Keresés

Részletes keresés

Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18261
közben megtaláltam a nevét a módszernek "serenade" vagy ToT (time-on-target)
Előzmény: Némedi László __ (18259)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18260

Végeztem itt egy kis utószámítást: valóban rohadtul egyszerű és zseniális a módszer!

Átküldöm az egyik tüzér-saitra, kíváncsi vagyok a véleményükre is.

Köszönöm szépen a történetet!!!

Tisztelettel:

Z.I.

Előzmény: tuzer (18256)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18259

megnéznék egy videót az eredményről :))

(köszi az infót!)

Előzmény: tuzer (18256)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18258

Gondolom Koreában a terep, az időjárás és az ellenség fortifikációja is lehetővé tette alkalmazásukat (máshol ilyenről nem hallottam).

Koreában a fagyok elérték a -30, -40 fokot, a fold átfagyott, ráadásul a föld alatt a föld úgy nézett ki, mint egysajt - tele volt a koreaiak és kínaiak által ásott járatokkal és aknákkal.

Előzmény: tuzer (18257)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18257
Köszönöm, de szerintem ez egy elvetélt fejlesztési irány lehetett. pl. ha a gránát beballag a föld felszíne alá 2-5 m mélyre (fel nem robbanttal sűrűn előfordul), akkor azt robbanthatják később akármivel együtt, a vakondokokat fogja zavarni, mást nem.
Előzmény: Zicherman Istvan (18252)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18256

Rendkívül egyszerű, Ternegg tábornok (m.kir. honvédség) módszere a következő:

-mindenki célra irányoz és tölt (elsütőzsinórokat megfeszíteni!)

-a tűzvezető 60-tól másodpercenként visszaszámol

-aki amikor meghallja a saját röpidejét a célra (lőtábla tartalmazza minden távolságra), kiváltja a tüzet.

A német tüzérség parancsnokának mutatta be úgy, hogy 42 cm-es mozsártól kisűrméretű aknavetőig mindenféle be volt vonva.

A faszi összeszarta magát a látványtól és a módszer egyszerűségétől.

Mi pedig tavaly Várpalotán utánacsináltuk, működik. D-20 és 82 mm-es av-val, úgy egyszerre robbantak, ahogy kell.

Előzmény: Némedi László __ (18255)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18255

nehéz megcsinálni, amit az amerikaiak csináltak Normandiában, hogy több különböző tüzéreszközből úgy tüzeltek, hogy mind egyidőben érkezzen a célterületre?

(mondjuk elég durva lehetett a hatás :)))

Előzmény: tuzer (18245)
Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18254

azt nem írtam le mi a jó, de hogy a mostani struktúra nem jó az biztos. Ami mindenek előtt hiányzik, hogy végre kitaláljuk mire akarjuk használni a Honvédséget (de őszintén, és nem mismásolva, reális, valóban megcsinálhatóan, működtethetően), ha ez megvan, akkor át kell alakítani (ez szinte biztos)...

Előzmény: dr_kotasz0831 (18251)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18253
Ha már ,,értelmetlen" lőszereknél tartunk - nem kevésbé ,,értelmetlen" volt a tüzérségi propaganda-lőszer. Mégis több-millió darabot gyártottak belőle a világ különböző részein.
Előzmény: tuzer (18250)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18252

Voltak ilyenek, és nagyon sok. Az amerikaiak korlátolt ideig alkalmazták Koreában, az angolok és szovjetek meg csak kísérleteztek velük.

Ha érdekelnek az ilyen rádió-távirányxítású lőszerek története - elküldök egy levelet Ukrajnába, a Tüzérségi Akadémiára 8az ottani egyik oktatóval nagyon jóba vagyunk). Amikor fordítottam a könyvemhez az amerikai ürgéneka visszaemlékezését, nekem is feltűnt ez a távirányítású lőszer. Akkor hallottam róla életemben először.

Üdvözlet:

Z.I.

Előzmény: tuzer (18250)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18251

SZia Laci!

Köszi, akkor már értem mit értesz struktúraváltás alatt. Ha jól értem, akkor a bér és járulék + a vízfej fenntartásának költségeit. Ha jól értelmezem, akkor ez a jelenlegi struktúra a tömeghadsereg igényeit elégíti ki, de a nyugati mintájú alacsony létszámú, jól képzett katonákat alapul vevő megoldáshoz nem illeszthető.

Én

Előzmény: Némedi László __ (18184)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18250

Pedig Z. I. mesterlövészes könyvében is említve van, ahol egy jenkitől idézik a koreai visszaemlékezését, hogy támadás előtt ezekkel lőtték tele a kínaiak állasait és egyszerre robbantották a nagyobb hatás miatt.

Ha ilyen valóban volt (kétlem) drágább volt, mint egy atomlőszer. Egy tisztességes tűzelőkészítés ho - hdt. szinten 10-15000 152-155 mm-es gránátot igényel (cirka 40-55 perc alatt).

Előzmény: Törölt nick (18248)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18247
Nyilván a támadó doktrína van részükről előnyben, de én a hidegháborús éráról beszéltem, amikor a VSZ iszonyat mennyiségi fölényben volt. Márpedig fölényben lévő ellenséggel szemben nem éppen a támadó doktrína jellemző. A NATO csak akkor gondolhatott támadásra, ha elég erőt tudott volna átdobni Európába, kérdés, hogy lett-e volna rá ideje. Maga a REFORGER is ezt jelentette (Return of Forces to Germany).
Előzmény: tuzer (18240)
st_patrick Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18246

És 04.25. keltezéssel megjelent a közlemény: 25-ével folytatódik a Gripenek repülése. Igaz, hogy ez nem a hazai hírek rovatban jelet meg a HM honlapján.

Nem biztos, hogy jó stratégia csak akkor közzétenni pár sort, amikor a baj - elvileg - már elhárult.

Előzmény: st_patrick (18182)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18245

Állítólag rádiós gyújtású gránát is létezik, amit becsapódás után akármikor lehet távolról robbantani, hogy pl. többszáz darab egyszerre durranjon. Nem tudom, hogyan bírja ki belül az elektronika a földbe csapódást, de már Koreában is használták.

Így terjed a rémhír. A rádiógyújtó a bonyolult és nagy szórású időzíthető gyújtót váltja ki, rendeltetése a célterület FÖLÖTT meghatározott magasságban robbantani a gránátot, pl. nyitott fedezékben, árokban lévő élőerővel való kib@szás céljából. Kísérleti lövészeten izraeli gyártmányt láttam, precízen, mindenféle állítgatás nélkül 3,8 - 4,1 m közötti magasságon robbantott.

Van ugyanakkor valóban becsapódó elektronikával szerelt 152 mm-es lövedék, ez a SZTIRSEL egyszeri felhasználású rádiózavaró gránát.

Az atomgránát az nagyon jó, nekünk is volt a 152mm-es önjárókhoz, vagy legalábbis a lehetősége megvolt. Díszbőröndbe csomagolva is kapható, hogy jobban ráhozza a frászt az imperialistákra.

Nekünk semmiféle atomgáránt, -fej nem állt rendelkezésre. A háború kitörése után viszont dögivel lett volna.

Előzmény: Törölt nick (18243)
belic Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18244

Hello!

Miert lenne betiltva a furtos granat?

Bel

Előzmény: Törölt nick (18243)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18242

tüzérségi atomlőszerekben USA 0,2-2,0 kt (ezek között neutron is); SZU 2,0 kt.

Előzmény: Zozo*HC* (18237)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18241
Ezen kívűl az ellenség elektro-optikai eszközei vakítására, gyújtásra és saját csillagfény-erősítésű éjjellátó használatának elősegítésére (pl. vmikor a 100 mm-es ágyú)
Előzmény: Éhesló (18229)
tuzer Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18240
Szerinted a NATO vagy az USA védelmi doktrínával rendelkezik? (Nem a médiában, hanem a valóságban.)
Előzmény: Biga Cubensis (18227)
Biga Cubensis Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18239
Szívesen olvasom, ha van magasabb szintű hozzászólnivalód, ez sem jobban off téma, mint a szénbányászat.
Előzmény: Éhesló (18230)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.04.26 0 0 18238

Az NRF kesz allapot elerese sokmindentol fuggott, az, hogy 4 oran belul reagalo kesz az alegyseg az mellett a technikai eszkozok is rendelkezesre alltak es nem art az angol nyelvtudas sem, hogy csak egyet emlitsek a technikai kompatibilitas mellett a mentalis interoperabilitasrol...

En meg mindig jobbnak tartok egy logisztikus VKF-et menedzseri szemlelettel, NATO tapasztalattal es csipetnyi hozzaertessel, mintsem egy tankokkal almodo es idiota otletekkel eloallo vezert. En szemely szerint azt tapasztaltam, hogy a Szenes nehany honap utan tobbet tett gyakorlatban mint amit az elodeik elgondoltak elmeletben. Noi bizottsag, vezenylo zaszlosi rendszer, hogy akkor a niche kepessegekrol, a cimic-rol es viztisztitokrol ne is szoljak.

Előzmény: Éhesló (18228)
Zozo*HC* Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18237
Tudsz nekem többet mondani a Nuclear töltetről??? gondolom ez ebben az esetben nem alacsony sugárzásu uránt jelent mint Abrams lőszereknél hanem Robbanófejet, hány kilót nyom egy ilyen tüzérségi Lőszer, és mien távolra repül?? lehet valamit tudni a robbanóerőről?? gondolom max néhány kilótonna.

Üdv

Zozo
Előzmény: 0505 (18232)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18236
Üdv Gyula!

OFF:
Bár Münci olvtársat szólítottad meg, azért ajánlanék némi pihentető, szinte mondhatom objektív összefoglalást a már szinte majdnem teljesen elhalt magyar bányászatról.

http://www.matud.iif.hu/01jun/simon.html

ON:
Öreg Csóka
Előzmény: 0505 (18231)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18235

És ezt vajon hogy oldják meg?:))) Ugyanis van egy rakás nyelv, amit akcentus nélkül, ha nem anyanyelved, megtanulni igen nehéz (p.l. a magyar is ilyen). Életemben mindössze egy ürgével találkoztam (orosz finnugrász prof volt), aki anyanyelvi szinten, roppant gyönyörűen és választékosan beszélte a magyart úgy, hogy meg se mondanát róla, hogy életében nem járt Magyarországon!

Na most, a fárszi, pustu vagy pehlevi nyelvek/nyelvjárások szintén ez a kategória. Nem hiába lett a dari a ,,közös nyelv" Afganisztánban (ami jóval egyszerűbb és nyelvészetileg primitívebb).

Előzmény: 0505 (18233)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18234
Sima kartács, srapnel, repesz-romboló, betontörő, agitációs már nincsen?:)))
Előzmény: 0505 (18232)
0505 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18233

A CIMIC-nél plusz a pastu és a dari nyelvjárások anyanyelvi szintű ismerete.

gyulla

Előzmény: Éhesló (18228)
0505 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18232

Néhányat felsorolok a 155mm-es gránát kínálatból.

-kazettás gránát, amelyik bizonyos magasságban kézigránátnyi elemekre bomlik.

-kazettás gránát gyalogsági aknákkal,harckocsi aknákkal, vagy ezek kombinációjával,mindez tovább variálva az aknák őnmegsemmisítési idejével.

-gránátok gázgenerátorral a lőtávolság növelése céljából.

- gránátok rakéta hajtóművel a lőtávolság jelentős megnövelése céljából.

-világító gránát.

-köd gránát fehérfüstü és vörösfüstü foszforral gyujtó funkcióval is.

-nuclear.

-chemical.

-lézer vezérlésű.

-kazettás harckocsi elleni, a szubmuniciók őnállóan kutatják fel a járművet, egy gránáttal egy századot lehet kiemelni.

-sikló, GPS irányítású gránát 50km feletti lőtávolsággal.

gyulla

Előzmény: thehassan (18212)
0505 Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18231

Münci!

Kösz a tájékoztatást Mányról.A helyet személyesen nem ismerem, a korabeli sajtóból tudok 17 milliárdról, amit befektettek egy aknába, amit termelésbe fogás előtt elöntött a víz, úgy hogy semmit sem tudtak kimenteni. Nálunk Pécsett ugyanebben az időben lemélyítették az István II aknát, szintén 17 milliárdért azzal a céllal, hogy kinyerik az István I aknatalpát(lehet, hogy nem szakszerű a kifejezésem), kiderült, hogy minden szabály ellenére azt már az 55-es, 60-as években kitermelték, igy ez az akna is csak töredékét produkálta az elvártnak.

gyula

Előzmény: Münci (18218)
Éhesló Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18230

Helló,

ezt ne feszegesd ezen a szinten kérlek....

Előzmény: Biga Cubensis (18227)
Éhesló Creative Commons License 2007.04.25 0 0 18229

Helló,

a világító gránát azt a területet világolja be, ami fölé kilövik. Olyan majdnem mint egy zsebpilács, ha magadra fordítod téged látnak, ha másra akkor azt.

Előzmény: thehassan (18212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!