Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Köszönöm a választ! Igen általánosságban értettem,hogy ha egy fejegység nem típus specifikus és univerzálist választ valaki akkor mi marad le a gyári kijelzőről.Egyértelmű lenne,hogy a rádióhoz tartozó infók, de nem volt egyértelmű nekem. Talán még olyan videót is láttam ahol a háttérben látható volt,hogy kis autókijelző nem működött a fejegység bemutatásakor. (nem vagyok benne biztos)
Nem ismert, hogy milyen típus/modell, illetve azon belül melyik évjáratú és felszereltségű (fejegység típusa is) autóról lenne szó, ezért csupán általánosságban tudok hozzászólni.
Általában az egyik (számítógép) a másikától (fejegység/infotainment) független, tehát a számítógép általi – TRIP-el választható – minden korábbi kijelzés megmarad: pillanatnyi és átlagfogyasztás, tankolásig megtehető távolság, megtett távolság stb.
A fejegység (infotainment): rádió, WiFi, Bluetooth, video és kép, navigáció, front- és tolatókamera, külső adathordozók (USB és TF kártya) fogadása.
Szemléltetésül: a Kia Ceed rádió esetében is látható, hogy a kettő miként válik el egymástól.
Közeljövőben tervezek autót cserélni. A típus megvan, és ahogy kell, normális emberi viselkedés,hogy még meg sincs a jármű,de már tervezgetek,álmodozgatok :)
Szóval a gyári rádiót akarom cserélni 2 din-es Android fejegységre. Ott akadtam el,hogy mi a helyzet a gyári kis kijelzővel, ami kiírja a rádióállomást stb, amelett fedélzeti computer is. Tehát hőmérséklet, fogyasztás, miegymás... klíma,ventillátorsebesség/irány stb mutatja.
Kérdésem az lenne, hogy ha egy fejegység nem kezeli ezt a display info visszajelzést, akkor hogy kell elképzelni, csak a rádió infok nem jelennek meg ,minden más viszont megjelenik ugyan úgy?
Olyan kérdésem illetve problémám lenne,hogy vettem egy 2 DIN-es EONON 2170B készüléket /android 8, 4 GB RAM 32 GB tárhely/ és bekapcsoláskor egy éles pattanó hang keletkezik a bal hátsó hangszóróban valamint némításkor is ugyan ez a hang és csak a bal hátsó hangszóróba. Egy régebbi EONON 2154-es fejegységet vissza rakva azzal nincs ilyen probléma.
A kérdésem,hogy mi baja lehet az új EONON 2170B fejegységnek ?
Érdemes futni köröket,hogy vissza küldjem vagy használjam így ?
Legjobban a bekapcsoláskor halható hang zavar mert némítás nem igen használok.
Bekapcsolás után a bal hátsó hangszóró tökéletesen szól és a többi is .
Ezen kívül minden funkciója tökéletesen működik és gyors is.
Az EinCar készülékek estében általában állítható a vez. gombok színe. Nem tudom, mennyire fontos, hogy a fejegység magyar OSD menüvel rendelkezzen, mert ha igen, akkor célszerű ellenőrizni, továbbá legyen-e beépített (előre telepített) navigáció, s melyik. Lehetnek még egyéb, egyéni szempontok...!?
Mi a gond a jelenlegi fejegységgel? Ha a szükséges funkciókat tudja, s hibátlanul működik, nem vetemednék a cserére. Legfeljebb akkor, ha Windows-os lenne, bár lehet, hogy még akkor is megtartanám. Egy autóspcifikus készülék (ami mindent tud, ráadásul Android operációs rendszerű) nem olcsó mulatság.
Számomra még a frontkamera megjelölés sem egyértelmű, ugyanis a menetkamerákat is nevezik frontkamerának, s az első lökhárítóba integráltakat is, amely utóbbi lényegében a tolatóval azonos célból használatos. A Hondában – négy megfelelően méretezett dióda + kétállású két áramkörös kapcsoló alkalmazásával – ez utóbbit is beszereltem.
A kamerák egyidejű használata egy vezérlődobozzal megoldható, ami 4 kamera jelét képes külön-külön, vagy osztott képernyőn megjeleníteni.
Alább látható egy kettős kamerarendszert támogató EinCar fejegység, negatívum, csak 800x480 pixeles felbontás. A Hondában levő készülékem is annyi, de elégedett vagyok vele. Univerzális kivitel, amihez még be kellene szerezni speciális kiegészítőket.
Mindenképpen Android. 7, vagy annál nagyobb coll. Viszont elvagyok 7-el is, nem feltétlenül ragaszkodok a nagyobbhoz.
Igen, szeretném ha megmaradna a gyári kormányvezérlés, valamint a hátramenetbe való kapcsolásnál működjön a jelenlegi hátsó tolatókamera. Szeretnék front kamerát is, valamint ha egységes lenne a (virtuális) gombok színének változtathatósága, h egységes legyen a többivel.
ez majdnem úgy néz ki, mint a gyári megoldás. Ez mögő 7 collig megy be képernyő, ami nekem megfelelne. A mostani is annyi.
Viszont tényleg jobb lenne egy specifikus, viszont amiket látok, mindegyikbe van egy kizáró ok, ami miatt kiesik. Hülye, apró dolgok, de engem zavarna.
Egyebek mellett arról is dönteni kell, hogy 7”, 8” vagy nagyobb kijelzős fejegység kell-e, mert akkor annak megfelelő beépítőkeretre van szükség, továbbá rendelkezzen-e kormánytávirányítási lehetőséggel, nem utolsó sorban Windows vagy Adroid rendszerű legyen?
7”-nál nagyobb kijelzős fejegység esetén már célszerűnek tartom, együtt vásárolni (rádió és beépítőkeret), viszont ismereteim szerint ez esetben többnyire már talán – főként, ha kormányvezérlésre is igény van – jobb vételnek tűnik (a magasabb ár ellenére is) egy autó specifikus fejegység vétele, mert akkor csak a csatlakoztatni kell egymáshoz a kábelkötegeket.
Kinézést illetően pedig, ha valaki gondosan vásárol és szerel, az említett elvárás teljesíthető. Mondjuk ez rám nem annyira volt jellemző a rádiók cseréjekor, ugyanis általában az üzembiztos szerelésre és a korrekt működésre koncentráltam, de azért nem olyan randák. Majd töltök fel képeket a beépített készülékekről.
Ami közül vacilálok, hogy "minőségi" fejegység (kenwood DMX7017BTS) + beépítő keret vagy autóspecifikus kínai készülék. Vagy kínai fejegység és beépítő keret. Számomra nagyon fontos a kinézet, hogy összhangban legyen a műszerfal vonalaival, és ne tűnjön nagyon annak, hogy azt nem oda szánták.
Toyota Verso 2016-os kellene autóspecifikus fejegység. Ebayen, Alin sem sokat látok. Minden máshoz találok, csak ehhez nem. QZ, Dasaita, meg még 1-2 aztán ennyi.
Üdv mindenkinek! Multimedia vásárlása előtt állok viszont eléggé szűkös az anyagi keretem. Lényeg a lényeg hogy 2 din-re lenne szükségem ! win-es vagy androidos az mind1. nézegetem az olcsóbb "márkákat" (joying, Eincar,AUTORADIO, Pumkin.) csak nem vagyok benne biztos hogy szépen szólnak és jó hangzásuk! Ha esetleg valakinek van valamien tapasztalata ezekkel a márkákkal kapcsolatban és megosztaná azt meg köszönném!
Mivel másé a kocsi, az inkább nehezíti egy javaslattevő helyzetét, de az eddigi gyakorlati tapasztalatomból kiindulva, az említettnél olcsóbban is kivitelezhető a csere.
A hazai beszerzést illetően mellékeltem a lehetőségeket. Természetesen utána kell nézni, mert az árak esetenként elég széles skálán szóródnak.
A komolyabb forgalmazók hirdetéseiben adott tájékoztatások ismereteim szerint megfelelőek, de – jelen helyzetben – ebben a kérdésben sem pró, sem kontra nem kívánok véleményt alkotni.
A fejegységekhez alapból járó tartozékok mindegyike a készülékhez illeszkedik, s a mellkelt kábelkötegeket kell kiegészítő vezetékkötegekkel/csatlakozókkal a gépkocsihoz kapcsolni. E célra az alapfunkciók működése végett elegendő egy gépkocsi specifikus ISO kábel, továbbá kábelköteg a hangszórók bekötéséhez. A korábbi hozzászólásaimban ezekről is szó esik, képekkel kiegészítve.
Amennyiben a jelenlegi autó rendelkezik kormánytávirányítóval, s azt a tulajdonos továbbra is változatlanul kívánja használni, az esetben szüksége lesz egy – szintén gépkocsi/modell/évjárat specifikus kormánytávirányító adapterre, mely közbeiktatásával megoldható a rádió gyári távirányítógombokkal történő vezérlése. Mint korábban jeleztem, ezek itthon is beszerezhetők, gyakran talán olcsóbban, mint külföldön (a jellemző árakat is feltüntettem).
Amennyiben az ismerős nem „kergeti” az Android verziókat, s nincsenek elszállt igényei, s viszonylag megbízható készüléket szeretne, ami egy autóban minden elvárható funkciót tud, javasolni tudom a Honda autómban évek óta korrektül üzemelő EinCar fejegységek valamelyikét, valamint a közelmúltban a másik kocsiba vett FUNROVER rádiót. 1 GB-os RAM-mal vettem, nekem elegendő! Ez utóbbi még nincs beépítve, de „asztalon” történő hosszas teszteltelést követően kedvező a véleményem. A készülék magyar OSD nyelvvel is rendelkezik, beépített IGO navigációt is tartalmaz. Ez utóbbinak a hátránya, hogy (legalábbis amit én kaptam!) a navigációs szoftver angol nyelvű, s hiányzott a szoftverből a térképállomány. Ezek viszont egy kis hozzáértéssel áthidalható problémák. Megjegyzem, kérésre a forgalmazó küld. Nekem nem volt rá szükségem, mert friss állománnyal rendelkezem. A fejegység jól, stabilan működik! Pozitívum, hogy ajándékként egy 4 LED-s világítással rendelkező tolatókamerát, valamint egy külső mikrofont is adtak a készülékhez. EZEKRE SEM KELL KÜLÖN KÖLTENI. Hivatkozva a forgalmazóval történt levelezésemre, kimondható, hogy korrekt társaság! A mellékelt videón is megtekinthető a készülék működése.
Jó lenne tudni, mi van a kocsiban? 1 vagy 2 DIN-es beépítőkeret, kormánytávvezérlő, hangrendszer (az ugyanis a hirdetésben is kérdezik!).
Mire lenne szükség? Tolatókamera, navigáció, video be-, illetve kimenetek, kormánytávirányító (eredetihez vagy kormányra utólag szerelhető változat) stb.
Miután a fentiek tisztázódtak, utána lehet dönteni, hogy valójában milyen egyéb kiegészítők szükségesek.
Bizonyára egyértelmű, hogy a hirdetett rádió már bőven vámköteles, ami még tovább növeli az 100 000-es árat.
Az is tudnivaló, hogy konkrét típusokhoz/modellekhez hirdetett fejegységek szintén többe kerülnek, mint az ú. n. univerzális készülékek. Egyébként, maguk a fejegységek ugyanolyanok, mint az univerzálisként megjelöltek, csak kiegészítésként egyebek mellett, megfelelő beépítőkeretet, s autóspecifikus interfacet stb.-t is adnak hozzájuk.
Azért tájékozódnék a hazai lehetőségekről is. No, nem fejegység tekintetében, mert azok aránytalanul drágák, hanem a készülék installálásához, a kocsihoz történő adaptálásához (kompatibilitás) szükséges egyéb kiegészítőket illetően. Az az áruk miatt pedig utóbbiakat inkább itthon célszerű beszerezni.
Az alábbi fejegységet néztem ki, de jól olvasom, hogy kelleni fog még hozzá kb 170 dollárnyi cucc (amit nem is szállítanak MO-ra..) tudna valaki segíteni?
Nem az opcionálisakra gondolok, hanem az FOBB01-re, a "Car Stereo ISO Cable Convertor Adapter Fit Kit" és társaira.
Eddig 3 rendelésemből innen 3-ra kaptam visszatérítést, mert silány, vacak terméket, vagy nem a leírásnak megfelelő terméket kaptam... én ezt a forrást hanyagolnám, pláne ilyen nagy értékű vásárlásnál.