Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az első fele igaz, a második túlzás. Ami itt folyik, azt nem nevezném kiképzésnek. Minden van, csak az nem. Hiába tervezünk, mégsem az lesz. Jönnek az előre nem látható dolgok, és azok, amelyeket lehetett volna előre látni, de mégsem lehetett betervezni, mert megakadt az információ. Nem nevezném meg, még csak nem is utalnék komolyabban rá, hogy hol vagyok, de nálunk éppen ez zajlik. Újonnan odapakolt emberekkel - hogy meglegyen a létszám - próbálnánk kihozni a rövid, hátralévő két-három hónapban azt, amit csak lehet. De még ennek az időnek a harmadát sem tudjuk magunk tervezni, mert minduntalan jön valami közbe. Konkrétumokat nem írnék, mert akkor könnyen be tudnának azonosítani. (Így sem nehéz, de legalább nincs fogás rajtam.) Na de majd ha leszerelek!!!
Így folytatódik a parasztvakítás magyar módra. Lehet, hogy te fentebbről nézed a dolgokat, és a jelentések alapján jól néz ki. De idelent már nyakik ér a kaki, és sajnos erősen hullámzik is hozzá! (Vagy lehet, hogy jó helyen vagy, és csak én vagyok ilyen szerencsétlen?!)
A hat hónap pihenő azért komoly túlzás! Max másfél hónap, aztán kezdődik a kiképzés. Az esetek többségében a zászlóaljaknak elég tág lehetőségük van rá, hogy maguk terezzék a kiképzésüket és reális célokat tűzzenek ki maguk elé a "sárga" időszak végére. Az újabb missziót megelőző "zöld" időszak - konkrétan a missziós felkészítést szolgáló részét össze lehet sűríteni intenzív kiképzéssel 2 hónapba! Beleszámolva, hogy kimenetel előtt is illik pár hétre még elengedni az állományt szabira, még mindig marad közel 2-3 hónapja (a nyári szabadságos időszak függvénye) a parancsnoknak, hogy célorientált kiképzést folytasson a "sárga" tapasztalatok alapján. Ennek ellenére magam is űgy érzem, hogy a kötelékkiképzésre rendelkezésre álló idő - legalábbis z. szintig bezárólag nem elegendő a kellő mélységű begyokorlottság eléréséhez. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy manapság ritka az olyan zászlóaljunk, amelyet egyszerre küldenek misszióba/missziókba.
Bizony igazad van. Ezért is nem megyek ki külszolgálatra. Egyszer voltam, de az sem volt az az igazi "ereszdelahajam". Mégis átgondoltam, és rájöttem, hogy sem én, sem azok, akik körülvesznek, nincsenek megfelelően felkészítve (még arra sem). Rájöttem, hogy nemhogy eggyel magasabb, de még talán eggyel alacsonyabb beosztást sem tudnék éles helyzetben ellátni. És igaz ez majdnem mindenkire, akit ismerek. És ez nem az ő hibájuk! Inkább a rendszeré. Ez a 6 hónap külszolgálat - 6 hónap pihenő - 6 hónap kiképzés egy akkora ökörség, amekkorát csak tábornok kitalálhat, főtiszti segítséggel! Ha valaki foglalkozott már kiképzéssel, az tudja, hogy ez - pláne a mai viszonyok között - nem megy. Jobban mondva megy: addig nincs baj, amíg nincs baj. De aztán... Lehet mutogatni egymásra.
Mint említeted, ez náluk is egyfajta szükségmegoldás. De nem rossz. Viszont sok múlik a kiképzés mikéntjén is. Ott - gondolom - adva vannak a lehetőségek. Nincs lőszerhiány, van gyakorlótér meg üzemanyag, és így tovább. Ha megfelelő az emberanyag, akkor lehet akár fél év alatt is tiszteket képezni, csak ahhoz kell biztosítani ezt-azt. És nem csak anyagi dolgokról van szó. Jogiról is. Pl. több helyen még megvan a pszichikai tréning részeként a géppuska tűz alatt kúszás. Nálunk már a hk. elleni közelharcot sem igazán engedik gyakorolni (már ha lenne még annyi hk.). Pedig nem csak konkrétan a hk.-k megsemmisítésére készítene fel, hanem némi spirituszt is adna a katonának. Önbecsülést, bátorságot is fejleszt. Pláne, ha ügyesen van megszervezve. És attól, hogy nekünk nincs, még másoknak nem kevés van belőle!!! Veszélyes - igen. De meg kellene már érteni, hogy ez egy ilyen cég, és itt bizony előfordulnak balesetek. Pl. harcjárművel való vizi átkelést ki csinált mostanában? Mondjuk az utóbbi 10 évben?
Csak akkor kapunk észbe majd, amikor szükség esetén mégis élesben szembekerülünk ezzel. És csak hullunk majd, mint a legyek. És persze azoknak a parancsára, akik megtiltották ennek gyakorlását! :(((
A főtiszti dolgokba nem mennék bele, mert nincs igazán rálátásom.
A "felfele vagy kifele" elv reszben megvalosulna
Ezt viszont nagy butaságnak tartom. Pl.: Kiképzek egy katonát - Gipsz Jakab honvéd - aki később eljut őrvezetői rf.-ig (a te rendszered szerint). Utána kiderül róla, hogy nem alkalmas tizedesnek, de pl. géppuskásnak ezer-kiváló! 800 méteren szedegeti a fejalakokat szakadó jégesőben, fejenállva, bekötött szemmel, háttal a célnak ("Ne forgolódjon a lőtéren, katona!!!" :))) ). Akkor minek kellene kirúgni? Csak azért, mert együgyűbb szegényke? Egyszerűbb legény, aki lehet, hogy igenis tisztességesen végzi a melót, jó géppuskás, és nem volt soha vele gond. És akkor rúgjuk ki, mert nem jó tizedesnek. És képezzünk ki - nem kevés pénzen - egy másikat, hátha az alkalmas lesz annak. Kicsit hülyeség. Egyrészt, mert pazarlás, másrészt pedig nem hiszem, hogy olyan nagyon tolonganának a kapuk előtt a leendő katonák manapság!
Miért rúgjak ki egy őrmestert (A-t) csak azért, mert a másik (B) alkalmasabb törzsrmesternek? Attól A még egész jó őrmi lehet! Nem?
ne a kenyszer, hanem szabad akarat tartsa a tartalekosok kozott
Amikor beáll szerződésesnek, akkor aláírja ezt is. Nem kényszer, hiszen tudja, mire vállalkozik. Persze nem árt a tartalékosokat is támogatni ebben-abban.
a kovetkezo elkepzeles el bennem a raj 2 legkepzetlenebb katonajarol: oda megy, ahhova mondjak, oda lo, ahhova mondjak, oda nez, ahhova mondjak, soha nem hoz dontest, mindig a mellete levo rajparancsnok, rajparancsnok-helyettes, jarorparancsnok, orkutya :-) felugyelete alatt van. Egy ilyen beosztast szerintem el tud latni olyan ember, aki 8 honapja csak erre keszul
Tény. Ezeket hívják droidnak. :) De szvsz nem kellene ilyeneknek veszélyeztetni a többiek életét. Ennek ellenére elég sok ilyen van. És nem csak nálunk. Az amerikai hadsereg például szinte csak ilyen önállóságra képtelen embergépekkel van tele. Ha magára marad, kétségbe esik, mert megszokta, hogy nem kell gondolkodnia. Én nem tartom az ilyet jónak, de vannak akik igen. Vélemény kérdése. Én szeretek értelmes emberekkel dolgozni - sokkal könnyebb. Csak tudni kell vezetni őket. Emellett 1-2 év több, mint 8 hónap. Így többet is tanul a katona, tehát nagyobb az esély a túlélésre.
Igen, jól látod a mai rendszert. Megy ezerrel a parasztvakítás! Ki kellene már nőni ebből végre!
szerintem jelentos elorelepes lenne az is, ha legalabb azt ismernek, amire a beosztasuk szolna
Ismét csak jól látod a helyzetet. Egyedül a probléma megoldásában különbözünk, másban egyetértünk.
masreszt (szabadsag nelkul) 18 honapot irtam, ami utan meg termeszetesen 4 honap kozos gyakorlatozas kovetkezne
Bocsi. Kicsit félreértettem. Így már világosabb. Ennek ellenére lehet, hogy az is kevés, bár már elég lehet. Legalábbis a te verziód - alapjaiban - jobb lenne a mainál. De sajnos nem mi fogjuk ezt megoldani. Amíg odafönt nem akarnak ezügyben lépni, addig nem fog történni semmi. :(((((((
itt most beszéltetek a tűzérekről, hogy milyen kevés idő elég, ez még OK is lenne, de viszont szerintem a mostani lövészeknek sokkal, de sokkal több idő kell a felkészülésre, ugyanis szinte folyamatosan kell adniuk missziót (és valószínűleg sokáig nem bújhatunk ki a keményebb helyekből sem), ami nagyon nehezített terep. Ott az ellenfél nem tömeghadsereg, ami ellen a "fel, roham" elég, tehát nagyon sok jogi, szituációs, nyelvi és egyéb kiképzés kell (meg tapasztalat csere más nemzetekkel).
Ausztrália mely jelentős ásványkincsekkel, élettérrel, valamint mezőgazdasági termelőképeséggel rendelkezik, most fejleszti intenzíven a katonását. Technikailag a legjobbat veszik ( pl most szereznek be a F-35 csúszása miatt 24 db F-18 E/F gépet a kiöregedett F-111 helyett ) de most két éven belül harckész állapotba akarnak hozni egy 3000 fős fejlesztést a szárazföldi alakulatnál. Ezekben benne vannak a M1 Abrams harckocsizóktol a tüzéreken át a lövészekig mindenki.
A "hirtelen" fellépő tiszthiány orvoslására hzták létre a "Direct Entry Officer "projektet mely szerint bármely Ausztrál álampolgár 44 éves korig bevonulhat és egy 18 hónapos képzés keretében hadnagyá avatják. Az csak halkan említem meg hogy a 18 hónap alatt teljes ellátás és 300 000 Ft nak megfelelő ösztöndíj, majd avatás után 550 000 Ft os fizu várja.
A képzés következők szerint épül fel :
Első 6 hónap :
Initial Cadet Training - 9 weeks Barracks Training - 6 weeks Study Leave - 1 week Exercise Bardia - 1 week Battle Block 3 B/D - Field Exercise - 4 weeks
Második 6 hónap :
Offensive Operations
Offensive Operations___________________________________ 7 weeks ______________ Including Battle Block 2 A/C - Field Exercise _______ Defensive Operations___________________________________7 weeks ______________ Including Battle Block 2 B/D - Field Exercise _______ Leadership Lectures____________________________________4 weeks _______ Drill / Character Development____________________________ 2 weeks _______ Study Leave___________________________________________ 1 wee
Harmadik 6 hónap :
Security Operations - 6 weeks ______ Including Battle Block 1 A/C - Field Exercise
Combined Arms - 6 week ______ Including Battle Block 1 B/D - Field Exercise
Weapon Block 1A/C - 2 weeks
Firing Range Qualifications - 4 weeks
First Appointment Lectures - 1 week
Corps Briefs - 1 week
Graduation - 1 week
Ha érdekel valakit leírom hogy részletesen melyik mit jelent.
Néha szükséges lehet a gyorstalpaló képzés. De nem hinném, hogy ez a mérvadó.
Egy lövészbakát is ki lehet képezni egy nap alatt arra, hogy lőjjön a karabéllyal, dobjon gránátot, és hogy rohamozzon előre, tartva az alakzatot. De ez a legtöbb esetben édeskevés. Ahogy mondani szokás (nálam nagyobbak találták ki, akik láttak ezt-azt): "Minél több veríték a gyakorlótéren, annál kevesebb vér a harctéren."
Sokminden lehetséges, ha a kényszer diktál. De jobb, ha felkészülünk minél több eshetőségre, mert éles esetben még az is kevés lehet.
Pl.: Kíváncsi lennék arra a civil lőszeradogatóra, vagy félórás töltőkezelőre, (a reakcióikra legalábbis), ha az alegységükön rajtaütne egy akármilyen szabadcsapat, vagy egy lövészszakasz. Vajon hányan élnék túl, és hányan lennének képesek helyesen cselekedni, esetleg visszavágni?
Apropó! Vízesés! Erről írnál bővebben? Fiatal suttyóként csak rémhíreket hallottam róla. Megtennéd, hogy kissé részleteznéd, mi is volt az, és hogyan is történtek ott a dolgok? Előre is köszönöm!
Az altisztbol lett tisztek eseten nem lenne csapatgyakorlat, ok egybol (vagyis osszesen legkevesebb 6 ev katonasag utan) szakaszparancsnokok lennenek, innetol kezdve egyenranguak lennenek a "rendesen" (4+1 ev alatt) kepzett tisztekkel.
Az uj (fo)tiszti beosztasok elott fel eves tovabbkepzesek lennenek (pl. szazadparancsnok-helyettes, szazadparancsnoki, kulonbozo torzstiszti), ahhol egyreszt kepeznek oket az uj beosztasra, masreszt nagyjabol kikepeznek oket 2-vel magasabb beosztasra. Ebbol a sorbol 2 kepzes logna ki, mielott valaki fotiszt lehetne, egy egyeves kepzesben reszesulne, ennek soran egy feleven at heti par orat oktatna is a foiskolan, a vegen egyetemi diplomat kapna (ez elozo oktatasokkal egyutt boven meglenne az 5 ev tanulassal toltott ido). Es termeszetesen a tabornoki kinevezes elott is komoly iskola lenne, ott mar felsofoku nyelvvizsga is kovetelmeny lenne.
A "felfele vagy kifele" elv reszben megvalosulna, egyreszt aki 4 ev alatt nem lenne min. tizedes, az nem maradna katona. A kovetkezo eloleptetsuk nem lenne surgos, mivel a szerzodeses katonak 20 evig maradhatnanak, vagyis ennyi idejuk lenne arra, hogy ormester legyen beloluk (ez utobbiaknak automatikusan felajanlanak a hivatasos statuszt). Az altiszteket 25 ev szolgalat utan elkuldenek nyugdijba (vagyis zaszlossa kellene valniuk meg ez elott). A tisztek a normal elomeneteli rendszerben 26 ev (beleszamitva a 4+1 evet is) alatt ornagyok lennenek, de 25 ev utan tisztek is mennenek nyugdijba (vagyis legalabb egyszer soron kivuli eloleptetest kellene kapniuk ahhoz, hogy 25 ev utan maradjanak).
A fentiekkel par dologban biztosan elrugaszkodtam a jelenlegi valosagtol: felteleztem, hogy a max. hadnagyok tobbsege misszioba jar, ez meg az egyre csokkeno katonasag mellett is akkor lenne hiheto, ha kb dupla (egyszerre kb 2000 fo) lenne misszioban, a missziok 4 valtasban, egyenkent 4 honapos bontasban valtanak egymast.
"nehogy mar 2 evig egy rajba legyen beosztva egy orvos, jogasz, kozgazdasz" ...mivel spec. beóban vannak. Amúgy gondolom hallottál már arról, hogy a különböző fegyvernemek leendő tisztjei különböző szakaszokban vannak a képzés során?!
Ezt rosszul fogalmaztam meg, tehat nem arra gondoltam, hogy ugyanabban a rajban van az orvos es a kozgazdasz, hanem arra, hogy egyaltalan ne legyen egy ormester altal vezetett rajban egyik sem, de ezt is megvalaszoltad.
"legalabb 1 evig az is marad, a szerzodes lajarata utan" Kevés az egy év. Min. 5 kellene.
Azert irtam ilyen keveset, hogy (miutan elmult a kilepeskori "hirtelen felindulas"), ne a kenyszer, hanem szabad akarat tartsa a tartalekosok kozott.
8 hónapos katonát te alkalmasnak látsz arra, hogy külszolgálatra menjen??? Képeztél már katonát?
Nem kepeztem, sot, meg nem is voltam katona. Kb. a kovetkezo elkepzeles el bennem a raj 2 legkepzetlenebb katonajarol: oda megy, ahhova mondjak, oda lo, ahhova mondjak, oda nez, ahhova mondjak, soha nem hoz dontest, mindig a mellete levo rajparancsnok, rajparancsnok-helyettes, jarorparancsnok, orkutya :-) felugyelete alatt van. Egy ilyen beosztast szerintem el tud latni olyan ember, aki 8 honapja csak erre keszul.
A másik oldal pedig: meg lehet őrjíteni engem azzal, hogy ilyen fontos legyen előmenetel szempontjából mondjuk egy KFOR külszolgálat (őrség, kapusszolgálat). Pláne, hogy ezután egyből elő is lépjen?!
Nekem ugy tunik, hogy a 70-es evekben is es most is a Magyarorszagi honvedsegben az a legfontosabb (sokszor az egyedul fontos), hogy minden jonak _latszon_. Az mindegy, hogy 0 %-ra teljesitenek egy hadgyakorlatot, ha a vegen azt irjak, hogy 100% lett, akkor mindenki orul, akar meg valami jutalmat (szabadsag, szobeli dicseret, ...) is kaphat. Az mindegy, hogy nincs kerek a teherauton, az a lenyeg, hogy keszultseget lasson el. Szerintem ettol markansan elter a kulszolgalat. Lehet, hogy nem nagy ugy ort allni ugy, hogy kozben egyetlen alban fegyvercsempesz sem lopta el az alvo or puskajat, de azert ez megis valami olyan, amit tenyleg megcsinalt az a katona, es ha nem csinalta volna meg, akkor kiderul. Az eloleptetes a nagytobbseg eseteben csak orvezetove tortenne, amit te mindenkinek megadnal 3 honap utan, meg azelott, hogy a szakkikepzest megkapna! A tizedesi eloleptetesnel termeszetesen nem csak a kulszolgati teljesitmeny szamitana, az elvegzett tanfolyamok is fontosak lennenek.
"6 honap egyeni kikepzes (mindenfele tanfolyam, pl. lovesz eseteben sofor, geppuskas, rpg-s, raj-mesterlovesz...)" Tehát ekkor tanul meg olyan fegyverekkel bánni, amivel már régen kellene tudnia?
A tudasnak vannak szintjei, pl. az elso negy honap alatt elmagyaraznak neki, hogy mukodik az RPG, hogyan kell vele celozni, loni. De ezzel nem szerezne akkor gyakorlatot (ellentetben a karabellyal), mint ahogy Dragunovval sem adna le lovesek szazait, ezreit. De mielott olyan beosztasba kerulne, ahhol ezen fegyverek egyiket kellene hasznalnia, kapna rendes kikepzest, es legalabb loteri korulmenyek kozott jelentos gyakorlatot szerezne. Lattam mar olyan ex-szerzodeses katonat, aki RPG kezelo volt, es nemhogy RPG-vel nem lott soha eleteben, de meg 7.62-es betetcsovel sem, ugyhogy szerintem jelentos elorelepes lenne az is, ha legalabb azt ismernek, amire a beosztasuk szolna.
Kb. 10 hónapos katona szakaszvezető??? Kicsit erős ez nekem! Ilyen még ma sincs - szerencsére.
Egyreszt ez max a katonak 1-2%-a lenne, masreszt (szabadsag nelkul) 18 honapot irtam, ami utan meg termeszetesen 4 honap kozos gyakorlatozas kovetkezne.
A különböző változatokhoz szeretnék fűzni néhány általános megjegyzést. A kubai válság idején vonultam be sorkatonának Ceglédre, fakerekes tüzérnek november 29-én. December 5-én túl voltam az első vasuti szállításon, és tökéletesen adogattam a 122mm-es taracklőszert a töltőkezelőnek. A másodévesek és a visszatartott harmadévesek sodortak magukkal. A löveg kiszolgálását egy délelőtt tanultuk meg úgy hogy az elsőtiszt valamelyik gyakorlótér közeli házban ivott és csajozott, mialatt a lövegparancsnokok minden elméletieskedéstől mentes, tisztán a működtetésre koncentráló képzést folytattak. Amikor a tiszt ebéd körül előkerült, a vezérlöveg rajparancsnoka, Fiskovszki tizedes jelentette, hogy minden löveg képes a "Harchoz!" és a "Harctól!" vezényszó normaidőn belüli végrehajtására, a versenyben a harmadik raj bizonyult a legjobbnak. A főhadnagy közölte, a harmadik raj a sofőr kivételével beugorhat a közeli házba egy bögre csemői rettenetesre.
A vízesés feladat kapcsán a pécsi tüzérdandár került hasonló helyzetbe, amikor Tapolcárol kaptunk március 27-én olyan újoncokat, akik tüzér szakképzést még nem kaptak, és velük április negyedikén rendszerbeállító lövészetet kellett végrehajtani. Egy osztály technikáját vittük ki a lőtérre, másfél napig lőtt az első osztály. az eredmények feladatról feladatra javultak. A második osztályt autóbuszokkal szállítottuk ki, ebéd előtt egy órát dolgozhattak közösen a már begyakorlottakkal, délután teljes egészében a második osztály lőtt megfelelő eredménnyel.Másnap hazafelé ők csinálták a vasuti szállítást.
Mindezt azért írtam, hogy indokoljam, kellően céltudatos, gyakorlatias képzéssel sokkal rövidebb idő alatt is el lehet sajátítani a szükséges katonai ismereteket.Lőszert adogatni egy civil is tud. Fél óra alatt a töltőkezelő feladatait is meg lehet tanulni. Az irányzói beosztásra már kell egy nap. És így tovább.
Látom, képzés ügyében beindultak az agyak, ez nagyon jó. Szerintem minden változat megvalósítható. Azt is érezni, hogy egy hozzászólás terjedelme kevés egy ilyen bonyolult téma részletes kifejtéséhez és pláne kevés az indoklásához. Az ilyen problémákat úgy lehetne megoldani, hogy a döntéshozó pénzdíjas pályázatot irna ki a témában, a pályaműveket az MHTT szakértői külsős szakemberek bevonásával elbírálnák. Ez néhány éve még így történt, következett a díjkiosztás. A díjazottak az ünnepségen váltottak egymással néhány szót, szerencsés esetben legalább a díjazott művek megjelentek valamilyen kötetben, de legtöbb esetben elsűllyedtek a kiíró fiókjában. Azzal lehetne továbblépni, ha a döntéshozó a díjazottakból munkacsoportot alakítana, kötelezné őket a hasznosítható ötletek egybedolgozására, a kész anyagot pedig a döntései alapjaként használná. Ma erre semmi esélyt nem látok .
nehogy mar 2 evig egy rajba legyen beosztva egy orvos, jogasz, kozgazdasz
Az kicsit más kategória. Orvosnál is, jogásznál is. Nekik elég egy alapkiképzés is, mivel spec. beóban vannak. Amúgy gondolom hallottál már arról, hogy a különböző fegyvernemek leendő tisztjei különböző szakaszokban vannak a képzés során?!
Szerintem ezt ki kellene erdemelni
Igen, kiérdemli. Azzal, hogy sikeresen elvégzi az alapkiképzést. Több hadseregben is így van. (Első osztályú közlegény 3-6 hónap után.) Még mindig jobb, mint a mai rendszer, ahol a baka eleve szakaszvezetői beóban van, és néhány év után automatikusan előlép - ha megérdemli, ha nem. Tizedes pedig csak akkor lesz, ha elvégzi a szakkiképzést. Már a rendfokozatán is látszik a katonáknál, hogy nagyjából mire használható, mit tud. Nálam egy alap, kiképzett katona, aki csapatnál van, az tizedes. (És már min. egy éve katona.) Akár meg is rekedhet ezen a szinten. Ha alkalmas géppuskásnak, akkor miért képezzünk helyette másikat, csak azért, mert ő nem lép előre?
legalabb 1 evig az is marad, a szerzodes lajarata utan
Kevés az egy év. Min. 5 kellene.
4 honap kulszolgalat
8 hónapos katonát te alkalmasnak látsz arra, hogy külszolgálatra menjen???
Képeztél már katonát? Mert ha igen, akkor ezt te sem gondolhatod komolyan!!! (Komoly külszolgálatra gondolok itt, mondjuk Afganisztán.)
A másik oldal pedig: meg lehet őrjíteni engem azzal, hogy ilyen fontos legyen előmenetel szempontjából mondjuk egy KFOR külszolgálat (őrség, kapusszolgálat). Pláne, hogy ezután egyből elő is lépjen?! Lehet, hogy azon kívül, hogy minden 3. nap őrségben van, semmit nem tesz (van, amelyik ennyit sem, mondjuk raktáros). Ezt itthon is csinálják (csinálták a nindzsák beérkezéséig), mégsem járt érte semmi plusz.
Tehát ekkor tanul meg olyan fegyverekkel bánni, amivel már régen kellene tudnia? (Külszolgálat.) Egy katonának - lövész, feldertő, akármi - az alegységénél (század) rendszeresített összes fegyverrel kell(ene) tudni bánni. Ha az RPG nem is a fegyvere, akkor is. Addig jobb, ha nem is kerül csapathoz. Előbb tanulja meg mindegyiket, utána kapja csak meg a beosztását (lövész, géppuskás, stb.). Hiszen hiába lövész, bármikor kieshet mellőle a géppuskása, és bizony valakinek át kell vennie annak is a helyét! Hülyén néz ki, ha ez éppen Afganisztánban derül ki - mármint az, hogy nem tudja kezelni a másik fegyvert.
Azok a tizedesek, akik rendelkeznek erettsegivel es alapfoku nyelvvizsgaval, mar az elso egyeni kepzes soran raj-pk helyettese (szakaszvezetove) valhatnak
Kb. 10 hónapos katona szakaszvezető??? Kicsit erős ez nekem! Ilyen még ma sincs - szerencsére.
Szerintem ha nem is minden tisztet, de legalabb egy reszuket (pl. 1/5-1/3) "rendesen" kellene kikepezni, vagyis jelentkeznek a katonai foiskolara, annak az elso feleben altalanos tiszti oktatast kapnak, a masodik feleben a fegyvernemnek megfelelot (tobbe-kevesbe kulfoldon). Teljesen egyetertve st_patrickkel, ezutan csapatgyakorlat kovetkezne, majd szakaszparancsnoki beosztas (egysegesen _minden_ katonai vezetonek).
A tisztek egy masik reszet szerintem lehetetlen kikepezni az altalad javasolt modon, nehogy mar 2 evig egy rajba legyen beosztva egy orvos, jogasz, kozgazdasz.
A fentiek ellenere szerintem sok tisztet lehetne kepezni az altalad javasolt modon, csak par dolgot nem ertek, pl. miert lenne mindenki legalabb orvezeto? Szerintem ezt ki kellene erdemelni.
Tehat az en (teljesen amator) elkepzelesem a fenti 2 kategoriaba nem tartozo katonak kikepzeserol (az elso 8 honap mindenkire vonatkozna, a maradek mar csak a tobbsegre): -a 4 evre szolo szerzodes megkotese (es automatikusan vallani, hogy belep onkentes tartalekosnak es legalabb 1 evig az is marad, a szerzodes lajarata utan) -2 honap alapkikepzes (altalanos, egyseges) -2 honap fegyvernemi kikepzes (a fegyvernemen beluli legegyszerubb beosztasra felkeszites) -4 honap gyakorlatozas csapatnal (ha kiemelkedoen jo, akkor ezen a ponton eloleptetes honvedbol orvezetonek) -fel honap szabadsag -4 honap kulszolgalat (az elso ilyen utan altalaban eloleptetes, tehat a nagytobbseg innentol orvezeto, a keves kivalo tizedes, a leglustabbak maradnak honvedok) -1 honap szabadsag -6 honap egyeni kikepzes (mindenfele tanfolyam, pl. lovesz eseteben sofor, geppuskas, rpg-s, raj-mesterlovesz, vagyis a "bonyolultabb" beosztasokra felkeszites, egyeb kikepzesek, mint pl. rohamlovesz, de lenne nyelvtanfolyam, sot "dolgozok gimnaziuma" is az erettsegi nelkulieknek) - fel honap szabadsag -vissza a "4 honap gyakorlatozas"-hoz.
Azok a tizedesek, akik rendelkeznek erettsegivel es alapfoku nyelvvizsgaval, mar az elso egyeni kepzes soran raj-pk helyettese (szakaszvezetove) valhatnak.
A katonak tobbsege a 2. korben uj beosztast lat el, es a 2. vagy 3. kulszolgalat utan eloleptetik tizedesnek. Aki 4 ev alatt nem eri el a tizedesi rendfokozatot, azzal nem hosszabbitjak meg a szerzodest.
Azok a szakaszvezetok, akinek van erettsegije es legalabb alapfoku nyelvvizsgaja, a 6 honapos tanfolyamon hivatasos ormesterre valhatnak (ez legjobb esetben is a 2. kulszolgalat utan lenne).
A hivatasos altisztek/zaszlosok, ha van legalabb kozepfoku nyelvvizsgajuk, jelentkezhetnek tisztnek, osszesen 2 eves foiskola (reszben kulfoldon, az elozo 2xfel evvel egyutt megvan az allam altal elvart 3 ev) utan hadnagyok.
Van egy kettő jel (Rohamlövész, eje., stb.), de az éles harci bevetéses jelvényről még nem hallottam nálunk. Gondolom valami ilyenre gondolsz inkább a Rohamlövész helyett. A fene tudja, van-e, volt-e.
Viszont én személy szerint talán még akkor sem viselném az ilyet, ha a 2. vh.-t megjárt veterán lennék, aki túlélte Krétát, Normandiát, Sztálingrádot, akármit. Szvsz nem attól katona a katona, hogy milyen plecsnije van. Én pl. nem hordom egyetlen kitüntetésemet, felvarrómat, akármimet sem. De ez csak személyes dolog. Biztos sok olyan lenne, akiket motivál a plecsni, így nem tartanám hülyeségnek.
milyen nemsikereségi kritériumokat szabnál az alapkiképzéshez
Mint gondolom tudod, van egyfajta követelmény most is minden téren, minden tárgykörben. Elő van most is írva, hogy mikor megfelelő egy lőgyakorlat, és mikor nem. Mikor érte el egy foglalkozás a célját, és mikor nem. (Mégha jelenleg nem is látszik. Hiszen manapság nem hallottam még olyanról, hogy egy foglalkozás nem érte volna el a célját. Egyszerűen akármilyen pocsék valami, akkor is ráírják, hogy MF, nehogy anyázzon valaki fentről. - Hülye hozzáállás.)
Pl.: Ha egy katona az alapkiképzés végére nem képes teljesíteni az akadálypályát a minimális szintidőre, akkor nem megfelelő. Ha az alaplőgyakorlatot többszöri próbálkozásra sem képes megfelelőre meglőni, akkor NMF. Ha nem képes felvenni a gázálarcot szintidőe: NMF. Ha nem képes lefutni a távot MF szintre, akkor NMF. Ilyenekre gondolok. Egy ésszel összeállított vizsgahét az alapkiképzés végén elérheti, hogy a kikerülő katonák tényleg rendelkezzenek a szükséges tudással. És ezt a vizsgát lehetőleg ne az alapkiképzők csináltassák, hanem csapattól küldött emberek. Így nem lesz olyan, ami manapság is van, hogy a katona nem tud normálisan "Vigyázz"-ban állni, és nem ismeri a gépkarabély fő részeit, mikor kikerül alapkiképzésről. (Van jónéhány rossz tapasztalatom ezügyben.)
mi a gyíkot akarsz három hónapig tanítani egy szakaszvezetőnek?
Akkor ő még tizedes. Három hónap után lesz szakszi. Itt megtanulná a leendő beosztását. Ha raj. pk. h.-nek tervezik, akkor parancsnoki képességeket fejlesztenek, pedagógiát tanítanak neki. Ha harcjármű parancsnok lesz, akkor a harcjárművet fogják jobban kivesézni, valamint a harcjárműves harcászatot. Ha mesterlövész lesz - ert lövészként jól lőtt, és van érzéke hozzá - akkor azt képeznek belőle. Egyfajta szakosított továbbképzés. Részben ugyanaz mindegyiknak (mivel már pk. h. lesz, nem egyszerű baka), részben pedig a leendő terület megtanítása. Kissé hosszú lenne teljes mértékben elmagyarázni, mert eléggé komplex a dolog. Egy lövészből ne legyen csak úgy raj pk. h., mert kinevezik a várakozási idő leteltével. (Nálam a raj. pk. h. NEM őrmester. Az őrmi legyen raj. pk. A törmi sz. tts. A főtörzs kik. tts./szü. tts./ello. tts./technikus, stb.) Azért nem árt, ha tanul is ezt-azt hozzá. Emellett attól, hogy szakszi, még nem biztos, hogy mindent tud. Mindig van mit tanulni! Ez egy téveszme, hogy a szakaszvezetőink olyan nagyon tapasztaltak és kiválóak lennének. Egy fenét azok! (Tisztelet a kivételnek.)
Valamint: ez lövészek esetében még csak-csak menne, de pl. híradóknál már kevésbé
Szerintem híradóknál is lehetséges lenne, ha van egy megfelelő hierarchikus rendszer; egy normális állománytábla. Persze előfordulhatnak itt is speciális beosztások, akárcsak manapság.
elég furcsán nézne ki egy huszonöt éves meg egy negyvenöt éves hadnagy egymás mellett
Nem az életkor számít. Ha akarja csinálni, és képes is teljesíteni a követelményeket - mind fizikailag, mind szellemileg - akkor miért ne? Hol van az előírva, hogy egy hadnagy csak 23-25 éves lehet? Miért ne lehetne egy zászlós később hadnagy, sz. pk.? Ha képes rá, legyen. Ez az életkoros dolog szerintem csak maradiságból adódik. Előfordul, hogy egy 40 éves többre képes minden téren, mint egy 25 éves. Így csak azért legyen a 25 éves sz. pk., mert ő fiatalabb, holott a másik jobb lenne???
Furcsa tényleg, de inkább csak szokatlan lenne. Persze mindez nem azt jelenti, hogy kötelező a zászlósnak, főtörzsnek tiszti suliba jelentkezni. Megteheti azt is, hogy marad. Csak megvan a lehetősége rá, hogy továbblépjen. Nem egy -viszonylag fiatal (28-30) éves - főtörzs van, aki sokkal inkább jobb szakaszparancsnok már most, mint a kikerülő hadnagyok. Ha ezek egy 2 éves képzésben magtanulnák az elméleti és gyakorlati fogásokat, ami kell egy sz.pk. - szd. pk. beosztáshoz, akkor többet érünk velük, mint emígy, szakasz tts.-ként. Pláne, hogy a sz. pk.-ot ők "igazatják" sokszor.
Inkább az furcsa, hogy a beosztott tanítja a sz. pk.-ot manapság! Ez éles helyzetben veszélyes lehet!
Akartam én már régebben kérdezni valamit, csak nem került rá még sor. Ugye járnak a katonák külföldre, ahol eléggé katonás tevékenységet végeznek, pl. lőnek rájuk, ők meg visszalőnek. Van it minálunk ennek valami ruhára tűzhető jele, mint pl. amerókai barátainknál a CIB, vagy csak az emlék marad?
Hát fikázni én nem fogok, de magyarázd meg: -milyen nemsikereségi kritériumokat szabnál az alapkiképzéshez? -mi a gyíkot akarsz három hónapig tanítani egy szakaszvezetőnek? Valamint: ez lövészek esetében még csak-csak menne, de pl. híradóknál már kevésbé. Illetve: korlátozni kellene a tiszti jelentkezés életkorát a rendszeredben, mert elég furcsán nézne ki egy huszonöt éves meg egy negyvenöt éves hadnagy egymás mellett.
Azt hiszem, hogy ilyet én nem is állítottam. Sőt a témával foglalkozó dolgozataimban magam is meg szoktam említeni, hogy a szovjetek milyen lépéseket tettek a háború folzamán a vezetési hibáik kiküszöbölésére. Ettől függetlenül a parancsnokká nevelésben - most általánosságban beszélek és nem a kivételekről! - soha sem jutottak el arra a szintre a önálló gondolkodás területén, mint a németek a háború első éveire. Erre lehet egy közvetett bizonyíték a parancsnoki munka rendszere és a különböző harcparancsnok tartalma. Miközben a háború előrehaladtával a németek oldalán növekedtek a parancsorientált elemek - Hitler hatalomkoncentrációja miatt - addig a szovjeteknél éppen ellenkező jelenségek voltak felismerhetők, de csak mértékkel! Igaz, lehet, hogy nekik nem is volt szükségük erre olyan mértékben, mint a németeknek és lehet, hogy nem is működött volna olyan hatékonyan, mint a parancsorientált vezetés. Hogy melyik hadseregnek, melyik felel meg jobban, az elég sok tényezőtől függ. Azt is tagadni szoktam, hogy létezik tisztán küldetés-(feladat-) orientált és tisztán parancsorientált vezetés. A kérdést az dönti el, hogy melyik a domináns és melyikre nevelik alapból a parancsnokokat.
- Katona be akar vonulni: orvosi vizsgálat, fizikai felmérés, stb.
- Elbeszélgetés (mit is akar ott, hogyan is képzeli az életpályáját), szerződés aláírás min. 4, de inkább 5 év! Emellett egyúttal aláírná, hogy az 5 év múlva esedékes leszerelés után min. további 5 évre vállalja a tartalékos katonai szolgálatot is (vagy hosszabbít).
- Alapkiképzés: 3 hónap. Ha sikeres, őrvezető lesz, ha nem, még egyszer nekifut. A második buktánál kirúgás, visszafizetés (minden: orvosi vizsgálat, kaja, fizu, stb.)
- Szakkiképzés: 6-9 hónap (fegyvernemtől függően). Sikeres vizsga után lesz tizedes, és kerül a leendő alakulatához. Legyen mondjuk lövész (karabélyos, géppuskás, stb.). Lehetőleg azon a helyen, ahol ő is akar szolgálni. A kiválóan végzettek választhatnak alakulatot, a többieknek a maradék hely jut.
- Min. 1 év szolgálat után (tizedesként) ha jó, javaslatra mehet szakaszvezetői tanfolyamra (3 hónap). Lesz belőle mondjuk rajparancsnok helyettes.
- Min. 1 év csapat után, ha látnak benne fantáziát, tiszthelyettes suli (érettségihez kötött). 6 hónap után lesz őrmester (rajparancsnok). Ha kiválóan végez, felajánhatják neki a tiszti sulit egyből. Ha nem, tts. lesz - egy ideig, vagy örökre.
- Őrmiként szolgál, később megy előre (tanfolyamok, továbbképzések, és csapat). Nem részletezem. Ha akarja, jelentkezhet tiszti suliba bármikor, akár zászlósként is. Felvételizik, és ha bekerül, elvégezheti. Mint említettem, ha kiválóan végzett tts. sulin, egyből bekerülhet, egyébként min. 1 év várakozás kell a jelentkezéshez.
- Bekerül (őrmiként vagy zászlósként, mindegy) tiszjelöltnek. 2 évet lehúz. Szakasz pk.-nak nevelik, és leendő szd. pk.-nak. Tovább nem mennek. Alapozás nemigen kell, mert már néhány éve katona, ráadásul a fegyvernemében! Mellesleg a két év megfelelhet a civil alapfokú felsőoktatási képzésnek is!
- Elvégzi: hadnagy; sz. pk. Rutinos (MINIMUM 5 éve katona, ennek min. fele csapatnál, részben parancsnoki beosztásban; rpk. h.; raj. pk.; esetleg sz. tts.; stb.). Elismerik, hiszen ő is volt tts., ráadásul a legjobbak közül, így van közel akkora tapasztalata, mint egy tts.-nek (pláne, ha törm. vagy afölött volt már), erre jön az iskolán szerzett tudás. Szakaszparancsnokként dolgozik.
- Továbblép, ha javaslata van rá, és tényleg alkalmas. Egészen századosig (szd. pk.) mehet.
- Ha őrnagy akar lenni, akkor 3 éves képzés, ami megfelelhet a mesterfokú szintnek a civil felsőoktatásban. Innen akár ezredes is lehet. Ezen a szinten - és afölött - meg már sokminden kell (külszolgálat, csapatgyakorlat sok, nyelvvizsgák, kiváló munka, tanfolyamok, stb.)
Röviden ennyi. Nem tértem ki mindenre, mert az nagyon hosszú lenne. Ez egy kb. 35-40 ezres haderőnél működne jól, ahol max. 20 tábornok van, és nem több. Megoldható belőle a tartalékos állomány, a tapasztalathiány problémája, stb.
80 órás ált honvédelmi tanfolyam elvégzése sikeres vizsgával (MHSZ-jelleggel)
Ezt nem értem, miért fontos.
Sikertelen vizsga esetén a szerz. jogviszony megszűnik, a ZMNE hallgatói jogviszony megmarad, polgári végzettséget szerezhet
Ez szerintem csak azt eredményezné, hogy sokan nem vennék komolyan a vizsgát, mert nincs tétje; úgyis "bent" marad.
Emellett jelenleg is szerződést kötnek a leendő tisztek az iskola elvégzésére. Ha nem sikerül, akkor az addigi képzési költséget vissza kell, hogy fizesse. Sőt, vállalja, hogy avatás után a 4 év után legalább ugyanennyit ht. állományban marad.
A tiszti alaptanfolyam elvégzése után előlépne ht. tisztjelöltté és megkezdené az 1 év időtartamú csapatszolgálatát
Tehát a 4 év után lenne egy ötödik is, ami csapatgyakorlat. Remélem jól értettem. Nem lenne butaság, bár semmiképpen nem szabadna a leendő alegységéhez vezényelni csapatgyakorlatra!!!
A csapatszolgálat minősítéssel zárul a legjobbak ht hadnaggyá, a rosszabbak ht. vagy tart. alhadnaggyá lépnek elő
Jelenleg nincs alhadnagyi rendfokozat a seregben.
A további előlépéshez a várakozási idő leteltéig újabb tanfolyam elvégzése szükséges a csapattisztek számára
A többieknek nem kell, csak csapatnál lenne szükséges?
ennek elvégzését az egyenruhán Csapattiszti Jelvény jelzi
Ezen kívül kap valami mást is, ami motiválja, hogy csapatnál dolgozzon, vagy csak a plecsni járjon?
Nem rossz, valamivel talán jobb lenne a mainál - főként az egy év csapatgyakorlat miatt. A következő hsz.-ben én is leírnám a sajátomat. Már csak hogy engem is lehessen fikázni! ;)))
Honnan vetted a számadatokat? Shenk német történész, 1995-ben kiadott könyvében 9 millió 410 ezerről beszél (a polgári lakosságot beleértve)
Wehrmacht - 5,47 millió, civil lakosság: légi háború - 340 ezer, szárazföldi harcok - 340 ezer, a nemzeti-szocialisták üldözése (csak németek!) közel 300 ezer, deportálások - közel 2,95 millió.
Még Gebhard is (a legkisebb szám), csak a Keleti frontra közel 6,87 millióra teszi a halálos vesztességeket! (Ő meg, mint köztudott, dolgozott mind a német, mind a szovjet (majd megnyilt orosz) archívumokkal.
Azért arra tessék figyelni ám, hogy a magyarországot fenyegető fő veszélyforrások a következők:
Tiszai cián
Ausztriából jövő bőripari mosólé
Ausztriából várhatóan érkező szemétégető bűze
Azért ám erre mi rendesen felkészültünk! A környéken nincs olyan hadsereg, aki képes az oszágot megtisztítani rajtunk kívül!
A helyzet az, hogy ezt egy kicsit cinikus hangvételűnek akartam beállítani.
A modulredszerű NATO tagozódásba beintegrált, az ambícióinak megfelelő haderő képébe a harckocsi, meg a lérak, meg a tengeralattjárók persze, hogy nem férnek bele.
Mindamellett azért elkondolkoztató tény, hogy ha a magyar turulos sereg elkezd fegyverkezni, akkor milyen kissebbfajta fegyverkezési versenyt generálna a szomszédaink körében (mármint ha lenne pénzünk, meg politikai akarat hozzá).
Ha már szóba került a tisztképzés, beírok ide néhány gondolatot, aztán legfeljebb hülyeség, de az úgyis hamar kiderül:-)
Szóval a magam civil agyával így képzelem el a folyamatot:
1. A tisztképzés megkezdésének feltételei:
- sikeres felvételi a ZMNE vagy honvédségi ösztöndíjjal valamely polgári felsőoktatási intézménybe
- eü és pszichológiai alkalmasság
- 80 órás ált honvédelmi tanfolyam elvégzése sikeres vizsgával (MHSZ-jelleggel)
A honvédtiszti képzésben résztvevők hallgatói jogviszonyban a ZMNE-mel állnak, de a tanulmányaik idejére a MH szerződéses állományának tagjai is. A velük megkötött szerződés tartalmazza a képzésük maximális idejét is.
2. Ezért a tisztképzés megkezdése előtt 3 hó próbaidőt írnék elő számukra, ezidő alatt nem szerződéses hanem valami más állománykategóriás (mondjuk próbaszolgálatos?) honvédként alapkiképzésen vesznek részt Szentendrén, a kik. időszak vizsgával zárul. Sikertelen vizsga esetén a szerz. jogviszony megszűnik, a ZMNE hallgatói jogviszony megmarad, polgári végzettséget szerezhet. Sikeres vizsga esetén megkezdődik a "bachelor-képzésük", előlépnek tiszti hallgatóvá (1-2-3 éves).
3. A 3 éves általános képzés után egy angol mintájú tiszti szelekciós tanfolyam következne (2 hét). Megfelelt eredménnyel előlép 4. éves tiszti hallgatóvá és megkezdi az 1 év időtartamú tiszti alaptanfolyamot. Nem megfelelt eredménnyel leszerel és civilként végez, vagy ht. esetleg szerződéses tiszthelyettes lesz.
Így a tisztképzés összidőtartama 4 év, belefér a felsőoktatás új kereteibe és a katonai ismereteket a megrendelő MH igényeinek megfelelő minőségben és mennyiségben kapná a hallgató, mert a tiszti alaptanfolyamot 4 évre a ZMNE-re vezényelt oktatók vezetnék. A tanfolyam kerete lehetne mondjuk Fegyvernemi Tiszti Iskola.
A polgári felsőoktatásban végző hallgatók részére a tiszti alaptanfolyam elvégzése is kötelező.
4. A tiszti alaptanfolyam elvégzése után előlépne ht. tisztjelöltté és megkezdené az 1 év időtartamú csapatszolgálatát a fogadó alakulatnál, vagy a repülő szakkiképzését az NFTS keretében, Kanadában.
A csapatszolgálat minősítéssel zárul a legjobbak ht hadnaggyá, a rosszabbak ht. vagy tart. alhadnaggyá lépnek elő.
5. A további előlépéshez a várakozási idő leteltéig újabb tanfolyam elvégzése szükséges a csapattisztek számára: szakaszpki vagy szakcsapattiszti tanfolyam, ennek elvégzését az egyenruhán Csapattiszti Jelvény jelzi.
Röviden és elnagyolva ennyi. Ha marhaság, akkor megyek és kis ponttá fejlődök a térben...
sokadszor olvasom olvtársaimtól a "víztisztító" vagy "biolabor" haderő.
Degradálónak érzem, mind szövegösszefüggésében, mind a szóhasználatát tekintve.
Nem részletezve a közismert érveket egyes szakterületek harmóniájának fontosságáról felhívnám figyelmeteket néhány tényre:
- lövész zászlóalj és hagyományos katonai erőt képviselő alakulat (tüzér, hk, feld. stb) van a környékünkön jónéhány tucat. Ebből pár tucatnyi biztosan jobban felszerelt és harcedzettebb mint amilyenek bármikor is lehetünk, tízmilliárdok jelenlegi és százmilliárdok esetleges jövőbeli ráfordításával is.
- a sokat emlegetett víztisztítók eu. - NATO szinten egyedülálló teljesítményre képesek(még ha vannak is technikai-technológiai problémáik), és tőlünk tanulnak mindenhol, ahol a katonai víztisztításról akarnak tudnik valamit, szóval bármennyire is nagyképűnek tűnik amit kijelentek mi vagyunk a szakterület "vezető nemzete".
És tanulunk ezerrel, hogy azok is maradhassunk. Ez nem került többe, cak-pakk mint egy szd. és 5m USD (6 év alatt, ez vicces, de nem az),
- a biolab ügyben elfogult vagyok, de az még mindig No.1 nem csak eu-NATO szinten, hanem a világon is, ezért nem írom ide ki mindenki jár hozzánk tanulni és ki írja (kik írják) a NATO ABV szakanyagait, doktrináit. (Hiába küzködik az is számos gonddal és szorul további fejlesztésre, javításra...) A ráfordítás itt méginkább érdekesen alakul: kb 30 fő és 6m USD 4 év alatt.
Mindkettő (bármennyire is kicsi) kulcsfontosságú elem és kiemelten fontos a NATO részére.
Fontosabb mint néhány tucat repülő masina (bocsi).
Háborús teljesítményben(katonai tudás, tanulási képesség, alkalmazkodás, kreativitás, harci szellem, kitartás) pedig a német tiszti-altiszti-legénységi csapat magasan felülmúlta ellenfeleit. Szerintem.
Gyula bátyám, komoly társadalmi problémára találtál rá!
A csapat- (modernebbül team-) munka hiánya, ami súlyosan ránk nyomja bélyegét. A magyar "genetikailag(?)" nem egy összetartó népség, de véleményem szerint az iskola rendszerünk ennek egyik fő oka.
Nálunk lediplomázik valaki a nélkül, hogy csapatban kellene bármit megoldania!!!
A világ boldogabbik felén az iskolákban rengeteg olyan feladat van, amit együtt kell megoldani. Így hozzászoknak a nebulók a csapatmunka fortélyaihoz.
Nálunk valaki, -ha szerencsés- a munkahelyén találkozik az első csapatmunkával, ha egyáltalán valaha találkozik ilyesmivel !
Meg is látszik rajtunk. Sajnos.
Ezen érdemes lenne változtatnunk. Bár tartok tőle egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy ezt érdemben befolyásolja :-(