfaweld mig 200 van külsődobos, ez még nem kombi csak sima co. nincs vele gond, jól hegeszt, alut még nem próbáltam. a 0,6 os huzalt is lehet vele használni, csak a gép vásárlásakor jelezni kell hogy kellene neked hozzá egy 0,6 os előtológörgő+ 0.6 os áramátadó, mert gyárilag ami benne van előtológörgő az 0.8 és 1 mm -es. ettől olcsóbbat és 2 év garival nemigen találsz. ott vannak a gorillák meg alfaweld 185 de ezek a minőség rovására olcsóbbak.
Pálcával ugyan nem fogom használni,és jobb lenne egy kisebb gép ami 0.8as esetleg 0.6-os huzallal is megy a finomabb munkákhoz, de ezzel a géppel remélem 1es huzallal is menni fog...
Faternak is volt ilyen,barna dobozos,kis kerekes kocsit csináltak hozá.Megtekercselték vastagabb huzallal,olyan volt utána a hangja,mint amikor jön a mi-8-as helikopter,meg 15 centiről ívett húzott a 2,5-es pálcával... :D
véleményem szerint ez a "trafós, vagy inverterest" örök dillemma, első nekifutásban! mindkettővel lehet hegeszteni, akár a tarfóssal is jól, szépen, vagy az inverteressel is kűzdve, nehezen és rosszul... egy kezdő elveszhet a beállítások tengerében egy jó inverteres masinánál és , ha rosszul állítgat, akkor ezért is lehet rosz a végeredmény, míg egy egyszerűbb trafóssal, nehezebb mellényúlni, de! az inverteresek álltal kínált bőségesebb funkciól (és ez nem kimondottan co-ra gondolva, igaz ! sokkal jobbak a legetőségek az idealitás felé. példa! egy ismerősöm régóta trafós géppel hegesztgetett és egyszercsak eljött hozzám és jól beállított inverterest kipróbálva, kiderűlt, h nemcsak hegesztgetni, de elég jól hegeszteni is bír! csak az ő masináján nem voltak meg a kellő lehetőségek! de ennek ellenére, a régebbi időkben is trafóssal meghegesztettek mindent, amit ma az inverteresekkel. mindenkinek magának kell eldöntenie, az előnyök hátrányok figyelembevételével, mi mellet rakja le a voksát! egyet biztosra veszek! kevesebb inverteres tulaj adja el a gépét, h aztán trafósat vegyen helyette! a fordítottja viszont sűrűbb, mivel fejlődik a dolgozó és igény merűlhet fel részéről a jobb, és erősebb gépekre! erre mondom én azt, h elsőre kell megvenni, azt ami sokáig teljesíti az elvárásokat! :) hobby hegesztőknek jó lehet a trafós, ha nem akarnak nagyon belemélyülni a szakmába! aki meg bele akar mélyedni, az úgyis áhítozik az inverteresek bőségesebb tudása felé! :)
Én tanácsom: előbb OKJ, annyi magánórával mellette amennyit csak tudsz. Utána minősítés - azt épp a sztávnál csináltam pesten, nekem bevált, csak jókat tudok róla mondani, bár a gépek elavultak talán kissé. Ha megy a nyelv, kinézel egy várost a kiszemelt országban, kimész, én keresel magadnak helyet. Ha mondjuk cső megy döntve már csukott szemmel is rengeteg lehetőséged lesz, de ezt érdemes minősítés előtt kitalálni, csőre specializálódsz, vékony vagy vastag lemezre, stb. Elsőre érdemes egy irányt nagyon profi szintre vinni, később úgyis jönnek az újjak.
Ha nyelv nincs, úgy nehéz, közvetítővel kell, fele-harmad fizuért. Direktbe a jó hegesztőket nagyon megfizetik, tehát a nyelvtudás legalább olyan fontos mint a szakmai tudás kinn.
Ha falon kívül viszed akkor gond nélkül mehet 16A-re, sokkal jobban tud hűlni.
Valóban kell, hogy legyen biztonsági tényező is a szabvány értékei mögött, mert lehet, hogy 99%-ban rendben van, de 100-ból 1 ház leégése is sok, ezért nem tartom rossznak a biztonság irányába elmozdulni.
Pár éve még gond nélkül lehetett 16A-re biztosítani, nem tudom, miért változott a szabvány.
Persze, de az efféle szabványokban az értékek mindig meg vannak szorozva az un. "nyugodt alvási tényezővel" Ennyi túllépés bocsánatos bűn, biztosan nem okoz gondot. Ráadásul az egész házban 16 és 20A-re van biztosítva minden, az órán 32A, a kapcsolódobozban mindenhol 2.5, az elektromos tűzhelyhez még vastagabb, nem tudom, hogy a garázs miért volt csak 10A. Gyanítom, a lustaságból benthagyott, cső nélkül a vakolatban vezetett régi alu vezetékelés miatt. No, én most ezeket iktattam ki és dupla szigetelésű, 2.5-ös merev réz van falon kívül. Holnap megmérem a hőmérségletét a motorral terhelt kábelnek, meg a feszültségesést is.
Bár valóban többnyire nem okoz gondot, de a 1,5mm^2 -es vezeték szabvány szerinti maximális biztosítója 13A ! 16A-re biztosítani ma már nem szabványos!
Én is így gondolom, ezért is kukáztam ki a 10A-es megszakítót. A motor adattábláján 1.840kW /10.7A van feltüntetve. Nem vészes, azért is írtam, hogy a feltekert hosszabbító sem melegedett tőle. Ahol vettem a motort, ott ki is próbáltuk a tekercselő műhelyben. Egy kapcsolótáblára kötötték, amin volt ampermérő is. Nem akarok hülyeséget mondani, de amikor már pörgött (terheletlenül) mintha 4A körüli áramfelvételre emlékeznék. Ez lehetséges?
Minden esetre most a hálózat átépítése után száműzhetem a hosszabbítókat a műhelyből. Nem botladozom többet járó flexxel a kezemben :-)
Azért írok ide a fórumra, mert hobby trafós ívhegesztés után illetve jelenlegi munkám fizetése végett nagyon elgondolkodtam, hogy szakmát kellene váltanom. És mivel rengeteg ismerősöm hegesztőként melózik nem kevés pénzekért, illetve mint említettem én is hobby szinten próbálkozok, ezért maradtam ennél a szakmánál. A kérdésem csupán csak annyi lenne, hogy szerintetek manapság, hogyan érdemes ezt elkezdeni?? Mert nézegettem tanfolyamokat, ami körülbelül 400.000ft-ba lennének, ami még nem is lenne akkora baj, ha tudnám hogy mire számíthatok. Mert nem szeretnék ennyi pénzt elcseszni a egy színvonaltalan oktatásra. Egyébként a tanfolyamokat az Oktáv és Sztáv cégeknél nézegettem. Esetleg van valakinek tapasztalati róluk?? Egyébként külföldre kimenni melózni a hazaitól jobb pénzekért mennyire nehéz, körülményes? Mit gondoltok érdemes belevágnom ebbe az egészbe?? Bármilyen tanácsot szívesen olvasnék. 24 éves vagyok. köszi.
A 1,5mm réz terhelhetősége 16A namármost amire a vezeték megmelegszik arra a 16A-os kismegszakító is leold. 2kW nem lágyindítású gépet nem lehet 10A-s kismegszakìtórol elindítani. Az igaz hogy tartósan a normál dugalj sem bírja a 16A-t
Pedig a hosszabítók terhelhetősége is függ mennyire van letekerve. Légmagos tekercsként funkcionál. láttam már hegesztés után szétolvadt hosszabbítót ami nem volt letekerve. Minap régi trafós hegesztő feltekert vezetékekkel nem akart rendesen hegeszteni panaszolta az öreg cimbi...:-)
Próbáld ki a trafósat és az inverterest is.a döntés végül a tied lesz.mi csak tanácsolunk meg véleményezünk. A beállítás pl co inverternél könyebb főleg kezdöknek
Ez fasza kis gép lehetett, Noé bárkáján ilyennel hegeszthették a ketrecet, hogy ne vacsorálja meg a tigris a kecskét :-) Én vonzódom az ilyen régi masszív gépekhez. Kivégezhetetlenek. Csak az hírlik, hogy ezekhez kellő szakértelem, sok áram és tapasztalat kell. Meg az is, hogy egy profi, kenyérpirítóval is tud hegeszteni, egy amatőr (pl. én) meg még egy normális inverterrel sem mindig.
Beszéltem én villanyszerelőkkel, ezért is akasztottam rá nyugodt szívvel a C16-os megszakítót:-) Mindegyik azt mondta, hogy ez a 1.5-ös drótra vonatkozó 10A-es szabvány egy totál EU-s hülyeség, mint pl. az uborka szabványos görbülete. Nagyon jó merev rezes kábelt vettem, ez kiszolgálja vastagon az igényeimet. Élmény volt vele a munka. Ilyen könnyen csupaszolható, hajlítgatható csinos kábellel még nem találkoztam. Holnap ráakasztom a hőszondát, megmérem, hogy mennyire melegszik. Szerintem semennyire :-)
értelek! akkor kipróbálás után már könyebb lessz a döntés hogy melyik eljárás jön be. az hogy a trafós kihal e szerintem egy jódarabig még nem. az inverter az korszerűbb, van aki a trafósra esküszik és van aki az inverteresre. én is trafósban gondolkoztam, aztán ívfény lebeszélt róla. de végülis az invertert könnyebb is beállítani.sokan azt mondják hogy az invertert drágább javíttatni. a trafóst meg könnyebb. az inverter súlya kisebb a trafósé nagy. de sorolhatnám az előnyeit hátrányait. egy biztos az inverteré a jövő az tény! szóval lehet dönteni:))
Előtte megkérdezhettél volna egy villanyszerelőt is. :-(
Nekem pl. jobban tetszik a vékony, lapos kábelcsatorna benne a 3 szál vezetékkel. :-)
Az eladó trafósok száma arányban van az eladott inverteresekével. Pedig, míg egy trafós (majdnem) örök, addig az inverterekkel kicsit több munka van. Éppen ma délután raktunk platóra egy 320-as AWI-MMA invertert, 98-ban készült. Be volt ragadva a hűtővízszivattyúja.
Perpillanat elpusztulni sincs időm annyi melóm van, hajnalban kezdek az irodában, hogy délután háromkor el tudjak lógni villanyászkodni, műhelyt fejleszteni. De szinte biztos, hogy egy MMA/MIG lesz. Földim, Erbé fórumtárs is meghívott egy kipróbálással egybekötött bemutatóra és van még néhány ügyfelem is aki a műfaj szakavatott ismerője, tehát nem leszek arra kárhoztatva, hogy az üstökömet vakargatva vizslassam az új gépemet, hogy hová is kell dugni a munkakábelt, vagy a kettőhúszat :-)
Ahogy nézegetem a hirdetéseket, nagyon sok trafós céókettes gépet hirdetnek. Ez annak a jele, hogy a trafós technológia kihalásra van ítélve és mindenki szabadulna tőle, vagy ebben a műfajban ez terjedt el, ezért a nagy számok törvénye alapján ebből a legnagyobb a kínálat?
Szabadna egy magamfajta műkedvelőnek, trafósban gondolkozni? Olyan bizalomgerjesztőek ezek a nagytestű iparosok.
No, bevégeztem a villanyászkodást. Teljesen újraépítettem a garázs elektromos hálózatát, falon kívül vezetett 2.5-ös dupla szigetelésű vezetékkel. Sok konnektorral, így nem kell többé hosszabbítókban botladoznom flexelés, hegesztés közben. Mitagadás, van egy kis paksi feelingje a sok falon kívül futó ujjnyi kábelnek, de ezentúl nem gond, ha kell valahová egy újabb konnektor, lámpa stb. Meg szépen vannak vezetve, nem Mekk mester stílusban. Vettem egy C16-os lomha kismegszakítót, kicseréltem a B10-est. Érdekes módon, a megszakítókhoz, és onnan elfelé mindenhol 2.5-ös vezetékek mennek. Valahol egy dobozban oszthatta le a szaki másfelesre. Nem kutattam, de ez jó hír nekem, mert így a vélelmezett 10m 1.5 helyett valszeg, csak 2-3 m lehet. Persze tudom, hogy ez határozza meg a terhelhetőséget, de az esetleges átfűzés nem lesz akkora meló, mint gondoltam. Most már simán indul az 1.84kw-os motorral hajtott egyfázisú gyalugép is. Kb. 5mp alatt felpörgeti a húszkilós késtengelyt. Eddig 120A-nél már leverte a biztit az inverter is. Most már jöhet az ipari CO gép is :-)
A 20A-es megszakító valóban túlzás lenne. A jelenlegi EU szabvány 10A-es kismegszakítót javasol 1,5-ös rézvezetékhez. Olvasgattam egy fórumot, ahol villanyszerelő mesterek beszélgettek a témáról. Az volt az általános vélemény, hogy régebben, az érvényét vesztett MSZ szabványok idején simán biztosították 16A-re a másfeles rézvezetéket és soha senki nem tapasztalt olyant, hogy emiatt bármi gond lett volna. Technikailag ma sem lenne indokolt. A dugaljak is 16A-re vannak méretezve. De ahol jegyzőkönyvek, meg hatósági ellenőrzések vannak a kivitelezések során, ott kénytelenek betartani ezt a szabványt.
Nálam is csak az indítási áramfelvétel miatt van gond, B14-el biztosított konektorról, egy 30m-es, 3x1-es kábellel szerelt dobról járattam a motort és 5 perc után sem volt melegnek mondható a felcsévélt kábel. Kb. 5m volt csak letekerve. 10.7 A-t vesz fel a nagy motor, ez biztosan nem terheli meg az 1.5-ös szakaszt sem, úgy hogy egy lomha, C16-tal nem hiszem, hogy bármi gond lenne. Majd járatom és a villanydobozban le is tudom csekkolni, meg is tudom mérni hogy mennyire melegszik, ha melegszik egyáltalán. Úgy tudom, a mezei PVC szigetelés 70°C felett kezd bajban lenni. Azt meg azért nem könnyű elérni.
Egyszer-kétszer használtam már fel ilyen kábelből darabokat (világítás bekötéséhez), de igencsak óvatosan kellett blankolni, hogy maradjon is valami anyag.
Az előbb felkerestem néhány online vezeték méretező weboldalt. Beírtam a legnagyobb fogyasztó, az 1.84KW-os egyfázisú motorom adatait. 2KW-ra felkerekítve, 10m távolsággal számolva az volt a végeredmény, hogy elég neki a 1.5-es kábel. Persze tudom, hogy jobb lenne a 2.5, de most nagyon nem akaródzik szétvésnem a lakást újrakábelezés miatt. Ráadásul nálam nem mennek ezek a gépek sokat.
Azok a sárgák 3x1 esek. Az elég karcsú. Ha esetleg dobon van, akkor tekerd le, mert minél több van belőle feltekerve, annál kisebb árammal szabad csak terhelni. (ez mondjuk minden kábelre igaz). Ráadásul az is gond vele, hogy a szigetelése nagyon sérülékeny, és nem hőálló. Ahol sok meleg/éles anyag meg szerszám előfordul, oda nem olyan jó választás :) Ezért irtam a gumit.
A flexhez fúróhoz szerintem elég, de a co-hoz akarok vagy venni vagy összerakni egy masszívabb kábelt.Ezért is kértem tanácsot hogy milyen vezetéket vegyek.
Igen köszi a választ,most egy Tescos narancssárga van de az tuti gyenge lenne.Későbbiekben tervezem majd a bevezetékelését,a neon világítás is dugósra van megcsinálva.
Majd cseretelepen még meglátom, hogy mi lesz, de szerintem falura szódával elmegy! :D Egyébként van kisebb Corgonom is, lesz mihez hasonlítani.
Gazdaságosságban azt számoltam, hogy mire cserélek 3 Corgont, addig a nagypalack+csere ára is visszajönne és még mindig a negyede meglenne. Meg írtátok itt is, hogy a CO2-nek nagyobb a "beégése" talán erősebb is.
Körülbelül egy élelmiszeripari palackba van 50 gramm víz, még a hegesztő Co2-be 4 gramm. Nem olyan nagy különbség. Barkácsolásnál szerintem nem is lehet észrevenni a különbséget.
így van! aztán a többi másodlagos. egyébként a biogon -al kicsit fröcsögősebb hegeszteni dehát aktív védő gáz, reakcióba lép a varratfémmel. a corgon meg azért jobb mivel több benne a semleges gáz az argon asszem 82% de lehet van többféle is. de nekem jó a sima co2 itthonra. kicsit több a cunder de ráérek cunderolni.
Ha ez 30 vagy 40 kilós nagypalack akkor számolnod kell azzal hogy sokáig kifog tartani.Nem tudom mennyit hegesztel fogyóssal,de akár 1évig is kitarthat.Ha van lehetőséged,és nem kerül túl sok fáradságba és pénzbe akkor javasolnám a cserét.
Per pillanat nekem is biogonom van mert rögtön, sietősen kellett cserélnem,nem tudtam várni az ipari gázra.De "falura" szódavízzel tényleg elmegy.(by macliz) Heftelni,kasznizni tökéletes.
Amúgy nálunk falun, a cseretelepen nincs is ipari CO. a barkácsolóknak (meg nekem, szódagyártáshoz) jó az élelmiszeripari, a profik meg keveréket használnak.
Én nem értek hozzá, de néhány hozzászólással lentebb a mesterek kitárgyalták, hogy otthonra jó, de komolyabb minőségi igények esetén felejtős, mert több vizet tartalmaz, mint a hegesztéshez való. Rá is van irva, hogy csak 99.5% tisztaságú. A többi viz.
Sikerült beszereznem egy nagy CO2 palackot, de mint utólag kiderült ez élelmiszeripari palack. Bár az eladó ez kiszállítás előtt nem tudom miért nem tudta megállapítani ;/
Maradhat ez szerintetek hegesztéshez vagy ráfizetéssel a cseretelepen érdemesebb lenne kicserélni hegesztő CO2-re?
Sziasztok nekem a garázsban ahol a co-val fogok hegeszteni nincs áram, a szomszédos kazánházból hosszabbítón keresztül kell megoldanom az áramellátást.Milyen hosszabbítót kell vennem (vagy kábelt amit én összerakok). ami bírja a gépet.Hosszúságra egy 10m elég lenne.
4-5mm-es anyagvastagság a plafon neki, de leginkább 1-2mm-es lemezekhez, pontozni, vagy zártszelvényekhez jó.
Ha 30-40-ért veszed újszerű állapotban, és nem napi szinten hegesztgetsz, akkor oké.
60-70 körül (ami az új ára) már elég nagy butaság azt megvenni, akkor inkább ugyanannyiért egy használt rendes trafós gép, vagy kicsivel többért egy alfaweld mig 185, vagy egy iweld pocketmig 165 sokkal de sokkal jobb vétel.
Köszi a szakvéleményt, én is pont így gondoltam, hogy a legkisebb keresztmetszet határozza meg a terhelhetőséget. Nekem kb.10 m-re van az óra, de a lakáson keresztül jön az 1.5-ös réz. Nem tudom, hogy át tudnám-e fűzni vastagabbra, bontani meg nem akarok. Mindenesetre garázson belül most 2.5-es lesz, majd ha egyszer mégis rászánom magam a kábelcserére, akkor itt már legalább rendben lesz. Nálam tartósan nem kell 12-14A-nál több. A gondom a frissen vásárolt és beépített, egyfázisú 1.84KW-os motorom indításával van, az nem megy 10A-es megszakítóról. Egy másik konnektorból húztam ki a lakásból egy 30 m-es hosszabbítóval próbaképpen, ezzel már elindult és ment is rendesen. Az az vonal 14A-es megszakítóval van szerelve. Ezért gondoltam, hogy átdrótozás után (mindenhol réz) egy 20A-es megszakítóval elbírja a nagy motor indítását is. Ha meg már megy, a fele is bőven elég. Vagy túl merészet gondoltam?
Igazából nekem régi a hálózat a kertben (még nagyfather csinálta, de 96-ban meghalt). Közel 20 év telt el, bár 25A a főbizti, de minden alu! Hiába nagy a keresztmetszet, akkor se a legmodernebb.
A műhelyben is van egy kapcsolótábla. És ott az egyik fő konnektor alu kábelét cseréltem ki 2.5mm rézre. Ebben a dupla konnektorban csak a hegesztőgépet használom.
Ahol vettem a kábelt (Kujbus) ott azt mondták, hogy minél nagyobb annál jobb. Igaz, azt nem értette az emberke a boltban, hogy hogyan hegesztek 230v-ról több, mint 100A-ral. :)
Tehát órától megvan a 2.5mm (meg még vastagabb néhol) szerintem, mert elég vastagok csak hát ugye minden régi alu.
Amúgy, amit robertcarlos írt az lenne a jó megoldás. Csak nekem iszonyat költség lenne ezt a régi műhelyt meg mindent átkábelezni rézre. Építkezni akarok és akkor újra húzom már a kertben a főkábelt is, mert most légkábel van. Meg a 3 fázist is bekötöm akkor.
Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb szeme. Az órától kell vastag.. Konnektorhoz elég a 1,5mmes is. A gerinc legyen vastag2,5mm a leágazásoknak jó a vekonyabb. A 1,5 mmes tartosan 16 A. A 25A hez kell a 2,5 mm2 Minden függ a távolságtól még. Ha hosszabb 25m felett vastagabb kellene.4mm2. Üdv egy villszer technikus zalábol.
Én is éppen tegnap irtottam ki a garázsban a régi alumínium vezetékes hálózatot, most építem ki a rezest. Nekem 1.5 mm2-es rézkábelen jött be az új vezetékelés, csak a mekkmester lusta volt átdrótozni a garázst, ezért rákötötte az új bejövőt a régi alu vezetékelésre. És hogy nyugodtan tudjon aludni, az egészet egy 10A-es automatára akasztotta. Ami arra sem volt elég, hogy egy 1700W-os Makita gyalugépet biztonsággal megindítson.
Ezért most megszüntettem a régit, még a villanydobozokat is kiszedtem, begipszeltem és a bejövő rézkábelre építem ki, külső kábelezéssel az egészet. 1,5-ös kábelre simán rá lehet rakni egy 20-25A-es automatát a szabvány szerint, ez nekem mindenre elég lesz.
Én is merev, 2,5 mm2-es dupla szigetelésű kábelt vettem, ezt fogom falon kívül vezetni minden szükséges helyre. Rendesen fali bilincsekkel, külső kapcsolókkal, aljzatokkal. De a bejövőm csak 1,5-ös. Olvasva az írásodat, érdekelne, hogy ez tényleg így van, hogy pl. egy konnektorhoz 2.5-es kábelt húzok, akkor az többet bír, mintha 1,5-ről menne? Mert én nem akarom az órától újrahúzni, elég messze van, így csak a bejövő 1,5-öt fogom 2,5-el szétosztani. Te az órától vezettél 2,5-el, vagy csak a helyiségen belül kábeleztél újra egy konnektort? Mert ha nem végig az órától 2,5-ös, akkor szerintem nem sokat tettél az ügy érdekében.
Köszi a gyors feltöltést én csak holnapra gondoltam a képeket,az enyém ilyen csak a lényeg egy kicsit homályos.Jó kicsi a panelem a tiédhez képest,de ezen csak előtolás van.Van valami ami az enyémben nincs és a tiédbe van, melyik a fojtótekercs?
Jó lenne kíváncsi vagyok milyen az elrendezése.Az enyém olyan mint a Gusztié csak mivel nagyobb a ház szellősebb az elrendezés de ugyan az a trafó panel meg minden.Előre is köszi majd a képeket.
Az AWI a legérzékenyebb eljárás a szennyeződésekre. vagyis köszörülgethetnéd a szögvasaidat hegesztés előtt. És jóval lassabb is a fogyósnál. Leginkább ott használják, ahol "tökéletes", hibamentes varratok kellenek. Úgy képzeld el, hogy van Veresegyházán a GE. Van a kicsi GE meg a nagy GE. A kicsiben csinálnak turbina meg repülőgép hajtóműveket (felújítják, vagy mi), ezt AWI-zák.A nagyban meg a fémszerkezeteket fogyóssal. A fémszerkezeteket fogyóssal a leggazdaságosabb műhely szinten hegeszteni. És neked is ez lenne az ajánlottabb.
Én is meglepődtem mikor megláttam 4 görgő van egy leszorítóval, elég lett volna 2 is ilyen kis teljesítményű gépnek,(100% 80A) de így még jobb.Láttam erősebb gépeket is 2 görgővel,de ők gyártják az előtolókat több cégnek ,és így nem kellett megvenni belefért az árba gondolom, ja a munkakábel is saját gyártmány és azt is nagyon jó árban adják.A trafót vidéken gyártatják remélem jó lesz az is.
Köszönöm, mindenkinek a hozzászólást. Komolyan mondom, nagyon hálás vagyok, hogy próbáltok a jó útra terelni. De ezért is kérdeztem ennyit, mert nekem csak elképzeléseim, feltételezéseim vannak, nektek gyakorlati tapasztalatotok..
A profi haveri műhelyekben már szervezem a szakmai gyakorlatot. Ki tudok próbálni mindent és kapok is elsőkézből szaktanácsot. De valóban a legfontosabb szempont az, hogy ki tudom-e használni a választott technológiát. Szerény tapasztalatom, és a tőletek kapott tanácsok alapján erősen hajlok egy MMA/TIG kombóra. A TIG nagyon elegáns eljárás, ezért is vonz nagyon, de tartok tőle, hogy a gyakorlatban nem venném sok hasznát. Csak gyönyörködnék benne és tervezgetnék, hogy milyen csodákat készítek majd, amiket valszeg nem valósítanék meg :-)
De most megfogadtam, hogy szakítok az eddigi gyakorlattal és felhagyok a fejjel a falnak metódussal. Ideje, hogy benőjön a fejem lágya :-)
macliz! Te inkább ne nézegesd a hegesztőgépeket :-)
Mindig jön valami újabb. Jobb. Szebb. Nekem is mindig megindul az agyam ha látok valamit hogy mennyivel frankóbb ez vagy az mint a gorilla, meg milyen fasza lenne egy két plusz funkció, vagy jobb kijelző, informatív menü, vagy extra teljesítmény.
Aztán szerencsére eszembe szokott jutni hogy a kis 165-ös teljes tudását sem használom ki, sőt, nagyobb teljesítményt igénylő feladatok elvégzésére helyem se lenne. A gorilla 10mm anyagvastagságig elég. 20-as 25-ös anyagból kezdjek otthon hidat gyártani egy 3-400A-es géppel (mert ugye néha az tetszik meg)? :-)))
Nálad is jó az a kis alfaweld MMA, ha "kivonulós" feladat van. Nem mindegy mit cipelsz.
Köszönöm szépen a jókívánságokat, a palackot még be kell szereznem a munkakábelt meg a nagy sietségben ottfelejtettem, elvileg holnap érkezik meg postán.
Sziasztok na végre tegnap sikerült megvennem a co gépet For-mig 185. Azért ezt választottam mert a 175-ös árában tudtam elhozni a gyártótol vettem, remélem nem lesz baj vele. A bekapcsolási ideje megegyezik a 175-tel,csak az alap előtolás van rajta de nekem ez bőven elég.Bízom benne hogy elég erős lesz.
ha multit vesz akkor meg szerintem 2 db palack kell, egy co2 vagy corgon, meg egy argon. szóval az már nem kevés pénz a géppel együtt. döntenie kell hogy mma-mig mag, vagy awi. esetleg ha megvenné a multit akkor nem muszáj egyből 2 palackot venni, de a vége ugyanaz, mert ha egyszert awizni is szeretne vele akkor meg kell majd venni az argont is. nem könnyű döntés. én a helyében nem variálnék hanem kezdeném mma- mig mag géppel. mert csak ismételni tudom magam, az mma, és a mig-mag mindent lefed amire neki kell. ha pl olyat venne hogy mma-mig mag, akkor ha van neki maszekolási lehetősége akkor amit én vettem alfaweld mig 200 165 ért volt, de most ennyiért benne van az mma is azaz a bevontelektróda is, oppsz most olvasom hogy 2 év garival, naaa megint fel@asztam az agyam mert nekem 1 év gari van hozzá
ez szerintem minden igényt kielégit mma.mig mag téren.
Ma kicseréltem az egyik konnektort meg a vezetéket a műhelyben. Most már 2.5mm2 vezeték megy abba a konnektorba és egy kicsit minőségibb darab lett.
Kipróbáltam az ESABot, hogy mit bír.
Fullra feltekerve QSET-ben 211-214A ig ugrott fel. Tompa varratnál sikerült 205A felett tartani. Barátnőm volt a szemem hegesztés közben, bár utána én is láttam a kijelzőn.
Megvallom, hogy nem igazán a pénzkereset motivál, bár tény, hogy éppen beleszaladtam a múltkor, kényszermegoldásként magamnak kellett megcsinálni egy melót. Azzal jól jártam, ezért is rugózom a témán, hogy fejlesztenem kellene. Ez persze nem jeleni azt, hogy rentábilis lenne a befektetés. Nem is ez az elsődleges cél. De azt sem akarom, hogy lyukra fussak valamivel.
Azért is irtam hogy mérlegelnie kell.mire használja és kitudja e használni. Annak fügvényében döntsön.az sem ártana ha valakihez elmenne és kipróbálná az eljárásokat.ha lenne rá mód. Lehet be sem jön neki az awi.vagy ha nincs ilyen lehetösége akkor ha beáldozna egy multi gépre de az nem olcsó.pl az mts 200 ha jól emlékszem de szét kell nézni
Az abaj hogy akit "megcsap" ez a szikrázós hobbi, az nem nagyon nyugszik meg míg mindent ki nem próbál :-) Ebben az esetben ugye jó a három funkciós cucc. Abban viszont igazad van hogy a jelenlegi igényeit a MIG/MMA kombináció is kitudja szolgálni
Mondjuk azt ne felejtsük el hogy ő remélhetőleg pénzt keres azzal amit meg tud hegeszteni, és a szebb varrat, az kevesebb utómunka ... az idő meg pénz. Ha úgy nézzük hogy ebből kiindulva úgysem Co2-t hanem corgont használna, úgy már nem olyan sok a különbség árban az awi, és a fogyós között. Az viszont tény hogy a fogyós az gyorsabb és egyszerűbb.
Nem akarlak lebeszélni az awi ról.de azért mégis. Mert neked minden szempontból jobb az mma mig mag gép.ezek mindent átfednek amit hegeszteni szeretnél. Én pl a 0,8 vékony acéllemezt is hegesztetem fogyóssal 0.8 as dróttal.de 0.6 dróttal meg mégjobb. Nem awi minöség de itthonra tökéletes
Köszönöm, azt hiszem átértékelem a dolgot. Azt már látom, hogy a rendes TIG masina HF gyújtásos, vezérelt, minden paraméterében állítható gázszelepes, állítható áram fel- és lefutású, lábkapcsolós stb. Az ilyen gép drága, ami meg nem tud ennyit, azzal az amatőrök nehezen dolgoznak. Egy profi elvan egy régi trafóssal is, a szaktudása pótolja a gép hiányosságait. Nálam pont fordítva van :-)
Az awit finomabb munkákhoz használják. Amire neked kell arra a fogyós a legjobb.semmi hókuszpókusz hozaganyagot sem kell neked adagolni.a gép majd elintézi.gyorsabb termelékenyebb eljárás könnyebb megtanulni is. Argon drága. Co2 tökéletes otthonra
Lehet, hogy egy 165-ös fogyós gorillával beljebb lennék. Nekem is az AWI tisztasága tetszik leginkább, de végül is a bevonttal hegesztett dolgaim is nagyon szépek lettek a végén. Csak kicsit sokat kellett csiszolni :-)
TIG. Szerintem legtisztább (nem fröcsög, pattog, füstöl). Nem a legtermelékenyebb, de nálad nem szempont. Anyag tisztaságra kényes, de úgysem méh telepről bányászott anyagokkal szeretnél dolgozni. Amihez meg nem férsz hozzá esetlegesen porcelán, gázlencse miatt, azt összeférceled sima MMA-val, vagy ha kültéren kell esetleg valamit valamihez hegeszteni.
Ezért is lenne ésszerű a 160-as digit BLM. Az megkapnám áfa nélkül újan 48-ért. Ennyiért szinte el is lehet adni. Amit eladtam a napokban, azt ugyanígy vettem, 2 ezer Ft-al kevesebbért adtam el, mint amennyibe került. És megcsináltam vele két melót csak úgy hobbiból, ami kétszer annyit hozott, mint amennyiért a gépet vettem :-)
Persze tudom, ha vennék egy drágább gépet újan és néhány hónap után el akarnám adni az kész anyagi csőd.
Én az iparszerű hegesztésben abszolút nem gondolkoztam soha, lévén van saját vállalkozásom, az kitölti az életemet reggeltől estig, és teljesen más műfaj. Csak a garázs jöhet számításba és az is csak hobbi szinten.
Érdekelne egy tanfolyam is, de elképzelni sem tudom, hogy hová szorítanám be. Vannak kapcsolataim, ahol szívesen beavatnának az AWI és a CO rejtelmeibe, nem teljesen autodidaktaként képzelem a dolgot. Van földim is itt a fórumon, ő is felajánlotta a segítségét, tehát nem vagyok elhagyatva.
Azt hiszem, rendet kellene rakni a fejemben és a valós igényeimhez igazítanom a tárgyi feltételeket. Aztán, ha már olyan jól megy a hegesztés, akkor feljebb lépnék. Persze jó lenne egy olyan gép, ami mindent tud és nem a technika szab korlátokat a fejlődésemnek, de a földön kellene maradnom.
Az eddigi munkáim és a közeljövőben tervezettek is jobbára zártszelvény, szög és laposvas.
Ehhez gondolom a bevonton kívül a fogyós illene inkább. Zártszelvényt, laposvasat AWI-zni az illendő dolog?
Műhelyben én is gondolkodom egy ideje, de mifelénk az építményadó igen divatos önkormányzati bevétel. Így egy sima birtoklással is 100E forintos nagyságrendű éves fizetési kötelezettsége keletkezik az embernek. Ezt meg túlzónak tartom ahhoz, hogy "majd csak lesz valami munka". Így egyenlőre marad az alkalmazotti munkaviszony.
Hát ez az. Döntenem kellene. De mi alapján? Ahogy Maseratisti írta: "Én ha most gondolkoznék kis hegesztő műhelyben..."
Azt hiszem most világosodtam meg. Hegesztő műhely. Itt vétettem el a léptéket. Hogy jövök én ahhoz, hogy hegesztőműhelyt akarok, amikor még bevont elektródával is éppen, hogy elheftelgetek. Ti itt sokan tanultátok, csináljátok nap mint nap. Meg tudjátok ítélni, hogy hová milyen technológia való. Van hozzá gépetek, tapasztalatotok. Én honnan tudnám, ha még soha sem próbáltam.
Lehet, holnap el kellene mennem megvenni azt a liftes awis 160-as digit BLM-et. Az is bőven többet tud mint én. De zártszelvényekhez meg jobb lenne a fogyós. Akkor mégis csak meg kellene vennem azt az ipari fizimiskájú, kerekes, nagytestű BLM-et, az MMA, AWI, MIG egyszemélyben. De ha meg a nyaralóban kellene korlátot, kertkaput birizgálni, akkor bebirkózni az autóba azt a dögöt? Jó lenne egy kisebb. Ott az Iweld 205 LT? Az jó. De alapon 180 ropi. Plusz palack, meg reduktor. Egy műkedvelő amatőrnek ennyi pénzt kiadni? És akkor újra ott vagyok, hogy: " Lehet, holnap el kellene mennem megvenni azt a liftes awis..."
A SOTOX gyártat Syrius néven olyan előtolót (nyilván Kínában) amin van olyan huzaldob borító műanyag. Egy telefont megér (e-maillel ne is próbálkozz, én sem bírtam kivárni míg válaszolnak ERGUS tartozék ügyben)
Na végre már jó .remélem az én gépem sokáig birja hiba nélkül.mert itt még annyi szerelö sincs. A garis javitásrol nem irok.azt már te megtetted.inkább ha kell majd elviszem egy ajánlott szerelöhöz
végre jó lett a jasic, amiről, beszéltem, h már szinte jelenlétit ír alá a szervizeseknél! :))
kb 2,5 hónapig hordogattam és a 3-iknak sikerűlt maradéktalanul, azaz használhatóan megcsinálnia! azért írom így, mert a gép csak addig volt jó megint, míg haza nem értem vele és otthon már megint, produkálta a hibát!, a lényeg!, kiderűlt, h egy fet alatt átvezetés volt a hűtőborda felé és azért tiltott a gép! a szervizes megcsinálta a gépet panelcserével, de a hűtőtönkön rajtamaradt kis szennyeződést nem vette észre és mire hazaértem a géppel , megint átvezetett, gyakorletilag le kelett kaparni az alutönkbe fúrodott kis apro fémszennyeződést és új szigetelő csillámmal mostmár jól működik a masina! a lényeg a dologban, h ez a kis történet 2,5 hónapos herce, hurca volt! soxor még a penelcsere sem biztos, h megoldja a gép hibáját, az én esetemből kiindulva... és mindez egy felső kategóriás gépnél több százezres kiadás is lehet! mert úgy vettem észre, tisztelet a kivételnek, ha egyáltalán van, h ezeket a drágább masinákat is, csak úgy kezelik, mint egy akármilyen gagyibb kínait!
Én ha most gondolkoznék kis hegesztő műhelyben és nem lenne túl sok alu munka akkor a legjobb ár/értékarányban a BLM-ből oldanám meg (360.000 nettóban meg 290):
Ezek mind jók, de ezeknek az árán megkapja nettóban az ismerős boltban a BLM-et sokkal jobb kiegészítőkkel, tehát gyakorlatilag annak 110 körül nincs ellenfele! Azért a BLM az BLM...
Hát én is így vagyok vele. Szerintem nem is mai gyerek és a 70+áfa sem túl vonzó. Mellette szól, hogy adnák hozzá az MMA, AWI és a plazma kábelszettet is.
Nem szívesen mondanék semmit, nem akarlak befolyásolni.
Pozitív hogy van benne plazma, negatív hogy ezen se sok az állítási lehetőség.
Szerintem inkább ne kapkodd el. Ha használtan veszel az vagy legyen nagyon olcsó, vagy legyen nagyon tuti vétel. Ez ha a plazma részt nem nézem sem túl olcsó sem nagy vételnek nem mondanám. Ha a plazma részt is figyelembe veszem, akkor nagyjából rendben van az ára, de valahogy nem tüzel fel :-) Nem mondom hogy kurva jó vétel és ki ne hagyd... szóval passz
Köszönöm a tippet, benézek. Gondolom, arról a munkavédelmi és szerszám szaküzletről van szó. A Hock J. úton a Horváth Csapágy-nál Omicron és Gysmi gépeket láttam, a Technoroll-nál (Landorhegy) BLM, Parweld, A Mentor 2001-nél (Báthory u.) meg szinte minden valamirevaló márka. Meg még van egy csomó üzlet, ahol rogyásig a sok noname és ehhez hasonlók (Einhell, Hyundai stb). Nem is a kínálattal van a gondom :-)
Az a külsőre lepukkant Ergus kelt el, amit itt nézegettünk?
Üdv. Tippeket, trükköket szeretnék kérdezni, hogy-hogy kezdjem az AVI hegesztés megtanulását? Most még inkább úgy mond csak magamtól és youtubos videók segítségével szeretném megtanulni? Szerintetek lehetséges? Hogy kezdjem ?
Ipari hegesztési elszívóknak a légszállítása, folyamatos igénybevételre ~200m^3 / óra.
Szerintetek ha fogok 2db egyenként 120m^3 / óra légszállítású 120mm-es ventilátort, burkolom, majd egy ~100mm átmérőjű flexibilis cső végét a hegesztéseim mellé rakom, akkor hatékonyan elszívná a füstöt (vagy csak egyszerűen valamit figyelmen kívül hagyok és ennél összetettebb a dolog)?
Műhelyajtó mellett vagyok. Rövid csövezéssel a szabadba tudnám vezetni a füstöt. Köszörülni meg csak szabadban szoktam.
Köszönöm a felajánlást, nem szükséges kipróbálnom, 160-as BLM-et adtam el a napokban, az emelős awihiány miatt, szerintem az Iweld is ugyanaz mint a BLM DTM, az meg csak az emelős awi, a digit kijelző és néhány menüből állítható funkcióban tért el az én BLM 1600M gépemtől. Nagyon elégedett voltam vele, a tiéd még egy fokkal (40A) felette van. Ahogy írtam, van helyben egy beszerzési forrásom, ahol áfa nélkül kapnám újan 59-ért 200A-es BLM-et, ami szerintem tök ugyanez a gép. Azért felírtam a listámra a gépedet :-)
Ahogy nézem ez az utolsó csavarig megegyezik a BLM-2000DTM gépével. Az 59 ropi lenne, de nem vagyok biztos abban, hogy kell nekem 200A. A 160-ast megkapnám 48-ért kábelekkel (AWI nélkül). De tetszik Kovax kolléga Iweld-je is, lévén ugyanarról a két gépről van szó.
AWI / MMA / Plazma. Szerintem az átkukizós társulat (Hegesztéscentrum) gépe. Írtam nekik, a cégvezető válaszolt is, hogy még megvan a gép. Erről mi a vélemény? Ez már nem tűnik olyan fapados awinak.
Közben ostromolom a vásott arguszos embert is, de elérhetetlen. Talán holnap.
A CK az tuti van vagy 200 USD, de amit a Max bt árul szelepes parweldet, az nagyon hasonló kis könnyű felexibilisnek néz ki kép alapján...árban meg elég korrekt
Csak awi, abból is elég fapados. Van 2 fix gáz után áramlásod. Minden Liftes awiban be van gyárilag állítva egy féle gáz után áramlás és lefutás. Tehát ennél még a liftes 1600-as BLM-el is jobban jársz. Nettóban ugyanennyiből meg van a szelepes pisztollyal együtt. Az tud MMA-t is.
Ha awi, és új gép, akkor még mindig azt mondom hogy BLM 2000TPM. 115 nettó egy nagyon jó innotec pisztollyal. (azt ugye lehet meg tudod oldani nettóban)
Váltottam egy emilt a hirdetővel. Azt írta, hogy ez a Jasic kizárólag csagAWI hegesztésre alkalmas, MMA-ra nem. Nekem kell a bevont is, így azt hiszem ez nem az én gépem.
Ez a jelenség minden védőgázas hegesztésnél előfordulhat.ugyhogy tessék odafigyelni a helyes pisztolytartásra.Különösen kis átmérőjü csövek hegesztésekor fordul ez elő,mert gyorsan kell kovetni a hegesztés ívét a pisztolytartással.Aztán megcsodálkozunk hogy a röntgen meg"szivacst" mutat egyes helyeken.
Legőt= levegőt kaphat.Tehát porózus,"göbös" egyenlen lesz a varratod.Ha ilyet megköszörűlsz egyből látod az apró "buborékokat"Minha mákot hintenél,úgy néz ki.
Igen, einhell BT-MB 550 volt. Ami megtetszett benne, hogy a gérvágókhoz hasonlóan forgatható volt a fűrésztest. Sok 6m-es szálanyagot vágok. Kényelmesebbnek tűnt a gépet 45 fokba állítani, mint az anyagot / satut mozdítani.
Egyébként a hajtóműház az ránézésre nagyon jónak tűnt.
Ma volt egy kis hegesztés, na nagyon nem szakadtam meg. Egy tartó konzolt csináltam a kompresszor vízleválasztójának.
4mm vastag anyag, 110A hegesztve. 0.8-as huzal.
Amikor megcsináltam mind a két oldalt a varratot, akkor már tudtam, hogy hol hibáztam. A tartásomon és a pisztoly vezetésen van még mit csiszolni. Bár már tolom és nem húzom még mindig nem találom a megfelelő tartást, főleg ilyen rövid varratoknál.
A 0.8-as savállót a 35A már elolvasztja,azt is próbálgattam,inkább kevesebb,mint több sikerrel.Atúloldalon meg ronda kristályos kinézetű lett a varrat,vagy ahol átolvadt,gondolom a védőgáz hiánya miatt...
Ívfényt kérdezd, én ott tartok hogy a 30 cm hosszú, 2-3 mm-es anyagon próbálgatok minél tökéletesebb sarok, vagy tompa varratot csinálni, hogy ebből is egy minősítés közeli állapotba küzdjem magam ... az meg 90-100A környéke.
Enying melletti hárombetűs falu,ahol a Festetics kastély is van... :D ;) Egyébként buszozom,és faipari szakközépbe jártam,úgyhogy hurkapálcával a bükköt megheftelem... :D
Einhell, optimum márka volt nekem is. Hasonló, mint a güde szalagfűrész. Mindegyik alávágott, vacak volt a szalagvezetés. Fém kerekek, amiken telibe futott a lap. Fogaknak nem tesz jót.
Én egy nagy asztallapos hagyományos gépen darabolok. Ezen gumi futófelület a lapnak. Három nagy kerék. Csúcsban lévő "forgatható" - tökéletesen be lehet állítani a lapvezetést. Komoly lapfeszítő szerkezet.
Kézzel kell tolni, meg előrajzolni és nagyobb helyet igényel. Viszont tökéletesek az illesztések és mindenféle anyagot, formát lehet vágni. Modernebb gépeken az asztal is billenthető egyéb szögbevágáshoz. Lapot nem eszi és nem igényel hűtőfolyadékot.
Nekem ESAB Warrior van. Azt irja a használati utasitása, hogy AWI-hoz 5A-nál nagyobb áramerősséghez alkalmazható, acetilénhez, és lézerhez nem használható.
Bár az 5A elég karcsúnak tűnik, annál azért gondolom vékony lemezt is nagyobb árammal kell hegeszteni. (Nem értek hozzá, mint az látszik :D)
Bár ez olyan érzékeny, hogy egy erősebb reflektor fényétől is elsötétedik , ha úgy van állitva. :)
Akkor neked oda-vissza 500 km lenne. Szerintem találsz Pesten is olyan céget, ahol menne ez a dolog. Csak személyesen kell odamenni és egyedül. A NAV-osok párban járnak :-)
Bocs, de nem adnám ki őket, mert még rájuk ugrik a NAV kommandó. Egyébként is csak ismerősnek ajánlják fel és csak személyes, kp-s bizniszként működik. Hová valósi vagy?
Tarsd a pisztolyt vizszintesen és engedj ki vagy 2m huzalt.A huzalnak szépen lehajló íven kell kijönnie akkor jó.Ha viszont spirál alakban jön ki mint egy nagyon széthúzott rúgó akkor nagy a nyomásod.Ilyenkor a nem nútos ellengörgő megnyomja,torzítja a huzalt igy az megnyulik ezért jön ki "göndörödve"a pisztolyból.0.6-os huzalnál gyakoribb jelenség.A rugóerősség mindig a lehető legkissebb legyen persze ez függ a munkakábel hosszátol.Nem mindegy hogy 3,4 vagy akár 6 métert kell kitolni.
25ezer forintos excaliburt vettem a vateráról 10500-ért szállítással.
Még állítanom kell rajta, mert túl sötét, de mindig leköt a hegesztés öröme.
Eddig fordított polaritással próbálkoztam és szerintem túl magas a varratom. Legközelebb kipróbálom egyenesben hogy az elektronok a munkadarabot melengessék jobban.
Nagyon kezdő vagyok! 27 év szünet után próbálkozom újra ezzel a gyönyörű mesterséggel.
Az iweld tiger eye pajzsok korrektek (20-25 között), de nem sokkal drágább az esab warrior (28-29), az viszont jobb.
Múltkor viszont néztem az új centroweld aspire 928I-t (eddig csak pirosban láttam ami nálam nem egy jó pont) ami ugyanolyan jól reagál és kényelmes mint az esab, viszont brutál hatalmas látómezője van ugyanazon az áron. (nálunk a hegesztős boltban 28, de a neten van 25-ért is)
Engem a fogyós érdekel egyenlőre, az tetszett a középiskolában. A múlt században még nem volt awi.(talán). Talán rosszúl van a görgőnyomàsod beállítva, nekem gyönyörűen tolja a drótot, alig hallhatóan.
Amúgy én 175-ért vettem,de másnap már 178-ért volt fenn ugyanott,és most is annyiért van.Nagyon korrektek voltak,rendelés után kb egy órával már hívtak,hogy másnap ott lenne a cucc,ha jó nekem!Palackokat a debreceni embertől vettem, 7.1-es corgon 28-ért és 6.4-es argon 26-ért+rhöna reduktor 12-ért.Fejér megyében lakom,szerencsémre az eljuttatást viszonylag egyszerűen meg tudtuk oldani,rugalmas volt ő is!Egyéb csecsebecsét,mint pl az awi munkakábel,Fehérváron a cooptimnél szoktam...
Nekem is pocketmig205-öm van... A múlt hétvégén aviztam vele kicsit,kipróbáltam az abitig 26-ost...Hát nekem tetszik,bár azért vékony lemezeket még bőven nem tudok normálisan varrni.A 30X30-as zártszelvényt,viszont fasza illesztéssel anyagával megtudtam...Holnap csinálok képet,de csak a sikerültekről... :D Az mma részét is kipróbáltam,tetszik,és a mig részét is böhler emk6/0.8-as dróttal.Először fura volt,hogy vonyít a tolómotorja,és üresen egyenletesen tolja,de ha hegesztek,mintha hullámozna az előtolás...Nem sokat varrtam vele,helyhiányom van egyenlőre itthon.A beállításokat meg tapasztalat útján,de nem vagyok szakember ebben,úgyhogy kérdezek,olvasok,meg videót nézegetek... :D
A vaterán találtam a 171ezres árat, ez bruttó volt."Kinyomoztam" a cég nevét és megnéztem a weboldalukat. Itt találtam a palackot, csak nem néztem hogy az ár nettó. Itt szaladtam szaladtam bele a pók hálójába! Ha simán csak a gépet veszem jól jöttem volna ki a dologból.
Elvakított a 14ezres árkülönbözet, mint kezdő szerencsejátékost az első, hamar jött nyeremény.
Viszont én mégis szeretném elérni hogy más ne járjon így (pórúl)!
Off: ismerek egy grafikust akinek " Széna" a művészneve, azt hittem te vagy az Rahed Lee.
Az élelmiszeripari co2(biogon) kb 2g (2448ppm) vizet tartalmaz m3-re
a hegesztési co2 a tizedét (200ppm) vizet tartalmaz.
Biogon:99,5 % a hegesztési co2:99,7 % tisztaságú,a szennyező anyag mindig a víz.
Otthoni heftelésekhez,karosszériázáshoz,vasszerkezetekhez simán lehet használni,de nyomástartó edényekhez vagy minőségi, röntgenezett varratokhoz már nem.
szar dolog amikor rendelsz 5-6 dolgot, örülsz hogy jól vetted, megjön, kifizeted, bár gyanús hogy valami nincsen jól, és a végén kiderül hogy valamit nagyon túlszámláztak :-(
Értem, akkor elkerülöm őket. Az én boltomban nagyon korrektek. Azért sündörgök körülöttük, mert náluk mindent megkaphatok áfa nélkül is, igaz mondták, hogy már nem sokáig megy ez a dolog. Hogy miért, nem firtattam.
Jó az a BLM. Sok mindent meg lehet oldani fogyóssal.
Átverős boltban az a baj hogy "becsalogatnak" valami fasza árral, majd rád sóznak még tartozékokat és egyebeket amik árai irreálisan magasak, és csak a végén jössz rá hogy ez bizony drágább volt mint máshol :-(
Az az üzletpolitika (már amennyire én látom) hogy bemész valamiért, ami nem az amit a telefonban megbeszéltél, vagy a neten láttál. Palacknál pld ilyen dumák vannak, mikor megrendelt csillogó/villogó helyett odahoznak egy rozsdás szart, hogy a neten az csak illusztráció... olyat is tudnak adni csak az 2x annyi. Vagy amit macliz említett hogy valaminek 2 éve "elfelejtik" átírni az árát. Sokan úgy vannak hogy megrendelnek/elmennek valamiért, de nem annyi, aztán 10 emberből 8 mégis megveszi ha már utazott érte :-(
Civisnél, egyéb normális boltoknál előre tudod hogy ez annyi lesz és kész...
Ja, pedig az "átverősöknél" a használt cuccok közt láttam olyat amire megindult a nyálelválasztásom :-) na de úgyse annyi amennyi :-))) Mire elmennék érte, vagy házhoz küldenék a 100 nettóból 200 nettó lenne :-)
Háromfunkciós, kivégezhetetlen építésű és még éppen elférne a garázs sarkában. Ráadásul minden létező huzalt lehet hozzá kapni. Azt mondták a boltban, hogy a kisdobos fogyósokkal az a kaki, hogy nem minden huzal szerezhető be 5 kg-os kiszerelésben. A nagy persze drágább, de egyszer megvennék egyet, évekig kitartana.
Nézegettem nettó 85-ért a 185-ös kis ESAB-ot is.
Mi a gond az átverős céggel? Ahogy számolgattam, majdnem ugyanott vagy mint a Civisekkel lettél volna. Vagy kis palackkal került annyiba, mint a másik helyen a naggyal?
én mikor felhivtam az átverős boltot, jasic mig 160 at kérdeztem, a honlapjukon 140 volt a nettó ára. mikor felhivtam őket akkor meg azt mondták még nem javitották ki az árát amugy azt mondták 160 a nettója. az az érdekes hogy én néztem a honlapjukat vagy 2 évig és nem volt idejük 2 évig átírni az árát? mert 2 éven keresztül 140 volt odairva nettónak. (lehet még most is) simán büntetném az ilyet. én azt javaslom mindenkinek ha gépet akar venni először itt kérdezze meg a hozzáértőket, és lehet imélben is infót kérni boltokról, akitől szeretnél infót annak le kell irni ide fórumba hogy irhatsz e mailt , sok időt és pénzt lehet megspórolni ezzel.
ne basszá már fel:)) akkor mostmár keress nekem egy külön alfaweld gépemhez olyat amit rá tudok tenni. szerintem lehet külön is venni. régebben néztem de nem találtam a neten.
A civisnél ugyanez: pocketmig 205 185.000 + 10 vagy 20 kg-s co2 palack (egy árban van) 41.000 azaz 226.000 lett volna (ingyenes szállítás 50.000 felett)