Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17966
Igaz. De ha a "ma" ismétli a tegnapot, akkor érdemes kicsit visszatekinteni, nemde?
Előzmény: thehassan (17964)
Yoshi Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17965

úgy alapvetően minden rosszat továbbviszünk/továbbvittünk a monarchiából (azt a kafkai világot, seregben végképp) - magyarán nem kellene rajta agyalni, de a társadalom, a világ, a gondolkodásmód mondhatni megegyezik az akkorival

Hofinak igaza volt... ide mindíg csak a rossz gyűrűzik be, a jó az megál Hegyeshalomnál

Előzmény: thehassan (17964)
thehassan Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17964
"Az első világháború óta nem térünk magunkhoz."

Na, ez a kulcsmondat. Csak nem úgy, ahogy te érted. Hanem úgy, hogy nem kellene lassan egy évszázaddal ezelőtti dolgokon agyalni, hanem végre a mában kellene élni, tenni. Tudom, az nehezebb, de talán mégis.
Előzmény: Törölt nick (17959)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17963
(mondom ezt úgy, hogy ha neadjisten mégis ilyesmi történne, akkor nem bújnék el)
Előzmény: Biga Cubensis (17962)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17962

Szerinted mi a szart kezdene Románia egy megszállt, ellenséges országgal (vagy fél országgal), amikor Németország is majd beleroppant egy önkéntes, békés egyesítésbe? Nem gondolod, hogy ez a véleményed gerjeszti a másik országban a hasonló ellenséges véleményt?

Előzmény: Törölt nick (17960)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17961

Sokáig jártam Erdélybe és Romániába ruhát meg kaját hordani. Valamennyire ismerem az ottani mentalitást. De vannak ott értelmes emberek is, mint ahogy az általad belinkelt fórumon is voltak higgadtabb vélemények. De az is valami, hogy az internet segítségével kicserélődhetnek a vélemények. A szélsőségesek zöme nagyon erős, amikor a neten fikázni kell valamit a székben ülve, de én erősen kételkedem abban, hogy ezek a nagy arcok fegyvert fognak. Nem olvastam végig, de azt láttam, hogy főleg Orbán neve merült fel és az általa bedobott szlogen. Azért vannak itt az országban, akik nem biztos, hogy osztják az ő nézeteit. (nem politizálni akartam, hanem az elhíresült szlogenre gondolok.)

Van egy Komarnoban élő barátom is, akinek szintén árnyaltabb a véleménye. Bár a jövőt tényleg nem ismerhetjük, azért Stromfeld idejét összehasonlítani a mai időkkel szerintem nem korrekt. 

A NATO pedig nem iskola, ahonnan csak úgy kicsapnak, itt a geopolitikai helyzet önmagában is értékes a NATO-nak. Vannak NATO tag országok, akik magatartásukkal már rég kiérdemelték volna a kicsapást, dehát igen fontos helyen helyezkednek el. Abban igazad van, hogy a rendbetétel elég homályos fogalom, de ez nem egy időpont szerintem, hanem idővel lehet egyre többet a hadseregre is költeni.

Egyébként úgy tudom (lehet, hogy tévedek), de a szomszédos országok hadseregeivel sokkalta jobb szakértői kapcsolatok alakultak ki, mint a politikusaink között.

Előzmény: Törölt nick (17959)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17960

Teljesen, teljesen, teljesen egyetértek.

Kedves Rudi!

Ha majd részeg külföldi katonák erőszakolják a feleségedet/lányodat/fiadat/akárkidet a szemed láttára (nagyanyám II: vh-s emlékeiből idéztem, amikor a dicsőséges szovjet hadsereg felszabadított bennünket...) akkor is az lesz a véleményed, hogy legjobb lenne hagyni, hogy okkupáljanak minket? Vagy esetleg ahhoz mit szólnál, ha anélkül válnál román állampolgárrá, hogy elhagytad volna a faludat? Mert ilyen is történt már, úgy kétmillió magyarral... Hagyjuk ezt a pacifizmust, mert az ország és a kultúránk megszűnéséhez, valamint az örökös kisebbségi léthez vezet.

Előzmény: swordmanus (17953)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17959

"Persze, a románok most léptek be az EU-ba és ennek örömére bizonyára megtámadnak bennünket. Szerbek el vannak foglalva a saját trianonjukkal. Van egy pár hőzöngő románoknál, szlovákoknál, szerbeknél, ennyi. Szlovákoknál most határolódtak el a magyarokat szidó politikusoktól, talán ezeket is észre kéne venni, nemcsak a nagytisza-romániát."

Románia, Szlovákia és Szerbia magyarellenességét itthoni gondolkodásmóddal és értékrenddel nem lehet megérteni. Arrafelé ez nem csak országosan néhány száz elmebeteg időtöltése, hanem politikai akarat. Amikor mi gesztusként leszereltük a 9 db rakétánkat, amivel É-i szomszédainkat lehetett volna lődözni, ők gesztusként nem szerelték le. Ha beleolvasgatsz pl. ebbe: http://www.slovakspectator.sk/clanok_koment.asp?cl=17751 és megnézed értelmesnek tűnő szlovákok fórumvitáját egy Németországban élő figurával, lehet, hogy átértékeled a mentalitásukat. Rengeteget járok és élő kapcsolataim vannak külhoni magyarokkal Erdélyben és Szlovákiában. Ha velük is elbeszélgetsz egy kicsit arról, hogy milyenek valójában a román, szlovák, szerb. stb. törekvések, akkor látni fogod, hogy nem alaptalan az igény, hogy legalább valamilyen honvédelmünk legyen.

A szerbek pont a saját trianonjuk miatt lesznek egyre veszélyesebbek. Amúgy szerinted a Koszovóból elkényszerülő szerbek hol telepszenek majd le? Elárulom: a magyarlakta vidékeken. Az egyetlen tömbben élő kisebbség a magyar lesz szerbián belül. A többiek már mind lecsatlakozak. Egy ilyen helyzetben békében bízva hátradőlni a fotelben botorság. És nekünk még csak szövetségeseink sincsenek a környéken.

Állítólag a XX. sz. legelején minden médium tele volt azzal, hogy a XX. sz. a világbéke időszaka lesz, milyen nagyon jó minden. Hát láttuk mi lett.

"...a sorrendet nem lehet megcserélni. Először az országot kell rendbetenni, hogy legyen stabil forrás a hadseregre."

Szerintem ez egy megfoghtatlan időpont. Mikor lesz rendben az ország? Az első világháború óta nem térünk magunkhoz. Folyamatosan csak abban bízunk, hogy "majd jövőre jobb lesz". Lassan 90 éve. Ha majd akkor kezdünk hozzá a honvédelem rendbetételéhez, amikor valaki úgy dönt, hogy "na most már rendben van az ország", akkor 10 év múlva kicsesznek minket a NATO-ból, aztán meg védelem hiányában egyszerre ránkugranak dicső szomszédaink, és majd kezdhetjük  Stromfeld Aurél szellemét megidézni, hogy adjon már valami tanácsot, mert ő már látott ilyet...

Előzmény: Biga Cubensis (17955)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17958
Egyébként ez szinte sajnos minden szervezetre igaz, amit örököltünk a múlt rendszerből. Csak onnan tudom, hogy apám nagyon hosszú ideig volt vezető pozícióban a tűzoltóságnál és katasztrófavédelemnél, és ott is ez a "vízfejűség" jellemző.
Előzmény: Pécsi Dózsa (17956)
botsinkai Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17957
"Végül:a románoknak sincs több pénze,mégis sokkal ütőképesebb a seregük."

Emlékszünk még a gyenge román életszínvonalat froclizó viccekre. Jelenlegi eredménye: szufficites a költségvetésük...
Előzmény: Pécsi Dózsa (17956)
Pécsi Dózsa Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17956
"És persze amit már itt többen felvetettek, még van mit ésszerűsíteni a jelenlegi struktúrában is, hogy a jelenlegi csekélyke forrásokat is hatékonyabban lehessen felhasználni."
Ez a lényeg.Kivontak már szinte mindent,amit lehetett.Az önjáró tüzérséget miért vonták ki? A Gripenekre miért elavult fegyverzetet vesznek? Jelenleg a hadseregben 1 tisztre 1 tiszthelyettes és 1 katona jut. Milyen sereg ez? A Honvédség jelenlegi vezetése teljesen alkalmatlan.
Végül:a románoknak sincs több pénze,mégis sokkal ütőképesebb a seregük.
Előzmény: Biga Cubensis (17955)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17955

Persze, a románok most léptek be az EU-ba és ennek örömére bizonyára megtámadnak bennünket. Szerbek el vannak foglalva a saját trianonjukkal. Van egy pár hőzöngő románoknál, szlovákoknál, szerbeknél, ennyi. Szlovákoknál most határolódtak el a magyarokat szidó politikusoktól, talán ezeket is észre kéne venni, nemcsak a nagytisza-romániát.

Ez a kérdés egyik fele.

A másik fele pedig az, amit mások is felvetettek, hogy a NATO-ba adni is kell valamit. De ennek nem az a módja, hogy legyen megint 1000db elavult tankunk, hanem az, hogy specializálódjunk valamire, amihez van elég erőnk, pénzünk és szellemi erőforrásunk.

Észre kell venni azt is, hogy egyáltalán nem egyedi a helyzetünk és sok ország rákényszerült a hadserege normalizálására. A britek, pedig ők nem említhetők egy lapon velünk, ugyanúgy sírnak, hogy mi lett a dicsőséges brit flottából, brit szakértők szerint a brit flotta ma nem tudna megakadályozni egy újabb falklandot, mert olyan szintű leépítés van a flottánál.

Itt szerintem mindenki szeretne egy hatékony, modern magyar hadsereget, de a sorrendet nem lehet megcserélni. Először az országot kell rendbetenni, hogy legyen stabil forrás a hadseregre. És persze amit már itt többen felvetettek, még van mit ésszerűsíteni a jelenlegi struktúrában is, hogy a jelenlegi csekélyke forrásokat is hatékonyabban lehessen felhasználni.

Előzmény: Törölt nick (17952)
AMBalage Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17954
Na EZ az abszolút defetizmus: még nincs is harc, és ő már a megadáson gondolkodik... Szép! Gratulálok szüleidnek, tanáraidnak, hogy ekkora hazaszeretet neveltek beléd!
swordmanus Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17953
Kedves Rudi!

Ami a megadást illeti, adott helyzetben ha csak nyúlni mersz a fehér zászlóért, és ott vagyok, a zászlórúddal ütlek agyon! Méghogy a hazát feladni puskalövés nélkül!!! Micsoda fajtád van neked?! Tekints délre, horvát testvéreinkre, ők, amikor a szerbek támadni kezdtek, közel sem voltak épp felszereltek, mégis megvédték hazájuk, kivívták a függetlenségük! A veszélyt pedig tényleg nem lehet előre látni! Senki nem orákulum! Egy háború kiropbbanásához pedig mindig van elég körülmény, pláne mostanság...
Ha pedig harcolni nem akarsz a hazádért, legalább azokat ne beszéld le, akik meg akarják védeni (benne téged is). Köszi: Zoli
Előzmény: Rudi (17949)
Yoshi Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17951

végülis az elmúlt 18 évben csak kétszer voltunk ténylegesen a háború szélén

(két yugó akció, ugye a kezdetek, és NATO akció.... közel volt mindkettő, igen közel)

és csak további 2 alkalommal volt egy úgymond "távlati lehetőség" (isteni mák, hogy döntési, döntéselőkészítési helyzetben racionális emberek ülnek/ültek többnyire, és még csírájában elfolytották az idióta törekvéseket)

20 évre előre tervezni.....

jövő évet nem lehet teljes bizonyossággal előre látni

arról nem is beszélve, hogy tök jó dolog lenne érdemben hozzátenni valamit a szövetségesi rendszerhez, mert jelen pillanatban minden különösebb szívfájdalom nélkül leírnának bennünket SZVSZ éles helyzetben

(dögöljetek halomra, hülyék felkiáltással, és még igazuk is lenne sajnos)

botsinkai Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17950
Nem vagyok ezen a téren szakember, de szerintem 1985-ben senki nem tervezett Jugoszlávia területén háborút. 20 évre előre kijelenteni, hogy BIZTOSAN nem lesz háború, hááát, szerintem kissé utópisztikusnak tűnik. Ilyen erővel azt is mondhatnánk, hogy többé soha nem lesz...
Rudi Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17949

Nem a politikusok védelmében - őket magam is utálom - hanem a kérdés árnyalása érdekében azért szerintem meg kéne vizsgálni a honvédség úgymond megsemmisítésének a kérdését más oldalokról is.

Azt gondolom egyikőtök sem vitatja hogy a belátható jövőben (+20 év) senki nem óhajtja majd Mo.ot megtámadni.

Ha ezt elfogadjuk kiindulási alapnak, akkor belátható hogy - mivel Mo. hadiipara gyakorlatilag nulla - minden a honvédségre kiadott forint növeli az állapháztartás deficitjét, és más fontosabb területektől von el forrásokat. Speciel ha én lennék döntési helyzetben arról hogy mondjuk a jövő évi költségvetésbe 100 milliárd forintért újabb autópályát, vagy 5-6 db új Grippent tervezzünk-e be, azonnal az autópályára szavaznék.

Az ország jelenlegi veszélyeztetettségi szintjén ez a sereg bőven elegendő.

A magyar külpolitika eddig sem igényelte céljai elérése érdekében a katonai fenyegetést. Az elrettentés és a nyomásgyakorlás egyetlen hatásos eszköze úgy is csak az atom lenne. Bár M.o minden bizonnyal képes lenne előállítani bombát, talán ezt az opciót talán nem kéne erőltetni.

Persze lehet arról agyalni, hogy mi lesz ha az Oroszoknak újra megjön az étvágyuk K-Európára, vagy ha majd jönnek a Kínaiak....

Szerintem ezen esetekben is a legjobb lenne azonnal megadni magunkat, de természetesen elképzelhetőnek tartok más lehetőséget is.

Mindenesetre ha odakerülne a sor egy komoly sereget a nulláról fel lehet építeni mondjuk 10 év alatt - ha van aki finanszírozza.

Egyenlőre viszont nem hiszem hogy szükség van komoly honvédségre illetve az erre kiadott milliárdoknak van sokkal jobb helye is.

Uff

AMBalage Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17948

Másrészről miért kell úgy kezelni a politikát, mintha az valami mindentől független, úri muri lenne?

A válasz tényleg a Polidilibe kívánkozik, úgyhogy itt befejezem.

Előzmény: Törölt nick (17947)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17947

Nem értem a felháborodást, mivel a hsz-omban szándékosan nem politikai pártot, vagy név szerint politikust neveztem meg, hanem "vezető politikusaink" szerkezetet használtam, amibe sokmindenki belefér. Bár erősen tartom, hogy ez a mostani formáció minden eddiginél kártékonyabb, és ha a polidiliben lennénk, akkor most egy elég kemény kormánykritikát hallanátok tőlem, de mivel nem ott vagyunk, ezért ezt most mellőzöm. Másrészről miért kell úgy kezelni a politikát, mintha az valami mindentől független, úri muri lenne? A politika része a napi életünknek, akármilyen kérdéskörről essék is szó. Alakítja a jelenünket, a jövőnket. Ezért mindenhol jogosan merül fel.

Előzmény: AMBalage (17945)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17946

Emberek!

A hazaárulás szót én mindig jelzős szerkezetben használom: "kormányzati ciklusokon átívelő, szervezett hazaárulás".

Előzmény: Törölt nick (17938)
AMBalage Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17945
Nézd: az hogy egy ország védelmi képességeit nullára csökkentik, azt Te minek nevezed? Én speciel hazaárulásnak, és ebben nem volt semmi politika. Pártról, kormányról, kormányzati ciklusról nem volt szó, ezért nem értem az érzékenységet: ugyanis MINDEGYIK kormányunk megérdemli ezt a jelzőt, amely az elitváltás óta regnált...
Előzmény: thehassan (17944)
thehassan Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17944
AKár még marhaságnak is lehet nevezni (én nem nevezem annak, csak elmélkedek a fogalmakon), de ennél feljebb ne menjünk, már csak a hangulat kedvéért se.
Stylist Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17943

"Mikor megvettük még használható volt, de mire ténylegesen, és teljesen rendszerbe kerül addigra elavul."

Nézd, minden fegyverrendszerből van még jobb, még modernebb, stb. Nem reális épp ezért szerintem, ha az amerikai, brit, stb. légierőnél jelenleg hadrendben álló modifikációkat tekintjük mércének. Ha nekünk ennyi pénzünk lenne ilyesmire, akkor már eleve nem a Gripenekkel kínlódnánk, hanem várnánk a magyar felségjelzésű Raptor-ok leszállítására! :-)) Jelen állás szerint az lenne jó összehasonlítási alap, ha tudnánk, hogy a csehek és a lengyelek mennyi, és milyen változatú légiharc rakétát szereztek be a Gripenekhez illetve a Falconokhoz. A lengyelek esetében nyilván csak arányaiban érdemes a beszerzendő mennyiséget vizsgálni, mivel ők 48-at vesznek...

Üdv:

Előzmény: Kuruc71 (17942)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17942
A Sidewinderről beszélek, de tudtommal a Maverickből is csak az infrásat vesszük meg, és így PS 05 lokátor földi térképező, célfelderítő üzemmódja ide, vagy oda ha köd van, vagy esik az eső, akkor a Maverick, csak nem irányított rakétaként vethető be.

Az AMRAAM ből tudtommal a C7 verziót vesszük MINIMÁLIS mennyiségben, de mire megérkeznek addigra már régen használatba lesznek a nagyobb hatótávolságú változatai is. e az legalább korszerű lesz.

Lesz 2 db felderítő konténerünk, de a lézer irányítású bombák leoldási tesztje még mindíg nincs kész, csak a hagyományosoké.

Úgy fogunk járni, mint a Re 2000 el. Mikor megvettük még használható volt, de mire ténylegesen , és teljesen rendszerbe kerül addigra elavul.

Na jó ez azért túlzás, de van benne valami.
Előzmény: Stylist (17941)
Stylist Creative Commons License 2007.04.03 0 0 17941

De könyörgöm: milyen típusból? Sidewinder, Maverick, vagy mi? Mert azért gondolom, hogy Amraam-ból csak nincs eladó Beta verzió... :-))

Üdv:

Előzmény: Kuruc71 (17940)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 17940
Nem az a gond, hogy "régen" gyártott, de a tervszerű karbantartáson, és a nagyjavításon átesett változatot veszünk, mert ezek üzembiztosak. A probléma az, hogy olyan régi változatot, mely tudásban visszalépés a 80-as évekbe.

Előzmény: Stylist (17939)
Stylist Creative Commons License 2007.04.02 0 0 17939

"Az új Gripenekre olyan generáljavított rakétákat vesznek, amiket régebben gyártottak, mint a vadászgépek pilótáit!"

Erre tudnál adni valami forrást, vagy linket?

Üdv:

arpapa Creative Commons License 2007.04.02 0 0 17937
vazze ez a topic bedilizik, megyek aludni, joccakát!!
aztán nagyon nem lesz kedvem visszajönnöm!
árpapa

Előzmény: Törölt nick (17935)
thehassan Creative Commons License 2007.04.02 0 0 17936
Francnak kell minden nap hazaárulózni! Menjetek a polidilibe.
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.02 0 0 17935

"A felszerelést nem ők vették. Kapták, és azzal gazdálkodtak, amit adtak nekik. Parancsot hajtottak végre."

Ma is ugyanez a helyzet, de a hazaáruló vezető politikusaink, akiknek az egész helyzet köszönhető - mint minden érték szanálását - ezt is reformnak hívják. Az elmúlt néhány év a magyar történelem meglehetősen sötét korszakaként fog majd bevonulni a történelemkönyvekbe. A történelem arra (lenne) jó, hogy tanuljunk belőle. Miért nem tesszük? Miért érzem azt, hogy fogok én még sok kortársammal együtt képzetlenül, felszerelés nélkül esélytelenül lődözni valami olyan ellenségre, akinek híre-hamva sem lenne akkor, ha most nem kommunikációs csaták színtere lenne a politika, hanem valódi stratégia és nemzetpolitika váltaná ezt fel. És ez igaz a honvédség kérdéskörére is. Mikor lesz már végre valamire, akármire pénz kicsiny kis hazánkban? Vagy, hogy Nemeskürty professzor szavaival éljek: "Mi történt velünk?"

Előzmény: harcipincsi (17932)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!