Keresés

Részletes keresés

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17624

Mostanában nézegetem a Discovery Civ. csatornát, és éppen valamelyik nap volt a II VH-ról egy szösszenet (szinte minden nap van) és a királyi MH-nek 10 mp-et szenteltek. Voronyezs - jól elfenekeltek - okok: kiképzetlenség, felszerelés hiánya, több szót nem is vesztegetek ránk.

Aztatat szokták mondani, hogy a történelem rendszerint megismétli önmagát.

Valamint még hallgattam valahol egy egy nemzet tudatról szóló eszmefuttatást, ahol azt emelte ki az előadó, hogy az a nagy baj velünk, hogy az Árpádház kihalása után lassaskán elvesztettük azt a képességünket, hogy a magyarok MAGUK irányítsák a sorsukat. Ez kihat a mai magyar nemzettudatra, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is akarjuk ezt a képességet visszaszerezni.

Éhesló Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17623

Kedves Gyula,

sokadik éve hallgatom - egyre kevesebb türelemmel - a "hadügyi paradigma váltás"-ról szóló értesítéseket.

Szerintem ez politikusoknak való süketelés.

A hadseregek alaprendeltetése ma is az erőszak és pusztítás eszközeinek hatékony alkalmazása az adott nemzet érdekeinek védelmében. Minden hadsereg erre képezi ki állományát, technikai eszközei ezt a célt szolgálják. Az, hogy politikai megrendelésre olyan feladatokat kell a seregnek ellátnia, amihez sem politikai háttere, sem eszközei, sem tapasztalatai nincsenek új, de az MH kivételével, nem fő feladata egyik seregnek sem. És főleg nem paradigma váltás.

Legalább mi ne higgyünk ennek a rettenetnek, az MH alaprendeltetése a haza védelme lenne, de erre már régóta erő és eszköz (újabban létszám és tudás, felkészültség) hiányában nem képes. Maholnap a katasztrófa helyzetekben való hatékony segítség nyújtásra sem lesz eszkköze és embere.  Minden ami ezek a pótlására van kitalálva maszlag.

Éhesló

Előzmény: kovacsgyula44 (17620)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17622

utána olvasgattam annak, amit írtál, hát szerintem fényévekre vagyunk ezektől a dolgoktól...

http://www.aiai.ed.ac.uk/project/coalition/ksco/ksco-2002/pdf-parts/S-ksco-2002-paper-02-mccrabb.pdf

Előzmény: kovacsgyula44 (17620)
harcipincsi Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17621

természetesnek veszem, ha egy szerződéses katona 5-8 év után azt mondja, hogy neki ennyi volt

Azzal nincs is baj, megértem. De 2-3 év múlva? Sőt, még azelőtt is? Kicsit kori néha, nem?

Előzmény: Hamburger2 (17619)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17620

Azt hiszem, messze nem vagyunk még túl Bosznián, de szerintem túl vagyunk már a boszniai tapasztalatokon.Most a ragozásban a "mi"-n nem az MH-t értem, hanem a világ katonáit. Tehát mi, a világ katonái, szerintem minden nehézség ellenére adekvát módon feldolgoztuk a boszniai tapasztalatokat, a békekikényszerítés, békefenntartás, stabilizáció, humanitárius szolgáltatások rendjét sikerült doktrínákba foglalni. A tapasztalatok alapján kialakult a hatásalapú műveletek koncepciója, amibe az angolok régi gyarmatosító tapasztalataik alapján többet tettek bele mint az amik, szerintem. Világméretű hadügyi paradigmaváltás folyik, ezt a magyarok frazeológia szintjén követik, gyakorlatilag nem tesznek semmit. A tartományi újjáépítési koncepció is a hatásalapú műveletek koncepciójának eredménye, de csak katonákkal, vagy jelentéktelen mennyiségű civillel megvalósíthatatlan. Nem látom a magyaroknál a megfelelő civil támogatást.

Gyula 

Előzmény: Némedi László __ (17604)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17619

Szia Stylist!

Ez csak egy rövid "back" lesz, mert Gyula bátyám témája felcsigázott! :) Egyéb iránt bőven van mivel töltenem az időmet! (Nem mintha előtte nem lett volna!:)

Nem szeretném senkinek sem azt sugalni, hogy bezzeg nálunk milyen frankón mennek a dolgok. Nekünk is vannak gondjaink és nálunk is vannak elégedetlen katonák. A problémák jellege nagyon hasonló. Viszont szilárd meggyőződésem, hogy értelmes kiképzést még az ennél sokkal rosszabb viszonyok között is tudtunk csinálni. Ez nagyban parancsnokfüggő kérdés! És itt most nem magamra gondolok, hanem az alárendelt parancsnokaimra, akik önállóan megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek értelmet tudnak adni a kiképzésnek hiányzó feltételek mellett is.

Nálunk is vannak csalódott katonák és vannak leszerelők is. Én természetesnek veszem, ha egy szerződéses katona 5-8 év után azt mondja, hogy neki ennyi volt. Eddig bírta és már nem érzi motiváltnak magát. Mert mit is várunk egy szerződéses katonától? Ha tovább szeretnénk bent tartani, akkor ahhoz bővebb forrásk is kellenének.

Hamburger

Előzmény: Stylist (17617)
gencsydani Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17618
És még büszke is rá!:P
Előzmény: Kuruc71 (17610)
Stylist Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17617

"...de az csak nagyon ritkán fordult elő, hogy a katonák arra panaszkodnának, hogy nincs mit csinálniuk és unják magukat."

Szia Péter! ( Ja, és wellcome back a Fórumon! ) Ha visszaemlékszel, John Doe többször is megemlítette a hozzászólásaiban, hogy mennyire unják a tétlenséget, meg az igazi katonákhoz méltatlan pótcselekvéseket, pl. a csikk szedést a laktanya udvarán, stb. Persze lehet, hogy ez helyőrség függő, és ami Hódmezővásárhelyre igaz, az nálatok Tatán nem így van, és Ti csak valóban hasznos, és katonai jellegű kiképzésekre használjátok a beosztottaitok szabadidejét. Ha így van, akkor viszont igaza van Harci Pincsinek abban, hogy szerencsések vagytok, hogy a gyakorláshoz szükséges lőszer, üzemanyag, gyakorlótér, logisztika, stb. mind a rendelkezésedre állnak, és nem kell pót elfoglaltságot "találni" az ottani katonáknak...

Üdv:      

Előzmény: Hamburger2 (17613)
harcipincsi Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17616

de az csak nagyon ritkán fordult elő, hogy a katonák arra panaszkodnának, hogy nincs mit csinálniuk és unják magukat

Akkor ez valószínűleg tényleg helyőrségfüggő. Ugyanis nálunk erősen panaszkodnak. Máramelyik tényleg azért jött ide, hogy katona legyen! De az ilyenek többsége le is szerel. Pl. most március elsejével ... (számolok) ... a századunknál 6 olyan ember szerelt le, akikkel igen jól lehetett dolgozni, és akarták is csinálni, nemcsak egy munkahely volt nekik. Több is elment, de nem mindenkiért volt kár. De ezeknek tele lett a hócipőjük azzal, hogy nem azt csinálják, amiért idejöttek, és amire szerződtek. Előtte is volt már, aki itthagyott minket, és már most is vannak olyanok, akiknek csak idő kérdése, hogy leszereljen; csak megvárja, hogy lejárjon a szerződése. És így olyanok maradnak, akiket csak az érdekel, hogy meglegyen a fizetés, és minél kevesebbet kelljen érte tenni. Volt katonám, aki majdnem 4 hónapot volt EÜ-szabin (egyben) egy kisujjas problémával (szó szerint). De előtte is több időt töltött ott, mint a laktanyában, és utána is. És nem tudtunk vele mit kezdeni - a legtöbbször nem is láttuk. Egyre inkább ilyennel van tele a sereg, mert aki tényleg akarja csinálni, az kiábrándul és elmegy. Velem is ez lesz a helyzet rövidesen...

Előzmény: Hamburger2 (17613)
harcipincsi Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17615

Te is részben félreértettél. Alapvetően a "felfele vagy kifele" elvvel van bajom. A géppuskást és az őrmit csak példaként hoztam. Lehetett volna honvédról is szó, vagy akár századosról is. Maga az elv hülyeség szerintem. Jobb lenne, ha a parancsnoka tudná eldönteni, hogy az illető alkalmas-e további szolgálatra, vagy nem. Ő jobban fogja látni. Persze ehhez szükségesek megfelelő követelmények is.

Egyedül az utolsó mondattal tudok némileg egyetérteni, de azzal sem teljesen. De azt talán el tudnám fogadni.

Előzmény: belic (17612)
harcipincsi Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17614
:oDDDDDDDDDDD
Előzmény: Stylist (17611)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.03.16 0 0 17613

Üdv Harcipincsi!

Nem kell ahhoz semmit sem elárulnod Magadról, hogy elismerjem, miszerint van abban igazság, amit leírsz és biztos vagyok abban is, hogy nem azonos szintről nézzük a kiképzés kérdését. Nekem uganúgy fejfájást okoznak azok a jelenségek, amelyeket megemlítesz és bosszankodok, amikor amikor mások "nemgondolkodása" borítja az "átgondolt" terveinket. De még ennek ellenére is azt mondom, hogy lehet csinálni értelmes és célirányos kiképzést. Eddig még soha sem sikerült olyan szinten tennünk ezt, mint ahogy terveztük (éppen az emlitett problémák miatt), de az csak nagyon ritkán fordult elő, hogy a katonák arra panaszkodnának, hogy nincs mit csinálniuk és unják magukat. Ennyire helyőrségfüggő lenne a kiképzés kérdése?

Hamburger

Előzmény: harcipincsi (17603)
belic Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17612
Hello!

A "felfele vagy kifele" elv reszben megvalosulna
Ezt viszont nagy butaságnak tartom. Pl.: Kiképzek egy katonát - Gipsz Jakab honvéd - aki később eljut őrvezetői rf.-ig (a te rendszered szerint). Utána kiderül róla, hogy nem alkalmas tizedesnek, de pl. géppuskásnak ezer-kiváló!

Felreertettel, szerintem aki kozepes geppuskas, az mar tizedesnek is alkalmas (feltelezeve, hogy vegrehajtja a parancsot, nem dobalja meg az eloljarojat, ...), hiszen kozepesen szerepelt egy tanfolyamon (a geppuskakezeloin), es a szolgalatot is rendesen ellatja, ezert 2.3 vagy 3.7 ev utan (ha kivalo geppuskas, akkor egyertelmuen 2.3 ev utan) elolepne tizedesnek.

De azert valahol kellene huzni egy hatart, hogy annal tovabb csak azok szolgaljanak, akik legalabb ormesteri szintig eljutottak, es szerintem a 20 ev nem tul szigoru hatar.

Bel
Előzmény: harcipincsi (17598)
Stylist Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17611

"Csak vigyázz nehogy kannibál legyen!"

Felesleges az aggodalom! Történetesen biztos forrásból tudom, hogy tavaly ősszel a bennszülöttek megették az utolsó kannibált is! :-))

Üdv:

Előzmény: Kuruc71 (17608)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17610
" Hüle!:D "

Mint mindíg !

:-))
Előzmény: gencsydani (17609)
gencsydani Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17609
Hüle!:D
Előzmény: Kuruc71 (17608)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17608
Akkor vagy rokon kell ( Ausztrál ) vagy egy benszülött asszony !
Csak vigyázz nehogykannibál legyen !

:-)
Előzmény: gencsydani (17607)
gencsydani Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17607
Sajnos nincs.
Előzmény: Kuruc71 (17606)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17606
Az elit HŐR tisztin kívül van valamilyen szakmád ?
Előzmény: gencsydani (17605)
gencsydani Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17605
OFF

Nem ismersz véletlenül facér ausztrál lányt? Állampolgárságot szeretnék!:))

ON
Előzmény: Kuruc71 (17596)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17604

aztán, ha eljutunk oda, hogy annyira ki vannak képezve embereink, mint kellene, akkor szembesülhetünk ezzel:

http://www.usip.org/pubs/specialreports/sr991029.html

harcipincsi Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17603

Max másfél hónap, aztán kezdődik a kiképzés

Az első fele igaz, a második túlzás. Ami itt folyik, azt nem nevezném kiképzésnek. Minden van, csak az nem. Hiába tervezünk, mégsem az lesz. Jönnek az előre nem látható dolgok, és azok, amelyeket lehetett volna előre látni, de mégsem lehetett betervezni, mert megakadt az információ. Nem nevezném meg, még csak nem is utalnék komolyabban rá, hogy hol vagyok, de nálunk éppen ez zajlik. Újonnan odapakolt emberekkel - hogy meglegyen a létszám - próbálnánk kihozni a rövid, hátralévő két-három hónapban azt, amit csak lehet. De még ennek az időnek a harmadát sem tudjuk magunk tervezni, mert minduntalan jön valami közbe. Konkrétumokat nem írnék, mert akkor könnyen be tudnának azonosítani. (Így sem nehéz, de legalább nincs fogás rajtam.) Na de majd ha leszerelek!!!

Így folytatódik a parasztvakítás magyar módra. Lehet, hogy te fentebbről nézed a dolgokat, és a jelentések alapján jól néz ki. De idelent már nyakik ér a kaki, és sajnos erősen hullámzik is hozzá! (Vagy lehet, hogy jó helyen vagy, és csak én vagyok ilyen szerencsétlen?!)

Előzmény: Hamburger2 (17602)
Hamburger2 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17602

Szervusz!

A hat hónap pihenő azért komoly túlzás! Max másfél hónap, aztán kezdődik a kiképzés. Az esetek többségében a zászlóaljaknak elég tág lehetőségük van rá, hogy maguk terezzék a kiképzésüket és reális célokat tűzzenek ki maguk elé a "sárga" időszak végére. Az újabb missziót megelőző "zöld" időszak - konkrétan a missziós felkészítést szolgáló részét össze lehet sűríteni intenzív kiképzéssel 2 hónapba! Beleszámolva, hogy kimenetel előtt is illik pár hétre még elengedni az állományt szabira, még mindig marad közel 2-3 hónapja (a nyári szabadságos időszak függvénye) a parancsnoknak, hogy célorientált kiképzést folytasson a "sárga" tapasztalatok alapján. Ennek ellenére magam is űgy érzem, hogy a kötelékkiképzésre rendelkezésre álló idő - legalábbis z. szintig bezárólag nem elegendő a kellő mélységű begyokorlottság eléréséhez. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy manapság ritka az olyan zászlóaljunk, amelyet egyszerre küldenek misszióba/missziókba.

Hamburger

Előzmény: harcipincsi (17601)
harcipincsi Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17601
Bizony igazad van. Ezért is nem megyek ki külszolgálatra. Egyszer voltam, de az sem volt az az igazi "ereszdelahajam". Mégis átgondoltam, és rájöttem, hogy sem én, sem azok, akik körülvesznek, nincsenek megfelelően felkészítve (még arra sem). Rájöttem, hogy nemhogy eggyel magasabb, de még talán eggyel alacsonyabb beosztást sem tudnék éles helyzetben ellátni. És igaz ez majdnem mindenkire, akit ismerek. És ez nem az ő hibájuk! Inkább a rendszeré. Ez a 6 hónap külszolgálat - 6 hónap pihenő - 6 hónap kiképzés egy akkora ökörség, amekkorát csak tábornok kitalálhat, főtiszti segítséggel! Ha valaki foglalkozott már kiképzéssel, az tudja, hogy ez - pláne a mai viszonyok között - nem megy. Jobban mondva megy: addig nincs baj, amíg nincs baj. De aztán... Lehet mutogatni egymásra.
Előzmény: Némedi László __ (17597)
konyev Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17600

Hogy kérdezhetsz ilyen hülyeséget? :-)

Hát persze hogy érdekel, de nem csak a fordítás, hanem az is ami mögötte van.

(na jó a logisztika nem, mert nekik van)

harcipincsi Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17599

Mint említeted, ez náluk is egyfajta szükségmegoldás. De nem rossz. Viszont sok múlik a kiképzés mikéntjén is. Ott - gondolom - adva vannak a lehetőségek. Nincs lőszerhiány, van gyakorlótér meg üzemanyag, és így tovább. Ha megfelelő az emberanyag, akkor lehet akár fél év alatt is tiszteket képezni, csak ahhoz kell biztosítani ezt-azt. És nem csak anyagi dolgokról van szó. Jogiról is. Pl. több helyen még megvan a pszichikai tréning részeként a géppuska tűz alatt kúszás. Nálunk már a hk. elleni közelharcot sem igazán engedik gyakorolni (már ha lenne még annyi hk.). Pedig nem csak konkrétan a hk.-k megsemmisítésére készítene fel, hanem némi spirituszt is adna a katonának. Önbecsülést, bátorságot is fejleszt. Pláne, ha ügyesen van megszervezve. És attól, hogy nekünk nincs, még másoknak nem kevés van belőle!!! Veszélyes - igen. De meg kellene már érteni, hogy ez egy ilyen cég, és itt bizony előfordulnak balesetek. Pl. harcjárművel való vizi átkelést ki csinált mostanában? Mondjuk az utóbbi 10 évben?

Csak akkor kapunk észbe majd, amikor szükség esetén mégis élesben szembekerülünk ezzel. És csak hullunk majd, mint a legyek. És persze azoknak a parancsára, akik megtiltották ennek gyakorlását! :(((

harcipincsi Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17598

Huhh! Ez szép hosszúra sikerült! ;)

A főtiszti dolgokba nem mennék bele, mert nincs igazán rálátásom.

A "felfele vagy kifele" elv reszben megvalosulna

Ezt viszont nagy butaságnak tartom. Pl.: Kiképzek egy katonát - Gipsz Jakab honvéd - aki később eljut őrvezetői rf.-ig (a te rendszered szerint). Utána kiderül róla, hogy nem alkalmas tizedesnek, de pl. géppuskásnak ezer-kiváló! 800 méteren szedegeti a fejalakokat szakadó jégesőben, fejenállva, bekötött szemmel, háttal a célnak ("Ne forgolódjon a lőtéren, katona!!!" :))) ). Akkor minek kellene kirúgni? Csak azért, mert együgyűbb szegényke? Egyszerűbb legény, aki lehet, hogy igenis tisztességesen végzi a melót, jó géppuskás, és nem volt soha vele gond. És akkor rúgjuk ki, mert nem jó tizedesnek. És képezzünk ki - nem kevés pénzen - egy másikat, hátha az alkalmas lesz annak. Kicsit hülyeség. Egyrészt, mert pazarlás, másrészt pedig nem hiszem, hogy olyan nagyon tolonganának a kapuk előtt a leendő katonák manapság!

Miért rúgjak ki egy őrmestert (A-t) csak azért, mert a másik (B) alkalmasabb törzsrmesternek? Attól A még egész jó őrmi lehet! Nem?

ne a kenyszer, hanem szabad akarat tartsa a tartalekosok kozott

Amikor beáll szerződésesnek, akkor aláírja ezt is. Nem kényszer, hiszen tudja, mire vállalkozik. Persze nem árt a tartalékosokat is támogatni ebben-abban.

a kovetkezo elkepzeles el bennem a raj 2 legkepzetlenebb katonajarol: oda megy, ahhova mondjak, oda lo, ahhova mondjak, oda nez, ahhova mondjak, soha nem hoz dontest, mindig a mellete levo rajparancsnok, rajparancsnok-helyettes, jarorparancsnok, orkutya :-) felugyelete alatt van. Egy ilyen beosztast szerintem el tud latni olyan ember, aki 8 honapja csak erre keszul

Tény. Ezeket hívják droidnak. :) De szvsz nem kellene ilyeneknek veszélyeztetni a többiek életét. Ennek ellenére elég sok ilyen van. És nem csak nálunk. Az amerikai hadsereg például szinte csak ilyen önállóságra képtelen embergépekkel van tele. Ha magára marad, kétségbe esik, mert megszokta, hogy nem kell gondolkodnia. Én nem tartom az ilyet jónak, de vannak akik igen. Vélemény kérdése. Én szeretek értelmes emberekkel dolgozni - sokkal könnyebb. Csak tudni kell vezetni őket. Emellett 1-2 év több, mint 8 hónap. Így többet is tanul a katona, tehát nagyobb az esély a túlélésre.

Igen, jól látod a mai rendszert. Megy ezerrel a parasztvakítás! Ki kellene már nőni ebből végre!

szerintem jelentos elorelepes lenne az is, ha legalabb azt ismernek, amire a beosztasuk szolna

Ismét csak jól látod a helyzetet. Egyedül a probléma megoldásában különbözünk, másban egyetértünk.

masreszt (szabadsag nelkul) 18 honapot irtam, ami utan meg termeszetesen 4 honap kozos gyakorlatozas kovetkezne

Bocsi. Kicsit félreértettem. Így már világosabb. Ennek ellenére lehet, hogy az is kevés, bár már elég lehet. Legalábbis a te verziód - alapjaiban - jobb lenne a mainál. De sajnos nem mi fogjuk ezt megoldani. Amíg odafönt nem akarnak ezügyben lépni, addig nem fog történni semmi. :(((((((

Előzmény: belic (17594)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17597

itt most beszéltetek a tűzérekről, hogy milyen kevés idő elég, ez még OK is lenne, de viszont szerintem a mostani lövészeknek sokkal, de sokkal több idő kell a felkészülésre, ugyanis szinte folyamatosan kell adniuk missziót (és valószínűleg sokáig nem bújhatunk ki a keményebb helyekből sem), ami nagyon nehezített terep. Ott az ellenfél nem tömeghadsereg, ami ellen a "fel, roham" elég, tehát nagyon sok jogi, szituációs, nyelvi és egyéb kiképzés kell (meg tapasztalat csere más nemzetekkel).

Kuruc71 Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17596
Ausztrália mely jelentős ásványkincsekkel, élettérrel, valamint mezőgazdasági termelőképeséggel rendelkezik, most fejleszti intenzíven a katonását. Technikailag a legjobbat veszik ( pl most szereznek be a F-35 csúszása miatt 24 db F-18 E/F gépet a kiöregedett F-111 helyett ) de most két éven belül harckész állapotba akarnak hozni egy 3000 fős fejlesztést a szárazföldi alakulatnál. Ezekben benne vannak a M1 Abrams harckocsizóktol a tüzéreken át a lövészekig mindenki.

A "hirtelen" fellépő tiszthiány orvoslására hzták létre a "Direct Entry Officer "projektet mely szerint bármely Ausztrál álampolgár 44 éves korig bevonulhat és egy 18 hónapos képzés keretében hadnagyá avatják. Az csak halkan említem meg hogy a 18 hónap alatt teljes ellátás és 300 000 Ft nak megfelelő ösztöndíj, majd avatás után 550 000 Ft os fizu várja.

A képzés következők szerint épül fel :

Első 6 hónap :

• Initial Cadet Training - 9 weeks
• Barracks Training - 6 weeks
• Study Leave - 1 week
• Exercise Bardia - 1 week
• Battle Block 3 B/D - Field Exercise - 4 weeks

Második 6 hónap :

• Offensive Operations

• Offensive Operations___________________________________ 7 weeks
______________• Including Battle Block 2 A/C - Field Exercise
_______• Defensive Operations___________________________________7 weeks
______________• Including Battle Block 2 B/D - Field Exercise
_______• Leadership Lectures____________________________________4 weeks
_______• Drill / Character Development____________________________ 2 weeks
_______• Study Leave___________________________________________ 1 wee

Harmadik 6 hónap :

• Security Operations - 6 weeks
______• Including Battle Block 1 A/C - Field Exercise

• Combined Arms - 6 week
______• Including Battle Block 1 B/D - Field Exercise

• Weapon Block 1A/C - 2 weeks

• Firing Range Qualifications - 4 weeks

• First Appointment Lectures - 1 week

• Corps Briefs - 1 week

• Graduation - 1 week

Ha érdekel valakit leírom hogy részletesen melyik mit jelent.

harcipincsi Creative Commons License 2007.03.15 0 0 17595

Néha szükséges lehet a gyorstalpaló képzés. De nem hinném, hogy ez a mérvadó.

Egy lövészbakát is ki lehet képezni egy nap alatt arra, hogy lőjjön a karabéllyal, dobjon gránátot, és hogy rohamozzon előre, tartva az alakzatot. De ez a legtöbb esetben édeskevés. Ahogy mondani szokás (nálam nagyobbak találták ki, akik láttak ezt-azt): "Minél több veríték a gyakorlótéren, annál kevesebb vér a harctéren."

Sokminden lehetséges, ha a kényszer diktál. De jobb, ha felkészülünk minél több eshetőségre, mert éles esetben még az is kevés lehet.

Pl.: Kíváncsi lennék arra a civil lőszeradogatóra, vagy félórás töltőkezelőre, (a reakcióikra legalábbis), ha az alegységükön rajtaütne egy akármilyen szabadcsapat, vagy egy lövészszakasz. Vajon hányan élnék túl, és hányan lennének képesek helyesen cselekedni, esetleg visszavágni?

Apropó! Vízesés! Erről írnál bővebben? Fiatal suttyóként csak rémhíreket hallottam róla. Megtennéd, hogy kissé részleteznéd, mi is volt az, és hogyan is történtek ott a dolgok? Előre is köszönöm!

Előzmény: kovacsgyula44 (17593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!