Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Na akkor ez a miniszter kicsivel jobb mint az elozo. Az anno kijelentette, hogy utolag elolvasta a jelenteseimet es olyanokat irtam benne, hogy ceruza kellene az afgan gyerekeknek. Na ennyit ertett a biztonsag oly modon torteno szavatolasahoz, mint a "winning hearts and minds". 15 evvel a balkani missziok utan ahol hatalmasat fejlodtek a civil-katonai kapcsolatok...
Szervusz Öreg Csóka!
Igen, van drótvágó minden gpu-s kocsinkon. Sőt már a BTR-ek vezetői nyílása elé is lehet ilyet szerelni, ahogy azt még a KFOR-ban láttuk a "nyugati" harcjárműveken. És van még egy sor egyéb pozitív változás is. Az egyéni felszereléssel kapcsolatban szinte csak pozitív véleményeket hallok a lövészeinktől. Ez persze nem jelenti ezt, hogy ne lennének gondjaink, de azokat szolgálati úton még mindig tudtuk rendezni. Aztán azt is be kell kalkulálni, hogy 4500 km, az nem kis távolság és nem egyszerű megszervezni a szállításokat. Egy a lényeg: működünk. Vannak döccenők, de mindig haladunk tovább.
Biztonságérzetünkről meg csak annyit, amit a miniszter úr is csaknem szószerint idézett tőlünk: Nem a páncél és a fegyver fogja biztosítani számunkra a legfőbb biztonságot, hanem a jól működő és hatékony projektek. Ezért fontos, hogy ne csak a sereg tegyen meg mindent a PRT-ért, de a civil oldal is!!!!! Ez utóbbi mintha késlekedne!
Ezért is mondtam Rolandnak, hogy rossz helyre címezte a pénzre vonatkozó kérdését. A sereg is csak azt tudja felhasználni, amit már át is utaltak a számlájára! De mi legalább már letettük egy sor dolgot az asztalra, mert valami már volt és van is a kontónkon.
Üdv: Hamburger
Szervusz Roland!
A különböző bakikon mi is jókat röhögtünk. Volt belőlük bőven! Nekem legjobban a golyóálló és repeszálló közötti különbség ólmos változata tetszett! :))
Én úgy gondolom, hogy a projektek kérdése valóban nagyon fontos, de azokról megy is a híradás elég rendszeresen. Most egy kicsit más szemszögből mutatták be az itteni állapotokat. Egyébként nem tudom, hogy melyik híradásokat nézted, de több helyen is szó volt a projektekről. Pl: a SR miniszteri riportjában is, megy egy sor újságcikkben.
A pénz kérdését rossz helyen tetted fel! :)
Szia Roland!
Sztem:
Egy "celeb" felépítése több év, egy kampány vásárlása pár hét.
Egy "celeb" kinevelésének kockázata nagy, egy kampányé gyak. nulla.
Egy "celeb" kinevelése olcsónak tűnik, de nem az.
Viszont ha van egy "celeb"-ed, esetünkben egy "hősöd" akkor talán jól el tudod sütni a médiában, és addig szerepelteted, amíg ki nem derítik róla, hogy alkoholista, gyerekkorában kukkolt a strandon, egyébként meg kábszerfüggő stb.. Persze ha valaki feddhetetlen, akkor is írni fognak ilyesmiket, és akkor itt a fórumon arról fogunk beszélni, hogy minek kellett ebbe belemennie a seregnek, költhette volna a pénzt bannerre vagy repesz álló betétekre. :D Na ez a relativizmus.
Ezért találták ki a célcsoportra vetített elérést meg ilyesmit, hogy az egész teljesen mérhető és tökéletesen személytelen legyen... Na de ez már itt OFF. A lényeg, hogy a számok a kampány végén mit mondanak.
Szia!
Én
Szia Éhesló!
Anno én a hírműsorokban sok helyen láttam a katonákat a agáton, de tény, hogy ott és akkor sokmindent el lehetett volna adni a társadalomnak. Pl.: Ha akkor indul egy kopter beszerzés, akkor bizony nem érezte volna senki, hogy felesleges kiadásokat erőltetnek az országra. Arról nem beszélve, hogy kiváló PR lehetőség lett volna a MH-nek. Ennek ellenére állítom, hogy - pláne miután olvastam Hamburger hsz-ét - nem haszontalan dolog a katonák munkájára irányítani a figyelmet.
A másik dolog ami szerintem hiba az a liberális (nem politikai értelemben véve) relativizmus "bűne". Azaz, egyik nap érezzük, a honvédség felé irányuló civil figyelem hiányának hatásait, máskor pedig az gondoljuk erről, hogy jobb lett volna, ha inkább mást vesznek ezen a pénzen. Ez egy ördögi kör, melyből senki sem jöhet ki nyertesen, mert mindent lehet relativizálni.
Véleményem szerint a kommunikáció az egyik legfontosabb út a legújabb kori Honvédség fejlődésében. A kommunikáció ugyanis az én szakmámban egyszerű információ, mely nélkül nincs társadalmi támogatottság és nincs társadalmi igény a MH létezésére. Az hogy ebben a komm. folyamatban a HM milyen eszközt választ (Bochkor, vagy bármi más) az végül is mindegy, maximum az Általad említett nívó szempontjából lenne fontos. Az pedig egy hosszú távú koncepció és stratégia meglétét kéne feltételezze, ami gyanítom elsősorban hatékonyság szenzitív, mint inkább minőségi. :)
Szia!
Én
ottani "moral boost"-ra jo volt a hiradas, ezt nem ketlem. Az SR hallgatosaganak is biztos tetszett.
Meg engem is jokedvre deritett, foleg amikor kiirtak az egyik katona nevet es ala a beosztasat: "NATO ugyvivo". Nalatok ilyen is van Peter? :))))))))))
Masik kerdes, hogy miert nem fert bele fel perc erejeig a tudo kozpont atadasa vagy az iskolapadok szetosztasa es egy ket mosolygos afgan gyerekarc?????
Nem csak az lenne a celja ennek, hogy "eladjak" a missziot azoknak akik ketlik, hogy nekunk ott kint keresnivalonk lenne, de talan az adofizetok fele is uzenet lenne, hogy nem hiaba vettunk a nyakunkba egy ujabb szegeny helyzetu megyet, amirol korabban szoltak a hiradasok!
UI: Az 500 millioban benne volt a PRT-rol tartott nemzetkozi konferencia is anno Budapesten? Mert akkor ertem miert nem maradt sok nektek. :)))))))))))))))))))))))
Komolyra forditva: miert van benne az egyik honvedelem.hu-s cikkben, hogy valamelyik projekt akkor valosul meg "ha lesz ra penz"? Ha nincs penz minek a PRT?
Szia Péter! KATONASZERENCSÉT! Én a beharangozott műsorra nagyon készűltem, mondhatom lestem minden szavát, mint a süket ember, amikor szájról olvas! :-) Arra gondoltam, hogy végre egy "testközeli" műsor alapvetően megváltoztatja azt a szerénynek sem mondható kommunikációt amit ezidáig (hivatalból) tapasztalhattunk. (Lehet, hogy csak nekem civilnek tűnik ez így, de én "agyonképzett" vagyok Afganisztánból. :-) ) Nekem nem jött át az a "filing" amit vártam! Valószínű a "SÓ"-hoz szokott hallgatóságnak igen. (Lásd: Üzenünk haza anyunak >>>>> havernak... Lehetett volna helyette hasznosabb....-nem írom ide: Van-e már drótvágó, milyen a biztonságérzet, sötöbö.... néhány mondatos riportocska. Node, mint említettem....vagyok. Vagy eleve erről szó sem lehetett? Mindenesetre csak a POZITÍV dominált! És, hogy volt a műsornak kint is egy "felhajtó ereje"? Örülök neki, hogy felelős emberként így látod! És ezt erősítsd beosztottaidban is! (Bizti vagyok, hogy ezt teszed.) Persze, hogy erősödött, hogy ott messze is kell MO. érdekeit védeni. Ha mi kritizálunk, azt tudd: Érted haragszunk, s nem ellened! Lehet, hogy nagy volt néhányunk részéről az elvárás, és bizti a műsor egyedisége révén az átlagműsort messze felülmúlta, de mi is a hallgatóság része voltunk. No, csak ezért e némi szösszenet! :-) Öreg Csóka
Helló,
senkivel sincs vitám, aki parancsot hajt végre odakünn. ebben veled sem vitatkoztam soha, sőt kifejezetten utaltam rá, hogy nem kívánom megnyitni ezt a sokszor lefolytatott vitát a jelen ügy (PR akció) miatt.
Annak pedig kifejezetten örülök, hogy Nektek használt és jót tett.
Az legyen az én bajom, hogy mindig rosszra gondolok, és sokszor úgy érzem korpákok közé keveredünk rendre.....
Vigyázzatok magatokra és gyertek haza mihamarabb épségben, egészségben!
Éhesló
"Vagy esetleg azert nem volt szo az ujjaepitesrol, mert az erre szant milliardok szepen eltuntek a hazai burokraciakban???? A HM honlapjat nezve nem omlik az olembe a projektlista..."
Szervusz Roland!
Aki akarta, az kihallotta a hírekből az újjáépítést is. Az már más kérdés, hogy hány embert érdekel ebből a projektlista! Abban igaza van Éheslónak, hogy a színvonalat a hallgatóság igényeihez kell igazítani. Ha túl magas színvonalú a híradás, akkor az a kutyát sem fogja érdekelni. Neked kell legjobban ismerned a kommunikáció pszichológiáját! :)
Milyen milliárdokról van szó? Én csak 500 000 000-ról hallottam! :)
Nagyon egyetértek Veled! Azt azért én hozzáteszem, hogy mivel a "prosztó" ember ebből az afganisztáni misszióról NAGYON KEVESET HALL, és tízből (állítom) három tudja csak, hogy miről van szó, valahol el kell kezdeni a nem kevés adóforintunkba kerülő "projekt" indoklását. Sokat beszéltünk már itt a "Mónika"-"só" (!), meg "Győzike" szinvonalról (vagyis a fogadó oldal szintjéről), így hát ne csodálkozzon senki, hogy a "SÓ"-elemek dominálnak egy műsorban, és csak mellesleg egy tőmondatban hangzik el a lényeg. Tízből egyikünknek (?), ha megüti a fülét, a sorok között elhangzott (vagy olvasott) lényeg, és ez elhanyagolható arány. A lényeg, hogy lemenjen, lehetőleg "gördülékenyen" egy ilyen műsor, és domináljon benne a :
MOST JÓ LENNI KATONÁNAK!
Szerintem a műsor elérte a célját. :-)) Öreg Csóka
„Most is csak a haverok megtámogatása és nem a sereg népszerűsítése volt a cél.”
Szervusz Éhesló! Fogalmam sincs, hogy ki mennyit kapott ezért a kampányért, és csak remélni tudom, hogy majd az illetékesek ezt is le fogják tisztázni. Lehet, hogy időközben agymosáson mentem keresztül – csak nem vettem észre - az is lehet, hogy a helyi klimatikus viszonyok mentek az agyamra, de mégis ellent kell, hogy mondjak Neked. Mi ezt média-kampányt idekint egészen másként éljük meg, mint Te otthon.
A küldetésünk értelmét nem fogom megkérdőjelezni, mert nem tisztem. Katonaként azt fogom tenni, amit parancsba kapok. Saját értékrendem szerint nem teszünk itt semmi rosszat, sőt ha hinni lehet az afgánoknak, akkor a többség valóban a segítő szándékot látja az ittlétünkben. (Kár, hogy nem mindenki!) Ha az elvárás velünk szemben az, hogy 4500 km-re Mo-tól képviseljük az ország érdekeit, akkor azt fogom tenni én is és a többiek is. Természetesen meg van a jogod arra, hogy erről másként gondolkodj, de amíg nem Te vagy döntéshozó helyzetben, addig ez kisebbségi véleménynek számít. Ennek az alaptételnek a fényében mondom a következőket:
Noha nagyon sokan kezdetben kétségekkel fogadtuk a most lezajlott látogatás értelmét, most mégis azt kell mondanom, hogy az eddigi visszajelzések alapján nem volt haszontalan, sőt igen jót tett nekünk több szempontból is! Noha a SR Bumerángjával szemben nekem személy szerint igen komoly fenntartásaim vannak már évek óta, ennek ellenére azt kell mondjam, hogy itt Bochkor maximális tisztelettel viseltetett nem csak az üggyel, de velünk szemben is. Ugyanez volt elmondható Palikról is, akinek sikerült a korábbi eltolt média-kommunikáció miatt többekben itt kialakult ellenállást pár perc alatt feltörnie és egy nagyon közvetlen és kötetlen kapcsolatot kialakítania a gépjárművezetőinkkel.
A SR minden fenntartásom ellenére tökéletesen alkalmas arra, amire a HM most kinézte. A hétköznapi emberek tömegénél tud véleményt befolyásolni bármilyen irányba. Ez most a mi esetünkben pozitív tartalmat kapott. Az üzenetek témája ugyan sokaknak nem tetszik, de a katonáink moráljára kimondottan jó hatást gyakorolt! Ha másért nem is, de ezért mindenképpen hasznos volt az ittlétük. A katonák érezték, hogy egy kicsit most velük foglalkozik az ország, ami erőt ad nekik a hátralévő időszakra. Ha jól emlékszem, akkor Roland hajdanán éppen arra panaszkodott, hogy a kutya se törődik velük!
Nem tudom, mi fog abból összejönni, amit Palik nekünk ígért, de lehet, hogy látogatásának több haszna is lesz, mint a népszerűsítésünk, ami esetleg azokat a területeket is érinteni fogja, amelyeket Te is említettél.
Éppen tegnap élhettem át első kézzelfogható hasznát a látogatásának, amikor egy 13 órás feladat után (Ebből 10 óra terepautózás!) a saját sofőröm vezetési stílusán határozott pozitív változásokat véltem felfedezni. Ugyebár saját bevallása szerint Palik jövetelének fő célja az volt, hogy tapasztalatot cseréljen a sofőrjeinkkel. És a fiúk szerint valóban tudtak egymásnak kölcsönösen újat mondani és mutatni. Persze meg kell jegyezni, hogy vezetéstechnika területén a fiúk azért még mindig többet tanultak Paliktól, mint fordítva, noha Palik többször is hangsúlyozta, hogy milyen sok új dolgot látott és tanult itt.
Én a magam részéről igen pozitívan ítélem meg a miniszteri – PR-látogatást. Jó hatással volt ránk és minden szakmai bakija ellenére talán a magyar közvéleményre is, amely ugyebár nem csak szakértőkből áll! :) Rengetegen kapunk otthonról biztató és elismerő emaileket és sms-eket évek óta nem látott ismerősöktől, de még ismeretlenektől is. És mindezt a média-kampány után! Nekünk ez jól esik és ez fontos motivációs tényező!!! Mi most úgy érezzük, hogy a kampány jót tett a népszerűségünknek.
Csak annyit tennek hozza, hogy egyreszt a sereg is kepes celebet krealni maganak (Topi) ha akar, masreszt pedig ahhoz kepest, hogy a HM milliokat fizet ujsagoknak es mas mediaknak, hogy peldaul fizetett hirdeteskent ilyen musorokat keszitsenek a seregrol, addig lehet, hogy jogos a kritika a minoseget illetoen.
Van egy sanda gyanum, hogy ez a musor sem ingyen volt es nem csak an AN-26-os koltsegeirol beszelek.
Vagy esetleg azert nem volt szo az ujjaepitesrol, mert az erre szant milliardok szepen eltuntek a hazai burokraciakban???? A HM honlapjat nezve nem omlik az olembe a projektlista...
Sziasztok, Éheslóval értek egyet a vitában: a honvédség celebekkel való ünnepeltetése egyrészt azt a hamis látszatot kelti, hogy ez is egy modern, működő valami, másrészt ezzel jutunk el az usa szintjére, így fogja mindenki úgy gondolni, hogy a honvédség egy quasi olyan "cég" amit mi adó formájában megfizetünk, és ezért szavatolja a biztonságunkat, tehát egy amolyan security-szolgáltató valami, nem pedig egy közös érdekeket védő, adott esetben minden állampolgártól valamit elváró része az életünknek, történelmünknek, kultúránknak, és remélem a jövőnknek is.
És ezzel befejezem a lírát :)
Helló,
értem amit mondasz, még ha nem is értek vele egyet.
Az, hogy a mai nívó a társadalomban ezt a kommunikációt igényli nem előzmények nélküli: ez a politikai-szakmai elit süllyesztette íly mélyre a nívót, hogy ma már szinte csak ez az út az emberek elbutított, szétkommunikált agyához.
Csakhogy a "kutyába" lemenés rányomja a bélyegét nem csak a formára, hanem a tartalomra is. Ez pedig nem ad pozitív képet azokról sem akik ezt megrendelik és azokról sem akik végrehajtják.
OFF
A kommunikációs célját pl. kitűnően elérte a kormány az előző években, hiszen újabb 4 évre megnyerték a hatalmat, de mit nyert az ország és milyen célt értünk el mi? Semmit, buktunk anyagilag és erkölcsileg is.
ON
Közéleti szereplő van elég és köztük biztosan számosan tudnak szép szavakat mondani, amit még szakmai és erkölcsi nagyságuk is hitelesíthetett volna. De itt szerintem nem ez volt a lényeg: a sorozatos büntetések miatt kivérzett kereskedelmi rádió megkopott "sztárja" és cimborája fényezte magát élő adásban, majd konzervből is főmúsoridőben, olyan közpénzen, olyan reklámidőben, melynek számos jobb helye lett volna. Az, hogy ez mennyire nem "közhasznú" tevékenység elég csak arra emlékeztetnem a csapatot, hogy 1 éve az árvíz idején eszükbe sem jutott elmenni és odatenni magukat. Sőt a "vízfejként" fenntartott PR részleg is bújdosott, miközben a tvcsatornákat és hírműsorokat a katasztrófavédelmis dobson tömte a hülyeségeivel, kitiltva katonáinkat még a háttérből is. Na ekkor kellett volna (esetleg némi pénzzel támogatva) rámozdítani a seregre a médiát. Ez nem ment. Most is csak a haverok megtámogatása és nem a sereg népszerűsítése volt a cél.
Nem térnék ki a szokásos őszi felhajtás (Várpalota É) körüli tevékenységükre, mert az már billentyűzetgyalázás és politikailag elfogult OFFolás lenne.....
Üdv, Éhesló
Szia Éhesló!
Maximális tisztelet mellett had jegyezzem meg, hogy nem értek egyet Veled. Az hogy Neked vagy más, erősen szakmai fogyasztóknak tetszett e a műsor az gyakorlatilag indifferens. A lényeg, hogy a kommunikációs célt elérje, ami esetünk ben nem ismerhető, de véleményem szerint olyasmi lehetett a célja, hogy ráirányítsa a figyelemet a missziókra, vagy a Honvédség társadalmi megítélését erősítse, arra szerintem ez egy jó megoldás.
Celebbel kapcsolatban pedig, bármennyire is polyáca a Bochkor, az egyetlen "közéleti" szereplő, aki egyáltalán foglalkozott a honvédelem ügyével valaha is. Az összes repnapról szót ejt, dícséri a magyar pilótákat, stb.. Önként is. Nincs még egy ilyen - bármennyire is antipatikus nekem vagy Neked - "celeb" aki egyáltalán képben lenne, vagy foglalkozna a témával. Nagyon helyes felkérni azt az embert, hogy beszéljen arról, amiben egyébbként is hisz és szereti. Mondj egy olyan másik alternatívát, akit fel tudnál kérni. Nincs még egy ilyen. Még a politikusok között sincs. (A szerk.: A sz@rháziak...) :D
Én
Szia Anonymus65!
Az Általad itt leírtakkal sajnos tisztában vagyunk mi is. :( Az elmúlt években nagyon sok kezdeményezésünk ütközött mindenféle lehetetlen akadályba, és én - aki eddig már kétszer v. háromszor jelentkezett írásban önkéntes tartalékosnak, de egy notesz bejegyzésen és egy kérdőív kitöltésén túl nem jutottam - bátran kijelenthetem, hogy a jelenlegi önkéntes tartalékosi rendszer nem működik; ilyetén módon 1 azaz egy HUF-ot sem ér. Sajnos. Mert nem lenne az rossz dolog. Buth által publikált kezdeményezés pedig egy kicsit konkrétabb és kézzelfoghatóbb mint a jelenlegi szabályozás. Dehát - természetesen - Ők is ott tartanak a kezdeményezésükkel, ahol a part szakad (Ha jól tudom; dehát majd kijavít, ha nem így van).
Ha a Te reszortod az önkéntes tartalékosi rendszer témája (Valamilyen szervezeti szinten) akkor talán az is a Te feladatod lenne, hogy javaslatot tegyél annak hibáinak javítására. Persze tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, és nem a Te kompetenciád, és ha jól értem Te nem tehetsz semmit érte, stb.-stb..
Egymilliárd-hatszáznegyvenmillió kérdésem lenne, de azokat talán nem itt, nyilvánosan kellene megvitatnunk, mert bizony az nem a legjobb megoldás. Hidd el nem magam miatt aggódom. Ha áll az ajánlatod, és még szeretnél privát beszélgetni az önkéntes tartalékosi rendszerről, vagy akármilyen tartalékos rendszerről, akkor dobj egy mélt a nicknevem kukatz frímél pont hu-ra.
Szia!
Én
ui.: Változatlanul az örök klasszikus: Nem miattad, érted haragszom... :(
Kedves Roland,
semmi keresnivalója nem volt ott egyik "celebnek" sem, kivéve azt a pénzt amit a HM PR részlege (CIMIC itthon???) fizetett érte. Szánalmas és gyomorforgató volt az egész cirkusz, különösen az "üzenjünk apunak, anyunak" és az "így vezesd a terepjáródat menekülés közben" részei. A pénzen, ami erre lett kiszórva szerencsésebb lett volna megjavíttatni a szétment első hidakat és felfüggesztéseket, majd hazapucolni onnan mint a villám.... (Az egész magyar-idegenlégióról megvan a véleményem, de ezzel most nem fárasztanálak.)
Üdv, Éhesló
Ez pontosan így van. Elméletileg minden ki van dolgozva, minden körülmény és feltétel (az anyagiak kivételével) adott, csak éppen majd minden szinten hiányzik a parancsnoki akarat. A legfelső szinteken a pénzhiány miatt nem teszik általánossá a rendszert, emiatt viszont az alacsonyabb szinteken sajnálnak energiát fektetni a dologba.
Miután mi kis cégünknél az én reszortom ez a téma, így bizonyos szinten van rálátásom a dologra. (Remélem már csak egy darabig.) Az önkéntes tartalékos dolgot a jogszabályok szerint nem lehet merő hazafiságból "grátisz" csinálni, noha az is kell hozzá. Az önkéntes tartalékosnak van jónéhány járandósága, ami bizony pénzbe kerül. Ezenkívül a fogadó alakulatra egy sereg terhet ró (nyilvántartás, rendszeres behívás, kiképzés, felszerelés, alkalmassági felmérések, stb) És ezek többnyire ugyanannyi munkát igényelnek, ha egy alakulatnál tíz önkéntes van, mintha száztíz lenne. Az a néhány feltölthető önkéntes tartalékos hely nem oszt-nem szoroz egy alakulat harckészültsége szempontjából, viszont aránytalanul sok munka van velük. Sajnos azt nem sikerült elérni, hogy valamennyi tartalékos hely egyben önkéntes tartalékossal is feltölthető legyen. Egy akkora létszámmal már érdemes lenne az alakulatoknak foglalkozni. Ha konkrét kérdésed van, szivesen válaszolok, hogy mi újság ebben a témában itt a végeken.
"Szóval nyitott kapukat döngettek, pontosabban aki be akar jutni ezen a kapun, annak a legnagyobb akadály nem a kapu nyitott vagy zárt állapota lesz."
Nem tudom, hogy mire gondolhatsz, talán arra, hogy nem tudnánk bejutni a nyitott kapun ilyen vagy olyan okból? Erre had ne reagáljak. Javasolnám, hogy olvasd el Kurucz tagtársunk levelét és mielőtt nyilatkozol a kérdésben járd körül a témát.
Sajna az a kapu csak elméletileg van nyitva. Tudtommal jelenleg cca 40 tényleges tartalékos van szerződéssel a seregben. Igény is lenne arra csapatszinten hogy legyenek tartalékosok, mert az árvizi helyzet is bizonyította, hogy ha nem muszály akkor nem kéne 3 +3 hetet lehúzni a gátakon.
Ráadásúl a tartalékosok nagyrésze díjmentesen, csak egyenruháért, és ellátásért vállalná a szolgálatot. ( hülye hazafiak ) De így sem kellenek. Tudtommal a mostani HM főnök kerek perec kijelentette, hogy nem hajlandó foglalkozni "holmi" tartalékosokkal.
Szóval nem pénz, hanem politikai, és szakmai ( katonai ) akarat hiánya miatt van a mai helyzet.
Az önkéntes tartalékos rendszer - elméletileg - jelenleg is létező valami. Törvényi szabályozása is létezik. Konkrét szabályozása HM rendelettel lett megoldva, de a jelenleg hatályos Hjt-be is több elem be lett építve az önkéntes tartalékos állománnyal kapcsolatosan. Az alakulatok állománytáblájában szerepelnek önkéntes tartalékos beosztások, de ezek feltöltése, feltöltöttsége nem tudom, hogy áll. Annyit azért sejtek, hogy nem valami fényes a helyzet és ez főként anyagi okokra vezethető vissza. Szóval nyitott kapukat döngettek, pontosabban aki be akar jutni ezen a kapun, annak a legnagyobb akadály nem a kapu nyitott vagy zárt állapota lesz.
Bekukkantottam, hogy segítségeteket kérjem. Mindenki, akár ellenzi, akár el tudja fogadni, sőt szükségét érzi, hogy a MK-ban (ternészetesen a törvényi szabályozás keretei között) legyen végre olyan önkéntes (aktív) tartalékos állomány, amely segítségére lehet a MH béke állományának.
Olyan vitafórumot szeretnék, ahol megérlelődhetne ennek a megoldhatósága és azután a törvényi keretek megteremtése!
Látogassatok el a MATASZ honlapra, regisztráljatok a FÓRUM-ban és írjatok véleményt, javaslatot.
Megtaláltam a honlapot, igyekszem az ottani kontakton igényelni. Gugli az én barátom. De ettől függetlenbül ha van valakinek naprakészebb infoja, azt nagyon megköszönöm. Bár őszig még van idő...