Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ellenkezőleg, a cél az, hogy a vessző(oltvány) csak az alsó részen fejlesszen legalább három, körkörösen elhelyezkedő erős gyökérzetet. Ezért a videón az oltványtermesztők nem szúrják a földbe teljes hosszában a vesszőt, csak az alsó, kb. 15 cm-es részét.
Szerintem a te dugványod szebb, mint a videón látható oltványtermelőké. 5.50-től azt mutatják, hogy a vesszőket csak 13-16 cm mélyen szúrják a földbe, így a gyökerek csak a vessző alsó részén tudnak kifejlődni.
Valaki csinál itt Ún. függönyművelést?? Vagy Ágoskordon.. vagy mi a szösz.. ?????? Szóval ahol fentről lefelé lógnak a vesszők... Valaki??? Tapasztalat??
Van róla egy szebb kép is, mint amilyen az ukrán fórumon van. Egyébként mindenben igazad van a fajtával kapcsolatban.Én nem tenném be a gyüjtaményembe.
Ha két szarvra gondoltál, az már nem bakművelés, hanem kordon. A bakművelés lényege, hogy 4-5 szarvból álló kelyhet alakítasz ki körbe. A gond az, hogy a szarvakból kiinduló vesszőket karóznod kell, mert csemegénél általában 5-6 rügyre metszünk, sőt a magnélkülieket még ennél is többre.
Javaslom inkább a középmagas (75cm) kordont, 3 huzallal, ami sokkal könnyebben kezelhető.
A képen látható "magasított" bakművelés kb.30-40 éves lehet, Franciaországban alkalmazták, a neve angolul head-training.
Köszi. Ám én 2 szarvas bakra gondoltam csak. De nem tudtam hogy csemegéhez ezt nem használják. Köszi. Majd még tuti lesz kérdésem. 6vénusz,2 pölöskei,2 Eszter, 1 Jupiter,1 Opus,1 suvenirt,2 Moldova,3 kismis molfavszkij, ezek nagy része őszi ültetésű. Eddig csak a suvenirről meg az eszterről ettem. Ők 3 évesek. Az Eszter vmi baromi igênytelen fajta. A suvenirt valami vékony féreg rágogatta,kifúrta, de attól megettem. Az nem rezisztens ,de bármi permetező nélkül megvolt, lisztharmat minimálisan megtámadta a legvékonyabb részeket,szinte elhanyagolható.