Lehet, hogy igazad van, de annyian illették már a magyar népet szaka, szika, szittya, meg hasonló nevekkel, hogy ebben az általános zavarodottságban csak egy biztos pont van, hogy magyarul beszéltek.
Kétségednek nincs semmi alapja. Nézz mélyebben a dolgok mögé! Nyelvünk is egy biztos táppont.
"Sajópetri vaskori lelőhelyén is a feltárások. Legfontosabb eredményünk, hogy bebizonyosodott: a Sajópetri-Hosszú-dűlőben, illetve Hosszú-réten feltárt településrészletek egyetlen összefüggő - mintegy 750 m hosszú - agglomerációhoz tartoztak. A települést északról árok határolja. A nagy kiterjedésű településen 40 épületet tártunk fel. Néhány esetben a házak tűzhelyét és padlóját is sikerült megfigyelni, az egyik háznál pedig a leégett tetőszerkezet is rekonstruálható. Ez utóbbi alapján - a korábbi kutatásokat kiegészítve - elképzelhető, hogy a házak felmenő falúak voltak. Funkcionálisan elkülönül a fazekas telep (több kerek égetőterű edényégető kemencével és a hozzájuk kapcsolódó munkagödrökkel) és a vasművességi központ. Természetesen sok vasszerszám is előkerült (ár, reszelő, fűrész, csipesz, lapos véső stb.), melyek nagy biztonsággal keltezhetők a Kr. e. III. századra. Az előkerült kerámiaanyag elsődleges elemzése szerint a településen bizonyítható a kelta és szkíta népesség együttélése. Különleges leletek - kard, kardlánc, újabb maszkos üveggyöngy, kardhüvely és vas pajzsdudor - is napvilágra kerültek, melyek a falusias környezetben élő harcosok és tehetős nők egykori jelenlétét bizonyítják."
Idézetek a szkíta népekről:
Iustinus (Világkrónika): "A szkítákat mindig a legrégibb népnek tartották, bár a szkíták és az egyiptomiak között hosszú időn át folyt a vetélkedés eredetük régisége felől."
Trogus Pompeius: "A szkíták ezerötszáz éven át, minden más nép előtt birtokolták Káldeát, (Mezopotámiát) s ők a világ legősibb nemzete, régiségben még az egyiptomiakat is felülmúlják."
Plinius: „A perzsák által szakának nevezett szkíta népet általában a hajdani arameusokhoz legközelebbi nemzetnek tartják.”
Clearch (Kr.e. 350 körül, Életek könyve): "A szkíták népe volt az első, amely közös törvények alatt élt; azután ismét a legnyomorultabbak lettek minden halandók közül" .
Arrianus (Kr. u. I. század): "A szkíták ... hajdan gabonaevők és szántóvetők voltak, házakban laktak és városokat bírtak ..."
Rhodosi Apollónius : "Van egy folyó, ...széles és mély, s teherhajóval átjárható. Iszternek nevezvén ezt, távolságát is jelentették... Mert sohasem láttak még ezelőtt tengeri hajókat sem a thrákokkal vegyült scythák, sem a sigynek." (Kr.e. 230 k. Argonautica IV.)
Symnus: "Ephorus mondá, hogy az Iszter (Duna) mellékén az elsők a karpidák, (ma horvátok) aztán az arolérák, (szántóvetők) továbbá a neurok azon földig, mely a jég miatt puszta." (Kr.e. 80 k. Periegesis)
Herodotos: "Az Iszter legnagyobb folyó levén mindenek közül, melyeket ismerünk... Ez az első, mely a scythaországi folyók közül nyugatról folyván ilyen okból lett a legnagyobb, mivel ti. más folyók ömlenek beléje..."
Luciánus: "Ateasz, a szkíták királya, Fülöp ellen harcolt Iszter folyója körül, több mint 90 éves korában." (A hosszú életűekről)
Szicíliai Diodorosz: "...nagyon megsokasodott az a nép, (a szkíták) s nevezetes királyai voltak, kiktől némelyek szaka, mások a masszagéta, (...stb.) nevet kapták. Egy másikat, amely Médiából a Don vidékére költözött, szarmatáknak hívnak."
Hérodotosz: "A szarmaták szkíta nyelvvel élnek, azonban azt régóta furcsán ejtik ki..."
Mela Pomponius: "A szarmata nemzet tulajdonaira s fegyvereire nézve leginkább a párthusokhoz közelít, de amint keményebb éghajlat alatt lakik, úgy keményebb erkölcsű is."
Strabo (XI. könyv) a Kaspi-örnyéki szkítákról: "A scythák legtöbbjei, elkezdve a caspiumi tengertől, daáknak (dákoknak) neveztetnek, az ezeknél keletebbre lakókat pedig massagétáknak és szákoknak nevezik, a többieket pedig közönségesen scytháknak nevezik..."
Strabo: "A Káspi-tenger környéki dáhok, akik Párthiát is elözönlötték, a médekkel egyesültek, és hamarosan megalakították a Párthus Birodalmat."
Luciánus: "Sinatrokles, a pártusok királya, nyolcvan éves korában hazájába vitetvén a szakauraki szkíták által, ott uralkodott még hét évig." (A hosszú életűekről)
„Procopius VI. századi bizánci író természetszerűleg azonosítja a hunokat a régi masszagétákkal, (De Bello Vandalico) és a bizánci-perzsa háborúval kapcsolatban ezt írja: "Massagetae, quos nunc Hunnae apellamus" ; Atilla hunjairól pedig: "Attilam Massagetarum Scytharumque exercitu armatum adversus Aetium processisse" (Kánnai)
„A masszagéták királya, Sanesan vala az Arszakidák nemzetségéből, mert tudnunk kell, hogy az örmények és masszagéták királyai vérrokonok, és azon egy Arszakida nemzetségből származnak. Gergely tehát a masszagéták királyának, a számos hun had fejedelmének jelenlétében hirdetni kezdé népének Krisztus evangéliumát ... 342-ben Krisztus után." (Faustus Byzantinus: Historia Armeniae)
Orosius katalán szerzetes 417-ben: "Pannónia európai ország, amit nemrég a hunok foglaltak el, ezt az országot a nép saját nyelvén Hungarianak nevezi".
A nagyon nagy tudósoknak muszáj valahol igazán jó embernek is lenni. Mert ha nem lennének azok, akkor nem férhetnének hozzá, nem érhetnének el a nagy tudáshoz.
Tudniillik az ember embertől tanul. Na meg a teremtészettől. A kettő egymástől nem elválasztható. Aki szeretet helyett harcol az emberekkel, és aki nem csodálja és imádja a természetet, nem lesz nagy tudós sosem. (Különben ez szinte kizárólagos jellegggel a természettudósokra vonatkozik)
...de veteri Turcarum nomine Sabartoeasphali.... Amennyiben mi voltunk Levédi vezetésével 'Atelcusu'-ben, majd Almutzes és Arpades is magyarok voltak, akkor igen, a szabarok mi voltunk és magyarul beszéltünk.
Efelől semmi kétség, a magyarság kollektív szellemi kincsestárában búvópatakként rejtezett a szabar-magyar azonosság tudata, míg aztán Berzsenyinknél eget kért magának, hisz ő sóhajtott fel így:
Mi a magyar most? Rút szabarita váz...
Ha nem lennének egyéb bizonyítékaink, ezerszám, bár részben Hunsdorfer által elégetve, a magyar lélekből mégis kiirthatatlanul, nekem ennyi is elég volna a bizonyossághoz.
A sumér rokonsággal kapcsolatban viszont hitem páncélfalán repedés támadt, mikor a napokban olvasván a szlovákiai, mit szlovákiai, FELVIDÉKI választási eredményekről, láttam, hogy ott most a szlovák ajkú, s magyarsággal szemben fellépő sumér párt nyert 32%-kal.
Győzött a Smer, az MKP-nak két mandátuma van
Lehet, hogy mégis inkább a szlovákok a sumérok, mi meg akkor tán akkádok lennénk? Kétség gyötör.
Köszönöm Kedvességed, de én ebben az állapotomban akarok maradni. Megszoktam, nem megszöktem. Nincsenek szövődményeim. A gyermekeket gyógyítsák meg, mert nekik nagyon-nagyon nehéz ez a rabság. És én is a férfi, akinek lehetett, meg még sokan mások terjesztem hova-tova ezeket a géneket. 30 éve a cukorbeteg nők még nem is szülhettek. A táplálkozással van a gond, a túl sok édességgel. Üdítőitallal és sorolhatnám. Az Évák már nem főznek ránk kipróbált remek ősi őshonos egészséges étkeket, és édességeket, sütiket, desszertnek ki meg Ádámként vadászni képes, az is csak a család félfogára elég, így az Évák is mehetnek. Nincs családi fészek, nincs tűzmeleg fényes világos otthon. Nincs már békességes biztonságos falu csak a város. Nincs már semmi sem, csak a pénz, a pénz a pénz beszél az ilyen kutyák meg ugatnak. Az Évák Ádámot játszanak, mert ők is az egekbe vágynak. Hát mennyenek, harapdálják azt a bizonyos nem igazán nekik való almát!!! Mert ők a mi életünk. A férfi és a nő pontosan úgy különbözik, hogy két képesség özön, két szerep, és együtt lehessenek egészek (a sexben is így van). De nem ám úgy hogy uralkodnak egymáson, hanem felismerik és békévé oldják apró vívásokkal ezt az egymástól másságot szeretetben. Az emberi (hű nem egy egyszerű létforma, ilyen isteni tudattal) lét alapja ez. Szavaink úgy tükrözig hogy a felem, feleségem, a férjek meg férjenek meg a bőrükbe!!! A nejem mondja ne, ne, ne!! Ejnye bejnye!! Tartson vissza engem a neki csődült csődör menne mént!!! Az asszony meg jól megasszondja. ;-))
Ez egy korjellemrajz (mi is folyik itten nagy elbaszó):
nézz utána, lehet, hogy jó lesz: http://209.85.129.132/search?q=cache:4NSv2gZdjaEJ:www.impulzus.ro/Uj_gyogyszer_a_cukorbetegseg_ellen/hirek/8603+%C3%BAj+gy%C3%B3gyszer+cukorbetegs%C3%A9g+ellen&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
Olvasom a leletemet (17 éves koromtól cukorbeteg vagyok (most 49) és 100 éve már rég halott lennék) teljes vérkép és nézem a !** jelet egy koleszterin (HCL?? - már nem emlékszem) ) értékem mellett, mert hogy van egy referenciatartomány, amit kissé túlléptem a normálistól, a nagy átlag által szólogáltatottól). Van bennem, vagy 61 kiló (abból kétharmad víz), és nyúltam, mint a nyúl a nyurga, mintha meg lennék nyúzva (189 cm). Csont és bőr!
A szabály meg az Ő szavai alapján is az, hogy nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk... (és jól is legyünk persze - és abban bizony több a lélek).
És azt se felejtsük, hogy ez az ember ...(!!!!!!!!!!!! - a szó igaz értelmében)....... egy követelt követ fúj velünk (ha tudnátok mennyien egy egyész mennynyien vagyunk már). A tudásunk valakitől ránk árad, és nem a miénk teljesen).
Szia kössz, köszönöm...... Neked a jó-tan-ács-ot. A jó szövet szovjet! A normálisoktól egy üzenet, vagy dühhhenet.
Kössz, kiss, küss Neked!
Ui:
Tanálkoztál már autista gyerekekkel? (Esőember film kárpótolja az élményt)
Meg van hibásodva az agyuk? Igen vallóban. Minden lényegtelenre is emlékeznek és beléjük, agyukba ragad a lényegtelen, és a lényeges, a mindent összezavaró külvilág ránkáradó rendszerezetlen szennye, avagy csak a minden zuhan be a memóriásba. A hiba abban áll, hogy eltévednek. Nincs felejtés, nincs szelekció, csak tévelygés.
Amennyiben a nyelvek lényegtelenek, akkor én amolyan nyelvi autista vagyok.
Amennyiben nektek a magyar nyelv lényeges, akkor viszont Ti amolyan antiautisták (én ezt nem tartanám betegségnek, hiszen álltalában ez a normális és ez így van jól) vagytok, akik a lényegesebb funkciót, az új dolgok befogadását és az azt új rendszerbe foglaló aggyál már még többet agyalást mellőzitek.
Így aztán én sem vagyok ám beteg, hiszen az én autizmusom a nyelvekre vonatkozik, melyek már eleve rendszerezettek, azaz rend van bennük. És ezért nem mondom, hogy nem kóborlok, de el nem tévedhetek és így őrült sem leszek.
Megégyszer köszönöm és örültem......
Finn(g )ugrálástok sincs erről a nyelvről!!!
Bocsáss meg Nekem, de .....
azért vagyok kissé ideges, mert éppen betekintettem a döglődő "Szavak eredete" Magyarulez topikba, és annak feltámadásába és elolvastam az új hozzászólásokat.
Tiszta autizmus. Anti authorizmus. Átvétele az egyszerű rendnek. Semmi új! Mindenki egy követ fúj. Semmi kohó, sem abbol új olvasztós koholmány. Megáll(t) az ész!?
épeszű ember pedig a tények alapján tesz kijelentéseket...
A tények makacs dolgok, mondta ezt egy klasszikus valaha. Egyetértessz-e azzal, hogy a történelmet, a finnugor rokonságot is bizonyítani kell? Mert ellene nagyon sok bizonyítékot hoztunk itt fel évek alatt. A magyar nép történelmét láncként ábrázolva a láncnak megszakítatlannak kellene lenni. A jelentől egészen a feltételezett finnugor ősnyelvig. De, elég csak a honfoglalásig visszamennünk, máris a mélységes sötétségbe érkezünk. Nem tudjuk milyen nyelven beszéltek Árpád honfoglalói. Ez csak az eleje, mi van ezelőtt? Mélységes bizonytalanság.
Szab állj. Szab (ott) ad (ott) ság....... szabadság
Az igazság mindig félúton jár.... (Íg az. Med-ig az?? Kortalan? Kórhoz kötött? Gyógyír az adott kórra, mert oly jó a lelő léleknek valamit együtt betudni.)
Tények az adott tudásszinthez mindig újak tenyésznek sarjadnak s ez jó, jó, jó ám mert ennek kergetése keresgetése avagy csak annak kereskedése az előlények lényege.
Na jó a kettő enyhén szólva is negatív túlzás. Az a TE elemi elmeállapotod lenne Kedves Evil! Igen és nem. Hopp az meg egyetlen bit csupán, igaz avagy hamis. A FU elmélet az igaz az összes többi ehhez képest a 0-án áll, hisz te átlátsz a szitán Budenz óta már. Nekem meg neuronból legyen akár csak száz, de mindegyik száz szállal összkötve nem harapós igazságosztós biteket ád, hanem analóg jelekkel MAGYAR-áz!!!! Ontoz, öntöz.
Melyik művében mondta és hol Hésziodosz, hogy a subar nép a bronzművesség feltalálója? Honnan a francból tudott volna Hésziodosz a subar népről? Mi a bizonyíték arra, hogy az i.e. 18. században Hammurabbi által legyőzött Subar lakói az ezer évvel későbbi szkíták ősei? Vagy akár csak arra, hogy Subarban subarok laktak. Nem féleszű és zéró tudású kézimunka-tanárnők bemondásai érdekelnek.
Pech...Ostobaságokat mondasz szokásod szerint. Szkíta nép a forrásban említett subar nép, akik Hésziodosz szerint a bronzművesség feltalálói. (Ishbi-Erra of Isin and Hammurabi also claimed victories over Subar. (ca. 1795 – 1750 B.C.) Az Isin-i Ishbi-Erra és Hammurabi is nagy győzelmet arattak Subar fölött.) ------------------ Állításod olyan, mintha azt mondtad volna: a selymet nem a kínaiak találták föl, mert hiszen Pircsi néne is gubót gombolyít a nyárikonyhában... Vannak dolgok, amik köztudomásúak voltak akkor is, ma is. Nyilván, mert az ő korában is a szubarok értettek legjobban a dologhoz. ------------------ A bronzművesség eredete [wikipedia]
A bronz megmunkálásának legkorábbi emlékei az i. e. 4. évezred közepére (3500 - 3200) tehető majkop kultúrából származnak a Kaukázus környékéről. Innen a technológia gyorsan terjedt Ázsia délebbi területei felé. ----------------- A majkop kultúra leletei a Kubán folyó völgyében vannak.
Pech, de a szkíták 2-2 és félezer évvel később léptek színre mint a bronzkor kezdete, ennélfogva nem lehettek a bronzművesség feltalálói. Hésziodosz aligha verselt ilyet, de ha verselt volna, az sem számítana, mert honnan tudhatott volna egy i. e. nyolcadik századi földművelő arról, hogy születése előtt 2,5 ezer évvel milyen volt a technológiai fejlődés.
Az internet meg nagy, és nem te vagy rajta az egyedüli hülye. De ez a sajnáltos körülmény nem bizonyíték ostoba fantazmagóriák mellett.
A 80-as évek elején SINKOVITS IMRE mondta a Humorfesztiválon, és még ő is belezavarodott!
Kezdjük tán a jó szóval: Tárgy esetben jót. Ámde tóból tavat lesz, nem pediglen tót. Egyes számban kő a kő, többes számban kövek. Nőnek nők a többese, helytelen a növek.
Többesben a tő nem tők, szabatosan tövek, Aminthogy a cső nem csők, magyarföldön csövek. Anyós kérdé van két vőm, ezek talán vövek? Azt se tudom mi a cö, egyes számú cövek?
Csók - ha adják - százával jó, ez benne a jó. Hogyha netán egy puszit kapsz, annak neve csó? Bablevesed lehet sós, némely vinkó savas, Nem lehet az utca hós, magyarul csak havas.
Miskolcon, ám Debrecenben, Győrött, Pécsett, Szegeden, Mire mindezt megtanulod, beleőszülsz idegen.
Agysebész, ki agyat műt, otthon ír egy művet. Tűt használ a műtéthez, nem pediglen tüvet. Munka után füvet nyír, véletlen sem fűvet.
Vágy fűti a műtősnőt. A műtőt a fűtő. Nyáron nyír a tüzelő, télen nyárral fűt ő.
Több szélhámost lefüleltek, Erre sokan felfüleltek, Kik a népet felültették, Mindnyájukat leültették.
Foglár fogán foglyuk van. Nosza tömni fogjuk. Eközben a fogházból megszökhet a foglyuk. Elröppenhet foglyuk is, hacsak meg nem fogjuk.
Főmérnöknek fáj a feje, vagy talán a fője? Öt perc múlva jő a neje, s elájul a nője. Százados a bakák iránt szeretetet tettetett, Reggelenként kávéjukba rút szereket tetettett.
Helyes, kedves helység Bonyhád, hol a konyhád helyiség. Nemekből, vagy igenekből született a nemiség?
Mekkában egy kába ürge Kába kőbe lövet, Országának nevében a követ követ követ. Morcos úr a hivatalnok, beszél hideg s ridegen, Néha játszik, nem sajátján, csak idegen idegen.
Szeginé a terítőjét, szavát részeg Szegi szegi, Asszonyának előbb kedvét, majd pedig a nyakát szegi. Elvált asszony nyögve nyeli a keserű pirulát: Mit válasszon: a Fiatot, fiát vagy a fiúját?
Jajj de szűk egy tartomány a magyar nyelv korához képest is, ami FUrália felé száműzetve 8000 év, persze az is ám egy tévedés (??). A nyelv igazi alapjai meg ma is vannak köröttünk, a süketek nem hallják a csendből felcsendülő igazi bölcs őt!!
Ja Te ezt nem veszedbe az eszedbe (ehhez túl sokat tudsz és hiszel már) adás...
Boccs nem zavargatlak, mert még valami rosszat TESZesz TOSZosz velem... (Nem tudsz...)
...de veteri Turcarum nomine Sabartoeasphali.... Amennyiben mi voltunk Levédi vezetésével 'Atelcusu'-ben, majd Almutzes és Arpades is magyarok voltak, akkor igen, a szabarok mi voltunk és magyarul beszéltünk.
http://books.google.com/books?id=DYsuAAAAYAAJ&pg=PT3&lpg=PT3&dq=de+administrando+imperio&source=bl&ots=1ho-hL8e9Z&sig=pZQfnfpfchBnFaZXdHVVWnw1HjA&hl=hu&ei=1KanSeqHHpiU_gbHn4TVDw&sa=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result#PPT158,M1 ------------------ Egyszerű vagy bébibabi, mint a traktorgumi...
Érdekes ez, hogy a Világ mindent másképpen tud, mint az áporodott hazai rémségek kicsiny boltja...
Alább idéztem egy török lapról, de úgy látszik nem elég:
800 BC Hesiod, 7th Century BC, writes: (Hésziodosz (i. e. 7. század első fele) görög epikus költő)
Inventors of bronze working were Scythians. Early Mesopotamian name of metal Zubur, indicates that northern Mesopotamian Subartuan's or a people of region were indeed inventors of process. ~~~~~~~~~~~~~~ A bronzművesség feltalálói a szkíták voltak. A fém korai Mezopotámiai neve Zubur, jelzi, hogy az észak-mezopotámiai Szubartunak, vagy egy régiójának a népe voltak az eljárás feltalálói.
clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=maked&Number=1940397512 - 66k --------------------------------------------- 124 BC Asi (Yazig), Pasiani (Budini/Beçen/Besenyo/Peçenek), Tocharian, Sabir (Sabaroi) tribes break into Sogdiana and Baktria. In next five years two Parthian emperors loose their lives in wars. Later Sakauraka (Türkic ‘Saka-farmers’) tribe is also conquered by them.
ASI (Yazig), Pasiani (Budini/Beçen/Besenyo/Peçenek), Tocharian, Sabir (Sabaroi) a törzsek betörnek Sogdianába és Baktriába. A következő öt alatt két Pártus uralkodó is elveszti életét a harcokban. Később a Sakauraka (szakák királya) törzset is legyőzik. (Sakauraka = szakák királya Jordanes leírása szerint.) -------------- (Később, ezer év múlva!, mind két törzs, a jász és a besenyő is beépül a magyarországi népesség közé.) --------------------------------------------- 139 AD Ptolemy (83?-161? AD) writes that in European Sarmatia ‘below Agathyrsi (Akatsirs, Türkic agach ers ‘forest people’) live Savari (Türkic Suvars), between Basternae and Rhoxolani (Tr. Uraksy Alans, i.e. ‘Alans-farmers’) live Huns
Ptolemaiosz (83?-161? AD) írja: az európai Sarmatiában az Agathyrsek alatt (Akatsirs, a Türkic agach ers 'erdei emberek') élő Savarok (Türkic Suvars), azok a Basternae és Rhoxolanok között (Tr Uraksy Alans, i.e. Alanek-farmerek) élő hunok.
A Subartu helynév, ország vagy tartomány neve. Cca ie. első évezred közepéig létezett Észak-Mezopotámiában. A szabír ezzel szemben népnév, az így nevezett népet az i. u. első évezred közepétől kétszáz évig emlegetik a források. Subartu lakói le voltak telepedve, mezőgazdaságból éltek, városaik voltak. A szabírok több, mint ezer évvel később sztyeppei lovasnomádok voltak. Subartunak és a szabiroknak csak az alternatív debilitás mélységesen sötét bugyraiban van köze egymáshoz.