Megvan a magyarázat! Túl korán lépsz a lábtartókba, ezért történnek a leírt anomáliák. A pöffök hatását a bumkéz kinyújtásával is kivédheted! Csak teljes siklásban lép a lábtartókba és amint kezdesz lassulni szélcsökkenéskor, máris lépj ki belőlük. Először a hátsóból, hogy a terhelés a megfelelő helyen érje a deszkát, nehogy meredek legyen a siklásszöge, mert az fékező hatású!
Talán a trapézt is túl hamar akasztod be, azért landolsz a deszka előtt. Azt is csak siklásban használd!
A vitorlát mindig a szél erejének megfelelő mértékben kell "letépni". Szerintem a nagyobb hasasság nem segíti a kreutzolást. Természetesen, lapra húzott vityóval semilyen irányba nem lehet normálisan haladni.
Én nem szoktam megvárni a siklást, mert különben a pöffös balatoni-szigligeti szél hamar meglepetést okoz és akkor hirtelen a deszka előtt találom magam :-( ...
Ja, jó tanács a kezdőknek! Ha nagy szél van , azért nem kell teljesen letépni a vitorlát, kell neki mindenképpen hasat hagyni !!! :-) így akkor lehet krajcolni is:-) és nem a szigligeti hajókikötőben landol az ember - ahová nekem lassan bérletem van :-)
Az idegeimnek nagyon kellett a mai nap. Gárdony, nagyon pöffös, de a velencei tóhoz képest egész egyenletes. 6,4 m2. Kifejezetten élveztem a kisszeles részeket is, de egész sokat lehetett siklásból ugrani. Kb. du. 5 tájban halt meg a szél.
Üdv! Tegnap györökön is nagyon szépen fújt, elfáradtunk rendesen. A mai napról lecsúsztam, pedig már fél 8-kor elindultam otthonról. :( Haverom kocsija lerobbant, így az egész délelőttöm a mentésre ment el. A papucsolásnál mindig legyen meg a kellő sebességed, engedd meg raum-ba, és próbáld minél inkább tehermentesíteni a deszkát. Hamar össze fog jönni.(csak lehet h nem mostanában, a gurut elnézve...)
hmmm gyanús is volt. Ma holnap.... de hamár, vajh mi lehet a probléma:
Amikor belépek a papucsokba, a lábam( bokám ) beleér a vízbe és valszeg emiatt megyek fel szélbe. De van olyan nagy tudós, aki állítja, hogy lehet, hogy még kintebb kellene raknom a paucsokat ...
Ám ma semmi, de semmi nem jött össze. Valszeg közrejátszott ebben, hogy tegnap este egy legénybúcsún vettem részt. Lehet, hogy az 5.2 vitorlámat nem jól trimmeltem, nem hagytam elég "hasat" neki. Megint estem-keltem állandóan, sikerült vagy kétszer ki-wasser-olnom. Megtapasztaltam mi az a spin-out :-( . Indulás után állandóan felment szélbe a szörf.. De irányítani is alig tudtam. Amikor a hátsó papucsba léptem ( ebbe szoktam először - helyes ez ? ) , szinte mindig azonnal felment szélbe :-((( Nem volt jó, miközben tuti jó szelünk volt :-(((
Mindközben nagyon lesodródtam, így amikor az barátaim katamaránja feltünt, felkéredzkedtem rá :-(
Akkor elkezdem. Már koromnál(56) és jelenlegi súlyomnál fogva(100kg) sem vagyok alkalmas extra mutatványokra. Ha egyszerüen csak élvezkedni szeretnék tízegynéhány év kihagyás után, hogyan válasszak deszkát?
Sajnos nem publikus az emailed. A kérdéseid egy részére a szállodáról választ találsz az index forumának utazás Egyiptom Hurghada topicjában. Egyszerűen csak keress rá a hozzászólásomra.
A Kartágó tours-al voltunk. 113+40E volt 2 hét egy főre + a fakultatív programok (Kairó, Luxor, búvárkodás)
szörfbérlés 215€/hét+35U biztosítás de az nem kötelező
10-20 szörfös volt kb, inkább a lesodródó kite-osok és a snorkelezők zavartak
van egy pár üzletből álló bazársor a szállodától 500m-re, kirándulni ott helyben nem tudsz Safaga-ba taxival tudsz bemenni, esetleg a Tobia szigetre búvárkodni vagy snorkelezni.
A windgurun van Szafagára előrejelzés ők mindig valami német oldal talán wetteronline.de előrejelzését nyomtatták ki, ami elég jól be is jött.
Mennyiben megbízható az előrejelzés rodoszra? Ti melyiket szoktátok nézni oda, windguru vagy weatheronline vagy vmi más? Mert jjövő hétre nem túl bíztató a windguru előrjelzés, azért remélem,hogy lesz szél
Törzskártyám van a club mistralhoz, mindig náluk szoktam bérelni, safagán még nem voltam de 5 másik helyen igen, és eddig mindig korrektek voltak, pedig szedettem már nem egyszer szét vitorlát velük...:)
Feszesebbre állítják de nem szívesen (félnek, hogy akkor több dolga lesz a motorcsónaknak). A feszesre állítás a szörfös területtől 30-40 m-re fekvő bázison történik. Az a 30m a forró homokon hosszú út ám, 2x is meggondolja az ember, hogy nekivágjon.........
Ja, azt nem is mondtam, hogy az indulás előtt személyesen voltam a KLM-nél és a Martinairnél, hogy befizessem a lét, azt mondták, hogy azt csak a reptéren lehet induláskor, össze vissza számolgattak mindent, hogy mi mennyibe fog kerülni és a végén mégsem kellett fizetni...
Persze hogy mindenki mást mond... Mert szerencsére a légitársaságok is csak nagy ritkán alkalmazzák azt, ami az előírásuk... Én pl. mexikóba átszállással sem fizettem egy petákot sem, annak ellenére, hogy a Martinair honlapján nagy betűvel külön megvan hogy mennyit kellett volna fizetnem a cucc után... Meglepődtem, már fel is voltam készülve hogy fizetek, erre a checkinnél mérés után csak rádobták a cetlit, a hordárok meg elvitték... visszafelé ugyan ez volt a szitu... viszont ismerősöktől már hallottam komoly összegeket fizetni, légitársaságtól függetlenül... Szerintem ez az egész fizetés attól függ, hogy a checkines csajnak volt e éjjel frankó orgazmusa...
A múlt héten jöttünk haza Safaga-ról. Egy magyar nagy iroda által szervezett utazás volt, egy hetet szörföztem, a felszerelést a szálloda partján levő Club Mistral-ban béreltem. Szél mindennap volt 10-1/2-11 től 1/2-3-ig 4-5-6-os kifujt partvonallal párhuzamos irányú. A hullámok nem voltak vészesek, max 1-1,5 m. A tengerpart homokos. Mentőmotorcsónak szolgálat működik a területen. A kölcsönzőben elég nagy volt a választék deszkák tekintetében, a vitorlák North Natural tipusúak. Ha valaki ide menne javaslom vigyen magával imbuszkulcsot ha feszesebbre szeretné állítani a vitorlát (ez pedig kötelező mert elég lazára állítják alapból)
Egyszóval érdemes volt kijönni és sokat lehet ilyen körülmények között tanulni.
Megerősítem az infót, nem kell, sőt nem is érdemes előre szörfjegyet venni WizzAir gépre. Többek és saját magam által is tapasztalt eljárás, neten rendelsz jegyet mindenféle csomagfelár nélkül, aztán helyben rámutatsz, hogy ez van. Általában 7850 Ft helyben fizetve, tavaly mint Slajder is írta, ingyen volt. Többet tudtommal még senkivel sem fizettettek. Ha épp újonc a check-in-es, határozottan kell állítani, hogy ha mondjuk külön van a szörf és a vitorla, az akkor is egy szörfcucc, mindig így számolták (ez igaz is). Ha esetleg nagyon kekeckednének, egybe is lehet kötni, de a rakodók fognak vele szívni. Visszafelé a rodoszi reptéren sokat kell majd a cuccot hurcolászni ide-oda (check-in és átvilágítás a reptér két külön felén van), ott nem szabad fizetni, de általában nem is problémáznak vele.
Szerencsére a hivatalos üzletszabályzat és a valós élet általában különböző.
Ez nem körülményeskedés,hiszen nem mindegy hogy ötezer,tízezer,vagy húszezer! Ismerek valakit,aki tavaly közel húszezer forintott hagyott ott a chek-in pultnál,pont emiatt. Mindenki mást mond,tehát nem csoda ,hogy én is megkérdeztem. Ha ilyen egyszerű lesz,ahogy mondod akkor megnyugtattál.
Hagyjátok már a telefonos ügyfélszolgálatot, csupa béna szemüveges ücsörög ott.
Aki nagyon akarja, kérdezze már meg ugyan, hogy mi van ha a szörf nem fér bele a 15 kg-ba (mert nem fog), mi számít egy szörfnek (hány deszka, vitorla, árboc stb), ugyan a normál csomag méretei (150X120X171 cm) mennyivel könnyebben kezelhetők mint egy szörf stb... ennyi erővel egy komódot is elvihetsz, arra nem kell jegy.
Tavalyelőtt beszéltem kb 40 percet csúcsidőben ezekkel, mert ide-oda kapcsolgattak, foglalmuk se volt hogy néz ki egy szörfcucc összecsomagolva. Kihozta, hogy akkor sok-sok extra szörfjegyet kell vennem ha 45 kilós a cucc. hagytam az egészet, mentem kölcsönözni a lengyelekhez. Aztán mondták sokan hogy simán viszik a cuccot, akkor már éreztem hogy palimadár voltam. Tavaly kivittünk minden cuccot INGYEN. Nyár elején még kértek szörfjegyet, utána már nem. Akinek nem volt vett ott. Visszafelé a görögöket marhára nem érdekli milyen jegyed van, úgyis elviszik, tele vannak a gépek szörfökkel.
Szóval ne körülményeskedjetek, mert a végén mindenkinek fizetni kell ha sokat rázzátok a pofonfát.
Ez tényleg így van. Ugyanígy jártam tegnap.Telefon,hogy elfelejtettem és úgy tudom lehet utólag ,stb. Igen,lehet utólag,de csak a reptéren és JÁRATONKÉNT tízezer forint,tehát oda-vissza húszezer. Nekem ezt mondták a telefonos ügyfélszolgálaton. Akkor most mi van?
Most szombaton. Mint mondtam, nekem kulonosebb gond nelkul megoldottak. Mondtam, hogy extra csomagot szeretnek windsurfot. A csajszi kozolte, hogy 10450Ft es terheli a kartyamra. Ennyi volt! Nem ertem, veled mit szivoztak.
Mult het penteken inteztem el a sajatomat! :) Wizz honlap: Kapcsolat telefonon keresztül - callcenter részletek Magyarországon 06 90 181 181 (a hívás díja percenként 225 Ft. A mobil hálózatokról kezdeményezett hívások díja magasabb lehet)
Itt telefonalj, es mondd meg a neninek, hogy surfot vinnel, es elfelejtetted beixelni! :) Mondassz egy bankkartyaszamot, es kapod az uj mailt! Ezzel el van intezve!
Sajnos már nem így működik.Már csak a reptéren tudok szólni és így drágább is lesz.Januárban még azt mondták,hogy telefonon tudok utólag is szólni a spec.csomag miatt,de ez mostanra megváltozott. Üdv
Dahab egy elegge befutott szörfös hely. Sok hely van, ami kiteosoknak ideális, szörfösöknek nem igazán.. Pl El Gouna, etc.. Dahab viszont annyira szörfös, hogy a kiteosok ki is vannak tiltva napközben :)
Hello, mi voltunk Hurghadan, El Gounan, Safagan, Tawilan es tavaly juniusban Marsa Alamban. A legjobb szelet delen (Marsa Alam) talaltuk, de a part sajnos korallos volt, aki nem cipoben szorfozott, annak elvagta a labat a cuccbevitelkor a korall. Mindenhol ki lehet fogni eros szeles hetet, de a legmegbizhatobb allitolag Marsa Alam Egyiptomban.
Szeptemberben volt "nyaralni" es elmondasa szerint vegig jo szeluk volt. Reggel es keso delutan eros, delelott "tanuloszel".
Egyebkent a hotelt ahol volt ugy terveztek, hogy kialakitottak benne egy "szelcsendes" helyet a gyerekeknek es nem szorfozo vendegeknek. Ez eleg sokmindent elmond a helyi adottsagokrol... :)
Bolt alatt mit ertesz? Bazar meg ilyesmi volt a varosban, a tobbit passzolta, mert all-inclusive a szalloda igy nem volt ra alkalom vagy kesztetes hogy mashol korbenezzen.
Egyebkent (masik kollega elmondasa alapjan) Egyiptomban szigoruan ellenjavalt szallodan kivul enni, illetve inni csak zart uvegbol asvanyvizet es ilyesmit, mert kulonben nagy esellyel kapsz szuvenirt kulonbozo egzotikus betegsegek formajaban.
Ha meg tudod kérdezni, hogy mikor volt, mennyi időre, és milyen szelük volt, azt megköszönném. Meg esetleg, hogy a szállodán kívül volt-e ott valami, bolt vagy ilyesmi.
Zöldszörf: Itthon sajnos csak a felkapottabb helyekre szerveznek sokat (Hurghada, Sharm), meg nem is olcsóbban. Mert meghirdetik 120-150-ért, de ahhoz még hozzá jön az illeték meg ilyenek (+40k). Úgy gondolom, hogy egy szörfutas irodánál nem fognak parázni a szörfcucc miatt sem. Egyéni szervezést is néztem, de az meg nem lenne olcsóbb :(
Szerintem elég sokan szerveznek itthon is utakat egyiptomba, így nem nagyon látom értelmét a külföldi irodáknak max csak akkor, ha valami extra helyre vágysz. Jobb szerintem egy szörfös csapattal kimenni,mint egyedül.
Igazad van, ezért is kezdtem el osztrák irodáknál érdeklődni (surfreisen.at, windsurftravel.at etc.), bécsi indulással elég sok helyre el lehet jutni közvetlen, de elvétve egy-két magyar iroda is árul utakat. Pénzben nagyjából ugyanott van mindegyik hely, ahogy számolgattam, 500-800 euró cakumpakk, transzfer, szállás, repjegy stb. vagy itthon 120-tól vannak, persze erre itthon még rájön a reptéri illeték meg ilyenek. A charter-ek mennek közvetlen Marsa Alamba, Sharm-el-Sheikbe stb. és kb. mindegyik hely valamilyen felkapott reptértől van 0-2 órányira.
A www.kitebeaches.com oldalon elég jól össze vannak gyűjtve a szörfös helyek, ott át lehet tekinteni mi merre van, de nem csak itt, hanem az egész világon, még mi is benne vagyunk.
Ezeknél a repülő+szállás lehet a szűk keresztmetszet. Ha nincs közelbe utazási iroda charter járat akkor odajutás drága+nehézkes, átszállásos. Sőt ha nem komplett csomagot veszel utazási irodától akkor még a szállás külön is jó drága. Magyar irodák ajánlata viszonylag limitált földrajzilag. Amúgy fogalmam sincs hol vannak ezek a helyek, de azt hiszem sajnos gyakorlati okokból kompromisszumokat kell kötni.
Nincs valakinek tapasztalata az egyiptomi spot-okról? Nézegettem, hová kéne menni, és elég sokat találtam, de magyarul nincs túl sok info. Volt már valaki ezeken a helyeken szörfözni?
Ras Sudr, El Tor, Marsa Alam, Wadi Lahami, Safaga, Abu Soma?
Jól látom, hogy egy hangyányival jobb Marsa Alam környékén a szélstatisztika októberben, mint Dahabnál?
Én zánkán voltam. Az északi parton pöffös a szél. Vagy lyukas.
Nem olyan mint a déli parton, ahol aztán minden szélre rámondjuk, hogy szar pöffös, hanem tényleg.
Viszont a pöffös szeleknek van egy hatalmas előnye: A szombati határeset épp nemelég erősségű pöffös szél Zánkán pont jó volt arra hogy két szélcsendes szakasz (hol térben, hol időben) között rendesen lehessen siklani.
Az uralkodó méret persze inkább 6.0 körül ingadozott, ahogy néztem bőven 100 feletti deszkákkal; úgyhogy én szépen előadtam a sokat kritizált őrült stílust. 5.0 és 80l, eleinte sétálva majd úszva szerencsétlenkedés 5-8 percig, amíg kiérek a part/kikötő takarásából; aztán egyszercsak hiába keresnek a parton maradt ismerősök, mert már 2km-el odébb próbálom kibekkelni a hiretelen kapott szécsendet.
Mindent összevetve nekem jobban tetszik a 2 perc siklás 2 perc szélkeresés, mint az egyenletes épphogy nem elég sikláshoz próbálkozások.
Azért meglepő tud lenni, amikor a vitorlán lógva a hirtelen szélcsend miatt a vitorla mások oldalába csapódik a menetszél...
Eddig csak olvasgattam a forumot, de most kerdesem is van. Nagyon lelkes kezdo vagyok es innen-onnan haveroktol van cuccom osszeguberalva, de nekem még sok (illetve keves...) A lenyeg, hogy egy 82 literes F2 wave255 deszkat szeretnek valahogy jelentosen nagyobbra cserelni. Tudtok ebben segiteni? Vagy abban, hogy hol erdemes ezzel a temaval probalkozni?
Sokat gondolkodtam, hogy szombaton megkockáztassuk-e a Balatont. Végül szerencsére lementünk, a péntek esti mókát ugyan kihagytuk, de szombaton gyakorlatilag egész nap tökéletes volt, délelőtt kb. 10-1-ig, aztán délután 3-tól kb. fél 7-ig 6.3-6.5 jól működött. Megjegyzem délután 5.3-is mehetett volna. Ez Fonyód-Alsóbélatelepen volt. A velencei tó után egész felüdülés hullámok közt, egyenletes szélben szörfözni, bár eléggé elszaporodtak a part menti stégek. Holló www.szörf.hu
Kiemelném, hogy eddigi pályafutásom során még csak itt szörföztem, szóval az előző mondat lehet hogy szubjektív! Főleg, hogy egy Blatonhoz szokott surfert megkérdezve rossz, pöffös szélnek minősítette. De aki rendszeresen jár a Velencei tóra az tudhatja, hogy ez ennek a tónak a jobbik arca.
Még 12 óra elött megjött a szél ami egész nap kitartott. Voltak benne kisebb szünetek, de a siklást tanulók is (mint pl én is, 6.6/150-el) szinte folyamatosan siklottak. A beszámolók alapján, véleményem szerint itt nagyobb mennyiségű, rosszabb minőségű szél kerekedett, mint a Balcsin.
Én Zamárdi felsőn vártam a szelet. Délután 4ig csak határeset volt de mire a partról felértem a nyaralóba mindig elállt…aztán 4 körül befújt. 5.3 + 96 liter pont jó volt. fél7-ig kitartott. Azért jobb volt mintha egésznap semmi sem fújt volna. Addig egyébként meg jól elvoltam a sima háromszög sárkányeregetéssel. :)
Kis osszefoglalo a hetvegerol: Pentek: Delelott kellemes deli szel Sopronban. Nem ereztem a kesztetest, hogy barmit is csinaljak. Kihasznalva az osztrak unnepet lazitas. Delutan aztan befordult eny-re es megerosodott. Irany Rakos! 1,5 orat mentem nehany osztrak tarsasagaban sima vizen 5.6/109L komboval.
Szombat: Az elorejelzesre jo elore rakeszultem. Irany Podo. Egesz nap 5.6/109L volt teriteken. Furcsa volt a szel. Nem neveznem poffosnek, de valahogy nem sikerultek a dolgok. Neha 5.0 is eleg lett volna, vagy a 88L, de inkabb eroskodtem. Table toppot probalgattam. Sajnos az egyik kiserletnel sikerult a papucsbol kicsusva ugy landolnom, hogy a bokam az arboc es a deszka koze szorzult. A bokam ma UTE/Fradi kombinacioban ekeskedik. Van egy hetem a rehabilitaciora!
7 csomos gurura illetve 12 csomos windfinder/Schwechat-ra altalaban kinezek Rakosra. Ez lehet 3, de lehet 5 Bft. Nem szeretek szomorkodni, igy mindig keznel van a 9.8.
Szvsz Mo-n hasznalhato termikus szel nincs. Legkozelebb (hozzam) ilyen adottsagokkal Grundlsee (280km) van, ahol felhotlen delutanonkent a Totesgebirge szivo hatasa miatt 4+ Bft-os termikus szel kialakul.
Két különböző dologról beszélünk. Természetesen normál testméretekkel senki nem fog nulla szélben kisvitorlával siklani. Itt az a kérdés, mit nevezünk szélnek.
Nálam (és sokunknál) a szél 4 bft-tól kezdődik. Ha ígérnek egy frontot, stb., arra lehet számolni. Ebben az esetben viszont biztos, hogy a pöffök elérik a 4-5 bft erősséget, amiben egy ügyes szörfös relativ kis vitorlával már siklik. A széllukakban meg lehet tovább ügyesedni. Amiben Te a 9,8-at használod, az bármikor kialakulhat, lehet helyi szél, stb. (valószínű, hogy 9,8-al ma is lehet(ett) menni a Lupán). Erre általában nem lehet számolni, ilyenkor én más elfoglaltságot keresek.
Külföldön sokszor más a helyzet, tengernél általában sokkal egyenletesebb a szél, jobban lehet az alapra számolni. Tipikusan pl. Viganj, Garda tó, stb. olyan, hogy jól jöhet egy nagy lepedő.
Gondolkodtam egy orat, hogy felvegyem-e a kesztyut.
Sajnos vannak olyan napok, hogy csak en csuszok egyedul kisorszagunkban. 9.8 Rakoson eros 3-as rafujasokban, 140 liter Tabou Rocket + 52 cm Tectonics (pb!) szkeg. Soma biztos van vagy 28kg, ha az 5.0-lal csuszik ilyen korulmenyek kozott.
Szerintem azert van nemi igazsag abban amit irtal: 5-os poffokben szinte mindegy, hogy mit rak az ember. Tegnap en a 4.7-nel maradtam (ossze volt rakva). Csusztam is jokat. Tobben is kerdeztek, hogy hogy lehet, hogy en csuszok 4.7/77-tel, mikor ok nem 5.0/77-tel (13 kg testtomeg kulonbseg volt), illetve szinten nem 6.2/100-zal (itt 23 kg testtomeg kulonbseg volt). Ez utobbinal gondoltam egyet (mar en sem nagyon csusztam) kieresztettem a 4.7-et teljesen ballonosra, folnyomtam a bummot meg vagy 8 centit (majdnem a kivagas tetejeig) es elugettem.
Riggelni tudni kell. Ezt foleg side-shore-ban eros (2 csomos) dagalynal tanulja meg az ember, amikor az mulik rajta, hogy sotetben gyalogol vagy 3 orat combkozepig suppedo sarban, vagy a kocsinal fogyasztja el a husitot a naplementeben gyonyorkodven. Nem mindegy.
Ja nemi hullamtapasztalat is nagyon jol jon. En szinte mindig hullamon indulok el, joval kisebb poffben mint nelkule.
Annyira azért nem volt rossz Balcsi tengap. Sóstón 6.2-vel kb. egész délután lehetett menni, de az 5.3 is működött volna (Dani 5.0-val ment). Gyönyörű napsütés, jó társaság, mi kell még?
Sajnos hozzá kell számolni mindíg, hogy ez Magyarország. Pöffös, gyengécske, de a miénk. :).
Nemtom te melyik Balatonnal voltal, en Fenyvesen 4.7/77-tel egesz jokat mentem fel 9-tol 12-ig, nem vegig, de voltak nagyon jo reszek. Bar a hajnal tenyleg csalodas volt. Viszont delelott 6.2-vel majdnem vegig lehetett menni, bar 7.5-t is lattam a szuperkockason. Du-ra visszaerosodottgetett. Hullamokban jott. En mar akkorra lehuztam a rolot.
A ma délelőtt a telefonálások jegyében telt. Van-e szél a Balatonon, lesz-e windependent, hova menjünk. Aztán abban maradtunk, szél nincs, verseny nem lesz (úgy hallottam tényleg nem volt szél egész nap). Ezen felbuzdulva rendben, akkor irány Kéktó. Aztán Budapest határánál kaptuk az infót, hogy Lupán elindult a szél. Hosszas tanakodás után győzött a lustaság, irány Lupa.
Pöffös, szemét szél, de megint mentünk. A legelején 5,3-at raktam, de hamar meguntam a határszelet, inkább 6,4. Soma megmutatta, hogy itthonra teljesen fölösleges 5 m2-nél nagyobb vitorla, 5,0-val szinte annyit ment mint bárki más nagy lepedővel. Ha ráfújt, mindenre elég volt.
Köszi!Az a baj,hogy a jegy vásárlásakor nem jeleztem a szörföt.Tudom, hogy a reptéren is lehet utólag, kicsit drágábban kifizetni a spec.csomagdíjat.Nagyon remélem, hogy a túlsúly miatt nem lesz probléma.
Ja. 7 utan indult kicsit komotosan Fenyvesen. Mire 4.7-tel kint voltam sok volt. Egy gyors szabadstrandi kor utan irany a secret spot. Kanyarok ezerrel, vaksotetig nyomtuk, viz mint a Hevizi to; kelet fele tok vakon, nyugati iranyban viszont kicsit kevesebb adrenalinnal. Most mar stabil 80-at, 90-et mutat Maria belokesben. En kezbol 67-et mertem a kis sarga vacakkal a stegen. Hu, most neztem a radart, lesz ez meg 110 is ejszaka (OMSZ-nak hiszunk). Most mar 100 fele jarhat a molon, mindjart megmerem.
Meg jo, hogy mondtam, hogy lesz szel. ;-) Nem kell a gurun annyit parazni. Ahogy mondani szoktam mostansag, a guru nem itt lakik.
Teljesen egyetértek. Bennem is bontakozik ki egyre jobban a wave-szörfös, illetve a kis szélben szlalomos. Mindkettő tetszik.
De egyelőre a freestyle, ami a legjobban érdekel, főleg Magyarországon, és meg kell hogy mondjam, pár ridertől én már láttam csodát. De gondolom te is. Mikor 4 évvel ezelőtt Weidenben elsiklott mellettem nem egy EFPT-s srác 5.7-tel, mikor én 6.8-cal még a pumpáláson gondolkoztam, láttam, mi lehetséges egy alig 6-os vitorlával, ha tényleg sokat szörfözöl. És bevállaltam, hogy akkor én is sokat fogok szörfözni :)...
Tudom, hogy van 1-2 csomó, amit még nyerhetsz, ha nagycuccal szeletelsz, de én úgy döntöttem, hogy vállalom azt a pár csomót, meg a bosszankodást, mikor a magadfajta elsiklik mellettem :), de akkor is megtanulok úgy szörfözni és olyan hamar siklani, mint azok a srácok 6-ossal, 12 csomóban.
Magyarországon bizony sok a 8-10 csomós szél, tudom. Ezért sokat bosszankodok 6.2-vel a kezemben. Aztán majd talán megértem, és egyetértően pacsizunk a parton. De még csökönyösen kitartok :).
Hát nem tudom, ezen a WFR modellen elég pirosas a Fertő...a Balaton meg inkább kék. Aki nem akar versenyezni inkább ÉNY felé orientálódjon.
Úgy tűnik a front hullámot vet és egy kisebb ciklon alakul ki Szlovákia feletti középponttal. Eredménye: ÉNY nagyon hideg, nagyon szeles, DK és K-Mo délies szélben nem hűl le nagyon.
Teny, hogy az esetek 50+%-aban sajnos elokerul a meretes cucc. Valahol omlengtem mar errol (15732). A lenyeg, hogy kb. 10-11 csomotol, 11-12 mph-tol csuszok 9.4-gyel, 9.8-cal. A 11+formula kombinacio kiprobalasara meg nem kerult sor tobb okbol kifolyolag, de remelem azzal 8-9 csomora le lehet vinni a hatart.
Szia! A vitába nem szállnék be, de meg szabad kérdezni, hogy hány csomótól lehet siklani 9.4/140-el? Az idei szezonon elszomorodva erősen gondolkodom egy nagyobb rongyon.
Azert a 6.2 vs. 5.3-ra ne vegyel merget. En is kisvitorla rajongo vagyok, csak realista (nem onszantambol, hanem mert annak kell lennem). Palo Alto-ban sokszor mindenki 5.5-6.2-vel van kint, amikor en bevallalom a 4.7/77-et. Fenyvesen sokszor 5.0/77-tel vagyok kint, mikor a tobbiek 6.5-tel mennek, vagy 6.0-lal megyegetnek. Viszont van mikor en mar 9.4-gyel. Miert? Mert figyelem a trendet, ha erosodik en leszek az elso 5.0-lal, ha lagymatag, akkor sem szegyelem a 9.4-et felrakni es az uszast gyakorlo kite-osokat (csak barati alapon) frocskolgetni. Igy harom gyerekkel az ember nem mindig akkor megy be, amikor optimalis, hanem amikor mar elindult a "Verdak", vagy a nagyszulok mar elhagytak Kaposztasnyeket. :-)
Egyebkent 9.8-at, vagy 9.4-et foleg nem formula deszkara rakok. A Tabou Rocket 140 csak ilyen buta freeride. Tenyleg.
Majd egyszer te is megerted. Ezt oszinten mondtam. Hogy Rich Wilde-ot idezzem, ebben a sportban az a szep, hogy mindenki elvezi azt, amit csinal, gyakorol. Rich double-loopban serult meg tavaly, de ezt meg azelott mondta. En csak azt nem birom, mikor valaki a parton anyazik, hogy (mar megint) nem fuj a szel. Te meg en kint vagyunk es csinaljuk azt, amit szeretunk. Ez a sport szeretete. Amen.
Amikor te 9.8-cal fánkozol, én 6.2-vel meg 100 literrel siklás nélkül gyakorolom a burnert :), amikor 9.8-cal már stabilan siklasz, én 6.2-vel pumpálok, néha megsiklok, és ugrok, amit bírok. Amikor 6.2-vel mész, én 5.3-mal próbálkozom.
Egyik sem jobb, mint a másik. Én fanatikus kisvitorlahívű newschool freestyle-gyakorló vagyok, ehhez tök fölösleges a 9.8. Nekem az formula, kuriózum. De neked is igazad van, többet siklasz, és még donutolni is lehet vele. Én maradok a Gekkónál meg a no wind burnernél (hátha majd egyszer igazi burner lesz belőle, tán nemsokára :D...)!
Itt Fonyódon elég komoly DNY-i lengedezik, szerintem szépen jelzi a hidegfront közeledését. Az eddigiek alapján klasszikus. Talán BIG DAY. Holnap minden kiderül, ha már ennyire kianalizáltuk. Gyertek Windependentre!!!
Üdv! Bármit is mutat az előrejelzés, én Fenyves mellett döntök. Múlt szombaton is össze-vissza kalkuláltam, végül fűzfő nyerte a mérlegelést(vonulás iránya+távolság tőlem), később kiderült hogy az általam esélytelenebbnek tartott Fenyves ugyanazt(ha nem jobbat)kapta szélben. Úgyhogy maradok az eredeti elhatározásomnál. Azt hiszem nálam elég korán fog kukorékolni a kakas! :) Guszti(SC)! Nem csatlakozol?
Nem nez ki olyan rossznak, de azert mentalisan mar 4.7-5.3-nal tartok meg 77L. A GFS a Bakony fole szombat reggelre 25 csomot mutat, delutan 2-re 15-ot, majd estere megint 20-at. Pirkadatot riggelve fogom varni. Rakos meg ma (keso) delutan beroffen. Fenyves sotetedeskor fog beindulni. Szerintem Fenyves vs. Sosto szinte mindegy szombat delutan, viszont reggel (szokas szerint) Fenyves fog jobban nyitni. Itt az idokep WRF-jen latszik a trend (hajnal 2 utan meg nincs kiszamolva):
A GFS megint nagyon eltolja kelet fele a szelet, nem tudom miert, multkor sem igy volt, majd figyeljuk az idokep WRF-et. A Guru WRF-je is azt mondja, hogy reggel Fenyves, du. Sosto. Ha a GFS nyer, akkor a nyugatiasabb szel Velencenek kedvezhet, lehet, hogy erdemes megallni megnezni (persze Velencehez nem igazan ertek). A du-i GFS 7-9 csomo szvsz kicsit alabecsul, az Adria folott egesz nap (es meg vasarnap is!) erosodo eszak-deli aramlas lesz, ez segit leszivni a Bakonyon keresztul a szelet. Igy lehet, hogy vasarnap hajnalban Fenyves ismet mukodni fog (sajnos nelkulem, majd irjon valaki).
Azert van nalam 6.2, meg 9.4 is (4.2 is itt van, de az szinte biztos, hogy szaraz marad).
Magyarul figyeljetek az idokep WRF-jet: http://wrf.idokep.hu/?param=sfcwind
Vagy mindketto. En 9.8-cal nyomom az upwind 360-akat (beceneve: donut aka f'ank), a helitacket, meg a body drag-et. 6.2 alatt a donkey jibe-ot, mostmar a B oldal is osszejott egyszer. De hat en new old school freestyle-t csinalok, igy le lehet sajnalni. A lenyeg: mindkettot lehet csinalni, sot igy tobb szelet ki lehet hasznalni.
Persze. :) Megveszed a jegyet, es hozza lehet kerni sporteszkoz szallitast. Mondd, hogy windsurf. Ez 10450Ft ! Utana a check in-nel reklamalsz, ha a tulsuly miat szorakoznak. (nem fognak)
Egy marka egy modell!!! Attol fugg, hogy mivel mesz, vannak a sogoroknal tipikusan hasznalt modellek. Abbol az osszes meretet meg tudod szerezni hasznaltan. NP Serach / Alpha, North Duke, Gaastra Manic / Echo
Itt jo esellyel tudsz teljes palettat cserelni. Vagy esetleg erdekes lehet, amikor a teamriderek cserelek a cuccukat. Olyankor sok szinte uj Challengerhez / Naishez lehet jutni!
Inkabba a nagyot csereld kisebbre! En is Ferton megyek, es tobbet hasznalok 5-ost, mint 6-ost! Pedig 95kg vok!
Nekem 6.2, és 88 kg. ÉS teljesen egyetértek: kezdésnek NE vegyél nagy itorlát, megkeseríted az életed. Majd ha megy a siklás, trapézolás, beach start, akkor eldöntöd, hogy nagylepedős leszel, vagy technikás :)))...
Jovunk, ne aggodj! Csak elobb megmartom a motyot holnap itthon a pocsojaban! :)
Mindenkepp beugrok hozzad, hogy szekaljalak egy kicsit! Nem uszol meg! Sporoljatok a szellel, zarjatok el a csapot! Szeretnek egy parat 88l-re hullammal, azalatt a kis ido alatt amig lent leszek! :)
Gyertek már! :) Mikor jöttök? Itt minden nap fúj. Igaz ma 6.1-el voltam meg a nagydeszkáddal. Kint kicsit szenvedős volt a partközelben, de bent brutál. Később kicsit overpoverlett a 6.1 bent állítólag és olyan 5.2 meg 81 literre csereltek a cuccot. De ez egy gyengeszeles nap volt :O) üdv, Gábor cowboy.blog.hu
Vitorla meretekben exponencialis sorozat az idealis. Igy 4.5 es 7.0 koze 5.3-5.6 koruli az idealis. A jo hir az, hogy 2007 ota 5.3-5.4 meretben szinte minden 400-asra megy ra ertelmes toldassal.
Akkor lehet hogy koztes lepcsonek jo lesz egy 5,8-as es kesobb ala venni meg egy 5-ost. Az egy modell az azt jelenti hogy ugyanaz a marka ugyanaz a modell csak egy szammal nagyobb vagy eleg ha ugyanaz a tipus (pl. szlalom vagy freeride) de mas marka?
Egyenlore nem szivesen adnek ki egy kisebb banankoztarsasag eves GDP-jet egy uj vitorlakeszletert, az meg hogy osszevarjam hogy ugyanannak a marka/modellnek egyel nagyobb valtozatat valaki el akarja adni hasznaltan eleg esetlegesnek tunik.
Bar ki tudja, jon az osz, ilyenkor sok labanc nekiall helyet csinalni a garazsban. lehet szerencsem lesz...
Jah bocs kozben latom hogy ez a dio kerdes nem az en valaszomra jott... csak olyan nagy itt az elet, hogy nem is birom kovetni hogy ki kinek valaszol :)
Ez egy regi falusi tortenet, amivel a magamfajta varosi unokat hulyitettek annak idejen.
Tudniillik hogy ugy lehet az egeret legkonnyebben megfogni, hogy fogsz egy zsilett-penget es az egyik sarkara diot tuzol, a masikra meg mogyorot.
Aztan jon az eger es csak kapkodja a fejet koztuk hogy dio-mogyoro-dio-mogyoro ... mig el nem vagja a torkat a zsilett...
Szoval szamomra a szuicid jellegu toketlenseg peldaja a tortenet, ami sokszor elfog amikor uj dolgot probalok magamtol kisilabizalni: Hogy mikor kitalalom a frankot, hogy hogy fogok 2 arbocra 5 vitorlat rahuzni hosszabbitoval, akkor a vegen uszhatok ki a to kozepebol es huzhatok el arbocot venni a torott helyett :)
Az, hogy mekkora a lepeskoz a vitorlaid kozott, az egyeni preferencia kerdese. Nekem pl 0.6m2 . 4.4 5.0 5.6 6.4 Egyebkent ami fontos, hogy mondjuk 7.0 es 7.5 kozt nincs akkor kulonbseg mint 4.5 es 5.0 kozott. Ha esetleg tobb vitorlat cserelnel, mint ahogy irtad, akkor viszont probald ugyanazt a modellt venni mindkettobol. Akkor nem kell minden egyes sessionnel az masik vitorlat megszokni.
Hosszabbitoval kapcsolatban: Mi az a maximum amit egy hosszabbitoval biztonsagosan meg lehet toldani? Ahogy elneztem az enyemen a nyaka vegeig vannak a rovatkak, de azt meg en is lekoboztem, hogy az utolso 2-ig nem fogom feltolni rajta az arbocot, a vegen meg lecsuszik rola menet kozben. De pl. 30 centit lehet vele toldani, vagy az mar sok?
A 4,5-os vitorlat nem sajnalnam eladni. Gyakorlatilag az egesz felszereles egy normalis vitorla araban volt (300 EUR) az E-Bayrol. Epp azert is szivok vele ennyire, mert aki eladta az gondolom kimazsolazta a cuccai kozul ami neki kellett, es a maradekot egyben eladta. Ebbol a deszka volt az ami nekem nagyon kellett, de a 7.0-as vitorlat (egy ART "zsebes" modell) is megkedveltem kozben, igy gyakorlatilag ezekre kezdek most epitkezni. A nagy vitorlahoz a kapott boom is rovid volt, igy ahhoz most hosszabbito kell. Ahogy elnezegetem ra tudnek huzni egy 6.0-as vitorlat az arbocra, de 5,5-5,7-nel mar kilogna az alja mint az egyszeri parasztgyerek labszara a kinott unneplogatyaban... Szoval ha 5.7-es akkor az inkabb a kisebbik arboccal es hosszabbitoval talan...
De megegyszer, a 4,5-es vitorla nem fajna annyira ha joarasitva beszamoltatnam egy normalis 5.0-asba mondjuk, es koze meg egy 6.0-ast be tudnek tenni. Igy a boom is kevesbe lenne vegletekig kihasznalva, mint ha 4.5-tol 7.0-ig kell befognia a tartomanyt. mivel a jelenlegi boomok is elegge viseletesek, valoszinu azok is elobb-utobb mennek vissza az E-bayes kukaba...
Igy ha egyszer oda jutok, meg maradna nemi mozgasterem folfele mondjuk egy 8.0-as vitorla plusz egy nagyobb arboc es boom iranyaban. (Na kb itt szokott beleerni a kezem a bilibe oszt folebredek...)
Szoval a nagy kerdes: ha mar normalisan megtanultam egyszer szorfozni (mondjuk evek mulva) akkor szukseg lesz-e 1 m2-es lepeskozokben vitorlara vagy tok felesleges ilyen kis lepeskozben venni oket, es eleg egy 1,5 akar 2 m2 lepeskoz? Mert ha a vegen miden masodik megvett vitorlat hasznalom csak, a tobbibol meg a gyerek epit satrat maganak, akkor hamarosan en is a csoveim es vasznaim mellett talalom magam a garazsban :)
En csak par aprosagot fuznek hozza. Az arboc minosege es karbontartalma sokkal jobban befolyasolja a menetteljesitmenyeket. (korai siklas / tulvitorlazottsag) Inkabb vegyel gyengebb minosegu/regebbi vitorlat, es jobb arbocot, ha nem akarsz mindenbol ujat venni!
Elofordulhat, hogy talalsz olyan 5.7-5.9-es vityot, ami megy a 4m-es arboccal, de nem ajanlom. az az arboc teljesen ki lesz toldva, igy eselyesebb a tores. A 4.3m arbocoknak altalaban nagyobb a kemenysege, ezert direktebb, eroteljesebb erzest adnak. Sokkal jobban huz. Ha mindenkepp kevesebb arbocot szeretnel tartani (nem ajanlom) akkor inkabb azt nezd meg, hogy a 4.5 (valoszinu variotopos) megy e egy 4.3m arboccal.
Meg egy eszrevetel (bar ezzel meg fogom osztani a forumot): Ha meg tanulsz, es fejlodsz, akkor probalkozz inkabb kisebb vitorlameretekkel. A 7.0 eleg nagy. Inkabb legyen kisebb, es az ugyessegedet fejleszd. --> ugyes legyel ne eros! :)
Nekem pl 6.4 a legnagyobb, es 95kg vagyok. Szerintem ez Blind Rider eseteben sincs mashogy.
Igen, ezt kezdem erezni egyre inkabb. Ezert is kell mindenkeppen valami koztes meretet is beszereznem. Lassan elerek arra a szintre mikor mar erzem hogy sok vagy keves a vitorla, csak ha sok az egyik es keves a masik akkor ott ulok banban a ketto kozott mit az eger a zsilettpengen (dio-mogyoro)...
A megmento sportarsban meg nem bizhatok mindig (bar kezdokent nagyon halas tud lenni nekik az ember). Foleg, mert a rossz akcentusom miatt nem hogy a vitorlat nem adna kolcson a Labanc Podersdorf-ban, de ijedteben a farzsebehez kap reflexbol, hogy megvan-e meg a penztarcaja :)
A mostani 5,5-5,7-es vitorlákba általában még ajánlják a 400-as árbócot. Ha azt nézzük, hogy Fertő tó, a 4,5 m2-t hagyd meg, kelleni fog. Bár az is igaz, a 140 liter és a 4,5 nem túl jól passzol.
Arboc es uumtoresre a kovetkezo scenariokat tudom kitalalni:
Ha veletlenul meg jarokepes allapotban vagyok miutan eltorik akkor: osszecsinalom magam, hazakuszok remego labakkal, es hetfon rohadt buszken meselem a kollegaknak hogy mekkora hurrikanban tortem szet a cuccot...
Ha kozben sikerul magamat is szettorni: 2 het korhazi labadozas a becsinalas es a hetfoi munkaba menetel kozott, egyebkent ugyanaz mint fenn...
:)))
De pont abba a problemaba futok bele amit mondtal, hogy 4,5 es 7,0 kozott tul nagy a kulonbseg ahhoz hogy hosszabbitoval atugorjam a tavolsagot. Igy most ket arbocom van, es ket boom. Elmeletileg mindket boom tudna a koztes 5,7-es vitorlat, csak az arboc a kerdes, marmint hogy muszaly-e harmadik vagy van olyan forma ahol (mondjuk egy hosszabbitoval) eleg lenne a kisebb arboc (4 m)?
Illetve ha hagyom a fenebe a 4,5-ost (amivel amugy se tudnam szerintem siklasba vinni ezt a deszkat) es veszek inkabb egy 5,0-ast es egy 6,0-ast a 7.0-es melle, akkor el tudok-e hagyni egy boom-ot a felszerelesbol, esetleg egy arbocot is, vagy mindenkeppen kell a 2 boom / 3 arboc ahhoz hogy normalisan lehessen szerelni a rigg-et.
(Szegeny felesegem igy is panaszkodik mar, hogy ha a deszka nem lenne, ugy festene a kocsi mint valami kutfuro vallalkozo kocsija a sok csovel a tetejen :D )
Stimmel. 925hPa-t az kb. 750m +-3%. A lenyeg, hogy Mo nagyobb teruleten ebben a magassagban nincs lenyeges felszini surlodas (fokent ejszaka) es ugy tunik, hogy a GFS (40km-es felbontas) is tisztabban szamolgatja erre a magassagra a szelet. A felszini surlodas nemcsak gyengiti, de iranyaban is befolyasolja a szelet (Coriolis-ero). A poen az, hogy itt-ott azert szerencsere van Mo-nak is olyan domborzati resze, ami feler vagy eddig, vagy majdnem eddig. Pl. Lajta-hg, Koszegi-hg, Balaton felvideki kupok, Bakony, esetleg a Somogyi dombsag, etc. Ezek mintegy belelognak ebbe a magassagba es befogjak, lehuzzak (rossz esetben felemelik, pl. paras legtomegek) a szelet. Kelet-Mo-n is megfigyelheto ez. Az idokep WRF modellje ezeket a domborzati sajatossagokat szepen beleszamolgatja:
A Bakony-Vertes-Gerecse-Pilis hatasa szepen latszik a mai ejjel 1 oras elorejelzesen. A legerosebb szelet Ny-Mo-n a Korishegytol (704m) downwind jelzi elore. A Mecsek, a Somogyi dombsag Koroshegyi viadukt koruli magasabb resze, illetve a Matra-Bukk hatasa is lathato. Aradtol keletre a Bihari-hegyseg delnyugati Maros-menti nyulvanyanak a hatasa (pici zold) is szepen latszik. A jobb also sarokban pedig a lenyegesen magasabb Deli-Karpatok jelentos hatasa lathato.
Egy kezdő számára sokkal fontosabb a szélerőhöz illő vitorlaméret használata, mint a gyakorlottabbaknak. Előfordult, hogy délnyugati szélben a tó közepén cuccot cseréltem egy túlvitorlázott szörföstárssal, akinek esélye nem volt a saját felszerelésével partot érni, míg az én kisebb vitorlám szinte mentőöv volt számára. Én kis birkózással, kibírható mértékű "űberpóverben" kiszáguldottam a sekély vízig.
Egyenlore a 7-es vitorlaval is inkabb csak kuzdok mint haladok :) igy folfele egyenlore nem bovitenek, mar csak azert sem mert a nagyobbik arbocom is csak hosszabbitoval eleg a vitorlahoz, igy nagyobbhoz tuti komplett rigget kene vennem.
Viszont 4,5 es 7 kozott akkora luk van, hogy miota kicsit rutinosabban szerelek ossze mar varnom kell a parton hogy erosodjon meg a szel...
Eddig nem volt nagy gond, mert mire osszebenaztam a 4,5-est addigra nemhogy megjott az erosebb szel, de el is ment, de 2 het Balaton csodakat tesz, legalabbis kezdokkel :)
Igy most mar erzem a kesztetest ha nem is a szukseget egy koztes meretre is...
Amennyire én tudom, a 925 hPa Wind az a 2000 - 2500 láb magasságban prognosztizált szél, tehát 6-700 méteren. A 10m az meg kb a felszíni. A kettő között azért van különbség, az alsóbb légrétegek miatt is, de ezt a szakértő úr biztos jobban el tudja mondani.
De én sem tudom elképzelni, hogy egy ekkora ciklon, ami meghúzza az É-Európai levegőt Magyarországra, és ekkora lehűlést hoz, ne jöjjön komoly széllel. Azért láttunk már olyat, hogy a Guru meg az egész GFS felszíni prognózis csúnyán alábecsült.
A deszkád méretét és a súlyodat tekintve 8-as vitorlát is vehetnél legnagyobbnak.
Egy árbóccal és egy bummal nem vágnék neki a szörfözésnek, legalább kettő kell mindegyikből. Már csak azért is, hogy szélerő változáskor ne kelljen kétszer szerelgetned, praktikus két rigget összerakni, pláne a hazai viszonyok mellett.
Fankicso lenne egy kerdesem meteorologiaval kapcsolatban: En Ferto-tora jarok le, ahogy visszaolvastam te is megfordulsz ott sokat.
Kerdes: Van esetleg sajat beallitasod a WindGURU-ra Neusiedler See-re? (Es ha igen elarulod?)
Es megegy kerdes vitorlaval kapcsolatban:
En jelenleg ket vitorlaval jarok, 4,5-os es 7,0-es (egy Fanatic Bee 294-es slalom deszkam van hozzajuk - 140 liter - a magam 85 kiloja melle)
Kerdes: Milyen hatarok kozott tudok jatszani arbochosszabbitokkal, illetve milyen modon tudnek meg egy koztes vitrolat beilleszteni a szettbe? Ha lehet el tudnam kepzelni hogy ne kelljen 2 arbocot hurcolni magammal, esetleg 1 boom is eleg lenne, viszont 4,5 -5,7 - 7.0 (vagy legalabb 5.0 - 6.0 - 7.0) riggekben gondolkozom...
Világosíts fel légy szíves, mi a különbség a 10 m wind és a 925 hPa wind között. Én eddig úgy gondoltam, hogy a 10 m a reális, földfelszín közeli, a 925 hPa meg egy magasabb légrétegben várható szél, ami teljesen irreleváns a tavaknál. Lehet hogy nem is más az internetem, csak hülyeséget nézek?
Valahogy nekem is az optimista szó jutott az eszembe a szombati balatoni windependentről. Kizárólag a WRF néz ki jól, bár lehet hogy én más internetet nézek. Az is igaz, a múltkor hasonló volt a helyzet, mégis jó szél kerekedett. Majd meglátjuk.
Más: Érdemes az Origót tovább böngészni. Megjelent a kite-os cikk is, és bár erősen látszik rajta Csaba Peti lektorálása, a cikk legelejét az "újságíró" már megint átköltötte. "Tehát a kite abba az irányba megy, amerről a szél fúj" és hasonló baromságok sejtetik, hogy az újságíró szakmához nem feltétlenül szükséges a 8 általános elvégzése sem.
Nyugat Mo-ra nem mutat igazan sokat, de ez nem igy szokott lenni a helyi topografianak koszonhetoen. En nem izgulok sokat, hogy mennyi lesz, de en nagyobb cuccal is megyek. Azert a 77L lenne persze a legjobb. Az egyetlen igazi gond akkor lehet, ha teljesen eszak fele veszi a ciklon centruma az iranyt. Ez viszont nem valoszinu:
Akkor most a konnyebbik temabol: utojelzes. Fenyvesen megint fuj. Tegnap reggel is lehetett menni szuk ket orat 7.0 korul, ahogy hallom. Ma mar pirkadat ota lehet menni. Meg fujni fog max. 2 orat.
Nem, tudom, ki figyeli a W. Surfing. hu-n a hirdetéseket, most én őrültem meg, vagy a Mattó napi rendszerességgel törli a hirdetéseket?
Amit tegnap észreveszek, az mára eltűnik, ez megy egy ideje…….
Sok csapadek. Sajnos lattunk mar ilyet. Rakosra mutat is esot boven. De Fenyvesre viszont nem. Viszont a szeles idot kihuzza vagy 24 orara. Ha jol esik Sopronban, akkor szinte mindig brutal szel van Fenyvesen, ahogy a csapadek altal lehutott legtomegek szepen alavagnak a meleg paras levegonek.
Egyebkent a wetterzentrale-n szepen latszik a 925 es 850hPa-os wind kepeken (http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html), ahogy a ciklon valahol Linz-Passau-Plzen folott fog elkezdeni beporogni kb. pentek reggel. Eso is lesz boven penteken, de remelhetoleg inkabb csak Ausztriaban. A jelentos divergencia (ez az 500-200hPa wind kepeken latszik) kedvez a cellakepzodesnek, illetve a ciklon erosodesenek, ez pentek reggel a keleti Alpok felett lesz a legerosebb. Eszerint mire Mo. fole sodrodik a ciklon, addigra mar kevesebb esovel jon. Pontosabban, most a GFS azt josolja, hogy elsodrodik eszakkelet fele, ami egyebkent azt is jelentheti, hogy kevesebb felhovel es foleg szellel jon. Szel kell, hogy legyen hiszen 25-35 csomot mutat a 925hPa a Kisalfold felett.
Azert ez meg picit messzebb van annal, hogy az 5.0-t kezdjem riggelni, de mindenesetre biztato.
Még egy kis nehézkedés. A régebbi leírásod szerint balra, a mostani szerint jobbra fordulok. Melyik? (azaz a vizisípálya környéke, vagy teljesen a túlfél)
En is pont ezen gondolkodtam. Azert az hihetetlen, hogy kb 10 fok lehules fog jonni, de szelet nem igazan jeleznek az oldalak. Aztan az is erdekes, hogy forgatja a szeliranyt minden fele. En ugyan a Ferto szempontjabol nezem a dolgokat, de nekem erosen ugy tunik, hogy nalunk talan ejjel fog tombolni. Remelem nem lesz igazam!
Bar a titkos tippem egy markans hidegfront eros eszaknyugatival! :)
Köszönöm az infót. Remélem ha arra kerül a sor, a kapunál tényleg beengednek, legutóbb amikor wakeboardozni voltam arra, nem tudtuk rábeszélni a kapuőrt.
Ha a távolságokat nézem, Abádszalók tőlem 150 km-re van, Sóstó 130-ra, Kéktó kb. 180-ra, Nyék meg még messzebb. De majd úgyis kiderül szombatig, addig még sokminden változhat. Ez a 18 fokos lehűlés alig széllel nekem is gyanús.
Mostmár mindig a strandfocipálya mellett mentek be a vízbe? Mert pár hete végigmentem a kerítésig a gáton (meg is bántam, mert majdnem lehetetlen már ott ki-be menni a vízbe). Nem mertem a fürdőzők miatt a pálya körül vízreszállni. Igaz akkor strandfoci-bajnokság volt, és fullon volt a hely.
Vagy bevállalsz egy Kéktót, az sincs messzebb. Bár a nyugatias szél (ami Nyéken ill a Tisza-tónál is fúj) elég pöffös szokott lenni, nem tudom ott milyen, pl. Nyéken rendesen fújhat mert északabbra van.
Kirali1, Moha Tegnap voltam Weidenben kb. fél 7-ig lehetett 5-ösökkel menni, utána már sok volt a leállás, de azért néha ráfújt akkor is egész jól.
Moha Mondtam tegnap, hogy gyere velem, de te megint behódoltál a nőnek:))) Hajnalban jársz szörfözni, hogy ne vegye észre:)))) Nem baj, majd Prason keresünk neked újat: DD
Igen, azt a régebbi hozzászólásokból kisilabizáltam, csak oda majdnem egy órával hosszabb lenne az út. Ha tudtuk volna, hogy mindenki 23-án megy Pras-ra, akkor mi is mehettünk volna egy héttel később, de sajna a Mohát csak ezen a héten engedte el az asszony, és ezt is csak több kg ékszerrel és ruhával tudta "kiharcolni" :))))))
@Blind Rider Az mar sajnos nem fog osszejonni. Most 22-ig csak a Becs - Sopron vonalon mozgok. Sajnos a pentek, amiben nagyon biztam torlesre kerult. :( --> osztrakoknal unnep
@Forzaverdi Deliben Fertorakos is jo, bar kicsit korulmenyes a bejutas.
@Moha Igen, akkor tenyleg pont elkerulitek a tomeget. Ujra Kirschner? Nem tudom, en inkabb a sajat cumora eskuszom. Pedig teszteltem a kolcsonzost eleget. :)
@All Akkor tenyleg nem lesz unalmas az elet lent. Bendi jol el lesz latva emberekkel. En mintha ugy hallottam volna, hogy HPeti is szervez arra az idore vmi tabort.
Mikor mi voltunk, akkor is sok ember volt. Nekem is megígérte Bendi a helyet a sátorban, aztán mégsem volt, Eperék fogadtak be ötödiknek a 4 személyes szobába az Oázisba. A transzfert mindig elintézte, akármennyien voltunk is.
Van, falu közepén le a vasúti átjárónál a part felé, balra, aztán nemsokára bal kéz felől lesz a bejárata egy kempingszerűségnek. Valamennyi belépő mintha lenne, de nem tuti. Vagy egyenesen tovább a vízig és kalandosba nyomni...
Blind Rider! Akkor a tabor elott meg nekifuthatunk egyszer gyorsan az ostor projektnek! :) Tudod nem halhatok meg benan! :) Ha mar a sorozes nem jott ossze eddig!
Úgy néz ki, igazi magyarinvázió lesz Rodoszon. Mi Danival 21-e körül indulunk kocsival (elvileg), én maradok szeptember közepéig. Úgyhogy jó kis meeting lesz, már nagyon várom.
Jön a fényképezőgép is, szóval fotóknak se leszünk híján.
Szerintem ha megígérte, onnantól legyél nyugodt, valami megoldás biztos lesz. Ha nagyon izgulsz, indulás előtt pár nappal eressz meg egy telefont még Bendi felé, de eddigi tapasztalataim szerint ha valamire rábólint, azt megoldja.
Ennek igen örülünk (aug. 23-szept. 7 közt lent leszünk mi is, néhány jó arccal együtt akik motiválják az embert a manőverek tanulásában)
Kb. mit tudtok a várható magyar tömegről? Ha jól emlékszem valami szörftábor is lesz 23-tól. Csak azért lenne fontos, mert nekünk (Backloopnak) ugyan megígérte Bendi a transzfert, de nem tudom átgondolta-e hogy esetleg nem férünk be annyian- és ő érthetően a saját vendégeit preferálja.
A bummagasságra reagálva: Régebben állandóan leraktam mellmagasságig. Aztán szép lassan elkezdtem emelni, és láss csodát, sokkal jobb lett. Először kényelmetlen, az átszokás 5-10 alkalom, mindig csak egy kicsit emelj a bumon. Alacsony bummal elvileg könnyebb a brutál szeleket kezelni, a magas bum segít a megsiklásban és a manőverezésben. Vagy csak megszokás? Magasabb bummal biztos hogy mélyebb a profil ugyanakkora bumhosszt állítva a geometriából adódóan.
A derék- és ülőtrapéz probléma teljesen egyéni preferencia kérdése. Nagyon sokáig az ülőre esküdtem, próbáltam deréktrapézt, nem tetszett. Aztán amikor meguntam, hogy a trapéz szétszedi a ruháimat, újra kipróbáltam a deréktrapézt, és egyből beleszerettem. De hangsúlyozom, az egész egyéni ízlés kérdése, bármelyik használható bármire (deréktrapéz azért inkább wave, freestyle, ülőtrapéz inkább speed)
Szombaton Lupán kb. déltől 6,4-el vagy 4 órán át, pöffös, forgolódó szélben, de szörföztünk. Valaki árkot ásott a jet-esek ellen, ezt köszönjük.
A Nyugati medence topografiaja eleg jo: 1. Relative kozel van az Alpokhoz, ami nem engedi at az 1500 meter alatti aramlast. Telen font a Stuhleck tetejen (1740m) mindig fuj a szel (20-bol 19-szer min. 4 bft), mert ott tudja csak megkerulni a magasabb reszeket az aramlas. Megkapo latvanyt nyujtanak a nyergen 1300-1500 meter magassagban telepitett szeleromuvek. 2. Csak egy sor domb van upwind. Ha a Sumegi nyeregrol eszaknyugat fele nezel egeszen az Irottkoig ellatni egy szep lapos medence folott. 3. Downwind nincsen semmi szinte Barcsig. Illetve nyugatrol a kereszturi dombok eszak-deli vonulata (a 200 meteres topo vonal Bohonyeig leer), keletrol pedig Boglartol lefele nyulik egy kicsit kisebb vonulat (a 200 meteres topo vonal majdnem Kaposvarig leer). Ezek is lehet, hogy enyhe Venturiba fogjak a Maria-Fonyodliget partszakaszt. 4. Keleti medence felett van Kabhegy (az orszag legszelesebb helye), viszont meg egy sor domb utana, igy ott kicsit komplikaltabb az aramlas. 5. A Velencei tohoz nem ertek.
A 150-2000m kozotti retegaramlasok igy mit sem sejtve beleutkoz(get)nek a Keszthelyi-hg-be, illetve a vulkanikus kepzodmenyekbe (pl. Badacsony). Azokon pedig lebuknak. Ha tudnak. Ha felhoket latsz a dombok tetejerol leszakad(gat)ni, akkor valoszinu, hogy az aramlas nem lefele bukik. Felho termeszetesen kicsapodott para, ami a levego emelkedesenek koszonheto lehulesbol adodik (altalaban). Pont szombat delutan lehetett nagyon szep pulzalva csikos alju felhoket latni, amint a Keszthelyi hg. 400 meter magas resze felol Fenyves alsot celoztak meg. El is allt a szel, 9.4-gyel is csak nagy ritkan lehetett siklani. A Badacsony felett viszont tiszta volt az eg, igy elporoszkaltam Alsobela fele, ahol a 9.4 hirtelen nagyon sok lett. Mire az esofelhok elvonultak (szarazabb legtomegek erkeztek), a hegyek nem emeltek es a szel szepen felerosodott (6-7 Bft). A 925 hPa (750m) reteg 36 csomot jelzett elore (lasd wetterzentrale.de). Szerintem az meg is volt Fenyvesen (Mariai met.hu merot nezte valaki szombaton ugy 5-6 ora fele?).
Regebben mikor meg repultem (kisgepeket: Cessna, Piper, Bonanza) erdekes volt latni, hogy ejszaka mennyire drasztikusan szeparalodnak a retegek (termikus kapcsolas nelkul). Leszallasnal gyakran volt, hogy 2-3000 metertol le 150-200 meterig 40-60 csomos teljesen sima aramlasban repultunk, majd egy komoly razkodas utan nem sokkal mar landoltunk is 6-8 csomos szelben (persze Chicago kornyeken 1000 km-re nincs emlitesre melto hegy).
Valami hasonlo miatt "mukodik" a Fenyvesi csoda, azaz ejszaka, hajnalban sokszor "pusztit", de reggel 8-9-10 fele teljesen leall, ahogy a termikus hatas felemeli/lassitja a retegaramlasokat. (Sokszor egyedul vagyok a vizen pirkadatkor 4.7-5.4-6.2-vel es nagyon elszomorit, hogy ezt a kulonleges adottsagot nem sokan tudjak kihasznalni.) Ezt a szelet a Guru (GFS 10m) altalaban nem latja. A 925 hPa-on latszik valami belole, de most hetvegen a GFS ugy szamolt, hogy keletebbre lesz a fo csapas. Sokszor az Adria feletti eszaki/eszakkeleti szel szepen korrelalodik a Fenyvesi hajnali szellel. A Duna volgyetol a Dunantulon keresztul le az Adria eszaki medencejeig kialakul egy kozepszintu aramlas (a mi Meltemink), ami a Balaton nyugati medencejeben "foldet er".
10 év nemszörfözés után most újra kezdtem, minden szuper, de nem vagyok megbizonyosodva róla, hogy jól van összerakva a cucc amit most vettem, bár nem ráncos, és jól is áll...
Szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan is kell egy mai vityót összerakni, mert ezek már teljesen mások mint a régiek voltak, és nem vagyok biztos benne, hogy itt ott mennyire kell meghúzni... tehát mennyire kell lehúzni alul, illetve a bumvégnél... És mennyi öblöt kell hagyni neki? Alul nem kell eltérni semmit sem a 459 től, ami rá van írva? Hellcat 6.7
És hova kell rakni a bumot? Most mindenki azt mondja hogy fel...
Mi régen meg ülőtrapézzal állandóan leraktuk... Most azt mondják hogy fel kell, meg hogy az ülőtrapéz az ciki... Én szarok rá hogy mi a ciki és mi nem... ülővel mentem szombaton is a balcsin majdnem egész nap, nem a homlokomnál volt a bum, és simán siklottam... Utána kipróbáltam egy deréktrapézt és felraktam a bumot... qrva kényelmetlen volt és nem éreztem hogy hamarabb megsiklottam volna...
B.Akarattyán egész nap lehetett menni 6.5/7.5, sokszor kisebb is kellett volna, de sajnos eléggé változott a szélerő. Ennek ellenére nagyon jó kis nap volt, 5 órát voltam kb vizen. Vki meg tudja nekem mondani,hogy a weatheronline-al mi van,mert idén még kb nem írt 3asnál jobb szelet a balatonra, windguru sokkal megbízhatóbb lett
Ebben a szombati gárdonyi halovány szélben nekem az a bosszantó, hogy azért nem mentem Fonyódra, mert a nagytudású szélelőrejelzők egyértelműen azt írták, hogy csak a velencei tavig fog eljutni a szél. Közben meg a Balatonon jobb volt. Persze lehet hogy visszasírjuk még ezt a szelet is a héten. Holló www.windsurfbolt.hu
Tegnap mi is kellemeset szörföztünk a Surfbeachen, elég rapszódikus szél volt, de a délutáni erősödésben az 5.3 egész szépen működött. Elsőre egy szép zápor jött esővel, aztán kisütött a nap, fújt a szél, és megjött a szivárvány.
Ha túl nagy a szél nem esni-kelni kell, hanem azonnal kisebb vitorlára cserélni! Elkerülöd a magadon és a felszerelésedben keletkező sérülést, ráadásul sokkal jobban élvezed a dolgot.
A napot 6,4-el ( a többiek 7.0) kezdtük, volt siklás megminden. Aztán pihi.
Du. 5 körül bedurvult , mi kimentünk ugyanazokkal a vityókkal, de nagyon sok volt. Sajnos a strandról nem lehet rálátni rendesen az öbölre. Amint elhagytuk a strandot ill. a hegy takarását ránkronott 50-60 km-es szél ( egyesek szerint 70-es befujásokkal ). Én a 6,5 vásznammal estem keltem, lejött a bőr alábamról - nem volt jó :-(
Valahogy partra jutottam, aztán pihi. Összeraktam 5.2 vitorlát és fél 7 körül újra bementem. EZ így nagyon jó volt, siklás, még egy félresikült power halse is volt (kezdő vagyok) .
Aztán egyszerre csak vége lett a szélnek és meg bent a balcsi közepén. Valami egészen pici lehellet volt, azzal kiküzdöttem magam a kikötőig. ahol a hullámtörő gáton kellett mezitláb a buzi nagy köveken végigsétálnom és kiszednem a cuccot.
8 ora munka, 8 ora pihenes, etc. A 8 ora munka megvolt Fenyvesen. Bar az elejen meg 9.4/140, aztan 6.2/96, majd ismet 9.4/140, aztan 6.2/96 es vegul bedurrant fel5 fele, 4.2-t rakni mar megint nem volt erom, igy maradt az 5.0/77 eloszor csontig lerantva meg vagy 3 oranyit. Ismet Sosto kapta a csillagokat, mi meg a szelet.
Delelott, del korul egesz jo volt, de aztan Keresztur fele elment egy zivatar felho, ettol elegge leallt, meg 9.4-gyel is csak itt-ott lehetett csuszni/uszo kite-ost frocskolgetni. Aztan Belatelep fele lattam szelet, mig a szabadstrandi kulonitmeny a kite-tal uszast gyakorolta egy masik esofelho kozeleben. Gyorsan 6.2 es vissza Alsobela fele. Bo ora utan kezdett teljesen kitisztulni, gondoltam vege. Mire toltottem magamba nemi kaloriat mar 6-os, 7-es rafuvasok voltak, a Start-om (225L) elkezdett gorogni (!) a parton. Ekkor jott a 4.2 vs. 5.0 dilemma, az 5.0 superfreak mar ossze leven rakva nyert. Nem is volt baj, mert bar neha nagyon uberesen de az 5.0 pont jo volt. (Ha netan meg nem probaltatok a HSM sf egy szenzacios lepedo.)
Tobb csokanak odaszoltam, hogy rakja mar foljebb azt a bummot, de hiaba. Szvsz ez a legnagyobb riggelesi hiba. Rich Wilde szerint is: http://www.continentseven.com/windsurfmove1390.html. Az utolso kockan szepen latszik, ahogy a bumm homlokon szurja. Alacsony bummal nem lehet rendesen megcsuszni, igy mindenki poroszkal 6.0-lal, mig jomagam csuszok 5.0/77-tel. Pedig megvagyok en is vagy 75kg meg ebed elott.
Én meg ettem egy banánt szörfözés előtt mert a szakértő ezt javasolta. Meg is lett az eredménye, mert összejött egy-két volcan a rossz oldalamra, illetve megismertettem a 6.4-es Echot is pár spock540-nel. (erősebb szélben jó nagyot tud rántani a végén). Mióta engedtem a bummon és húztam az alsó szemen sokkal jobban siklik pedig még SDM árboc van benne. (meg az is segített hogy lefogytam 3 kilót)
Egyébként jól eláztunk vagy háromszor, de 11 és 6 óra közt azért többnyire lehetett menni.
Zamárdiban ugyenez. Nekem is Hegedűs tanár úr járt az eszembe már reggeltől. Egyszer fel is adtam és inkább lufit fújtam, az meg aztán el akart repíteni. Végül délután szemköszt megelent az eső, átért a zivatar és én is megnyugodtam, mégiscsak megy 3 papuccsal is...
voltam sóstón. nem sokra jutottam 6m2 meg116 liter meg85 kiló. hát ezek nem a mai napra valók voltak. már kezdtem azt gondolni hogy hegedűs oktatónknak igaza van talán kevés a 3 papucs a hajón? vagy mindet le kéne szerelni? a trapézom se jó? minden kétej, teljes kétségbeesés. ésakkor jött egy 5 órai zivatar 6 bft. nem volt idő szerelni jóvan minden mint volt. utána meg 5 bft kifújt szél. ésakkor renbejöttem és rájöttem mégiscsak a Hegedűs szörfoktatóban van a hiba.
Gondoltam, írok nekik, de megelőztetek. De lehet, hogy ennek ellenére én is megmondom a véleményem. Teljesen egyetértek veletek, Slajderrel, először nevettem rajta, aztán elszomorodtam.
Ez a legborzalmasabb, legviccesebb és legordítóbb hülyeség, amit a szörfözésről olvastam, vagy hallottam. Hegedűs Csaba vagy nem létezik, vagy ha igen, akkor számomra ezennel közmegvetés tárgya lett. Ne nevezze magát az ekkora barom "szörfoktatónak".
Ha él, és olvassa ezt, szívesen leülnék vele beszélgetni, vagy elmennék vele egyet csúszni a jó kis papucs nélküli deszkánkon ;)...
húúú gyerekek, eddig csak olvastalak benneteket, de most én sem viselem el mi érdekeseket irt a szörfoktató. Mindenesetre holnap megyünk és tesszük a dolgunkat avizen lehet hogy papuccsal meg rossz felszereléssel meg miegymás, dehogy az eredmény minket fog igazolni. Namég az jut eszembe hogy sokévvel ezelőtt már egy Murphi nevű fazon megmondta: "aki tudja csinálja, aki nem tudja az tanítja"
Lehet hogy kimoderálnak "abból a fórumból", de én se bírtam ki hogy be ne szóljak nekik
Azt hiszem minden munkájára valamit is adó újságíró átértékelné ezt a "sikeres" cikket, melyet - talán önhibáján kívül- dilettáns forrásból kanyarított. Sajnos elég sok más olcsóportál átvette már...Hegedűs Csaba szörfoktató hirtelen országszerte ismert lett- a Google kapásból 4-5 találatot ad, köszönhetően a magyar szörfösök legnagyobb fórumában kiváltott visszhangjának http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007576
Én magam részéről sosem voltam szörfoktató, bár valószínű gyakrabban szállok vízre mint a fenti forrás (legalábbis nem hiszem hogy egész télen szörfözött volna)és napjaim bizonyos részét is külföldi portálok és fórumok látogatása teszi ki. Bízvást állíthatom, hogy a t. szörfoktató felszínes és átgondolatlan, sőt megtévesztő nyilatkozatával, kiáltó tárgyi tévedéseivel szégyent hoz hazánk kicsi, de összetartó szörftársadalmára- mint az a fentebb linkelt fórumban olvasható is.
Amennyiben lehetséges, a fenti cikket töröljék, bármelyikünk - akár én is- szívesen ad INGYEN pontos információkat, akát 1-2 oldal ismeretterjesztő cikket is.
Találtam, spotot Lettországban, Kiserez a hely, 28 fok, pöffös 5-6os szél, baratságos kölcsönzős arcok, jó cuccok, már nagyon jol esett 1 kis csúszás!
Itt nem olvasták az ominózus cikket, mert volt papucs a deszkákon, igaz 4 nem 6 :D
Én közel 2 méter vagyok és nem volt problémám azzal, hogy nem tudom elég magasra rakni a bumot, de az sem teljesen világos nekem, hogy 100 kilónál miert nem jó a 3 méteres deszka??? Egyik kedvenc deszkám 1 303 cm Mistral SLE, régi,de nagyon gyors!
"Az ideális szörföző testmagassága 1,5 és 2 méter közötti"
Erre mondják jószándékúan: nagyot mondtál, öblíthetsz!
Jelentkezzenek a 1.5 alatti és 2 m feletti szörfösök! Tényleg egyik sem ideális testmagasság. Pl. kilincset nem éri fel, beveri a fejét a buszon, nem ér le a lába a vízben / túl mély vízben is leér stb...
Reméljük a cikk olvasottsága igazodik a színvonalához és akkor nem sok kárt okoz.
Bocs, kimaradt: holnapra gondoltam. :) Azért ma este is lesz valami, jó lenne ha a múlt heti esti session megismétlődne. Az irány már kezd jó lenni, a zivatar majd hoz valamit...
Üdv! Lehet hogy nem megfelelő az árbocod keménysége a vitorládhoz, és nem tudja felvenni a normál profilját. Próbálj állítani a latnikon(ha lehetséges) talán segít valamit. Ahogy néztem finderen, Balcsin K-i medencés téma lesz. Fenyves necces, ettől függetlenül próbálkozik valaki arrafelé?
egy kis segítség kéne. van egy 1 camberes vitorlám. ha felhúzom, megfeszítem, a szél nem fordítja át... a lattnik elérik az árbócot, kicsit rálógnak és akármennyire megfeszítem hátul akkorse mennek be az árbóco mögé, így a szél nem tudja egyszerűen átfordítani a vitolrát, rántásra se fordul át. nincs valami ötletetek, h mi lehet a baj???
és lenne mégegy kérdésem. ha vizen felhúzom a vitorlát és elindulok a deszka mindig szél felé akar fordulni és nagyon ellen kell kormányoznom, h nagyjából egyenesbe menjek...gondolom nagyon leterhelem valahol a deszkát, de próbálgattam ha előre terheltem akkor is ez volt, ha hátrébb akkoris...bár lehet, h rosszul próbáltam. az lehet a baj, h gyököt teljesen előre tettem a sinben??? vagy ha nem akkor mi?
Egy kis hatterinformacio. Harom napja felhivtak az Origotol, hogy beszeljek kicsit a balatoni kite helyzetrol. Amikor befejeztuk megkerdeztem, hogy a szorffel mi a helyzet. Azt valaszolta a riporter, hogy az mar kesz van. Kertem, hogy kuldje at ne legyen benne butasag, de azt mondta, hogy egyeztetett egy szorfoktatoval, es mar jovahagyta a szerkeszto, nem akar valtoztatni... Remelem a kite resz korrekt lesz.
A Bujtor filmekben szokott ilyesmi szörfoktató szerepelni (persze szigorúan imperialista negatív hősként): bajszos, szőrösmellkas + napszemüveg, háromszögvitorla, bálna test, rihegő-röhögő cicababák pezsgővel a stégen...mindenki őt nézi, senki se látott még szörföt de olyan trendi...
Azért Hegedűs Csabára és a részletesen kifejtett magyarázataira én is kíváncsi lennék - gondolom mostantól nem mer szörf közelébe menni, nehogy felismerjék. Még jó hogy nem ő tanított szörfözni... Holló www.windsurfbolt.hu
"Elengedhetetlen tartozék a cipzáras cipő is, a modern szörfdeszkák felszíne ugyanis annyira jól tapad, hogy cipő nélkül a fordulóknál szó szerint leradírozza a bőrt a delikvens lábáról."
Kellett nekem éjnek idején elolvasni azt a förmedvényt! A méregtől majd' felrobbanok. Hogy fogok így aludni???
Az írójának...... ...... .......!!!!! Ha leírnám, amit gondoltam, amit kívánok a jóembernek, biztosan kitiltanának a fórumból. Nem találok szalonképes szavakat.
Ez tenyleg egy komoly organum komoly cikke ebben az orszagban? Elkepeszto. Ez m'eg a Trabant kezikonyvenel is dilettansabb.
"A gyártó cégek a 90-es évek végére kísérletezték ki a balatoni körülményekhez igazodó szörfdeszkát." Tehat kell, hogy legyenek Starboard Balaton, JP Balaton, F2 Balaton, Mistral Balaton, Naish Balaton modellek. Hol bujkalnak/bujkaltak a cegek fejlesztoi picinyke tavunkon? (Biztos a nadasokban riogatjak a szarcsakat es a karokatonakat, merthogy jol elbujtak az tuti.) A Rudi m'er nem arul ezekbol a meno cuccokbol?
"Az ideális szörföző testmagassága 1,5 és 2 méter közötti". Miota szokas meterben kifejezni a testmagassagot. Ez csak nekem furcsa, vagy tenyleg pancser.
"A trapéz egy olyan speciális mellény, amin egy madzagra szerelt kampó van." A spreader bar-t 75-ben talaltak fel, mikor a 14 eves Robby Naish azzal ijesztgette a felnotteket, hogy ki-kiugrasztotta a szegycsontjat, mert az ur-trapeztol deformalodva fejlodott a mellkasa.
Jol tajekozott szerzonknek biztos forradalmat jelent az uj olimpiai osztaly is a maga 20 kilos baltajaval^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H^Hdeszkajaval. (Apropo olimpiai osztaly: en is szavaztam, de azert ne felejtsuk, hogy csak a Detre Dia volt furdoruhaban lefotozva... Tehat Sports Illustrated Swimsuit Edition egy KISZ ujsag elleneben. Es csak 7000 szavazattal vezet???)
Ez igy tobb mint nevetseges. Gepkocsikrol is irtak ilyeneket 1905 korul. Mikor meg zaszlosembernek kellett elottuk setalni. Ezt mondjuk dokumentumanyagban szokas publikalni (pl. History Channel). Ez pedig nem ugy tunik, hogy ott jelent meg.
Ja meg egy, ezert tenyleg penzt is kapott??? B-R-A-V-O.
KATASZTRÓFA! Hirtelen nem is tudom, sírjak vagy nevessek?! A cikk szerint örök időkre hobbiszörfös maradok(mivel trapézt használok), de őszintén megvallom, nem is érdekel a profi szint elérése, az a 3 papucs teljesen jó helyen van a deszkámon! :) Amúgy tényleg törölni kellene, egy ideig vicces, aztán elkeserítő...
Amúgy engem , mint senior szörföst felháborít a cikk, kérem a szörfszövetséget, hogy kérje a cikk törlését, engem ne külföldiezzen le egy cikkíró a saját Balatonunban!!! Meg ennyire diletáns, szakszerüetlen cikket nem szabadna hagyni hogy megjelenjen, Remélem valaki olvassa legalább a fórumot a szövetségtől.
hi Csatlakozom : Ez tényleg egy gyöngyszem :) Köszönjük! De azéé van ami tetszik íme: a magyar szörfösök nagy számban csak a 90-es évek elején jelentek meg a tavon. Azóta viszont megszállták a Balatont, és ugyanúgy hozzátartoznak a tó arculatához, mint a sirályok, a Tihanyi rév vagy a Badacsony látképe. A sirályokhoz hasonlítani csekélységem , nekem megtisztelő mindig szerettem volna velük szállni !
szerintem meg fogalma sincs a cikk írójának, hogy a szkeg leérhet a sekély vízben és ettől áll le a szörf :o) de mi az a szkeg kérdezheti joggal a szerző? :o))
Amúgy próbáltam komentet írni erre a .... , de kimoderálták, pedig nagyon visszafogott voltam.
Nekem ez tetszett a legjobban. "Meglepő módon a Balaton déli partján a vízmélység befolyásolja a sebességet. A jelenség fizikája még nem tisztázódott egyértelműen, de kétségtelen, hogy a szörfdeszka a mély vízben gyorsabban halad, mint a part menti sekély homokpadok között. A jelenség mögött valószínűleg az húzódhat meg, hogy a deszka által keltett hullámok a talajról visszaverődnek és lassítják azt, hogy a szörf siklásba jöjjön."
Innen üzenem a nagy tudású szerzőnek, hogy jöjjön el egyszer és nézze meg a fenyvesi szörfösöket, talán megtudja mi is a szörfözés lényege és nem ír le ilyen nagy baromságokat. Arra azért kíváncsi volnék ki lektorálta a cikket, mert az sem látott még vizibiciklit sem.
"A Balatonon általában a 18 és 30 év közötti korosztály szörfözik. Kivételek persze vannak, néha előfordulnak 60 év körüli sporik is, bár ők kivétel nélkül külföldiek, jellemzően németek. A balatoni szörfösök között egyébként manapság is többségben vannak a külföldiek, akik kifejezetten szörfözni járnak a tóhoz. "
Ezek után elvárom hogy mindenki külföldi, német turistának nézzen :o)))
Meg a haverja is: "Papucs az amtőröknek, neoprén a profiknak" Ebből is sok mindent meg lehet tudni ...:)
A cikk szerint: "...a gyártók a deszkára hat darab egyedi lábtartó papucsot szerelnek, ami a stabil álló helyzetet segíti elő. A profik általában ezeket a lábtartó papucsokat leszerelik, mert ezek fixen meghatározzák, hogy a szörföző hova állhat a deszkán... "
Nekem ugyan csak 3 van sajnos (vagy szerencsére! :))) de most vegyem le??? Pedig még a szörf vizből/vízre való hurcibálásánál is segít... Lehet, hogy direkt ezért rakták rá a gyártók...:)
Szombatra (esetleg már holnapra is) kinéz valami, úgyhogy asszem addig rajta hagyom.
"A gyártó cégek a 90-es évek végére kísérletezték ki a balatoni körülményekhez igazodó szörfdeszkát."
"Az ideális vízkiszorítás miatt egy három méter hosszú szörfdeszka 100 kg-nál nehezebb embernek nem ajánlott, 70 és 100 kg között 280 cm hosszú deszka javasolt."
"A balatoni szörfökhöz átlagosan 4,8- 5 méter hosszúságú árbocokat forgalmaznak."
Sajnos engem elegge elkenyeztetett a California Sun. Ott marciustol oktoberig 120 napot csusztunk (helytol fuggoen, vagy 4.7, vagy 5.0, vagy 5.4 volt a standard meret), es meg januarra is jutott belole viszonylag normalis session (viz 12 fok, levego 16 fok). 10 fok alatt napsutes nelkul mar bepakolni sincs kedvem a kocsiba (mondom wimp vagyok). Nalunk a dombon ui. legalabb ugy fuj mint Rakoson.
Minden tiszteletem azoke a sporttarsake, akik 6-osnal nem nagyobb vitorlaval csusznak 60-70+ napot kis hazankban. Tobbre ertekelem oket, mint egy Fortalezaba szuletett csokat, aki 400 napot csuszik per ev max. 5-os vitorlaval.
Az atlag mo-i szorfosnek viszont egy 110-150 liter koruli (min. 65 cm szeles) deszka egy 7.0-9.0 meretu (esetleg camberes) vitorlaval egyaltalan nem haszontalan. Ha ehhez nem kell plussz arboc es bumm (mint Naish Boxer 7.0) az persze meg jobb.
hi Fánkincső így kőnnyű ha valaki vitorla nagykereskedő de azt is örömmel olvasom , hogy viszonylag sokszor surfozol . Amit nem értek: mert se 10 fok se napsütés ? Pontosan az általad említett kettő úri ember mutatja meg , hogy igenis lehet Januárba + 1 vagy 2 fokban is jókat sikongatni . A lényeg a vízhalmaz állapota ne legyen be fagyizva . Voltszerencsém velük többször együtt sportolni hidegebb időben is . Azért nem értem a mostani fiatalokat amikor példaképeket keresnek , és mindig csak is kizárólag külföldről exportálnak szerintem helytelenül . Körül kéne itthon is nézni ! Kíváncsi lennék a te véleményedre is Kincső
hi Nem fáj a szívem ha mások boldogok ! Tegnap előtt mellettem a Lupácskán egy srác 10.0-es vitorlát szerelt ami még nem volt olyan borzasztó. Egy óra elteltével ki jött és húzott egy 12.5 -öst nem volt annyi fű a közelbe , kénytelen volt az úton szerelni . Gondoltam ekkora látványt nem hagyhatok ki és megvártam még el indul . Amikor láttam a széles elégedettséget az arcán megnyugodva gázt nyomtam . Mások boldogsága is megnyugtat engem . Feltehetőleg a surf-os kollégám így volt boldog , és ezt a sportot ezért szeretjük oly sokan ! Nekem nem kell , hogy mindannyian egyformák legyünk !!!
Lehet, de ha valaki szukos kis hazankban szeretne evi 60-at, 70-et csuszni (es nem Backloopra vagy JediSurfcampre vegzodik a neve), akkor mindenfele dologra fanyalodik. Most iden osszesen 63-nal tartok, ebbol 19 a tulparton, 7 jegen, marad 37, ami kb. felut. Neztem a statisztikat es sajnos majd 50% 9.4 vagy 9.8. Ez van. Mondjuk meg 10-15 session kimaradt, mert vagy nem ott voltam, ahol fujt (elmulasztott Fenyvesi csodak sora, vagy delkeleti Rakos, vagy nem voltam Mo-n), vagy mert se 10 fok se napsutes (wimp).
Mindenki megijed egy 9-es koruli vitorlatol, de az igazsag az, hogy sok manovert meg lehet csinalni (helitack, nosesink tack, body drag, upwind 360, pirouette jibe, sail 360, sail+body 360, carving 360, talan hauss tack, donkey jibe, duck tack, backwind jibe, back-to-back, stb.).
Apropo back-to-back, hatha valaki meg nem latta a siamese-t: http://www.youtube.com/watch?v=ls8cgtCIrts
Helitackezni 9.8-cal, vagy itatni az egereket a parton, ha van valasztas mindenkepp az elobbi. Egy 140-160 liter koruli deszkaval meg 5.0-lal pedig low windet is lehet szepen gyakorolgatni: http://www.youtube.com/watch?v=oDwTx30K9fc
olyankor lehet hólyagot fújni, vitorláson fröccsözni, vagy durva elvonási tünetek esetén térdig-derékig vízben gyakorolni lowwind meg nowind freestlye manővereket, mint a gekkó.
Egyik hétvégén, totál szélcsendben nekem egy bácsi megjegyezte, nem gyerekszörfel kéne próbálkozzak, nem látom, hogy elsűllyed alattam...
slajder, nemsokára indul a boraturizmus, csak van videó sztojan bácsinál; egyszer össze is dobhatnánk egy klasszikus videózós estét...
Lehet, mert elég merész helyeken is megfordulnak (víz sok-sok kilométerre nincs, csak homok). Egyszer ha összefutunk (Liznjan) elhozhatnád. Bár nem tudom min játszanám le, évek óta nem láttam VHS lejátszót.
Laci, a lupán tegnap is lehetett menni 2 órát, ha nem veszed tudomásul a vitorla mérete és a szörfös súlyának exponenciálisan növekvő arányait akkor mindig bánatos leszel...
A New World Spirits cég "5 elements" filmjéből van a gleccseres rész. Egyszer láttam a TW1-en, szuper volt. Van hogy az Andokban 4ezer méteren szörföznek, bazi vitorla kell mert ritka a levegő. Szerintem osztrák srácok csinálták. Ha valakinek megvolna nagyon tudnám értékelni.
Az első tuti kamu, Polakow About Time-jának egyik jelenete. Érdekességként utánaszámoltam, a fickó airflaka 8640-et "ugrik", 24*360 fok :)))... Azért a továbbsikláson még dologzni kell...
Erről jut eszembe, kíváncsi lennék mikor találnak ki speciális szörf-robotokat a japánok. Képzeljetek csak bele, iszonyatos erővel és precíz szoftverekkel hatalmas vitorlákat tudnának használni brutál szélben, a legkisebb szél-rezdüléseket is egyből kikorrigálnák. Ez a végsebesség szempontjából sem utolsó, de ha belegondolunk, egy hasonló mega-move még akár lehetséges is lehet egy robottal a fedélzeten. Mondjuk tripla pushloop into dupla forward. Például Pozon, 6.5-es vityóval és bombabiztos gyémánt-titán ötvözet deszkával :D...
hi Fánkincső Azééé , mert szomorú lettem volna ,ha egy vitorla nagykeresnek nincs kisebb vitorlája . Most , hogy látom a méreteket majd ha lesz a szép új autós Rudinak a szülinapja tőled fogjuk a meglepi 11.0 -ás vitorlát kölcsön kérni . Mert egy Formula 162literes és a te 11.0 vitorlával mehet 5 kőrt az általa kiválasztott helyszínen . Három helyszínből tud majd választani 1: Lupa 2: Fertő-Tó 3: Szentesi Termál-Tó . Ez lesz az én ajándékom a kedvenc boltosomnak !!!!!!!! Remélem szép és megérdemelt meglepi lesz a Rudinak.
A mai nap sem volt gyenge, kb 9-től fújt Balcsin az ÉK-i, 5 körüli vityókkal hasítottak a cimbik. Én fél 12-kor értem le györökre, 5.3-mal mentem pár kört, gyengült egy kicsit, ezért 6.5-et szereltem. Jó döntés volt. Végig lehetett siklani, É-i lett, 2 órát nyomtam. Egyik őrült haverom annyira élvezte az önfeledt száguldozást, hogy úgy gondolta, ideje a mögötte szörfözőknek megmutatnia magából valamit, így siklás közben letolta a gatyáját! :) Állat! Szóval ma is jól éreztük magunkat. A guru ezt valahogy nem látta előre, kellemes csalódás volt.
Mi Gárdonyban vártuk az esti vihart (guru elég jól jelezte ezt is meg a mostani szelekt szerintem...)
Vihar előtt tükör sima víz!!!majd lecsapott 2 perc alatt -sajna csak akkor szereltünk-de ott elég volt az 5.3, mármint hogy persze sok volt, de talán 1X volt, hogy nem tudtam kiállni a vízből, de én is végig ordítoztam :)
csak ott is jöttek a vakuk ezerrel, meg be is sötétedett gyorsan, szóval még eső előtt összeszereltünk és irány haza (ja és semmi ruha, nagyon kellems volt a víz!)
de az a sok töketelen az autópályán, aki a belső sávban 80nal megy az eső miatt, nagyon bosszantó hhrrrrrr
5.0 volt osszerakva. Egyebkent: 4.2, 4.7, 5.0, 5.3, 5.4, 6.2, 6.2, 7.0, 7.4, 9.4, 9.8, 11.0. A tulparton: 3.8, 4.2, 4.7, 5.0, 5.4, 6.0, 7.5. A 3.8 kellett volna, csak hat az sajna a tulparton van.
Csatlakozom Bercihez, Sóstón is óriási élmény volt a tegnap lecsapó vihar. 4.5-tel pár perc alatt elsokalltam, de azért lehetett menni. Az első 1-2 kör, olajvízen, mikor még hangja is alig van a deszkának, az leírhatatlan volt. Végigsikítoztam az egészet :)...
Egyet le is vonhatsz, mert én másik csajra szavaztam.
Egyébként miből gondolod, hogy csak szörfösök szavaztak Dianára? Bárki megteheti, akinek tetszik. Szerintem is bombajó csaj, de van aki jobban tetszik.
Jo nektek. Fenyvesen porzott a viz vagy 5 percig. A bekeszitett 5.0 kicsit sok lett volna a kb. 105 km/orahoz. Vagy fel oraig 80 korul volt, aztan le is allt. :(
Mekkora tangabutyikat húztatok az árbócra ? 70 km pöff ... huhhh nekem kicsit sok lenne a jóból (egyelőre)
egyébként én vagyok a legjobb szél-előrejelző.
Ha dolgom van Bp.-n a munkahelyemen, akkor biztosan jön a nagy szél. így volt ez most is. A jövőre vonatkozóan azt tudom mondani, hogy jövő héten szerda-csütörtökön nem tudok víz közelben lenni - lehet készülni !
Aloha! Így van! Hihetetlen adrenalin fokozó hatása van a balatoni zivatarszélnek... Én Kenesén vártam a parton, ahogy a "szélcsík" közelít Fűzfő felől.... Óriási élmény teljesen sima vizen lenyomni az első pár kört brutál szélben.... A villámok körbenyaldosták az egész Keleti Medencét amikor kijöttem a vízből.... Szélerő legyen veletek! B.,
Üdv! A Dny-iból É-Ény-iba átfordulós szelekkel kapcsolatban ma sem csalódtunk. Vártunk rá türelmesen, és előrejelzés szerint meg is jött. Györökön voltunk, sötétedésig bő fél órát tudtunk menni. Zivatarszél volt, eső nélkül, nagy pöffökkel és hullámokkal. A legnagyobb pöff 68km/h volt. Gyönyörűen fodrozódott a víz amikor bevonult. Remélhetőleg hétvégén hasonló élményekben lesz részünk. :)
Aug. 20.-ai héten mennénk Horvátba nyaralni,kempingezni. Hova érdemes menni ahol "jó" szél várható, vagy elég jó eséllyel fog fújni? Igazából csak vízparti kemping jöhet szóba. Tehát ha van valmi jó tippetek ne habozzatok megosztani, szívesen várom. Ja és jó lenne ha nem kéne egész Viganjig lemenni.
Köszi.
ui:Talán holnap lesz egy kis szél, kihasználni kötelező:))))))
Mindenesetre tényleg jobb ha szakember csinálja, vagy ha nagyon unatkozol megspórolhatsz 1203 ft-ot de sokkal rondább lesz. (kis ablak szerintem 5 ezer körül lehet)
Ugyanez a véleményem. Sokkal olcsóbb és gyorsabb, ha pl. Budapesten a Visegrádi utcában elviszed a Hatvany Sport-ba. A mester jól dolgozik, nekem is javított már vitorlát. Neki biztosan van olyan anyaga :-)
1132 Budapest XIII. kerület, Visegrádi utca 36 Telefon: 339-03-67
Gyertek Ixia beachre mert jóóó!!! Ja és holnap Ouzo fesztivál! És ne felejtsétek el ezt se le csekkolni cowboy.blog.hu !!!...de röviden a lényeg: minden nap lehet menni legalább 3 órát. Aloha innen Maritsa Ixia beach @ Rhodes
Bar meg messze van: vasarnap hajnal Fenyves 6.2. Az 5.0-as superfreaknek becezett Cadillac-kel inkabb mennek, de annyi nem biztos, hogy lesz. A superfreak elkepeszto szepen huz azon folul, hogy pille konnyu (a Hot Sails Maui biztos a b. kite-osoktol csort nemi anyagot). Mult het kedd hajnalban (meg a Putin express elott) majd elaludtam a 77 literes (JP FSW) deszkan, olyan volt mintha egy tokeletesen kiegyensulyozott race cuccba akadtam volna bele.
Megjelent a Fanatic új palettája hivatalosan is. Pár érdekesség:
- A Freewave, Newwave, Eagle maradt a tavalyi shape, ha jól értettem az Allwave is. Egy olyan környezetben, ahol folyamatos fejlesztés szükséges a talponmaradáshoz, ez nagy szó, mutatja a deszkák versenyképességét. Ez láthatóan nem lustaság, a freewave széria 2 éve változatlan, és még mindig ugyanúgy versenyképes! A deszkám még mindig teljesen megfelel a mostani elvárásoknak, erkölcsi amortizáció nincs :) - lett egy nagyobb méretű Newwave - megjelent a Newwave twin a mai duplaszkeges igényeknek megfelelően - mindegyik deszkának van normál és limited vagy team edition megfelelője - a Skate méretcsökkenése (térfogat, szélesség) megállt ill. visszafordult. Most 98 és 108 literesek, és picit szélesebbek és rövidebbek mint tavaly. - a speed/slalom irányzat csak októberben frissül, de megjelenik a Ray mint freerace.
A fejemen glóriát, esetleg szarvakat láthattál /az asszony egyedül volt otthon/.
A fedett nézőtérről Niki figyeli: végre erősödik-e a szél, mehet-e vissza ugrálni, nem tudom láttátok milyen szépeket ugrott? És vigyázzatok vele, mindig hord magánál kalapácsot!
Ezzel közel került a szívemhez, mert a szkeget ezzel a szerszámmal tudtam kibányászni a boxból, kösz Niki!!!
Hi Camber! Az első kép jobbról balra: Velényi Rudi, Csik Bertalan, Báder Dezső (esetleg Vau 1111). A második képen lévő illetőt nem ismerem fel én sem. Jól láttam, hogy fejkamerával szörföltél aznap??? Aloha, B.,
Hazatértünk Lefkadaról. Most is kisebb magyar kolónia volt a környéken, Pam-pi
és Backloop családostól (velük egyeztetve volt a túra) volt jelen, de több hazai surfer
is emelte társaságával az elmúlt 2 hét fényét.
14-től 23-ig talán 1 napot leszámítva minden nap vizen voltunk, jellemző vitorlaméret 5-5.3 m2. 16-án szerdán bombasztikus szelünk volt, bár nem vagyok meteorológus,
de szerint összeadódhatott 1 ciklon + a termik, ebből kb. 8-9 bft-vel fújt órákon át.
23-án újabb front érkezett, ez már elnyomta a termiket, de fent Agios Ioannison
Pam-pival hatalmasat wave-eztünk, surfös pályafutásom egyik legnagyobb
élménye volt. Ez a front sajna el is nyomta a termiket, sőt a helyre nem jellemzően
még 1 kis esőt is kaptunk.
Egyébként furcsamód hely volt bőven, volt aki foglalás nélkül válogathatott az
apartmanok között, a kempingben sem volt több 2/3 háznál.
Ja, én vagy 4 éve nem voltam itt, de meglepődve tapasztaltam, hogy végtelen
görög szerpentinnek már csak kb. 100 km-es darabját kell abszolválni,
mert Grevena-ig megépült az autopálya és ahogy elnéztem az építkezés
ütemét, lehet már jövőre szinte végig pályán tehetjük meg ez a nyűgös szakaszt.
Szóval a hely ismét jól vizsgázott, nem bántam meg ezt a kirándulást sem.
Voltam hétvégén Nyéken. Szombaton elég szenvedős volt, talán 5-6 manőverre futotta. Délelőtt állítólag jobb volt. Vasárnap se volt sok remény, aztán délután volt 2 óra amíg folyamatosan tudtam menni a 6.4-gyel. Szóval Vau ne sajnáld
Elég jól siklik, de semmi extra. Szerintem egy Chili v. Skate ugyanilyen méretben jobb lehet. Elpattintani könnyű síkvízről, ezzel semmi baj, értelemszerűen hullámról is jól ugrik. Freestyle-ra jó, freeride-ra lehet hogy kényelmesebb deszkák vannak, mert a 24-es szkeggel nem jó kreutzolni. Hátrafelé jól csúszik. A minősége jó, nem sérülékeny, esetleg az orra de azt mindegyiknek betöröd. Elég könnyű is, kb. mint a fentebb említett deszkák 6.5 kg körül van. Kanyarodás is szépen megy neki. Hullámokon nem használom, nem tudom jó-e. A tényleges hossza 242 cm, lemértem. Tehát a kulcsmondat: freestyle-ra jó, freeride-ra van jobb.
Slajder a 109 literes Joker hogy viselkedik, gondolom hamar siklik, könnyen ugrik, erős szélben a szélességéből adódóan pattog a hullámokon, hogy fordul?
Pedig szerintem is biztato. Az EK-i erosebb szokott lenni, mint ahogy a Guru jelzi. Raadasul az ugyeletes "windkillerunk" most itt allitotta el a szelet Lefkadan:)
Fő az optimizmus. 1-2 nap eltelik, aztán már a pöfföknek is örül az ember. A guru csillagot jelez, a WRF vasárnapra elég piros. A www.idokep.hu -n a széltérképen Hejőkeresztúrt kell megkeresni, mert ott van a tó. Ma pl. 43 km/h-s szél is volt. A WRF modellje sajnos csak aznapra jelez, de azt elég pontosan. Mindenesetre én Törökbálinton leszek, ha lesz szél elgurulok.
B.fenyvesen semmi nincs, halott. :-( . pontosabban boldog csaladok dobaljak a labdat
delutanra a radioban igernek valami kis szelet, meg esot ... majd meglatjuk.
sc
1,5m már bumm, majdnem logo magasság; szerintem ekkora ugrásokkal balatonon a legtöbb helyen te vagy a király
-sebesség -hegyes hullám -deszka fölötti testsúly -előbbivel összefüggésben ugrás előtt kicsit kiengedett vitorla. -dobbantás időben (hullámvolgyben, ill. amikor a deszka orra eléri dobbantót)
nekem kicsit egyszerübb a helyzetem, én szigligeti vagyok.
Ám a szigligeti strand nem optimális. A hegyek betakarnak, az uralkodó szél északi, a tuti hely a szigligeti öböl. Ám az öbölre a strandról nincs belátás, nem tudod, mekkora vitorlát kell húzni. Tul.képpen szélárnyékból kell indulni és szélárnyékban kell haza-krajcolni :-((((
A napokban ezért kirándulásokat tettem, hogy megnézzem a - edericsi strand -északi szélben jó lehet - ahogy Endru is írta - b.györöki strandot ( nem találtam meg, honnan indulhatnak Endruék ), semmi különönös - Vonyarcvashegy - érdekes spot, mert d-ny nagyon jó, viszonylag kis szélben lehet indulni ( kezdőknek ez jó pont ) , de ha Keszthely magasságába felkrajcolsz, ott ki lehet fogni jó szeleket ( ahogy a helyi arcok mondták ). - Fenyves ... északi szélben brutál. A szigligeti öböl azért jó, mert a hegyek miatt - mint egy sípban a levelgő - begyorsul. A szigligeti öböllel szemben B.fenyves van, itt akár 1-2 bf-al is nagyobb már a szél. A parton tudsz megállni és lepakolni. És ugye megvan az a biztonságérzet, hogy ha baj van, akkor legfeljebb 100 m kell gyalogolni a partig, parton. Az előző helyekkel pont ez a kezdők egyik problémája, hogy az uralkodó széljárás miatt lesodródhatsz - be a nyílt Balatonba. Mindenkinek vannak ilyen story-ja - nekem is ....
Egy szó mint száz, a kocsiban van a nagyvityó és most indulok B.fenyvesre !
Semmi gond. :) Egyszerű a válasz, az ÉNY-i szél a közelünkben(Szigliget,B.györök,Vonyarc...) jóval használhatóbb a déli parton(a nyugatias szelet lefogják a hegyek), így Fenyves van hozzánk a legközelebb. Györökről szoktunk indulni, egy kocsiba berámolunk mindent. B.szentgyörgyig kicsit lassú a közlekedés, de utána már lehet gangolni. :) Hát igen, Ajka kb 35km-re van tőlünk, onnan lejutni nem egy leányálom. Azért ha bírod a kiképzést, gyere el felénk is. :)
Én tapolcai vagyok, györöki haverokkal szoktam együtt szörfözni. Idén abszolut Balatonfenyves(45km) a favorit, ha csont északi vagy déli fúj akkor B.györök(15-20km), Dny-inál Vonyarcvashegy(20km) az ideális. Gyakori látogatók vagyunk még a Fertőn(kb 120km) is. A múltkor kipróbáltuk Gárdonyt(120km) sajnos nem nyűgözött le minket.
Kedden nagyobb élet volt a Zagykazetta-beach-en. 8-9nm között mentek a fiúk!
A szerdai munkámat csütörtökre tettem, így szerdán áztam alul-fölül.
A Zagykazettán 4-en jöttünk össze, de koránt sem volt olyan brutál, mint ami a sóstói leírásokból átjön.
Feribá 4.7-et szerelt, van aki 5-öt, én a legkisebbet, az 5.6-ot, de bírható volt, déltől 4-ig voltunk, a többiek szeleteltek, én a wasserstartot gyakoroltam....
Mivel 10 év nosurf után most kezdem újra, ráadásul most megyek először svert nélküli kisdeszkával, minden jótanács jól jön.
Egyben én is adnék azoknak, akik most akarnak újrakezdeni. Mikor meséltem valakinek, hogy ilyen szituban és 96kg-mal vettem egy 120l-es deszkát, azt mondta"Szopni fogsz vele". Igaza volt. 3 nekifutás és fürdőzés után lecseréltem a deszkát egy 255x70/140-es Qcséberre, és tudtam vele szörfözni!!!! Trapéz OK, papucs néha! Ha éppen nincs szél, fel tudom húzni, szóval élvezem és tanulok vele. Úgy tűnik megtaláltam a közbenső lépést a nagydeszka és a kisdeszka között.
Csütörtökön meg dolgoztam, no szörf és 18-körül beugrottam a Kéktóra, hátha látok valami szépet, de már csak a lokálok hűlt helye párolgott. Aztán meg mentem lemosatni a kocsimat...
Sokat segítenétek ha megosztanátok velem, hogy mit kéne tennem ha igazán MAGASRA akarok ugrani!
Ma egész nap(több mint 7 órát) kint voltam a zánkai öbölben és gyakoroltam,(100kg,140l,63,többnyire 5.3) de igazán magas ugrások sosem jönnek össze, nagy ritkán 1, max 1,5 méter magasak, de legtöbbször alig ugrok nagyobbakat fél méternél.
Amúgy respect azoknak akik a tegnapot is végig nyomták,nekem másfél óra után kifolyt a szemem az eső miatt.
Igen, igen! :) Ahogy Laci is írta ma 5-kor bonusz szelet kaptunk, ami kb. fél8-ig ki is tartott. Széplakon erősebb szél volt ezért átmentem oda. (4.7 + 80liter) Kicsit pöffös volt de végig jó volt. Hideg se volt.
Volt kb. 20 perc, amikor nagyon rádurrant és kissé fordult a szél ekkora pont jól jöttek szemből a hullámok ugrásokhoz.
Viszont a laydown jibe-m megint katasztrófálisak. :( Nah nem mintha olyan jól ment volna tavaly vagy tavasszal, de jobb volt. A probléma megint ugyan az…nem dőlök előre, hátul marad a testsúly…Reméljük Gurunak most igaza lesz és holnap, holnap után lehet majd gyakorolni.
Én a szerdai nappal kapcsolatban megint a magyar sporttársak lelkesedését emelném ki. A látótávolság néha 5 méter alatt volt az esőben, amely szinte egész nap zuhogott, mégis legalább 50-60 széllovas volt összesen a vizen csak Sóstón aznap!!! Ma reggel másfél órás bemelegítés Sóstón 5.0-al, majd további 3-4 óra Kenesén a jedi növendékekkel... Ígéretes az utánpótlás fejlődése :)
Na igen, szép nagy számok ezek. Én csak mérsékelten választottam jól helyet, szerdán az iroda egész kellemetlen volt; a mai válllalható, de azért nem volt egy Lanzarote vagy Pozo...
Viszont délután 5-kor igazi bónuszt kaptunk Zamárdiba. Az első fél óra jobb volt mint a délelőtti!
Többször is sikerült elérnem a 106m tengerszint feletti magasságot, egyszer nem is a deszka volt alattam, hanem a vitorla; úgyhogy még az én ügyetlen lassúságommal is sikerült megkerülni mielőtt visszaértem volna magyartengerszintre.
Háát. Sajna nagydeszka és nagyvitorla hiányában szenvedünk, így nem ártana ha pár csillaggal több lenne az előrejelzésben holnapra. :) Meglátjuk. A mai huzat egész jól kitartott, bánom hogy nem lehettem ott. Nem is tudom mikor lehetett utoljára 3 napon keresztül menni a Balcsin. Ilyen szezonkezdés után már mindenkire ráfért...
Nagyot toltunk neki ma Kéktón. Bár nem mozogtunk frissen- mindenki fáradt volt az előző napok miatt- de aztán kihasználtuk az 5-6 bft-ot és egyre jobban belemelegedve élveztük az előrejelzéssel ellentétben szűnni nem akaró szelet. Így utólag guru mester is megjavasolt 14 csomót még délután 2-re is, ez alapnak jó volt, köszönjük neki.
Camber kicsit macskásan mozgott eleinte, biztos szokatlan volt neki Sóstó után a sima víz. De azért becsületesen gyakorolt, asszem a loop neki megy legjobban Magyarországon... pöffben felgyorsítva leálló szélben úgy kiforogta, hogy a végén nem volt elég a szél hogy kiwasseroljon...
Én itt elnézést kérek még egyszer a Gaastra Poisontól, egyszerűen szabályosan kell ugrani a spockot és gond egy szál se. Az utolsó pár spock540 kísérlet már szépen sikerült, hála a gyengülő szélnek és a visszatérő síkvíznek. Összejött egy volcan is a rossz irányba, bár egy kezemen megszámolom, hányat próbáltam ma. Meg kéne tanulni rendesen erre az oldalra is...
Egész jó fotók is keletkeztek, a honlapunkra Camber előbb-utóbb feltölti. Van egy willy skipper, amit olyan közel ugrottam hozzá, hogy alig férek bele a képbe. (nem az arcom miatt van, tudom hogy erre gondoltatok). Jó vizes is lett tőle.
Esetleg ha még nem vettétek észre, a www.idokep.hu WRF modellje elég pontos és nem késik mint a guru ingyenes változata. Kár, hogy időnként napokra eltűnik a honlapról.
Mostanában a windguru egészen jól eltalálja a helyzetet. Holnapra gyengülni fog, ezért először vonyarc-ra nézek le, de aszem végül Fenyvesen fogok "kikötni".
Remélem találkozunk Endru, majd hívlak is !
Remélem nem lesz brutál - mint mostanában - és nekem is lesz lehetősegem a 121 literrel és 5.2 -vel valamit csinálni .
Ma vonyarcon próbálgattam a cuccomat, siklás közelében sem voltam, de nekem elsőre ez is jó volt. Holnapra azért már mások az elvárásaim ! :-)
Mint a 150L feletti kategória képviselője elmondom neked, hogy nem mindenhol volt pusztító szél. Ha jól választottál helyet, márpedig a Velencei-tó jó, akkor jót csúszhattál tegnap. 9 szinte egész nap jó volt, néha kellett volna a 11!
Igazad van. A többiek lennt vannak, É-Ény a helyes szélirány. A met.hu tényleg téved az iránnyal kapcsolatban. Azt mondják 5-6-os szél van lennt. Aki teheti, menjen!
Engem ma az utcábanmár kurvaanyázással fogadtak, menjek már haza és vigyem magammal ezt a szar időt, eleget szörföztem már, most már ők szeretnének napozni...
Én is megérkeztem. 6-kor a szél ébresztett, hulla fáradtan toltam be a kaját és szaladtam ki, nehogy lemaradjak valamiről.
Jenő, téged nem láttalak, szerintem épp elkerültük egymást.
NAgoyn kellemes 2 órácskát töltöttem a vizen, kicsit kóstolgattam a shoveit-ot is, noha ritkán jöttek jó hullámok. Vető Marci leírása kellemes sikerélményt okozott, mégha nem is merek radikáisan előredőlni, egész furcsa irányú ugrások jönnek ki.
Új embereket is ltátam a vízen, régieket viszont nem.
Úgy látom sóstón is leállt, most már akkor hiába imádkozunk????
vau1111 dicsekedtél a 77l-el; a 200l-es szakosztály képviselői vajon mekkorákat siklottak a napokoban???
Én mostanában talán túl radikálisra vettem a szörfözést, stabil 30kmh szél kell, hogy rendesen meg tudjak siklani és igazából 40-50kmh-ban kényelmes.
Ma egyszer sem csavart a cucc, a végére tűnt csak fel, hogy a "pöff"ökben , meg ráfújásokban tudtam csak igazán felgyorsulni.
Azon gonodlkodom, lehet át kéne ugrani kéktóra, ott estig marad a szél...
Ma többször ránéztem a szélmérőre, ezek szerint Fenyves tuti jó a szél! Az RSOE szélirányjelzését nem szabad elhinni, rendszeresen beragad valami rossz irányba. Néha még Sóstóig is elfúj, a nyugati medence ma talán elég sokáig szörfözhető. Aki ráér, szerintem nyugodtan menjen.
Hi! Épp most beszéltem haverral, gondolkodnak fenyvesen, de ott épp DNY-Ny-i fúj, ami nem túl kecsegtető. Györökön sztem semmi sincs. Én ma kieső vagyok.
Sziasztok. Bár útközben először megálltunk Sóstón kb. 11-kor, a végén mégis Fonyód-Alsóbélatelep lokál spotra húztunk le. Fenyvesig szinte nem volt senki a vizen. Természetesen ott is szakadt az eső, 69literhez a 4.5 lapra húzva általában jó volt, de volt amikor durván sok. 6-ig mentem, de még lehetett volna tovább is. Érdekes hogy a wavedeszkám gyári skegje kicsinek bizonyult, de szerencsére félóra bénázás után ki tudtam cserélni egy nagyobbra és attól kezdve álom volt. Bár az eső ilyen mennyiségben, hullámok között eléggé vakrepüléssé teszi a szörfözést. Holló www.windsurfbolt.hu
Én is Sóstó, 4,2 + 77 liter (Királi, örülök hogy tetszik a FreeWave :)). Az év beszólása megérdemel egy plusz csipkelődést, tehát nagydeszka fanatikusok figyelem, 8 napon belül itthon másodszor ment a 77 liter.
A szél szerintem kicsit egyenetlen volt, főleg délután. Délelőtt minden rendben volt, úgy 3 után 5,3-ra sok a ráfújás, 4,2-re meg kevés az alap, plusz elforgott a szél keletiesre. Később 5,3-al még visszamentem levezetni.
Ma a spock vonalat sikerült elkapni. Újra megvan az elugrási pozíció, csak túl gyors a forgás. Volcan-ra esélytelen, a cucc magától forog tovább. Volt két "cheat" spock, az egyik no handed. Vagyis befejezésnél lábak papucsban, deszka és vitorla mindent megcsinált, de én a vízben hanyatt, deszka kb. szél felé állva talpán, vitorla szépen mellettem. Ebből már a poén kedvéért kiemeltem a vitorlát (még mindig papucsban), és wasserolás. Ezeket nem adom meg magamnak sem, érzésnek, játéknak viszont nagyon jó.
A keleties szélben próbálgattam szembehullámról air volcan-t, vicces amikor átforgás, átfogás minden megvan, és várom a landolást szinte örök időkig.
Az eső semennyire sem zavart, sőt szinte jólesett :) Bár 6 körül jó volt újra látni az eget és a túlpartot.
Üdv! Igen. a györöki csapat fenyvesen csapatott. :) Haverunkkal beszéltél. Fél 11-kor mentünk be, már akkor brutál volt. 2-3 szlovén srác birkózott a habokban, rajtunk kívül. A 75 kilómmal 3.8, 84 liter, egész nap. Fél 2-kor kijöttünk, kaja, pihi, aztán fél 5 körül vissza. Addigra csak erősödött, de eszméletlen nagyokat lehetett menni. 1,5 óra után elfáradtunk, porzott a víz, és az eső is elkezdett durván esni, az arcunkon meg is látszott. :) Két kite-os próbálkozott, sok volt nekik, az egyikük ernyője a nádasban kötött ki. Eredményes nap volt. Még sok ilyet!
Én most jövök gárdonyból, ott kellemesebbek voltak a körülmények. 5.5-el mentem,kb pont jó volt,szinte végig lehetett siklani. Nem fáztam de az eső végig szakadt. Nagyon kevesen voltunk lennt (én f3kor érkeztem, kb f5ig fújt), most már teljesen leállt. De azért nagyon jó kis ride volt. Reméljük holnapig kitart,akkor irány sóstó!
A szél pusztít, délelőtt 4.5-tel vízreszálltam, a 100 literes Twintip kicsit soknak bizonyult a hullámokban (freestylera még OK volt, de a hullámok túl szépek voltak, hogy kihagyjam őket). Kijövet közben még láttam Csík Berci hatalmas túlforgott endover loopját, gondoltam is, hogy eljött a wavedeszka ideje. Váltás 76 literes hardcore wave RRD deszkára, és elkezdődött az idei legjobb bigday szörfözés a Balcsin. Zuhogó eső, szép hullámok, sok rider. Találkoztam Camberjackkel, szép rózsaszín harci fövegében forogta az eszméletlen gyors speedloopokat, én köszönésképp egy ponch-próbával csapódtam be mellé (a kiforgás után a fránya vitorla leragadt :)...). Befelé szép nagy malacokról lehetett loopokat ugrani, kellemes waverideokkal fűszerezve. Széles mosollyal jöttem ki, és nemsokára megyünk be újra.
Nah akkor a mai nap (Még mindig Zamárdi felső Széplak vonal)
Szóval 11kor végérvényesen vízre szállás, parton elraktározva a forró tea, csoki. Mivel a Finder 2-től drasztikus vissza esést jelzett ezért kivittem a 4.7-t is. Szegényke csak megázott. Ebből kifolyólag tehát egésznap a 3.7 volt üzemben. Délután f2-ig annyira sok volt, hogy megfordulni is alig bírtam. Volt még egy ember kint 3.7-l neki „könnyebben” ment a fordulás. Nem voltunk sokan. Zamárdiban volt talán 4 szörfös, Felsőn velem együtt 3 (délelőtt még 4 de ő 5.3-l volt így feladta plusz melóznia is kellett) Széplakon meg 4-n nyomták. Az átlag vitorla méret 4.5 és az alatt volt a deszkák, pedig ehhez mérten 70 és 85 liter között.
Az eső végig esett talán 10 – 20 percre ha elállt ekkor volt egy kis gyengülés a 3.7 pont jó lett de aztán megint vissza durrant és akkor feladtam. Ez volt negyed5 magasságában. Ekkor már a parti kaja pakk se segített.
Finder szerint holnap csak délelőtt lesz szél (bár szerinte most már alig kéne fújnia, ehhez képest még mindig fúj a brutál) Guru szerint viszont holnap is és pénteken is szél. Reméljük :)
Egyébként a hideget egész jól lehetett bírni. A baj az esővel volt…
Helyzetjelentes Fertorakos: Reggel szemerkelo eso. 5.6 + 109 Freestyle 10-tol letepett 5.6 + 88L Fsw 11-tol letepett 5.9 + 88L Fsw Amikor 4.4-re kellett volna valtani feladtam! (nem volt nalam, faztam, es szembe vert az eso) Ez olyan 13ora magassagaban volt.
Black lake rocks! :)
Rajtam kivul egy szombathelyi es egy osztrak rider.
Kellemes hullamzas volt stabil szellel, idonket brutalis rafujassal.
Az Iconoc trimmeleset sokkal jobban eltalaltam mint multkor az XD-t, szuperul mukodtek.
Alomsession volt, amig birtam. De 4 ora a vizen teljesen jo! :)
@Vau A Freewave kiraly! Gyors, ugrik, fordul! Nekem a footpad tunt egy picit kemenynek. A 88L a 96Kg-mel total jol boldogult, es ezzel a hullam sem zavart, mint a Freestyle-al. Uj legjobb baratom van!
én kint voltam és nézelődtem. Nem tudom, találkoztam-e fórumos kollégákkal, de biztosan ismert arcok voltak, mert aki ilyen időben bemegy, az nem csak őrült, de valszeg ismert is :-)
Ember nem volt a b.fenyvesi parton, kivéve a szörfösöket. 80-90 kg-os gyerekek küzdöttek a 3.7-4.1 m2 vitorlákkal. Az biztos, hogy 6 bft volt az alja, amire még jöttek pöffök ... csak a parton állni is nagyon durva volt. Aki nem volt a vízben, az a WC mögött próbálta magát meghúzni.
Egy sráccal váltottam két szót - ő és csapata b.györökről jött át - ,de nem szált vízre, mert 4,5 m2 nem volt kisebb vitorlája...
Gondolom úszószemüveg is van rajta, különben kiveri a szemeit az eső.
Órák óta lesem a webkamerák képeit és az egyéb oldalakat. Az egyik pillanatban elindulok a téli ruhákat tartalmazó szekrény felé, de nem jutok el odáig, lelohad a lelkesedésem, aztán visszaülök a képernyő elé.
Inkább azért drukkolok, hogy a Windguru legújabb előrejelzése beváljon, amiben péntekre és szombatra kétcsillagos szelet igér.
helikopterről (más szögből) is megnézhető a tripla loop kísérlet. A bátorság továbbra is irigylésre méltó, de borzasztó sok hiányzik még hozzá. Tulajdonképpen egy méterekről végrehajtott slajder....aú....
Lassan indulok Balatonra (Sóstó, vagy Fonyód), bár komoly pozitív kisugárzás kell ahhoz, hogy ebből normális szörfözhető idő legyen mire odaérek. Holló
Ne búsulj, ez a legnagyobb freestyle deszka, persze hogy lomhább mint Backloop-é. Kis hullámról ugord eleinte azt a volcant. Így még egy teherhajóval is ki lehet forogni.
Ha ilyen jó családos hely előbb-utóbb kipróbáljuk mi is.
Az előbb végignéztem a holnapra vonatkozó előrejelzéseket és lelombozódtam, mert a Balaton nyugati medencéjében lesz igazán jó a szél, no meg a Fertőn. Sajnos a Velencei-tóra csak 4-5 Bft-os fuvallatot jósolnak, mellé hatalmas esőt.
"igaz legtobbszor csak 5.7-re vagy 5.0-ra, de van néha 4.2-es idonk is, hala a jo egnek"
Hat figyelj, ez egy ilyen sport. Ha nem fuj, akkor nem fuj, nincs mit csinalni! Ki kell venni szabit es elmenni valami rendes szeles helyre, ha nem akarsz mindennap az 5.7-tel, meg az 5.0-val szopni!
Eddig (9 nap) mindig mentunk. Nagyon szuper. Itt van Backloop is en meg csak amulok. Van meg mit tanulni.
A jellemzo vitorla meret nekem 6 m2, de volt 4-es is ami valoszinuleg holnap megint bevetesre kerul. Nyek holnapra eleg jonak nez ki de volt mar jobb is az iden:)
(Igaz meg husvet elott) Pesszimista vagyok, mivel esovel nem szokott jo szel jonni.
De azert hajra Nyek :)
Soha nem gondoltam, hogy egy helyen ennyit lehet surfozni ilyen kis vitorlakkal, menetrendszerint fujo szelben. Csaladosoknak szerintem ettol nem letezik jobb hely.
Viszont a volcanom renenytelen, semmi fejlodes:( Backlopp szerint a deszkam is gaz :( Nehez elpattintani, es lomha :(( (116l Naish Playmate)
Ha minden igaz holnap es holnaputan wave-es napunk lesz eszak Lefkadan de errol kesobb.
Üdv! A ma délelőtt remekül sikerült fenyvesen, 5.3-mal indítottunk, aztán páran átnyergeltünk 6.5-re, néha kicsit sok volt, de kitűnően éreztük magunkat. Délután már nyögvenyelős volt, azért még lehetett párat siklani. A holnapi nap brutál lesz, azt hiszem előkerülnek a kisvityók. Vonyarc É-ÉNY-iban elég szenvedős.Mi györököt tervezzük, ha kifúj a partig. Ha nem, fenyves lesz megint. 8 körül lennt leszünk.
Ma kitartóan vadásztuk a pöfföket. Sok köszönet nem volt benne. Asszonypajtás szépen tolja a powerhalsét, ennek örülök.
Két dolgot jutott még eszembe 1. Mindenki használja ki ezt a hetet, mert ezután felépül egy anticiklon és hetekig nem lesz szél. 2. Cápacsali (meg talán Pampi is) elment Lefkadára, kihagyják az év szelét Nyéken. Mindenki fogja erősen a parókáját! :-)))
Holnap mi várható a Balaton nyugati medencéjében (Keszthely, Vonyarcvashegy,Szigliget stb ) . MErt a windguru komoly dolgokat jelez, de én már nem hiszek neki (sem) :-(
Aloha! Remélem használjátok a kiváló "üzemanyagot" amely ezen a héten kényeztet bennünket :) Ma délelött alig több mint 10 napos gyakorlattal rendelkező 14 éves srácokkal siklottam együtt a JediSurf Camp-ben Balatonkenesén...
Itt mar lassan egy honapja minden nap fuj (igaz legtobbszor csak 5.7-re vagy 5.0-ra, de van néha 4.2-es idonk is, hala a jo egnek), es megtortent az, amit sosem hittem volna: Fujt a szel a szabadnapomon es nem akartam szorfozni. ;)
Nezzetek a Stehsegelt, a kovetkezo napokban lesz par foto Psalidirol. Remelem legalabbis, hogy megutik majd a szinvonalat.
Holnap (kedd) megyek le Sóstóra, Surfbeach. Osztyapenkótól indulok, ha valaki kijön addig, szívesen leviszem ingyér (engem is már sokszor vittek, most rajtam a sor :)
Deszka téma: Én a hölgy alá 90-100liter közötti freestylewave v freemove deszkát adnék. Erről a méretről még simán kihúzza a vitorlát, sőt 80literről is kifogja tudni később.
Koszi Gabesz a segiteseget! A hetvegen elhoztam. Az ar szerintem nevetseges volt a deszkaert. Teljesen uj, mintha most lett volna kicsomagolva! Beszeltem a boardshopos sraccal. Azt mondta, hogy a tulaj egy igen jo ugyfele, aki nem surfozott a deszkaval, csak az autoban hurcolta! :) hihi! Egyebkent a papucsok nem eredetiek, zsiruj Dakine Primok vannak rajta. + szereztem hozza aproert egy Goya freestyle skeget is. :)
Azt hiszem augusztusban rendesen le fogom tesztelni. Egyebkent a shape nagyon biztato! bar inkabb wave mint freestyle! De nekem vegulis pont erre kell!
A múlt héten több "útvonalon" is elküldtem 4 képet a Rip Curl design versenyre. Fel tudnád őket tölteni? Köszi
Kuti Csaba
ui: elment a ripcurl, a Te email címedre is, illeve közvetlenül a windsurfing.hu-ra is feltöltöttem, de az oldal nem frissül (nincsenek fent a képek :))
Volt ma Abádszalókon valami? 11 körül ránéztem a tóra, fodrot sem láttam, inkább elmentem halászlevezni. Szombaton oktattam meg 6.0-val siklottam 150 métert :))
hi Kőszike a szállás megoldódott . Különben a S. Rudinak igaza lesz abban , hogy Magyarország a tanácsadók hazája (mindenki tudja másnak mi lenne a legjobb ). Vajon ilyen jól adnak maguknak is tanácsot ? Bevallom én magamnak nehezen találom meg a jó választást , és segítségül hívom az égieket , a tetkómat és még sok babonás dolgot. Örülők , hogy másnak ennyivel könnyebb . Ily-módon kevesebb pénzt dobnak ki az ablakon rossz Surf felszerelésre .
4-es szél alatt más elfoglaltságot keresek, nem csak szörf van a világon. Egyébként teljesen mások a szempontjaink, Te trükközöl, én száguldani szeretek. Nekem sokszor a két deszka is kevés. Olyankor szoktam kölcsönkérni JG barátom SX104-esét, amikor nem akarok a nagy batárral nyűglődni, a kicsivel meg nem merek bemenni a Nagy Tisztásra, nehogy úsznom kelljen kifelé, ha eláll a szél.
Nem rossz kompromisszum az egy deszka, ami "kicsi szélben kicsi, viharosban túl nagy". Ugyanis leggyakrabban közepes szél fúj... Legalábbis mifelénk fehér holló a két deszka. Dupla pakolás, dupla megszokás, dupla ár. Backloop-nak van egy kisebb Guerillája, egy évben egyszer ha látom vele. Ha 4.0 körüli vitorla kell, akkor már úgyis lőttek a freestylenak, egy kis deszka sem segít sokat. Ha meg kevés a szél, úgyse lehet trükközni a 7.0 feletti vitorlákkal, ergo nagy deszka is felesleges.
Balatonon esetleg lehet értelme, de ott is elmegyünk simán a 100-110 literes cuccal. Aki persze wave őrült, pláne külföldre is jár, vagy szeret 3-as szélben is veretni az vegyen két deszkát nyugodtan.
A túl kicsi deszka valóban előnytelen lehet, igazán jó tanácsot az illető tudásának pontos ismeretében lehet adni.
Én 200 literről váltottam 105-re, és nagyon hamar megszoktam a Sunsetet. 8 évig csak egy deszkám volt, 103-110 liter közöttiek, ami kompromisszum, mert kis szélben kicsi, viharosban túl nagy. Ezután változtattam a "gépparkon" és lett két deszkám, egy 96 és egy 125 literes. 7-es szélben 85 liter is elég lenne a 80-82 kilómhoz, viszont 4-es fuvallatban ellennék 105-110 literes szlalomdeszkával is.
A konkrét esettől elvonatkoztatva, többször tanúja voltam annak, hogy valaki néhány literrel kisebb deszkát vett a kelleténél, és ez évekre visszavetette a fejlődését. Tehát kevésbé profi szörfösöknek nem árt egy kis térfogat. A napokban volt szerencsém Beachsurfer 205 l-esét kipróbálni ,3Bft-ban simán siklott, a farhullámai pedig több fürdőzőt elsodortak.
hi Hétfőn Fertőrákost céloznám meg és szeretnék ottmaradni Keddre is ! Tud valaki segíteni olcsó szállás ügybe ? Nagyon köszönném nem vagyok nagy igényű.
annyira jó olvasni, mikor kis 100 liter alatti pálcikákat ajánlotok olyanoknak, akik még nem tudnak szörfözni sem... azt elmegy a kedvük az egésztől, mert a fene se élvezi azt ha térdig érő vízben állva kell szörföznie.... Szerintem 140 liter alatti cuccot, olyannak, aki csak egy deszkát akar venni, és itthon használja csak, és nem freestyle-ozni akar, semmi értelme venni.
Az én 205 literes deszkámmal is simán elmegyek minden itthoni szélben. És nagy szélben kifejeztten nagy élmény vele menni!!!
sziasztok mykonosrol szeretnék infot milyen surfspotok vannak camping,vadcamping lehetőségek bolti árak,ha vki naxosrol tud infot ő is irjon.esetleg melyik a jobb.kőszi.
Nem kell nagyon szélesnek lennie, 60-65 cm közt optimális. Ennél keskenyebb esetben a szembeszeles forduló nehéz lesz mert nagyon billeg. A túl szélest meg nehéz halsénál bedönteni. Értelemszerűen 100 liter körül ebből rövid, olyan 245 körüli hossz jön ki.
Ne felejtsétek, az illető egyelőre csak siklani tud. Fel is kell tudnia húzni a vitorlát, ehhez nagy segítség egy nem túl vékony deszka.
Nálam a következők jönnének szóba: Mistral Syncro (104 liter, 243/61 cm), Screamer (95 liter 253/62 cm, esetleg a 105 literes 253/64 cm) Fanatic Eagle (100 liter, 245/63) illetve igényes megoldás lenne egy Fanatic Freewave 95 liter, 241/61 cm, esetleg a nagyobb 104 liter, 241/64 cm.
Nyilván más márkáknak is megvannak a hasonló lightweight-freeride deszkái, most nem keresek utána. Wave deszkát nem érdemes vennie, annyira nem tanul meg vsz. szörfözni sose. Hasonlóképpen nem érdemes freestyle cuccba se befektetni, bár méretben jó lenne pl. egy 99-es Chilli v. Skate is .
Ugyancsak hölgy, 50 kiló körül, kicsit alatta. 96 literes deszka, bár lehetne kisebb is. A régi 73 literes Fanatic Mosquito-mat már nem szerette, pedig láthatóan nem süllyedt vele jobban, mint én 100 literrel. Vitorlaméretek 3,4; 4,2; 5 m2. Próbálta nagyobbal, nulla szélben is siklott, de panaszkodott a vitorla súlyára.
80 kilós emberek tanácsaira nem jó hallgatni, el sem tudjuk képzelni, mekkora előny kis szélben a kis súly.
Az szerintem nagymértékben függ attól, hogy merrefelé akar orientálódni a hölgy(freeride/freestyle/wawe) ha egyáltalán akar. De az ő súlyához, még itt a hazai silány szélviszonyok között is, egy max 90l-es deszka és 6m2 vitorla megteszi. De szerintem ha némileg áldoz a teljesítmény oltárán a könnyebb kezelhetőség érdekében, kisebb cuccal is eredményes tud lenni, és jobban fejlődni.
100 liter elég neki, 60 cm felett pár centivel a deszkaszélesség ideális. Könnyen meg fog siklani és stabil, könnyen kezelhető marad a deszka. A vitorlanagyság szerintem kicsit kevés, 4-5-6 négyzetméterrel többet tudna siklani itthon.
Egy 50 kilós szörfös ideális deszkamérete mekkora kéne hogy legyen, ha tud már trapézzal siklani. És a vitorlaméretei a súlyának megfelelően 3.0 4.0 5.0?
A Fanatic Freewave-ről csak felsőfokban tudok nyilatkozni. Nekem a 77 literes 2007-es verzió van, Petinek a 78 literes 2006-os. Gyakorlatilag minimális a különbség, a 2007-es orra minimálisan (milliméterekkel) szélesebb állítólag. 2008-ban nem is tudtak javítani a formán, annyira jól sikerült. A fanatic fórumon mintha lett volna egy olyan említés, hogy a 2009-es sem változik, de ez augusztus elején derül ki. A 2006-os még US boxos, 2007-től powerboxos, ami engem nem zavar, bár a hardcore wave-esek fanyalognak miatta.
És hogy mit tud? Mindent. Kiváló hullámokon, síkvizen, freestyle-ra, egyenes menetre, bármire. A hullám tulajdonságokat eddig Praso-n és Liznjanban teszteltük, mindkét helyen bevált. Iszonyatosan hamar siklik, ezt a tesztek is kiemelik, de Rodoszon amikor Petinek csak a Freewave volt használható, ugyanakkor siklott vele, mint én a Skate-el. Menetben nagyon kényelmes, bár ez egy wave deszkától elvárható. Hihetetlenül jól ugrik, pörög, egy freestyle deszka után nagyon meglepő a könnyedsége. Ami megszokást igényel, hogy hihetetlenül gyors, én még mindig meg vagyok győződve arról, hogy külső papucspozícióval és szlalom szkeggel erősszeles szlalomdeszkaként is megállná a helyét. Dupla szendvics, eddig még egyikünknek sem sikerült berepesztenie, érezhetően sokkal erősebb mint a Skate. Ráadásul nagyon könnyű.
Azt tudom, de a windfinder statisztika szerint 30%-ban télen is van jó szél, és nagyon hideg nem lehet arrafelé. Az más kérdés, hogy nincs szezon és vsz. kölcsönzőt sem érdemes fenntartani mert akinek pénze van oda utazik ahol biztos fúj a szél.
Meg mindig wave deszka tema. Megy valaki fanatic freewave-el? Vau? Vpeti? Ha igen leirnatok, hogy milyen? Halas lennek, mert talaltam egy tok jo darabot ertelmes aron!
Szerintem Rodoszon egész évben lehet szörfözni. Kanári szigeteken is talán. Esetleg Venezuela, Egyiptom.
Az első mondatodat azért megkérdőjelezném (értelmes, kiváló életvitelű és gondolkodású) 1. szörfiskolában dolgozni szerintem elég robotmunka, és nem fizet túl jól. 2. ha szörfoktató lesz, abból se lesz gazdag, max. azt csinálja amit szeret. 3. karrier innentől kezdve semmi, 40 év felett küzdelem a fennmaradásért 4. semmi máshoz nem fog érteni a világon, max. megtanul görögül vagy angolul 5. nem családbarát foglalkozás, a gyerekek kifejezetten utálják a homokos tűző napot egész életükben, még iskola sincs a közelben és gyakran a legelhagyatottabb helyeken kell éldegélni (pl. Prassonisi, Dahab) 6. esetleg ha egy jó férjet fog, az eltarthatja
Persze lehet hogy én vagyok túl konzervatív, és kalandoroké a világ akik egyik napról a másikra élnek.
WD videók: hát elég csúnya hullámzás volt arrafelé. Freestyle versenyt talán síkvizen érdemesebb volna rendezni (tudom, ott meg nincs reklámértéke). Mindenesetre nagyon szenvedett mindenki, a legutóbbi helyszín ("secret spot" volt asszem) sokkal több sikeres manővert hozott.
Hi! Egy nagyon értelmes, kiváló életvitelű és gondolkodású hölgy érdeklődött nálam, mely országba érdemes költözni, ahol télen is lehet kellemesen szörfözni. Életét úgy képzeli el,hogy egy parti kölcsönzőbe dolgozna,míg nem fejlődik profi szintre, utána oktatóként élvezné a hullámokat. Megjegyzem az érdeklődő nagyon szép is.. Tudna valaki ajánlani ehhez az álom megvalósításához tökéletes helyszínt, ill. kapcsolatot? Köszi
Akit érdekel, lehet szavazni a windependent windsurf videókra. Érdekes a kontraszt a jobbak és a sereghajtók között, míg a jók pörögnek, addig a vége csak esés-kelés. Személy szerint úgy érzem, hogy megtörni látszik az egyeduralom az élmezőnyben, legalábbis ha a 2007-es freestyle kiírás szerint pontozok (vagyis egy manőver csak egyszer számít egy irányban). Nagyon tetszenek a lassítási effektek, és külön köszönet a videóm elején a majdnem flaka lassításért. Sokkal szebb, mint gondoltam :) Sajnos a luv360-am nincs meg, bár igaz hogy közvetlenül Horesz után mentem, és ő volt előnyben, így legnagyobb sajnálatomra ez jogos.
Matto,
Elérhetőek máshogy is a videók? Csak mert lementettem a korábbiakat is, jó látni a fejlődést vagy a hibákat. Youtube-ról is le tudom szedni valahogy, csak talán jobb lenne youtube butítás nélkül.
Ma reggel megviccelt az RSOE. Néztem a mérő értékeit, 10 km/h alatt ír. Aztán eszembe jutott a surf.hu. Amint megláttam a mért értékeket, irány Sóstó. Még így is relatíve hamar leértem, de jobb lett volna már pirkadatkor ott lenni.
77 liter + 5,3 m2, ami néha sok volt egy kicsit. A vitorlába bekerült a garanciálisan cserélt RDM. Ma új dolgot éreztem meg flakában, nevezetesen azt, hogy szinte nem is kell kiugrani. Nagyon laza mozdulattal be előre a vitorlát, és kész. Sikerült wave deszkával is kiköhögni kettőt, de maga a mozdulat indítása is öröm volt, annyira lazán ment. A cut back-em is alakul, balkéz elől menetben már szépen backwindel a vitorla, szinte már shove it szerű. Érdekes, hogy a másik oldalra meg hátraesik a súlypontom, pedig az kéne hogy jobb legyen.
Soma felháborító. Szinte 100%-os spock variációk, és a flakája is gyönyörűen alakul. Volt még ott jópár rég nem látott arc, jó volt együtt menni.
Délután 2 körül lejjebbállt a szél, már csak 6-osokra volt jó. Ilyen délelőtt után nem sok kedvem volt nagyvitorlával menni, aztán 4 körül bementem. Egy siklás, egy tack, mégegy siklás, flaka, és ezzel megállt a szél. Csak ezért az egy ugrásért érdemes volt összevizezni a nagy cuccot.
Kipróbáltam egy Hot Sails Superfreak vitorlát. Már jó ideje fenem a fogam egy tesztre, mivel a vitorla anyaga és kinézete annyira más mint a többi vitorláé. 5 percet mentem, ebből csak sejtések vonhatók le. 4,5 m2-es volt az áldozat, ez szinte 1 m2-el kisebb volt mint az épp használt Impact-em. Kézbevéve nagyon feltűnő volt, hogy ez a vitorla nagyon lágy. Szinte mintha gumiból lenne, annyival lágyabb a monofilmnél. Nincs latniátpattanás (a latnik nem is érnek el az árbócig, sőt a középsők kifejezetten rövidebbek a szokásosnál), nincs zörgés, teljesen csendes. Ennek ellenére különösebben nem viselkedett máshogy mint a vitorláim. Ugrásra, freestyle-ra jónak tűnik, bár wave körülmények között tippelném az igazi lételemét. A kis méret ellenére hamar megindult. Mivel ennek a vitorlának csak az alsó széltartományát tudtam próbálni, nem éreztem mit művel túlvitorlázva, bár elmondások alapján jó. Zavart a túl rövid (22-es) trapézkötél ami rajta volt. Így első próbára inkább azt lehet mondani, hogy nagyon más, mégis ugyan az, mint a többi vitorla.
Végezetül pár kép. Eper volcan/spock, Gianni és a superfreak (ezt a darabot próbáltam), Rudi
A reggel és a délelőtt csodás volt Sóstón. 1/2 9-től 11-ig voltam vizen és az 5.3+85l tökéletesen zakatolt. Nem tudom, hogy délutánra mennyi marad(t) a szélből, amikor én eljöttem - meló miatt - akkor még szépen fújt.
Kicsit élénkíteném a lanyhuló fórumot. Tán mindenki vizen van? Nem vagyok túl optimista a délutáni szörfözéssel kapcsolatban Gárdonyban.
Más: most Pozo-n Victor Fernandez nyerte a Wave futamot, már egy 2009-es Simmer Icon vitorlával, júl. 20-tól nálunk is elérhetők az új cuccok! Holló www.windsurfbolt.hu
Én mondtam hogy jó vitorla. Zsuzsi ma közölte hogy szerinte nem is volt nehéz és miért adtam el...na mindegy, örülök hogy jó helyre került. És így legalább a matricát is meg lehet tartani :-))
Nem megy a Bluelake fórum(remélem Backloop nem viszi magával!)
Naturált felejtsd el!!!K**va jó!1-dül nyomtam a lake-n, fél 3-7-ig.3 bft, eső,riggelés közben.Aztán eső el,szél meg++! Olyan gyönyörü stabil 4-es mint álom. Közben megjött Stone,csak úgy cucc nélkül,segitett behangolni a Naturalt és gyönyörködött a tóban. Majdem Camber is jött,de guru visszavette és hitt neki.
A bátorsága dícséretes, lassítva visszanézve azért sok hiányzott a harmadikból. Viszont brutális, hogy az elsőt már kiforogta és még felszálló ágban van...
Egy kis ütős hír, ma hallottam, utánanéztem a boardseeker-en. Ez most nem áprilisi tréfa. Ricardo Campello rátekert Pozo-n a tripla forward-ra. A jelentések szerint a landolás nem volt tökéletes, de ez kit érdekel?
Vissza a hazai realitásba...
Tegnap Lupán 5,0 m2-es vitorlával siklottunk!! Na nem sokat, és nem is ez volt a lényeg. Kisszeles pörgetés, aztán 1-2 alkalommal erősen megpumpálva tiszta siklásba lehetett jönni, rendesen papucsolva. Hiányzott a trapéz, de sebaj. 7,5 m2 fölött jobbnak tűnt. 120 literes F2 Wizzard és 5,0 m2 Arrows Impact. A deszka extrém nagynak tűnt, a switch heli ekkora bálnán könnyű, a gecko meg nehéz, mert nem süllyed eléggé az orra.
Ma windskate, csömöri Auchan, de egy idő után elküldött a diszpécser. Korábban nem szórakoztak, a biztonsági őr szinte bocsánatkérő hangon szólt, gondolom szerinte is hülyeség az egész helyzet. Ez most valódi szörfözés volt, wave riding érzéssel, nagy ráfújásokkal, időnként pár freestyle elemmel tarítva.
Sziasztok! Sajna már meg volt Vassiliki. Egy biztos síkvizes szörfös kánaán. 10 napból 7 nap 6,5 és 5-ös vitorlával, 3 nap 7,5-8-as vitorlával. A helyiek szerint a legjobb hónap május és szeptember. Minden nap menetrend szerint du.2 körül indult a szél. Este 8-ig nyugodtan lehetett csúszni a 'hegy" árnyékában. Nagyon család barát hely. Délelőtt gyenge tanuló szél, fürdés, és más programok mint Agiofili beach, Porto Katsiki, kirándulás az 1150m magas hegytetőre (korán keléssel) stb.
A Ponti közeli homokos gömbölyű kavicsos part a víz szélén homokossá válik, és kb. 50-60 m-t lehet bemenni a vízbe a kis vízben.
A teljes cseh mezőny levonult az open slalom és freestyle versenyeinek egy szörf fesztivál keretein belüli lebonyolítására. Egy 40to ponyvás szerelvénnyel hozták le a cuccost. Hozták a szép szőke cseh leányokat is. A versenyeken görög és olasz szörfösök is részt vettek. Nagy bulit csináltak, az biztos....
Vissza a szörfözéshez. Aki síkvizet és jó szelet akar az jöjjön ide. Mindent meg lehet tanulni nagyon szépen. Jó lenne visszamenni szeptemberben, ha össze jönne egy csapat!
Ha lesz időm írok egy képes beszámolót a honlapra.
Ez nem küzdelem, csak a rossz oldalamra volcan. Időnként azért összejön, de nem nagyon igyekszem erre, van olyan hogy nem is próbálkozom. Viszont a fotó jó, betettem háttérképnek.
Blue Lake, szerda: Pöffös ÉNy-i, Ny-i szél, 9-18h-ig folyamatosan 3-6 Bft, ebben 3 órát 5.0-al kimondottan jót lehetett menni. Volt amikor 20 szörfös volt egyszerre a vízen, köztük két soproni rider. A képen Slajder és a Gaastra küzdelme...
hi Köszike Olasz lirára gondoltam még a régire . A tévémnél is drágább napszemüveget mostanában nem tervezek vásárolni , majd ha körzeti orvos fel írja receptre . Addig is minden jót kívánok a boltosoknak is .
Z Laci: igen, azok a napszemüvegárak forintban a normál kisker árak - ezek árát nem is én határoztam meg. Mellesleg nem biztos, hogy rosszul járnék, szerintem líra csak a törököknél van - és hosszas utánajárással kiderítettem hogy 1YTL az kb. 148Ft - szóval török lírában bármikor fizethetsz :). Holló
Ez igy van. De ha ugy nezed, hogy mondjuk egy rhodosi trip alkalmaval. Beruhazol kb 40€-t kolcsonzokent, akkor a Fanatic / North, JP-NP, RRD-Naish/Naish teljes valasztekan vegigmehetsz, es ezt mondjuk szelben, akkor az jobb, mint mellenyulni egy deszkavasarlasnal. Es nem sokkal dragabb Hollo ajanlatanal sem! :)
Az első években olyan szeleket fogtunk ki, hogy csak 5,5 alatti vitorlákkal lehetett menni. Egyszer Hegyeshalomnál sorbaállás közben Anemo-val mértük a szelet, a határőrők és a többi "pógár" csak lesték, hogy mit művelünk. Bő hatost mutatott.
En sem voltam ugyan kint, de egy baratommal beszeltem, aki F2 promotion rider osztrakoknal. O ilyenkor a standon dolgozik. Deszkagyartok akik kint voltak: F2, Fanatic, JP, Naish, Mistral, Starboard, Tabou Vitorlak: NP, North, Gaastra, Challenger, Severne es talan Hot de ebben nem vagyok biztos.
Ennek a nehezsege, hogy csak a szel fuggvenyeben tudsz tesztelni. Szoval az esetek tobbsegeben egy wave deszka 4.7 kombora eselyed sincs, hiaba viszik magukkal a tesztdarabot. Persze ez nem a forgalmazo / szervezo hibaja.
Egyebketn nem tartom rossz kezdemenyezsnek, hogy a jobban fogyo darabok / meretekbol a tesztdeszkat, kaucio + kolcsonzesi dij elleneben.-> Münchenben hallottam egy ilyen boltrol.
Addig pedig marad a nyaralas alkalmaval a kolcsonzoben probalgatas. :)
'89-ben kezdtünk kijárkálni Podersdorfba a Surf Openingre, eleinte teljesen ingyen, utána pár Schillingért lehetett tesztelni bármelyik cuccot. Akkoriban ott volt minden jelentős gyártó, senki nem akart kimaradni a buliból. Még végignézni is fárasztó volt a töménytelen felszerelést. Ott próbáltam ki a Mistral cserélhető hátuljú deszkáját, amivel forradalmasítani akarták az iparágat.
'97-ben még viszonylag elfogadható volt a választék, például másfél óra hosszat szörföztem egy Mistral SLE 290/North IQ 7,4 párossal, amit később P. Edétől meg is vettem. Ettől kezdve rohamosan gyengült a színvonal 6 éve ki sem mentem. Állítőlag tavaly és idén nem volt rossz a felhozatal.
Ilyen feltételekkel tőlem is vihetsz Quatro deszkákat :). 100-120-140 literes új Freemove cuccok vannak (20eFt/nap, 200e kaució). Hollo www.windsurfbolt.hu
hi Nekem a Lupácska sose rossz ! Más tény amit a V.Peti tegnap nyomott lelkesedésből azt nehéz lesz megközelíteni , régen a szép új autós Rudi volt ilyen de akkor még úgy hívtuk : a lelkes Rudi .
hi Combat maximálisan egyet értek veled ! Talán a boltosok erre találták ki Surf Beachi fesztivált is . Azért voltam a múltkor elégedetlen a felhozatallal , mert szívesen kipróbáltam volna még egy két dolgot .
Talán a bolt tulajdonosoknak is megérné, ha mondjuk 10. 000 forint fejében, és némi kaució ellenében kiadnának deszkát, ha hibátlanul visszaviszed, visszakapod a kauciót. Mert ugye próbáljuk elképzelni azt az autóvásárlást, mikor csak akkor próbálhatod ki, ha megvetted.
És a deszkák attól, hogy 1x, 2x valaki leteszteli semmi bajuk sem lesz, pláne ha vigyáznak rá, és csak a stabilitást akarja megnézni az ember, nem, pedig azt, hogy tudja-e a Backloop-ot.
100 literes Hi-fly twinstyle vs. 103 literes Drops fourtraxx. Az előbbi freestyle, az utóbbi FSW hajó. Érzésre kb. 20 liter plusz a Hi-fly javára. Szinte leesni is nehéz róla,
míg a Drops, főleg most hogy 5.3-as vitolrához tettem bele egy 25-ös waveskeget,
szinte full wave hajóként üzemel, annak összes előnyével és hátrányával együtt.
Nehezebben siklik és kreuzol, viszont úgy ugrik mint a nikkelbolha, és teljesen
semlegesen viseli a túlterhelést, 6 bft.-ben sincs az a bizonyos alányúlós érzés,
vagy ellebegés.
A Hi-fly túlterhelve szinte töri ki a bokádat, ez egyértelműen a szélesebb mivoltából fakad. Gyenge 4 bft. szélben, 6.5 m2 vitorlával a már simán siklik, a Drops még csak a vizet dúrja. Viszont 5 bft. fölött a Twinstyle kezd kényelmetlenné válni, a Drops
akkor éled igazán.
Ez csak az életből vett röpke összehasonlítás. Szóval lehet válogatni, kinek - mi az ízlése.
Igaz, most már csak egy olyan bolt kéne, ahol odaadják a deszkát tesztelésre, mondjuk a Rudi nekünk egyszer adott egy új deszkát, nem tudom, hogy ez ma is él?
Bocsánatok kérek a Gaastra Poison-tól. Nem sokat használtam tegnap, de 2/2 spock sikerült. Egyszerűen csak nem szabad ellazsálni az előreterhelést. Vannak (könnyebb, kisebb) vitorlák, ahol még a hátulmaradt súlypontnál is menthető a spock. (jellemzően Arrows típusúak). Sokkal jobban kézben volt a manőver mint legutóbb. Elég sok sikerült a 6.4-es Echoval is. A végén mindenki elment haza, kellemes stabil 4-5-ös szél kerekedett.
A trimmelésről csak annyit, nem kell törődni a méretekkel, szemre kell trimmelni és rendben vannak a vitorlák.
Jogos a ket pont. A 110L RRD Fsw-m sullyedt, a mostani JP Freestlye 108L-en pedig tancolni tudok! --> rovidebb 10cm-vel es szelesebb foleg a vegen 4-5 cm-vel
Én pont arra szeretnék rávilágítani, hogy nemcsak a literszámot kell figyelembe venni. Itt is nagy különbség lehet fíling és fíling között, elvonatkoztatva a literszámtól. A literszám 1 indikatív adat, ki lehet belüőle indulni, de nem minden.
Eleve a radikál wave hajók többnyire nehezebbek, több anyag van bennük.
Nyilván a hazai vizeken egyrészt nincsenek extrém viszonyok, másrészt a
nagyobb súly nem segít a megsiklásban, viszont ha ütöd - vágod a deszkát,
akkor ezek bizonyára jobban bírják. Ez is 1 szempont.
Néhány évvel ezelőtt a surfmag-ban olvastam 1 cikket, aminek az volt a lényege,
hogy a gyártók mindenfajta jelölés nélkül - még márkajelzés sem volt rajtuk -
bocsátottak profi tesztemberek rendelkezésére deszkákat és kipróbálás után
meg kellett tippelniük, melyik hajó hány literes. Még annyit, hogy minden hajó 100 liter körüli kategóriából lett kiválasztva.
Nos az a furcsa eredmény született, hogy ezek a profik gyakran 15-20 litereket tévedtek a méretek megtippelésénél, mivel csak a használati érzésből tudtak
kiindulni. Márpedig az nagyon nem mindegy, hogy 100 lityi körüli boardok esetében
mennyi az annyi! Mert hogy 1 deszka 180 vagy 200 literes, az majdnem tök mindegy,
de ilyen kisebb kategóriában ELVILEG már majdnem minden liter számít.
Szóval ennyit arról, hogy csak szimplán testsúly = literszám alapján be lehet-e
Ugyan én könnyebb vagyok, de a 70kg-val 69 literes deszkát nyúzok - sajnos nagyon ritkán, és általában szívok is vele egyet-egyet. Szerintem ne vegyél lényegesen kisebbet mint a súlyod! Holló www.windsurfbolt.hu
Szerintem kis deszkának mindekire érvényes lehet, a szörfös súlya / literben és kész. Ez alá fölösleges menni, mert ha néha itthon is szeretnéd használni mondjuk a Balatonon, és picit csökken a szél nem egy leányálom kiszenvedni a partig derékig a vízben.
Na igen, pont ez a dilemma targya! :) En mondjuk elsosorban JP-ben gondolkodom. Azoin szenvedek, hogy 91L RWW vagy 84FSW esetleg 83RWW. 83RWW lenne egy nagyon barati aron. Igazabol a cel az lenne, hogy mondjuk praso tipusu helyeken akar 5.6-al is, ha van hullam. De foleg 5.0 - 4.4 amivel hasznalnam. Igazabol Prason menne sokat, es a Premanturai korulmenyekhez kellene. Itthon rikta amikor ra lennek szorulva. A 91L-nel picit fosok tole, hogy tul nagy lesz, ha rendesen fuj. A picinel, meg, hogy tenyleg ritkan tudom hasznalni.
Horesz??? :) --> es ne azt monnd, hogy fogyjak le :)
A Transam az enyem volt mielott megjavitottak! :) Jo kis freerace cucc. Eleg gyors, megy mint gep. En szerettem. Nagyon semleges vitorla. Viszont most mar nem megyek ilyen nagy vityokkal. Szerintem probald ki mielott megveszed, hogy jo lett e a javitas. (nem csavar stb)
Én 77 litert használok wave-re, 80 kilóhoz. 93-94 kilóhoz talán a 91 literes jobb. Horesz talán jobban tudja a tutit, mivel kb. egy súlyban vagytok.
Ma Lupa elég csúnya arcát hozta. A beígért rettenet helyett ugyancsak rettenet jött, de máshogy. Nagyon pöffös, rángató, forgolódó szemét. 6,4-el mentem, sokat fizet egyet kap stílusban. Du. 4 körül jött egy kellemes fél óra, amikor néha haladni is lehetett. Véletlenül beálltam egy egykezes gecko-t. Azt hittem, rontom a normált, elengedtem árbóckézzel a bumot, erre átfordult és kézbejött a vitorla...
V.Peti a délelőtti szemétben 5-össel is csodákat művelt
30-at kérnek érte, bár két kisebb ablak már cserélve volt. Én is kezdő vagyok, úgyhogy nem is biztos jó lenne, ha egy új cuccot ütök-vágok-ugrok fejest bele. Tehát ez nekem egy jó ajánlatnak tűnik.
Neked mekkora a wave deszkad, es hany kilos vagy? Azon szenvedek, hogy 83L vagy 91L legyen a 93-94kg-hoz. Sajnos a 90L+ eseteben kicsi a valasztek hasznaltan, freewave-et pedig nem biztos, hogy szeretnek.
Van ugye az új (használt) deszkám a 121 literes starboard carve. Én 70 - 75 kg vagyok . Figyelmeztettetek, hogy ne vegyek túl nagy vitorlát.
Mit gondoltok, egy 7.3-as NS még jó ? Van értelme a két másik vitorlám mellé ? Van mellette egy 6.5 és 5.2 ( ők is North Sail-ek ) . Nincs túl közel a 6.5-höz ?
Köszi az infót, remélem holnap odatalálok hozzátok. :) Ma nem voltam, egész nap nézegettem az előrejelzéseket meg a széljelzéseket, de bizonytalannak tűnt a dolog, inkább megspóroltam holnapra a benyát :)
Budakalász, Szentendrei úton (11-es) lefordulsz a Lupa-sziget felé, majd a Metró áruháznál a körforgalomból egyenesen a Duna irányába , pár száz méter után balra a földúton a gát mellett. A szociális otthon előtt jobbra a gátra.Tó tábla jelzi.Beton út, bár szar.Érdemesebb elmenni a tó északi csücskébe,gátról balra le a tóhoz.Föld út, de nem rossz,járható.Fogsz látni ott 1 lakókocsit, büfé.Azt célozd be.Ott össze lehet szerelni és jó a part is.
szórakoznak a fiúk egy kicsit. Legjobban a spock-into-ponch teszik. Meg Tonky willy skipper variációi. Olyan vagyok hozzájuk képest mint egy tipegő egyéves meg Carl Lewis...
Ha jól emlékszem te Szigligeten szoktál menni?! Keszthely irányába tarts a 71-esen, és Vonyarcon a lámpáknál menj le balra. Nem tudod eltéveszteni. Remélem érthető voltam. :) Útvonal:
Július 5-én szombaton olyan jót szörföztem. hogy a 460-as Neilpryde árbócomat a placcon felejtettem. Másnap nem volt már nyoma. Köszönöm előre a segítséget
Szombaton reggel 5 órakor ki volt vizen Sóstón? Negyed hatkor értem le a partra és már nényen vizen voltak. 5,2-vel mentünk a haverrommal kb. 8-ig utána enyhült és állt el. Utána délután 8-8,5 el szét száguldoztuk magunkat.
Halihó! Igen Vonyarcvashegy, a DNY-i nagyon király itt( az ilyen esetektől eltekintve). Keszthelyről kiérve, a 71-es úton haladva tudsz odajutni, Gyenesdiáson keresztül. A főúton a lámpáknál le kell fordulni jobbra, az levisz egészen a strandig. A síneken áthaladva jobbra fordulj, a strand hátsó részében tanyáznak a szörfösök, kiteosok. A strand területén kívül is be lehet menni, de a riggelés a kavicsos részen nem túl bizalomgerjesztő. Szinte mindenki bejön a strand területére szerelni. A vízreszállás nagyon komfortos, homokos partja van, nincsenek kövek. Röviden ennyi. DNY-iban tökéletes.
Nem en tettem be, de tavaly husvetkor voltam ott. Nekunk az ut egy erosen megpakolt autoval 12-13 ora kornyeken mozgott. A tav kb 1500Km. Viszont csak tankolni alltunk meg. Az osztrakoknal matrica van, az nem veszes. Viszont az olaszoknal eleg draga szakaszok vannak, itt kapus rendszer van. (kb 70-80€ egy iranyba!!!) --> itt az uzemanyag is joval dragabb mint az osztrakoknal, tankoloast igy probaljatok idoziteni Franciaorszagban is kapus rendszer mukodik. Itt nem fizettunk sokat, viszont gyakran meg kell allni 1 - 1,5€-t fizetni.
Almanarre egyebkent klassz hely. Minden szeliranyra vannak spotok a kornyeken. Maga Almanarre egy felszeget, igy a ket legjellemzobb szel az ENY es a DK is remekul befuj. Mi DK-t kaptunk. Egy hetet voltunk lent, es elorejelzesre mentunk. 3,5 napot tudtunk menni. (elorejelzes is ennyit mutattott) En szemely szerint 6.2 es 5.3-al mentem (95kg) a baratom 5.4-el vegig. Az eszakias szelek erosebbek, ott sokszor brutalis korulmenyek is ki tudnak alakulni. Osszel eleg jok a szeles napok aranyai, de azert mi en figyelnem az elorejelzest! A part mindket oldalon homokos. A La Bergerie lassan melyul,a masikon nem surfoztunk. Egyik oldal onshore hullamos 1-1,5m amiket mi lattunk. A masik oldal pedig sikviz speedre, es freestyle-ra ami offshore. Mi wave-en mentunk. Ha a szel fordul, akkor az oldalak is fordulnak ertelemszeruen. Egy helyi sraccal beszelgettunk, akinek minden szeliranyra mas spotja van 25km-s korzetben. Ebben nagy segitseg a "Windsurfing guide from Europe" cimu konyv.
Szallas: A helyszinen tobb kemping is van, amik szepek, jol felszereltek. Valamint vannak bennuk mobil home-ok. Mi appartmanban laktunk. Igazabol a part tele van appartmanokkal a La Bergerie oldalon. ha jol emlekszem a ket fos appartmanert fizettunk egy hetre 150€-t. A kikepzese idealis volt, mert kozvetlen tengerparti, es az udvarban tudtuk a felriggelt cuccot tarolni. Mintha balatoni vizpartos nyaralod lenne. :) Tobb nagy surfshop is van Almanarre-ban ha valamire esetleg szukseg lenne.
Hyere varosban vannak nagyobb aruhazak, mi mindent meg tudtunk venni amire szuksegunk volt. Az arak az eloszezonban nem voltak durvak.
Amikor mi voltunk, a szeles napok hidegek voltak, es esosek. Ezt a lokalok meg is erositettek, hogy ez a jellemzo naluk.
Allitolag osszel sokkal kellemesebbek a homersekletek.
A teljes tura koltsege kb 65000Ft / fo (ketten voltunk) ezen torzit, hogy cegautoval mentunk, tehat kb 2,5 tank benzint meg tudtunk sporolni.
Alapvetoen jo hely, ajanlani tudom, mi is tervezunk meg egy oszi menetet!
Remelem segitettem, ha valamit kihagytam kerdezz nyugodtan.
Pár éve betett valaki a cikkek közé egy leírást a dél-franciaországi Almanarre-ről. Ha valakinek van még tapasztalata a helyről, az ossza meg velem!
Az október 23-i héten tervezzük felkeresni a helyet egy 5-6 napos túra erejéig. Ami a legjobban érdekel, hogy október végén érdemes oda "vaktában" is elautózni, mert jó eséllyel lesz szél, vagy csak kedvező szélelőrejelzés esetén szabad nekivágni, mintha az ember bórára menne le az Isztriára?
Megkérdeztem Somát a beállításokról. Alap recept: felejtsd el a gyári adatokat. Neki a nagynál (talán 5,6-os és Echo?) nagyon messze vannak a gyári adatok, a kicsinél (Poison, 5.0) 1 cm-re van a gyáritól. Nekem személy szerint egy vitorlám van, ami tényleg gyári adatokkal működik, az a North Duke (de lehet csak azért, mert nem variotop-os). Az összes korábbi vitorlámnál voltak eltérések, a legdurvább kerek 10 cm.
Ha nem siklik rendesen, ne a plusz lehúzásban keresd a gyógyírt. Adj kicsit nagyobb hasat, ha ettől nehezebb lesz, alul engedd fel egy kicsit. Ha így sem jobb, csak az RDM fog javítani. 6,4 és 6,2 között nincs nagy különbség, bármi kis tuninggal bőven túl lehet szárnyalni ezt a difit.
Bálint túl van újabb 5 beállt spock-on (Praso), így kijelenthető, hogy ő is elhagyta a félévente egy véletlenül beállt szintet.
Gilicze Laci,
a=b), csak más szóelrendezésben. A lényeg a nagy hullámról nagy ugrásmagasságról pörgetés. Nagyobb stílust adva lehet stall vagy late forward, itt csak a holtpont környékén megy bele a csavarás.
c) ugyan ez kis hullámról vagy síkvízről. Más néven még speedloop. Lényege a minél nagyobb sebességgel történő elugrás. A magasság kicsi, a forgatás a víz elhagyásakor már indul.
d) egészen más. A cheese roll pörgési tengelye kb. az árbóc, itt gyakorlatilag a vitorla fölött ugrasz át. Az indítás majdnem shove it szerű, de nem annyira radikális, a landolás puhább.
e) meg tényleg nagyon más. Csak az indítás hasonló a loop-hoz, utána minden szinte ellenkezőjére vált. Anno Horesz írt erről egy összehasonlítást (azután, hogy én épp a grubby loop irányú mellékhatását taglaltam).
Csak azért keresem a jó beállítást, mert Viganjban nem siklott rendesen az Echo. Gondoltam ha gyári méreteket használok az jó lesz. De úgy néz ki, marad a "visual trim". Én úgy gondolom, hogy adott (centivel lemért) bummhossznál 1 cm-t lehet lazítani/feszíteni. Kb. 1-3 cm alul az alsó szem mozgása is. Kisszeles beállítás: felső ablak kissé lötyög, második csak alig, harmadik már nem. Latnik (különösen alulról az első és második) bőven elérik az árbocot, de nem nehéz átpattintani. Erősszeles: felső lötyög, második is félig, harmadik hátsó része is kicsit. Latnik épp nem érik el az árbocot, max. az alsó pattan egy kicsit.
Szerintem erre a problémára nincs recept. Nekem kb. minden vitorlám hasonló problémában szenved. Értem ezalatt, hogy a 6.4-es Simmer zerofive gyári
árbocigénye 463 cm. és elég neki a 30 vagy 60% SDM rúd. Nos én beledugtam
a 460 cm-s, 55% Tekknosport árbocot és láss csodát, ha két kézzel bicepszből
rommá húzom a vityót, még akkor is marad 3-4 centi a pohár aljától.
A 4.5 Gun wavemc szinte detto, 403 lenne az árbochosszúság, variotop állása
0 centi, ettől függetlenül a 400 cm-es árboc bőven elég neki hosszabbító nélkül, teljesen lehúzva szinte a boomig be van rogyva a hátsó él.
Bár én nem vagyok freestyler, emiatt talán kisebbek a vitorlákkal szemben támasztott követelményeim, ettől függetlenül a saját igényeimnek teljesen megfelelnek a vitorláim, nincs velük gondom.
Ma Lupa: du. 4 felé értem ki, mire összeraktam a motyót 7,5m2 + 125 L, az a gyenge 3-as DNY-i szél is alább hagyott.
Már kezdtem összepakolni, amikor a hegyek felől elkezdett villámlani és dörögni.
Gondoltam megvárom.Kb. 2 kört sikerült siklani, mikor is lecsapott a vihar szele és a deszkát úgy fújta ki alólam, h öröm volt nézni.Kb. 10-15 percig tartott.Ezt az időszakot a part közelében a vitorla alatt 1 sport társsal beszélgetve húztuk ki.
Utána gyengült a szél, majdnem szélcsendigk, csak az eső esett tovább.
Holnap újra bepróbálkozom, ha másért nem, hogy megszáradjon a felszerelés.
Üdv! Hihetetlen ez a nap. Délután 1-től vártuk a DNYI-i szelet Vonyarcon, de nem akart beerősödni. Ilyet még nem láttam. Léteznek 5 perces pöffök?! 5 percen keresztül egyenletes 5-6-os szél, aztán semmi. Ezt óránként eljátszotta. 7-kor mindenki összepakolt, go home. Útközben hazafelé a szél átfordult ÉK-ire és mocskosmód bedurrant. 8-kor meg már ÉNYI-i fújt és fúj most is, brutálisan, 75-80 km/h-ás befújásokkal. Nem hiszem el. Természetesen holnapra meg nem marad semmi...
Nem azt írtam, hogy nehéz úgy startolni. Nekem legtöbbször megfelel a hagyományos módszer. Ha a hullámok lesodorják a lábamat, akkor persze belépve indulok.
hi Peti 1111 Köszi az infót ! De nem lesz baj ebből a sok sztárból , úgy értem nem fog nagyon megdrágulni az RRD portéka ? Nem velünk fogják megfizetettni a sztárok gázsiát ?
Pénteken én is kellemeset szörföztem, tovább ismerkedtem a légi slajderrel.
VAlaki össze tudná szedni nekem, hány különböző ugrás van és melyik nevek takarják ugyanazt a manővert az alábbi listán? Esetleg mi a különbség köztük és hogy lehet az egyik helyett inkább a másikat ugrani?
NEkem nagyon gyanús, hogy a-c sikertelen próbálkozásai után egy kósza tippel, hogy dinamikusan fogjak hátra a trapéz kötelek közepére hirtelen átlendültem a d típus felé; remélem ti is meg tudtok ebben erősíteni.
Időközben eszembe jutott még egy megoldás a hosszú árboc problémámra? RDM-et ajánlanak az Echo-ba, én meg egy 75%-os normál árbocot tolok bele. Vastagabb árboc hajlítva- lehet hogy itt jön ki az a plusz 2-3 centi? Mondjuk a Poisont skinnyvel használom, ott se tudom lehúzni teljesen, kb. 1-2 cm marad.
Egy kis hivatalos levél, magyarra fordítva. Csak hogy ne csak külföldi oldalakról terjedjen a hír. A forgalmazás, a márka marad. :)
" Nincs megállás: újra dübörög az F2
Bizonyára mindenkihez elért a hír, miszerint a Salzburgi Bíróság fizetésképtelenné nyilvánította az F2 GmbH-t április 24-i hatállyal. Az információ futótűzként terjedt tova a világháló minden zugába, a pesszimisták már az Arrows felé vezető lejtőn látták az F2-t csúszni – de ezúttal időben jött a segítség. Július 3-án a hitelintézet elfogadta a kérelmet, így az F2 International GmbH ettől a naptól fogva újra teljes erőbedobással működik. A MAG AG az új tulajdonosa a cégnek, az ügyvezető igazgatói posztot Gerald Pascher foglalhatja el.
Három hónap szenvedés után jött a gyógyír, és az átstrukturált vezetői pozícióknak köszönhetően a vállalat most még effektívebben alkalmazkodhat a piac igényeihez. A Windsurf vonalon négy, a szörfsportban közéleti figurának mondható ember ténykedik: Karin Jaggi, Patrik Diethelm, Daniel Aeberli és Philipp Schnerr. Közös erővel fognak azon dolgozni, hogy a szörfrészleg lehető összes feladatát sikerrel oldják meg.
Az F2 legendás shapere, Patrik Diethelm a K&F (Kutatás és Fejlesztés) részleg vezetője lesz, de ugyanúgy részt vesz termelési, a garanciával kapcsolatos és a jövőt érintő tervekkel kapcsolatos ügyekben is.
Daniel Aeberli a K&F részlegen dolgozik majd Patrik alá, emellett PR munkálatokban jeleskedik majd. Emellett továbbra is rajta lesz, hogy minden F2 deszkát a kiváló minőségű, Ő általa tervezett Choco Fins szkegekkel szereljék.
A marketing részleg élén Karin Jaggi. 25 szörfös világbajnoki címmel és egy közgazdász egyetemi diplomával a háta mögött Karin itt is bizonyíthatja, hogy az elszántság és a kitartás minden esetben célt ér.
Philipp Schnerr az eladásokért felel. Szintén Ő foglalkozik majd a ruházati és snowboard termékekkel, így az importőrök egész évben egy emberrel lesznek majd kontaktusban.
Örömmel jelentjük, hogy a 2009-es deszka paletta többé-kevésbé kész van már, és alig várjuk, hogy azt hamarosan bemutathassuk a nagyközönségnek.
A snowboard és a ruházati részleg újrastrukturálása is hamarosan végbemegy. Emellett bejelentjük, hogy Jerry Niedermayer folytatja az eredményes munkáját az F2-vel. A 2009-es tavaszi/nyári kollekció már készen van, az importőrökhöz hamarosan eljutnak a katalógusok.
Az F2 köszöni, hogy a barátok és a vásárlók ezekben a nehéz időkben is kiálltak a cég mellett, e nélkül a bíztatás nélkül aligha lehetett volna talpra állítani a céget.
Sziasztok, péntek du. Sóstón egy sellőlány fényképezett a parton. (azon a rámpán üldögélt, ahol a szörfösök viszik be a motyót). Ha valaki ismeri, netán ő maga olvassa - lszi cseréljünk emilt hogy kaphassak 1-2 képet.
A kezdeti katapult hajlam érzése lehet normális, de hosszú távon ennek el kell tűnnie. Szerintem inkább a szokatlanság miatt van. Kisebb cucc, könnyebben leakad az eleje, stb.
Béci,
Köszi az infót, de most nincs nálam a cuccom, a délutáni DNY-iban nem nagyon hittem. Talán kedd v. szerda.
Minden ugy van, ahogy Vau leirta. Kiegeszites: Sokat segit, ha leejtessz a papucsolas elott. Csak akkor lepj be, ha megfelelo sebesseget gyujtottel. Akkor nem fog luvolni.
Szép napot mindenkinek! Egy ilyen csodálatos hétvége után pár külföldi képet küldök amit nemrég kaptunk Roberto Riccitől. Sok új team rider igazolt az RRD-hez wave-ben és szlalomban egyaránt. Az új riderek: Finian Maynard, Kevin Mevissen, Alex Mussolini, John Skye
A te hozzászólásaid között turkáltam eddig is, de a megfelelőt még nem találtam meg!
Még egy kérdés: Amikor már a trapézt beakasztottam, de még nem voltam papucsban, a deszka már siklott félszélben, az volt az érzésem, hogy menten katapultálok. azaz még egy kis szélerősödés és elemel.
Nem hinném, hogy überpówer lettem volna 5.6-tal+95kg-mal.
Hirtelen egyszerűbb leírni, mint rámutatni, hol van.
- azért luvol, mert hirtelen túlterheled a fart - a megelőzés, hogy figyelsz arra, hogy a vitorla, a deszka terhelése ne nagyon változzon. A papucsbalépéskor ne mozogjon a súlypontod előre/hátra, ez csak egy lábemelés arrébbrakás legyen. Ne húzd jelentősen hátrébb a vitorlát, ne nyisd ki a végét. - kisdeszkával ugyanúgy mész felfelé. Siklásban nem kéne, hogy más legyen az érzés, bár pont a legutóbbi rodoszi útibeszámolómban (2008.06.21) írtam egy szerintem tuti tippet haladóknak (azóta itthon is teszteltem, működik mindenhol)
Más tippek: - Jem Hall: Beginner to Winner videó - Tricktionary - windsurfing.hu
Soma&Bálint még nem uralja sokkal jobban a spockot mint én (legalábbis remélem :-))) De ha mégis, akkor légyszi írjatok róla valamit, és a luff hosszról is, mert nekem már 3 cm-rel meg kell állnom a lehetséges végpont előtt, a felső ablak ilyenkor már 2/3-ban lebeg, a második is kb. a feléig, a harmadikban nem látszik még komoly loose leech. De szembeszeles tacknál csattog a teteje, ami mondjuk már elég erős jele a letépésnek...és még lehetne 3 cm-t lehúzni, hogy a gyári középbeállítást elérjem.
Spocknál megpróbálok figyelni, már ha ismét 5.4 kerülhet a kezembe valamikor. Vannak vitorlák (Arrows Impact 5.3, Craze 4.5, Natural 6.2 és még az Echo 6.4 is), aminél nem tol a vitorla hátrafelé, relatíve elcseszett hátulmaradós spockokat is könnyedén meg lehet vele menteni. Na a Poison az más. Tökéletesen kell elugrani, és akkor jobbára sikerül. De ha gyenge az elugrás, alig lehet kiforogni. Valamiért nem kényszerít a bummkéz behúzására, pedig ez a kulcsa. A képen is látható hogy nyújtva van félig a kezem, pedig ez úgy emlékszem sikerült. Utóbbi időben jöttem rá ismét, mennyire elöl kell lenni fülhöz behúzott bummkézzel hogy a hosszan sikló kontrollált spock összejöjjön. (tudod, amikor a volcan továbbfordul magától)
Nem teszem a kezem/lábam jet-re. Max. annyira érdekel, hogy egy kis freestyle géppel el tudok-e indulni, a nagyobb gépek egyszerű motorcsónakok, csak a vizet túrják. Csajozásra biztos jó, bár ott inkább a mellette lévő milliók számítanak...
Schleuder,
A Poison nem anti spock. Legalábbis Backloop, Soma és Domán Bálint biztosan nem panaszkodtak rá, és a rólad készült képek sem ezt igazolják. Át kell szokni, aztán már nem lesz vele gondod.
Tomi,
Olvass vissza, Viganjról sok infó hangzott el az utóbbi időben.
Moha,
Ismerős a visszaforgás. Ha hátraesik a súlypontom, mostanában is elég gyakran mentem meg így a volcant. Ha clew firstben ki-wasserolsz, és még papucsban állva visszaforgatod switch-be, azt én már megadom.
Más:
Hír a boardseekerről
"After a troubling 2 months F2 looks like its back on track. Following an insolvency proceeding, F2 have had the go ahead to continue and from today will be fully operational again.
F2 says "Despite suffering over the last few months, F2 is now looking great for the future. A complete restructure of the management has left the company in a much better position to react quickly and flexibly to the market needs."
The dream team consists of Patrik Diethelm, Karin Jaggi, Daniel Aeberli and Philip Schnerr. Together they take on the jobs of Product line manager, Marketting, PR and sales.
We wish them the best of luck for future and look forward to trying some of their great new products coming soon."
Csak a hatsot. Ua mint a beachstart. Bar van akir mindkettot felteszi, es olyan is hallottam, hogy eros szelben mar a felallas elott bepapucsol. :) Ezt azert megneznem. :)
A cuccot szerencsére nem kellett a kocsiban hagyni.
Kópházán a Levanda panzióban lerakhattam a bowling teremben.
Amúgy iszonyatosan jó fejek voltak a panzióban.
Mivel nem akartunk a fesztivál területén sátrazni és a kutyánk is velünk volt, 1 nyugis, de közeli kempinget néztünk ki.Ez lett volna Balf-on, de mivel a panzió területén felállíthattuk a sátrat, nem jutottunk el odáig.
Ja, pénzt nem kértek a "sátorhelyért", sőt a kutyát is etették :)
Szóval ha vki arra jár és olcsó,jó szállást keres (6500 Ft/ szoba 2 főre) + finomat szeretne enni (horvát kaják zömmel) bátran ajánlom a helyet.