Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Én kb 10 éve használok egy BC 4535 II, ami nincs 2LE, de méteres gazban is elboldogul. Gyújtótrafót és most komplett kuplungházat és tengelyt kellett cserélnem. (9000 ft) A kuplung pofáim teljesen épek szinte. Vettem normális két vállas szivacsos hevedert hozzá, azzal tovább tudok dolgozni. Az ujjat zsibbasztja a rezgés. Hetekig nem érzed utána. A gáz gombot nehéz teljes állásban tartani.
Volt Mcculloch is régebben,meg pár kínai is,kínaiból egyet kint tartok a szőlőhegyen,teljesen jó azokra a helyekre ahova kasza kell,de ha gyorsabban akarom a munkát,kiviszem az 553 RS-t,aztán GO...nekem attól nem kell jobb...de rosszabb se :D
De más márkát próbáltál ,hosszú távon ? Nekem már volt két kis sthilem ,egy solom ,egy husim ,meg egy nikkarim van . A két utolsó gépem 45cm3 ill 53 cm3 . De a solo kb annyit ment mint a husi és nem kisebb gazokban ,vágtam vele még 2 méteres szúrós gazt is pedig csak 25 cm3 motor tekerte . A hajtó tengely volt az egyetlen gyenge pontja de összerakási hiba miatt lenyalta a ricnijét a kuplung felől .
Nekem van husi is meg japán gyártású is, azt mondom inkább egy 40-45cm3 japán gép, mint bármelyik más nyugati ! 80 ezerért nem nagyon adnak semmit sem csak kínai vackot ! Ahhoz meg meg kell tanulnod szerelni azzal másként nem igen lehet boldogulni . Vagy a jófogáson ha találnál valamit ,de ha javíttatni kell ott leszel vele mintha egy jó gépet vennél újonnan !
Visszaolvastam úgy 2 év hozzászólását. A szokásos dolog történt. Most már sokkal bizonytalanabb vagyok mint eleddig:)) Úgyhogy inkább kérdezek
Az alap szitu, hogy kellene egy fűkasza. Jelenleg olyan 1500 nm az erdőszéli telek és nem csak fű nő meg rajta. Időnként lenne cserjés bozótos nyírás is. Aztán meg az is lehet, hogy idővel a szomszéd telkét is gondoznám. Olyan szintén 1500 nm-en. Tehát nem hobbi gépre lenne szükségem, de nem is erdészeti csúcsgép. Eddig egyebként úgy nyírattam de már 8000 -t kér az ember egy körért (Nyugat Mao.), meg amúgy is iszonyat megbízhatatlan az összes melós. 3x fel kell hívni mire méltoztatik. Időm meg most van bőven és szeretem is a kerti melot. Berles is már 8500 egy alkalom, az is csak macera : felvenni, rohanni vele aznap vissza. Hetvegen van hogy minden foglalt.
Kinai no-name -t nem akarok bár haver állítólag 4 kertet gondoz egy 5 lovas kínaival. Azt mondja csavarok újrahúzásán múlik minden. Kacsingattam 4 ütemüek felé de ezen kívűl : Makita ebh341u még dícsértet nem találtam, ezt meg használtam elvittek előlem. (Ujonnan 140 - ennyit nem szannek rá - de még az is lehet.)
Szóval marad a két ütemű és abban is olyan 80 ezer alatt maradnék ha ujonnan veszem ha Ausztriából hozom használtan és szakszervízben átnézetem. Ez a mai 416 -os EUR/HUF-al már egyre esélytelenebb pedig kint tényleg olcsóbbért el lehet hozni jó márkájú gépeket.
Szóval mit ajánlanátok?
Amiket eddig levettem:
- Nagyon erősen Husqvarna párti a fórum. De akkor Jonsered Husquarna leány és sokan ajánlják, akkor onnan is jó lehet valami.
- Agro boltban DAC új román csodára is felhívták a figyelmemet.
Nekem letörtek a fülek az egyikkel még nem is kaszáltam csak feltöltöttem és a fedél felrakásánál letört az egyik füle . A másik jobban bírta még kaszáltam is vele rövid időt ,de a damil szakadás miatt szét kellet szedjem előkeresni a damil végét ,össze már nem sikerült rakni annak is letört a füle ! Na mondom jó lesz a régibe az alkatrészei ,hát nem passzol hozzá semmije sem ,csak nagyon hasonló .
Mint talán írtam már van örökölt szentgotthárdi pengém , de nem mertem még kalapálni, inkább egy ruszkival, meg kaszából alakított sarlón gyakorolok. A felfektetés, az ütőmozdulat ereje, lendülete stb. ... minden fontos. Apám nagyon egyszerűen azt mondta: figyelni, látni! kell mit csinálsz :)
Nagybátyám elmondása szerint úgy úszta meg az ukrajnai éveket, hogy prímán tudott kaszát kalapálni magyar, meg ukrán módra is. Mikor az aratás közben (végtelen gabonaföldek vártak gépek nélkül lekaszálásra a rekkenő hőségben) a málenkij munkások hullottak mint a legyek, Ő egész nap a fa vagy bokor árnyékában kalapálhatott. Persze attól még a normálisan 80 kilós ember 55 kilóval mérlegelt hazatérésekor.. de túlélte!
Megfigyeltétek a magyar a perem felől kalapálja a kaszát a más országbéli meg pont a másik oldaláról kalapál . Fenni is itt felénk a kaszakő lapjával fenünk és ráfenést alkalmazunk míg a másik országbéli pont az élét használja és le fenést alkalmaz . Jó a film mert mutatja a fenés eredményét is ! Szeretnék én is olyan vékony élt kalapálni ! De mihelyt kapok valami pénzt veszek egy rendesebb kaszát ,szükség lesz még arra ha az üzemanyag ilyen erővel drágul !
Na nekem az a problémám hogy nekem ilyen ferde nyomokat nem hagy a kalapácsom a kasza anyagában! Bárhogy ütlegelem ! Olyan vékony élt nem tudtam eddig kalapálni rá hogy a körömmel meg tudjam nyomni . Egyedül a lepke koronggal tudtam annyira levéknyítani hogy egyáltalán 3-4 métert tudtam kaszálni is vele fenés nélkül ,és a kaszáláshoz nem kellett fizikai erő mert könnyedén seperte a száraz füvet is ,vissza sem maradt csak itt ott egy egy szál fű .
Ez a cseh/szlovák? fószer egy keményebb orosz pengét lapít, 1 menet az éles fokával, egy menet egy gömbölyitettel az előzőre keresztben, aztán üllőt cserél és kilapítja. Úgy néz ki, van gyakorlata, egy rakás éleznivaló van körülötte.
Az utángyártottat kerüld el egy kalap kakit se ér ! Én kettőt vettem és egy délelőttöt bírt és a gyárival nem csereszabatos semmije csak hasonló hozzá !
Nagyon jól csináltad csak ne tedd színig mert akkor bajt csinál és híg zsírral töltsd kb 3/4 ig ! Én a meghajtó szárat is néha kihúzom a tokjából és megzsírozom és úgy tolom vissza a helyére. De azt nem tudom a te géped milyen rendszerű hogy könnyen kihúzható -e a meghajtó szár . A husikét ajánlatos kenni az műanyagban van 343 R és hasonszőrű gépek .
Kb hol? Ti hogyan szoktátok? Az előzőnél kivettem azt a 6 os, vagy 8as csavart és ott telinyomtam zsirral. Ez így jó? Mert a könyvében nem találtam erről pontos infót..
nem éri meg. nagyon kevés lenne a vásárló. Vagy ha benéznek a boltba és 100ft-al többért adná. ÁÁÁÁÁ a városban olcsóbb. Na erre nem nyit boltot senki.
Az újabb stihl fejeknél simán bemegy a husi anya,nem kell köszörülni. Az autocut fejnél a műanyagban már nem sima kissé kerekített hatszög van hanem bordaszerűségek különböző osztással,és a husi anya pont a nagyobb távolságú bordák közé csúszik. Mai tapasztalat egy szominak adtam anyát.
Most kapcsoltam ki a szivattyút ,meg az átok kis macskával kergetőztem ! Olyan a bundája mint a gyapjú és betyár rossz ,ugrál rohangál minden nagy macskának neki ugrik ,aztán néha kap pár pofont tőlük !
Igen nekünk is ott van még a szőlőhegy is..ott is van kukorica,krumpli,hagymafélék,gyümölcsfák,szőlők...meg a saválló tartályokban,fehér és vörösbor.Szóval nekünk nem fog leesni a karikagyűrű..amikor a kertészet (már) újra muszáj lesz :D mint másoknak...én szeretem a van állapotot mindenben, és teszek is érte.Már érnek a paradicsomok nálunk is pirosodgatnak...a paprikából már az első lecsó mult héten megvolt.Saját gyümölcsökből pálinka...szóval így kerek az élet :D hegyes erős paprikák már javában vannak.Igen már megvolt a locsolás nálunk is.
A bordás szár másik felét is kihúztam a kuplungharang(?) oldaláról. Hát nem szép, sőt amibe belemegy, azt bár jobban nem tudtam szétbontani, de mintha lekopott volna a fogazás. Mikor a damilos fejet teszem rá vissza, azzal is alig forog, és kerreg. Akkor gondolom megvan a baj forrása. Van rá esélyem, hogy piacon / bárhol olyan méretű szárat és kuplungalkatrészt kapok, ami nekem kell, vagy ebből is ezer méret van?
Balos a Stilé is csak az 1,5 menet és az is 12-es átmérő. A külsejük megegyezik 22 mm 6szög . A husié olyan csúcsos, a stilé meg sima oldalú . Ha nem fér el rendesen a kiálló része a husi anyának le kell köszörülni róla hogy pont ott legyen ahol kell a felfekvése, a kaszafej külsőnek lefelé meg elfér !
Egyezünk, nekem két kertem van ! Már új krumplit eszünk és nem bolti ! Kihányta a csemege kukorica a címert ,nemsoká lehet harmonikázni a csöveken ! Új hagyma új sárgarépa ,friss borsó ,kilószám a földieper ,málna ! Érik az első paradicsomok ,friss kapor kilószám ,nem soká jön a zöldbab ,cukkini . A mák kissé a betakarítás előtt, 6cm gubókkal -5-6 darab/ tő . Megyek mert át kell húzzam a szórófejet .
12x1,5 menetet ír rá, nem tudom a tiednek milyen menete van a szöghajtásnak ? Az is lehet neked is olyan a meneted ,de anya cserével feltehető ,később megnézem ,mert én a sthil fej anyáját kivettem és másféle anyát tettem bele .
Vidéken azért még maradt valamennyi "természetszerűen élő ember"aki szeret kimenni a kertbe a friss paradicsom paprikákért krumliért,hagymáért stb...saját fákról szeretjük meggyet ,cseresznyét,almát,körtét stb...kerti lila hagymánál nincs is jobb :) és ezen nem is akarok változtatni :) A húsfélét,füstölt árut egy ismerősömtől veszem pl,aki mezőgazdászkodik,és saját takarmánnyal hízlal jószágokat...hát ezek a dolgok szerencsére nem áruházi kategória :D amiben a legtöbb ember benne van,de véleményem szerint valamilyen szinten ez a közelgő mérhetetlen árak miatt változni fog,és "kapához locsoló kannához(is) fognak nyúlni majd"sokan...hát...nem szeretnék az elkényesmesedettek helyében lenni :D
A legnagyobb sthil fej tudja csak kezelni a 3mm damilt ! Abban az anya cserélhető ,nekem a nikkarin van ilyen , a husin meg a 160-as Tekomek fej van az még a 4mm damillal is működik .
Apámtól maradt nekem csak sajnálom használni ! Csak kedvtelésből szoktam a szomszédokban, ha eső lenne kaszálgatni ,az elhanyagolt részeken ! Bár valamelyik nap nagyon szép fű szénának való füvet kaszáltam de a kutyának se kellett ,lezúztam a szárzúzóval amikor megszáradt ! Állatok már a falun sincsenek ,csak kutya, macska .
Valakinek van stihl autómata damilfeje , amire 2,7-3mm-es damil megy. Na abban cserélhető az anya? Nekem husi ra kellene. A husihoz vett ( annak idején ) kézi damilfej leszaggatja a damílt, és mindíg szerelni kell. Nem veszek husit .
Akkor az nem valami jó. Én is elmentem a kertész áruházba , sarlóért , volt lemezsarló és kovácsolt, a kovácsolt is ugyanolyan volt csak drágán. Jeleztem is az eladónak , hogy láttam már kovácsoltat de egyik sem az. Ilyen van. mind vastag volt, fenhetetlen, lenyújtani sem lehetne mert túl vastag. Úgy gondolom neked is valami kínai vacak van , ami csak patkányt dobálni való. Egy vásárban meg kéne próbálni venni használt kaszát, régit.
Alátétet szoktam ilyen esetben tenni a rugó alá ,vagy fogod a rugót és kissé széthúzod a hosszabb rugó erősebb lesz ! Ha a kaszádat súlyponton rögzíted a hevederen akkor nem igen ér le a kaszafej a földre és a gombját nem nyomod be véletlenül . Csak a damil sepri a földet olyankor .
Adott egy Husqvarna R135 típusú fűkasza. A problémám a híres/hírhedt T35s damilfejjel van. Nagyon kis érintésre is adagol, ezzel pazarolva a drága damilt. Helyette keresnék valami jobbat, használhatóbbat. Amit tudok, hogy M12-s a menet, de menet emelkedést nem tudok sajnos.
Szerintem simán félrecsúszott a kés a felfogatáskor. Pont a minap megesett velem is, pedig 90%-ban kést használok. Felszerelés után lindítottam, fel se tünt hogy rázna, kb 15 méter után kerreg nem visz... ??? miabánat?? kézzel megfogva nem is lötyögött. Csavar lelazítás, igazítás után helyreállt a rend.
(Mellékesen, egy régi Kawa H43 -nak pont olyan 28mm 9 bordás a tengelye mint az Hq553Rs- nek. Passzol jó rá egy kici kinai szöghajtás, nem mellékesen 25,4 mm, ára meg 2KFt, és így cserekompatibilis a két masinán a fej körüli kacat. Nem sajnálom gyilkolni, de meg se kottyan neki.)
4 éve szépen muzsikáló kínai fűkaszám van. Mikor vettem, még Flinke RQ 580 néven futott, most Brush Cutter CG430 néven látom, például itt: https://www.youtube.com/watch?v=S7s3MPkTl3Y
95-ös benzinnel töltöttem, 25:1 olajjal prémium Husquarnából. Ma fel kellett tennem a fém vágófejet. Nagyon féltem, hogy baj lesz, és lett is. Egyszer csak kerregni kezdett, és nem forgatta tovább - vagy nagyon gyengén. Leszedtem az elejéről a szöghajtást, egy 9 bordás csodaalkatrész, de én nem látok benne hibát. A képen van a persely(?), amibe a bordás szár megy, az nem igazán látszik a fotón, de azt is jónak látom. Hol keressem a hibát, mit tanácsoltok?
A 2-est használd ameddig lehet és cserélj fejet ha durvul a fű . Két fejet használok az egyiket vastag damillal a másikon a lehető legvéknyabb damillal vágok mindent ami a géphez illik . A jó részeken lekaszálok a rosszabbakat otthagyom szigetként ,majd a másik kaszafejjel kifoltozom amin a vastag damil van . Könnyebb a kaszafejeket cserélgetni mint a damilokat a fejen ,meg gyorsabb is .
Hahó! Vettem egy Makita DUR368APT2 akkumulátoros fűkaszát. Nagyon jól vág, simán viszi a vastagabb gazakat is. Damilra azt írják, hogy 2.0 és 2.4 mm-es is jó bele. Melyiket érdemes használni? A 2.4-es gondolom kevésbé kopik, de kevesebb is fér a fejre. Leginkább füvet vágok, néha kisujjnyi vastag gazakkal, de semmiképpen sem fás aljnövényzetet. 2 vagy 2.4 legyen?
Még nem volt időm vele foglalkozni, de elsősorban kap egy ultrahangos fürdőt a karbi, aztán ha az nem oldja meg, akkor tovább lehet gondolni... Ha érdekel valakit, akkor szívesen megírom itt a fejleményeket😀
Szia, kössz a választ. Lehet, hogy az lesz a hiba. Már leszedtem a legutóbbi törés előtt és eltakarítottam amennyire tudtam, de nem szedtem szét, mert annyira nem vagyok szaki. De utána nézek hogy mi van benne ( apró szétpattanaó rugók) és megpróbálom kitisztítani.
Sziasztok! Strauss fűkaszám berántójy használat után megszorult, semmit nem tudok vele tenni. Az lenne a kérdésem, hogy a berántó szerkezettel lehet a gond. mert azt kapok 1500.-Ft-ert, vagy a motor szorulhatott meg, mert akkor nyilván kuka.köszönöm a válaszokat!
Sziasztok. Valaki tud segíteni abban, hogy a fűkasza miért töri a gázkart? Oleo Mac bch 400 a gyári kb 1 évet bírt, a csere darab is, idén amit vettem hozzá kb 2- 3 óra munka után eltört. A gázkar is elég hitvány anyagból van, de gyanítom hogy valami más baja van a gépnek, esetleg én rontok el valamit az összeszerelésnél. Ami még eszembe jut, elég nehezen járt a gázkar egy óra használat után már fájt a mutatóujjam.
Megnézem majd. Szerintem még lesz kérdésem, mert van egy 400 as stihlem ami elvileg melegen lefullad. Az a gyanum, hogy karbi megoldja majd, mert annak a pucolása után egy darabig jó..
De van ahol kész anyák is kaphatóak különféle menetekkel csak a te géped anyájának a paramétereit kell megnézned és a menet irányát hogy jobbos vagy balos anya-e . A neten aztán rákeresni .
Hát nem, mert bezárták. Hozzátartozik, hogy egyre csökkent az eladás - korábban a hangya szövetkezeteken keresztül jutott el a parasztokhoz, 1901- 196x aztán a mezőgazdasági boltok - végül kiszorult a piacról a benzinesek miatt...
Ja, az alapanyagot szintén Stájerból hozták, már kész anyagszerkezettel. Később Salgótarjánban sikerült megközelítöen hasonlót létrehozni...ahhoz képest hogy Stájerban már 500 éve csinálták, nem kis eredmény hogy a 60-as években sikerült..
Na mondom én hogy nem nyúlik az istennek se ,a végén már tiszta erőből vertem még sem lapult ! A filmeken meg kis ütögetésre is simán nyomot hagyott a kalapács benne ! A többedik kalapálásnál már lesz ami lesz, kilós kalapáccsal lapítottam még sem lapult . Gondolom inkább szívósra kellene edzeni mintsem keményre .
Sziasztok. Vettem egy al ko 400 fűkaszát, elég nehéz feltekerni a damilt a gyári dobjára. A tengely amire felmegy a dob, vékonyabb mint a stihlé. Szerintetek van valami megoldás amivel fel lehet rá szerelni a stihl dobot?
Lenyújtottam egy orosz, USSR pengét. Kb 3-4 mm ről kezdve vagy 5 menetben. Ezek rendesen túl vannak eddzve, nemigen hagyja magát nyújtani de nem lett csipkés se. Igaz, azt a selyempapírvékony élt se sikerült kialakítani ami a nagyon finom fűhöz jó. Végülis jól megfenhető, durvább dudvára jó lett. Egész nap nem fogyott el az él, pedig kapott rendesen.
Vásárláskor -ha nem bízol a márka leírásban- a kasza hangjából lehet következtetni milyen anyag. Nem a legjobb, ha nagyon csilingel. Illetve, melyik mire jó inkább..
Találtam egy jó állású akác husángot ami pont ki fogja adni a görbe kaszanyél formát.
Én ilyen vizbe tételt nem ajánlok ,még a vizes füvet se szoktam nyírni vele ! Mosókefés mosást szoktam rajta csinálni ha már vaskosak a felrakódások a fűlétől ,de azt is tiszta vízzel ,megforgatva lecsepegtetem és a napon megszárítom . A kaszafejet csak annyira tisztogatom hogy amikor a dobjáról a damil lefogy az adagoló gomb lyukát körbekaparom a felrakódástól . ha a damil kivezető berágódott akkor ha kör alakú elforgatom 90 fokkal ,a kivehetőket ha lehet megforgatom de ez már macerásabb ,van hogy csak cserélni lehet . A szöghajtásban havonta ellenőrzöm a zsírt ,ha kell bele híg zsírt teszek . Ha valamiért a kaszafejet le kell vennem a szimeringek állapotát is ellenőrzöm már ha van . Van olyan is nincs szimering csak zárt csapágyak ez a jobb mert ezen van némi zsírvesztése a szöghajtásnak és ez véd a por ellen .
Hogyan oldjátok meg a damilfejek tisztítását? Minden használat után elvégzitek ezt? Van egy ismerősöm, aki beleteszi a munka végén a fejet egy vizes edénybe, és rövid ideig járatja a kaszát. Mi a véleményetek, nem károsodhatnak így a fejben lévő meghajtó elemek?
Damil orsót kiszeded belőle a damilszembe beledugsz egy gömbvasat és azzal letekered, mind a két szembe bele kell dugni a vasat ,valami jó acélosat . Hosszú csavarhúzó is lehet .
Sziasztok! Fűkaszám damilfejét nem tudom leszedni, be van rohadva szerintem, mert meg se moccan. Nincs valami tippetek,hogyan tudnám leszerelni? Kösz előre is a segítséget!
A filmeken kb centis lekalapálások vannak . Ha csak 2 mm lenne azt párszor megfened és nem maradna semmi sem belőle . Pont az a bajom nem véknyúl az anyaga az istennek se ,inkább berepedezik ,pedig mindenféle kalapáccsal ütlegeltem .
Nem lehet hogy túl széleset kalapáltál le, nekem elcsavarodott a kasza. Max 2mm amit le kell nyujtani. A kalapálástól keményedik az anyag és ugye vékony lesz. Könnyű megfenni.
Szia, lehet már késő... 5 éve félve vettem egy elektromos fűkaszát, gondolván nem lesz elég erős.
Kellemes csalódás volt, ereje elég arra amire nekem kell, nem olyan hangos, nem büdös, nem kell rángatni, nem kell benzinezni. Ahova elér a hosszabbító már csak ezt használjuk. Sosem volt vele gond, csak a damilt kell tekergetni rá. Ezen felbátorodva nemrég vettem egy akkusat, az még csendesebb és kábellel sincs gond, egyenlőre ezzel nincs sok tapasztalatom de eddig nagyon jónak tűnik. Sok bemutató videó van YT-on akkus kaszákról, nézz körül. (Én a meglévő töltő, akkuk miatt döntöttem emellett)
Hát sikerült venned egy olyan gépet mit itt szerintem senki sem javasolt volna ,jobb lett volna valami komolyabb gépet nézned ,vagy itt kérdezősködnöd ez ügyben . Nekem is volt régen hasonló szerkezetem de semeddig sem tartott . Ez egy nem igazán jó konstrukció a motorja a koszban porban megy ,nem szabványos a kaszafeje ,nem is láttam még ilyen géphez fejet sem sehol .
Sziasztok, elég új vagyok szegélynyíró témában. Vettünk egy MTD ET250 elektromos fűnyírót és tönkrement a damilfeje. Hol tudnék ehhez a tipushoz kompatibilis darabot találni? Néztem a neten de nem nagyon találtam. Azt hittem ez egy tök egyszerű dolog lesz. Köszönöm.
Boltban vettem többet de azok nem működtek eddig ! Túl vaskosak ezért nem élezhetőek úgy ahogy kellene ,vagy az is lehet nem jó az anyaguk ! A Grubénál fogok venni hátha azok jobbak lennének .
Én akár mit csináltam nekem nem lesz ilyen sosem ! Ez a kalapált élszalag nem alakul ki ,valószínűleg túledzett az anyaga . Akár hogy ütlegeltem kisebb nagyobb kalapácsokkal is több sorral nem lett ilyen ,inkább szét repedt az anyag . Kiköszörültem majd újra kalapáltam még sem lett ilyen mert megint elrepedezett ,sőt még hullámos is lett . Nem nyúlik úgy mint a filmeken az anyaga a kaszának . én azt az okot adom neki túl vastag az anyaga és nem nyúlik hanem csak lapul de a sok anyag miatt nem tud hová terjeszkedni és hullámosodik csak .
Láttam, nehéznek tűnik. A mankó nélkül 1.4 kg. Most kis barkácsolással átalakítom az egyik meglévő nyelet, aztán meglátom. Ha kimegyek veszek egy használtat apróért.
Ezt nézd meg, hogyan nyújtja le. Átfedéssel finoman üti egyiket a másik után, lecsúsztatva kalapál, "húzza" is az élt. Gondolom az üllő-kalapács (domború-lapos illetve lapos-domború párosítás evidens). Itt még nincs kész. Majd 6:25-től csinálja az él keményítést, ekkor már nem húzza, és szinte egyformán éri a kalapács lapja az élt és az üllőt, közte még kinyúlik-kikeményedik a finom, rugalmas él (már ha jó a kaszaanyag..) állítólag 60-62 HRC simán lehet. Na azt az élet csak finom kővel, megfelelő szögben és irányban szabad fenni. Az üllő- kalapács anyag se mindegy, csengő sima felületű keményre edzett acél.
Na eddig kínlódtam a kaszával ,háááát talán élesebb lett mint volt de a kalapálással nem nyúlik inkább elrepedezik ,kiszakadozik és az éle cakkos lesz . A flexszel lepkével jó lett ,még kaszálni is tudtam pár métert ! Combközépig érő gazban . De gyorsan életlenné válik !
Szerencsémre, maradt nagyszülőktől szentgotthárdi penge egy 60-as és egy 70-es a MSZ 19067 szabvány szerinti, jónak mondható állapotú. A minap meg rámtalált egy 90-es, ennek jelzése X-ben ábázolva egy kasza és gereblye, alatta címerféle. Ennek eredetét még nem sikerült kinyomozni, de jónak tűnik, még a gotthárdinál is véknyabb, finomabb a penge. Egyenlőre csak nézegetem, nem szeretném elrontani egy rosszul sikerült kalapálással. Közben a szintén családi kincs, de elég megviselt kaszakalapácsokat, üllőket, teszem rendbe. Van egy KGSTpiacos kalapáló készülék is, némi alakítás (kaszalap támasz, és rugós kiemelés) után jó lesz.
A szöghajtásnak a lényege a zsír legyen benne és híg zsír ! Az ha jó nem megy szét sosem ! Ugy van kitalálva ha nem terheled túl nagy átmérővel sosem lesz baja ! 6 évig a kis Solo 127 géppel nagyüzemszerűen kaszáltam 10cm 200cm magas gazokban és sokszor késsel még a mai napig működik a gép ! Betegség után azt vettem elő, mert nem bírtam a nagy gépeket a fizikai erő hiánya miatt ! A Husim 15 évet kaszált ,és még a csapágyait se kellett cserélnem pedig még a fűrésztárcsát is használtam és az adott neki rendesen ,fákat kaszáltam vele karvastagságban .
Van olyan Muta kaszám de elég muta is ,vagy buta is ! Az a baj a most készülő kaszákkal semmi értelem nincs már a gyárban hozzá ! Vaslemez és jó vastag anyagú ennél fogva sosem lesz éles ! Megfleszeltem, kalapáltam de a kukába való inkább . a régi kaszával én is tudok kaszálni de az újjal nem tudok . A kettő közt az a különbség hogy a régiek 1mm max a vastagság amit most gyártanak meg 2 mm-es ,és ez itt a lényeg a vékony anyagú az acél és kemény a vaskos meg puha ,nem bili lemez de nem is sok választja el tőle . 2 méter kaszálsz és fenni kell mert nem viszi még a vizes füvet sem . Ahogy itt a filmekben meg csak kaszálnak meg kaszálnak és nem fenik még is éles . Én annyi idő alatt 6-8 métert vágnék és sűrűn fenném . Az meg elhagyna mint a gyorsvonat ! A Grubén nézz körül ott láttam kaszákat is ,én is onnan pályázok egyet venni .
Vas...vas.. a 3/4 vízvezeték meg a Ni-Mo ötvözetű vékonyfalú is. Svájban persze lehet kapni jó állású és megfelelő hosszú 1,70 - es alunyelet.
A pengékről még szó sem esett, pedig volt egy Szentgotthárdi Kaszagyár, nem kellett szégyenkeznie a Stájer, Muta vagy Schröckenfuxok mellett.
Egyébként a video nagyon jó a kaszakalapálás elvéről, mikéntjéről. Oktatni kellene elemi iskolában :) Középiskolában meg az anyagszerkezet változása is téma lehet. Persze van még mit cizellálni, pl miért is verték az igazán műértő parasztok vízbe mártogatott kalapáccsal. Meg a befejező menet hogyan van réti fű és hogyan a lucernára vagy gabonára előkészülve.
Csőfala nem lehet vastag, mert akkor baromi nehéz, viszont így meg lehet gyenge, 1-2 hegyével a földbe akcióhoz nem tudom mit reagál. A fa bírja az ügyetlenkedést.
Én ragaszkodnék a fához, még ha egyenes is, vagy gőzöléssel meghajlítod max, de szerintem nem kell.
3/4 colos vascsőből van ha nem tudsz igazán kaszálni azt javaslom ,a régifajta hagyományos kaszákat 10mm csavarral lehet feltenni rá és garantáltan nem töröd el mint a fanyeleket . A fanyél csak annak jó aki kiválóan kaszál és rá van már állva a keze .
jobb ha szét szeded -nem-e elforgott a dugattyú gyűrű . Vagy nem folyt tele benzinnel akkor is olyan tünete van mintha akadna . Vedd ki a gyertyát ,szereld le a kipufogót és próbáld úgy forgatni benne a motort hogy lásd fent van a dugattyúja ,közben nézd meg a gyűrűk rendben vannak-e ,próbáld meg kiönteni a forgattyús házból a benne lévő trutyit hátha a dugattyú mellett kicsorogna .
Gondolom, a topiccimmel összhangban meg lehet itt kérdezni,hogy van-e valakinek nélkülözhető, görbe, fa kaszanyele aminek a görbületének kitérése 15-20 cm, hossza legalább 1,60? Az se baj ha két mankós (kacsos).
Na és hajlandó megválni tőle, nem horror áron. Olyasmi mint a fém kaszanyelek, csak az rövid, és más nyakú kaszapenge kell rá, mint a hagyományosra.
Fejembe költözött, hogy megtanulok halkan és rendesen kaszálni, és ha már, akkor legyen jó a kaszanyál (is). Állítólag egy életen át szolgál.
A Makita/dolmar csavart kék damilja nekem nem jött be, lépten-nyomon szakadt, elajándékoztam egy kínaikaszás ismerősnek a tekercset, neki nincs vele gondja.
Magamnak most valami gazdaboltos Trimmer Line nevezetű zöld 3-as négyszöger használok, nincs vele gond.
Helyi mg. boltban veszem, nem a neten, 2.0-2.4-2.7 méretben, kör keresztmetszetű. Nekem ár-érték arányban nagyon bejött. Fasza kínai damil:-), nem szakad, nem ég be, csak a mindig a felhasználás helye szerint választom a kaszát és a damilméretet.
Van egy Aldis ferrex fűkaszám és az a gondom vele, hogy most a téli pihenés után amikor be akarnám rántani, szakaszosan megakad, ergo nem lehet berántani. (Sajnos télire benne maradt a benzin, de az legalább 100-as volt)
Viszont ha kiszedem a gyertyát belőle és úgy húzom akkor tök könnyen jár.
Valakinek van valamilyen ötlete hogy mi lehet a gondja? Eltömődhetett benne valami járat?
Én onnan vettem egy BCM 48-xce Mitsubishi fűkaszát,amikor még vettem,akkor láttam a peterlancfuresz oldalán is alkatrészeket hozzá,most csak külföldi oldalakon max,már félek előre,remélem nem lesz vele gond mostanság.Nem tudom hogy lesz-e rajta majd később bármi is tönkremenve,akkor majd honnan lesz hozzá alkatrész vagy majd úgy kell más gépek dolgait akár hozzá alakítani,vagy vannak azonos típusú alkatrészekkel rendelkező gépek csak más néven...?
160 ezer forintos gép volt,nem tudom,ilyenkor meg kell ijedni?
Jobb lett volna ennyi erővel megvenni akkor a 755 mastert,csak úgy voltam vele,áh,ehhez is lesz alkatrész...lesz hát,valahol biztos...
Segítséget szeretnék kérni, kellene egy damilfej M10 x 1,25 jobbos anya felfogatással, én nem találok sehol. Konkrétan ez egy Einhell akkus fűkasza és szeretnék kipróbálni egy két damilos fejet.
126 600ft volt mindennel együtt.Ez még 360 forintos euro-nál volt,mivel nincs devizaszámlám forintszámláról utaltam,és hát a bank nem valami baráti áron váltotta az eurot. De nekem így is megérte,szeretek vele kaszálni.
Igen,én is ezzel szembesültem,de mivel mindenképp akartam ezt a kaszát,elkezdtem külföldön keresgélni.Szlovákiában találtam is egy Villager boltot aminek van webáruháza.Google fordítóval írtam az email címükre és minden kérdésemre válaszoltak.Előreutalás után gls-el el tudták küldeni a kaszát.Kicsit fostam,de rendben ment a dolog,mikor odaérkezett az ára másnap nálam volt a gép.
" A Hechten a gàzmarkolat olyan lehetetlenül áll, hogy a csuklóm fél óránál tovább nem bírja. És nem is állítható. A másik nagyon jól kézreálló, finom gép. Könnyebb is. A Hechtnek törvénytelen, repedtfazék hangja van, a Komatsu motor csendes és nagyon szép pattogós a hangja. "
Na.....köszönöm, ez a jó infó. Ilyenekre gondolok.
Nem tervezem a Hecht-et, bár a nem tartom rossznak a termékeit, pl. a láncélezőm is teljesen jól üzemel, egy kis kompromisszummal,de az nekem belefér. Van egy elektromos tologatós fűnyíróm tőlük, pár éve teljesen jól üzemel,ráadásul
nem is mindig rendeltetés szerű feladat van elé téve.....de megy.
Üdv! Én a Villager BC 2700 XCE kaszát ajánlom.Két hónapja vettem.
Eddig nem bántam meg,piszok jól működik.Husi 545rx mellé vettem kisebbnek,de nem sokkal marad el tőle erőben.Rezgéscsillapítása tökéletes,husi ballance xt hámmal kényelmes,minőségi műanyagok,szép kidolgozás,könnyebb mint a husi.Jófajta Tecomec damilfejjel adják.
Ez a srác tavaly sokat használta probléma nélkül,ezért is mertem megvenni.
Nekem husi/koma 543rs van talán 3 éve csak jót mondhatok. Damil kés és ritkán fűrésztárcsával használom,a legtöbbet kés-kaszálás. Használni elég sokat szoktam,az ársapkás benzinből most vettem a másodszor. Télen is volt benne fél tank tavasszal könnyedén indult,igaz újkora óta a harmadik tankszűrő van benne. Sajnos hamar eldugul kimosni/átfújni nem érdemes mert akkor sem lesz tökéletes. Az én gépemen a szivató mechanika szétesett elveszett(valószínű szállításoknál a futón mas géphez csapódott) Gyorsan rögzítettem nyitott helyzetben, pumpálás után hidegen 3-4 húzás és ok
Nekem teljesen ismeretlenek az Alko termékek. Viszont van egy Hecht 152-es fűkaszám harmadik éve. Ezt most össze tudom mérni az új HQ 543 RS-el. A Hecht papíron 2,2 Le,a HQ 2,1. Valójában a Husi erősebb. De nem olyan sokkal. Igaz még a Husi nincs is bejáródva teljesen. A negyedik tank benzin ment ki belőle. Az indításuk az Makó meg Jeruzsálem, de erről már írtam. A Hechten a gàzmarkolat olyan lehetetlenül áll, hogy a csuklóm fél óránál tovább nem bírja. És nem is állítható. A másik nagyon jól kézreálló, finom gép. Könnyebb is. A Hechtnek törvénytelen, repedtfazék hangja van, a Komatsu motor csendes és nagyon szép pattogós a hangja.
Ma délután az egyik ismerősöm szólt, hogy próbáljam már meg beindítani a fűkaszáját. Nemrég műtötték és nem akarja rangatni. Majd jön az unokája kaszálni, de addig be kéne üzemelni a kaszát. Tavaly óta fekszik a pince földjén. Kérdeztem, hogy van-e benzin? Ó, még van benne jócskán tavalyról. Na ettől tartottam. Milyen benzin? Milyen lenne, 95-ös. Pláne! Mindegy, nézzük meg. Hát echte, piros Strausz. Minden mindegy alapon, szívató, primer pumpán nyomtam vagy tizenkettőt, félgáz és a negyedik vagy ötödik rántásra nem pöffent, hanem járt!!! Gáz vissza és stabil alapjárattal pöfögött, vette a gázt. Milliméterre ugyanolyan, mint a szomszédé, ami még sosem indult akkor amikor kellett volna. Hát no.
Nekem nincs bajom azzal,ha Kínában gyártódik. A régi német Solo már jó ideje halott, csak egy régi jól csengő márkanév maradt,ebben látott fantáziát az Alko. Nincs ezzel gond.
Sőt a régi német Solo 154 ha jól emlékszem nem volt egy jól sikerült modell, voltak vele gondok. Valami rémlik hogy anno írtak a régi kaszások róla..
Nekem volt régen Alko elektromos fűnyíróm,kiváló volt. Azért kérdeztem van- e bármi gáz ezzel a 151 - el,mert nekem az Alko teljesen jól,strapabíróan használható márka volt és nem biztos,hogy baj ha átvette a régi Solo-t...
Szegélynyíróm nekem is indíthatatlan (sajnos éveken keresztül fűkaszaként használtam a 2000 m2-es kertben, de ez még fiatalkoromban volt, ma már nem bírná a derekam)
Meg olyan is volt, aminek 5-6 év után beállt a motorja, de az is az én hibám volt, mert nem figyeltem a jelekre, meg a legolcsóbb benzinkutas 2T olajat használtam, de 15 ezerért lecseréltem a motorját, és még pár évig ütöttem-vágtam...
A mostani kaszám sokkal erősebb a sógorom Stihl-jénél, főleg a másik kertemben használt Hitachi-nál. És nem csak füvet, meg gazat vágok, de damillal verem ki a cserjéket is.
De akinek van rá pénze, vegyen "MINŐSÉGI" puccos cuccokat, nekem az autóm kerül annyiba, amennyiért valaki kaszát vesz...
Ha egy nagy fordulatú géppel kaszálsz az érzésre nem túl erős hiába hozza a papír forma erősebbre ,érzetre az alacsony fordulatú gép jóval erősebbnek tűnik ,hiába a lóerő különbség . Gondolom a forgatónyomatéka jobb az alacsonyabb fordulat miatt . A legnagyobb Sthil fejet fél óra alatt tönkre tette ,az anya megfordult benne kis hijján ,én meg majdnem guta ütést kaptam ,azt hittem jobban bírja a nagy márka kaszafeje .
A TJ-53 Nikkarit nem hiszem hogy bármelyik kasza is megveri erőben ! Én sokfélével kaszáltam már de egyik Sthil sem ért a nyomába ,pedig voltak itt nálam a legnagyobbakból régen bőven ha szervíz kellett nekik . ,ki is próbáltam mindig ha volt némi fű az utcában valahol mit tud . sőt a 450 forma stillel még búzát is vágtam kilóméterszám . eleve minden nyugati gép magas fordulaton forog szinte erő nélkül a Kawasaki meg szinte nem is forog ,plafonon is csak 9600 a fordulata ,de oly erővel húzza még is a damilt hogy szinte még ez is sok neki ,fél gáz elég a nagy gazban is .
Nem, nem volt világos. Akkor pedig HQ 553 RS (talán még akciós) vagy Nikkari, esetleg Maruyama. A Husi is echte Japán, Komatsu. Igaz Kínában gyártva. Asszem Kínától nehéz lesz szabadulni. Én most vettem másfél hónapja egy 543RS-t. Nem akarom elkiabálni, de .... Így még nem indult semmiféle motoros szerkentyűm, mint ez. Harmadik rántásra nem is pöffen, hanem indul. A másik kettő is Japán. Sőt talán japáni Japán. De a Maruyama igencsak drága. A Nikkari viszont jó áron, jó vétel lehet. Viszont a HQ 553 kicsivel drágábban, egy lóerővel erősebb.
Annyiban megfogalmazom a kérdésedre a választ CSAK MINŐSÉGI(BB) KASZÁBA ÉRDEMES FEKTETNI.Amennyiben jövőre és jövő után is egy stabil megbízható szerkentyűvel óhajt az ember dolgozni.
Van ám. Annyit írnak rá, amennyit csak akarsz. A szomszédoméra 5,6 LE volt/van írva. Olyan 1,5-2 lehet is benne érzésre. Már amikor megy. Mert az eltelt 3 évben egyszer sem akkor kaszált, amikor eltervezte. Éppen tegnap vallotta be, hogy alighanem végleg megállt. A dugattyút meg se lehet mozdítani. De ha 100-as benzinnel és fullszintetikus olajjal használod, akkor akár jó is lehet. Vannak ellenpéldák szép számmal. Az alkatrész is olcsó, van is minden piacon hozzá. Ha tudsz és szeretsz is szerelni, akkor vágj bele. De ha nem, akkor ellenjavallt.
Kb 2500 m2 terültet kell nyírnom évente 3 alkalommal, tehát méter magas fűvel/gazzal kell számolni. Eddig egy Alko Bc 4535-tel (1,5 LE) dolgoztam, kb 10 éve megvan. Motorikus/szerkezeti probléma nem volt vele, de előbb-utóbb megadja magát.
Érdemes utána egy komolyabb 3 LE-s, 200ezres gépet megvenni? Gyorsabb, könnyebb, csendesebb lesz vele a munka annyival, hogy megérje?
Azért kell a híg zsír ,vagy fel is hígíthatod egy kis hajtómű olajjal a zsírodat és akkor könnyen lefolyik és látod meddig van ,túlzásba se kell esni a sok zsír is káros .
Ellenben a védőburkolattal viszont elég sok problémám van, elözőröl letört a vágókés többször is kellet mar hekkelni ,hogy elássa feladatát.. 2,4 es damil hasznalok nem hiszem hogy vastag lenne..
Egyébként narancssárga Garden damilfej a neve legalabbis e néven fut 2500,- volt a piacon e szezonba hasznaltam először kb 2 hetente parszaz negyzetmeteren, eddig gondom nem volt vele még csak tölteni kellet..
Egyik kaszámhoz vettem egy damilfejet. Nekem újdonság volt, hogy úgy meg lehet megtekerni damillal ezt a fejet hogy szét sem kell szedni. Tudok venni ilyent a kínai kaszához is?
Igaz stihlből csak fűrész van de én simán után gyártott javítókészletet vettem,talán 4éve azóta is ok gép és karbi típusa alapján a kertmotortól rendeltem. Most talán 2hete szintén a kertmotortól rendeltem az 543-as husi/koma kaszába
Melyik oldalon van ez ,vagy lehet olyat még nem láttam ? A tűszelepet szokta üzemeltetni egy membrán a közepén egy lemezzel ,a másik oldalon meg egy vékony békaszelepes műanyag lap van ,onnan én még nem láttam kiesni semmit sem . Hacsak a Sthil másféléket nem használ . Mindent nem ismerek sajnos .
Ja, reggel leakasztottam az ősszel elrakott, tavalyi 95-ös benzinnel félig teli tankkal, bejáratás nélkül használatba vett kínai fűkaszát, és harmadik rántásra beindult... délután megkezdődik az aprítás!
Saját időmet nem számolom, mert azt nem kell kifizetni :D)
Ezért javítom az autót is magam ha csak tehetem, tavaly pl. egy 18 eFt-os vízcsőcsere 150-160 ezerbe került volna a szervízben, mert a motor mögött volt, és mindent ki kellett bontani... 2 napra ennyi az óradíj... hát két napot szereltem...
Egyébként tökmindegy mennyi az óradíj, ha a kínai szöghajtását szétverem, mert nem szoktam finomkodni, meg cserélgetni a kést meg a damilt, hanem a 3-as damillal ütök vágok gazat, bodzát, szőlőt, mindent... szóval nekem egy szöghajtás 2-3 ezer forintba kerül, a sógorom sógorának a Stihl-jén meg 80 ezerért javították!
Túl sok benzint kap és melegen megöli ,be kell állítani a karburátort ! Vagy a légszűrő olyan koszos nem kap levegőt ,vagy a benzin tank lélegzője eldugult .
Meg még kell a vágóhoz két tányér szerű alátét ,olyan bordás középpel . Egy bordás közepű tányér -vágólap -bordás közepű tányér -aza anagy lemez csúszó ami a linkeden van és az anya a közepére ,így jönnek sorra .
Ez a csúszótányérja a vágólapnak az anya meg a közepére való ,de jár hozzá még két ricnis belsejű tányér is ! Sokan aláteszik a damilfejnek a ricnis tányérokat ,pedig nem oda való .
Sziasztok. Vettem egy benzines fukaszat, de ez az alkatresz valahogy kimaradt. Nem tudom hova tenni. Vagy ez nem is kell bele mert ez nem is a damilfejhez van hanem a vagokeshez? Meg meg volt egy anya is ami kimaradt. https://kepkuldes.com/image/UWXXdY
Nagyon nagyok a szórások az alkatrészekben ,nem lehet tudni mit veszel ,működik-e egyáltalán ! Vagy a megfizethetetlen kategória ! Egy csillagkerék 10000 forint környékén ,karburátor javító készlet 5-6 ezerért ,majd csak aranyból is lehetnének ! Egy 65 mm átmérőjű szín arany érme 10000 forint és 96% tisztaságú arany ! Valami nagyon nagy baj van a kereskedelemben ! Mindig csak a szemetet generálja a világ !
De minden így van az országunkban ,ugyan létezik begyűjtőhely csak a valóságban meg még sincs aki átvegye ((::!! Ezért vannak a hűtőszekrények a fasorokban ,meg a gumik az árokban ! Csak néha ez bosszant hogy csak én látok ilyeneket ? Vagy a bontási törmelék ,nincs hová lerakni ? Pedig én már sok évvel ezelőtt láttam ahol feldolgozzák és útalapokba eladták a beton törmeléket ,téglát felaprítva osztályozva ! A földutak meg léteznek és szinte járhatatlanok ! Voltam olyan országban és itt van a közelben ahol nem létezik földút csak sóderes út vagy ilyen törmelékből borított út ! Nálunk ez sem működik !
"Pár" szezont már végignyomtam vele... természetesen javítgatni is kell, mert szétverem, hol a szöghajtást, hol a szárat, kuplungharangot... volt hogy tankot kellett cserélni, vagy a benzincsövet... de fillérekből megvan, vagy veszek egy másikat 20 ezerért :)
Egyébként teljesen igaz ez nem segítség, így pláne nem lehet ösztönözni az embereket ,hogy a megfelelő helyen rakják le a (veszélyes)hulladékot..és csodálkoznak az illegális szemétlerakókat nem tudják soha felszámolni..:( itt környékemen már az abroncsokat sem lehet leadni évi egyszer se a hulladékudvarba..
Szia, sziasztok mol olajgyűjtőjéhez meg annyit, hogy hónapok óta nem tudok leadni fáradt olajat náluk mert nem gyűjtik be tőlük ha fél évente meg elviszik pár napon belül megtellik újra..nem tudom miert nem tudnak kitalálni erre valamit, mert ha jól tudom aszfaltba keverik szóval megsemmisíteni se kell...
Hát a döntés a tied, hogy mit csinálsz vele, de ha ilyen kevés olajat használsz, akkor vegyél kisebb kiszerelést, pl a Stihl-nek van 1 deciliteres kiszerelése is, igaz horror ára van (900 Ft/db), de leglább nem marad meg.
Vagy veszel 2000 Ft-ért literest (AL-CO) évekig használod, aztán a felét kidobod.
A kérdés mi zavar kevésbé? Drágán venni, de nem kidobni, vagy olcsón venni és esetleg a felét kidobni?
Megromlott motorolajat én még nem láttam ,de másféle olajat sem ami megromlott . De attól még bármelyik komponense bomolhat le tárolás közben . el kell használni máshová . Full szintetikus olajat kell venni azzal még nem volt bajom sosem .
Pillangó szelep tengely falsolás miatt nekem karburátort kell cserélnem . Dugattyút ,nem cseréltem nem láttam igazán a kopást rajta de nem lett jó mégsem ,alapjárati bizonytankodása van ,sehol se jó . Kell bele egy új dugattyú ez miatt .
A kérdésre ugyan nem tudom a korrekt választ, de én nemrég talátam a pincében 2 éve lejárt szavatosságú dobozos sört!
kiöntöttem pohárba, semmi baja nem volt, megittam nekem sem lett semmi bajom.
Szóval szerintem ha nagyjából azonos körülmények között (sötét, hűvös pince) van tárolva, nem biztos, hogy megromlik, de majd jönnek a szakértők és megmondják a tuti!
Fél tank benzin, majd pihentetés. Alapjárat csak bemelegedéshez, használat közben meg húzd neki. Ezt mondták, amikor a HQ 545RX-et vettem. Pár tank után meg hajrá:-)
Üdv,,, egy motorfelujítás után mire lehet számítani,,, henger jó volt,, hajtókar nem lógott,,, dugó, gyűrűk, csapágyak szimeringek, tömítéskészlet, gyári cumó mindenből.. Remélem jó lesz....
Gyárilag a 45 cm3 gépekhez az való ! Én nem szeretem a pici fejeket nagyságrendekkel rosszabbul lehet velük dolgozni ! A Tecomek fej is jó hozzá abból is a 160 fejet szoktam a 343R-hez használni .
van egy Husi 543RS kaszám, gyárilag T35-ös damilfejjel vettem évekkel ezelőtt és utána is T35-öt vettem hozzá ha kellett, most a boltban nem jutott eszembe a neve, és úgy kértem, hogy husqvarna 543 RS-hez kérek damilfejet.
Viszont most egy T45x-et kaptam, (mondjuk már a mérete gyanús volt, de az árából rögtön rájöttem, hogy nem ilyent szoktam venni), de a leírás szerint ez is jó az 543-hoz.
A kérdésem az lenne, hogy ez a jóval nagyobb T45 damilfej mennyiben más mint a T35? Nem terheli jobban a motort? Vagy jobban/rosszabbul lehet vele vágni?
Eredetileg Cseh márka de "a Csehek jobb kínai üzemekben" gyártatják,nekem benzines sövény nyírom van ebben a márkában,megbízhatóan üzemel,jó kis pattogós hangja van,és jól is viszi a sövényt.
Sajnos nem ismerem a típust ,nem tudok mit mondani rá . Gépkönyvben robbantott ábrán meg kell nézni hogyan van benne . Szét kell valamelyest szerelni hozzá ,lendkerék le ,berántó le stb.
Akkor egyszerre a nyíl irányában van a feltekerés csak ne tekeredjenek egymásra a szálak . A lyukba bedugod a nyillal elentétes irányban a damilt és megtöröd a nyíl irányába ,úgy nem tud kijönni a lyukból és tekered egymás mellett a két szálat a nyíl irányában .
Szia. Még csak tegnap volt időm meg nézni az fs 120 kaszát főtengely szimeringes ,abba tudsz segíteni hogy szét kell szednem a motort vagy így is ki tudom "bányászni"?
A motorok jó része szerintem csereszabatos ! A kínai szárra a Kawasaki motor is jó ,ha a furatok stimmelnek meg a kuplung is akkor menni fog a motor cserével . Vagy esetleg át kell tenni az eredeti kuplungot . colostok ,tólómérő !
Ha befelé tekered akkor elfelé zárod a benzint ! Kifelé kap többet de az sem a végtelenségig mert egy idő után túldúsítod és akkor sem megy hanem bele fullad . El kell indítani kissé feltekerjük az alapjáratot és az alapjárati csavarral L kezdve megkeresed a legmagasabbig emelkedő fordulatát és egy negyedet rányitsz ,majd ha ez megvan akkor teljesgázra húzod a gázt és a H csavarral itt is megkeresed a legmagasabb fordulatot és itt is egy negyedet nyiss rá kifelé . Eztán az alapjárati csavarral a magányos nagy csavarral leszabályozod az alapjáratát . Bajt csak ezután keress ,vagy ha ezek nem jártak eredménnyel . A motor rögtön nem fog változni csak ha kijárta a felesleges anyagokat magából 1-2 perc teljes gázon .
Ha a kínai fűkasza késsel bemelegedve elgyengül, és egyre kisebb gázadással beéri, majd leállítható egy nyélgázzal, akkor az kizárólag szimmering lehet, ugye? Hirtelen jelentkezett a hiba, bár előtte mindig damilfej volt rajta, talán nem pörgött annyit, mint késsel néha. Először állítottam a karbin gyorsan keveset, hogy kipörögjön, tehát tkp még inkább elvettem az üzemanyagot, és rövidesen kb ugyanezt csinálta. Nem gondolom, hogy a csavar rázódna, ugye befele kéne tekeredjen a rugó ellenében, plusz nem attól javulna, hogy én is beljebb tekerem... Látok olajat a blokk alján, de már meg nem mondom, hogy a tavalyi, krónikus gyertya mellett kifúvás maradványa-e, vagy kb friss, mindenesetre amit összerakva látok, az nem csillog. Szívótorok műanyag közdarab izé lehet esetleg? A karbi felfogató csavarokat ellenőriztem, okésak. Szimeringgel érdemes a csapágyakat is cserélni?
Le kell szerelni és megnézni kipucolni ,nem egy bonyolult szerkezet ,gondolom a portól beragadt itt ott ,vagy ollant is előforgul a közepén lévő csavar feltágul ,kiesik !
A Honda motorokat 2000 órára tervezték régen ,most is gondolom hasonló lehet a brikxet meg 600 órára ! A szomszédban Honda GCV 135 vagy ilyesmi számú van már 16 éves biztos van, még nem volt bontva a motorja ,csak a fűnyíróház rohadt el rajta ,még mindig megy !
Kisebb lökettérfogat is inkább a Honda mellett szól? Ezekkel a motorokkal több gyártó is szereli a fűnyíróit, az Oleo-Mac-rol sem olvastam sehol rosszat eddig.
Esetleg ha érdekelne valakit Hq 343R fűkasza alkatrészei egyben(ami a képen van).
Tuningolni akartam a másik kaszát, de letettem róla ezért megválnék tőle. (20.000)
Az emailcímem publikus helyileg Nyíregyháza.
Illetve van még egy 543rs keveset használt kasza(a telephelyen ahol nem fért el a fűnyíró) évente max 10 tankot használtam el vele, minden gyári tartozékával.Dobozával.
Ez még japánban készült ,legalábbis a matrica szerint.
Csak azért adom el, mert vettem egy 553rs-t, de nem minden áron eladó. (120.000).
Kínai fűkaszához milyen karburátor lesz tökéletes? Nem baj, ha nem túl olcsó. Van valami bevált forrás? A legjobb lenne, ha L csavar is lenne rajta, hogy lehessen azért értelmezhető gázreakciót állítani.
343R van nekem de még 13 évesen egy dugattyút cseréltem benne ! Majd most nézem át a karburátorát meg ellenőrzöm a szimeringeket ,még nem voltak cserélve sosem !
Köszönöm a tanácsokat,ezek szerint fogok keresni. Néztem eddig Husqvarna lc 151s típust,meg amiket még legjobb benzinmotoros találatok alatt lehetett olvasni. De a tapasztalat többet ér részletekről mint jól fizetett reklám.
Én is csak ajánlom az 543rs-t bár az enyémnek a membránjait cserélni kell 3 év használat után, igaz nem csak otthoni meló és csak e95. És ha teheted balance XT hevederrel vedd. Szerintem a legjobb heveder szinte nem érzed a gép súlyát. Egy nyögdíjas írja ezt.Tapasztalat.
Meg ne lemez és ne műanyag házas legyen hanem aluházas ! Pl SABO márka . Ez az igen drága kategória ,de a háza igen jó két három motort kibír ,de rendszeresen kést kell rajta cserélni másként a házat összetöri a centírozatlanság ! Pótkést legalább 2-3 vegyél !
Tologatósból is a nagyobb cm3 gépek 4-6 lóerősek önjáróak és a Honda motorral szereltek amivel hosszú távon lehet boldogulni ! De az áruk veri a motoroskasza árát !
Igen,az lesz. Első körben rendbe rakatom aztán tologatós megoldás. Itt mire kell figyeljek? Vágásszélesség, cm³, esetleg márka? Tudom ez már másik topic lenne,de eddig itt igazán jó tanácsokat kaptam.
Tehát vagy egy Husqvarna 543, vagy egy valamire való tologatós+szegély nyíró ha jól értem. Új ez nekem,az összes házzal járó munkálat új. Szívesen csinálom de bele kell tanulni, ezért is kérem a tanácsotok. A madaras tescoban hiába állok a gépek előtt, se minőség se tanács.
1000 +1700 m2 (szerintem) tologatósból sem 50e ft-os kategóriát kíván.
Persze focipályát lehet nagyobbat is így nyírni, de egyenetlen, neaggyisten vakondtúrásos helyen nem jó tologatóssal küzdeni. A fák körül hogy gondoltad tologatóssal? Egy szegélynyíró kellene egy tologatós mellé is...
Persze megoldhatja a problémádat a kínai szekció is, olcsóbban, ám ott némi szerelgetés benézhet időnként, akár új korától.
Nagy a dilemma. A ház melletti telek is ide tartozik, gyümölcsfával akarom beültetni, 1700 m². Igazából fűnyíró traktor kellene,de arra most nincs félretett fél milliom se. Ezért még gondolkodom a benzines 4 kerekű megoldáson is, ha már egyszer a nagy gaz le lesz vágva,elég lehet egy kis 4 kerekű önjáró,vagy fűkasza. Vélemény?
Mai napon rá kényszerültem életem első benzines fűkaszájának megvásárlására. Apósom kertjében szabadult el a zöldövezet és szegény 74 évesen egy 40es elektromos fűnyíróval görcsölt már 2 napja a térdig érő gazban. Tehát egy ismerős árult egy új kínai Flinke (?) fűkaszát, megvettem. Összeraktam, beüzemeltem. Egy dologgal nem tudtam mit kezdeni. Használni csak szivatóval tudtam, mert abban a pillanatban amikor visszatoltam leállt, még ha húztam a gázt ,akkor is. Szépen indul, csak épp alapjárat nincs így mert pörög feleslegesen. Ha tudnátok segíteni merre keressem a hibát ,akkor azt előre is köszönöm.
Sziasztok! Ház körüli funyirasra keresek benzines fűkaszát, talajegyenlotlensegek miatt, bokrok alá ezzel férnék oda normálisan. 100 ezer alatt mit érdemes nézni? Vagy kicsivel drágábban ami bírja is, kb 1000m²
Mindenesetre meg kell nézni ,féktisztítóval lefújni mindkét oldalát ha leáll az a ludas ! De okozhat ilyet a karburátor környéki tömítés is ,vagy a pillangószelep tengelye ha ki van kopva . Járatás közben kell ráfújni közvetlenül a tengely és a szimering találkozáshoz .
Sziasztok. Van valaki stihl szakértő. Fs 120 kasza. Hidegen tökéletes, bemelegszik akkor el megy az alapjárat és csak gázadással lehet életbe tartani. Gyertya csere megvolt esetleg főtengely szimering lehet?
Tologatósban kb 800m2 a két aksis 40 volt körüli ,60 volttal 850 m2 . Van ahol 40 percet írnak ,kb a kasza is olyasmi lehet ,mert az azért kisebbet kaszál egyszerre ,viszont nincs annyi akkuja
Van Makita akkud, ami az eddig használt gépek mellett, a DUR365UZ fűkaszához is tudnál használni? Erről van szó? Közben gondolkodsz a BCH400 típusú benzines fűkasza vételén?
Kérdésem lenne, nem tudom, hogy mennyire jó az akkus változatú? (van Makita akkum, két darab akkuval működik a Makita DUR365UZ fűkasza. Erről van vélemény? Családi ház körüli munkához, 1000nm alatti, nincsenek nagy gazok.)
Akkumulátorosra tervezem lecserélni a kiöregedő benzines fűkaszámat, házikerti használatban. Aki ezt korábban megtette, milyen tapasztalata van az akkumulátoros géppel. Jó döntés volt a csere?
Sziasztok! Olyan gondom van, hogy a Husqvarna 545RX-em majdnem teljes gázzal indul, (érzésre kb 75%-al). Tehát berántom, egyből indul is, viszont azonnal rohadt erősen pörgeti a fejet, és nincs üresjárat. Ha adok még gázt, akkor kicsit jobban pörög.
Mi lehet a gond ? Valszeg úgysem én állok neki szétgányolni, hanem megy a szervízbe, de érdekelne a véleményetek.
Köszi, de nálam épp a motor (nagyjából) rendben van, viszont minden más teljesen gyatya: gyakorlatilag nincs egy ép része már a kaszának... 16 éves, de sokáig amúgy nem ezt az 1000 nm-et nyírtam vele, hanem ennek kb. az ötszörösét. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de igazából gazdasági totálkáros. Ráadásul én nem értek hozzá, így nálam minden felújításra szánt pénzt szorozni kell kettővel, mert csak szervizben tudom megoldani.
Azt bánom most nagyon, hogy pár éve, amikor akciósan kiszórták az utolsó Sparta 44-eseket 80ezer körül, hogy nem vettem.
Henger dugó csere + főtengely szimering csapággyal és mehet tovább ! Motorfűrészben a 20 éves gépet simán felújítottam ,gondolom a kasza se lehet nagy ügy !
Sajnos most minden is drága, régebben javasolható volt mcculloch b40b vagy oleo sparta 440 olcsóbb, de elfogadható alternatívaként, de a mostani árszintjükön (140e ft) inkább Husi 543rs.
Az meg nem 50e ft.
Persze vannak, akiknek beválik a kínai, vagy nem zavarja őket, ha annyit kell szerelni a gépet, amennyi ideig megy.
Ma épp megejtem az évi első fűvágást, a felénél tartok, egy 543rs-sel.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Partner fűkaszám lassan nyugdíjazásra kerül (16 év után!) és ahelyett keresek egy újat. Egyelőre őt néztem ki magamnak:
de érdekelne a nálam hozzáértőbbek véleménye is a típusról.
Kb. 1000 négyzetmétert vágnék majd vele, szezonban 2-3 hetente, ezért sem szeretnék túl sok pénzt szánni rá. De ipari hulladékot se szeretnék azért venni. (Annak ott van a Briggs motoros fűnyíróm. ;) Alapból azzal vágnám amúgy a füvet, de állandóan rossz. Pedig csak két éves )
Hecht 1445-nek gyárilag buta, szimmetrikus kormánya volt, ami cserélhető valamelyik kis benzines asszimetrikus kormányára. Ám valamelyik idei netes képen már gyárilag asszimetrikus kormánnyal láttam.
A szénkefe felére volt kopva, azt is cseréltem tavaly kapcsolócserekor.
Nekem is Fieldmann FZS 2050-E elektromos fűkaszám is van. Elég erős, a késsel térdmagasságú gazt kaszáltam vele tegnap 2 óra folyamatos üzemben. A motornak jó a hűtése, szinten épphogy csak langyos volt, a szöghajtás jobban melegszik. Kétszer álltam meg, mindkétszer feltekert egy rongyot és megszorult és búgott. Második éve lesz nálam. Erővel nincs gond.
3-as damillal viszont majdnem leégettem, azzal is egész jól lehetett dolgozni de sütött a motorja, szóval inkább maradok a késnél, azzal 2 óra folyamatos üzem sem gond.
Egy kínai bóvli benzinest kenterbevág az biztos.
Óriási hátránya hogy nincs kormánya csak egy kicsi fogantyúja és a hevederénél némely laptoptáska pántja is jobb minőségű. A gombot annyira nem vészes nyomni, de nagyon lefárasztja az embert hogy se normális heveder se kormány nincs hozzá.
HECHT1445 elektromos kaszát csak azért nem vettem mert akkor nem volt mikor vásároltam. Ez már rendes kormányos és erőben is ugyanaz de az ára ahogy látom rendesen elszállt. De erre viszont olvastam hogy gyorsan koptatja a szénkefét és hajlamos a leégésre is. Nomeg ez az aminek nagyon erősen kell nyomni a gombját.
Ez a két kasza van ami 1400W-os tehát a kissebb kínai benzinesekkel tud vetekedni.
Nekem a Fieldmann FZS 2050-E van, csak kormány meg egy jó heveder kellene hozzá. Apropó, ha már szétszedted akkor nincs egy kép esetleg a belsejéről, vagy hogy szénkefés-e a motorja vagy sem?
Nekem az Oregon damiljai váltak be a kör keresztmetszetűek ,sokfélét próbáltam de mindnek volt valami baja ,vagy tört ,vagy bojt lett a végén ! Az az igazi ami nem törik ,nem bojtosodik , és vékony élesre kopik a vége használat közben ! Az Oregonnak a sárga damiljai voltak ilyenek ,de hogy most vannak -e ilyenek nem tudom .
Szép reggelt. Gondolom Damilok között is van minőségben különbség... Szereteném kérdezni milyet érdems venni és milyet ne vegyek még véletlenül se. Köszönöm a válaszokat előre is.
Legalább 40cm3 legyen ,vagy több . Túlzásba se kell esni azért ! 40-45cm3 közt már okésak a gépek hosszú távon is ha jó benzinnel és full szintetikus olajjal vannak használva . Egy lényeges szempontot azért írok a motor felső fordulatszám határa a 10500 környékén maradjon ,tartósabb gépek mint a 12500 fordulatúak .
Sziasztok. Kb 600m2-es kertünk van fűvel(nem vetett) és mindennel ami zöld (gyommal) . Szeretném megkérdezni, hogy a Hq 135R jó választás-e? Ebben van valami rezgés csillapítás?
Hevedere nem számít mert van egy Balance XT-m az előző kaszáról. (15 év után beadta az unalmast).
Én se használom csak van vésztartaléknak ! Amúgy egy teljesen jó gép csak a kapcsolója egy vacak ! Meg kell próbálni valami pótkapcsolót venni hozzá és szétszedni a rugót normálisra cserélni benne hát ha megoldható . Nagy kérdés a kapcsolót szét lehet-e szedni ?
Köszönöm. Igen...elég hihetetlen hogy nem tudták megoldani máshogy. Egyébként amit vettem az egy Fieldmann FZS 2050-E Elektromos fűkasza 1400w és nagyon jó erős kis gép, de így hogy fogni kell végig....elég nehéz.
Mivel a motor szűrővel van tervezve, beleszólhat a porlasztó keverékképzésébe. Magyarul elszegényedhet a benzin-levegő arány. Fuldoklós, bizonytalankodós lehet..... de működik, működhet. Aztán jól szétsmirglizi belül a beszívott por.
Ugyanez a baja a miénknek is ! Aki kitaláltam a kezéhez kötözném egy gránáttal és nyomatnám vele vagy 2 órát ! Aztán biztos másfélét tenne bele ! Egy jó kasza ami a gomb miatt tiszta használhatatlan ! Réz villany vezetékkel szoktam lekötni akkor nem kell tartani ,baj esetén meg kihúzm a dugaszát ,eddig nem tudtam jobbat kitalálni rá !
Szép estét. Buta kérdés tudom... Vettem egy elektromos fűkaszat és a munka közben mindig fogni kell a kart hogy működjön? Nem lehet valahogy hogy ne kelljen húzni mindig a kart? Köszönöm
Vannak olyan gépek amikben a karburátor fúvóka nagyobb féle, a tankja jól zár, azokban tovább bírja a benzin ,nem gyűjti be a levegőből a párát . MTD fűnyírót ami 3 évet állt azt mondták nem fogom tudni életre kelteni ,benzin ki új bele és kb 15 perc után ment ! De a karbit ki kellett mossam .
Éves szinten nem hiszem hogy nagyon sokba kerülne a két benzin közti különbözet ,hamarosan úgy is véga a benzinárstopnak és az is felugrik vagy 600 közelébe . Betárolni nem tudsz évekre mert megromlik ,max 1 hónapig jó a 95 -ös !
És igazad is van a 100-as használatával , A MOL azt írta hogy az nem tartalmaz etanolt. DE nem saját tapasztalat, a shell 95-ös ( valami adalékuk csak van benne mert ezzel a benzinnel évek múlva is indul a 2T )
Akkor a benzin vezetéked az elhasználódás határán van ! Én ma lehoztam a padlásról a 2 éve nem használt SOLO 127-met ,mert a karom fáj piszokul, de kaszálnom kellene mert a térdemig ér a fű ,és két év után 2-3 rántásra elindult ,kicsit ugyan hebegett de 1-2 perc járatás után helyre állt minden benne ,de sose volt benne 95 ,pedig nem mai gyerek ! De egy gépemben sincs 95 benzin már vagy 20 éve is lehet hogy végeztem a 95 benzinnel a kisgépekben ! minden kerti gépet 100-assal használok .
De azt könnyű ellenőrizni csak melegen kiveszed a gyertyát és gyújtásra kapcsolva megrántod hogy van-e szikra ! Akkor kell ezt ha leállt a gép ! Mert akkor is leáll ha a tankszellőző eldugult a portól és nem enged a tankba levegőt ! Ezt meg úgy tudod szűrni ha kezdi a hülyeséget akkor megnyitod a tank tetejét ha abba hagyja és az üzeme helyre áll akkor dugulása van a tank szellőzőnek . Ha van rajta gumicumi nagyon tüzetesen meg kell nézni mert ha pici lyuk van rajta nem látod meg de a levegőt bekapja ,erős fényben oldalról nyomkodva kell pici repedést keresni rajta .
Lehet nekem is szerencsém volt-van, csak 95 öst használok kezdetek óta. Na jó a kétüteműek csak ful szintetik 2t kaptak kapnak. A motorok briggs, hondák, oleok, dolmárok,makita, stihlek, komatsu köszönik jól vannak.
Mindig 95-öst használtam, emiatt soha nem volt baj. Most is amikor elővettem a tavalyit, jól összeráztam, és abból kapott a permetező is meg a fűkasza is... és mentek...
Van egy gyakorlatilag új Husquarna 128R fűkaszám, össz. egy órát ment, nem használom a fűnyíróm mellett fölösleges. Vagy rokonságban eladom, vagy ha valaki környékbeli megvenné, nagyon jól járna vele, szerintem mostani félár körül adnám. Postával nem akarnék bajlódni (Veszprém). Adok hozzá mindent, csomó damilt is. Nem garanciás már, de pöccre indul, ki van próbálva, makulátlan állapot.
Inkább valami hazai ismert márkát amit meg tudsz nézni ,tapogatni . Nekem is van egy de a kapcsolója olyan erős pár perc után az ujjam elzsibbad tőle ,hosszan nem lehet kaszálni miatta .
Én igen ,nekem is ilyen gépem van ,de ez egy bazi nagy gép a legnagyobb Stil fejet vedd meg hozzá ,a többit megrágja és elhajítja ! Még a Stil fejből is az anyát cseréld ki passzosra mert képes megfordítani benne ha nagyon tolod valami vastag a damillal ,én is így jártam vele . 4mm damillal kentem egy sarjas helyen de kb 30 perc után az anyát megfordította a fejben ! Azóta nem csinálok ilyet ,pedig vitte volna csak a fej nem bírta hiába Stil fej . Még a 160-as Tecomek fej is jó hozzá esetleg tartalékban . De ez csak olyan 2,5 -2,8 as damilig jó ,később ha kopott már elfogja vinni a 3 mm-st is . Házi kertbe elég belőle a 45cm3 is . Ez inkább nagyobb melókra jó ha bírja a gazda ,elég nehéz gép .
Tecomec fej ! A gépet pedig úgy állítsd be ne a fejet told a földön hanem a damillal sepergesd érintőlegesen . Ezt úgy lehet kivitelezni hogy ha a helyére akasztod a fűkaszát ,tele tanknál akkor nincs a földön a kaszafej hanem elengedve a gépet viszintesen áll úgy hogy nem fogod sehol ,ekkor teljesen súlypontban van a gép a beakasztásnál . Ilyenkor ha a gépet lenyomod a föld felé a kaszafej nem fog a földre kerülni csak a közelében lesz . Kicsit elsőnek esetlen lesz a használata de ha megszokod akkor 1 kaszafej évekig elég lesz a géphez ,még ha a járdán kaszálsz vagy gyephézagos beton kockákon dolgozol vele is ,a damil meg azért van hogy kopjon .
Csak ajánlani tudom de túl adagolni nem kell ! A gép belső tisztaságát segíti üzem közben . De fontos a full szintetikus olaj és a 100-as benzin ! A 95-öst senkinek sem ajánlom semmilyen kisgépbe . Előbb utóbb bajt csinál !
Az enyém mindig úgy van az nem okoz bajt ! Nem kap szerintem üzemanyagot ! Meg kell nézned a tank szellőzőjét nem e megette a benzin ,vagy a csöveket belülről . A 95-ös szereti tönkre tenni a benzin csöveket ! Nemrég olyannal is találkoztam ahol az impulzus nyílását eltömte a trutyi a karburátoron . Aki használni akarja a kaszáját mindenképp 100-as benzint használjon és full szintetikus olajat . Ha meg még kényeztetni akarja a gépet Spuri adalékot hozzá . De aki nem így használta a gépét először mindenképp a benzin vezetékeket cserélje ki .
Én csak egy amatőr vagyok, de kb 3éve a szegélynyíróval szívtan mint a torkos borz. Először csövek szemre, karbi pumpedli szépen nyom,indul majd rövid idő múlva gyengül lehörög. Újra indítás után ua. Karbi szét tisztítás később javítókészlet nem változik. 1 év után előveszem szedném szét hát a tankból kijövő szívócső(gumi) pont az átmeneti pontnál pici mini repedés. Valószínű melegedés hatására szívócső megmozdult a repedés kicsit nyílott . Dolmár szegélynyíró.
cső köszi a kérdést ,,, de ezekben a féktisztító dolgokban nem vagyok otthon,,,,egy másik gépről átraktam a karbit és ugyanazt a hibajelenséget produkálta, tehát ott nem lehet gond , de akkor mi a faxomtól hörög le melegen ha a gyűrűk szimeringek szűrők karburátor jó ,,,,megy vissza oleo maci szentélybe,,,de hát minden mester holtáig tanul...kurvára kíváncsi leszek,,,,,szar a trafó melegen esetleg vagy mi a kurblivas?
Az alany egy 33 cm³-es kínai fűkasza, ősszel használtam utoljára, akkor még jó volt, bár egyszer-kétszer nehezebben indult. Most elővettem és az istennek nem akar beindulni. Próbáltam hidegindító sprayvel, kizárólag azzal hajlandó csak beindulni, de ha nem húzok neki max gázt rögtön, akkor le is fullad azonnal. Ha húzom a gázt tökig, akkor megy 15-20 mpeket de ha visszább engedem azonnal leáll.
Gondoltam karbi hibára, hogy esetleg télen belerohadt a benzin, ezért vettem egy teljesen új komplett karbit, de a hiba ugyanez. Szikrát néztem, az rendben.
Mit tudnék még megnézni rajta? Illetve nem tudom azzal valami kárt tettem-e, hogy télen függőlegesen a falnak volt támasztva motorral felfelé?
Srácok mi lehet a baj ha, bemelegedésre elgyengülnek a lovak, erőtlen nem pörög fullad a masina. Gyűrűknek semmi baja főtengelyszimmering cserélve, gyertya +pipa jó, karbi jó kipuff tiszta, szűrők jók. Talptömitést gondolom csak megnézték a szimering és gyűrű vizsgálatakor. Tanácstalan vagyok
Szép napot! Segítséget szeretnék kérni damilfej választásban. Van egy Ole-Mac 441T fűkaszám és az eredeti damilfej van rajta egy Load Go. A belső orsója a végét járja és szeretnék venni egy új fejet. Mit tudtok ajánlani hozzá?
Üdv, egy 2000 üzemórás gépet ami gyűrűzésre vár esetleg dugózásra is, ti mennyire bajlódnátok vele,, ha az uj gépet hozzák 20-30%al olcsóbban,, gyujtás, kupplung, szöghajtás karbival még nem volt gond,,, ezen vacillálok, most a tartalék gépet használom, de az csak 2,5le, a nagy gazra meg azért kell majd a 3le, nem sok értelmét látom most rákölteni egy 50est, aztán szezonban mondjuk leáll a gyujtás, esetleg egy karbihiba, több értelmét látom, inkább az új gépnek, és akkor új minden, nincs igazam? Ipari felhasználás..
Érdeklődni szeretnék, hogy ki milyen benzines szegélynyirot ajánl? Körülbelül 150 méter kerítéshez, járdához, valamint ház előtti árokhoz és a ház előtti körülbelül 40 nm füves placchoz?
Néztem a Stihl FS38-at, valamint a Husqvarna 122c-t. A kettő közül melyik lenne a jobb választás? Tavasztól őszig, kb két hetente történő használathoz.
Esetleg valamilyen más típus, márka, ami elegendő ehhez a munkához, és jobb az ár/érték aránya?
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Lassan megérlelődik bennem, hogy ha találok akcióban 553rs-t, akkor az lesz. Ha nem, akkor vagy az 543rs, vagy az fs235. Ez utóbbit még meg kell néznem élóben, a 543-at már láttam, kézbe vettem, de a Stihl-t még nem.
A nyáron lesz 3 éves a gép, akkor volt az országba mint új termék. Az ezer éve stihl szervizes ismerős ajánlotta, erőteljesen lebeszélve az Fs311 ről. Mivel nem is volt éppen 311 ezért vettem meg. Ezen van zsírzási lehetőség (menet a tubusnak), a szöghajtásban. Tulajdonképpen egy kisebb gép is elég lett volna, de ez is belefért az akkor rászánt költségvetésbe, most úgy negyvennel drágább. Röviden feleslegesen nagy gép nekem.
Én is csak magamnak vágok, de három portát. Nincs bajom a márkával hisz három fűrészemből kettő Stihl. Ráadásul ha valami kell, húsz kilométeren belül négy boltban is kapok hozzá, míg a Hq-hoz dupla távolság. De nem mindegyik kaszájukat dícsérték itt, csak már nem emlékszem melyik volt. Valamelyiken nincs a szöghajtásnak zsírzója pl. Azért néztem körül a Hq-nál, mert olcsóbb. Kicsit elszaladtak a Stihl árai. Is.😊
Köszi! Ózdon is van, az meg itt van a szomszédban, de nem akciós. Próbálnám akcióban megvenni. Az a több, mint húszezer különbözet (197900-, akcóban) sok benzin és 2t olaj meg damil még a mostani benzinárakon is. Böven lefedné a szezont még a fűrészeimbe is.
Csak a az 543-ról tudok nyilatkozni, mert én olyat vettem két éve. Csak jót tudok róla mondani. Teszi a dolgát, pöccre indul. Szerintem felesleges lenne rá bármiféle további rezgéscsillapítás. Egyáltalán nem zavaró legalábbis nekem nem tűnt fel. Főleg a tologatós fűnyíró után egy álom. Na az rezgett rendesen. Jól megemelték az árát. Két éve még 160ért vettem (bár az akcós ár volt valamennyire), most meg 190-195 körül van.
Kinéztem magamnak még a télen egy Husqvarna 553 rs fűkaszát. Gondoltam jön majd a tavaszi akciójuk és szépen megveszem. Errefel nincs 553 rs az egész országban. Akárhol kérdezem olyan válaszokat kapok, hogy: majd ha hoznak be az országba, pár hónap, egyszercsak stb ... Így aztán maradt az 543 rs vagy a 135r (545, 555-höz nincs "kedvem") Melyik lenne a kettő közül a jobb? A 135 kicsit gyengébb, kicsit kevesebb cm3, de könnyebb és jobb a rezgéscsillapítása. Az 543 értelemszerűen ennek az ellenkezője. Ja, a 135 HQ, az 543 Komatsu. Tud valaki segíteni? Megköszönöm.
Összeraktam 4 vasat ebből 2 165R kettő pedig 265R, a 265-ös fejeken damilfej van szórásvédővel ezt még sikerült összehozni.. de a 165R fejhez valahogy nem találok szereléket, se késvédőt, se semmit, ötlet, esetleg valakinek otthon a szekrényben van alkatrész hozzá? Köszönöm
Fűkaszát nézek,kb 150000 körül gondolkodok.Két típust néztem Oleo sparta 441T vagy Stihl Fs120 között gondolkodom.Valakinek van tapasztalata a gépekről , s melyiket ajánlaná,s miért.
Én próbáltam hőlégfúvóval, iszonyat sok idő, a damil is kiviszi a gyomok egy részét, igaz fogy is gyorsan. Kevésbé igényes helyeken én damillal csinálom, máshol sajnos marad a Glialka.
Használt már valaki térkőtisztító, gyomeltávolító kefét? Érdemes megvenni? Ha igen, akkor melyik típust? 15cm-nél nagyobb átmérőjűnek jobban örülnék, de meggyőzhető vagyok