A Grandisban nincs a leghátsó sorban isofix, a középső üléssorban is csak kettő van - nem is fél el egymás mellett három gyerekülés. Ha ez lényeges szempont, akkor nem a Grandis a te autód.
Cserélt vki közel múltban vezérműszíj készletet? (vezéműszíj + pumpa + görgők + szíjak...) Mennyit kért a szervíz? Kaptam egy 192 ezeres ajánlatot! :( Kicsit sokaltam...
Szerintem az maximum az előlapot oldja - ha esetleg levehetős. Valószínűnek tartom, hogy úgy kell kiszedni, mint a legtöbb mezei rádiót. Be kell nyúlni egy spéci lapos fémkulccsal féloldalt, hogy visszanyomja a rádió házába az azt fogó karmokat.
Az a kijelző csak akkor a rádió kijelzője, ha gyári fejegység van benne (nem gyári rádió esetében csak a fogyasztást és az időt jelzi ki. Nekem nem az van, így csak feltételezem, hogy a Lock-ot az írja ki. Ha gyári a rádió, akkor nyilván nem is működik a rádió lock esetén.
Itt van magyar kezelési útmutató, abban szerintem biztos van szó róla, hogy mit jelent a lock:
Szerintem valószínűleg egyedi kód lesz az - szinte minden autónál úgy van. Ha nem tudja az eladó, akkor szívás van. Az egyik előző autómnál jártam így. Szerencsére neten keresztül ki tudtam kódoltatni a fejegység gyári számát megadva némi dollár megfizetése után.
Ma néztem egy Grandis-t, az MP3 lejátszó fölötti kijelző egy nagy LOCK szót láttma ott, és így nem tudtuk kipróbálni. Az eladó azt mondta, hogy vmi kódot kell beírni, és az vhol a szervíz/felhasználói könyvben van.
Ez tényleg így van? Van vmi alapértelmezett értéke, vagy kocsinként más-más?
Őszintén szólva engem sem érdekel annyira ez a környezettudatosság és azt sem hiszem, hogy az emberek nagy része azért venne benzinest, mert védeni szeretné a környezetét. Én úgy vagyok vele, hogy az átlag embernél jobban nem szeretném szennyezni a környezetem és kifejezetten irritálnak például ezek a felchippelt koromgyár tuning dízelek. Amikor meglátok, hogy okádja a füstöt az ültetett golf meg a4-es audi, akkor mindig felmegy bennem a pumpa.
Viszont én nem látom értelmét annak, hogy önjelölt áldozatként az átlagnál jóval környezettudatosabb életet éljek, mert attól még 10ezerből 9999 másik ember ugyanúgy él tovább, mint idáig és semmi értelme annak, hogy én jellemzően pluszköltséget vállaljak fel emiatt.
Például telepíttettem napelemet a házamra tavaly és eszembe sem jutott, hogy a környezetem miatt csináljam. Az egyedüli célom az volt, hogy ingyen legyen a ház fűtése. Nincs annyi pénzem, hogy a környezetvédelem érdekében szórjam lapáttal.
Az ilyen dolgokat rendszerszinten kéne kezelni, de az sem igazán megy. Az EU-ban szigorúak a környezetvédelmi előírások, miközben addig ennek az áldozatnak nincs sok értelme, amíg kína vagy az USA sokkal nagyobb tételben szennyezi a levegőt és magasról sz..nak rá. Azok hisztiznek a VW miatt, ahol az ország autóállományának többsége 3000ccm feletti és 10-15 liter felett esznek. Közben rákényszeríti az EU a szigorú szabályozást önmagára, ami óriási többletköltséget jelent fejlesztés terén a gyártóknak. Ez beleépül az autók áraiba - végső soron mi fizetjük meg és közben globális szinten alig van hozadéka.
Szerintem is álszentségről van szó ebben az esetben. Mit akarnak az emberek? Gyorsan, dinamikusan közlekedni. Megkapták, csak hát akkor a motor nem hozza azokat az értékeket, amiket előírtak - de ez nem is érdekli őket. Ha meg hozza a kibocsátási értékeket, akkor nem fog úgy menni, mint előtte. Ebből a szempontból nagyon érdekes volt az tegnapi hír, hogy kötelező lesz visszavinni az autókat (legalább is a németeknél).
Őszintén szólva szerintem ennek a dízel botránynak nagyobb a füstje, mint a lángja.
Kifelé lehet mutatni, hogy az ember milyen környezetvédő szellemű, de szerintem a legtöbb embernél a környezettudatosság hátrébb áll a saját zsebénél. Az emberek jórészt azért vesznek dízelt, mert jól fogyaszt, nyomatékos, komfortosan lehet vele papásan menni. Nyilván mindenki sejti, hogy környezetszennyezőbb egy benzinesnél, mint ahogy mindenki sejti, hogy egy nagy köbcentis benzines környezetszennyezőbb, mint egy kicsi. Az is egyértelmű, hogy a taxisok nem azért járnak Priussal, mert ők a környezetvédelem nagykövetei, hanem mert városban nagyon jól fogyaszt. Ezeket a dolgokat kár szépteni..
Nyugat-Európában el tudom képzelni, hogy lesz bizonyos keresletcsökkenés, extra értékvesztés a piacon, de ez nálunk inkább azt fogja okozni, hogy olcsóbban még több használt dízel fog bejönni az országba, mert az emberek nagy részét sokkal jobban fogja érdekelni az, hogy még gazdagabbnak tudja magát kifelé mutogatni, mint hogy a környezetet védje.
Mint ahogy a nép szerintem indokolatlanul csinált presztízsmárkát a VW-ből, most ugyanúgy le is fogják húzni és félő h ez értékvesztéssel is jár majd. De lehet, eleve az összes dízel veszít a népszerűségből, bár a pénz beszél és a kisebb fogyasztás még mindig azért meghatározó lehet. De amint lehet, majd teszünk Tesla motort a Grandisba. És akkor lesz egy szép és füstmentes autónk. :)
Tegnap beszélgettem egy 2008-as Passat 2.0 PDTDI tulajjal és mesélte, hogy a magyar VW honlapon található dízel ellenőrzőbe begépelte az autója alvázszámát és meglepő módon azt adta ki rá a rendszer, hogy érintett - holott a cikkek csak 2010 utáni autókról írnak. Még a végén kiderül, hogy a dízel Grandisok is azok..
Ha nem lehet tovább spanolni, akkor valószínűleg cserélned kell a hátsó fékbetéteket vagy fékpofákat - nem tudom, hogy a Grandisnál egyben van-e a sima fékbetétekkel a kézifék vagy esetleg van a féktárcsa belsejében egy fékpofa külön a kézifékhez. Mindenesetre nem hiszem, hogy ez olyan drága mulatság lenne..