Rendben, de nagyon figyelj, nehogy kiegészítő fűtést rendeljenek az autóhoz!!!
A kiegészítő fűtést Zuheizernek hívják, az állófűtést meg Standheizungnak vagy parking heaternek.
Sajnos a kereskedők nem mindig vannak képben.
Ha nem vagy biztos, inkább hívd fel a kollégámat, nehogy úgy járj, hogy kieg fűtést kapsz és alakíttathatod át állófűtésnek, mert akkor tényleg drágaszág lesz belőle.
A motorkód azé kellett volna, hogy meg tudjuk nézni, van-é/lesz-é gyárilag kályha a kocsiban. Attól függ, hogy mit és hogy...
írj egy mélt légy szíves az info kukac webasto pont hu - ra, hivatkozz rám, írd meg a telszámodat és a kollégám felhív és jól kitárgyaljátok a témát. Egyszerűbb lesz, mint hogy közvetítsek :-))
Azért kérdeztem, hogy még módosítsam-e utólag gyorsan a rendelést, vagy szereltessem be itthon. Bár ez utóbbitól tartok egy kicsit, hogy utána passzentosan vissza tudják-e rakni a műszerfalat, stb.)
Tényleg plusz akksis a cucc? Épp ezen filóztam, hogy sokszor megyek rövid utakra télen, mikor alig tudna töltődni az akksi. Nem szeretném, ha nem indulna egyszer csak a motor....
Azt szeretném megtudni, hogy egy 2006-os Passat Variant 2.0 dizel DSG-s autóba mennyibe kerülne az állófűtés távirányítóval. A plusz akksi hová kerül ?
Ill. érdemes itthon beszereltetni, vagy jobb gyárilag rendelni ?
Azt hogy a két motor között van-e különbség azt tudod! Valószínű (de ha akarod utánanézek) a csövekben lehet némi eltérés. Ha viszont a kapcsrajról akarsz kérdezni akkor én tudok neked segíteni! Kéne amiből származik VIN (vagy pontos évjárat) és amibe akarod berakni! Nem biztos hogy van különbségm de volt eltérés! Amúgy valszeg nem nagy űgy, de berakni.... :o)))))
Egy gyors kérdés (épp egy ilyesmi szöveget fordítok):
Eberspächer cuccoknál van kiegészítő fűtés is meg állófűtés is?
(Illetve: van olyan modell, ami csak az egyiket tudja, és másik, ami csak a másikat?? Vagy ez mindig mindkettőt?) Kimondottan erre a típusra érdekelne válasz.
Sajnos a BMW ül a kapcsolási rajzokon, úgyhogy nem tudunk hozzányúlni.
De egy biztos, ha a kályha beniznes, akkor beniznes autóba át lehet szerelni. Ha gázolajos, akkor gázolajosba.
Nem értek a BMW-hez, nem tudom, hogy mennyi idős az autó. Ha esetleg megírnád, akkor még meg tudom mondani, ránézés után vállalható-e vagy egyáltalán nem.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Webasto BBW-46-os komplett állófütésem egy BMW M20B20-ban. Müködne ez egy M50B25-ben? Van valami mód rá hogy össze lehessen hozni?
THX
Még erre a pár órára mindenkinek Kellemes Húsvétot!
Üdv Mindenkinek! Csacskamacka! Igen motorfűtésre gondoltam. Régebben találtam is egy céget talán svéd. A fagydugó helyére lehet egy fűtőgombát behajtani, amit 230V-ról kell táplálni. 50-60 fok körül tartja talán a vizet. A fábiámba nem vettem, mert messze az átlag feletti ára volt és abba macerás lett volna beépíteni. Ára 50e HUF körül volt. Üdv drszp.
Nem vagyok szerelő :-))))) Csak láttam, hogy valami plusz csövekkel lett a motor mellett elvezetve, ami még 20+á-fába fájt :-)))
Néha utálom a BMW-t. Amikor épp nem megyek vele :-)
Tényleg, bocs. Na, hát ennyi :-)))) Nem költséghatékony a gyári. Bár a sima távirányító visszajelzi a kocsiban lévő hőfokot. A telefonos is? :-) Noha semmi szükség rá :-)
Nem ütős, csak arányítva. A 70+fát sokallom. :-) Ismerem a beépítéseket, 6 kocsinkba raktak utólag a srácok és pl az Opel Astránál tuti kellett 2+ hosszú fémcső a készlethez.
A kályha Eberspächer Hydronic D5 WS, TP5 távirányítóval 290e (ebből 75e a távirányító). (Ha jól emléxem). Ha gondolod, megkérdezem holnap a pontos, napi árat.
De nem szeretem az Ebert :-) Remélem, a Webasto jobb, a Merciben gyárilag ez van, most még jó. A BMW-vel ti nem foglalkoztok, BMW szervíznek lövése sincs... bosszantó... lehet, hogy átviszem az Eberes srácokhoz, olyan sokban csak nem térnek el, végülis ugyanaz a funkció...
S épp azért mondom a telefonos távirányítást egy átalakított mobillal, mert ennek a 75e-nek is töredéke és sokszor nem tudtam használni a simát (pl amikor gyorsan kocsit akartam cserélni, de 20 km-ről nem tudtam beindítani a fűtést, vagy pl a télen a színházból sem érte el a távirányító a kocsit, így pont a lényeg veszett el és mehettünk haza hidegben...). Ráadásul a mobilnál van még egy extra: ha az ember a riasztókimenetet megfelelő átalakítón keresztül ráköti a telefon gyorshívás funkciójára, akkor a riasztást tuti meghallja az ember. :-) Vagy legalábbis meg tudja mondani a híváslista alapján, hogy mikor vitték el a kocsit :-)))))) Vagy :-(((
A Siemens ezelőtt öt évvel 18000/óráért csinálta a telefonközpontunkat.
A 70000 pedig egy kb ár, ugyanis előfordul, nem kevésszer, hogy plussz alkatrészek is kellenek a beépítéshez. Ez ugye csak akkor derül ki, amikor már szét van szedve az autó. Ebben az is benne van.
Ki építi be 20 ezerért és vajon mennyi emellett a kályha? Csak az arányok miatt.
Megjegyzem - lehet, hogy ezzel rontom a boltot - a telefonos egység kicsit túlzás. Az esetek 95 %-ban a távirányító a megfelelő megoldás.
Az üzletet nem rontod. Én itt nem árulni akarok, hanem információt nyújtani annak, aki igényli. Nem baj, ha a delikvensek nem hülyítik egymást.
Jajj, hát még soká lesz ebből valami. :) Majd még megkereslek szerintem nyáron, lehet, hogy közvetlenül hozzátok viszem. ;) Gondolom, jobban járok, ha még a "szezon" előtt elintézem, valamikor kora legkésőbb ősszel, ugye?
Ez a beépítési költség azért ütős... Nekem 20+fa áron szokták az Eberspächert beépíteni... Jók az óradíjaitok :-))) Távirányítónak pedig egy használt mobil+egy primitív elektromos kapcsolás, max 5-10e ft... De nem akarom az üzletet rontani, csak alternatívátra mutatok rá :-)
Thermo Top E készülék, programozható órával: 163.400 Ft+áfa,
opció: T80 távirányitó 67.300 Ft+áfa, vagy
HTM inteligens távirányitó (ez a T100) 80.000 Ft+áfa vagy
TTC1.1 telefonos táviráyitó 114.000 Ft+áfa,
A beépítési költség kb 75.000 Ft +áfa.
Uff.
Melyik szalonnál rendelted végül?
Na, elvileg meg lett rendelve a Leon, 3 hónap múlva visszatérhetünk az akciókra. :)))
Kértem a Seat Szabónál egy árlistát, a de 100-as nem is volt rajta, csak a 80-as. Azok árai viszont nem voltak sokkal magasabbak a Te régebbi listádnál. Fura...
Üdv. Csacskamacka! Köszönöm, Hogy írtál, jelezted segítö szándékodat. Én a XVI. kerületben lakom. Volt egy fűtés szerviz valahol a kerületben, de elköltözött. Azt mondják nem foglalkozik evvel a tipussal.
Köszönöm a segítséget de a problémám nen oldódott meg. Nem értem ezeket az emil izéket nagyon. Bocs. Erre a helyre is csak segítséggel tudok írni. A kályhám még men javult meg. A másik fórumon sem találtam segséget. Mindenkinek köszönöm a jó szándékot
Szóval a Sharan Alhambra Galaxy közös fejlesztésű autó. A bennük lévő kályha a többnyirea dízelekbe azért kell, mert a kevés lenne az üzemi hőmérséklethez és a nagy utastérhez a motor leadott hője. Nem tudom, hogy egységesen-e, de gondolom, hogy mindben Eberspacher gyártmányú D5WZ vel szerelik őket, ami 5Kw teljesítményű vizes kályha külső üzemanyagszivattyúval és a 2000 utániaknál külön elektromos vízpumpával. A kályha kiegészítő fűtésre szolgál, tehát úgy működik, hogy csak járó motornál jár. Kapható hozzá gyári kiegészítő készlet amivel egy programozható állófűtéssé lehet alakítani, de hozzáértők már készítettek házilag is hasonlót. Ez tulajdonképpen csak elektromos kiegészítés, mivel a többi már benne van az autóban.Hallottam már gyárilag szerelt állófűtéses változatról is amiben a belső tükör fölött van a programóra és elképzelhető esetleg mediterrán változat is amiben egyáltalán nincs kályha. A fűtés kb 5 C külső hőmérséklet alatt működik, és ráfűt a vízkörre 85 C ig.Motorféknél, alapjáraton illetve nagy hideg esetén menet közben is visszahűlhet a víz 75C ra ahol ismét bekapcsol. Alkatrészeit az Eberspecher hazai szervízhálózatában lehet vásárolni, illetve cseréltetni, nem Ford, VW, Seat márkaszervízben!(legalábbis az a tapasztalatom, hogy az egészet akarják cserélni) .Jellemző már a 3 éves autókra, hogy izzítógyertya nem működik megfelelően, illetve kokszolódnak az alkatrészei, gondolom a remek minőségű gázolaj miatt. Biodízelt nem nagyon szereti. Durrogva égésről még senki nem panaszkodott, füstölésről annál inkább. Szervíz könnyen található internetes keresővel eberspacher szó alapján.Remélem nem nagy a baj. Üdv:Hyperix
Érdeklődni szeretnék, hogy a Sharanomban van egy zuchejcer(?) és járó motornál durrogva ég. A autó márkaszervizében azt mondták teljesen ki kell cserélni. Közölték az árát és már magyon kényelmes volt az autóm ülése. Nincs valahol egy szerviz ahol esetleg javítják nem cserélik. Vagy egy olyan hely ahol tanácsot lehet kérni? Egyáltalán milyen fűtés ez? Kérem valaki segítsen!
Legalább is a bímernél! (a többit bocsi, de nem ismerem)
1.) plusz akksi,
2.) az üzemanyag ellátást a visszatérő ágból oldja meg.
Az elsőt ugye nem kell ecsetelnem! (nincs izgi mint a meleg kocsiból bikázó emberért telefonálni!)
Az üzemanyag ellátást meg úgy kell megoldani, hogy ne érjen le a tank aljára teljesen!
Egyszer a kosz miatt sem elhanyagolható, bár erre szűrőt egyszerübb, másrészt nem esik meg az sem könnyen, hogy a kocsi ugyan meleg, de nem jutsz el a benyakútig sem!
Nem csodálkozom. Ám a határértékre tervezett akku a plusz megterhelést nehezen bírja, ha a korából vagy egyéb okból kifolyólag egyébként is meg van terhelve. Ezért mostanság ha ilyenre gyanakszom, akkor beindítom a kocsit s csak utána az állófűtést... Bár így pont a lényegét veszíti el...
e39-ben már nincs +akksi! (jóltudom, de ott meg figyelni kéne valaminek!)
e34-ben ha másért nem erre jó volt (a +akksi), hogy meg tudta (legalább addig míg a +akksi bírja) az állófűtés elemeit táplálni és kész, viszont az indításba nem szól bele, ha elindult úgy is feltölti a +aksit a rendszer!
Nem kell hozzá feltétlenül új akku, de nekem pl a másfél éves akku nem bírta... (Pug Boxer, 74 Ah) Ha bekapcsoltam az állófűtést, akkor félóra után nem tudta megforgatni a motort... Azt nem szerettem reggelente. Új akku segített. Ám lehet, hogy az akku volt vacak. G Astrában 1x volt ilyen gond, de akkor hidegben állt 1 hétig előtte és be volt kapcsolva a riasztó...
Egy frászt kell hozzá új aksi. Második kocsimban van WEBASTO kályha. Mindkettő ASTRA 1,4 , az előző F, most G. -16 fokon is az eredeti akkuval pazarul működik, az indítás pedig kifejezetten könnyebb, mint másoknál, a meleg motor miatt. Minkettőben a gyári akku volt, ill. van. Ráadásul az autót rövid utakra használom.
Leszöl szíves máshol rőfölni, de ott se hülyítés módszerével.
Arra lennék kíváncsi hogy egy igazi Webasto állófűtés az valójában csak azér van hogy az utasteret felmelegítse nekem? Szóval a motor felmelegítésére valójában nem hivatott, úgy mint pl a kamionokban? CSak mert a Bmw-k ben asszem 40 w-os kájha van , az meg szerintem elég lassan fűtené fel a motort.
Vagy rosszul látom?
CSak azért kérdem mert egy 1kw os elektromos , 20 perc alatt melegíti fel a motort.
Nem tudja valaki (nem célzás :-), hogy a téli-nyári átkapcsoló több-e, mint egy hótt egyszerű váltókapcsoló, aminek az egyik oldalán bemegy a delej, és az egyik állásában azt az egyik kimenet kapja, a másik állásban meg a másik?
> De azt is lehet, hogy megveszed az autót és utána jössz hozzánk.
Valszeg ez lesz.
> Esetleg kérj tőlük egy árat előtte, mert van egy sejtésem, hogy velünk jobban járnánk.
Valszeg. :))
> Nekünk mindegy, mert így is úgy is innen kerül ki a kályha, de lehet, hogy neked jobb lenne.
> Melyik Seat-tól veszed az autót?
Még nem dőlt el, az utolsó körben vannak a tárgyalások.
80%: Szigetszentmiklósról
20%: Pest, Seat Szabó
Valszeg nem lesz a fűtésre kp-m, mikor kifizetem a kocsit, így szerintem várok őszig (a hideg időkig), mire befut pár kintlévőségem. Meg hát az akciók, amikről meséltél... :)))
Suzukival kapcsolatban az a szitu, hogy nincs olyan Suzuki-szerviz, aki Webasto-ügyileg ki volna képezve. Ez azt jelenti, hogy a Webasto kályhára is neki kell állnia a garanciát.
Varshi:
Seat garanciaügyileg le vagyon zsírozva.
A technikai részletekről:
Alapból ugye a Parts Center intézi a kályhát. De, ha Te aszondod a seatosnak, hogy Webasto kályhával szeretnéd az autót, fel fogják hívni a Parts Centert (muszáj nekik) és ők megadják a kollégám számát. Garancia pedig ok.
De azt is lehet, hogy megveszed az autót és utána jössz hozzánk. Esetleg kérj tőlük egy árat előtte, mert van egy sejtésem, hogy velünk jobban járnánk. Nekünk mindegy, mert így is úgy is innen kerül ki a kályha, de lehet, hogy neked jobb lenne.
Van esetleg Seatokkal nagyobb tapasztalatotok? Úgy értem, kimondottan gari terén. (Úgy olvastam valahol, hogy a VAG COM műszer elég jól kommunikáll az állófűtésekkel.)
Beszéltem a Suzuki szalonnal, az állófűtés beépítessel kapcsolatban. Azt a választ adták, hogy csak akkor nem sérül az autó garanciája, ha SUZUKI szakszervíz építi be. Gondolom akkor meg nálatok sérül a gari, ha nem ti építitek be.....
Ami Magyarországon, Romániában és Moldáviában történik, azért mi vállaljuk a felelősséget.
Mi nem adjuk ki. Az anyavállalat az anyavállalat, azt csinál, amit akar. Nem mindig cselekszik ésszerűen.
Ez van.
Eddig is segítettem szívesen, eztán is fogok, nem esik nehezemre. De az én főnököm az én orromra koppint, nem is kicsit, ha ellentmondok.
Egyébként én sem tartom jó ötletnek ezt a nemolyanbonyolultezbeépítemmagamadjmáregykapcsrajzot dolgot. Veszélyes és kész. Téma részemről egyszer s mindenkorra lezárva.
Sajnos nem a magyar webastotól, de szerencsére a nemzetközi webastoék nem féltik úgy a dokumentumokat, feléjük biztos gázt is szerelhetnék :) Ne vedd rossz néven, de szerintem akkor is hülyeség, hogy nem adtok ki dokumentumot, ilyen indokkal, közben a neten pedig fent van!! Hivatalos webasto honlapon!!!!!! Akkor most döntse már el webasto, hogy kiadjuk, vagy nem adjuk???? Aztán lehet nem hivatlaos, de fenn volt :)
Ha esetleg még nem világos valakinek, akkor itt egy ábra:
Az ábra nem Webasto-é, de csak a vezérlő szál szinében különbözik, ami itt ge, az ott fekete. Nekem a zöldel jelölt vonal paramétere kellene. A 2-es vezeték megy a kályhára, az a vezérlő jel, ami fekete. Az 1-es a pozítiv szál biztosítékon keresztül, piros színnel, és a 3-as a barna, test.
És egy kérdés, főleg akik mobilról akarják indítani a fűtést.
Én is ezt akarom, szóval végy egy használaton kívüli mobilt, ebbe tegyél kártyát. Aztán mobil hangszorójáról vedd le a jelet, mivel mikor hívod csörögni fog, ezért itt feszültség lesz, szóval nagyon jó lesz, hogy jelet szolgáltason. Ha kicsit okosabb a mobil, akkor még be is tudod állítani, hogy csak a te számodra csörögjön, téves hívás esetén ne indítsa a fűtést. Az ébresztő órával, ami a telefonban van, megint csak tudod indítani a fűtést. De szerintem ez már nem fontos, ha hívásra is indul. Mivel a telefon "jele" nem 12 volt, már pedig vezérlő óra 12 V-ot ad a fűtésnek, ezért ehez kell egy elektronikai panelt csinálni. De ebben az esetben az óra és a kályha közé kell kötni, még nem próbáltam, de ilyenkor valószinű nem indítja az órán a számlálót, mivel az óra nem is fog tudni róla, hogy elindult a kályha. Azt sem tudom, hogy működése közben végig ott kell legyen a 12 volt, vagy csak impulzusra indul. De ezt kifogom próbálni, ez a legkevesebb. Ahoz, hogy az óra működésbe lépjen, már pedig én ezt szeretném, a telestart csatlakozóját akarom használni. Akinek van telestartja, annak távirányítón való gombnyomás után a telestart küld egy jelet a vezérlő órának. Erre a jelre lennék kíváncsi, ha ezt tudnám, és nem egy agyonbonyolított jel, akkor ezt a jelet szimulálnám a vezérlő órának, mikor csörög a mobil, és a vezérlő óra indítaná a fűtést, ami azt hinné, hogy telestartról indult. Nekem egy bajom van csak ezzel, hogy van telestartom, de nincs távírányítom, tehát nem tudok rámérni egy egyszerű indítás alatt, hogy ott is 12 volt van e, vagy négyszögjel, vagy miféle.
Ha valaki ezt megtudná nekem mondani megköszönném.
Én biztos nem veszek távirányítót, mikor kb 5000 Forintból, plusz a nem használt telefon árából meglehet csinálni a mobilos inítást, és ha mobilról indíthatom kinek kell az időzítő??? Már csak a segítségetek kell hozzá :)
Egy apró megjegyzés, valaki kérdezte, hogy egy nagy teljesítményű állófűtés mekkora motorhoz szerelhető be. Hát van előírás, benne van a készülék műszaki adatai között is, méghozzá a víztér térfogatától függ. Bár a Thermo Top Z/C-nél ez 4 liter, és még a kisfityóba is több víz megy, ezért nem hiszem, hogy gondot okozna, de nagyobb teljesítményű fűtésnél, gondolom nagyobb vízmenyiség szükséges. Utána kell nézni. Matizba már csak 3,8 liter víz kell!! Mennyivel takarékosabb mint a fityó!! :))
Az mitől lehet ,hogy néha nem indul el a fűtés ,Webastó kályhám van (92'W124 merci ,gyári kályha)beprogramozom ,amikor olyan kedve van elindul amikor olyan akkor nem .Utóbbi term. -13 C-nál.
Akksi feltöltve stb.a zöld kis led világít szal elindulni mindig elindul csak a fűtés nem.
Meg ha valaki pontosan leírná ,hogy kell beállítani az időt (1-es gomb,2-es gomb)ha csak szellőztetni ill. csak ha fűteni akarok ,azt megköszönném .
Ja per pill.úgy szoktam beállítani az időpontot,hogy az 1-es pl: 17.57,a2-es 18.00.
Én ismerek képviseletet, ott az árak valamivel olcsóbbak, mint Webastóéknál, ami az érdekes, az a beszerelés 20+fa ára... Persze ez csak elvi dolog, mert ha a gyári Webasto, akkor nem tákolja át az ember Eberspächerre. BMW pedig külön világ, mint hallottuk... Nekem pl telefonos távirányító kellene, de van gyárilag teló a kocsiban. Vajh a gyári rendszer összehozható a távirányítóval? Hm, csupa questio :-)
Nekem a webasto a gyárim. Az Eberspächer ismerem de itthon nem ismerek semmilyen képviseletet! Rövidtávon olcsób a régit tákolni, mint telses új rendszert berakni, ráadásul te is tudod, hogy a bimer nem egy egyszerű!
Szereztem egy Webasto gyári cd-t, gondolom tudod miről beszélek. Abba azt írják, hogy az Audimhoz T70-es távbizgentyü van. De jó a T-80-as is. Arról lehet, szó, hogy bejelentkezem hozzátok, és ezt kipróbáljuk. Ha jó már viszem is:)))
Másik kérdés. a családba új autó kerül, új Swift formájába, 1.5-ös lesz. Abba lehet tenni állófűtést?
Nem látom át a dolgot! Inkább várok míg megcsinálom a kocsit aztán ha befér meg be lehet szerelni az eredeti IC helyére akkor odamegy. Ha nem akkor nem lesz és kész. Amennyit Szaki is szopik a chippel nekem még az se lesz! Bár Balinak nincs gondja. Áááááááááááá.........!!!!!!!!
Mindenképpen a motortérben kell lennie, gondold el mi lenne ha a csomagtartóba tennék, be kell csövezni a hűtőrendszerbe is stb... meg van annak "kipufogója" is.
Menet közben is működhet ha bekapcsolod.
Ha bal oldalon van az IC-d akkor a kályha valószínű a jobb oldalon lesz. Ha meg FMIC-t akarsz akkor a csövezés lehet esetleg gond, de nem biztos.
Bunker már írta 1998-as A4 1.8T avant. Lökhárító mögött nem bizti, hogy jó. Mindenképpen motortér? Nem lenne jó ha nekem ott az intercoolert fűtené vagy ilyesmik. Menet közben megy ez a kályha?
Úgy értem az irrelevánsat, hogy a nagyobb teljesítményű kályha biztos jó a kisebb motorú autóba. Kisebb motorba való kályhát is be lehet építeni olyan autóba, ahova elvileg nagyobbat kéne, legfeljebb nem fűti fel olyan jól.
Lejjebb részleteztem, hogy melyik típusú kályha milyen motormérethez "való".
Nézd meg légy szíves a típust és mondok konkrétumot.
Érdeklődnék, volt nekem egy gyári állófűtésem (webasto) egy audi a8-ban (4.2 és benzines), ha minden igaz 5kW-os.
A kérdés az lenne, hogy mi az a minimum motorméret ahová be lehet szerelni. Pl. egy 1.8-as motorba bele lehet-e tenni, vagy ide túl nagy teljesítményű ez a kályha?
Ha garanciális problémád van, akkor annak az országnak a Webasto-képviseleténél tudod érvényesíteni, ahol a kályhát vetted. DE szigorúan csak abban az esetben, ha a beépítés itthon szakszervizben történt.
Nos én úgy gondoltam, hogy mivel mi EU tagok vagyunk és én EU-s országban vásárolom meg a terméket újjonnan és azt itthon hivatalos márkaszervízben szereltetem be akkor a garancia él. Nem? Nem ez a nemzetközi garancia?
Egyébként beszéljünk TTC-ről. Ha veszek egy alap kivitelt, akkor ahhoz később a távirányításos lehetőséget is meg lehet oldani?
Tudnál adni árajánlatot?
TTC TTC+T80 vagy T90 TTCT91 TTC100
Bocsi, hogy ennyire szőrös vagyok, de a hazai honlap nem az igazi, és én úgy látom, hogy Te azért tudsz valamit.
Garancia: ha a szakszerviz elvállalja, akkor vállalja is érte a garanciát. De megmondom őszintén, nem hiszem, hogy szívesen dolgozna valaki ilyenformán hozott anyagból... A garancia kényes ügy.
TT V kiegészítő fűtés, csak gyárilag. Átalakítása állófűtéssé csak VW Touran és Touareg esetében lehetséges.
Ha az autó motorja pont 2000 vagy 3000 cm3-s, akkor az autó légtere alapján döntünk. Pl. 2000-es kombihoz inkább a TTC-t ajánljuk, egy 3000-es limuzinhoz pedig szintén azt.
T 80 távirányítót leírtam lejjebb
T 90 távir. ugyanazt tudja, mint a T80, csak feketék a gombjai:-)
T 91 távir. ugyanazt tudja, mint a T80, de úgy néz ki, mint a T100 (kijelző nélkül)
T 100 távir, leírtam lejjebb.
Az autódhoz kérek szépen egy motorkódot, akkor meg tudom nézni pontosan a beépítésit.
Ha külföldön vásárolok egy vadonat új Webasto Thermo Top .. diesel készletet és azt itthon a hivatalos márkakereskedőnél-szervíznél szereltetem be, akkor ugyanúgy él rá a 2 éves garancia?
Hány féle kélszlet kapható (egy közismert internetes vásárlói oldalon rengeteg féle van akár egy adott tipusból is)?
Mit jelen a C, E, P, V megjelölés?
Mit jelent a T80, T90, T91, T100 megjelölés?
Létezik Skoda Octaviahoz (1.9TDI 90LE) típus specifikus beszerelő készlet?
Van egy relédoboz. Ebbe megy az óra két jele meg a klímavezérlő (IHKR3) jelei és ez ad/kap jelet a kályhavezérlőtöl valamint a befúvató motort is ez vezérli! Ez mind a kályhavezérlőtől függ, de nem látom hogyan?
Köszönöm, lehet hogy élni fogok vele! Ez a szép óra hogyan vezérli a kályhát? És a befúvatást is indítja? Nekem ilyan órám van, ami ugye integrálva van a BC-be. Szerinted ez vezérelheti a Termo T... kályhákat is meg a szellőztetést???
Ja, akkor az van az alatt a műanyag fedél alatt a hőcsrélőn. szerintem az makkant meg. És az órát hova dugom? :-) Vagy van valami külön dobozka a vezérléssel?
Szóval csupasz kályha ami tegyük fel ki van tépve a helyéről. Fityeg rajta az izzitó, a keringető sziv., és a lég fúvó motor vezetéke. Meg külön van az üzemanyag dózis szivattyú. Ehhez kéne egy komplett vezérlés és az a szép órácska :-)
( ja nemtom hogy az égéstér feletti műanyag alatt rejtőzik-e még valami az úgy odadiffundálódott hogy csak roncsolással tudnám leszedni. a hátsó műanyag fedél alatt van a lenegő motor ventije)
Kérdésem hasonló mint Vojnóé, adott egy kályha, csak a "vas" mindenféle elektronika nélkül, ami egy Thermo Top, ehhez szeretnék egy komplett vezérlést, meg egy ilyen szép órácskát, beszerelés nélkül. (tehát minden ami elektronika, a kályhán csak a keringető szivattyú, légfúvó motor, és az izzítás vezetéke van. Ja meg külön a szivattyú is megvan)
Na! :o) Megvan minden a donorból! Én arra gondoltam miután érdeklődtem minden felé (és te is megerősítettél), hogy ha nagyon kaka a kiszerelt cucc (ill. drága az alkatrész), akkor inkább valami más megoldáson törjem a fejem! Pld. amiket lentebb írtál Termo Top család! A kérdésem pontosan arra irányult, hogy ha felejtős a kályha, akkor ezek az új családok hogyan illeszthetőek az én "öreg drágaszágomhoz" úgy hogy ne keljen pld. tipusidegen órát belefaragni! Konkrétabban, egy DBW helyett egy Termo...-t, úgy hogy a mostani programozó óra vezérelje? Most világosan kérdeztem, vegy mégjobban elbonyolítottam? Van kapcsrajzotok a vezérlőröl, vagy működési az időzítőröl és a közte menő vezérlő jelekről? Ja látom te szervízként ilyenről tabú! :ox Viszont ha rendberaktam a kályhát és elviszem hozzátok, akkor ti le tudjátok tesztelni, és beállítani a levegő mennyiséget is! Jól gondolom?
BMW Power! Ha nem kell neked én szívesen elbótolom veled! :o)
Ez alapban a számítógépes diagnosztikát tartalmazza, illetve az olyan vizsgálatokat, amikhez a kályhát nem kell leszerelni.
Ilyenek pl. az izzítóstift, az üag- és áramellátás ellenőrzése.
Ha ezek a vizsgálatok nem hoznak egyértelmű eredményt (általában hoznak), akkor jön a kályhakiszerelés, próbapad, aztán a széterelés, földhözvágás, kalapálás:-)
De az már egy másik sztori.
Ha a kályhát a delikvens kézben hozza, akkor rádobjuk a próbapadra. Természetesen a kályhát és nem az embert:-)
oké, köszi, de asszem nekem ez marad :) nem áldozok rá annyi pénzt, és ez is több mint a semmi...most pl hogy enyhébb az idő, kifejezetten meleg van benne :)
Tegnap bekapcsoltam az állófűtésemet, kb 15 percig ment is rendesen, majd leállát. Újraindítottam, akkor megint ment. Úgy kapcsoltam be, hogy nem programra induljon, hanem állandóan menjem.
Lehet, hogy ha kicsit merültebb az akksi akkor leáll?
Nem tudtam még megnézni, hogy milyen típusú, mert a 4,2-es motor teljesen kitölti a motorteret, és a 18-as keréktől pedig nem látok a kályhára. De elmegyek vele szervízbe, és csápos emelőről alánézünk.
2: Ha csak szoftveresen avatkozunk be hogy tudják bekapcsolni kézzel is a fűtést akkor Rookeicoupé példáján kívűl még jó pár bmw-st fel tudnék sorakoztatni itt hogy elmondja NEM tudja ugyanaz mint a "hivatalos" állófűtés, ahhoz még kell mégegy keringető, és pár csövecske. (Ha az autó megrendelőlapján a tulaj bejelöli az állófűtést akkor ezek belekerülnek gyárilag, ha meg nem akkor csak kieg fűtésként segíti motor bemelegedését csak járás közben.) Hidd el nem ugyanaz a hatásfok, attól független hogy a kályha az ugyanaz valóban.
1. a kieg fűtés CSAK akkor működik, ha az autó motorja is jár.
2. a kieg fűtésből átalakított állófűtés pedig tudja a kieg. fűtés motorjárással összekötött tulajdonságát és még teljesértékűállófűtésként is működik, amit programozhatsz, távirányíthatsz, felhívhatsz!
3. Az utólagos állófűtés pedig ugyanaz, mint a gyári. Esetleg a távirányítóban benne van a béemvé vagy audi jel és mondjuk a fed.komputerről tudod programozni.
Azé ne nagyon dezinformáljuk itt a kollégákat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ha lehet:-)
Szerintem a kigeészítő fűtésként benne lévő kályhák eléggé lefojtva kevés üzemanyaggal mennek. Épp ma próbáltam hogy kicsit túlhajtva tud ám dörögni az a kis kályha, simán elhiszem hogy -10 ben is 30 perc után le kell olvadnia a szélvédőnek. A kis keringető szivattyú csak azért van rajta hogy nehogy megforjon benne a víz, ezen kívűl hogy az egész motorban kellően cirkuláljon a víz feltétlen kell mégegy keringető motorka a rendszerbe. Szóval a kieg fűtésből felprogizott állófűtés korántsem egyanaz mint a megrendelt állófűtés. (irreális vagyonokért)
köss 2-t 2-t sorba, és akkor negyed teljesítményen egyenletesebben füthetsz vele. tovább is tart. azért az izzítógyertyat nem folyamatos üzemre tervezték.
ilyen van a vw-ekben is, 4 darab közönséges dízel izzitógyertya. Ha egy ilyet beteszel a reduktorod elé a vizkörbe és a motor járása közben küldesz rá 12v-ot akkor eléred amire gondolsz. Elég nagy áram felvétele van, és túl koncentráltan adja le a hőt, ezért fontos hogy keringjen ott a víz rendesen. Hasonlóra gondoltam énis lpg-s korszakomban, valami elektromos reduktor fűtés míg hideg a hűtővíz....stb stb.
Igen közben kiderítettem semmi baja a szivattyúmnak. Minap kivettem az egész hóbelebancot, szétszedtem kitakarítottam, a szivattyúhoz összeütöttem egy megfelelő négyszögjelet produkáló elektronikát, és láss csodát elinditva az izzitást majd a fuvató motort és a szivattyút ahogy kell beindul, izzitást lekapcsolása után is szépen morogva ahogy kell működik kint a földön :-) És elég jól eltalálltam az üzemanyag adagolás mennyiségét mert füst nélkül szép hanggal fűt ahogy kell.
Szóval valami vezérlés baja van, de hát a bmw egy érdekes álatfaj igen :-(
Aztán belelkesedve elővettem sufniból egy régebbi kályhámat (pont olyan mint Vojnó-é és minimum 5 éve meg sem moccant) és hasonló módszerrel azis pöcc-röff indult, valamibe majd beépítem mert most nagyon teccik ez a dolog :-)
Kendtomi
no, feladat adott, ha megmondom hogy mennyi ideig akarok izzitani, mikor induljon a fuvató, leálláskor szellőztessen, stb stb akkor tervezel hozzá valami vezérlést? Első körben kéne egy potival szabályozható négyszögjel generátor.
Vojno
Ha gondolod itt ez a működö kályha, próbálkozhatunk alkatrész csereberével a tiedbe hogy kiszűrjük a hibát.
Nincsen neked képed róla, hogy hogyan kell kinéznie? Van ugye robbantott rajzom, amit lent be is raktam, de a kibányászott kályhán nem teljesen ismerem fel a dolgokat! Csinálok a hétvégén képeket róla! Ezt a ráolvavást szeretném elvégezni magam! Szépbombázom alkotóó elemeire, kitisztítom és mehet össze. Uána megpróbálom elindítani! Próbapad, víz + radiátor! Azt nem tudod ha le kellene mondanom róla mivel lehetne helyettesíteni? Gondolok itt én arra hogy a meglévő órával vezérelhető maradjon!?!
Mindent, a műszaki dolgokat kivéve, bár az is érdekel:-) Kályhát viszont nem javítok, bár arra is volt már példa:-)
Az égőkosárral kapcsolatban félreinformátalak. Bocsi.
Szal a 4700 az egy párológtatókészlet, amiben tömítések is vannak.
Azután jön egy ú.n. égőcső, ami tizenvalahányezer.
Amondó vagyok, nézesd meg és olvasson rá egy szakértő, hogy mi kell hozzá.
Addig felesleges agyalni, hogy drága vagy nem. Ha tudod, mennyit kellene rákölteni, akkor tudsz normálisan kalkulálni.
A 46-osok egyébként olyan 5-6 éves korukig teljesen megbízhatóak voltak. De ez sem jelenti azt, hogy utána mindegyik tönkre megy. Ez egy viszonylag régi kályha már. Ezeket váltotta le a Thermo Top.
Wazzeg! Mit is csinálsz te pontosan? :o))) Jól éreztem (olvastam), hogy tőled kell kérdezzek és nem a szervízzel. Az árak nem vészesek, ha azt veszem, hogy nem biztos hogy kell és kb. fele annyi mint amit a bmw ír! Az égőkosár az a 28-s komplett? Esetleg tapasztalat a kályhával?
Beszéltem a szervízzel és összefoglalva a "felejtős" jelzőt használta! Kafa! Nincs hozzá semmi alkatrészük, az is csak nehezen, vagy horor áron! :(
Gondolkoztam azon, hogy egy modernebb típusra cserélni, de ott meg az aggályom, hogy hogyan lehet a BCIV-hez illeszteni? Nem akarok utolagos nem beleillő tákolmányt! :(
Köszi! Tudok cikkszámot is de csak a bmw-st! :o) Esetleg van hozzá valami írásos anyagod is, ill. hozzáférsz ilyenhez? Küldtem mailt a webasto szervíznek, de gyanítom nem jó a mail cím, vagy gyanús ahogyan kérdeztem! :oD
Konkrétan az hogy mit kell átnézni egy rég (kb1 éve) nem működött ilyen kályhán? Lehetne veled akár magánban? Alkatrészekről van fogalmam (bmw-nél) horror, csak érdekelne mik a lehetőségek ezen kívül? Tudom alapból keringető + üzemanyag pumpa szokott meghalni, pláne hosszú kihagyás után! A mellékelt képen a 6 os keté van repedve! kb.: 11kFt
Én vonatos páyafutásom alatt foglalkoztam kieg+állófűtéssel, de az nagyob volt,(talán Ebaschpecher-nek írják) magát a kályhát alvállalkozó javította, mi csak a hibát határoltuk be! Nagyon kis frankó szerkezet, legalább is műszakilag! A Webastovl viszont semmi kapcsolatom nincs, sajna! A működését leirva hanyadik hozzászólás?
Most őszintán, ezek elég durva árak. :( Most tényleg közel 400e egy ilyen cucc?? Én valahogy el voltam tévedve: aszittem kábé, hogy szererléssel együtt kerülnek kb. annyiba. :|
Na de emlegettél valami akciót. :))
--
Egyébként ezek a cuccok hatékonyak kiegészítő fűtésként is? Azaz ha nem állítottam be időre, hirtelen vasárnap du. mégis bepattanok a kocsiba, akkor menet közben A) _lényegesen_hamarabb melegszik-e a motor, és B) azonnal van-e melegem, mint az elektromos műtéseknél, vagy ennyire azért nem komoly a fűtőteljesítménye??
A T80 és a T100 között mi a különbség? Ha nincs kedved gépelni, hol tudok utánaolvasni?
Nemtom az évjáratát, csak a működés alapján saccoltunk kieg.fűtést. Mivel az nincs olyan régóta, meg ugye ott a progaramozható óra (gondolom a szögletes) nyilvánvalóan állófűtésről van szó.
Szia! Megtudnád nekem nézni, hogy egy 1,5-ös diesel motoros autóhoz mennyibe kerülne az állófőtés beszerelése munkadíjjal együtt? Elsősorban az órás változat érdekelne. Köszi!
nem tudom mennyire ismered a 20d 25d 30d mocikat (ez nem kötekedő jellegű, hanem normál kérdés :) ) mert ugye ezekben mindegyikben benne van a komplett állófűtés gyárilag. a különbség annyi, hogy 400Kért aktívvá teszik, és kapsz egy távirányítót is.
még annyit tudok róla, hogy állítólag egy cső nem ugyanúgy van benne, de ez sem fix.
Szóval a buherált annyit tesz hogy a sw-ben "aktívvá teszik" a funkciót.
Csak nem tudom, hogy ilyen hatásfokkal megy-e általában :)
A leggyorsabb venni egy gyári távvezérlőt és ez a legpraktikusabb is, valamint egyáltalán nem biztos, hogy drágább mint fejleszteni rá-hozzá. A fejlesztésnek akkor van értelme, ha csak a kályha van (vas).
Amúgy neked kell eldönteni mit akarsz kezdeni vele. Ha a cél csak az eredeti állapot működés biztosítása, akkor biztosan olcsóbb venni egy távvezérlőt gyáriban és gyorsabb is.
Szerintem igen. Kérdések: - a gyári távvezérlőt kell pótolni, vagy egy komplett vezérlést készíteni hozzá - mi a kályha típusa gyártási azonosítók - milyen autóban van modell évjárat.
Csacskamacska, nem, mert hivatalos szervíz és nem biztos, hogy jónéven vennék.
Sokminden megoldható. Szerintem nem olyan bonyolult egy kályha működésileg, hogy gondot okozzon bármilyen kívánság megvalósítása. Látni kell az adott kályhát.
Ami egy fűtés építésénél szerintem lényeg és nem tudom megcsinálni, az a mechanika, tehát a kályha maga. Ha van egy 'vas' ami nincs szétégve, abból tudok kályhát építeni. Megcsinálom rá a villanyt :)
Nem írtam olyat, hogy csináltam volna távirányítót utólagosan kályhához. Nem csináltam. A reklámot nem rád értettem, hanem nem akarom megírni kinek csináltam a kért tesztert.
Ezek a dolgok, hogy egy kályha mikor kapcsol be-ki csupán szoftver. Amit szívesen megcsinálnék, az egy komplett vezérlés a mechanikához, ebben látok is fantáziát, mert pl BMW kályha ugye maga 68eFt és csupán az elektronika kell pluszban a dologhoz, így azért feléből meg lehet úszni egy utólagos cuccot, persze nem gyári kivitellel egyező méretben és adott esetben akár harmadannyi szolgáltatással....de menne.
Csatlakoztatjuk a kályhát egy laptophoz, amin keresztül a diagnosztikai szoftver leteszteli a kályhát. Ezen túl megsasoljuk, mennyire füstöl, hogy fűt, stb.
Kb. egy óra. De igazából, ha a kályhát normál körülmények közt és normális üzemanyaggal használja az ember, akkor nem lehet baja. Max. idővel.
Bár volt már nekem 10 éves kályhám, amit apukám még 3 évig használt. Soha nem kellett hozzányúlni. A kályhához!
Még nem néztem meg a típust, mert szervízbe kell menni hozzá olyan helyen van. Ez nem is gond, mert a legjobb barátomnak autószerelő műhelye van. Csak elkellene menni hozzá.
Mostmár egyre okosabb leszek állófűtés vezérlés ügyben:))) Szóval ha jól gondolom, akkor a kályhámon, vagy arra csatlakoztatva van egy különálló egység, ami fogadta a távbizgentyű indító kódját.
Ha pl át akarom alakítatni telefonos indításra, akkor a gyári egység lehúz, vagy ahhoz illeszt az új egységet.
Jól gondolom?
Minden Audinak egyforma a távirányítója, vagy távirányítóként más, más kód van bennük?
A kályha rá van kötve az autó saját vízkörére, üzemanyagkörére és az akkumulátorra.
Az akksi tulképpen a kályha indításához és vezérléséhez kell.
A kályha felszivattyúz egy pici üzemanyagot, ami a párologtatón keresztül bejut az égőkosárba, ahova "belelóg" az izzítóstift, ami az üzemanyagot meggyújtja. Ez már az égéstérben történik.
Elindul a vízszivattyú (a kályhájé) ami elkezdi az autó saját vízkörében található vizet keringtetni. Ahogy a víz bejut a víztérbe (ami az égéstéren kívül van) felmelegszik és a fokozatosan melegedő víz kering a rendszerben.
A kályhák üzemideje általában 30, nagyobb motor esetén 60 perc. Kb. 10-15. percben a motor már meleg (üzemmeleg) és a kályha bekapcsolja a jármű saját ventilátorait, melyen keresztül a meleg levegő bejut az utastérbe.
Természetesen nem árt, ha a kocsi fűtéskapcsolója meleg állásban van:-)
Célszerű a levegőt egyébként rögtön az ablakokra is irányítani, hiszen a meleg levegő felmelegíti annyira a szélvédőt, hogy a jég/hó leolvad.
Szép kép :) Nem igazán tudtam eldönteni mi is ez pontosan. Nos, gondolom első indítás alkalmával van ez a gondod, amikor tök hideg a moci. Mekkora lehet egy ilyen reduktor?és mennyire akarod felfűteni?
Esetled van más megoldás is nem kell feltétlen kályha, szerintem nem nagy egy párologtató, így adott esetben egy dízel izzítógyertya is megoldás lehet megfelelő vezérlőegységgel. Ez nem terheli nagyban az akkut és megfelelő teljesítményt ad le.
Ha már beindítottad egy nap, akkor meg egy V8 nem hül ki még ilyen mínuszban sem egyhamar (nekem is ilyen motor van az autóban, gáz nélkül).
Az Audimba lévő webastó kályha távirányítójának pótlásával kapcsolatban, hogy mi is kellene hozzá, hogy le lehessen gyártani, és ne kelljen aranyárban megvenni.
A motor gyorsabb bemelegedését egész pontosan hogyan kell elősegíteni? (tudom, hogy a Webasto-nál lehet ilyen cuccot venni, csak nem tudom hogy működik és érdekel)
Tudomásom szerint a motor hidegen kopik legtöbbet. De ez nem a hideg hűtővíz miatt van, hanem mert hidegek a motor fém alkatrészei + nem épül fel megfelelő olajfilm. Ez megváltozik attól, hogy a hűtővizet felmelegítik? Hogy pótolja ez a - hidegen gyengébb - olajkenést?
Szemesi.Zsolt: "Szerzett egy bordás aluminium tömböt (nem nagy érték), belefúrt pont egy izzítógyetyának való lukat, hozzácsavarozott az elejére meg a végére két 12 voltos filléres PC ventillátort, meg vett hozzá egy (szintén filléres) digitális órával ellátott, programozható vezérlő panelt... És az egész befér az Suzuki Swift első ülése alá. Beállítod, hogy 6:40-kor kapcsoljon be, és 7:00-kor beül a meleg mutyukijába." És mindezt mekkora akkumulátorral? Vagy milyen hatékonysággal?
Ez csak a kályha ára! Még sokminden van hozzá ami kell, hogy komplett legyen. A teljes kitt 140eFt-300eFt között van, attól függően, hogy pl mobiltelón-kapcsolóórával-távvezérlővel legyen kezelhető....
Ezt inkább nem reklámoznám. A probléma pont a gyári függőség kiváltása megszüntetése volt, hogy pl egy alkatrészt (elektromechanikus) helyettesíteni lehessen pl WEBASTO kályhában nem gyátóspecifikus alkatrészt is tudsz így használni, mert az eredetit hitelesíteni tudja a berendezés (amit fejlesztettem) és már meg is van oldva a csere problémája. Gyártok hozzá konverter-jelillesztő modult is, így a gyári elektronika nem veszi észre a változást, nem kell annak a vezérlésébe belenyúlni, stb.
Nem mindenki akarja aranyárban javíttatni az állófűtést, vagy bármilyen más berendezést amit használ. Én pont az ilyen piaci résekre próbálok rámenni, és olyan dolgokat fejlesztek amik ezeket a problémákat korrekt áron oldják meg.
Köszi a választ, de nem lettem okosabb. Ugyanis nekem gyári Audi távirányítom volt a kályhámhoz, így nem tudom, hogy az milyen kódon futott. Hogyan tovább?
Annyira megkönnyebbültem, hogy 1-1 Thermo Top van a bokáimhoz kötve, nehogy elrepüljek:-)
Utánanéztem a dolgaitoknak:
Szemesi.Zsolt:
A 64ezres ár egy komplett egység, adóval, vevővel. Ami neked kell, az csak az adó ugye. Ez 49.900+Áfa. Ha T70-esed is volt, a T80 ahhoz is jó.
A T100 lényegében:
- kályha be- és kikapcsolása
- a kijelzőjén mutatja, hogy éppen hol tart a fűtési- vagy szellőztetési folyamat
- automata módban a jármű belső hőmérsékletétől és a kiválasztott komfortfokozattól függően beállítja a legideálisabb fűtési időtartamot
- fűtési/szellőztetési időtartam beállítása
- jármű belső hőmérsékletének kijelzése
- kályha adott időpontra történő programozása
BMWPower:
A szivattyúnak semmi baja. Két dolog lehetséges. Valami hiba miatt a kályha vezérlése valamilyen hiba miatt letiltja az egészet vagy az autó vezérlése tilt le.
A kályhát diagnosztizáló szoftverrel gyönyörűen meg lehet vizsgálni. Kiíratni az utolsó nemtomhány hibaüzenetet, stb.
Ehhez be kellene fáradnod egy BMW-szervizbe, mert a BMW-hez mi sajnos nem tudunk hozzányúlni, mert minden le vagyon védve.
Valószínűleg el akarnak majd hajtani hozzánk, de ne hagyd magad!!! Sajnos a BMW-be épített kályhákat CSAK ŐK tudják megcsinálni! Szóval, csak eréjesen!
Kendtamas:
Konkretén kinek csináltál te ilyet?
MEB: Szellőztetés. Egy egyszerű téli-nyári kapcsoló kell csak hozzá, ez az újabb típusoknak van. Téli üzemben fűt a kályha, nyáriban pedig csak szellőztet.
olvastam,hogy szellőztető üzemmódot is tudnak a kályhák (nyáron). Ez hogy működik? Úgy értem: ez egy extrafunkció lenne,amit csak bizonyos tipusok tudnak?
Természetesen eladjuk, DE azt tudnod kell, hogy garancia csak akkor van rá, ha Webasto szakszervizben építteted be. Ha nem és gond van (a kályhával vagy az autóval) akkor ne számíts semmi jóra.
Mivel a kályhák gyári számát nyilvántartjuk, tudjuk azt is, ha valamit nem a mi szervizübnk épített be.
Olvasom az okosságokat,sokat tanulok.Remélem a jövő héten én is omegás leszek.
Kérdésem-kérésem.Van-é köztetek valaki omis,aki Nyíregyházi és hajlandó segíteni az imádott autót megnézni,tanácsokkal ellátni,netán lebeszélni a vásárlásról.
Komplett, új T80-as távirányító+a vevőegység ebayen megkapható 170-180 euró körül,sofort kaufenben 200. Láttam külön távirányítót is,az olyan 50 ojróban állt meg a licit végén.
Sajnos tapasztalat, hogy a legtöbb gyártó aranyárban méri a portékáját, és emiatt legtöbb esetben nem éri meg ill költséges, vagy nem is rendelhető pl távvezérlő v kezelőpanel elérhető áron. Mint kolléganő is írta pl egy magnóhoz előlapot sem lehet a legtöbb esetben rendelni, vagy egyáltalán venni, bár van olyan márka, ahol ha a fejegységet ellopják, a gyár azt minimális áron pótolja. (pl KENWOOD) De ez ritka, mint a 'fehér holló'.
Amúgy ilyen berendezés gyártását bármikor be merném vállalni, mert vagyok olyan technikai háttérrel megáldva, hogy minőségben is tudnék megfelelőt nyujtani. El is gondolkodtam du rajta, mert pl az én autómban sincs.
Ha jut rá időm átnézem a WEBASTO gyári dokumentációit és majd megírom mit hogyan látok és persze mennyi lesz. Valóban sokat tudnak ezek a gyári berendezések, de néha látom átesni a dolgot a ló másik oldalára, mint mikor egy apró hiba vagy egyszerű koszolódás miatt az adott kályha pl a kamionban meg se nyekken, csak a hibakódokat írogatja. Szóval ezek is elérték a lehető legbonyolultabb kivitelt, csak a mezei halandó ne tudjon kezdeni vele semmit, ha épp nem méltóztatik fűteni, persze mikor majd megfagy az ember. Ez van, bár még mindig ott tart a cél, hogy csupán meleget kell biztosítani. Szerintem ez 10-20-30 vagy akár 1923-óta is így van és nem fog ez változni soha. Az innováció amit az elmult időszak hozott, szerintem max a komfortérzetet növelt valamelyest, viszont hozott egy csomó problémát ami megnehezíti a felhasználó életét. Amit a gyár nyert, az gyakorlatilag idő egy kályha legyártásánál, ill anyag amivel jobban tud már spórolni, egyeduralom, hogy csak az értsen hozzá aki birtokában van a javítási doksiknak és szerződéses partner, hogy csak az az alkatrész legyen jó amit a gyár ad el....szerintem nem kell ezt sorolni, hiszen az élet sok területén van ez így.
Tényleg nem kötekvésből mondtam, de szerintem egy táirányítót nem lehet akkora meló előállítani, főleg nem a mai technológiák alapján. De hát ugye aranyárban mérik:)))))
Pl az én kocsimba is olyan riasztó van, amit saját magam építettem, illetve pontosabban átépítettem. Na aki rájö, hogy hogy is működik az megérdemli. Persze ezek nem nagy dolgok azoknak akik az elektronika világába élnek, dolgoznak.
Vagy pl kijelző hibás mobilból csináltam magamnak az autómhoz risztás visszajelzőt. Amikor riaszt a kocsim, a mobil felhív. Ez sem volt nagy dolog.
Ahogy a plasztikai sebész barátom is mindig azt mondja, hogy nincs semmi abban amit ők csinálnak, szintiszta empirikus tudomány, vagys tanulható.
De visszatérve, és csak egy távirányítót szeretnék:))) Semmi kedvem ebben a hidegben a kocsim körül barkácsolni.
röviden: impulzusvezérelt vagy sem? külső 12V-ra egyet katt és kész. Fent a helyén 12V-ot mérek a csatiban, működés közben abszolút nem szállít, nem is zúg.
Mivel pont webasto és egyéb kályhákhoz csináltam egy tesztelő és hitelesítő berendezést az elmult pár hónapban szervízcélra, szerintem meg tudom valósitani a dolgot. Másik, hogy azért tény, hogy nem olyan nagy dolog egy állófűtés vezérlést elkészíteni papíron, megírni a szoftvert..... Mint írtam mire valamiből kész kereskedelmi termék válik az sok idő-munka-pénz és ebben számomra az általad írt biztonsági funkciók is beletartoznak.
Elektronikailag ma már, sőt ezelőtt 10évvel sem okozott gondot egy ilyen egység kifejlesztése házilag, ami megfelelne a kívánalmaknak és tudásban-minőségben-árban is teljesítene. De nem ez volt a célom mikor írtam egy kis véleményt a kollégának aki szerint a házi barkácsolás teljesen korrekt és jó megoldás. Lehet megoldás, de sok kompromisszum mellett és persze nem kereskedelmi minőség.
Én nem kötekedni akarok, csak pótolni az elveszett távirányítómat, és nem aranyárban:))))
Megköszönném ha megnéznéd nekem.
Egyébként VAG-COM-al leteszteltük a kányhámat, és hál istennek jól működik.
Egy másik fórumba pedig azt olvastam, hogy a srác csinált forróvizes szélvéldőmosó berendezést, egy db ittitógyertya segítségével.
Igazad van, és sem barkácsolnék ilyen dolgokat mint pl állófűtés. Azt is megértem, hogy amit beszéltünk abban nem csak a távvezérlő van benne, hanem a kapcsolt elektronika is, amiben viszont már vananyag:)))
NÉmet wabastón olvastam T100-ról. Sokkal jobban néz ki.
Azon kívül pedig tudjuk jól (remélem), hogy a legtöbb cuccnak - pl kályha - nem csak az anyagköltségét fizeted ki, hanem azt, hogy a Webasto már 1932-ben megcsinálta a motortól független kályhát, azt fejleszti azóta is a saját fejlesztéseinek, illetve a technika spontán fejlődése hozta vívmányok felhasználásával.
Ha már egyszer vmit kitataláltak és viszonylag egyszerű is a működési elve, persze, hogy gyerekjáték leutánozni, esetleg olcsóbban.
Csak egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy te gondolsz bizonyos biztonsági megoldásokra, hogy pl. ne melegedjen túl a kályha, ne nyomasson be túl sok üag-ot, minimális legyen az üag és áramfelhasználása, stb.
Illetve lehet, hogy gondolsz, de meg is tudod-e oldani?
Szóval állj neki, csináld meg, kíváncsi vagyok mire jutsz és mennyiből:-)
Azért annyit vegyél figyelembe, hogy egy barkácsárúból mire késztermék válik, az még nagyon hosszú út és sok-sok pénz. Amúgy egy gyári rendszerű kályha is elkészíthető, van hozzá minden ami kell és talán még elfogadható ára is lenne. De mire piaci termékké válna, addigra lehet sokkal többe lenne mint megvenni egy gyári kitalált és folyamatosan gyártott típust.
Azon gondolkodhatunk, hogy mit miért nem raktak bele a gyárban, de egyrészt van amit utólag nem (fűtőszálak az első szélvédőbe/re), vagy csak igen költségesen (pl. szélvédőcsere) tudunk megoldani, másrészt van ami könnyedén (pl. állófűtés) de csak DRÁGÁN (200-250e) megoldható. Vagy MÉGSEM?
OLCSÓN is megoldható, ha az ember nyitott rá. Egy kedves ismerősőm legyártott magának 10e forintos anyagköltségből egy programozható állófűtést, én is csak akkor hittem el, amikor a kezemben fogtam, addig azt hittem kamuzik. Szerzett egy bordás aluminium tömböt (nem nagy érték), belefúrt pont egy izzítógyetyának való lukat, hozzácsavarozott az elejére meg a végére két 12 voltos filléres PC ventillátort, meg vett hozzá egy (szintén filléres) digitális órával ellátott, programozható vezérlő panelt... És az egész befér az Suzuki Swift első ülése alá. Beállítod, hogy 6:40-kor kapcsoljon be, és 7:00-kor beül a meleg mutyukijába. A költségekbe még egy kis védőelektronika is belefért, zárlat vagy túlhevülés esetére... Most tervezi, hogy vesz valami dominós telefonkártyát hozzá, és összebarkácsolja valami kodobott telefonnal, hogy a telefoncsörgetésre aktiválódjon a tízezer forintos állófűtés...
Neki nincsenek milliói az autóra, és nekiáll filléres szarokból programozható/távirányítható állófűtést barkácsolni. Nagyon becsülöm az ilyen embereket, és sajnálom hogy csak mutyukira futja neki, tipikus feltaláló típus, üzleti érzék nélkül, ahogy az lenni szokott.
Hja még egy válasz:))) Ha volna a kezembe egy távirányító, biz isten megcsinálnám, max 1 óra alatt!!!:))))) Megkeresnék egy másik kedves mérnök barátomat, aki térinformatikus, mellesleg nagy gazfickó. Ő pár pillanat alatt bemérné a gyári távvezérlő kódját, mert ha betudja mérni a risztók kódját, és lemásolja még az ugró kódosakat is, akkor ez is menne neki. Ha ez meglenne, akkor a többi már gyerekjáték lenne. De itt visszajutottunk oda, hogy nincs meg az eredeti távirányító:)))))
Igen visszamentem a márkaszervízbe, nyugodtan, és megkérdeztem, hogy a kesztyütartómban lévő távvezérlő, hogyan is tünhetett el. Természetesen a munkafelvevő semmit sem tudott, de még a szerelő sem akinél az autó volt. Ezt még mind el is hiszem, hogy a munkefelvevő nem járkál az autó körül, csak ki, és beviszi az autót. Még azt is elhiszem, hogy a szerelő sem lopta el, aki az autómat csinálta. DE!!! Van még ott kb 50 szerelő, bárki elvihette. Igazából nem is értem, hogy mire fogja használni, hiszen specikifikusan csak egy tipusra jó. De ha tudnám, hogy ki volt az, már nem dolgozna, mert törött kézzel nehéz lenne. Igazából az elvekről van szó. Nem mehetsz be a kocsidhoz mert balesetveszélyes. Blablabla. Én mindig bementem, és kész.
Na mindegy, ettől még nem oldódott meg az alapgondom.
Csacskamacka.
Nem tudom a típusát, mert gyári audi volt. Pasz. Tudom, hogy az árak nem tőletek függnek, hanem jól ismert módszer szerint az anyavállalat ajánlja az árakat. Egyébként van egy cég aki kimondottan webasto rendszerekhez gyárt fillérekért diagnosztikai szettet. Kb 23.000 ft-ba kerül.
Webasto (álló)fűtés szakértőt keresek! Amiről szó van az egy kiegészítő fűtés diesel-hez. Egy bmw 520d az alany, télen mindig indítás után hallhatóan beindult a kályha és a motor bemelegedéséig ment az üzemi hőfok elött nem sokkal rendszeresen ahogy kell kikapcsolt. Egészen tegnapelöttig :-( . Most próbál indulni, de pár másodperc után hallo hogy fel is adja, zümmögés megszűnik.
Szóval ma levettem a doblemezborítást, mögötte ül a kályha.
Sajnos már nem is hasonlít az e34-ben lévőével, itt kissé bonyolultabb lenne kivenni megnézni a gyertyát. Először az üzemanyag ellátást ellenőriztem, hiba meg is lett mert zúg a kályha, elindul a fuvató motor, a kipufugóján fuj is kifelé, de lehúzva az üzemanyag csövet nem jön semmi. (pár másodperc után le is áll) Megnéztem ETK-ban merre van üzemanyag szivattyúja, pár perc mulva már le is bontottam tovább a műanyagokat. Szóval megvan a szivattyú de nemtom hogy kéne működnie.
Ha 12V-ot nyomok rá közvetlen akkor egyet kattan és kész. Levettem, ez egy olyan szivattyú mint egy búvárszivattyú vagy mint régen lehetett kapni a mecha AC kiváltására elektromos AC-t de nem forgo villanymotoros, hanem elektromágneses takk-takk :-))) (fogalmam sincs mi a neve) Szóval ha állandó 12V-ot kap, márpedig rámértem, úgynézem azt kap, akkor ennek folyamatosan kéne (áramkört szaggatva takk-takkolva) szállítani, ha szaggatom a 12v-ot akkor szállít is. vagy négyszögjelet kap??
Esetleg ha erre járna valaki aki ismeri ezt a rendszert és tanácsot tudna adni megköszönném!
Tudom, hogy igazad van, azért ennyi, mert luxus, és akinek van pénze luxusra, az fizesse meg. De mint gyengeáramú villamosmérnök, azt merem mondani, hogy nincs benne több mint max 10.000 ft értékű alkatrész. Biztos, hogy a távirányító frekije speckó, de azt megoldani, semmi.
Tudom, hogy ennél van drágább megoldás is.
Hidd el, ha tudném, hogy ki lopta el, már törött lenne a keze. De ha mindenkiért eltöretem, egyrészt nekem nagyon sokba kerül, másrészt bezárhat a szakszerviz:)))
Zsolt vagyok. Van egy A6-os audim, amibe gyárilag van beépítve állófűtés. Szépen működik is, de a múltkor a szakszervízbe ellopták a távirányítóját. Megpróbáltam pótólni, fel is hívtam a webastónál valakit, aki azt mondta, hogy kb 64.000+áfa az ára. Én meg megkérdezetm tőle, hogy miből van, színaranyból, platina belsővel??????????????????????????
Mi kerül egy nyamvadt távirányítóba ennyibe? Semmivel sem komplikáltabb mint egy riasztó távirányító, sőt még butább is mivel nem ugrókódos. Nem tudsz valami olcsóbb módszert?
Találtam egy oldalt, a Conrad elektronik oldalán van egy távvezérlő, ami elméletileg kapcsol minden plusszt ami az autóba van.
Csacskamacska tőlem kérdezed? Az én kályhám semennyit nem ment, ha valaki megnézi ez több helyen látszódik is, pl. csatlakozókon. A hasznaltauto.hu-ra felraktam, ott vannak képek is róla, az egyéb termékek közt keressetek.
Köszi, biztos eladom:) Amúgy meg ha kiszereltet veszel arra figyelj hogy ezek a kiegészítő dolgok amivel hozzá tudod építeni a kocsidhoz elöregszenek, és ha megfő a blokk akkor az jóval rosszabb érzés, mint spórolni ezeken a dolgokon.
Ezzel tisztában vagyok, de a kiegészítőnek is az átalakítása pénzbe kerül. Szóval ugyanott tartasz a végén, mert még utána is kell járni. Mindenesetre nekem van ez a kályhám, szeretném eladni, azt gondolom nem rossz áron. Ha valakinek kell, szóljon, megegyezünk.
"gyárilag állófűtést nagyon kevés autóba építenek"
Ezzel vitatkozom!
A középkategóriástól fölfele majdnem minden autóban van vagy rendelhető állófűtés, de legalább kiegészítő fűtés, ami jóval alacsonyabb költségen állófűtéssé alakítható.
Azért kontárkodni biztos nem kell, gyárilag állófűtést nagyon kevés autóba építenek, úgyhogy valamilyen szinten mindegyik barkács, akármennyire is lehet Csacskamacskáéknál kapni hozzá illesztékeket. Szóval mindegyik egy kicsit egyedi, azt gondolom. És én is azért ezt vettem mert nem szívesen adok ki háromszázezret Csacskamacskáéknál, ha van harmadannyiért megoldás. CSak közben dieselre cseréltem a kocsim.
A képet meg úgy csatoltam ahogy kell, be is tölti, de mikor jóváhagyom a hozzászólást nem jelenik meg az oldalon.
Toldalékaim nincsenek. A board alatt mit értesz? Gondolom meg lehet oldani programozott indítást is, én nem használtam soha. Ez amúgy egy régebbi típus, ha gondolod küldök képet róla, de ide a fórumra kétszer sem rakta fel nem tudom miért. Lehet hogy nagy a kép?
Eberspacher állófűtés, új, beszerelve még nem volt, kompletten, eladó. Kályha, vezérlő elektronika, kapcsolótábla, szivattyú, relé, kábelkötegek, stb... A kályha benzin üzemű.
Mivel nem indult el, és már le is reseteltem, ezért elkezdtem szétszedni, és alkatrészenként megvizsgálni. Sajnos elég csunnyán látszik az egyik IC-n, hogy üzemképtelen. Ennyi. Ja és minden más működik, de csak külön külön :((
Hát én biztos nem tenném, szerintem az elektromos csatik nem olyan megbízhatóak, mert még ha csak ráfröcsög a víz, akkor ok, de ha belemerül!!! Szerintem nagyon gáz.
Ebben az autóban még nincs riasztó,azért jönne jól nekem ez a megoldás per pillanat! Kellemest a hasznossal! :)
Csacskamacka: ezek a kályhák mennyire bírják a vizet? Korábban írtam,hogy terepjáróban van a cucc. A kocsit pedig néha meg szándékozom meríteni 50-60 centis vízben.
Igazad van, az indítókulcsot nem szoktam elhagyni, csak bezárni a kocsiba :) De akkor baromira nem azon aggódok, hogy hideg vagy meleg lesz e a kocsiba :)) Na meg eddig mindig Siófokon sikerült ezt összehoznom, bár egyszer csak a risztó távirányítóját hatástalanítottam, aztán ajtónyitásra visított mint állat. Én meg be a műszerfal alá, a risztó központi egységéről lehuzkodtam mindent, el is hallgatott. Aztán Áramtalanítottam a kocsit, majd visszaraktam a csatikat a risztóra. De úgyanúgy szólt. Ezért vissza sem dugta utána :) SZerencsére nagyon szar riasztó lehetett mert a motor elindult, és elvileg gyári Nissan Riasztóról van szó, ha ennyit és, hogy én 2 perc alatt hatástalanítottam ,akkor már megértem miért is lopják így a kocsikat :))
Ha már megvan a rendszer, akkor van csak távirányító is. Alkatrészként rendelhető.
De ne legyél pesszimista. Nem fogod elhagyni! Ha meg elhagyod, akkor elhagyod az indítókulcsot is (azon szokás hordani). Na akkor lehetsz pesszimista ;-)
A távirányított be is kell programozni, bár most találtam a neten egy két fincsiséget!! Szóval ott írnak arról, is hogy lehet programozni. De azt hiszem marad a mobil, telefonnal együtt kb 10 ezerből kijön. Németből meg majd egy 5-ös csak a tranzakció idáig.
A Telestart T 80 távirányítóval egy Webasto Állótűtés akár 600 m távolságról (optimális körülmények között) is bekapcsolható. A fűtési - és szellőztetési idők tetszőlegesen állíthatók. A T 80-nál a fűtés által fogadott jelről visszaigazolást kapunk. A kezelőelemek egymással kombinálhatók.
Ha valaki elhadja a távirányítót, lehet pótolni?? Mikor én megvettem az állófűtést, csak egy T60-as vevőegység volt hozzá, legalábbis úgy gondolom ez a vevőegység :) Szóval lehet pótolni a távirányítót?? És ha igen, mennyiért??
Te meddig dolgozol?? Vagy az esti 19 órás válaszaid már nem a munkahelyről jöttek?
Az igazság az, hogy leginkább az ára miatt gondolják, hogy exkluzív.
Külföldön - tőlünk nyugatra - az állófűtés olyan kategória, mint nálunk most a riasztó vagy az elektromos ablakemelő. Szóval jószerivel széria.
Az ára nálunk is természetesen emelkedik, de mi csupán annyit teszünk rá, amennyit az anyavállalat. Ez az emelkedés általában az inflációnál alacsonyabb mértékű.
Természetesen vannak újabb típusok és kifutó modellek, de nálunk kifutó akció nem szokott lenni, egyéb akció viszont igen. Érdeklődj inkább telefonon:-)
Az alkatrészellátást így is úgy is 10 évre kell biztosítani.
"...Különben szerintem egész más a gáz, mely légnemű és láthatlan, valamint sokkal robbanékonyabb mint a gázolaj, ami folyik, tócsa lesz belőle, látható, érezhető, bár a gáz is, és sokkal nehezebben gyullad. Szóval szeritnem ez rossz példa, hiába mindig ezt hallom a Webastotól. Megértem, hogy nem adjátok ki, nehogy félreérts, de szerintem akkor sem szabad összehasonlítani a gázolajat a gázzal. Én úgy érzem ég és föld..."
Bocsi, félreértettél! A gázt úgy értettem, hogy gond, probléma:-)
Rendben, a működésére akkor kiváncsi vagyok, ha azt még szabad. És ha a beszerelést nem is tudjátok elküldeni, akkor legalább megmondani, hogy a gázolaj szivatyút miylen vezetékre kell kötni?? Sárgára?? Vagy másra? Ez is törvény ellenes lenne??
Különben szerintem egész más a gáz, mely légnemű és láthatlan, valamint sokkal robbanékonyabb mint a gázolaj, ami folyik, tócsa lesz belőle, látható, érezhető, bár a gáz is, és sokkal nehezebben gyullad. Szóval szeritnem ez rossz példa, hiába mindig ezt hallom a Webastotól. Megértem, hogy nem adjátok ki, nehogy félreérts, de szerintem akkor sem szabad összehasonlítani a gázolajat a gázzal. Én úgy érzem ég és föld.
Tudom, hogy veszélyes üzem egy kályha beépítése, épp ezért nem értem, miért nem küldi a webasto el a beszerelési útmutatót. Mivel akkor már biztosnságosabban belehetne szerelni. Legalábbis szerintem ha valaki maga akarja beszerelni, akkor enélkül is megcsinálja, de ha megkapja, akkor nagyobb esély van rá, hogy jól csinálja. Nem vagyok benne biztos, hogy nagyobb felelőtlenség megmondani az embereknek, hogy hogy csinálják, mint eltitkolni, és vagy nem fog nekiállni, vagy megcsinálja úgy ahogy sikerül. Ezt csak azért írtam mert egy ismerősnek Eberspächer kályhálya van, és ők emailben elküldtek mindent amire szüksége volt. És tudomásom szerint ezzel törvényt sértettek, legalábbis azt mondták nekem a webastonál, hogy ez törvénytelen. Nem is kell nekem beszerelési útmutató, csak gondoltam egy vezeték szinét elárulhatnád :) Ha már hozzáférsz ilyen dolgokhoz.
Gondolom akkor olyan dokumentumok sem publikusak amik a kályha lelkivilágáról szólnak. Mint például, mi történik benne egy indítás alklmával. Mikro mit csinál, minek a függvényében. Érdekelnek az állófűtések, és kiváncsi lennék a működésükre. Még ha nem is vagyok Webasto szakszervíz :( Bár gondolkodtam, hogy szivesen lennék az :)
Ha Webasto szakszerviz vagy, segítünk, természetesen.
Ellenkező esetben keress fel egyet vagy minket!
A kályhabeépítés nem feltétlenül igényel egyetemi végzettséget, de azért ez egy veszélyes üzem.
Volt már baleset szakszerűtlen beépítésből és az sajnos két ember halálával végződött. Szóval nem játék.
Kályhadiagnosztika van természetesen, de mivel a DW már nem egy mai típus, nem vagyok benne biztos, hogy azon is le lehet futtatni a programot. Holnap utánanézek neked.
Lenne még egy kérdés. Az említett kályha bekapcsolás után finoman fújta a levegőt, és egy kis füst is jött vele, enyhén melegedett az égéstér, de semmi nem történt. Nem forgatta a vizet. Majd kb 5 perc után jobban fújta a levegőt, gondolom szellőztetett, majd leállt. Ezt még bekapcsolás után megcsinálta, azóta nem indul. Mi lehet az oka??
Nekem egy DW50 tipusú állófűtésem van, tudtok segíteni a beszerelésben? Miért van a gázolajnak be és ki folyó ága?? Eddig minden állófűtésen csak belépő csonkkal találkoztam. Hova kell kötni villamosan az üzemanyag szivatyút?
Diagnosztizálni nem lehet ezeket az állófűtéseket??
Das Produkt ist speziell für den 3er BMW (E46), der bis Mitte 2005 produziert wurde, entwickelt worden und passt auch nur bei diesem Modell.
Die "Dachintegrierte Solarlüftung" kann nachträglich verbaut werden.Voraussetzung ist, dass das Fahrzeug über die Serienoption "Schiebedach" verfügt.
Teilen Sie mir doch bitte mit, um welche Fahrzeugausführung des 3er (E46) - Limousine, Touring, Compact oder Coupe - es sich handelt und welche Innenhimmelfahre das Fahrzeug hat.
Dann kann ich Ihnen gerne weitere Details bezüglich Variante, Preis, Einbauzeit, LIeferzeit, etc. mitteilen.
Kis segítséget kérnék: magyarnyelvű használati utasítást köröznék. Azt hiszem,hogy Thermotop C-hez.Hogy kell az órát beprogramozni,stb. Most annyiból áll a tudományom még,hogy a kis lángocska gombbal ki-be kapcsolgatom. :) Mennyit fogyaszt egy ilyen szerkentyű? Egy 3000 köbcentis,dízel Toyota terepjáróban használom...
Újabb autóknál (amiknél viszont mondjuk a rendelhető extrák közt se szerepel az állófűtés), de digitklímásak, tehát elektronika vezérel egy csomó mindent, nem macerás hozzájuk passzintani az állófűtést?
Most speciel egy Leonra vagy egy új Civicre gondolok.
Gyári (tehát "bebújós") tolótető beépítését is vállaljátok (Webasto gyártmány, Octavia), vagy csak a sajátotokét (felcsúszósat)? Tudnék hozatni komplett bontottat, a felcsúszós annyira nem tetszik...
nem tudom mi lehet vele, leszedtem a be és a kimenö levegö/füst csóveket, tiszták, mint a patyolat. viszont nem gyujt be a kályha. jön belöle a sürü füst egy ideig, aztan megall. var egy kicsit, ujra probalja, aztan abbahagyja. eddigre mar csöpög az aljan az olaj.
mi lehet a gond, ma elkezdett nagyon fustolni az allofutes, a szaga is eros volt, es ahogy alaneztem, nem is a kis kipufogon jott a fust, hanem mellette valahol osszevissza. meg fogom nezni, hogy nincs-e serules rajta ami latszik, vagy cso lecsuszva, de szivesen vennek tippeket.
Erdekel a dolog! Ehhez igy alapbol milyen vezerles tartozik? Gondolom programozhato ora. Lehetoseg van taviranyito szettel torteno kiegeszitesre is? Taviranyito, esetleg telefon modul?
Hol talallak meg Benneteket? Azon a 13. keruleti cimen, ami a website-on mint szekhely szerepel? Amennyiben nem legyszives irj ide, vagy mail-ben elerhetoseget! (peresy-kukac-c2-pont-hu)
Jolet: mindig elfelejtem, hogy a BMW problémás, talán ezt korábban már ki is fejtettem.
Viszont '99-ben nem nagyon volt kieg.fűtés. Ha jól emlékszem, akkor tájt kezdték piacra dobni, tesztelgetni. Tehát, ha van is benne, akkor még valami kezdetlegesebb változat lehet, aminek az átalakítását lehet, hogy meg lehet oldani. Meg kéne nézni.
Peresy: Mondeodra a válasz: Az átalakítókészlet száma: 9009.924A. Az ára olyan 50 ezer Ft+áfa körül van. Ez függ attól is, hogy digitális klímád van-é? A munkadíj 35ezer+Áfa nálunk. (www.webasto.hu)
Kerdesem hasonlo Joletehoz. Nekem egy TDCi Mondeom van elvileg ebben is van kiegeszito futes. A regebben belinkelt cikkben olvastam a kovetkezot:
"Modern közvetlen befecskendezéses dízelekben (például a TDI-motoros autók) gyakran találunk kiegészítő üzemanyagkályhás fűtést. A gyárilag beszerelt eszközökre azért van szükség, mert a motor veszteséghője a nagyon jó hatásfok miatt csekély, nem elegendő az utastér fűtésére. Ha ez a fűtés benne van az autóban, akkor az állófűtés a meglévő elemek kiegészítésével alacsonyabb áron megvalósítható."
Ez valoban igy van? Megoldhato ez az en autom eseteben is? Amennyiben igen, mennyiert, es hol?
Szóval, ha a kályha (Webasto) 1991 előtti (nincs külső üag szivattyúja, tehát átfolyós), akkor az égőkosarat (kb. 15ezer) és a ventilátort (kb. 45 ezer) kell cserélni.
Ha a kályha 1991 utáni, akkor a vezérlést (kb. 45 ezer) és az égőkoarat (kb. 30 ezer).
Hát mindenki döntse el maga, hogy megéri-e vagy inkább vesz egy zsír újat.
Köszi, s akkor érdekelne még, hogy akkor a vizet vajh miért nem melegíti? Van benne szellőztető funkció is. S szerintem gsm-modul is, ha már van gyári telefon, de ezeket hogy lehet megtudni? Csak tyúkbélvadászattal vagy okosan is? :-) b.
Szívesen veszem, bár az eredeti germán üzemeltetési füzetke mellékelve van a cucchoz :-) S egy még régebbi, '81-es gépbe lesz beleépítve, nehogymá aszongya valaki, hogy egy mai autó bármivel is többet tudhat, mint egy 25 éves... :-))) A másik pedig szerintem nem thermo top, mert BW 50 van a tábláján :-) de akkor miért 5 kw-os? köszi
A játszósautómba most vettem egy Webwasto BBW 46-ost. Mit kell tudni róla? A másik kocsimban is webasto van, nem tudom, milyen típus, de szeretnék hozzá egy gsm-modult (a kocsiban van autótelefon, esetleg nem is kell (?) ) köszi b.
Ahogy gondolod, de figyelj oda, hogy minden alkatrész meglegyen hozzá.
Esetleg tudom javasolni, hogy nézz utána, és írd meg, hogy mit árulnak. Esetleg fotózd is le. Szerezd meg a típusát. És akkor utánanézünk, hogy mi kell még hozzá.
Járt már úgy ügyfél, hogy hozta a kályhát nagy büszkén, hogy ezt ő bontóban egyedül ő! És majd mi meglátjuk, hogy az olcsóbb.
Kiderült, hogy jól átizélték a fejét, mert csak a csupasz kályhát kapta meg.
Mire összeírtuk neki, hogy mi kell még ahhoz, hogy működjön a rendszer, 100 ezernél jártunk. Akkoriban egy új kályha 150-ből megvolt.
Szal figyelj oda és ne kapkodd el.
Szered meg a típust és megmondom, mire figyelj! Ennyit tudok segíteni neked.
Meg ha megvan behozod és leteszteljük a próbapadon, ha lehet.
A kályha állapota nagyban függ a használt üzemanyag minőségétől. (sokkal több pl. a probléma azokkal a kályhákkal, amik olyan kamionokba vannak beépítve, melyek Ukrajnában közlekednek inkább)
Na amire számítani lehet esetleg, idővel az az égőkosár, a párologtató, az izzítóstift, a lángőr.
Ezeket hívjuk mi kopó-fogyó alkatrészeknek. Ezek azok, amik fokozottabban igénybe vannak véve. Az üzemanyagszivattyú elhasználódása az üzemanyag milyenségétől nagyban függ ugye.
Az én előző autómban (P205 Dízel) egy közel 10 éves kályha került beépítésre. Én még 5 évig használtam és semmi baja nem volt.
Persze ezt is karban lehet kicsit tartani. Kifejezetten ajánlatos például nyáron - vagy fűtési szezonon kívül - havonta legalább egyszer beindítani és hagyni, hogy végigfusson a fűtés.
Az árak pedig... Hát 5-100 ezerig. Szóval én azt mondanám, hogy ezzel személyautó és normál "privát" használat esetén nem igazán érdemes foglalkozni.
Más a helyzet például egy kamionosnál, aki nemcsak reggel és este egyszer használja, hanem éjszakákat fűt át vele.
Egyszerűen csak vedd meg és élvezd!
Nemsokára elkészül az új szgk fűtés katalógus, ha szeretnéd, küldök egyet.
Meg kell mérni a behúzó tekercs ellenállását. Mindenképpen többet kell, hogy mutasson mint 100 Ohm, különben megbízhatatlanul fog működni. Ha a Te kapcsolóórádon van egy nyomógomb ami egy rövid megnyomásra bekapcsolja a fűtésedet, egy másik megynyomásra meg kikapcsolja (az enyém ilyen) annak a gombnak a két kapcsát kivezetve, azt kapcsolgatva a relével, úgy kell, hogy működjön mint nekem. Egy hívás bekapcsolja a fűtést, egy másik meg ki. Nem tudom mennyire voltam érthető, de valahogy biztosan működnie kell.
Köszi a választ! Egy olyan relét vettem, amire 12V, és 30A van írva. Impedancia nincs. Remélem ez jó lesz. 5 lábú: 85, 86, 87, 87, és 30. Csak ugye ezt nem kapcsolja a telefon, ezért kerestem egy olyat, ami 1,5V-ról már elindul.
De megpróbálom a te módszeredet követni, és veszek egy kihangosítót.
A rendszeredben működik az egy bekapcs, egy kikapcs?
Írtam neked levelet, nem tudom miért nem kaptad meg. A kihangosítót nem tudod megúszni. Szerintem max 10-20 ezerért tudsz szerezni CArk 126-os Nokia kihangosítót. A 124-125-ös hozzászólásban ott van a bekötési rajz. Nem bonyolúlt, abszolút elvégezhető házilag is. A 12V-os relét könnyen be tudod szerezni(100 Ohm feletti impedanciára figyelj!!!). A kihangosító automatikusan tölti is a telefont. A rajzon fel van sorolva a kompatibilis telefonok. Más, olcsóbb megoldást én nem tudok, és nem is ajánlom ezt a bizonytalan hangszórós megoldást. Még ha működik is, nem hiszem, hogy megbízható, és nincs annál rosszabb, mint amikor akkor hagy cserben, amikor a legjobban számítasz rá. Ha az órádon van bekapcsoló nyomógomb, akkor inkább arra párhuzamosan kösd rá a relét. Ha kinyomtatod a rajzomat, és elviszed autovill szerelőhöz, biztosan érteni fogja.
Nagyon örülök, hogy írtál a fórumba, mert nem tudtam fölvenni veled a kacsolatot emilen. olvastam a leírásod, de nem mindent értek.
Elgondolásom a következő:
Az órából kimenő vezetéket egy diódával rákötném párhuzamosan egy relére, amit a telefonos hívás kapcsolna. Nálam az óra olyan, hogy a kályha csak úgy indul így el, ha 12V-ot küldök a vezetékbe, tehát nem testet.Szóval abban kérek segítséget, hogy:
A telim egy nokia 8210-es. Nincs, és nem is kell nekem a kihangosító. Kimenő feszt. a hangszórón tudtam mérni eddig, 1,5 V-ot. Na ehhez nem kapok relét......
Hol, és milyen típ. relét vettél?
Olyan kellene, ami egy be-, és egy kikapcsos.
Hogyan töltöd a telefont, ha pl. 2 hétig nem ülnél kocsiba, és utána kellene fűteni?
Jó lesz úgy, ha a telefon hangszórója ad áramot a relének?
Webasto-s létemre egyébiránt nem hiszem, hogy valaha is nekiállnék hívogatni a fűtésemet. Ott a távirányító. Ha meg olyan messze tudok csak megállni, oda se megyek:-)
Az az alap, de gyártanak 60 perces kivitelt is nagyobb motorú autókhoz.
A motor felmelegítése ebből kb. 15 perc, utána jön az utastér. Persze igen erősen függ ez a külső hőmérséklettől.
Egyszer indítsd el a kályhát és nézd az órát.
De ha megmondod a típust, megmondom, mennyi ideig tart neki.
Ha gyári, akkor utánanézek.
Mivel ez nem ülésfűtés, nem hiszem, hogy a bőrt olyan nagyon felmelegítené. A plüsst sem melegíti fel, max nem lesz annyira annyira hideg. Etéren ne várj tőle csodát.
Az enyém sem barkácsmegoldás. A telefonkihangosító gyári cucc. Van neki rádiónémító kimenete, ha hívást kap azzal kapcsolja a fűtést. Abszolút egyszerű, és a te megoldásodnak talán az 1/10-ébe kerül, ráadásul a fűtésvezérlési hívások egy fillérbe sem kerülnek, mert csak a hívás ténye kell, nem szükséges azt felvenni. Ja és van egy kihangostónk is ami kellemes mellékhatás. Nem tudom milyen szempontból marad el az én megoldásom, az általad ajánlotthoz képest? Nem okoskodom, csak segíteni akarok.
Én nem vagyok ennyire szőrösszívű, bár a 163 tényleg nem sok:-)
Lehet kapni egy ún. telefonos egységet. Neve Thermo Call.
Nem vagyok otthon az árakban, kb. 70 ezer Ft.
Ezt megfelelő módon csatlakoztatni kő a kályhához. Természetesen kell bele egy sim-kártya is.
Ha jól tudom, a kolléga a legolcsóbb feltöltőset szokta javallni.
Annak ugye van egy száma. Azt te jól felhívod és a menü kérdezget, hogy mit szeretnél. Olyan, mintha a prog.óra nem kijelezné a dolgokat, hanem kérdezgetné.
Előnye mondjuk a távirányítóval szemben, hogy nem csak kb. 600 méter (panel és egyéb akadályok nélkül) a hatótávolsága....
Én csináltam ilyen telefonos dolgot. A 125-126. hozzászólást ajánlom a figyelmedbe. Még mindig azt használom. Ma reggel is felhívtam a kocsimat. :) Tudom, még nincs hideg de ha már van, legyen meleg, pihe-puha.:)))
januárban rádobtam egy százast (új benzinszivattyú, új levegőmotor, párologtatókészlet a kályhába), most fullosan fasza, csak sajna az autó kihullott alóla :(
Na azé! Csodálkoztam volna, ha tényleg nem lett volna helye:-)
Annak tudatában meg, hogy egy német autóról beszélünk ugye:-)))
Utánakavartam ennek a "zavarásnak". Sajnos igazad van. Ha minden igaz, akkor a kályha helye az intercooler mögött kb. 2 cantival van. Innentől kezdve meg már értjük a dolgot.
Ha van garázsod, akkor természetesen más a képlet, de azért akkor is tud az jól jönni, ha máshol vagy éppen.
Mert garázsban, zárt helyen, benzinkútnál, stb. nem használunk kályhát ugye:-)
Azt hiszem, hogy ha sírva-bőgve is, de én is a teljesítményt választanám, noha egy kályha szolgáltatásai egy életre rabul tudják ejteni az embert.
Egy audi S4 (B5), elvben lenne helye, de zavarná az intercooler hűtését, és inkább a menetteljesítmény, mint a kényelmes meleg. Meg ugyis garázsban állok.
Eléggé bevan passzintva a motor, szó szerint egy szöget nem tudnál beejteni.
De az a8-ban szinte mindíg használtam a hidegebb napokon éshát nagyon bejött, hamar hozzá lehet szokni a jóhoz. Nincs annál jobb, mikor mindíg meleg autóba száll be az ember. :-))
Az autót összetörték és a roncsot eladtam, de pár dolgot kiszereltettem belőle, mint pl. az állófűtést.
Benzines 4.2ccm, motorhoz való volt (azt hiszem talán 5kW-os, de lehet hülyeséget írok). Egy órát megy folyamatosan. Igen a benzint égeti el.
A mostani kocsimba nem tudom beletetetni, mert nem fér sehová, ezért eladom(-nám). Megvan hozzá minden (AC, csövezés, vezérlőegység..., szóval minden alkatrész).
Árban nem érdeklődtem utána, mennyit lehetne kérni érte. Nem tudom hova tenni, tartogatni sem akarom.
Tehát ha v.kit érdekel és mond egy elfogatható árat, viheti.
Megmondom őszintén, hogy csak nagyklímában vagyok valamennyire otthon. De azt hiszem, hogy az talán cseppet bonyolultabb művelet, mint az állófűtés utólagos beépítése.
Persze ez lehet, azért van, mert azt sokkal jobban ismerem:-)
Örülök, hogy örülsz a kályhádnak! Sok kellemes előmelegített utat kívánok:-))))
Igazából csak a fütés/klímaboxszal való házasítás ami visszatartana egy ilyentöl
környzetemben valaki utólag klímásítani akart egy gyárilag nem klímás, de állófütéses E34-es BMW-t, és nem igazán jött eddig össze a kétzónás klímabox esetén
most próbálkozik a kisklímával, hátha bemegy
biztos nem lehetetlen - de szerencsére most nem fenyeget ilyen veszély, élvezem a meglevö állófütésemet :)))
Azt hiszem csak az ágál az állófűtés ellen, aki a büdös életben nem próbálta:-)
Az utólagos beszerelés sem olyan vészes. Ugyanúgy kb. 1 napos munka, mint a gyárban, csak arról nem tudsz.
Egyébként meg pontosan megvan, hogy melyik járműmotorhoz (meg a te igényeidhez) milyen kályha passzol. És e kettő keresztezésében ott áll a megfelelő beépítési utasítás.
új levegőmotor, új benzinszivattyú, új párologtató készlet (ez így pont egy 100as...)
pár hete lett a kályha rendbetéve, de most fasza, jó a meleg autóba beszállni ebben az időben :)
Mint ahogy a klímából sem vagyok enegdni ezután az autó extralistáját illetően, felkerült ide az állófűtés is :) csak az a baj, hogy míg klímás kocsit lehet találni bőven, de állófűtésest...az utólagos beszögellés pedig nem egy leányálom munka. egyelőre nem is készülök megválni a jószágtól, egyéb téren is maximálisan elégedett vagyok vele.