Köszönöm a tájékoztatást a TLT motorfordulat összefüggésről.Nehezen szánom rá magamat a gépépítésre de mikor beindul a dolog nem lehet tudni mivé válik az alapötlet. Kell is vigyázni nehogy túl kalkuláljam a dolgokat. Mondjuk nem lesz a dologból pályakocsi. Az viszont része a tervnek, hogy a kiemelhető körfűrész oszlop helyett másik olyasmit berakva erre gépre aplikálom a hasító kúpot is. Ezért vadásztam ilyen szorgalmasan az eddig elkészült jól működő gépek adatait.
Eltörött oszt kész, lesz helyette másik. Nem fog ez Téged megállítani. Hányszor alakítottál az ágdarálón? A saját játékszabályainkat magunk állítjuk fel. Félünk tőle ? Persze. Kudarc? Mi az? Megcsináljuk? Persze. Eltörött a kezem? El. Majd összeforr. Adig meg kérdezek, tanulom azt amin Ti már rég túl vagytok. Baj? Majd szóltok hamár csípi szemeteket. Ne feledd JÓK VAGYUNK együtt. Pontosabban csak együtt vagyunk jók.
Köszönöm a tájékoztatást a TLT-ről. A hasítókat normál méterfa ketté vagy több felé hasítására szeretném használni. Általában 80-100q tűzifában előforduló vastagabb fák hasítására jobbnak tűnik mint a fejsze igaz ez esetben több energiát kell fordítani a rönk mozgatására, de még mindig kevesebb mint a levágott kuglit hasogatáskor többször lehajolva visszarakni a tőkére még akkor is ha a tőkére van eszkábálva egy kopott méretes köpeny gumi. Összeraktam egy kalodát 45×80×140 méretben ebbe kerül az elhasított vagy méretes vastagságú méterfa amit eddig hasítás nélkül pakoltunk bele. A Stihl361-es 50-es lappal 1-1.5 perc alatt átvág. A kaloda egy régi raktári kiskocsira van csak felállítva amit a művelet végeztével a tárolóhelyre tolunk, az összevágott fát helyére rakjuk . Ilyenkor általában mindenre elegendő létszám áll rendelkezésre és ezt igyekszem is kihasználni. Ezt követi a teljes gépi aparátus átköltöztetése valamelyik gyermekemhez. És kezdődik előlről a folyamat. Persze a traktor költöztetése még nincs megoldva sőt ez valamilyen formában biztosíték arra,hogy neken is marad itthon szerszám amiért nem kell cikázni Füzesabony és Szihalom között.
Igen így van az akáccal csak az a gond először nem akar belekapni vagy csak nehezen. Az egyenes fákat valóban egy hasító fejszével könnyen el lehet hasogatni. A kúpos hasítót meg ezért próbálkoztam mert összejött a kertembe sok tuskó és olyan része a fáknak ami elágazott de ezeket nem hasította a kúpos hasító egy gyökérben letörött a tengelyvégem. És azért írtam hogy balesetveszélyes mert ezek szabálytalan túskókat kikapta a kezemből.
Azóta megoldottam a tuskó kérdést egyben ráteszem a bográcsozóra és ott fél napig is elég.
Sokat segítene a videó szívesen megnézném. A cím publikus tasijanos55@freemail.hu .Igy megoldódott a kérdés. Van még egy tisztázandó kérdés: Erre kapok ricnis kardánt, vagy rendeljek hozzá átalakítót? Mindösze két kardánom van meg irtó drágán lehet venni. Gondolom dühítő tud lenni, hogy egy képzetlen próbál okosnak látszani mert megnézett néhány videót, mindenesetre nagyon köszönöm az információkat mindenkinek. Ha készen leszek megmutatom mi lett az eredmény. Hasítót kettőt kell készíteni egyet a traktor után egyet a fiamnak /380 2×16 és 1×10A/. Igy visza olvasva keveredni látszik az információ igény, de minden cseppje kincs. TLT a max motor fordulat mellett 540 vettem.
Nincs kúpos hasítóm, v.színű, nem is lesz. Mert -jellemzően- csak "kazánméret" a feladat számomra.
Az ilyen munkákat ékekkel, esetleg nyeles ékkel és nagykalapáccsal (ez természetesen kétszemélyes) szoktam megoldani, 40-50 cm hossz esetében még gond nélkül működik a dolog, átmérőtől, fafajtától, és nyers, vagy száraz állapottól függetlenül!
De néhány évvel ezelőtt adódott egy dolog, ami kifogott rajtam.
Volt jó pár "méretes" barackfa tuskóm, gyökerekkel együtt, ahogy a gép kifordította őket a földből.
Ezekkel sehogy nem boldogultam, csak útban voltak, sokáig. Pedig jól égtek volna a kazánban!
Aztán, kaptam egy tanácsot, ezt adnám most tovább, hátha akad, aki hasznát veszi?...
A következő volt:
Meg kell várni, amíg pár napig KEMÉNY FAGYNAK vannak kitéve a tuskók, és AKKOR nekiállni!
Nekem abszolút működött a dolog, meglepően könnyen, szinte "szétugrottak" a göcsörtös tuskók! :-)
Arról jutott eszembe, hogy most "idő" van, ha érintett valaki ilyesmiben, PRÓBÁLJÁTOK KI!...
Köszönöm a válaszát. Úgy tűnik alaposan elkalkuláltam a teljesítmény fordulatszám kúpátmérő arányt. Mentségként, én egy kis 30les traktorra tervezem 540-es fordulatra tlt-ről /lentebb van fent róla kép/.
Tiszteletem! Örülök, hogy van jól működő gép, kérem írja le a kúp méreteit, a fordulatszámot, mivel hajtja, menyierővel, sokat segítene egy fénykép is rajtam
A kúpos hasítón ne gondolkozz az egy tévút. Nagyon balesetveszélyes és szerintem csak puhafánál (fenyő nyár ) használható azt amit fejszével nem tudtam elvágni pl gyökér azt a kúpos hasító sem vitte, sőt le is törött a tengely vége. (De ez konstrukciós hiba is volt. )
Igazi varázló vagy. Honlapod nagyon tetszett, külön gratulálok a kemence átépítéséhez.A gép adatai gyakorlatban igazolják az elméletem helyességét. Szerintem még fogok kérdezni ezt azt ha hagyod. Már csak egy 600 négyszögölnyi kertet művelek és ehez képest igencsak túl vagyok gépesítve de még mindig van gép ami tetszik és szeretnék elkészíteni, pl. hasítókúp, vagy fogasléces hasító,no ez utóbbi igazi kihívás lesz mert még most kezdem érteni miként működik de nagyon teszik. Nekünk 60 fát kell ellátni kb 40m polka málnát 70m piros ribizlit 70m magastörzsű büszkét. Ezeket azért telepítettem még 2009 őszén, hogy legyen mit csinálnom ha nyugdíjas leszek hát lett mit csinálni de hol van még a nyugdíj még csak 61 éves vagyok
A vágótengely fordulat most 400. Előtte kb 1200-as de az nagyon veszélyes volt ez a magas fordulatú gép a kimeneten 1,5-2 métere dobta ki az összevágott anyagot. A lassítás után max 1 métere és mióta bent van az ellen kés azóta apróbra vágja az anyagot kb 5-8 cm de szinte csak kidobja magából.
Én csak hobbi szinten űzöm a kertészkedést kb 70 gyümölcsfám van kb 200 tő szőlő és egy kisebb erdős rész.
Köszönöm Vince! Sokat számít a véleményed. A videókat bemutatkozásnak szántam. Kérlek jatszd le mégegyszer, közben vidd az egeret a nevemre, kell ott lenni egy cimkének, kattincs a 13ra. Ott lesz a többi is.